Hallo allemaal,

Ik heb een vraag over contact opnemen met bedrijven. Ik woon in het buitenland en ben daarom niet helemaal goed op de hoogte van de regels in Nederland. Ik heb gezocht op internet, maar kom er niet uit. Daarom stel ik mijn vraag hier.

Ik lees op internet dat koude aquisitie, het contact opnemen als bedrijf met een ander bedrijf voor commerciële doeleinden terwijl het bedrijf daar geen toestemming voor heeft gegeven niet mag. Sorry als dit een hele domme vraag is, maar wat is koude aquisitie precies? Gaat het dan om nieuwsbrieven en standaard mails die naar honderden mailadressen worden gestuurd? Of gaat het echt om elk commercieel contact?

Nu lees ik hier :
 

Quote

Direct marketing is gewoon toegestaan naar bedrijven buiten de EER en naar specifieke e-mailadressen zoals aanbieding@ en acquisitie@. Tip. Dat geldt ook voor papieren mailings naar algemene afdelingen en postadressen (‘tav de directie/HRM/bewoners van dit huis’/…). Wilt u één ondernemer bellen, mailen, sms-en of appen met een businessvoorstel dan mag dat ook gewoon. Dat is geen vorm van direct marketing.

 

Ik heb een eenmansbedrijf. En ik wil (het liefst, als dat mag) contact opnemen met een aantal bedrijven en vragen of ze willen samenwerken. In feite een vraag/mail met commercieel doel. Want samenwerken betekent dat zij mijn klant zullen worden.

Ik stuur echter geen standaard mail (geautomatiseerd) naar honderden bedrijven. Maar ik wil  echt op internet zoeken welke bedrijven echt passen. Het is iets wat op de website zichtbaar is of niet, dus ik kan zien welke bedrijven het wel of niet gebruiken. En ik wil dan echt alleen met hen contact opnemen, voor wie dat interessant is en die het nog niet gebruiken. Geldt dat als "één ondernemer mailen", want ik mail ze dan één voor één. Een deel van de mail zal standaard zijn, met een aantal persoonlijke punten erin, die ik echt handmatig schrijf/invoeg. Het zijn geen honderden bedrijven, maar wel meer dan één. Mag dat of niet? Als ik geen reactie krijg, ben ik niet van plan er achteraan te mailen. Als een bedrijf positief reageert, ga ik ermee verder. Als een bedrijf negatief reageert sluit ik het af. Als een bedrijf niet reageert, doe ik verder niets, ga ik ze niet meer mailen en beschouw ik het als 'geen interesse'.

En hoe zit het met bijvoorbeeld een open sollicitatie? Ik wil voor het bedrijf werken, er is geen vacature voor. Dat ik een bedrijf heb en daarom zelf kan factureren is een optie, werken met een contract vanuit het bedrijf zou ook kunnen. Zijn er wettelijke regels voor open sollicitatie?

Zijn er andere mogelijkheden waar ik niet aan denk? Hebben jullie tips? Bedrijven zoeken namelijk niet zo snel naar een eenmanszaak voor dit type werk.
Terwijl contact opnemen in het verleden wel heel goed werkte. Dan hebben bedrijven wel interesse. Ik wil dus graag initiatief kunnen nemen naar bedrijven toe, maar op een respectvolle manier, legaal en absoluut zonder spammen. Wat zijn mijn opties, wat kan en mag?

Ik wil niets doen wat niet mag, ik wil alleen graag de verschillen begrijpen en weten wat wel of niet mag, zodat ik het juiste kan doen.

Bedankt voor je hulp.

Link naar reactie
https://www.higherlevel.nl/forums/topic/76651-contact-opnemen-met-bedrijven/
Delen op andere sites

Aanbevolen berichten

16 antwoorden op deze vraag

  • 0

Welkom op HL 

 

Je stelt enorm veel vragen, lees s.v.p. onze Forumregels en houd de vraagstelling voortaan beperkt.

 

Ik beperk me met mijn reactie even tot de acquisitie-vragen, daarover lees je HIER meer.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc I Innovatiestrategieën Ontwerper I HL-Deelnemer en -Moderator I Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht I Bedrijfsidee? Toets het Grátis: HIERMEE!

  • 0

Hallo Hans,

Bedankt voor je hulp.

Enorm veel vragen valt denk ik wel mee. Maar het zijn er meer dan 1 of 2, dat klopt. Mijn excuses. Voor mij horen deze vragen bij elkaar om een goed beeld over dit onderwerp te krijgen. Ik had niet de bedoeling iets verkeerd te doen.

Ik had deze informatie over acquisitie al gelezen, maar het geeft mij geen antwoord op mijn vragen.

  • 0

Ook zakelijke koude acquisitie is met de wetswijziging aan banden gelegd. Met name voor ondernemers zonder rechtspersoonlijkheid, zoals eenmanszaken, vennootschappen onder firma, cv’s, en maatschappen. De wet gaat ervan uit dat deze personen hun zakelijke telefoonnummer ook voor privédoeleinden gebruiken en daarom dezelfde bescherming tegen telemarketing moeten krijgen.



Rechtspersonen zoals bijvoorbeeld de BV, NV, vereniging, coöperatie

 

https://adviesjurist.nl/is-koude-acquisitie-na-1-juli-2021-nog-toegestaan/

 

  • 0
(aangepast)
Quote

Rechtspersonen zoals bijvoorbeeld de BV, NV, vereniging, coöperatie/onderlinge waarborg-maatschappij en stichting mogen gewoon nog koud benaderd worden.

https://adviesjurist.nl/is-koude-acquisitie-na-1-juli-2021-nog-toegestaan/

Dankjewel, peter73

Ik snap er hoe langer hoe minder van.

- Dus naar bv's, nv's enz mag wel.
- Of naar speciale mailadressen als acquisitie@ (Maar heel veel bedrijven weten dat helemaal niet volgens mij, dus hebben dat niet).

(Mag dit echt, of zijn dit dingen die mensen zelf verzinnen dat mag?)

Maar wat is dan dat verhaal van "één mail mag wel"?

aangepast door Taalboek
  • 0
11 uur geleden, Taalboek zei:

Ik had deze informatie over acquisitie al gelezen, maar het geeft mij geen antwoord op mijn vragen.

 

Ook niet op deze:

15 uur geleden, Taalboek zei:

wat is koude aquisitie precies?

???

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc I Innovatiestrategieën Ontwerper I HL-Deelnemer en -Moderator I Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht I Bedrijfsidee? Toets het Grátis: HIERMEE!

  • 0

Hans:
  

15 uur geleden, Taalboek zei:

maar wat is koude acquisitie precies? Gaat het dan om nieuwsbrieven en standaard mails die naar honderden mailadressen worden gestuurd? Of gaat het echt om elk commercieel contact?

 

Ik begrijp dat het gaat over het contact met bedrijven waar je niet eerder contact mee hebt gehad. De grote lijn begrijp ik. Het stukje "koud" vs "lauw/warm" begrijp ik. Ik weet niet goed hoe ik mijn vraag kan uitleggen. Er wordt niet echt uitgelegd of genoemd wat er precies wel of niet mag. 

Koude acquisitie mag niet, maar wat mag dan precies niet? Massa/automatische mail? (Spam, nieuwsbrief) Ook geen persoonlijke mail, die je echt zelf schrijft en naar 1 bedrijf stuurt? (Ook al stuur je misschien 5 van zulke mails op een dag)? Mag het naar niemand of wel naar bijv zoals nu genoemd wordt bv's enz.? Ik zoek naar echt concreet definitie wat dan precies wel/niet mag.
 

 

11 minuten geleden, Joost Rietveld zei:


Dankjewel. Dit is van bedrijf naar consument en bedrijf naar zzp. Dus personen en waar de persoon als het ware het bedrijf is. 

  • 0
2 uur geleden, Taalboek zei:

Koude acquisitie mag niet, maar wat mag dan precies niet? Massa/automatische mail? (Spam, nieuwsbrief) Ook geen persoonlijke mail, die je echt zelf schrijft en naar 1 bedrijf stuurt? (Ook al stuur je misschien 5 van zulke mails op een dag)? Mag het naar niemand of wel naar bijv zoals nu genoemd wordt bv's enz.? Ik zoek naar echt concreet definitie wat dan precies wel/niet mag.

 

Artikel 11.7 Telecommunicatiewet is de “spamwet”. Daarin wordt in lid 1, dat onder andere geldt voor e-mail, géén uitzondering gemaakt voor rechtspersonen. (Lid 2 maakt het onderscheid tussen natuurlijke personen en rechtspersonen wel, maar dat gaat niet over e-mail.)

  • 0
(aangepast)

Dankjewel, Ward, dit is interessant.
Ik probeer het gewoon echt goed te begrijpen.

 

Artikel 11.7 Telecommunicatiewet

Quote

Het gebruik van automatische oproep- en communicatiesystemen zonder menselijke tussenkomst, faxen en elektronische berichten voor het overbrengen van ongevraagde communicatie voor commerciële, ideële of charitatieve doeleinden is verboden, tenzij...

 

Ik lees hier "automatisch" als in: je stopt een lijst mailadressen in een programma en die 'spuugt' mails naar de bedrijven etc met evt automatisch gegenereerd de juiste naam erboven. Zonder tussenkomst van mensen, is zelf de mail persoonlijk schrijven dan goed? Of wordt 'automatisch' gezien als in computer/e-mail = automatisch omdat je niet echt persoon aan persoon contact hebt, maar met een machine ertussen?

 

Quote

2. Het eerste lid is van overeenkomstige toepassing op het gebruik van andere dan de in het eerste lid bedoelde middelen voor het overbrengen van ongevraagde communicatie voor commerciële, ideële of charitatieve doeleinden aan natuurlijke personen. Bij het gebruik van andere dan de in het eerste lid bedoelde middelen voor het met toestemming overbrengen van deze ongevraagde communicatie aan natuurlijke personen, geeft de verzender de desbetreffende natuurlijke persoon bij iedere boodschap duidelijk en expliciet de gelegenheid om kosteloos en op gemakkelijke wijze verzet aan te tekenen tegen het gebruik van zijn contactgegevens.


Dit lees ik als: andere middelen (bijv handmatige mail, telefoon etc) mag niet aan natuurlijke personen. (consumenten en evt zzp) "Voor het met toestemming overbrengen van ongevraagde communicatie" snap ik niet. Maar je moet in elk geval altijd optie geven dat  mensen het kunnen stopzetten.
 

Maar een eenmalige mail (wat ik - als dat mag - wil sturen) hoef je niet stop te zetten want er komt geen vervolg.

 

Nummer 3 

Quote

In afwijking van het eerste en tweede lid, is geen voorafgaande toestemming vereist voor het overbrengen van ongevraagde communicatie voor commerciële, ideële of charitatieve doeleinden aan een rechtspersoon of een natuurlijke persoon die handelt in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf, indien:

 

a.de verzender gebruik maakt van elektronische contactgegevens die door de desbetreffende eindgebruiker voor het ontvangen van ongevraagde communicatie voor commerciële, ideële of charitatieve doeleinden zijn bestemd en bekendgemaakt en deze worden gebruikt in overeenstemming met de door de eindgebruiker aan de contactgegevens verbonden doeleinden, of

 

b.de desbetreffende eindgebruiker is gevestigd buiten de Europese Economische Ruimte en voldaan wordt aan de in het desbetreffende land geldende voorschriften met betrekking tot het overbrengen van ongevraagde communicatie voor commerciële, ideële of charitatieve doeleinden.

 

Dit lees ik als: je mag wel contact opnemen met een rechtspersoon of natuurlijk persoon in zijn beroep/bedrijf als je contact opneemt via de gegevens die daarvoor specifiek beschikbaar zijn gesteld (dus bijv acquisitie@bedrijfpuntnl) of  als het naar het buitenland is waar het in dat land wel mag.

Oké, maar veel bedrijven hebben geen acquisitie@ omdat ze hier (denk ik) niet van weten. En als iemand gewoon een emailadres op de site zet: info@ maar zonder aan te geven waar het voor is? Of "Voor vragen, suggesties, opmerkingen kan je mailen naar..." 

"Ja, ik heb een vraag: willen jullie samenwerken, is dit iets voor jullie?" (eenmalig, handmatig/persoonlijk geschreven).

Ik snap dat dit kan overkomen alsof ik niet serieus ben en een maas in het net aan het zoeken ben. Maar ik bedoel het eigenlijk serieus, om de informatie uit te dagen, en te kijken hoe het begrepen moet worden. Om het echt heel goed, diep, tot in detail te begrijpen. Ik ben geen jurist, ik probeer het alleen heel goed te lezen en elk woord en de bedoeling te begrijpen.

aangepast door Taalboek
Tekst vet gedrukt
  • 0
4 minuten geleden, Ward van der Put zei:

De juridische details zijn communicatietechnisch nauwelijks relevant: als de ontvanger het spam vindt, is het spam — en geen goede binnenkomer.


Nou ja, zo werkt het niet helemaal natuurlijk. 

Maar bij een eenmalige persoonlijke email zou dat niet erg hoeven zijn. Als de persoon niet reageert en het weggooit, komt er geen samenwerking en geen tweede mail. Als iemand er geen interesse in heeft en/of niet wil samenwerken is dat prima, toch? Het gaat om eenmalig vragen, niet om funnels of marketingtrajecten of wat dan ook.

  • 0

Een handgetypte mail is spam als het zonder toestemming is verstuurd en commercieel, charitatief ideëel is.
Je leest de opsomming van 'geautomatiseerde systemen, faxen en electronische berichten' verkeerd.
Het is een opsomming. De electronische berichten hoeven dus niet geautomatiseerd te zijn.

Aantallen, aanhef of 1 voor 1 typen zijn allemaal niet relevant voor de kwalificatie van spam.

Dit is sinds 2009 zo.

BrokxMedia - Videoproducties & -marketing

Boeiende Bedrijfsfilms, Animaties & Livestreams

 

  • 0
3 uur geleden, Taalboek zei:

Contact opnemen met NV's, BV's etc mag wel?

 

Niet met elektronische berichten voor het overbrengen van ongevraagde communicatie zoals e-mail, sms'jes en WhatsApp-berichten. Spam is spam.

 

3 uur geleden, Taalboek zei:

Of begrijp ik dat ook verkeerd?


Ja.

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wie is er online?
    0 leden, 41 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.