• 0

Afhaallocatie webshop

Goedemorgen allen,

 

Een enkeling onder jullie is mogelijk bekend met onze webshop. Wij hebben zojuist voor de zoveelste keer een "aangenaam" bezoek van de belastingdienst gehad. Nu ben ik mij enigszins zorgen gaan maken of onderstaande mag of niet mag;

 

1. Klant besteld product via webshop

2. Als betaalmethode kiest klant; "pinnen bij afhalen"

3. Klant maakt een afspraak, haalt het product op en pint

 

Mag dit?

 

Mogelijk relevante informatie:

- Wij zitten op een industrieterrein in een bedrijfsverzamelpand

- Er worden enkel producten afgehaald en betaald die via webshop besteld zijn

- Er worden dus geen producten verkocht op de locatie zelf

- Wij adverteren ook niet met winkel en/of showroom

 

Mocht dit juridisch niet mogen, aan welke eisen moeten wij voldoen om dit wel "legaal" voort te zetten?

 

Als toevoeging zou ik ook graag jullie reacties horen op het feit dat een webshop deze mogelijkheid aanbied? Wij nemen erg de overweging om een "stenen winkel" te beginnen op een centrale locatie in Nederland.

 

- Wat zijn je verwachtingen van een afhaallocatie / showroom?

- Welke locatie; stadscentrum of goed bereikbaar aan snelweg?

 

Hoe denken jullie over 1 locatie waar bijvoorbeeld 5 webshops een showroom delen met aanverwante producten maar geen concurrende producten? Ik kan me voorstellen dat het interessant is om in ons geval tablets te verkopen in een showroom terwijl een ander (bijvoorbeeld) kabels verkoopt terwijl de buurman televisies verkoopt.

 

Hopelijk kan iemand mij helpen omtrent de regelgeving en hebben we een leuke plek om te discussiëren over webwinkel in combinatie met showroom/afhaal. BVD

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

20 antwoorden op deze vraag

 • 0

Herinner me iets vaags over een zaak waarin een brancheorganisatie een bedrijf aanklaagde welke een webshop runde en gevestigd was op een industrieterrein waar geen detailhandel bestemmingsplan op zat.

 

Het pinnen (contant betalen) bij het afhalen lijkt mij verder niet zo'n heel erg probleem. Er zijn meer webshops die dit doen die ook gevestigd zijn op het industrieterrein. Maar ik weet niet hoe het met hun bestemmingsplan zit. Als je al problemen krijgt zal het denk ik daar liggen.

 

Linkje:

http://mobiel.nu.nl/nuzakelijk/e-business/52622-Webshop-mag-niet-op-industrieterrein.html

NetDistrict - Managed Hosting | Domeinen | SSL Certificaten | VOIP
Link naar reactie
 • 0

Of de klant mag afhalen cq. op locatie kopen lijkt mij niet iets wat de belastingdienst controleert, maar de gemeente. Dit hangt namelijk af van het bestemmingsplan van het terrein waar je gevestigd bent.

 

Wij deden het in Warmenhuizen een paar jaar lang, alleen dan niet pinnen maar alleen contant. Inmiddels zijn we daar mee gestopt omdat we het te ingewikkeld vonden, nu kan men alleen online betalen en dan de bestelling afhalen in Warmenhuizen.

 

Maar goed, dit hangt dus af van het bestemmingsplan. Als het niet mag van het bestemmingsplan, dan is de enige optie die je hebt verhuizen naar een locatie waar het wel mag.

 

Over ervaringen met stenen winkel(s) icm. webshop kan Patrick wel iets vertellen, als hij dat wilt. Hij had met zijn webshop een stenen winkel in Nijmegen en twee franchise nemers met stenen winkels in andere plaatsen.

Patrick is niet zo actief meer op HL en helaas is zijn bedrijf korte tijd terug failliet gegaan, dus het is even duimen dat ie langs komt.

 

Wij zijn al verschillende keren benaderd door nieuwe initiatieven van "verzamelpanden" waar webshops een fysieke locatie konden beginnen. Volgens mij is er nog geen van die initiatieven succesvol gebleken..

 

EDIT op zich ben ik er wel voor om het nog eens te proberen, maar dan vanuit de webwinkels zelf. De initiatieven die er waren voor verzamelpanden voor webwinkels kwamen telkens vanuit een derde, zonder ervaring in webwinkels of zelfs stenen winkels.

Link naar reactie
 • 0

Je mag volgens de rechtspraak inderdaad geen webshop runnen vanuit huis of vanuit een industrieterrein. Simpel gesteld: een webshop mag alleen gevestigd zijn op een locatie met als bestemming detailhandel. Grote kans dat dit op jouw terrein niet het geval is. Dit geldt eigenlijk altijd, dus ongeacht de wijze waarop je bestellingen afhandelt of welke betaaltypen je hanteert.

 

Alleen is het zo dat de soep niet altijd zo heet wordt gegeten. Vrijwel nooit zal er iemand een probleem van maken, tenzij er overlast is of concurrenten je het leven zuur willen maken (zoals gebeurde bij Limoncello.nl). Laat je veel mensen langskomen bij jouw vestiging terwijl er bijvoorbeeld al weinig parkeerruimte is, dan is de kans groter dat een ontevreden nabijgelegen bedrijf zal gaan klagen, bijvoorbeeld bij de gemeente. En dan zou je zomaar een probleem kunnen hebben...

www.morloff.nl innovatie in webtoepassingen | www.ictintermediairs.nl overzicht van nederlandse ICT intermediairs | www.ijsmonster.nl webshop voor de leukste ijsblokjes | www.marcelvanlangen.com kleurrijke schilderijen | www.ikbeneenipad.nl reviews van iPad apps

Link naar reactie
 • 0

Daniel F; Bedankt voor je reactie. Ik kende dit geval inderdaad, ik weet dat er veel verschillende gevallen met verschillende uitkomsten zijn. Ik ga van het volgende uit; De klant accepteert een aanbod op de webshop dus dat is dan de locatie en moment van kopen. Betaling en levering gebeuren dan wel in een bedrijfspand maar daar heeft de koop naar mijn mening niet plaatsgevonden.

 

Wouter Hol; Bedankt voor je reactie. Jullie nooit last van de gemeente gehad? Of zitten jullie in een pand dat bestemd is voor detailhandel? Waren dit initiatieven vanuit webshops die zelf fysiek een locatie wilden beginnen of "makelaars" die een gat in de markt dachten te hebben? Ik geloof er namelijk alleen in als betrokken webshops dit samen opzetten. Hoeveel % haalt bij jullie de bestelling af als ik mag vragen? Ik ken een grote webshop in Eindhoven waar bijna 1 op de 3 komt afhalen, dit gaat wel op producten met een gemiddelde orderwaarde van 300 euro. Kan me voorstellen dat mensen voor kabels minder snel een half uur in de auto stappen?

 

Ons doel is ook zeker niet om Nederland z.s.m. te veroveren door op iedere hoek van de straat een winkel te hebben. Onze huidige pand gaat omgestoten worden dus wij gaan op zoek naar een nieuwe locatie, de vraag is of wij op zoek willen naar een locatie met showroom/afhaal. Er zijn in Nederland wel voorbeelden waar dit erg goed is uitgepakt, door een specialistische webshop te ondersteunen met een fysieke winkel.

Link naar reactie
 • 0

Wouter Hol; Bedankt voor je reactie. Jullie nooit last van de gemeente gehad? Of zitten jullie in een pand dat bestemd is voor detailhandel?

Wij hebben nooit last van de gemeente gehad, maar ik denk dat wij wel een relaxt gemeentebestuur hebben. Een wethouder en een dame van de gemeente zijn hier wel eens informeel op de koffie geweest omdat ze wel eens wilde weten wat we nou eigenlijk deden, nav. onze nominatie "Beste onderneming van Noord-Holland". Wat het bestemmingsplan is dat weet ik niet. We zitten op een industrieterrein waar verder alleen bouwbedrijven een opslag hebben en een heel groot groenteverwerkingsbedrijf zit, dus het zal denk ik geen detailhandel zijn.

Waren dit initiatieven vanuit webshops die zelf fysiek een locatie wilden beginnen of "makelaars" die een gat in de markt dachten te hebben? Ik geloof er namelijk alleen in als betrokken webshops dit samen opzetten.

Het laatste, het waren derden die er geld aan wilde verdienen. Ik denk dat als de webshops zelf er bij betrokken worden dat je al een betere kans hebt, maar het kostenplaatje blijft een lastig punt. Het kostenmodel voor een stenen winkel is heel anders dan van een webwinkel.

Hoeveel % haalt bij jullie de bestelling af als ik mag vragen? Ik ken een grote webshop in Eindhoven waar bijna 1 op de 3 komt afhalen, dit gaat wel op producten met een gemiddelde orderwaarde van 300 euro. Kan me voorstellen dat mensen voor kabels minder snel een half uur in de auto stappen?

Ik ken die shop heel goed ;) Maar zij verkopen inderdaad vooral laptops en computers, die wil men liever ophalen dan een kabeltje. Bij ons zijn het misschien 2 of 3 mensen op een dag. Op zich best veel als je bedenkt dat die mensen er soms 2 dagen op moeten wachten voordat wij het in Warmenhuizen klaar hebben liggen, ik moet het namelijk zelf ophalen bij ons magazijn wat 10 kilometer verderop staat.

 

Ons doel is ook zeker niet om Nederland z.s.m. te veroveren door op iedere hoek van de straat een winkel te hebben. Onze huidige pand gaat omgestoten worden dus wij gaan op zoek naar een nieuwe locatie, de vraag is of wij op zoek willen naar een locatie met showroom/afhaal. Er zijn in Nederland wel voorbeelden waar dit erg goed is uitgepakt, door een specialistische webshop te ondersteunen met een fysieke winkel.

Bij 4launch en coolblue is dit goed uitgepakt, maar die bedrijven hebben wel een iets ander budget dan jij en ik, denk ik.

Link naar reactie
 • 0
Het laatste, het waren derden die er geld aan wilde verdienen. Ik denk dat als de webshops zelf er bij betrokken worden dat je al een betere kans hebt, maar het kostenplaatje blijft een lastig punt. Het kostenmodel voor een stenen winkel is heel anders dan van een webwinkel.

 

Ik denk dat de invulling ook niet makkelijk is... Nadeel is dat je bijna een winkelcentrum wordt en commentaar gaat krijgen. Dit maar uit mijn hoofd zetten.

 

Bij 4launch en coolblue is dit goed uitgepakt, maar die bedrijven hebben wel een iets ander budget dan jij en ik, denk ik.
Ik ben zelf nooit in een van de fysieke locaties van CoolBlue geweest, maar ik kan me voorstellen dat daar enkel afgehaald kan worden nadat het besteld is en maar een heel smal assortiment te bekijken is. Dit zelfde geldt ook voor 4Launch, ik weet wel dat het ideaal is om accessoires erbij te verkopen. Dit geldt mogelijk voor jullie weer minder.

 

Voordeel voor jullie is natuurlijk dat jullie alles in eigen voorraad hebben door de relatief lage inkoopprijs per product? Wij bouwen steeds meer voorraad op maar het hele assortiment is op dit moment nog onmogelijk voor ons, dit is natuurlijk wel een vereiste voor een kwalitatief goede afhaallocatie.

Link naar reactie
 • 0

Ik weet niet precies hoe het bij CoolBlue werkt, maar ik heb begrepen dat ze bij de winkels ook wel aardig wat voorraad hebben liggen en dat je daar gewoon kan winkelen alsof het een 'gewone' stenen winkel is.

 

4Launch heeft de afhaallocatie naast hun magazijn staan, dat is op zich ideaal. Je hebt dan altijd maximale voorraad bij de afhaallocatie.

 

Nadelen van afhalen is dat het erg kostbaar is voor de webwinkel. Je hebt speciaal personeel nodig voor de afhaal klanten, een afhaal klant kost meer tijd en het is extra traject in je logistieke keten. Je webshop kan prima 100 klanten per uur te woord staan en bestellingen daarvan aannemen. Zie dat maar eens op een afhaalpunt voor elkaar te krijgen.

 

Maar als je de e-commerce bobo's mag geloven dat is dit wel de toekomst. Alles wat Thuiswinkel.org roept is "multichannel", wat dat ook in mag houden volgens hun.

 

EDIT even een weggevallen zin weer teruggeplaatst.

Link naar reactie
 • 0

Als men al meerdere keren is controleren kan je natuurlijk verwachten dat er wat achter zit. Om alle problemen met het bestemmingsplan detailhandel voor te zijn kan je i.p.v. een pin ( detailhandel) een computer neerzetten waar men via Ideal kan betalen.

 

Maakt voor de klant weinig verschil maar qua wetgeving wel.

RetailAnalist en Adviseur Detailhandel | Zet winkels ( weer) op de rails.

Link naar reactie
 • 0

Ik denk niet dat het pinnen zo zeer het heikele punt is, het feit of je wel of niet een pin in huis hebt zegt weinig over of je tot detailhandel behoort of niet.

 

Overigens denk ik dat je je meer zorgen moet maken over concurrenten die je daarop aanvallen dan de gemeente. De gemeente zal veel minder snel juridische stappen ondernemen.

NetDistrict - Managed Hosting | Domeinen | SSL Certificaten | VOIP
Link naar reactie
 • 0

Stel je concurrenten zijn je liever kwijt dan rijk, dan is het wel een mooie gelegenheid om dit op te pakken. Heb een tijd terug ook iets over gelezen. Maar dat was niet de gemeente die de webshop aanklaagde maar de brancheorganisatie omdat er klachten vanuit de branche kwamen.

 

Maar het zal niet per definitie onmogelijk zijn. Bedrijven als de Makro en Office Center vallen toch ook onder detailhandel? Deze zitten meestal ook gewoon op het industrieterrein.

 

NetDistrict - Managed Hosting | Domeinen | SSL Certificaten | VOIP
Link naar reactie
 • 0

Behalve een fietsenhandelaar in een woonwijk die elke dag een vrachtwagen met fietsen liet aanrijden en een webwinkel in drank die niet de benodigde papieren daarvoor had (en in botsing kwam met de branchevereniging cq. stenen slijterij), heb ik nog nooit gehoord van problemen met de locatie van een webwinkel.

 

Deze twee zaken zijn volgens mij nogal uitvergroot en over de gehele branche getrokken. Echter, sprake van handhaving van de bestemmingsplannen mbt. webshops in woonwijken of op industrieterreinen is mij niet bekend. Heeft iemand links naar uitspraken daarvan?

Link naar reactie
 • 0

Behalve een fietsenhandelaar in een woonwijk die elke dag een vrachtwagen met fietsen liet aanrijden en een webwinkel in drank die niet de benodigde papieren daarvoor had (en in botsing kwam met de branchevereniging cq. stenen slijterij), heb ik nog nooit gehoord van problemen met de locatie van een webwinkel.

 

Deze twee zaken zijn volgens mij nogal uitvergroot en over de gehele branche getrokken. Echter, sprake van handhaving van de bestemmingsplannen mbt. webshops in woonwijken of op industrieterreinen is mij niet bekend. Heeft iemand links naar uitspraken daarvan?

 

de slijterij had wat ik zo begreep juist specifiek te maken met bestemmingsplan: http://www.microdesign.nl/blog/update-rechtzaak-webwinkels-in-bedrijfspanden/

 

overigens zijn er bij eerdere uitspraken inderdaad bepalingen geweest dat de betreffende webshop niet op dat industrieterrein gevestigd mocht worden volgens bestemmingsplan.

Gevolg was echter niet dat die webshop daar nu weg is maar de gemeente heeft voor die webshop het bestemmingsplan aangepast (of daar in elkgeval een procedure voor in werking gezet).

 

Het probleem is dat er in Nederland in bestemmingsplannen gewoon geen rekening gehouden is met webshops en dat daarin dus een flinke inhaalslag te maken is en dat je tot die tijd gewoon de wet zal moeten overtreden en hopen dat je geen problemen mee krijgt.

 

aantal interessante stukjes:

 

http://twinklemagazine.nl/nieuws/2012/01/rechter-webwinkel-runnen-is-detailhandel/

 

http://twinklemagazine.nl/nieuws/2012/01/gemeente-schijndel-niet-in-beroep-tegen-uitspraak/

 

http://twinklemagazine.nl/nieuws/2012/01/webwinkel-alsnog-op-bedrijventerrein/

 

http://www.thuiswinkel.org/gemeenten-moeten-bestemmingsplannen-aanpassen

 

 

Link naar reactie
 • 0

Officieel is Makro toch B2B? De dichtsbijzijnde IKEA in Duiven zit op het zelfde bedrijventerrein en dat is wel detailhandel. Het zal daar da wel in het bestemmingsplan zijn verwerkt, niet overal is dat het zelfde.

 

We runnen onze webshop vanuit huis en afhalen is ook een optie. In de praktijk komt het weinig voor, tenzij iemand in dezelfde plaats woonachtig is. We zijn er wel toe overgegaan om contante betalingen te weigeren en uitsluitend afhalen toe te staan, wat wel iets meer vriendelijke herinneringen dan voorheen oplevert .

(oh & hai Morloff ;) )

 

 

Link naar reactie
 • 0

Officieel is Makro toch B2B? De dichtsbijzijnde IKEA in Duiven zit op het zelfde bedrijventerrein en dat is wel detailhandel. Het zal daar da wel in het bestemmingsplan zijn verwerkt, niet overal is dat het zelfde.

 

We runnen onze webshop vanuit huis en afhalen is ook een optie. In de praktijk komt het weinig voor, tenzij iemand in dezelfde plaats woonachtig is. We zijn er wel toe overgegaan om contante betalingen te weigeren en uitsluitend afhalen toe te staan, wat wel iets meer vriendelijke herinneringen dan voorheen oplevert .

(oh & hai Morloff ;) )

 

 

zit natuurlijk een klein verschil tussen jouw shop en Ikea.

Als Ikea een bedrijfsterreinen uitzoekt waar het zich wil vestigen zal de gemeente snel bereid zijn om bestemmingsplan aan te passen. Bij jou shop zal dat niet het geval zijn.

Nog niet gesproken dat een Ikea niet echt geschikt is voor een gemiddeld winkelcentrum.

Link naar reactie
 • 0

Ik heb in mijn cowerk ruimte een ontheffing voor detailhandel aangevraagd en ontvangen, alleen voor een gedeelte van het pand, om ruimte te creëren voor dit soort innovaties. De voorruimte bij ons krijgt wat traffic, omdat er vaak mensen boven en verder achter zitten die clienten ontvangen. De voorruimte kan dus niet altijd privé gehouden worden; maar er is over het algemeen iemand aanwezig.

 

Het is nu een atelier voor een paar locale kunstenaars; er is nu in ontwikkeling een concept voor handgemaakt en ambachtelijk artikelen. Een soort bricks-and-mortar Etsy, om het zo te zeggen. If denk dat zo'n afhaalpunt bij ons helemaal aan zou kunnen sluiten.

 

Wij hebben nog geen pin apparaat, maar dat zou zo kunnen. Tenminste, als ik de reclames van de Rabo moet geloven. :-)

 

Ik denk dat er ruimte is voor veel innovatie in deze gebied. Ik zou denken aan een shop-in-shop concept, met een bestaande winkel die complementair producten heeft, of die dezelfde doelgroep heeft, en dan kijken wie er in een samenwerking geïnteresseerd is. .

Snel en eenvoudig bedrijfshuisvesting, waar de ruimte aan je werk past, en niet andersom. Wij zijn aan het delen. En het is geweldig. http://www.registratie-adres.nl

 

Een professioneel, verwelkomen coworking gemeenschap Treat it like your own. It is. http://www.kamer52.nl

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  4 leden, 192 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.