• 0

Ondernemen vanuit buitenland vanwege fiscus en regulering

Hallo allen,

 

Ik ben me aan het orienteren of ondernemen in het buitenland als ingezetene van Nederland loont en tegen welke barrieres men oploopt (bv. taal). En uiteraard hoe zit het fiscaal.

Heb erover nagedacht of het vanwege de stroperige bureaucratie en 'gemiereneuk' door de fiscus hier, die de zin voor ondernemen in ieder geval bij mij naar het o-punt doet reduceren, voor mij niet beter is (=lucratiever) om een bedrijfje in bv. Frankrijk, Zwitserland of Luxemburg op te zetten. I.v.m. mijn gezin blijf ik wel in Nederland, maar bestuur de zaken via het internet op afstand.

 

Onder ons ondernemers die de sprong naar het buitenland hebben gewaagd en hoe ging het? Waar is het voor de ondernemer en fiscaal gezien het meest aantrekkelijk? Ik opereer op het gebied van ICT als consultant.

 

[titel opnieuw aangepast - mod]

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Belasting 'ontwijken' kan eigenlijk niet meer... De fiscus heeft nl altijd de regeling van de deelnemingsvrijstelling als Zwaard van Damocles boven de structuur hangen... Hoe ga je je 'winst' belastingvrij naar de Nederlandse aandeelhouder repatriëren als deze winst wegens 'het niet voldoen aan de onderworpenheidseis' in Nederland nogmaals belast is?

Link naar reactie
  • 0

Vandaag kregen we bezoek van de zus van mijn vrouw die in Zwitserland woont.

Ze gaat het een en ander uitzoeken en mij verder helpen bij het opzetten van een business aldaar. Desnoods mag ik haar woonadres gebruiken bij de inschrijving bij Zwitserse KvK. Er zijn meerdere mogelijkheden. Ben benieuwd.

Link naar reactie
  • 0

Hi P993,

 

Bezint eer ge begint. Probeer deze maar eens: Op welke wijze ga je je Zwitserse BTW terug vorderen voor een activiteit in Oost-Europa...of deze..de kosten van een Truehand voor het opmaken van je jaar-rekening.

 

Ik sluit me volledig aan bij de wijsheden van Ex-tax etc. Je zult een behoorlijke winst moeten maken wil een dergelijke constructie zin hebben.

 

Wat jij zou moeten doen is gewoon verhuizen naar Zwitserland, hier je onderneming starten en je prive leven opbouwen. Je bent in anderhalf uur vliegen in Nederland en dan kun je eens in de maand nog even ergeren aan files, levensloopregelingen, en andere zaken die niets ter zake doende zijn voor jouw onderneming. Het is geen misdaad in Zwitserland om belasting te ontwijken (Het ontduiken echter wel), echter met zulke lage belastingtarieven moet je er niets eens aan denken om dat kleine beetje belasting nog eens te gaan ontwijken.

 

Hou er wel even rekening mee dat je netto-inkomen ongeveer twee keer zo hoog moet zijn om een zelfde levensstijl te onderhouden. Er wordt namelijk niet zoveel gesubsidieerd door de overheid. Ook is er niet een mooi goudgerand (Nederlands) vangnet voor als dingen fout gaan in het leven.

 

Ik wens je veel wijsheid en hoop dat je een duidelijke keuze maakt. Dit gaat je zonder meer gemoedsrust brengen. Dat is wel zo prettig als je een keer op Schiphol met je kinderen erbij wordt aangehouden om een en ander uit te leggen :), omdat het toch net niet helemaal zo was zoals je dacht.

 

Groet

 

Richard

 

Link naar reactie
  • 0

Even voor de goede orde: ik probeer op legale wijze een business in het buitenland op te zetten, daar waar het fiscaal het meest gunstigst is.

Iedereen betaalt belasting waar ook ter wereld. Daar ontkom je niet aan. De belastingdruk verschilt wel per land en dat kan voordelig zijn voor mij als ondernemer. Als dat zou betekenen dat ik me in Zwitserland moet vestigen dan doe ik dat uiteraard. Het is maar 1,5 uur vliegen vanaf bv. Geneve.

 

Hoevelen zijn mij niet voorgegaan? Wonen in Nederland en tegelijkertijd wonen en werken in het buitenland. Als de zus van mijn vrouw die woonachtig is in Zwitserland met haar zakelijke contacten aldaar, mij wilt helpen dan sla ik dat niet af! Zolang het maar legaal is en de zus van mijn vrouw kennende zal ze daar ook nimmer van afwijken.

Link naar reactie
  • 0

Hallo P993

 

Toch is het niet zo makkelijk als je het hier schetst.

 

Als jij je vestigd in Zwitserland of ieder ander belasting vriendelijk klimaat, en je start daar je bedrijf dan ben je dus daar belasting plichtig. Echter als jij dan in naam van je bedrijf hier in Nederland persoonlijk werkzaamheden verricht voor een bedrijf, is dat bedrijf ook belasting plichtig voor de loonbelasting, premies, etc. voor de uren die je gewerkt hebt.

 

Zie: http://www.belastingdienst.nl/faq/jsp/vraag.jsp?id=3/3719

 

en

 

http://www.belastingdienst.nl/faq/jsp/vraag.jsp?id=3/3721

 

Link even kopieren werkt niet helemaal?

 

Succes

 

Rick

Link naar reactie
  • 0

 

Als jij je vestigd in Zwitserland of ieder ander belasting vriendelijk klimaat, en je start daar je bedrijf dan ben je dus daar belasting plichtig. Echter als jij dan in naam van je bedrijf hier in Nederland persoonlijk werkzaamheden verricht voor een bedrijf, is dat bedrijf ook belasting plichtig voor de loonbelasting, premies, etc. voor de uren die je gewerkt hebt.

Link even kopieren werkt niet helemaal?

 

Succes

 

Rick

 

Hallo Rick,

 

Uiteraard is het zo dat als je hier werkzaamheden verricht voor een buitenlands bedrijf, dan ben je hier ook belastingplichtig (geldt dit ook voor outsourcing vanuit Zwitserland richting NL? Ik denk zelf van wel).

Daarom probeer ik zoveel mogelijk activiteiten daar te verrichten en hoe precies moet ik nog verder uitzoeken. Ik laat dit uitzoeken door mijn accountant.

 

Bedankt voor de tips!

 

Link naar reactie
  • 0

Zoals al eerder aangegeven door Ex tax! en Rick, het opzetten en onderhouden van een buitenlandse structuur is specialistenwerk. .... Rick heeft aangegeven dat je al zou kunnen gaan "snuffelen" wanneer je winst circa 75k bedraagt, ik ben van mening dat dit minimaal 200k zou moeten zijn. (uiteraard afhankelijk van het totale wensenpakket)

Camelot, wat is jouw mening over een winstsituatie van +/- 400k aan buitenlandse inkomsten? Is het dan aan te raden om je toch op dit gladde ijs te begeven? Welke experts zou je dan het beste kunnen inschakelen?

Link naar reactie
  • 0

Een oriëntatie kan zeker geen kwaad. Laat je adviseren door een kantoor met internationale expertise/vestigingen. De grote accountantskantoren kunnen over het algemeen goed uit de voeten met deze materie. Daarnaast is het altijd raadzaam om de uiteindelijk gegeven adviezen te overleggen bij een derde voor een second opinion, alvorens verdere stappen te ondernemen.

 

Succes

www.camelot-legal.nl

Link naar reactie
  • 0

Even een reactie op ondernemen in het buitenland...

 

Tip als je tussen Nederland en Frankrijk kunt kiezen, kies dan alsjeblieft NL..

Als het ergens ter wereld niet makkelijk is om te ondernemen is het Frankrijk wel, teveel bureaucratie dus enorm veel papierwerk in het frans.. huur alvast maar een tolk in om je zaakjes te regelen. Ondernemen gaat niet zomaar, heb je wel een passend diploma want in Frankrijk wordt er veel gewerkt met licenties en die krijg je niet zomaar. Etc, etc..

 

Beste Nederlanders, Nederland is helemaal zo slecht nog niet hoor! Hoe kan het anders dat de Nederlanders zo ondernemend volkje zijn.. omdat het mogelijk wordt gemaakt..

 

Enne belasting betaal je overal, 19,6 % trouwens in la douce France.. en dan heb ik het nog niet over alle sociale lasten die je ongeacht je inkomen betaald..

 

Dus het is niet altijd zo douce in la France

 

Vr. gr. Bianca

 

 

Link naar reactie
  • 0

Er is ook nog een principe van waar je het werkt verricht daar betaal je belasting.

Ik lees dat je opdrachten hebt in Oost-Europeaan? Waarom schrijf je daar dan niet in?

IB en VpB zijn daar (afhankelijk van het land) 20-25% en omdat je daar het werk ook gewoon doet is er niets wat je in de weg staat. Ook is het allemaal niet zo schimmig.

 

Als jouw medewerkers ‘gewoon’ in Nederland werken en in loondienst zijn dan mag je hiervoor gewoon in Nederland afdragen…

 

 

(inderdaad zo erg is het hier toch ook weer niet?)

 

geverifieerd-adres.nl Laat maar zien wie je bent met logo & online certificaat Dat ben ik En ook een keurmerk oplossing voor je Belgische webshop geverifieerd-adres.be
Link naar reactie
  • 0

Ik ben als werknemer werkzaam in Luxemburg. Mijn werkgever heeft daar een klein kantoor, een goede boekhouder, en een directeur die 1 of meerdere dagen per maand de zaken ter plaatse waarneemt.

 

Wat betekent dit voor mij :

 

Ik betaal sociale lasten en inkomstenbelasting in Luxemburg over mijn Luxemburgse inkomen. Aan het begin van elk jaar moet ik een opgave doen van mijn burgerlijke staat. Aan de hand daarvan word ik ingedeeld in een belastingtarief.

 

Per loonafrekening word er belasting/sociale lasten ingehouden. Aan het eind van het jaar hoef ik niet nogmaals aangifte te doen, krijg dus ook niets terug.

 

Bij de Nederlandse belastingdienst doe ik elk jaar mijn belastingaangifte. Aangezien de inkomstenbelasting reeds in Luxemburg betaalt is en NL daar een verdrag mee heeft moet ik dus niet nogmaals belasting afdragen. Echter heb ik ook geen recht op teruggave (hypotheek etc).

 

Als ik nu met mijn in Nederland ingeschreven onderneming winst maak, is deze belast in Nederland. Echter de sociale lasten moet ik betalen in Luxemburg, zolang mijn hoofdinkomen daar vandaan komt.

 

Ik werk daar al meer dan 5 jaar en heb tot nu toe geen problemen ondervonden.

 

Nu wil ik voor mijn zelf nog een onderneming opzetten in Luxemburg omdat wettelijke bepalingen in Nederland het mij verhinderen om bepaalde inkomsten te hebben. En ik ben me dus ook aan het orienteren in Luxemburg.

Link naar reactie
  • 0

Ik ben als werknemer werkzaam in Luxemburg. Mijn werkgever heeft daar een klein kantoor, een goede boekhouder, en een directeur die 1 of meerdere dagen per maand de zaken ter plaatse waarneemt.

 

Wat betekent dit voor mij :

 

Ik betaal sociale lasten en inkomstenbelasting in Luxemburg over mijn Luxemburgse inkomen. Aan het begin van elk jaar moet ik een opgave doen van mijn burgerlijke staat. Aan de hand daarvan word ik ingedeeld in een belastingtarief.

 

Per loonafrekening word er belasting/sociale lasten ingehouden. Aan het eind van het jaar hoef ik niet nogmaals aangifte te doen, krijg dus ook niets terug.

 

Bij de Nederlandse belastingdienst doe ik elk jaar mijn belastingaangifte. Aangezien de inkomstenbelasting reeds in Luxemburg betaalt is en NL daar een verdrag mee heeft moet ik dus niet nogmaals belasting afdragen. Echter heb ik ook geen recht op teruggave (hypotheek etc).

 

Als ik nu met mijn in Nederland ingeschreven onderneming winst maak, is deze belast in Nederland. Echter de sociale lasten moet ik betalen in Luxemburg, zolang mijn hoofdinkomen daar vandaan komt.

 

Ik werk daar al meer dan 5 jaar en heb tot nu toe geen problemen ondervonden.

 

Nu wil ik voor mijn zelf nog een onderneming opzetten in Luxemburg omdat wettelijke bepalingen in Nederland het mij verhinderen om bepaalde inkomsten te hebben. En ik ben me dus ook aan het orienteren in Luxemburg.

 

Hoi Derek-Jan

 

Heb je bij dit verhaal ook nog een vraag?

 

Overigens, waarom mag je geen hypotheekrente aftrekken in NL? Je bent toch NL ingezetene of niet?

 

Groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

@Joost,

 

Nee geen vraag, het was alleen een stukje praktijkvoorbeeld.

 

Waarom geen belastingaftrek ? De belasting redeneert dat als men geen belasting betaalt in Nederland, men ook geen belasting kan terugkrijgen.

 

Maar het word blijkbaar wel ergens gereserveerd, en op het moment dat je weer belasting betaalt in Nederland dan kun je wel weer terugvragen. Overigens is deze regel mij niet geheel duidelijk, er zijn ook niet veel belastingmedewerkers die het exact weten....

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    3 leden, 79 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.