Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Thomasss

THT bijhouden in magazijn - Verplicht?

Recommended Posts

Goedemorgen,

 

het is mij onduidelijk wat de juridische verplichting is van het bijhouden van een THT (Ten minste houdbaar tot datum) bij cosmetische producten in een magazijn.

Uiteraard mogen we geen producten met een verlopen THT verkopen;

maar nu is de vraag of je verplicht bent een volledig overzicht bij te houden van ieder product (batch) en de bijbehorende THT.

 

Heeft iemand hier ervaring mee?

Share this post


Link to post
Share on other sites

In de horeca bestaat de hygiëne code, een verplicht boekwerk met alle normen over houdbaarheid.  Voor explosieven en munitie gelden normen m.b.t. opslag- en serviceperioden. Het lijkt mij dat er voor jouw producten ook zoiets bestaat,  kun je bij een branche organisatie terecht voor navraag?


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik denk dat je voornamelijk te maken hebt met de Warenwet. Voor zover ik weet is er geen juridische verplichting om die datum bij te houden in het magazijn. Op zich is dat ook niet nodig, omdat je al simpelweg geen spullen mag verkopen die over datum zijn. Maar zonder THT-registratie moet je dan eigenlijk elk product wel controleren voordat het wordt verkocht.

 

Het is wel zo dat je de kans loopt op onnodig hoog bederf en vervolgens navenante afschrijvingen door dit niet bij te houden. Verder is de kans dat je in zo'n geval per ongeluk wél spullen verkoopt die over datum zijn ook groter is. Mocht de NVWA hier dan een onderzoek naar instellen (in het heel hypothetische geval dat dit ooit op hun radar zou verschijnen), dan zou het consequent registreren van de THT datum kunnen helpen om aan te tonen dat het per ongeluk is gebeurd.

 

In de praktijk kun je jezelf uiteraard ook van low-tech bedienen. Door je spullen FIFO te leveren (en dus niet je nieuwe bevoorrading vóór de oude te plaatsen) of gewoon periodiek (per dag, week of maand) te kijken welke producten de volgende periode over datum gaan en deze dan handmatig te vernietigen of met korting te verkopen.

 

Edited by prinsrachid

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minuten geleden, prinsrachid zei:

Ik denk dat je voornamelijk te maken hebt met de Warenwet.

Voor cosmetica bestaat een specifieke wetgeving ... de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) (pdf-download)

Het toezicht hierop valt onder de autoriteit van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

 

32 minuten geleden, prinsrachid zei:

Voor zover ik weet is er geen juridische verplichting om die datum bij te houden in het magazijn. Op zich is dat ook niet nodig, omdat je al simpelweg geen spullen mag verkopen die over datum zijn. Maar zonder THT-registratie moet je dan eigenlijk elk product wel controleren voordat het wordt verkocht. 

Geen verplichting, maar je kunt eigenlijk ook niet zonder registratie.

Ik denk dat een aansprakelijkheidsverzekering dat ook wel vereist.

 

 

Edited by Cosara

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Merci!

 

Gaat me er met name om wat de wettelijke verplichting is.

Uiteraard hebben we een aantal systemen in plaats om verloop van producten te verkopen; maar wilde graag weten wat de precieze wettelijke verplichtingen zijn.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Op 14-5-2019 om 11:05, prinsrachid zei:

Op zich is dat ook niet nodig, omdat je al simpelweg geen spullen mag verkopen die over datum zijn.

 

Hier wil ik toch even een kleine nuance aanbrengen (wellicht niet geheel in de scope van TS, maar ik heb nu eenmaal een hekel aan verspilling en derving). Het verkopen van producten met een verlopen houdbaarheidsdatum is geen overtreding van de Warenwet. Wel is het belangrijk dat er onderscheid wordt gemaakt tussen de consumptiedatum (T.G.T, Te Gebruiken Tot, voor producten met een houdbaarheid van <5 dagen) en de houdbaarheiddatum (T.H.T, Tenminste Houdbaar Tot). De tweede categorie mag worden verkocht met een verlopen houdbaarheid datum (producten mogen ook van een nieuwe houdbaarheid datum worden voorzien). Wel dient er bij gekoelde producten dan een risicoanalyse te worden uitgevoerd. Voor ongekoelde producten is dit nog eenvoudiger en volstaat de organoleptische beoordeling (kijken, ruiken, proeven). 

 

Voor wat betreft de vraag van TS is het antwoord al gegeven, wat ik mij wel afvraag is het volgende: Als het goed is beschik je wel over een traceer systeem, waarom koppel je deze niet met een THT registratie? Dat is een redelijk eenvoudig proces.

 

Cosmetica is daarnaast behoorlijk breed, in hoeverre heb je echt met THT's te maken, en niet met het 'open potje' logo? In het tweede geval is je product namelijk 'oneindig' houdbaar (tot deze wordt geopend uiteraard).

Edited by jajajeroen

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 6 leden online en 298 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept