• 0

Hoe maak je een gouden team ?

Je kunt als ondernemer veel maar niet alles

en op een gegeven moment heb je ook medewerkers nodig.

 

Maar dan... Hoe moet je team van medewerkers eruit zien ?

Sommigen mensen zoeken een zak geld en worden gestimuleerd door de poen.

Anderen zoeken aardig werk met gein, willen dat je soepel bent met de randvoorwaarden en zijn dan tevreden met een standaard beloning.

En als je de blog leest van Sander Nagtegaal, 1 der oprichters van het nieuwe cloud-service bedrijf Peecho dan lees je dat zij enkele kanjers geworven hebben die hard wilden werken zonder salaris maar dan wel met een aandelendeel en eer.

Maar je kunt geen team maken met dergelijke verschillende (poen/gein/eer)-bloedgroepen door elkaar.

Wel wil je dat er verschillende karakters in je team zitten.

Een strateeg, een denker, een doener en een creatieveling kunnen elkaar prima aanvullen.

Kortom: welke bloedgroep van medewerkers zoek jij en hoe maak jij een gouden team ?

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

23 antwoorden op deze vraag

  • 0

Even ter aanvulling: Je benoemt niet het belang van een goed team, daar zijn schitterende boeken over geschreven. good to great om maar eens wat te noemen. Ergens begint het daar op de magische wijze.

Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link naar reactie
  • 0

Ik denk dat je allereerst uit moet gaan van je zelf als eigenaar of oprichter en kijken waar je je zelf goed bij voelt. Je zult tenslotte het team in eerste instantie moeten motiveren en inspireren en dat gaat het makkelijkst als de stijl een beetje bij elkaar ligt. Als je dezelfde dingen belangrijk vind, vind je dat je goed werkt als iemand veel uren maakt of denk je meer prestatiegericht bijvoorbeeld, dat kan frustrerend werken indien daar andere gedachten over zijn.

 

 

In het algemeen denk ik dat er vaak niet zo heel specifiek over wordt nagedacht en dat teams groeien. Dat je pas later kunt benoemen waarom een team in een bepaalde vorm goed presteert en dat je patronen gaat doorzien. Ik denk ook dat je het moet ervaren hoe je zelf functioneert in zo'n team en pas als je het al een keer ervaren hebt dat je bepaalde keuzes vooraf kunt maken en gericht kunt screenen. Uiteraard groei je zelf ook (als het goed is) en zal in de loop der tijd je eigen basis minder belangrijk worden en zal je steeds beter mensen kunnen kiezen die goed zijn voor het team en de organisatie.

ahqbeheer: participatie, vastgoed, advies en coaching

www.websitevanons.nl leverancier van brand spinazie

Link naar reactie
  • 0

Maar je kunt geen team maken met dergelijke verschillende (poen/gein/eer)-bloedgroepen door elkaar.

Het is in mijn optiek nooit zo dat iemand puur voor de poen gaat en dan verder helemaal ongevoelig is voor bijvoorbeeld eer (of andersom). Ook in de aangehaalde blog wordt de medewerkers een financiële worst voorgehouden ("part of the profits") terwijl dat harde werken ook wel mee zou kunnen vallen ("invest at least a minimum amount of monthly hours").

 

De nadruk in de ambities zal wel verschillend liggen (soms tot in het extreme) maar dat kan ook een groot voordeel zijn. Want streven naar winst (poen), prettig willen werken (gein) en trots zijn op je product of organisatie (eer) kunnen elkaar prima aanvullen en ondersteunen. In het recept voor een gouden team zou ik dus zeker het woord 'balans' een paar keer terug willen zien.

Link naar reactie
  • 0

Een team 'maak je' niet, een team vormt zich organisch en gaat - net als elke organisatie - door een aantal fases heen. De eerste fase zou als de 'los zand' fase kunnen worden bestempeld, er wordt veel gepionierd en uitgeprobeerd en men gaat in de nieuwe samenstelling vrijwel allemaal met de schouders eronder. Via grotere 'kiezels' zou het dan een geoliede machine kunnen worden. Belangrijk is te beseffen, dat teams sneller effectief worden wanneer er duidelijke afspraken en doelstellingen zijn, die ook worden bewaakt en nagestreefd. Voor elk individuele lid moet er ruimte zijn om met de eigen kwaliteiten de juiste rol te kunnen vinden en te vervullen op een wijze die bijdraagt aan de doelstellingen. Hiervoor moet de 'maker' van het team bereid en in staat zijn ruimte te geven, verantwoordelijkheden en bevoegdheden af te staan c.q. over te dragen. De uitbreidende ondernemer die een team van goed personeel wil, is degene die het meest los moet kunnen laten. Veelal is de ondernemer zelf de remmende factor in het nieuwe team, omdat je gewend bent alles zelf te doen, zelf te beslissen en dan ineens een leegte gaat voelen die je zelf met een andere teamrol moet leren opvullen, namelijk de rol van manager. Onderschat dat niet!

 

(Literatuurtip: Meredith Belbin)

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Als je denkt dat je bijvoorbeeld met 4 man samen wil gaan ondernemen. Ga dan voordat je daar je ziel en zaligheid in legt eerst eens samen 1 week "op vakantie". Noem het een strategische week en mix business met pleasure. Dan leer je elkaar beter kennen. Dat is qua tijd en geldbesparing enorm, je kan dan namelijk ook op voorhand de beslissing nemen om niet met elkaar te gaan ondernemen.

 

Edit: jij hebt het in je vraagstelling over medewerkers. Dan kun je een variant op deze aanpak doen. (Van medewerkers kun je door de arbeidscontracten eenvoudiger afscheid nemen dan van aandeelhouders.)

 

Belangrijkste is in deze aanpak om mensen weg te houden van het uitwisselen van "gemeenplaatsen" aan een sollicitatietafel.

 

Nadat mensen dus een CV hebben ingestuurd, nodig je ze(bijvoorbeeld 20 man) uit voor bijvoorbeeld een barbeque. En dan ga je rustig observeren, hoe gaan mensen met elkaar om. Wie neemt initiatief, wie luistert goed, wie vraagt door, wie ruimt de bordjes op, wie zit alleen etc. Gebaseerd op "how you do anything, you do everything".

 

Bij een tweede ronde doe je weer een ongebruikelijke activiteit. Bijvoorbeeld met 3 man samen een "technisch lego" object bouwen.

 

Het kan dus zijn dat je in je opstartfase een terriër erbij wil maar dat je die na zijn eerste 6 maanden geen contractverlenging geeft. Een team is een levend geheel. (zoals Hans in zijn "post" verwijst naar het levensloopdenken)

Link naar reactie
  • -1

Ik ben het eigenlijk met Hans eens en wil graag naast de tip van Belbin (Belbin beschrijft dat er verschillende rollen in een team aanwezig moeten zijn voor het goed functioneren van een team) ook de theorie omtrent zelfsturende teams van Van Amelsvoort en Scholtes benoemen. In deze theorie worden de Hans benoemde fases beschreven (losse individuen, groep, team, open team).

Voor beide zijn tests ontwikkeld en zijn gratis bij ons te proberen: Mod edit, geen spam aub, zie de huisregels

Theorie van Amelsvoort en Scholtes zit in de test tbv "Verbeterpotentieel van het team"

Link naar reactie
  • 0

 

 

scherpschutters en spoorzoekers.

en koffiezetters.

Die moet je juist uit het team gooien want die kletsen teveel over vertrouwelijke zaken.....

 

PJ, meestal zeg je heel zinnige dingen, maar nu klets je onzin. Als je een software bedrijf opricht (een software maak bedrijf, niet een suf dienstverlenend bedrijf) dan heb je superprogrammeurs nodig. Mijn ervaring is dat je die alleen kunt krijgen als de eerste aanschaf van je bedrijf een goed espresso apparaat is, en een zak eersteklas koffiebonen. Als ik om perfecte software van ze te krijgen, de koffie voor ze moet zetten, dan doe ik dat met grote liefde.

 

Nu denk je dat ik een grapje maak, maar ik meen het serieus.

 

 

Link naar reactie
  • 0

 

 

Ik geloof je meteen mevrouw. Van origine ben ik ijzerboer, dus ja..... programmeurs hebben andere behoeften hè...... :P Maar toch moet je in bedrijven opletten met praatjes bij de koffieautomaat. En dat is mijn ervaring.....

 

Als je geen vergaderkamer hebt, en geen vergadertafel, en geen vergadertijd, en geen stoelen bij het espressoapparaat, dan zijn "praatjes bij het koffie apparaat" een heel zinvolle tijdsbesteding. Ik deed dat twaalf jaar geleden, tegenwoordig noemen ze het "scrum".

 

 

Link naar reactie
  • 1

(een software maak bedrijf, niet een suf dienstverlenend bedrijf)

 

Wat is er suf aan een dienstverlenend bedrijf? ???

Zat ik mij ook af te vragen. Verder verbaas ik mij erover dat TS nooit meer hier gereageerd heeft en dat na een omhoog kick dit topic toch weer is aangeslingerd. ???

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Christine. Het verleden heeft je aardig beschadigd. En ik denk dat ik dat best aardig kan begrijpen. Maar elke ondernemingstak heeft zijn mooie en zijn saaie kanten. Als je het kunstje kent, is er niks meer aan..... Gelukkig doet iedereen ook zijn/haar "kunstje", anders was het hier maar akelig leeg op HL.

 

En een tip van mij: Kom de volgende keer wel naar de HL-dag!

Link naar reactie
  • 0

@Christine

> superprogrammeurs vereisen goede koffie.

 

Dat geldt volgens mij alleen voor Java-programmeurs ;-)

 

Maar weer serieus:

In ICT-gerelateerde business heb je idd softwaretijgers in je team nodig

en hun drijfveer kan anders zijn dan die van een salesguy.

Uit het voorbeeld van Christine blijkt dat ze denkt aan een team, welke letterlijk bij elkaar zitten.

Is dat 1 van de ingredienten voor een gouden team ?

 

Daarbij heb ik weleens een team gevormd met verschillende talenten

maar zag ik over het hoofd dat er een 9-to-5; huisje-boompje-beestje man tussenzat

zodat het enthousiaste team dat doorging terwijl het buiten al donker werd

verstoort werd door de man die om 5 uur naar huis ging.

Dat gedrag kon ik niet goed corrigeren

zodat het team zich snel ging aanpassen aan de 5-uur mentaliteit van die ene

waardoor mijn gouden team verdampte.

 

Stelling: zelfde arbeidsethos is een ingedient voor een gouden team.

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 132 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.