• 0

Jong ondernemend, hulp nodig bij opstarten beautysalon

Ik hoop dat ik dit bij de juiste rubriek plaats.

 

Ik stel me eerst even voor: ik ben shannen en word in september 20 ben net 2 maanden afgestudeerd voor schoonheidsspecialiste niveau 3. De boekhouding van niveau 3 staat gelijk aan niveau 4. Maar toch is dit voor een groot deel Chinees voor mij. Vele lastige teksten met veel begrippen zijn erg moeilijk voor mij te begrijpen. Ik kom hierdoor vaak niet wijs uit websites etc. Daarom vraag ik jullie hulp omdat ik graag wil leren!

 

Ik ben al sinds de start van mijn opleiding bezig met portfolio werk, heb ook alle benodigdheden aangeschaft in verloop van 3/4 jaar. Dus natuurlijk nergens geen bonnetjes en facturen meer van.

Nadat ik ben verhuisd hebben mijn ouders het tuinhuis verbouwd tot beautysalon en ook daar heb ik alle benodigdheden voor gekocht, vooral tweedehands. Voordat ik het wist was het start klaar. De kosten lopen toch wel aardig op in deze jaren, denk hierbij aan volledige inboedel, producten, make-up koffers, een vloer, lampen, handdoeken. En ga zo nog maar even door.

Maar nu wil ik naast mijn baan in een bruidzaak, mijn hobby en training salon inschrijven.

 

Waar heb ik al aan gedacht en uitgevoerd?

Logo + naam

Salon :volledig klaar

Portfolio werk

Al een bekende naam op sociaal media door dit werk

Mooie websites

Prijslijsten

Visitekaartjes

Bedrijfs imago en sfeer wat ik wil overbrengen

Klantenkaarten

 

De dingen waar ik op vast loop en hulp bij nodig heb:

 

1~boekhouding

1.1 Hoe kan ik alle kosten die ik al heb gemaakt in de boekhouding zetten als startersinbreng?

1.2 moet ik elke klant een bonnetje uitschrijven, meegeven en een in de boekhouding.

1.3 kan ik aan het eind van elke maand gewoon het totaal bedrag opschrijven als "inkomsten" en alles wat ik naar de rekekening overzet "uit kassa naar rekening"?

1.4 moet ik een contant boek en een bankboek bijhouden?

1.5 bij inkopen kan ik die dan inboeken als "inkopen + datum" endan de bon bijvoegen? Of moet ik deze nog uitgebreider benoemen? Bijv. Incl firma naam en omschrijving?

1.6 ik bestel ook benodigdheden vaak online waar ik geen factuur ontvang, hoe boek ik deze?

1.7 als ik bijvoorbeeld, een shirtje koop voor onder mijn werkkleding, moet ik het bonnetje bijvoegen met deze omschrijving?

1.8.1 als dit shirtje na een tijd kapot is oid. Moet ik dit dan ook vermelden? Bijv. Afschrijvingskosten?

1.8.2 ik heb veel moeite met het begrijpen van afschrijvingskosten, kan iemand me hier sowieso meer over uitleggen?

1.9 ik heb nog geen rijbewijs, kan ik deze in de toekomst aftrekken? Ik visageer ook bruiden op locatie hier heb ik dus wel degelijk een rijbewijs voor nodig. In mijn privéleven niet.

1.10 mijn ouders hebben een bus, die ik ook kan gebruiken voor zakelijke doeleinden, wat en wanneer kan ik hiervoor dingen opschrijven?

 

Algemene vragen

2.1Ik hoor verschillende meningen over btw.

Wat is het slimst? Om wel of geen btw te betalen en terug te vragen? Want ik begreep dat je ook de eerste tijd of onder een bepaald bedrag zonder btw kunt werken.

2.2wat moet ik verwachten van kvk. Bij de afspraak, gaan ze mij nog alle eisen aan boekhouding etc uitleggen?

2.3 als ik mij zelf mijn nagels moet verzorgen en producten moet gebruiken, om voor belang van het bedrijf er verzorgd uit te zien, hoe kan ik dit doen? Moet ik dan mijzelf betalen, of dat als kosten afboeken? En kan en mag dit ook?

 

Ik zou het super fijn vinden als jullie me naast deze vele vragen ook nog tips and tricks kunnen geven. Ik wil heel graag snel en goed beginnen.

 

Sorry voor dit lange bericht, maar ik dank jullie alvast van harte.

 

Mvg shannen

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

11 antwoorden op deze vraag

 • 0

Welkom op HL Shannen,

 

Een hoop vragen op de late zaterdagavond ;) Je zou hier eens in kunnen lezen. Geeft een hoop antwoorden op je vragen.

 

en voor nu in het kort wat antwoorden op diverse vragen van jou.

 

1~ kijk eens op marktplaats voor een 2dehands cursus BKB. Voor weinig geld heb je veel kennis over boekhouden. Of als het echt jouw ding niet is gewoon vanaf het begin uitbesteden.

 

1.1 Beperk je tot de belangrijkste zaken als inventaris en boek dat als privéstorting

1.2 ja, of een kassa neerzetten

1.3 als storting bank opnemen in kasboek

1.4 in ieder geval een kasboek (google eens op gratis kasboek) Je bankafschriften zijn eigenlijk al een bankboek

1.5 als je inkoopt altijd factuur vragen (met btw) en als tip open een zakelijke rekening en doe daar alle betalingen van (al dan niet met pinpas)

1.6 zelf koop ik ook veel online maar ik krijg altijd een factuur en anders mail ik de leverancier hiervoor.

1.7 werkkleding moet aan bepaalde eisen voldoen (zie handboek ondernemen)

1.8 Zelf hou ik kleding die ik onder mijn werkkleding draag privé (zijn vaak ook de kosten niet)

1.8 alles wat meer dan 450 euro kost moet je (in 5 jaar) afschrijven

1.9 rijbewijs is echt een privézaak (kan je dus niet aftrekken)

1.10 je ouders 19 cent per km vergoeden

 

2.1 Altijd alles met btw doen. als je aan het eind van het jaar onder de kleine ondernemersregeling valt dan die toepassen.

2.2 kvk zou ik niet te veel van verwachten. gewoon inschrijven en 50 euro aftikken

2.3 wie appelen vaart die appelen eet. als je het schuurtje bij het huisje houdt zou ik me niet al te druk maken over die paar producten die je op jezelf uitprobeert ;D

 

Hopelijk heb je hier wat aan en wellicht worden sommige antwoorden gauw aangevuld en of verbeterd. ;)

 

Link naar reactie
 • 0

Hallo,

Bedankt voor de snelle reactie! Ik ga alles bekijken en bestuderen.

 

Ik betwijfel of het voor mij als startende salon, haalbaar is om een boekhouder aan te schaffen. Is dit dan niet veel te duurt?

 

Het is mij wel aangeraden om de uitgaven gelijk aan de inkomsten te houden dus zoveel mogelijk in de boekhouding te zetten, zodat ik zo min mogelijk loonkosten hoef te betalen. Dus vandaar dat ik die vragen stel over eigen behandeling en bedrijfskleding.

 

Nogmaals bedankt voor uw reactie, ik denk dat ik hier zeker al mee vooruit kan.

Link naar reactie
 • 0

tja, boekhouder is lastig. toen ik 34 jaar geleden voor mezelf begon heb ik er wel voor gekozen. en zit er nog steeds bij. bevalt prima. hou ik tijd over om omzet te maken. ;)

 

Het is mij wel aangeraden om de uitgaven gelijk aan de inkomsten te houden

 

Hmm, als je dat doet maak je geen winst en dat lijkt me ook niet de bedoeling. Met loonkosten bedoel je waarschijnlijk inkomstenbelasting en als je weinig winst maakt is dat ook wel te overzien.

 

Link naar reactie
 • 0

Maar toch is dit voor een groot deel Chinees voor mij.

(...)

Daarom vraag ik jullie hulp omdat ik graag wil leren!

(...)

Ik betwijfel of het voor mij als startende salon, haalbaar is om een boekhouder aan te schaffen. Is dit dan niet veel te duurt?

Leren is een goede insteek. Ik lees dat je al boekhouden in je opleiding hebt gehad en door Henk bent verwezen naar het Hanboek Ondernemen van de Belastingdienst. Kijk ook eens bij de startersinformatie van de Belastingdienst. Je stelt op zich goede vragen, maar ik zie wel wat ontbrekende basisbeginselen. Als het uiteindelijk niet lukt om de essentie te doorgronden, en je hebt geen geld om die kennis in te kopen, dan is ondernemen misschien toch niet iets voor jou. Juist in de startfase is het belangrijk de administratie goed in elkaar te zetten, anders moet je dat achteraf allemaal corrigeren en kom je misschien ook in de problemen met de Belastingdienst in het geval van controle.

 

Een paar dingen die ik eruit pik: genoemde shirtjes zijn geen bedrijfskosten, dus niet aftrekbaar. Hetzelfde geldt voor een rijbewijs. De bus van je ouders kun je voor zakelijke doeleinden huren en de kosten wel aftrekken als bedrijfskosten. Persoonlijke verzorging, dus je eigen nagels en visagie, ook niet. Of je ondernemer bent voor de BTW kun je (meestal) niet zelf beslissen; daar zijn regels voor. Aanloopkosten zijn aftrekbaar voor zover aantoonbaar.

 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
 • 0

Toch het advies om een boekhouder te zoeken. Ook al wil je de administratie zelf doen, bij het doen van de aangiften omzetbelasting en inkomstenbelasting loop je dan toch tegen teveel problemen aan en zul je het dan moeten uitbesteden. Dan moet de boekhouder het met terugwerkende kracht doen.

En bij het indienen van de inkomstenbelasting verdient de boekhouder zich misschien wel weer terug omdat hij de regels weet voor startersaftrek, investeringsaftrek, etc.

Ieder zijn vak, en boekhouding is niet jouw vak. Besteed de tijd die je kwijt bent aan het doen van je administratie aan het geven van behandelingen, dan betaal je daarmee de boekhouder. En dan weet je zeker dat de administratie klopt.

Link naar reactie
 • 0

 

Een paar dingen die ik eruit pik: genoemde shirtjes zijn geen bedrijfskosten, dus niet aftrekbaar.

 

Maar waarom mag een werkjasje wel worden afgetrokken, en een shirtje er onder niet?

Ik werk met waterstofperoxide dus dat tast mijn kleding aan. Ben ik dan verplicht om kleding te kopen bij een bedrijf wat "bedrijfskleding" verkoopt? En mag ik dat niet bij een normale kledingwinkel doen?

 

 

Link naar reactie
 • 0

Maar waarom mag een werkjasje wel worden afgetrokken, en een shirtje er onder niet?

Dat werkjasje moet ook voldoen aan de definitie van werkkleding volgens de Belastingdienst:

 

Werkkleding is kleding die u (bijna) uitsluitend kunt dragen in het kader van uw onderneming. Dit moet blijken uit de uiterlijke kenmerken van de kleding (bijvoorbeeld: een uniform of overall). Is de kleding ook geschikt om buiten uw onderneming te dragen? Dan moet de kleding zijn voorzien van een beeldmerk met een oppervlakte van minimaal 70cm2. Het beeldmerk moet verwijzen naar uw onderneming.

 

Om een shirtje aftrekbaar te maken zou je er dus wel een logo op kunnen plaatsen, maar waarschijnlijk zijn de kosten daarvan hoger dan wat de aftrekbaarheid je oplevert.

 

Ben ik dan verplicht om kleding te kopen bij een bedrijf wat "bedrijfskleding" verkoopt? En mag ik dat niet bij een normale kledingwinkel doen?

Waar je het koopt is niet van belang.

 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
 • 0

Eens met DaMedia, een boekhouder doet zijn ding en jij kunt je bezig houden met jouw specialiteit.

 

Als je het slim aanpakt, vallen de kosten voor een boekhouder wel mee.

 

Je kan in plaats van contante betalingen te accepteren gebruik maken van een mobiele betaalterminal, b.v. deze of deze. Er zijn meer merken te verkrijgen die werken volgens dezelfde techniek of principe.

 

Elke betaling heb je na een paar dagen op je rekening bijgeschreven en 1 per maand ontvang je een verzamelfactuur waardoor je maximaal 12 verkoopfacturen per jaar ontvangt. Dat drukt de boekhoudkosten behoorlijk.

 

Dan blijven nog je inkoopfacturen over, dat is afhankelijk van wat je inkoopt.

 

Link naar reactie
 • 0

Werkkleding is soms een grijs gebied. Er zijn voorwaarden voor.

 

Werk zelf veel met zuren en alkalische reinigers die nog agressiever zijn als waterstofperoxide. Onze werkkleding voldoet aan alle eisen van de BD. Zoals eerder gezegd kleding die ik er onder draag hou ik privé en omdat je dat toch niet ziet koop ik dan ook goedkoopste shirtjes.

 

Maar met de echt agressieve stoffen gebruik ik gewoon geschikte pbm's. Koop anders plastic wegwerpschorten. Mijn pedicure gebruikt die ook en misstaan niet. Verder draagt zij een soort ziekenhuiskleding zonder logo. In de regel loop je daar niet privé in en je hebt er tegenwoordig hele modieuze uitvoeringen van. ;)

 

Link naar reactie
 • 0

Eerst maar eens serieus worden.

 

Ik ben al sinds de start van mijn opleiding bezig met portfolio werk, heb ook alle benodigdheden aangeschaft in verloop van 3/4 jaar. Dus natuurlijk nergens geen bonnetjes en facturen meer van.

Je woont niet meer bij mamma en pappa, al hebben ze wel een salon voor je gebouwd. Als je ondernemer wil worden, zal je wat beter je best moeten doen.

 

Je hebt ondernemersvaardigheden gehad in je cursus. Daar zat ook boekhouden bij. De basis is echt heel simpel.

 

Van alles wat je inkoopt maak je een notitie, in een boek of in een spreadsheet. Inkoopprijs en BTW elk in een aparte rij. Daarom vraag je ook een bonnetje. Liefst bij een leverancier die aan zakelijke afnemers verkoopt. Die bonnetjes bewaar je.

 

In een spreadsheet kun je kostengroepen (kolommen) maken. Zodat je het verschil ziet tussen verbruiksmaterialen en instrumenten bijvoorbeeld.

 

In een ander boek, schrift of spreadsheet noteer je wat je verdient. Volgens mij ben je gewoon BTW-plichtig, maar dat vind je vast terug in je aantekeningen van Ondernemersvaardigheden. De BTW is ook hier een aparte kolom.

 

De optelsom van al die inkomsten is je omzet. Trek de kosten daar van af en dan krijg je ondernemerswinst. Dat is belastbaar. Je keert jezelf geen loon uit. Een ondernemer heeft geen salaris. Die moet winst maken om te eten.

 

Kijk eens in de kennissenkring (van je ouders) of er iemand die kan helpen bij de boekhouding, bij het opzetten ervan. Veel succes. ;)

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0
Om een shirtje aftrekbaar te maken zou je er dus wel een logo op kunnen plaatsen, maar waarschijnlijk zijn de kosten daarvan hoger dan wat de aftrekbaarheid je oplevert.

 

idd. laat onze werkkleding tegenwoordig borduren met logo. eenmalige kosten van borduurkaart en vervolgens een paar euro per item. maar t-shirts zijn goedkoper en onder je werkkleding zie je niets van het logo ;D

 

Van alles wat je inkoopt maak je een notitie, in een boek of in een spreadsheet.

 

waarom spreadsheet? er zijn genoeg gratis of goedkope (online) boekhoudprogramma's als je het niet uit wilt besteden. Vaak een stuk gebruiksvriendelijker en minder foutgevoelig dan spreadsheets.

 

en btw aangifte is dan een fluitje van een cent. :) (of 1 druk op de knop ;))

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  4 leden, 122 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 80.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.