• 0

Starten cafetarie: Locatie en veiligheid

Geachte Forumleden,

 

Ik ben met frisse moed begonnen aan een businessplan voor het starten van een Cafetaria. daar komt duidelijk meer bij kijken dan ik op voorhand dacht, tegelijkertijd geeft me dat nog meer energie.

 

Ik heb nog genoeg vragen die mij wel bezighouden en hoop dat medeforummers mij kunnen helpen en hier wellicht iets over kunnen zeggen:

 

Locatie & veiligheid , ik heb een locatie op het oog welke aan de rand van een industrieterrein ligt, hierdoor loop ik minder snel tegen zaken aan als overlast van/voor omwonenden of een tekort aan parkeerplekken. Maar met het oog op veiligheid vraag ik me af hoe anderen daarmee omgaan. Er is dus minder sociale controle. Hierdoor zou het kunnen voorkomen dat lieden met een slechte bedoeling hun voordeel zien mbt makkelijke prooi en vluchtwegen.

 

Een beveiligingsbedrijf elke avond bij sluiting is economisch gezien niet echt een optie, iemand suggesties?

 

Hartelijke groet,

Stefan

 

 

[verandering: titel]

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

12 antwoorden op deze vraag

  • 0

Ik zou zelf geen moeite hebben met PIN als enige betaalmogelijkheid.

 

Noem jezelf de pinsnackbar met een grote "Alleen pinbetalingen" sticker op de deur en de meeste lieden met kwade bedoelingen begrijpen dat ze het voor de cash niet hoeven te proberen.

 

Oh, en een tip die misschien vanzelfsprekend is:

Zorg dat je friet ALTIJD lekker is.

 

Bij mij in het dorp kon ik geen enkele cafetaria inlopen waar ik zeker was lekkere friet te krijgen. Dus deed ik het niet zo vaak.

Nu is er een nieuwe die het wel kan, die zuigt waarschijnlijk heel veel klanten bij de andere drie weg...

Multiplex op zijn mooist:

https://pastjekastje.nl Je kastje mooi op maat

https://www.svendingtray.com Buikbakken voor promotie en hospitality, standaard en maatwerk:

Link naar reactie
  • 0

idealesnackbar.nl ;)

pintsnackbar.nl ;) ;)

 

Hetzelfde geldt overigens ook voor klanten die bij jou stoppen. ???

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Ik ga er vanuit dat die locatie bewust is gekozen? Want naast de voordelen heeft zo'n lokatie natuurlijk ook nadelen, maar ik zal me beperken tot je vraag. :)

 

Als ik iets wil weten over veiligheid van een bewust industrieterrein dan zal ik een rondje lopen over dat industrieterrein en kijken naar gevaarlijke situaties, ik zal soortgelijke ondernemers aanspreken en vragen naar hun ervaringen en ik zal de desbetreffende wijkagent vragen voor een afspraak om te weten wat er speelt. Alleen dan kan ik handelen op basis van betrouwbare informatie. Krantenartikelen uit de regionale krant kunnen ook nog inzicht geven.

 

Dus probeer je aannames en "angsten" om te zetten naar iets waarmee je kan werken.

 

Link naar reactie
  • 0

ik heb een locatie op het oog welke aan de rand van een industrieterrein ligt

Je hebt er vast aan gedacht, maar toch: vergeet niet je plannen te bespreken met het ondernemersloket van de gemeente om te kijken of je je cafetaria daar mag vestigen (bestemmingsplan, vergunningen).

 

Hierdoor zou het kunnen voorkomen dat lieden met een slechte bedoeling hun voordeel zien mbt makkelijke prooi en vluchtwegen.

Het is inderdaad een risico. Kantoren aan de snelweg hebben er nogal eens last van dat de apparatuur 's nachts gejat wordt. Voor de politie ter plaatse is, zijn de dieven al lang weg. Een alarm helpt dan niet zoveel. Alles aan de ketting leggen ook niet, want alles kan kapot en de ruiten liggen er al uit voor de ketting wordt opgemerkt.

 

Wat je kunt doen is laten zien dat er niets te halen is. Alleen pinbetalingen zoals genoemd, maar ook geen zichtbaar eten laten liggen, geen losse apparatuur, geen drank in de koelkasten met glazen deuren, geen sigaretten, dat soort dingen. Camera's met cloudopslag zodat diefstal van de apparatuur niet leidt tot verlies van de beelden. 's Nachts verlichting laten branden.

 

Niet in de laatste plaats kun je tips vragen aan de politie en aan je verzekeraar.

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0

In overige reacties lees ik praktische tips om van papier of dromen af te komen.

 

die twee webadressen werken helaas niet, kan dat kloppen?

 

Die twee webadressen zijn naamideeën (iDEAL e-snackbar en Pin 't Snackbar o.i.d., ik zat even te naamgrollen op jouw ondernemingsplan. Lijkt me voor een deel van de klandizie andersom ook wel weer bezwaarlijk als er niet contant afgerekend kan worden.

 

Nog even een inhoudelijke aanvulling: is het werkelijk een stand alone locatie, of cluster met bijvoorbeeld een onbemande pomp, carwash of garageboxpark? Grootschalige retail met ruime openingstijden? Je hebt nl. gewoonteverkeer nodig tijdens lunch en in de (vroege) avonduren.

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Dank voor de heldere toevoegingen

 

Vwb de locatie: Stand alone.

 

Het ligt precies op de scheidslijn van woonwijk en industrieterrein.

De gehele doelgroep (woonwijk en industrie) ligt binnen een straal van 1km rondom de locatie.

Er is sprake van een bestaande woonwijk met momenteel veel nieuwbouw (woningen), en naast het bestaande industrieterrein is er ook veel nieuwbouw industrie.

 

80% van de doelgroep op max 5 min lopen of tot 2 min per fiets

15% van de doelgroep op max 7 min lopen of 2 min per fiets

5% van de doelgroep op max 10 min lopen of 3 min per fiets

 

De gehele wijk is een "stand alone" wijk omringd door een provinciale weg wat de noodzaak met zich meebrengt dat mensen de auto moeten gebruiken om de wijk uit te komen. Het kan per fiets of lopend maar dan alleen met een fikse omweg.

De eerstvolgende concullega zit op ruim 10 minuten lopen gemeten vanuit de verste uithoek in mijn cirkel. (dus dichtsbijzijnd bij de concullega)

 

Goede bereikbaarheid mbt volop gratis parkeergelegenheid, ruime toegangswegen voor auto's, separate fiets en wandelpaden.

 

Initieel wilde ik van start met een broodjes/lunch bezorgservice voor de industrie (autodealers, productiebedrijven, transporteurs etc).

Puur gericht op bedrijven (bezorgen) en met name actief in de ochtend tot ongeveer 14.00 uur

Een conservatieve berekening iom een boekhouder bracht de helderheid dat dat niet toereikend zou zijn vwb inkomsten.

 

Met een nieuwe kijk op het verhaal waarbij ik naast broodjes voor een cafetaria kies maakt het tezamen een gezonde case.

 

 

Er is in het bestemmingsplan in de hele wijk geen ruimte voor Horeca.

Echter in mijn gesprekken met de gemeente heb ik de toezegging dat de gemeente mij een tijdelijke vergunning wil verlenen voor tenminste 3 of 5 jaar met een uitloop naar 10 (max).

De gemeente is enthousiast en werkt graag mee, tegelijkertijd is zij geen ontwikkelgemeente, bouw/ontwikkeling en inrichting liggen hierdoor grotendeels bij de projectontwikkelaar.

 

Ik ben voornemens om direct een stenen en dus permanente locatie te betrekken zodra deze gebouwd is, dat zal nog een aantal jaren op zich laten wachten, vandaar de tweetraps raket met eerst semi-permanente vestiging.

 

Broodjes en lunch zal een combinatie zijn van bezorgen/afhalen waarbij ik een piek verwacht tussen 12-14. voor de traditionele cafetaria zie ik de piek zoals in de markt tussen 17-19.30.

 

Waar ik met name een beetje huiverig voor ben is de stand alone locatie waardoor ik kwetsbaarder ben voor ongure types.

 

Voor de bedrijven wil ik graag een op rekening account aanmaken (makkelijk/veilig/binding met klant)

Bezorgen alleen icm ideal/mob pin zal voorwaarde zijn.

 

 

Ik zit dus alleen met de inlopers die contant willen afrekenen. hoe buig ik dit om naar een alternatief.

 

tips en tricks van harte welkom, op voorhand dank!!

 

Link naar reactie
  • 0

Wellicht nog een idee: een abonnementsvorm voor bedrijven en/of werknemers waarbij van te voren een bedrag gestort wordt en dat er dan broodjes besteld kunnen worden tot het bedrag op is. Om dan weer te kunnen bestellen moet eerst weer een bedrag gestort worden. Maar dan moet je wel iets van een website hebben waar dat kan.

Link naar reactie
  • 0

De risico's die jij noemt loop je overal. Alleen in welke mate en wat is aanvaardbaar? Als je er een kansberekening op los zou laten, hoe groet is de kans op een incident?

 

Een andere overweging zou zijn: vestiging in de buurt van een bedrijf dat een late sluitingstijd kent en die geregelde transportbewegingen heeft. Denk hierbij aan GLS, DPD, POSTNL etc. In de buurt van een IKEA brengt ook de nodige reuring met zich mee. (Sontplein Groningen heeft zo'n situatie, met zelfs een gelijksoortige zaak midden op de parkeerplaats).

 

Verder zou je de sluitingstijd als je klanten toch voornamelijk van bedrijven afkomstig zijn af kunnen stemmen.

horeca.thumb.PNG.246206a517ba0f02bb280eea78eeb966.PNG

Link naar reactie
  • 0

Zoals Ritzema aangeeft, is wordt de omvang van het risico bepaald door de kans dat zich zo'n gevaar zich voor kan doen t.o.v. de gevolgen die de gevaarlijke situatie heeft (risico = kans x effect). Dat kun je redelijk goed inschatten als je de juiste informatie op een rijtje zet, wellicht kan de politie of sites over risicobeheersing (maakhetzeniettemakkelijk.nl e.d.) daarbij behulpzaam zijn.

 

Als je zaak goed verlicht is, druk bezocht en voorzien is van camerabeveiliging plus een stil alarm en je contant geld in de kassa structureel afroomt en afstort tot het absoluut werkbare minimum, dan beperk je het risico op een overvaller met grof geschut die uit is op grote bedragen, maar ook de kleine donder die met een mes al tevreden is met vijftig euro.

 

Uitsluiten kun je het nooit helemaal, je er bewust van zijn en er ook mee bezig zijn, helpt wel, dus heel goed dat je dit aspect meeneemt in je plannen.

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

 

Ik zit dus alleen met de inlopers die contant willen afrekenen. hoe buig ik dit om naar een alternatief.

 

tips en tricks van harte welkom, op voorhand dank!!

 

 

Weigeren te bedienen, contant is geen noodzaak meer tegenwoordig, op een enkele uitzondering na. Als je kiest voor een policy,ga er dan ook voor.

 

De schade die aangericht wordt bij diefstal, berovingen van vaak luttele bedragen, staat niet in verhouding tot de opbrengst.

 

Link naar reactie
  • 0

Voor dit soort vragen over veiligheid en betalen zijn er ook (experts van) brancheorganisaties.

 

Geen idee hoe acceptabel het ondertussen is om geen contant geld meer aan te nemen. Als bijkomend voordeel lijkt het me ook wel hygiënischer.

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 225 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.