Jump to content

Paul Bakker

Senior
 • Content Count

  57
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

2

Personal info

 • You are:
  adviseur
 • Gender
  Man
 • Address
  Prinses Margrietplantsoen 33, Den Haag, 2595AM, Netherlands
 • Country
  Nederland
 • First name
  Paul
 • Last name
  Bakker
 • Company or organization name
  Newmatter
 • Website address
 • LinkedIn
 • How did you find us:
  anders

Register

 • What age group do you belong to?
  36-40
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
  financiering
  ondernemingsplannen
  juridische en fiscale zaken
  innovatief ondernemen
  expert advies

Company info

Vision

 • I'm looking for people who
  ondernemen of investeren.
 1. Kan ik hieruit opmaken dat die bestaande aandeelhouder in persoon aandeelhouder is, en niet via een Holding BV?
 2. Als je je accountant niet snapt, dan zit daar een groot probleem. De juiste opzet van je beheer, holding en werk bv's is uiterst cruciaal nu, en voornamelijk voor je rechten in de toekomst. Ik zou echt overwegen om even met iemand te gaan praten die je wel begrijpt. Je geeft aan dat je investeerder er nog niet is. Switchen of advies van een ander krijgen kost je niet meer dan een week.
 3. Is die 90k de totale winst in het bedrijf (dus 100% van de winst is dividend?) Jouw eerste vraag zou moeten zijn of de waardering (nu 900 kEUR) realistisch is voor het bedrijf zoals het is. In principe zou ik voor de terugverdientijd rekenen met het dividend (of in ieder geval de winst in onderneming naar rato), en mogelijk een stuk van je fee voor zover die hoger ligt dat het salaris. Je fee is verder gewoon salaris en is dus voor je werk en zou dus niet moeten meetellen voor de terugverdientijd..
 4. Het voelt een beetje alsof er een middel is gekozen (aandelen) voor een uiteindelijk doel (buy-out), zonder eerst naar alle belangen en mogelijkheden te kijken. (Mede omdat er nu pas naar fiscale gevolgen wordt gekeken, terwijl dat normaliter juist 1 van de bouwstenen / puzzelstukjes zou zijn voor het bepalen van de oplossing) Ik zou eerst even naar de tekentafel teruggaan om te bepalen wat het bedrijf wil bereiken, wat alle mogelijke manieren zijn om dit te bereiken (en dus ook de fiscale gevolgen) en op basis daarvan een keuze te maken voor het middel...
 5. @TJLTJL Het enige voorstel dat je nu kunt doen is aangeven dat je geïnteresseerd bent en samen met een expert met ze wilt bespreken wat de wensen, eisen, mogelijkheden en grenzen zijn waarbinnen beide (jij en zij) een oplossing zien... Dan kun je daarna met die expert uitvogelen wat mogelijk een interessante aanbieding is richting het bedrijf (en de vertrekkende partner)...
 6. @Thomas168, de vraag is een beetje wat je doel is. Zoals al aangegeven: alleen een BV kan failliet gaan. Een losse shop (in jouw constructie) kan wel slecht draaien en geld kosten, maar kan niet failliet gaan. Dat heeft voordelen en nadelen. Het grote voordeel van alle handelsnamen in 1 BV is dat je makkelijk nieuwe shops kunt inrichten (extra naam registreren bij KvK, domeinnaam en klaar) en dat je goede shops je slechtere of opstartende shops kunnen ondersteunen. Al het geld komt uiteindelijk uit 1 pot (van de BV). Dit is dan ook de meest voorkomende constructie. Pas als een shop erg groot is of zoveel risico met zich mee brengt, is het vaak het moment deze in een aparte sub-BV onder te brengen..
 7. Het is, zoals @Hans van den Bergh al aangeeft, wel even belangrijk om deze constructie goed te toetsen in de statuten, en zeker ook hoe het in de aandeelhoudersovereenkomst wordt aangekaart. Want die zegt daar vaak ook wat over. Verder natuurlijk algemeen handig om de aandeelhoudersovereenkomst goed neer te leggen naar aanleiding van jullie nieuwe situatie. De huidige aandeelhouder zal met zichzelf geen AHO hebben. Nu heb je die wel echt nodig.
 8. Hoi Vigilant, Welkom. @Norbert Bakker is al goed ingegaan op je deelvragen. Spannende kans die je hebt. Je hebt een goede onderhandelingspositie gezien de waarde die je nu levert aan het bedrijf. Wil je ook daadwerkelijk een consultancy-vestiging runnen, of is dat de enige manier hoe het bedrijf dit nu denkt op te lossen? Ik denk dat er nog wel andere (leukere) oplossingen voor je zijn anders. Met een minderheid aan aandelen zul je goed moeten nadenken (en inregelen) hoe het beslissingsproces in de toekomst gaat. En hoe je dan mogelijk nog wel gunstig kunt uitstappen. Maar kort gezegd: er is geen simpel antwoord, en er is niet direct 1 manier om het te doen. Beste advies: haal er iemand bij die je hierover kan adviseren. Paul
 9. Er is geen 'beste' oplossing in de meeste gevallen. En in dit geval zeker niet. Je hebt wat ogenschijnlijk tegenstrijdige wensen (Liever geen deling verder in de toekomst dan 3 jaar, maar ook alles willen herinvesteren en dus nu niet een one-off bonus betalen). En ik denk dat er in een gesprek nog wel meer naar boven komen. Ik denk dat je het best gewoon even met een expert kunt gaan zitten om iets op maat te maken..
 10. Dit keer twee! Gelijk een holding op laten richten. Scheelt een hoop gedoe later.
 11. Ha KungPow, Je aandelen-suggestie heeft wat fiscale nadelen als je het niet goed inpakt. En een bonus op winst is altijd lastig, omdat winst te beïnvloeden is. Beide zijn daarom niet de beste keuzes in mijn ogen. Ik krijg deze vraag regelmatig langs. Je zult je eerst even moeten afvragen wat het doel is dat je probeert te bereiken. Kort gezegd er zijn meerdere manieren om iemand een vorm van eigenaarschap / beloning te geven in de toekomst. En allemaal hebben ze wat knopjes om aan te draaien. Primair zul je eerst even moeten bepalen wat je doel is: Wil je co-founders of wil je puur belonen in de toekomst? Wil je dat iemand minimaal X bijdrage voor Y jaar levert? Zit er een maximum aan de benefits in de toekomst aan? Krijgen ze ook stemrecht? Moet het fiscaal aantrekkelijk zijn voor jouw bedrijf of voor hen? Of pak jij de fiscale gevolgen? Blijven ze eigenaar als ze later niets meer doen of krijgen ze dan iets betaald? Moet het nu cash-neutraal zijn, of is het erg als het hen of jou nu iets kost? En zo zijn er nog wel meer vragen die bepalen wat de beste keuze in jouw situatie is!
 12. Als mede software-ondernemer en met ervaring op het gebied van de conflicten die 'foute' partners je kunnen brengen, denk ik dat je je allereerst alle waarschuwingen hierboven ter harte moet nemen. Een BV starten is als een huwelijk. Als je niet met iemand zou willen samenwonen en niet je pincode zou durven geven, dan wil je zeker ook niet met ze in een BV of onderneming zitten. Op basis van je verhaal zie ik genoeg rode vlaggen, maar dat moet je zelf beoordelen. Het principe van een BV voor een onderneming is meestal een goed uitgangspunt. Eerste wedervraag: Heb je hem nodig, of kun je het idee ook zelf opzetten met iemand anders? Of brengt je toekomstige partner iets unieks mee? Mijn Advies: Zoek iemand die je vertrouwt en die je kan adviseren op dit vlak als je ervoor kiest te gaan ondernemen! Mocht je wel met deze partner in zee willen gaan, dan heb je erg goede contracten nodig.
 13. Voor een kleine web-onderneming is Bunq een bank waar ik in ieder geval naar zou kijken.. Opening van rekening gaat erg snel, geen fysieke rompslomp (alles via de app), en veel inzicht en controle over overschrijvingen en automatische incasso's. Ook de mogelijkheid om meerdere rekeningnummers aan te maken.
 14. Sunra, Ron bedoelt wat zijn artikel 17.1 t/m 17.4 van de algemene voorwaarden? Die heb je niet meegestuurd. Ik ga ervan uit dat je gewoon een gestandaardiseerd contract hebt en dus de Algemene Huurvoorwaarden (https://roz.nl/roz-modellen/kantoorruimte/algemene-bepalingen-kantoorruimte-2015.pdf) hebt. In 17.1 t/m 17.4 wordt inderdaad de huurwijziging besproken. Daar staat expliciet dat het indexcijfer van 4 maanden voor de wijzig en 16 maanden ervoor worden gebruikt voor de wijziging. Op basis van de beperkte info en de aanname dat de 'model algemene voorwaarden' zijn gebruikt, is een indexatie van toepassing op 1 januari 2020 en dan met het indexatiecijfer van september 2019 ten opzichte van september 2018.
 15. Het feit dat er andere merken een lightning kabel verkopen zegt niet direct iets. Mogelijk hebben ze officieel een licentie van Apple om dat te maken en mogen ze dus onder hun eigen merk die kabel legaal verkopen. Uiteindelijk is het aan Apple om te bepalen waar ze wel en niet een 'probleem' van maken van 'nep-producten'. Zelfs ik als non-Apple leek zie hier dat het geen Airpods zijn. Dus dit lijkt me geen relevant alternatief. Koptelefoontjes met draad bestaan al meer dan 30 jaar. Zo uniek is Apple daar nooit geweest. Een stuk lastiger om modelrecht op te krijgen en claimen dan Airpods waar Apple volgens mij echt de eerste mee was in deze vorm. Anyway, ik denk dat je gelijk hebt dat als je de verkoop stopt dat de aandacht dan ook stopt.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept