Jump to content

Paul Bakker

Senior
 • Content Count

  48
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

2

Personal info

 • You are:
  adviseur
 • Gender
  Man
 • Address
  Prinses Margrietplantsoen 33, Den Haag, 2595AM, Netherlands
 • Country
  Nederland
 • First name
  Paul
 • Last name
  Bakker
 • Company or organization name
  Newmatter
 • Website address
 • LinkedIn
 • How did you find us:
  anders

Register

 • What age group do you belong to?
  36-40
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
  financiering
  ondernemingsplannen
  juridische en fiscale zaken
  innovatief ondernemen
  expert advies

Company info

Vision

 • I'm looking for people who
  ondernemen of investeren.
 1. Dit keer twee! Gelijk een holding op laten richten. Scheelt een hoop gedoe later.
 2. Ha KungPow, Je aandelen-suggestie heeft wat fiscale nadelen als je het niet goed inpakt. En een bonus op winst is altijd lastig, omdat winst te beïnvloeden is. Beide zijn daarom niet de beste keuzes in mijn ogen. Ik krijg deze vraag regelmatig langs. Je zult je eerst even moeten afvragen wat het doel is dat je probeert te bereiken. Kort gezegd er zijn meerdere manieren om iemand een vorm van eigenaarschap / beloning te geven in de toekomst. En allemaal hebben ze wat knopjes om aan te draaien. Primair zul je eerst even moeten bepalen wat je doel is: Wil je co-founders of wil je puur belonen in de toekomst? Wil je dat iemand minimaal X bijdrage voor Y jaar levert? Zit er een maximum aan de benefits in de toekomst aan? Krijgen ze ook stemrecht? Moet het fiscaal aantrekkelijk zijn voor jouw bedrijf of voor hen? Of pak jij de fiscale gevolgen? Blijven ze eigenaar als ze later niets meer doen of krijgen ze dan iets betaald? Moet het nu cash-neutraal zijn, of is het erg als het hen of jou nu iets kost? En zo zijn er nog wel meer vragen die bepalen wat de beste keuze in jouw situatie is!
 3. Als mede software-ondernemer en met ervaring op het gebied van de conflicten die 'foute' partners je kunnen brengen, denk ik dat je je allereerst alle waarschuwingen hierboven ter harte moet nemen. Een BV starten is als een huwelijk. Als je niet met iemand zou willen samenwonen en niet je pincode zou durven geven, dan wil je zeker ook niet met ze in een BV of onderneming zitten. Op basis van je verhaal zie ik genoeg rode vlaggen, maar dat moet je zelf beoordelen. Het principe van een BV voor een onderneming is meestal een goed uitgangspunt. Eerste wedervraag: Heb je hem nodig, of kun je het idee ook zelf opzetten met iemand anders? Of brengt je toekomstige partner iets unieks mee? Mijn Advies: Zoek iemand die je vertrouwt en die je kan adviseren op dit vlak als je ervoor kiest te gaan ondernemen! Mocht je wel met deze partner in zee willen gaan, dan heb je erg goede contracten nodig.
 4. Voor een kleine web-onderneming is Bunq een bank waar ik in ieder geval naar zou kijken.. Opening van rekening gaat erg snel, geen fysieke rompslomp (alles via de app), en veel inzicht en controle over overschrijvingen en automatische incasso's. Ook de mogelijkheid om meerdere rekeningnummers aan te maken.
 5. Sunra, Ron bedoelt wat zijn artikel 17.1 t/m 17.4 van de algemene voorwaarden? Die heb je niet meegestuurd. Ik ga ervan uit dat je gewoon een gestandaardiseerd contract hebt en dus de Algemene Huurvoorwaarden (https://roz.nl/roz-modellen/kantoorruimte/algemene-bepalingen-kantoorruimte-2015.pdf) hebt. In 17.1 t/m 17.4 wordt inderdaad de huurwijziging besproken. Daar staat expliciet dat het indexcijfer van 4 maanden voor de wijzig en 16 maanden ervoor worden gebruikt voor de wijziging. Op basis van de beperkte info en de aanname dat de 'model algemene voorwaarden' zijn gebruikt, is een indexatie van toepassing op 1 januari 2020 en dan met het indexatiecijfer van september 2019 ten opzichte van september 2018.
 6. Het feit dat er andere merken een lightning kabel verkopen zegt niet direct iets. Mogelijk hebben ze officieel een licentie van Apple om dat te maken en mogen ze dus onder hun eigen merk die kabel legaal verkopen. Uiteindelijk is het aan Apple om te bepalen waar ze wel en niet een 'probleem' van maken van 'nep-producten'. Zelfs ik als non-Apple leek zie hier dat het geen Airpods zijn. Dus dit lijkt me geen relevant alternatief. Koptelefoontjes met draad bestaan al meer dan 30 jaar. Zo uniek is Apple daar nooit geweest. Een stuk lastiger om modelrecht op te krijgen en claimen dan Airpods waar Apple volgens mij echt de eerste mee was in deze vorm. Anyway, ik denk dat je gelijk hebt dat als je de verkoop stopt dat de aandacht dan ook stopt.
 7. @sante140 Bij modelrecht maakt het natuurlijk niet uit of anderen het ook verkopen. Bestrijden van dit soort inbreuken is kostbaar en niet altijd effectief. Ik heb zelf geen Airpods, maar als ik je foto zie dan is mijn eerste reactie: "Hey Airpods". Mede door het ronde witte doosje en inderdaad de steeltjes met de ronde dopjes erboven. Daarna valt pas op dat er geen Apple als merk op het doosje staat. Dat hint dus al naar een erg verwarrend design. Als iets zo erg lijkt op een A-merk product, dan zou ik zelf huiverig zijn het te gaan verkopen. Je loopt inderdaad dan het risico wat je nu beschrijft. Dat betekent niet dat je niks meer kunt verkopen! Alleen het is dan mogelijk aan te raden je te focussen op de originele producten of toegestane alternatieven. Niet de (ik gok Chinese) lijkertjes.. Verplichte disclaimer: Ik heb zelf louter positieve ervaringen met LXA en wist niet dat ze ook op dit vlak actief waren. In mijn ervaring in ieder geval kundig, praktisch en professioneel.
 8. Antwerpen, Als aanvulling op wat TwaBla schreef: Er zijn diensten die je registraties voor je in de gaten houden en je dus gelijk op de hoogte houden als je oppositie kunt aantekenen (wat dus makkelijker en goedkoper is dan een doorhalingsprocedure)..
 9. Ideeën zijn er genoeg. De meeste investeerders zitten daar ook niet naar te zoeken. Voor een ondernemer is het belangrijkste een goed team / een goede ondernemer die een idee naar realiteit kan brengen. Het risico beperken is lastig. Technisch is een NDA een oplossing. Praktisch zullen veel investeerders (om de reden die espen al aandraagt) dat als een reden zien om niet verder te kunnen gaan. In mijn ervaring is het voor jezelf ook beter om juist met zoveel mogelijk verschillende mensen over je idee te praten (niet de geheimen, wel het idee en het business idee erachter).. Er is niks waardevollers om zo snel mogelijk feedback en validatie uit de markt te krijgen dat je product klanten kan trekken. (Het mantra van veel ondernemers tegenwoordig is dan ook: juist zoveel mogelijk delen en praten erover, ipv zo lang mogelijk geheimhouden)..
 10. Het is natuurlijk redelijk standaard dat geld bij de holding binnenkomt en dat een werkmaatschappij het daadwerkelijk werk moet uitvoeren. Als je gewoon netjes een RC hebt ingericht zit er geen bovengrens aan (zolang het allemaal zakelijk redelijk is). Maar zoals Norbert al aangeeft, moet je over het saldo boven de 17,5k gewoon rente moeten rekenen. Een alternatief is waarschijnlijk het geld als agio storten in de werkmaatschappij..
 11. Zoals ik het lees is het opzeggen: * voor het einde van de lopende huurperiode * of op elk tijdstip met een opzegtermijn van 1 jaar (Voornamelijk nuttig in het 5-jaar blok).. De andere interpretatie lijkt mij ook niet redelijk / billijk.. En niet in overeenstemming met wat gebruikelijk is in het zakelijk verkeer.
 12. Elke advocaat is ook jurist 😉 Als je niet iemand zoekt om nu mee een rechtzaak te starten, dan is een "gewone" jurist waarschijnlijk genoeg. Op basis van je vraag zullen juristen met in ieder geval ervaring in Vastgoedrecht / huurrecht / appartementsrecht handig zijn. Het best is om gewoon even met een kantoor met brede specialiteiten te gaan zitten. Zij weten beter dan jij (of wij op basis van je geheimzinnige beschrijving) welke rechtsgebieden relevant zullen zijn.
 13. @timmesen Uitgebreid maar duidelijk antwoord van Willen790. Kort gezegd: Alles waar je rekening mee moet houden staat in je Statuten en AOK. Daar wordt ook beschreven hoe het gaat met de prijsbepaling, enz. Dat hebben jullie afgesproken dus daar aan houden.. (En zonder de daadwerkelijke clausules is het niet te antwoorden aan je hoe dat dan daadwerkelijk moet).
 14. Gerbrand, De constructie die je voorstelt gaat niet werken om meerdere redenen. 1. Op het moment dat je aandelen 'geeft', dan wordt dit als inkomen gezien en zul je daarover met de fiscus moeten afrekenen over de waarde. Zelfde over de teruggave. 2. Op het moment dat je voor aandelen een ander dividendbeleid hanteert (met letteraandelen b.v.), dan kan de fiscus ze aanwijzen als andere soort en dan bezitten je ouders dus in privé 100% van de aandelen van een soort. Die vallen dus in Box 2, en daar heb je ook gewoon een tarief van 25% in 2019. Het is waarschijnlijk zelfs duurder dan de originele constructie. Zoals Norbert al aangeeft, zijn estate planners of fiscalisten waarschijnlijk je beste optie voor een goede constructie, als die er al is.
 15. Je hebt al redelijk wat goede reacties gehad. Als ondernemer, investeerder en adviseur op dit vlak kan ik je nu alleen met zekerheid zeggen dat geen enkele situatie hetzelfde is. Als ik in eerste instantie lees dat iemand 75% van de aandelen wil van iets wat al ver uitontwikkeld is (80% zoals je zelf zegt), dan lijkt me dat niet in verhouding staan tot wat hij kan brengen. Maar mogelijk is dat niet het geval. In het algemeen zullen ervaren angel investeerders die in een 'early stage' onderneming stappen niet meer dan 25% van de aandelen verwachten en wel het risicodragend kapitaal aandragen. Ik zou als ik jou was dus even goed nadenken over wat je preciest wilt en daarna een expert inschakelen om je hierbij te begeleiden. Paul
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept