Harmen

Junior
  • Aantal berichten

    28
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Harmen

  1. Dit is begrijpelijke taal. Gehoorapparaten zijn persoonlijke hulpmiddelen, net zoals een bril of een wandelstok. Die komen niet in aanmerking voor aftrek. Ook niet als het een speciale uitvoering betreft voor de werkzaamheden. (muziekbril voor de muzikant, speciale voorzetlens voor een horlogemaker, enz.) Maar mag ik de koptelefoon die ik gebruik voor (video)bellen voor mijn werk dan wel aftrekken of wordt dit ook als een persoonlijk hulpmiddel beschouwd? (ik heb een koptelefoon die via bluetooth met mijn zakelijke telefoon en laptop is gekoppeld omdat ik mijn gesprekspartner anders niet goed kan verstaan) Ik zou niet weten hoe in dit specifieke geval het muntje omgedraaid zou kunnen worden. In het genoemde voorbeeld van de auto kan ik mij wel voorstellen. (bijvoorbeeld een duurdere auto met ergonomische stoelen i.v.m. rugklachten of zo)
  2. Zonder mijn werk zou de keuze mogelijk anders uitvallen. Ik zou dan niet investeren in een losse vergadermicrofoon voor op tafel. Daarmee zou ik ook met een goedkoper hoortoestel af kunnen die geen mogelijkheid biedt om met losse microfoons te verbinden. Leuk die keuzevrijheid maar bestaat er niet ergens een lijst of richtlijn die houvast biedt?
  3. Ik volg het nieuws en de fiscale markten enigszins en vind het de afgelopen jaren onnavolgbaar. Laat staan dat ik zinnige voorspellingen kan doen. Als ik mijn diensten als ZZP'er aanbiedt heb ik simpelweg niet de tijd en ruimte om snel te handelen. Daarom speel ik het veilig met beleggen in een passief index-fonds. Ik heb bewust voor de saaie lange termijn belegging gekozen omdat ik het vast niet beter ga doen dan de slimme investeerders die er hun werk van hebben gemaakt.
  4. Het kwartje is gevallen. Het fiscaal partnerschap en mijn inkomen tellen helemaal niet mee voor het de bepaling van de box 1 belasting berekening van mijn vrouw. Nu snap ik hoe je bij het percentage van 19% kwam. Bedankt voor je uitleg! Niemand heeft een glazenbol. Ik hoor tijdens de algemene beschouwingen van de laatste dagen zelfs politici die negatieve percentages inkomsten belasting voorstellen.
  5. Ik heb mijn gehoor laten testen. Op basis van het hoorprotocol kan ik geen audiologische steunmiddelen (gehoor apparaat, solo apparatuur, etc.) vergoed krijgen uit de zorgverzekering. Kan ik aanschaf van gehoorapparaten en andere audiologische hulpmiddelen als zakelijke kosten opvoeren omdat het hulpmiddelen zijn die mij in staat stellen mijn werk beter te doen? Het is een lastige vraag, omdat de belastinginspecteur vast zal zeggen dat er ook een privé voordeel is. De reden waarom ik zakelijk zou willen aftrekken i.p.v. via de inkomstenbelasting is dat er voor de nieuwe geavanceerde gehoorapparaten dure accessoires zijn die het mogelijk maken om in complexe situaties toch goede resultaten te halen. (b.v. meerdere losse microfoontjes in een vergaderruimte plaatsen en koppelen, software die automatisch spraak naar tekst omzet, etc.) Een koptelefoon om mee te (video)bellen is duidelijk te verantwoorden als zakelijke aftrekpost. Mag ik de audiologische hulpmiddelen (zoals o.a. een gehoorapparaat) ook zo beschouwen of is dit een grijs gebied?
  6. Dan neem ik mijn opmerking m.b.t. het fiscaal-partnerschap terug. De Nederlandse belastingregels zijn nogal complex.
  7. Ze geniet van het werken. Volgens de hedendaagse maatstaven moet ze nog 30 jaar. Of dat fysiek mogelijk is weet ik niet. Nu ik dit jaar ook ben gaan ZZP'en kunnen we eindelijk wat geld sparen. Het urencriterium wordt ruimschoots gehaald. Ik bedoelde te zeggen dat ze niet 5x8 uur per week werkt. Daar ben ik het roerend mee eens. Toch is het koffiedik kijken wat de overheid volgende keer weer bedenkt. Stel dat een ondernemer in eigen beheer pensioen opbouwt en een volgend kabinet bepaald dat vermogen en vermogensrendement anders belast gaat worden.
  8. Ik begrijp je redenering maar: Door het fiscale partnerschap zitten we ruim boven 19% IB Jaarruimte in box 3 kan jaren onbelast rendement maken (zie voorbeeld beneden) Aanname: er is €1000,- jaarruimte. Aanname: Belegging levert 5% rendement per jaar. Aanname: Beleggingshorizon tot pensioendatum is 30 jaar. Aanname: Belastingtarief na pensionering is 50%. Aanname: Belastingtarief op dit moment is 19%. Onbelast beleggen van €1000,- jaaruimte levert aan het einde van 30 jaar op: 1000*1.05^30 = €4321,94 Na 50% belasting blijft er over: €2160,97 Na 19% belasting blijft er €810,- over om vrij te beleggen, aan het einde van de 30 jaar beleggingshorizon: 810*1.05^30 = €1330.29 Na 30 jaar is dit onbelaste resultaat lager dan wanneer de maximale fiscale ruimte benut was geweest. Disclaimer: Ik heb geen glazen bol. Rendement en belastingpercentages kan ik niet voorspellen.
  9. Mijn vrouw is natuurlijk niet alleen. Wij zijn getrouwd en fiscaal partner. Ik verwacht in mijn eerste jaar als ZZP'er op een operationele winst van €70.000,- uit te komen. Wij doen gemeenschappelijk aangifte inkomstenbelasting. Dan is de 'ze betaalt nu nog steeds geen inkomsten belasting' aanname niet meer correct? (samen betalen we wel degelijk inkomsten belasting)
  10. Veel verstand heb ik er niet van. Ik beleg volledig in aandelen middels een breed gespreid index-fonds van Meesman. Het is pensioen beleggen dus eenmaal gestort kun je er tot de afgesproken pensioendatum niet meer aankomen. Saai en simpel maar niet geheel risicoloos. Schaar jij pensioenbeleggen zoals ik dat doe met een index-fonds daar ook onder? Rijk worden wij er niet van maar ik heb er hogere verwachtingen van dan het pensioen dat ik via het werkgeverspensioenfonds heb opgebouwd. Als je tips hebt hoe een ZZP'er een hoger rendement kan realiseren dan hoor ik die graag!
  11. Scherp Norbert. Ik heb het slecht verwoord. Mijn vrouw is voltijdondernemer. Ze werkt alleen 3 dagen per week i.p.v. niet 5x8 uur / per week. ;-)
  12. Bedoel je dat regulier sparen / beleggen beter is dan pensioensparen / pensioenbeleggen?
  13. Zie vorige quote. Ik heb mogelijk een foutje gemaakt bij de berekening van de fiscale jaarruimte door het verkeerde 'winst' bedrag te gebruiken? (belastbare winst na ondernemingsaftrek / zelfstandigenaftrek v.s. operationele winst)
  14. Vanavond ga ik een samenvatting van de miljoenennota opzoeken. Je weet maar nooit met wat voor verrassingen de ZZP'ers weer worden geconfronteerd. Het kan zijn dat er een fout is gemaakt bij het berekenen van de fiscale jaarruimte voor mijn vriendin. Haar operationele winst is €22.000,- maar de 'belastbare winst' na aftrek van o.a. ondernemersaftrek komt op ongeveer €12.000,-. Moet er voor de berekening van de jaarruimte naar de 'echte' (operationele) winst gekeken worden of de 'belastbare winst' zoals die na diverse aftrek op het overzicht van de inkomsten belasting getoond wordt?
  15. Dat is een groot verschil! Ik kan dit jaar dus meer dan 2x zoveel pensioen inleggen? Is dat een tijdelijke regeling of blijft dat percentage de komende jaren 30%?
  16. Telt netto sparen of beleggen niet mee voor de nieuwe vermogensrendementsheffing? Als het wel meetelt en onderdeel is van de grondslag sparen en beleggen dan wordt er gedurende de opbouwfase toch wel rendement misgelopen doordat je belasting betaalt over het deel boven het heffingsvrije vermogen? Ik heb zelf pensioen opgebouwd in een pensioenfonds bij mijn werkgever. In 2023 ben ik ZZP'er geworden. Ik stortte mijn jaarruimte als werknemer al in een pensioenbeleggingsproduct. Nu ik ZZP'er ben ga ik vanaf volgend jaar de volledige jaarruimte in dat pensioenbeleggingsproduct storten. Mijn vrouw kan niet gebruik maken van een pensioenbeleggingsproduct omdat ze geen jaarruimte heeft. Ze kan dan alleen regulier sparen of beleggen. Ik zou graag zien dat ze boven de AOW franchise uitkomt maar dat is voor haar best lastig als parttime ZZP'er met hoge kosten.
  17. Wat voor mogelijkheden zijn er voor parttime ZZP'ers om pensioen op te bouwen als de inkomsten niet boven de AOW-franchise drempel komen? Voor werknemers wordt de AOW-franchise naar rato berekend t.o.v. een vol dienstverband. Zo kunnen deeltijdwerkers toch jaarruimte hebben om fiscaal gunstig pensioen op te bouwen. Ik heb niets kunnen vinden er een soortgelijke regeling is voor ZZP'ers. Mijn vrouw is al enkele jaren ZZP'er maar heeft in die jaren nooit pensioen opgebouwd. Ze werkt parttime en komt niet boven de AOW-franchise drempel. Zij heeft geen jaarruimte die benut kan worden. Wat voor mogelijkheden heeft mijn vrouw om pensioen op te bouwen? Het enige wat ik kan bedenken is dat ze gaat sparen of beleggen maar daar blijft niet veel van over zonder de fiscale voordelen die werknemers of ZZP'ers genieten die wel jaarruimte hebben.
  18. Hoe lang onderneem je al? Ik heb mij laten vertellen dat de belastingdienst de 1ste 5 jaar van een startende onderneming niet zo kritisch de regels hanteert. Wat was je omzet in de andere jaren?
  19. Kan een ZZP'er iemand anders werk aanbieden zonder dat er gelijk een arbeidsrelatie ontstaat? Het is voor mij een bewuste keuze om zonder personeel te werken. Toch zijn er wel taken die ik iemand anders zou gunnen maar ik zit niet op de rompslomp van salarisadministratie, verzekeringen, etc. te wachten. Enkele voorbeelden: Schoonmaken kantoor Bezorgen / ontvangen van pakketjes Kan ik bij wijze van spreken de buurvrouw eens per week tegen een kleine vergoeding het kantoor laten schoonmaken zonder haar in dienst te nemen? Mag ik een neefje pakketjes in ontvangst laten nemen op zaterdag wanneer er niemand op kantoor is zonder dat er een officiële arbeidsovereenkomst bij komt kijken? Het gaat om kleine bedragen en als daarvoor veel overhead nodig is in de vorm van contracten en verzekeringen dan los ik het liever op een andere manier op.
  20. Er zijn heel veel bemiddelingswebsites die precies dat doen. Enkele voorbeelden waar je kunt kijken: https://between.com/ https://www.headfirst.nl/ https://www.circle8.nl/ https://sevenstars.nl/ Er is een tekort aan goed opgeleide ontwikkelaars. Een aantal jaren geleden kon je uit meerdere kandidaten kiezen en tegenwoordig kunnen kandidaten uit meerdere opdrachten kiezen. Hou er ook rekening mee op welk moment je een oproep open zet. Veel freelancers werken voor opdrachtgevers die contracten hebben die tot 31 december lopen. Die freelancers zoeken nieuwe opdrachten die in januari beginnen en reageren niet op een oproep om bijvoorbeeld in november ergens aan de slag te gaan. Je hebt niets gezegd over het soort project het gaat en wat voor mensen je zoekt. Ik zou dat wel leuk vinden om te lezen. Misschien heb ik dan nog wel een goede tip voor jullie.
  21. Mijn welgemeende excuses dat ik niet eerder van mij heb laten horen. Ik had Corona onder de leden. Ik verkeerde onder de veronderstelling dat wij onder huwelijkse voorwaarden waren getrouwd omdat de ambtenaar van de gemeente die ons informeerde had uitgelegd dat huwelijkse voorwaarden vanaf 2018 niet meer standaard zijn. Een verkeerde aanname van mijn kant. Wij zijn dus in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd. Het is nog best een lastige materie afgaande op eerder genoemde voorwaarden m.b.t. verrekening en dergelijke. Dan u voor het wijzen op mijn blinde vlek @Wigbolt! Er is zeker weten werk aan de winkel. Ik moet op zoek naar een notaris. Dank voor bovengenoemde aandachtspunten. Pensioen, nabestaandenvoorziening en arbeidsongeschiktheidsverzekering staan allemaal op mijn TODO-checklist. Ik betrek mijn vrouw bij mijn plannen en bespreek alles met haar. Zij is al enkele jaren als ZZP'er actief. Dat zit wel goed. Zij maakt zich enige zorgen dat de vastigheid en zekerheid van mijn vaste baan wegvalt. De corona infectie is een wake-up call. Ik kreeg de afgelopen dagen tijdens ziekte doorbetaald. Een zelfstandige zit zonder inkomen als hij niet werkt of hij moet zich daar extra voor verzekeren.
  22. In 2023 ga ik voor mijzelf beginnen. Dan ga ik als ZZP'er aan de slag. Mijn vrouw is al ZZP'er in een hele andere sector. Wij zijn in 2020 getrouwd. De omzet van haar eenmanszaak lag afgelopen jaren rond de €24.000,- Mijn eenmanszaak omzet zal in 2023 ongeveer €80.000,- worden. (schatting uit mijn businessplan) Wij zijn niet in gemeenschap van goederen getrouwd. Huwelijkse voorwaarden hebben we niet op laten stellen omdat de omzet van mijn vrouw bescheiden is. Privé vermogen an aansprakelijkheid van voor ons trouwen is dan gescheiden. Een B.V. oprichten om de privéaansprakelijkheid te ontlopen is financieel onverstandig heb ik gelezen omdat dit pas rendabel is bij een winst van €150.000 of meer. Heeft het opstellen van huwelijkse voorwaarden nut om risico en vermogen te isoleren? Ik wil ook graag weten of er andere tips dan wel aandachtspunten zijn voor ZZP'ers die getrouwd zijn.
  23. Hallo HigherLevel, Een aantal dingen heb ik al uitgezocht maar ik heb ook nog veel vragen over het realiseren van een zelfstandige werkruimte en de regels van de belastingdienst. Ik wil een zelfstandige werkruimte aan huis realiseren om werk en privé te scheiden. Er zijn een aantal regels waar ik dan aan moet voldoen: De werkruimte moet een eigen opgang hebben. De werkruimte moet een eigen toiletvoorziening hebben. De werkruimte moet kunnen worden verhuurd aan een derde. Minimaal 30% van de totale arbeidsinkomsten moet in de werkruimte worden verdiend. Hoe moet regel 4 worden geïnterpreteerd? Stel dat ik 2 dagen per werkweek van 5 dagen vanuit de zelfstandige ruimte werk. Dan werk ik 40% van mijn tijd in mijn zelfstandige werkruimte. Als de opdracht waar ik 3 dagen buiten de deur aan werk veel beter betaald dan kan het zijn dat ik in die 40% van mijn tijd die ik thuis werk minder dan 30% van mijn omzet genereer? Betekend dit dat ik dan geen gebruik kan maken van de belastingvoordelen van een zelfstandige werkruimte? Stel dat ik 1 dag per week research en development doe vanuit de zelfstandige werkruimte. Een idee voor een product of dienst kan binnen enkele jaren een succes zijn en veel winst genereren of het kan een flop worden en alleen maar geld kosten. Risico van ondernemen. Dit weet je echter pas na een of twee jaar. Hoe kan je dit waarderen in het jaar om te toetsen of ik aan die 30% eist voldoe? De enige ruimte in mijn woning die dan in aanmerking komt is de garage. Dit zie ik echter niet zitten, omdat er dan verbouwd moet worden in de woning en een deel van de woning als zakelijk aangemerkt wordt. Het lijkt mij veel praktischer om een nieuwe werkruimte te bouwen op de kavel nabij de woning. Ik heb gezien dat er tinyhouses zijn die van alle gemakken kunnen worden voorzien. Voor en nadelen zelfstandige werkruimte in garage: + Goedkoper om te realiseren? + Klanten hoeven niet in de woonkamer of op zolder te worden - Woonoppervlak wordt opgeofferd - Klanten nog wel in de woning - Grote verbouwing nodig (verwarming plaatsen, isoleren, verleggen riolering, toiletvoorziening, etc.) - Deel van de woning wordt zakelijk aangemerkt - Woning wordt mogelijk minder aantrekkelijk - Garage blijft een onderdeel van de woning en zal ik niet verhuren Voor en nadelen zelfstandige werkruimte in een tinyhouse: + Zakelijk en privé duidelijk gescheiden + Mogelijk goedkoper dan een verbouwing aan het huis + Extra ruimte gaat niet ten koste van woonoppervlak van de woning + Eenvoudig voor de administratie + Tijdelijk karakter (de zelfstandige ruimte kan makkelijk worden verwijderd indien nodig) + Klanten hoeven niet naar toilet in de woning + Verhuurbaar zonder dat er vreemden in je huis (garage) werken Stel dat ik over 10 jaar stop als ondernemer om weer voor een werkgever in vaste dienst te werken. Wat voor gevolgen heeft dat voor de belasting? De werkruimte vertegenwoordigd kapitaal. Heb ik de werkruimte in die 10 jaar dan volledig afgeschreven of moet ik het 'terugkopen' tegen marktconform tarief? Kan ik die werkruimte dan ook van mijn grond laten verwijderen of is dat kapitaalvernietiging die niet is toegestaan?
  24. Wat voor 'recht' op garantie heb je als freelancer bij zakelijke aankopen? Een privé aankoop als particulier heeft goede bescherming middels het consumentenrecht. Een zakelijke aankoop valt echter niet onder het consumentenrecht. Ik heb gehoord dat sommige fabrikanten geen garantie op hun product geven als het een zakelijke aankoop betreft. Mag een verkoper of fabrikant garantie weigeren als een freelancer een product zakelijk aankoopt? Stel dat ik het product privé zou kopen en dan als privégoed in de onderneming inbreng. Heb ik dan wel recht op garantie zoals de consumentenwet voorschrijft? Met deze constructie kan ik geen gebruik maken van de Kleinschaligheidsinvesteringaftrek (KIA) maar is de BTW nog wel aftrekbaar toch?
  25. Ik heb een aantal freelance developers gevraagd. De antwoorden verschilden nogal maar eenvoudig samengevat zeggen zij dat er als freelance developer sprake is van ondernemersrisco en voldoende zelfstandigheid. Het inkomen van een freelance developer is ook hoog genoeg om binnen een paar jaar een goede buffer op te bouwen voor continuiteit. Ik vind het enorm verwarrend. Dank je voor de uitleg! Ik heb nog geen businessplan gemaakt. Apps ontwikkelen is een goed idee maar heb ik nog nooit gedaan. ik weet ook niet wat voor andere diensten ik zou kunnen leveren. Het is voor mij vooral interessant om mijn software ontwikkel expertise te verhuren. Daar ligt mijn kracht.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.