Jump to content

Paul Bakker

Senior
 • Content Count

  35
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1

Personal info

 • How did you find us:
  anders
 • Gender
  Man
 • Address
  Prinses Margrietplantsoen 33, Den Haag, 2595AM, Netherlands
 • Country
  Nederland
 • First name
  Paul
 • Last name
  Bakker
 • Company or organization name
  Newmatter
 • Website address
 • LinkedIn

Register

 • You are:
  adviseur
 • What age group do you belong to?
  36-40
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
  financiering
  ondernemingsplannen
  juridische en fiscale zaken
  innovatief ondernemen
  expert advies

Company info

Vision

 • I'm looking for people who
  ondernemen of investeren.
 1. Je hebt al redelijk wat goede reacties gehad. Als ondernemer, investeerder en adviseur op dit vlak kan ik je nu alleen met zekerheid zeggen dat geen enkele situatie hetzelfde is. Als ik in eerste instantie lees dat iemand 75% van de aandelen wil van iets wat al ver uitontwikkeld is (80% zoals je zelf zegt), dan lijkt me dat niet in verhouding staan tot wat hij kan brengen. Maar mogelijk is dat niet het geval. In het algemeen zullen ervaren angel investeerders die in een 'early stage' onderneming stappen niet meer dan 25% van de aandelen verwachten en wel het risicodragend kapitaal aandragen. Ik zou als ik jou was dus even goed nadenken over wat je preciest wilt en daarna een expert inschakelen om je hierbij te begeleiden. Paul
 2. Ik ga ervan uit dat je geen 'uitzonderingen' hebt gemaakt op de standaard meerderheid van stemmen voor beslissingen? Dan is het zeker nog aan de orde. Er zijn ook beslissingen die je statutair (wettelijk) alleen met 100% van de stemmen mag nemen. Los daarvan is het proces omslachtiger, omdat je daadwerkelijk aandeelhoudersvergaderingen (met 2 weken aankondigtijd) moet organiseren om belangrijke beslissingen te nemen, dus het maakt je proces niet echt vloeiend en makkelijk. Nee waarschijnlijk niet. Dat zijn kosten van jou of de combinatieholding. Is daar grond voor in de managementovereenkomst? Is er reeds een risico, of is zijn holding reeds in gebreke, sursceance? Dat kun je alleen zelf bepalen denk ik.. Voor de markt en je klanten is het waarschijnlijk primair belangrijk dat hun dienstverlening doorloopt en hun verwachtingen / beloftes worden nagekomen.
 3. Dat ligt er volledig aan wie toen die verkoopprijs heeft bepaald en waarom. De situatie was toen anders. Jullie wilde gaan samenwerken en waren toen mogelijk meer coulant naar elkaar over de prijs omdat er voor jullie beide waardevermeerdering in het vat zat. Nu gaat het om een situatie waar mogelijk kan worden beargumenteerd dat de 'echte' waarde eigenlijk veel hoger lag. Moeilijk om van afstand te bepalen. Net als de relevantie, want dat ligt dus heel erg aan de gevolgen (los van aanbiedingsplicht) van het niet overnemen van die aandelen. Als er alleen maar vruchtgebruik is zonder stemrecht is het minder relevant dan als dat wel het geval is..
 4. JesperW, Wat hebben jullie geregeld in de statuten en aandeelhoudersovereenkomst in jullie 'Tussenholding' met betrekking tot zo'n situatie bij 1 van de aandeelhouders? Dat gaat bepalen hoe veel 'last' je er van gaat hebben, of dat het uiteindelijk betekent dat je de aandelen over kunt nemen (of ze het stemrecht verliezen)...
 5. Paul Bakker

  Paul Bakker

 6. Verkopen zonder echte orderhistorie over de laatste tijd wordt moeilijk. Maar iemand (stagair, jongeren uit de buurt) de uitvoer laten afhandelen (of professioneel door een partij als b.v. ActiveAnts), dan kun je de shop gewoon lekker blijven draaien zonder dat je daar zelf fysiek voor hoeft te werken. Tuurlijk lever je bij beide opties wel marge in, maar dat kan het best waard zijn (afhankelijk van de gemiddelde orderwaarde en marge natuurlijk)
 7. Er is al een hoop gezegd hier. Als ik het goed lees is jullie traject met de mediator niet op een bevredigend einde uitgelopen. Dat is jammer. Want het klinkt alsof er wel een resolutie moet komen. Naar de rechter gaan is een optie op het moment dat je de juiste juridische onderbouwing hebt, maar verre van prettig. In mijn ervaring is het veel belangrijker om eerst (samen met een expert) samen te zitten om te bepalen wat de mogelijke acceptabele uitkomsten zijn. Je geeft al aan dat je zit te denken om er gewoon uit te stappen en opnieuw te beginnen. Maar er zijn nog meer alternatieven. Hierbij moet je onder andere nadenken over: Hoeveel is de huidige onderneming economisch waard? Wat wil je behouden uit de huidige onderneming? Wat kost het als je eruit stapt? Wat gunnen jullie elkaar nog? Welke toekomst zie je voor je? Hoe makkelijk is het om een nieuwe onderneming op te bouwen? En waarschijnlijk nog veel meer, als je met een expert in gesprek bent. Daarna kun je pas goed bepalen wat het beste pad voorwaarts is. Elke situatie is anders. Bij het laatste conflicttraject dat ik heb begeleid was er, na het mislukken van het traject bij de mediator, uiteindelijk gewoon een redelijk voorstel voor nodig, met een korte juridische communicatie tussen beide juristen. Niet alle twee de partijen blij, maar dat kan ook niet altijd.
 8. Veel investeerders zullen gelijk nee zeggen als het primaire doel het funden van inkomen (en niet het werkkapitaal) is. De reden daarachter is dat het niet 'spreekt' voor een ondernemende geest en de wil het risico te lopen voor een onderneming. En dat betekent ook dat als het een keer zwaarder of fout gaat het makkelijk weer op te stappen is. Dat betekent dus dat de inzet om jullie geld terug te verdienen mogelijk niet voldoende is om jullie risico te dekken. Zoals Hans al aangeeft, is investeren in familie nog wat lastiger. Niet onmogelijk en het komt zeker voor. Ligt aan de band die jullie hebben, hoe erg het is als het geld allemaal verdwijnt, en hoe duidelijk jullie afspraken kunnen en willen maken. Dat kun je ook op andere manieren structureren. In ieder geval niet iets om in een forum het antwoord voor te zoeken denk ik. Dan kun je beter met iemand om tafel gaan zitten die over verschillende oplossingen kan nadenken.
 9. Hi Erik, Hoewel er heel veel jargon rondzweeft, denk ik dat ik normaal wel in staat ben het zo in te steken dat het voor mijn klanten begrijpbaar blijft. Ik weet niet hoe andere specialisten dat aanpakken. Het is inderdaad de kunst om het niet alleen inzichtelijk maar ook begrijpbaar te houden. Dus mijn belangrijkste tip is: Kies de juiste specialist. Ik hoop dat je de juiste vindt om je hierin te begeleiden. Met vriendelijke groeten, Paul Bakker
 10. Hi Erik, Een vraag zonder 'makkelijk' antwoord. En afhankelijk van veel factoren. Wil je ook stemrecht, of alleen waardevermeerdering? Wat zijn de eisen over rechten van de VC (want die zijn er waarschijnlijk). Er zijn uiteindelijk een hele hoop manieren om jouw buy-in vorm te geven (afhankelijk van of het nu of over tijd wilt uitsmeren), met verschillende fiscale gevolgen. Denk aan aandelen kopen nu, een optie op aandelen, puur certificaten of SARs voor waardevermeerdering. Het hoeft geen probleem te zijn dat je zelf geen geld inbrengt. (Wederom afhankelijk van de invulling). Op dit punt belangrijk om een expert bij te betrekken die je hierin kan begeleiden / adviseren. Paul
 11. Dit is volledig afhankelijk van wat er in de statuten staat. Is niet een generiek antwoord op te geven. Misschien slim om hiervoor met een expert contact op te nemen!
 12. Tegen wat precies? Dat 75% van de aanwezige stemmen (wat weer minimeel twee derde van het geplaatst kapitaal moet zijn) het met een ontbinding of wijziging van de statuten eens moet zijn? Nee, in principe niet. Wijzigingen in de statuten zijn handelingen waar de aandeelhouders het mee eens moeten zijn. De vraag is eigenlijk, waarom wil je hier wat tegen doen? Waarschijnlijk omdat de andere aandeelhouders niet willen meewerken?
 13. Los van wat Jaap aangeeft over de statuten, is het ook relevant of jullie nog een aandeelhoudersovereenkomst hebben getekend? Die biedt vast ook nog handvatten. Maar praktisch gezien moet je echt even een expert in de hand nemen. Dit zijn geen onderwerpen die je zou moeten afhandelen op basis van een paar antwoorden die je op een ondernemingsforum krijgt. Inzicht in de volledige situatie (o.a. lopende overeenkomsten tussen jullie, statuten, en oordeel over waarde van de aandelen) is belangrijk voor het bepalen van vervolgstappen ..
 14. Dit inderdaad! Ook al kun je waarschijnlijk een melding in de KvK wel voorkomen (onafhankelijk of dat voldoet aan het handelsbesluit). Als het UBO register er gaat komen, wordt je toch genoemd omdat je zeer zeker wel de (enige) UBO gaat zijn van je holding.

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept