Jump to content
Lindi
Verberg

Wat te doen met aannemen personeel?

vraag

Goedenavond!

 

Sinds een aantal weken loop ik rond met een vraag waarop het antwoord steeds breder en ingewikkelder word. Waar ik ook informeer, telkens loop ik tegen nieuwe voor- en nadelen op. Ik kan niet heel erg lang meer wachten dus plaats ik mijn vraag nu hier in de hoop dat een aantal mensen mij een duidelijk advies kunnen geven waarbij hopelijk de neuzen in dezelfde richting staan. Dit is de vraag:

 

Een maand geleden is mijn maat opgestapt uit de maatschap waardoor ik nu eenmanszaak word. Ik wil echter gaan uitbreiden in diensten zodat ik mijn klantenkring kan vergroten. Om dezelfde kwaliteit te leveren die ik nu doe moet ik daarvoor personeel in dienst nemen. Ik ben echter maar een klein bedrijfje (om een indruk te geven: ik werk drie uur per week met klanten naast mijn gewone baan) Nu heb ik een student gevonden die één a twee uur per week (zodat er 4 of 5 uur gewerkt word) voor mij wil werken. Maar hoe regel ik dat? Als ik haar in dienst neem, ben ik heb ik gehoord, heel veel geld kwijt en zit ik vele jaren vast aan bepaalde regeltjes en eventuele kosten. Als zzp'er zou zij zich moeten aanmelden bij kvk (wat helemaal niet haar bedoeling is) en moet ze ook voor andere opdrachtgevers werken dan mij,word ze een geduchte concurrente (en die zijn er al genoeg) of werkt ze liever voor zichzelf om geld te verdienen dan dat ik nog geld verdien door haar. (Zou ik denken). Mijn diensten zijn vrijgesteld van btw. Als ik een payroll in dienst neem (wat de meeste al niet willen vanwege de kleine hoeveelheid uren) moet ik ook btw gaan afdragen en levert een extra personeelslid mij niets op maar kost het personeelslid alleen maar geld.

 

Wat kan ik nu het beste doen? En wat kost mij het minste geld (liefst nog hoeveel)? En dan kijk ik ook nog naar de toekomst: wat als ik straks nog meer mensen aanneem? Voor het voortbestaan van mijn bedrijfje ben ik wel genoodzaakt deze stap te nemen...

Link to post
Share on other sites

7 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Beste Lindi,

 

welkom op ondernemersforum Higherlevel. Voor dit kleine aantal (extra) uren zou ik deze (voorlopig) zelf invullen zolang ik niet precies weet waarom je deze niet zelf kunt maken of hoe veelbelovend de groeiplannen zijn. Of laat opnieuw iemand toetreden tot de/een maatschap.

 

Groet,

 

Highio

 


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

om te beginnen kan je gaan praten over 'mijn bedrijf' in plaats van bedrijfje... niet jezelf kleineren! ;)

 

zolang jij dit naast je dienstverband doet zou ik de uren in eerste instantie zelf invullen?

of anders:

Bedenk wat je er in de toekomst mee wil, als je hiervan in de toekomst je broodwinning wil maken kan je er natuurlijk ook voor kiezen te beginnen met een 0-uren contract?

dan heb je even de gelegenheid om het uit te proberen...


"zoek het maar uit"

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Wat Bazzio zegt, je moet jezelf de vraag stellen wat je met je bedrijf wil in de toekomst. Als je de 3 uur per week binnen 6-12 maanden naar 30 uur per week wil hebben zal je moeten gaan investeren. Vaak is het zo dat de ondernemer de uren zelf invult omdat dat meestal het goedkoopste is. In jouw geval begrijp ik dat je dan minder moet gaan werken bij je huidige baan? Zijn die mogelijkheden er? Zo ja, grijp die kans als je wil dat je bedrijf groeit. Pas als je het echt druk gaat krijgen kan je iemand aannemen. Bedenk wel dat het ook nog eens tijd kost om degene die je aanneemt in te werken.

 

En als je dan personeel aanneemt dan kan je payrol overwegen, er zijn genoeg payrol-bedrijven die ook met minder uren akkoord gaan. Zelf zou ik voor een 0-uren contract gaan, om mee te beginnen.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

als ik mijn werkzaamheden moest uitbreiden van 3 naar 5 uur per week zou ik geen seconde nadenken over aannemen van personeel voor 2 uur per week. die 2 uur zou ik echt zelf invullen..

 

je moet so wie so anderen niet in het zzp-schap dwingen omdat jij geen zin hebt in allerlei regeltjes. Dan moet je gewoon iemand zoeken die al graag zzp-er is en graag een paar uurtjes met jou samenwerkt.

 

wat betreft de kosten van een werknemer, dat valt wel mee als je een flink aantal uren nodig hebt, dan zijn de meeste risico's ook goed verzekerbaar maar niet voor zo'n mini contract. Als je iemand voor 2 uur per week moet betalen dan zijn de kosten van salarisverwerking al snel bijna net zo hoog als het loon van de werknemer of je bent zelf een paar uur (in jou geval een hele werkweek ;) ) bezig om de het loon te berekenen en er aangifte van te doen.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Een oud joods spreekwoord zegt: "Ik wens u veel personeel toe..." ;)

 

Eens met Roel en probeer eerst eens goed in kaart te brengen wat je zelf niet (meer) wilt of kunt doen. Onderzoek goed welke mogelijkheden er zijn om dat werk dan uit te besteden.

 

Kijk vooral naar de juridische kenmerken van elke mogelijkheid, want besef goed dat het aannemen van iemand snel bedacht is, maar dat er juridisch direct consequenties aan kleven...


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Haha, lekker behulpzame antwoorden

 

In dienst nemen en pay-roll lijkt inderdaad niet handig in deze situatie. Kosten en administratie wegen niet op tegen de uren

 

Opdrachtovereenkomst (ZZP) zou zeker uitkomst kunnen bieden.

Je vraag bevat volgens mij namelijk een aantal misvattingen althans, ze klopten wel maar nu niet meer. Het vereiste van meerdere opdrachtgevers bestaat geloof ik niet meer. Die is (meen ik) samen met de VAR-verklaring het ronde archief ingegaan. Je kan nu op basis van een modelovereenkomst een opdracht verlenen.

 

Ook bij de plicht tot inschrijving bij de kvk voor de studente heb ik twijfels. Als ze minder dan 15 uur per week werkt denk ik niet dat dat nodig is omdat ze niet kwalificeert als onderneming. Hoe dat fiscaal werkt en dan met name of ze wel BTW in rekening moet brengen durf ik niet te zeggen. Laat me weten als je over bovenstaande vragen hebt of het wil bespreken. Voordeel van ZZP is dat je haar meer kan betalen om tegemoet te komen aan haar administratieve lasten nu je geen loonheffing etc. betaalt.

 

Let wel op dat je niet alsnog kwalificeert als werkgever. Lichtpuntje daar is dat te belastingdienst heeft aangegeven het eerste jaar (na invoering van de goedgekeurde opdracht overeenkomst ipv de VAR) niet te handhaven maar alleen te corrigeren als de opdrachtovereenkomst toch als arbeidsrelatie gezien moet worden.

 

Nu de moderators zelf niet echt behulpzaam waren hoop ik dat ik hier mee wegkom:

 

nee je komt er niet mee weg.. we hebben gewoon regels, die kun je gewoon nalezen, die zijn er niet om jou te pesten maar om ergernis te voorkomen over het aanbieden van eigen diensten. zelfpromotie is niet toegestaan en dat handhaven we strikt dus geen linkjes naar eigen sites, blogs, handleidingen..

 


Goedkope en gratis contracten opgesteld door Advocaten vind je op LEXLE

Tijdelijke Arbeidsovereenkomst

ZZP Opdrachtovereenkomst

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Haha, lekker behulpzame antwoorden

 

Zou zomaar kunnen, want TS heeft sindsdien niet meer gereageerd...


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 5 leden online en 140 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept