• 0

Mismatch vraag en aanbod van personeel.

Ondanks de stijgende werkloosheid zijn er voor sommige vacatures gewoon geen nieuwe werknemers te vinden. Een metaalbedrijf in de randstad ,dat ik ken, kan al meer dan een jaar geen metaalbewerker vinden.

Ook verkopers/ vertegenwoordigers zijn gewoon niet te vinden.

 

Zomaar twee recente reacties van mensen hier op higherlevel:

 

Op freelance.nl wordt met grote regelmaat gevraagd naar acquisiteurs, accountmanagers, saleskanjers etc... En de reacties op die vraag zijn vaak nagenoeg gelijk aan 0.

 

Een coach hheb ik niet nodig, ten eerste veel te eigenwijs voor en ten tweede heb ik mijn zaken goed op orde. Ik weet wel een beetje waar het vandaan komt, maar de dingen die ik doe, wil ik graag blijven doen. Administratie, onderhouden contacten huidige opdrachtgevers, ontwerpen van licht en geluidsplannen, websiteonderhoud en het binnenhalen van nieuwe opdrachtgever.

Helaas past dit niet allemaal meer in mijn 100 urige werkweek ;-)

Dus heb ik besloten wat dingen over te dragen in dit geval dus het binnenhalen van nieuwe opdrachtgevers.

 

De werkelijkheid is nog veel erger dan deze voorbeelden. Zelfs als je bovengenoemde vakmensen wil betalen is het nog erg lastig om zulke vakmensen te vinden. Dan ben je dus genoodzaakt om met een tweede-keus sollicitant te gaan werken.Dan betaal je een verkoper in jouw winkel dus veel salaris, maar die doet nauwelijks zijn best om klanten te interesseren, laat staan binnen te halen. Veel middenstanders hebben zulke ervaringen.

Wel is er een over-aanbod van allemaal coaches, communicatieadviseurs enz. .Hier worden veel jongeren in het huidige "hoger" ???onderwijs namelijk voor opgeleid. Waarom worden er niet meer jongeren opgeleid, maar ook vooral werklozen omgeschoold tot een goed vak , waar nu wel grote tekorten in zijn??

Dat dit in onze tijd van grotere werkloosheid toch het eerste wat dringend moet gebeuren?

Hoe denken jullie hierover? Zijn er meer Higherlevelaars, die soortgelijke problemen hebben ? Dat kan natuurlijk ook met ander personeel of met het vinden van zakenpartners. In plaats van weer de zoveelste voorlichtingsactie van bijv.de KVK is het volgens mij noodzakelijk om ondernemers en ZZPers meer te helpen bij de echte taken ,die zij niet goed kunnen vervullen.

 

PS. Wellicht is het beter om deze post in een column te zetten.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

13 antwoorden op deze vraag

  • 0

Dat er nauwelijks vertegenwoordigers te vinden zijn kan ik me eerlijk gezegd moeilijk voorstellen. Als ik kijk binnen mijn eigen branche dan zijn deze zijn het laatste jaar bij bosjes ontslagen.

 

Dat men in de metaalbewerking moeilijk mensen kan vinden geloof ik dan weer wel. Dit geldt trouwens voor technisch beroepen in het algemeen, en dan vooral de functies waarbij men met de handen moet werken.

Jongeren kiezen maar nauwelijks voor dergelijke beroepen. Erg jammer maar gezien het verschil in beloning tussen managers en technische vaklui kan ik ze wel begrijpen.

 

Natuurlijk zou het mooi zijn als we mensen kunnen omscholen en meer jongeren voor een technisch beroep zouden kiezen. Voorlopig zie ik vooral het laatste nog niet gebeuren.

Een van de weinige fabrikanten van ozonapparatuur in Nederland.

Link naar reactie
  • 0

Het is niet alleen het salaris. Ik heb een technische opleiding op het MBO gevolgd. ik heb het 3 jaar geleden afgerond en ik ben 23 jaar oud ter informatie (dus redelijk recent).

 

Met de "handen" werken... helaas. het is 90% theoretische troep waarvan je de helft niet nodig hebt of al gedateerd is. Mede dankzij de regering zitten wij nu in deze situatie. Om die redenen schrijft een gedeelte zich al uit na één jaar, andere deel besluit om het papiertje te halen en vervolgens een doorstroming te maken naar het HBO.

 

Destijds toen ik in 2005 naar het MBO ging toen startte wij met 4 klassen en na het 2e jaar was het nog maar één klas van 20 leerlingen. Waarvan ruim 50% inclusief ikzelf door zijn gegaan met studeren op het HBO.

 

 

The 7 habits of highly effective people, een aanrader.

Link naar reactie
  • 0

Er wordt nu enorm bezuinigd op het onderwijs en toch denkt/wil men een kennis economie behouden.

Als de regering op deze manier doorgaat dan gaat de kennis economie snel verloren.

 

Het niveau van het onderwijs is dramatisch. Zelf ben ik 2,5 jaar geleden afgestudeerd. Als ik dan zie welk niveau ik heb of iemand die 20 jaar geleden het MBO heeft afgerond dan denk ik dat de MBOer ver voor ligt. En dit komt echt niet alleen door de opgedane kennis tijdens zijn werk carrière.

 

Neemt niet weg dat technische beroepen niet erg populair zijn bij studenten en ik denk dat het salaris toch 1 van de oorzaken van is.

Een van de weinige fabrikanten van ozonapparatuur in Nederland.

Link naar reactie
  • 2

Ik heb ook een technisch verleden, dezelfde ervaringen.

 

Als je iets met je handen doet, ook al ben je vakman en een topper dan zijn jouw kansen hogerop te komen 0,0

 

Waarom? JE VERDIENT TE VEEL GELD VOOR DE BAAS!! Dat maak je nooit goed door een pen vooruit te duwen. Dus wordt hard werken en inzet altijd beloond met geen toekomst perspectief.

 

Hiernaast is de beloning (loon) ook dramatisch. Stigmatiserend kan je wel zeggen. En dan nog maar niet te spreken over de BELONING als er veel geld verdient wordt. Die is er dus niet!

 

Iedereen krijgt bonussen, maar als je een overal aan hebt pis je altijd naast de pot.

 

Dan nog iets, de mentaliteit is vaak zo ziek dat er gewoon wordt neergekeken op de mensen die het allemaal verdienen. Hierdoor ontstaat een scheiding tussen kantoor en werkplaats personeel die altijd negatief uitpakt voor de mensen op de werkvloer. De baas zit immers elke dag met de hielenlikkers aan de tafel nietwaar.

 

Zo dat is er even uit.

 

De reden dat ik altijd zelfstanding wilde worden is dan ook dat ik mij behoorlijk genaaid voelde door de maatschappij maar na de beroepskeuze geen echte mogelijkheden had hier verandering in aan te brengen. Hadden ze mij op 15 jarige leeftijd maar verteld dat een keuze voor techniek gelijk staat aan een leven in het teken van: hopeloos doorploeteren

Link naar reactie
  • 0

@ Paul,

 

Ik ben het helemaal met jou eens. Door dit gebrek aan waardering voor vakmensen willen alle jongeren alleen nog maar manager worden. Niet alleen maar metaalbewerkers maar ook leraren ( "hondebaan"), verpleegkundigen worden ondergewaardeerd. De laatste twintig jaar heeft de politiek nagelaten om hier iets aan te doen. Wel allemaal nutteloze initiatieven als het Innovatieplatform. Bij bezuinigingen wordt het personeel op de werkvloer ook altijd als eerste de dupe. Die worden als eerste ontslagen. Het idioot hoge aantal managers in het onderwijs en de ziekenhuizen blijft onveranderd, maar toptalent op de werkvloer wordt ontslagen. Personeel op de werkvloer moet de vuile boontjes opknappen en krijgt als dank daarvoor ook nog geregeld te maken met agressie van klanten. (politieagenten, leraren, verpleegkundigen) Nachtdienstpersoneel heeft vaak te maken met een chronisch slaaptekort met alle gevolgen vandien. Dan bestaan er allemaal mooie Arbo wetten, die keurig regelen hoevel cm hoog jouw beeldscherm moet staan t.o.v. de stoelzitting, maar als een nachtdienstmedewerker nul uren per dag meer kan slapen, kraait daar geen haan naar. Terwijl dit laatse mensen veel meer op kan breken. Ik heb nachtdienst medewerkers mee gemaakt, die daardoor helemaal doorsloegen. Een metaalbewerker ging letterlijk gaten boren in alle muren ::). Alle HumanResource managers en Personeel en Organisatie psychologen ( daar wordt nooit op bezuinigd), hadden niets in de gaten.

Link naar reactie
  • 0

Ik ben zelf 23 maar als ik het goed begrepen heb startte ergens in begin 1990 dus de stroom van de nu "gewaardeerde" opleidingen van verschillende soorten management functies, communicatie etc. met hulp van de regering om het te stimuleren. Volgens mij ligt het probleem dan ook bij het punt dat dit soort beroepen slecht tot niet mee zijn geëvolueerd met de veranderingen en dat de regering daar te weinig aan heeft gedaan om dit te begeleiden.

 

 

The 7 habits of highly effective people, een aanrader.

Link naar reactie
  • 0

een andere ontwikkeling is natuurlijk dat de overheid eigenlijk alleen meer zzpers wil hebben. En maken ze het voor de werkgevers haast onmogelijk om iemand aan te nemen. Denk hierbij aan het afschaffen van een concurrentie of relatie beding bij een tijdelijk contract, maximaal 2 keer een tijdelijk contract etc etc.

 

Dus ga je als werkgever op zoek naar freelancers en bouw je niet teveel een relatie op met een werknemer, want hij moet toch weg na 2 jaar. Er zijn slechts een aantal werkgevers die met zekerheid kunnen zeggen dat de functie beschikbaar wordt en na 2 jaar wordt het heel moeilijk om iemand kwijt te raken, vooral als ze zich te pas en te onpas ziekmelden.

Met een freelancer ben je minder geld kwijt en je hebt meer zekerheid. Dat we met z'n alle over 40jaar een probleem hebben omdat niemand een pensioen heeft daar hebben ze nog niet over nagedacht. Zowel de freelancers als de overheid niet.

Link naar reactie
  • 0

Er zijn slechts een aantal werkgevers die met zekerheid kunnen zeggen dat de functie beschikbaar wordt en na 2 jaar wordt het heel moeilijk om iemand kwijt te raken, vooral als ze zich te pas en te onpas ziekmelden.

Met een freelancer ben je minder geld kwijt en je hebt meer zekerheid.

 

Ergens is die bescherming blijkbaar nodig en heeft de regering gekozen om de zwakkere partij "de werknemer" te beschermen met regels.

 

Gelukkig als het goed is in de toekomst wordt er (weer) geloot bij de populaire bedrijfskundige opleidingen om het niveau weer op te schroeven en de integriteit te waarborgen.

 

Wat afgelopen jaar tegen mij is gezegd door een directeur van een wervingsbureau vond ik een mooie uitdrukking "Als jij straks afgestudeerd bent en bij een bedrijf binnenloopt met je dure diploma en jij weet niet wat je ermee wil of kan doen dan sta jij ook zo weer buiten".

 

The 7 habits of highly effective people, een aanrader.

Link naar reactie
  • 0

In de bijlage vind je de arbeidsmarktprognose van UWV, daarin vind je de diverse oorzaken en redenen waarom er mismatch op de arbeidsmarkt bestaat, zal blijven bestaan of kan ontstaan. Deze prognose is van medio 2011, dus de laatste trendbreuken, vnl. door de Eurocrisis zijn zaken die je er zelf bij in het achterhoofd moet houden.

 

Succès en groet,

 

Hans

Arbeidsmarktprognose_2011-2012.pdf

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Deze discussie zie ik op meer forums verschijnen.

Het probleem is al langer bekend en zal straks bij het herstellen van de economie vervelende gevolgen hebben voor bedrijven.

 

Een bedrijf wordt dan ernstig beperkt in zijn groei, dat was een aantal jaren geleden al het geval.

 

Het is deels een mentaliteitskwestie, deels een verkeerd onderwijssysteem en deels de beloningsstrctuur.

 

Ook Paul slaat behoorlijk de spijker op zijn kop.

 

Branche-verenigingen zoals een Uneto-Vni verzorgt TV uitzendingen waarin technische beroepen positief belicht worden, iets voor andere branche-verenigingen en ook de overheid.

 

Het probleem is niet in 5 jaar opgelost.

 

Techniek is top, las ik een keer bij iemand op een forum, iets wat ik onderstreep.

 

Link naar reactie
  • 0

Als men er bereid is geld in te steken dan is zijn zij over 5 jaar op de goede weg. Vakopleiding is 3-4 jaar (eventuele HBO vervolg er buiten gelaten) en jij kan eventueel investeren in de werkeloze, asielzoekers, probleem jongeren etc.

 

Maar volgens mij komen er ook problemen bij zoals de overheid die zwaar lichaamlijk werk beloont met verplicht eerder te stoppen maar wel moeten werken tot de 64e. Daar moeten ook constructies voor bedacht worden lijkt mij dan.

Meeste technische opleidingen vallen volgens mij onder zwaar lichaamlijk werk.

The 7 habits of highly effective people, een aanrader.

Link naar reactie
  • 0

Dat laatste ben ik niet helemaal met je eens, vooral op HBO niveau zijn de technische opleidingen juist meer op de theorie gericht. Maar ook technische opleidingen in de richting van electrotechniek, computertechniek en automonteur hoeven niet per definitie zwaar te zijn, vooral met de huidige arboregels en werkomgevingen. Dingen in de bouw kunnen wel heel zwaar zijn.

Link naar reactie
  • 0

 

"Dingen in de bouw kunnen wel heel zwaar zijn"

Gelukkig zijn daar nu oplossingen voor. :)

 

Voor wat betreft opleidingen: Als je zonder opleiding maar met veel interesse een vak wilt gaan uitoefenen is de snelste weg het gewoon gaan doen. Je leert wat je op school in vier jaar leert, op de werkplek MET een goede enthousiaste begeleider en gedegen eigen inzet in een half jaar tot een jaar. Je krijgt dan en theorie en parktijkervaring tegelijkertijd en dat blijft hangen. Ook starten als zzper en meelopen met een klein aannemertje of in een klein bedrijf kan goed werken.

Als wij als ondernemers hier de voordelen maar van zouden zien, krijg je technici die zeer loyaal kunnen worden met je bedrijf.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 241 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.