Heel algemeen gesteld, uit jou openingsbericht haal ik dat je feitelijk een Groothandel bent. Als je algemene branche cijfers bekijkt zie je dat de nettowinst van groothandels zo rond de 4% schommelt. Als je alle bedrijfstakken bekijkt dan schommelt dat percentage tussen de 4% en 10%.
Als sturingsmiddel heb je er weinig aan.. jou bedrijfsvoering gaat niet verbeteren door te sturen op nettowinst. % Nettowinst is een kengetal dat vooral nut heeft in een een budgeteringsproces of meerjarige begroting. Waar je nadat elke afdeling binnen een organisatie zijn deelbudgetten heeft ingeleverd beoordeelt of het geheel ook aan de winstgevendheidsnorm voldoet. Nettowinst is een kengetal voor je Jaarrekening en aandeelhoudersvergadering, het laat zien waar je na alle inspanningen meevallers en tegenvallers op bent uitgekomen.
Als jij je onderneming beter wilt aansturen dan moet je de primaire processen aanpakken / optimaliseren.
Ik schrik dat jij 20% (volledige) incourantheid in je kostprijs op wil nemen.
Als echt 20% van jou voorraad incourant wordt dan zit je ofwel in Hype - artikelen die de ene maand nog hot zijn en de volgende maand niemand meer wil hebben (Ik moet dan denken aan de fidget spinners een rage van jaar of 2 terug en de weggeef actie eerder dit jaar van een groothandel die met 1 miljoen van die krengen was blijven zitten)
Ofwel overschat je (structureel) de vraag naar bepaalde goederen.
Ik zou voor de dagelijkse sturing dus veel meer op kengetallen voor het primaire proces gaan zitten. Voor elk kosten element (kosten financiering, kosten opslag, kosten handling e.d. ) zou ik 1 of 2 kengetallen kiezen en daar op sturen. zodat je op tijd kunt ingrijpen als je debiteuren later gaan betalen of als je verkooporders ineens instorten.
Voorraadkosten zijn voor groothandels vaak een hele grote hap post waar je op kan sturen. zie bijvoorbeeld dit artikel,
https://www.logistiek.nl/warehousing/artikel/2006/02/componenten-die-de-voorraadkosten-bepalen-10112124
Er staat in dat artikel ook een klein algemeen staatje waaruit blijkt dat alleen al binnen de groothandel enorme variaties zijn in hoe die totale voorraadkosten zijn opgebouwd.
In jonge en snelgroeiende organisaties is hoge(re) incourantheid geen onbekend fenomeen. maar je moet goed weten waarom dat is.
- was het te hoge inschatting van de vraag, waren het niet de juiste goederen voor de markt.
- wordt er te makkelijk een grotere hoeveelheid besteld omdat dan de volgende kortingsstaffel wordt bereikt.
3% extra korting op de inkoopprijs klinkt leuk maar is het niet als die extra bestelde hoeveelheid een half jaar in je magazijn ligt tegen voorraadkosten van 15% van de aanschafwaarde
- wordt er een groter volume besteld om een container vol te krijgen, ook daar weer, volle containers zijn zorgen wellicht voor lagere transportkosten op die zending, maar als daar hoge voorraadkosten tegenover staan is dat het niet waard.