Je zou het bijna vergeten: freelancers kunnen zonder werk komen te zitten. Vaak heeft dit echter minder met hun vakmatige kwaliteiten te maken dan met andere zaken. Een concrete casus van ons bedrijf die eindigde met een ww-uitkering en champagne vormde de aanleiding voor een column in De Telegraaf:
Champagne!
Een succesvolle strategieconsultant neemt geen blad voor de mond. Klanten weten niet of ze van hem houden of hem haten, maar zijn adviezen zijn uitmuntend. Analyses worden in boardrooms met waardering gelezen; aanbevelingen worden daden. Zijn collega’s halen de scherpe kantjes eraf als hij de vergaderkamer heeft verlaten.
Vincent* ken ik al zo’n vijf jaar. Volgens mij een plezierige kerel. Onder andere omdat ik net zo bot kan zijn, wanneer ik daar tenminste noodzaak toe zie. Maar bij hem is het z’n tweede (of eerste) natuur. „Ik ga voor mezelf beginnen”, sprak hij twee jaar geleden, „als interim-manager. En jij gaat de back office regelen.” Geen probleem, da’s immers m’n vak. Toch vond ik het nodig er een dinertje tegenaan te gooien. Tegen beter weten in overigens, maar soms wil je het als adviseur toch hebben gezegd. Al was het alleen maar voor je eigen gemoedsrust.
Het werd een gezellige avond, met regelmatig harde woorden. De kern van mijn boodschap: „Je gaat nu als eenpitter door het leven, niet meer onder een merk van ’naam en faam’. Dat vraagt om een andere benadering. Haal die botte houding eruit. Begin met honing en voer dan de temperatuur beetje bij beetje op. Je weet hoe je een kikker kookt?” Het was praten tegen dovemansoren. „Ik ben Het Merk en houd er niet van de temperatuur van het water langzaam
te verhogen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.” We dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.
We zijn nu twee jaar verder. Vincent is out of business. Een paar opdrachtgevers die niet betaalden. Een reputatie in de markt die zijn lange, ranke lijf vooruit is gesneld. Als de telefoon al zakelijk trilde, was het om een afwijzing door te geven. Totdat het definitief stil bleef. Om te worden afgewezen, moeten ze je wel eerst uitnodigen voor een gesprek. De bv is opgeheven, Vincent heeft een ww-uitkering gekregen. Het was de laatste lakmoesproef van mijn advieskantoor: de eerste ww-uitkering bij een klant is een feit. De champagnekurken knalden richting het plafond. Vincent heeft een glaasje meegedronken. Om vervolgens een stevige coach aan te stellen die hem gaat bijbrengen hoe je een kikker kookt. En die olifant uit de
We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.
Kees de Kruiff - In Memoriam
Kees de Kruiff - In Memoriam
Je zou het bijna vergeten: freelancers kunnen zonder werk komen te zitten. Vaak heeft dit echter minder met hun vakmatige kwaliteiten te maken dan met andere zaken. Een concrete casus van ons bedrijf die eindigde met een ww-uitkering en champagne vormde de aanleiding voor een column in De Telegraaf:
Champagne!
Een succesvolle strategieconsultant neemt geen blad voor de mond. Klanten weten niet of ze van hem houden of hem haten, maar zijn adviezen zijn uitmuntend. Analyses worden in boardrooms met waardering gelezen; aanbevelingen worden daden. Zijn collega’s halen de scherpe kantjes eraf als hij de vergaderkamer heeft verlaten.
Vincent* ken ik al zo’n vijf jaar. Volgens mij een plezierige kerel. Onder andere omdat ik net zo bot kan zijn, wanneer ik daar tenminste noodzaak toe zie. Maar bij hem is het z’n tweede (of eerste) natuur. „Ik ga voor mezelf beginnen”, sprak hij twee jaar geleden, „als interim-manager. En jij gaat de back office regelen.” Geen probleem, da’s immers m’n vak. Toch vond ik het nodig er een dinertje tegenaan te gooien. Tegen beter weten in overigens, maar soms wil je het als adviseur toch hebben gezegd. Al was het alleen maar voor je eigen gemoedsrust.
Het werd een gezellige avond, met regelmatig harde woorden. De kern van mijn boodschap: „Je gaat nu als eenpitter door het leven, niet meer onder een merk van ’naam en faam’. Dat vraagt om een andere benadering. Haal die botte houding eruit. Begin met honing en voer dan de temperatuur beetje bij beetje op. Je weet hoe je een kikker kookt?” Het was praten tegen dovemansoren. „Ik ben Het Merk en houd er niet van de temperatuur van het water langzaam
te verhogen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.” We dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.
We zijn nu twee jaar verder. Vincent is out of business. Een paar opdrachtgevers die niet betaalden. Een reputatie in de markt die zijn lange, ranke lijf vooruit is gesneld. Als de telefoon al zakelijk trilde, was het om een afwijzing door te geven. Totdat het definitief stil bleef. Om te worden afgewezen, moeten ze je wel eerst uitnodigen voor een gesprek. De bv is opgeheven, Vincent heeft een ww-uitkering gekregen. Het was de laatste lakmoesproef van mijn advieskantoor: de eerste ww-uitkering bij een klant is een feit. De champagnekurken knalden richting het plafond. Vincent heeft een glaasje meegedronken. Om vervolgens een stevige coach aan te stellen die hem gaat bijbrengen hoe je een kikker kookt. En die olifant uit de
buurt van de porseleinkast houdt.
* Vincent is een gefingeerde naam
Kees de Kruiff
In Memoriam
Link naar reactie
https://www.higherlevel.nl/forums/topic/15684-eenpitters-niet-altijd-succesvol/Delen op andere sites
Aanbevolen berichten
18 antwoorden op deze vraag