• 0

Moeilijke keuze: Studie of onderneming?

Als er dingen onduidelijk zijn, mijn excuses. Het is best een lang verhaal geworden. Vraag gerust.

 

Goedemiddag,

 

Mijn eerste post op dit forum. Ik lees af en toe wel eens mee en zie dat hier voldoende kennis zit om mij een klein advies te geven.

 

Eerst even kort voorstellen: Ik ben 21 jaar, ik zit in mijn derde jaar van mijn studie Bedrijfskunde aan de Christelijke Hogeschool in Ede.

 

Ik zit met een dilemma. Aan het begin van dit schooljaar konden wij als studenten van de CHE kiezen tussen twee richtingen. Een stage of een studentcompany. Ik en nog drie medestudenten hebben in augustus 2012 gekozen voor de studentcompany en hebben dus een bedrijfje opgericht. Een idee hadden wij nog niet, maar na wat brainstormen kwam er al snel een idee: een app voor scholen. Een algemene app voor scholen waarmee docenten en studenten snel inzicht konden krijgen in cijfers, roosters, plattegrond, reserveringssystemen etcetc. Na drie maanden onderzoeken kwamen wij erachter dat 'dit em niet ging worden'. Voornamelijk vanwege het lange implementatietraject van en de kosten van zo'n app.

 

Toen was het zoeken naar een ander idee. Dat kwam redelijk vlug, na 3 dagen van brainstormen hadden wij een nieuw idee. Het is een probleemoplossend product, zeer eenvoudig. Een typisch: 'je moet er maar opkomen'-idee.

De reacties van het eerste moment waren veelbelovend en wij gingen met z'n vieren aan de slag. Naarmate de tijd verstreek kwamen wij erachter dat ons leuke ideetje best wel heel veel potentie heeft. Onze mentor is lyrisch, en als wij er de brui aan zouden geven zou hij ermee verder gaan. Toen wij dit hoorden waren wij lichtelijk verrast. Maar onze mentor was niet de enige, veel mensen om ons heen, waaronder een enthousiaste benaderde leverancier, vonden het een product met veel genialiteit en potentie. En dat is het ook, maar de eenvoud van het product maakt dat wij onszelf soms toch afvroegen of er überhaupt wel voldoende potentie in zat.

 

Na eind november met het idee te zijn gekomen zijn wij aankomende week in de afrondende fase wat betreft de schoolse kant. Het project moet eind april afgerond zijn. Wij zijn met onze groep voor de keus gezet: Of je gaat door, maar dan ga je er met je volle 150% voor en heb je 'schijt' aan alles, of je laat dit idee/product op een laag pitje staan, waardoor onze begeleider of leverancier ermee aan de haal gaat.

 

Daar komt bij dat onze mentor ons eigenlijk deze richting in heeft gestuurd. Wij wisten aan het begin van het traject niet wat ondernemerschap was. We zijn 'gewoon begonnen' en we 'zien wel waar het schip strandt'. We hebben onze huidige positie aan onze mentor te danken. Elke keer als we bij hem langs waren geweest hebben wij zijn tips uitgevoerd en heeft hij eigenlijk altijd gelijk gekregen.

Dit heeft hij ons afgelopen week goed duidelijk gemaakt, dat wij nog echt veel moeten leren wat betreft ondernemerschapskwaliteiten en dat hij twijfelde of wij ooit succesvol konden worden.

Dit heeft mijn drie mede-ondernemers doen overgaan tot het stoppen met het runnen van de onderneming.

 

Maar het is mij niet in de koude kleren gaan zitten. Ok, wat betreft de ondernemerschapskwaliteiten zijn wij de afgelopen 3 maanden waardeloos geweest. Ik zie dit nu ook in; we hebben enorme kansen laten liggen; we hebben te afwachtend gereageerd en we hebben onze heil teveel gezocht in 1 persoon. Ook dachten wij niet verder, na het benaderen van één grote klant bleven we afwachten wat hij zou doen. (Wellicht kan ik dit nu scharen onder beginnersfouten?)

 

Nu zie ik ook in hoe enorm stom het zou zijn als we/ik er nu mee stop(pen).

- Er ligt een product/idee met veel potentie

- Er liggen (via ons netwerk) verkoopkanalen klaar: Grote online warenhuizen, bouwmarkten en elektronicawinkels.

- We hebben een contact die ons wil voorfinancieren (wij studenten hebben geen geld. ::) )

- De mogelijkheden om internationaal te gaan.

- Een goede leverancier die goed meedenkt

- De hele voorzichtige optie om af te studeren in dit bedrijf.

 

Genoeg reden om er voor te kiezen zou je denken. Maar bij mij zit het dilemma em in het kiezen. Ik doe nu al drie jaar een studie, die ik overigens erg leuk vind. Maar ik vind het ondernemen ook erg boeiend, leerzaam, leuk en uitdagend. Ik moet dan nog best veel leren, maar ik wil er wel voor gaan. Iedereen is ergens begonnen, je leeft maar 1x en ondernemen is 10x leuker dan een standaard 9-tot-5 baan, maar toch vind ik het lastig om de keus te maken. Er ligt veel onzekerheid en mede door de woorden van onze mentor twijfel ik aan mijn kunde om dit product succesvol te maken. Ik wil graag door, maar iets weerhoud mij om de knoop door te hakken. Voornamelijk de onzekerheid waar ik me dan in stort.

 

Wat ik graag wil horen is een advies van jullie, buitenstaanders. Doorgaan met het (door mij bedachte) idee? Met daarbij het risico dat ik niet kan afstuderen/studievertraging oploop? Het risico op financieel gebied? Wat als het fout gaat? Of terug naar het veilige schoolleven waar je voornamelijk zeker bent van zekerheid?

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

11 antwoorden op deze vraag

  • 0

Welkom Jorian,

 

Het is maar net hoe jij later in het leven erop terug wilt kijken en wat je dan tegen jezelf wilt kunnen zeggen:

1. "Oh, had ik dat toen toch maar gedaan" of,

als je het wel doet en het onverhoopt toch misloopt:

2. "Maar ik ben er verdomme wel voor gegaan, ik heb het in ieder geval geprobeerd!"

 

Adviezen vragen in dit soort zaken is toch vaak mazzel hebben dat er goede bij zitten en ook dat jij straks de juiste eruit weet te pikken, maar besef goed: Het zijn de verliezers die meestal snel klaarstaan met excuses en smoesjes, winnaars staan en gaan voor doel en resultaat. Waar hoor jij (straks) bij?

 

Succes en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Innovatie Strateeg I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  

Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Beste TS,

 

Leuk verhaal. Heel herkenbaar ook.

 

Ergens in 2009 ben ik richting China vertrokken voor een half jaar stage, ik heb mijn studie onderbroken en heb er bijna drie jaar gewoond. In 2012 heb ik eenmaal terug in Nederland een appartement kunnen kopen, om dit te bekostigen moest ik uiteraard wel een aantal uurtjes werken. Ik verdiende naar mijn mening erg slecht voor het aantal uren dat ik maakte (1200 euro netto voor doorgaans 50 uur of meer) maar moest dit contract hebben voor mijn woning.

 

Uiteraard was ik van plan om eenmaal terug in Nederland weer te beginnen aan mijn studie, en mij te richten op mijn afstuderen. Dit is er echter door alle drukte en verbouwing et cetera nooit van gekomen.

 

Eind 2012 heb ik een unieke kans gezien om een eigen bedrijf op te starten waarvan ik van te voren wist dat het (financieel) wel goed zou komen omdat ik goed over het businessmodel nagedacht had. Ook ik had geen ervaring in het ondernemersschap (wel altijd leuk gevonden). Op dit moment verdien ik ongeveer 3000 euro netto per maand, mijn vrouw werkt dan wel full-time mee dus dat zou 1500 euro netto per persoon betekenen. Dit gaat in de toekomst alleen maar toenemen daar we nog steeds een enorme groei meemaken.

 

Maar goed, de studie. Mijn studie moet ik nog steeds afronden maar dit komt er voorlopig nog niet van. Wat betreft de financiele gevolgen: indien je binnen 10 jaar niet je studie afmaakt (of dat ingeschreven studiejaren of kalenderjaren zijn weet ik niet) dan moet je je stufi geheel terugbetalen. Mijn studieschuld is meen ik 10.000 euro maar ik maak me hier niet zo'n zorgen om. Dit is een aanzienlijk bedrag maar maandelijks gezien 'slechts' 100-200 euro dat je zou moeten betalen. Uiteraard is het zonde van je geld en onnodig maar in mijn optiek heb ik momenteel goud in handen. Ik zie dit als een investering in de toekomst, als dat door de overheid gestraft zal worden doordat ik mijn stufi moet terugbetalen, prima!

Men staart zich in Nederland naar mijn idee stuk op de waarde van een HBO diploma, ik wil graag het papier halen maar voor mij gaat deze unieke mogelijkheid voor! Dat is een keuze. In mijn geval kan ik de twee niet combineren. Als ik binnenkort 6000 euro per maand verdien, waarom zou ik me dan druk moeten maken om die 100-200 euro per maand?

 

Ik geloof in mijn product en weet dat het goedkomt. Komt het niet goed dan heb ik genoeg kansen in China waar ik direct aan de slag kan mocht ik dat willen.

 

Mijn advies: maak je studie af als dat kan. Indien iemand anders met jouw product aan de haal gaat en jij zeker weet dat dit product goud waard is... dan zou ik in overleg met je ouders een pauze nemen om te kijken waar het schip stranden zal. Je kunt ook overwegen om je ouders te laten helpen zodat jij zowel je studie kunt afronden en tegelijk met het product aan de slag kan! Ik weet alleen niet of zij daar de tijd en energie voor hebben :P

 

PS: ik was ook altijd een twijfelaar (moet ik dit nu wel doen). Daarnaast heb ik één ander product geprobeerd waarvan ik wist dat het 'the next big thing' zou worden maar waarbij ik al snel moest opgeven omdat je een starterskapitaal van minimaal 2,5 miljoen nodig had om dit te kunnen financieren. Kijk dus wel goed naar je product (risico's) en marges. Marges vind ik persoonlijk belangrijk, waarom een webshop in kleding openen waarbij je 1 euro per stuk verdient als je bij de productie ervan 10 euro kan verdienen. Ik geef maar een voorbeeld.

 

Link naar reactie
  • 0

Kun je het idee/product niet verder vormgeven in een bedrijf samen met je mentor? Als ik het goed lees heb je veel vertrouwen in hem en mogelijk is hij degene die je juist kan aanvullen op het gebied van ondernemerskwaliteiten. En, een studie combineren met een fulltime baan of onderneming is ook heel goed mogelijk hoor. Beetje passen en meten soms en geen/weinig feestjes maar als het moet, als het in je zit en eruit moet, gaat het je zeker lukken!

maak eens een buiteling:

www.saltoadvies.nl

Link naar reactie
  • 0

Ik zou zeggen.. liever spijt van de dingen die je hebt gedaan, dan spijt van de dingen die je niet hebt gedaan.

Ook snap ik natuurlijk dat deze keuze niet zo makkelijk ligt, maar denk vooral aan jezelf en aan je eigen gevoel.

Denk jij echt dat jij het kan maken met dit product? Heb dan het vertrouwen in jezelf dat jij dit kan.

en wat betreft ondernemerskwaliteiten, ik denkt niet dat die altijd alleen maar uit boeken te halen zijn, maar dat je die juist het beste uit de praktijk en ervaring kan halen.

 

Groet,

Jils

Link naar reactie
  • 0
Wij zijn met onze groep voor de keus gezet: Of je gaat door, maar dan ga je er met je volle 150% voor en heb je 'schijt' aan alles, of je laat dit idee/product op een laag pitje staan, waardoor onze begeleider of leverancier ermee aan de haal gaat

 

Wie zet jullie voor deze keuze?

 

Gr

Devlinx

Suscipere et finire

Link naar reactie
  • 0

Zelf zat/zit ik in dezelfde situatie. Ben nu 25 jaar en aan het afstuderen. Sinds mijn 15e een eenmanszaak en heb in de loop der jaren een bedrijf verkocht aan een grote uitgever. Sinds het begin van mijn studie heb ik een aantal ideeën voor startups (gehad) en wilde ik daar het liefste helemaal voor gaan. Maar bedenk wel dat je een hele sloot aan moeite en kansen de put in gooit als je met je studie stopt. Naar alle waarschijnlijkheid ga je nooit meer terug naar de schoolbanken. Als je onderneming succesvol is niet, maar ook niet als het mislukt en je in loondienst gaat. Ik heb ervoor gekozen om mijn studie af te maken en mij eventueel daarna en tijdens de studie op het ondernemerschap te storten. Ondanks sommige monden die beweren dat een diploma geen vereiste is om succesvol te zijn, kan het zéker geen kwaad om er één te hebben. Dan kan je daar in ieder geval nog op terugvallen.

 

Hoe dan met je ondernemingsdrang om te gaan? Zoals Nico al zegt sluit het één het ander niet uit. Zelf ben ik tijdens mijn hele studie part-time ondernemer (geweest). Dat betekent af en toe wel inbinden qua ambitie en realistisch zijn. Maar je studietijd is uitermate geschikt om een bedrijf langzaamaan op te bouwen zodat je na je studie wellicht een mooie start hebt met je eigen bedrijf.

 

Hele lastige keuze. Ondernemen is risico's nemen. Maar wat Jils al zegt, is het wel écht zo'n topconcept en moet het perse nu? Misschien kan je toch al gaan starten zonder je studie op te geven en na je studie er helemaal voor gaan.

 

Wij zijn met onze groep voor de keus gezet: Of je gaat door, maar dan ga je er met je volle 150% voor en heb je 'schijt' aan alles, of je laat dit idee/product op een laag pitje staan, waardoor onze begeleider of leverancier ermee aan de haal gaat

 

Wie zet jullie voor deze keuze?

 

Gr

Devlinx

Vind ik inderdaad ook een raar stuk. Als jullie dit echt zelf hebben bedacht kan een begeleider daar niet zomaar mee aan de haal gaan.

Aan het broeden op een nieuwe startup...

Link naar reactie
  • 0

Ik wil een paar dingen verhelderen:

 

Welke opleiding volg je en waar?

 

Ik vind je verhaal te rommelig om te lezen, wat is nu je vraag precies?

Ik begrijp uit je verhaal namelijk niet waar je op baseert dat studie en ondernemerschap niet samengaan.

 

Ik volg Bedrijfskunde-MER aan de Christelijke Hogeschool in Ede. Dat ondernemerschap en studie niet samengaan is inderdaad een (verkeerde) veronderstelling van mij. Maar na het lezen van jullie reacties is het voor mij, en dat was het al wel, duidelijk dat ik wél eerst mijn studie ga afronden, hoe dan ook. We hebben met de docenten van school al gesproken over het afstuderen in je bedrijf. Daar staan in ieder geval de docenten positief tegenover. Het zit echter zo, na de INHolland affaires over niet-kwalitatieve afstudeeropdrachten wil de school zijn vingers niet branden aan risicovolle afstudeeropdrachten. Daarom wordt er nog ietwat afwachtend gereageerd op 'succesvolle' startups en ligt er derhalve niks klaar wat betreft het afstuderen in je onderneming.

De mogelijkheid wordt, zij het in zeer onduidelijke mate, in ieder geval wel aangeboden van school uit, maar het is in de afgelopen 5 jaar nog nooit voorgekomen. Er is wel eens 'getest' met het afstuderen in je onderneming, maar dat liep eigenlijk op een fiasco uit.

 

Wij zijn donderdag naar huis gegaan met de keus: Wat wil je nu eigenlijk? Daarmee moesten we antwoord geven met: Ik wil ..., omdat ik.... Mijn mentor wil ons duidelijk maken dat ondernemerschap niet zomaar tussendoor kan. Dat begrijp ik volkomen, maar dat ik mijn studie daarvoor eventueel op zou moeten geven, nee, dat wil ik niet.

 

Dat betekent af en toe wel inbinden qua ambitie en realistisch zijn. Maar je studietijd is uitermate geschikt om een bedrijf langzaamaan op te bouwen zodat je na je studie wellicht een mooie start hebt met je eigen bedrijf.

 

Zo wil ik het precies zien. Ik wil het ondernemerschap combineren met mijn studie. Al duurt deze studie nog maar een jaar. Het liefst studeer ik af in de onderneming. Het is ook pas sinds donderdag dat wij voor de keus zijn gezet en ik mij enorm bezig houd met de vraag of ik door zou willen, en die vraag kan ik ondertussen met volmondig ja beantwoorden. Nu ga ik maandag mijn docenten benaderen en met ze overleggen wat de mogelijkheden zijn. Dat ze er zijn, dat weet ik, maar er zal in gesprek gegaan moeten worden met de hogere pieten van school. Hoe ik zelf deze kansen zie: Geen idee. Eerst moet ik zien te weten te komen hoe school erachter staat.

 

Kun je het idee/product niet verder vormgeven in een bedrijf samen met je mentor? Als ik het goed lees heb je veel vertrouwen in hem en mogelijk is hij degene die je juist kan aanvullen op het gebied van ondernemerskwaliteiten. En, een studie combineren met een fulltime baan of onderneming is ook heel goed mogelijk hoor. Beetje passen en meten soms en geen/weinig feestjes maar als het moet, als het in je zit en eruit moet, gaat het je zeker lukken!

 

Zo'n voorstel heeft mijn mentor, nu ik er zo over nadenk, zelf ook al geopperd. Wellicht is het handig om uit te leggen hoe het precies vormgegeven is met de begeleiding van school: Tijdens het studentcompany-project van school uit krijgen wij een aantal begeleiders. Een financiële die je helpt met de financiën, een coach van school uit, en een mentor uit het bedrijfsleven welke zelf een (rasechte) ondernemer is. Door deze laatste zijn wij voor de keus gezet betreffende het gaan voor het ondernemerschap. Hij ziet zelf enorm heil in het product; zijn vingers hebben al meerdere malen gejeukt om het zelf maar te gaan doen, maar omdat hij onze begeleider is, mag en doet hij dat niet.

Maandagmiddag hebben wij een gesprek met deze mentor waarin we onze keus moeten duidelijk maken. Hierin wil ik met hem bespreken hoe ik de onderneming het beste kan combineren met de afronding van mijn studie.

 

Wat ik nu in ieder geval al wel duidelijk heb is dat ik het ondernemerschap wél kan combineren met mijn studie. Hoe ik dat ga doen moet ik de komende tijd goed duidelijk maken, zowel voor mijzelf als voor school, en daarmee bedoel ik de mogelijkheid tot het afstuderen in de onderneming.

Link naar reactie
  • 0

We hebben met de docenten van school al gesproken over het afstuderen in je bedrijf. Daar staan in ieder geval de docenten positief tegenover. Het zit echter zo, na de INHolland affaires over niet-kwalitatieve afstudeeropdrachten wil de school zijn vingers niet branden aan risicovolle afstudeeropdrachten. Daarom wordt er nog ietwat afwachtend gereageerd op 'succesvolle' startups en ligt er derhalve niks klaar wat betreft het afstuderen in je onderneming.

De mogelijkheid wordt, zij het in zeer onduidelijke mate, in ieder geval wel aangeboden van school uit, maar het is in de afgelopen 5 jaar nog nooit voorgekomen. Er is wel eens 'getest' met het afstuderen in je onderneming, maar dat liep eigenlijk op een fiasco uit.

 

Afgelopen jaar hebben wij vanuit InnoSquad studenten van de HU begeleid bij het afstuderen in eigen onderneming in nauwe samenwerking met de HU. Ook dat was pionieren en aftasten omdat zoals je al zegt veel nog niet duidelijk is. Beide studenten hebben hun studie afgerond en hebben tevens hun bedrijf op kunnen zetten.

Dit jaar gaan we opnieuw studenten van de HU begeleiden bij het afstuderen.

 

 

Ik moet zeggen dat ik zelf het probleem niet zo zie, als je mensen hebt die voor de begeleiding zorgen wat heb je dan verder nog nodig?

 

Link naar reactie
  • 0

Kennelijk is de HU in Utrecht in staat om een afstudeertraject te bieden (dank, Nico!) waar de Chr.Hogeschool in Ede zijn vingers niet aan durft te branden.

Als je echt heel graag wilt afstuderen met/in je eigen onderneming, adviseer ik je om een overstap naar de HU te overwegen.

Op 20 juli 2016 ontvingen wij het trieste bericht dat Marcel is overleden.

Marcel was een meer dan gewaardeerd deelnemer aan ons forum ! We zullen hem missen!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wie is er online?
    0 leden, 110 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.