• 0

Redelijke afschrijving zonnepanelen

Ik wil zakelijk zonnepanelen aanschaffen. Volgens de fabrikant gaan ze wel 25 jaar mee, maar ik vraag me af of ze ook 25 jaar economisch rendabel zijn.

 

Omdat het bedrijfsmiddelen betreft ga ik ze afschrijven. Willekeurige afschrijving volgens VAMIL is niet (meer) mogelijk voor zonnepanelen. Wat is een redelijke termijn?

 

Computers e.d. schrijf ik af in 5 jaar zonder restwaarde. Ik denk dat de zonnepanelen na 5 jaar niet meer te verkopen zijn maar dat ze natuurlijk nog wel stroom opleveren. Wat is nu een goede economische levensduur die de belastingdienst ook accepteert? 5, 10 of de volle 25 jaar?

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

12 antwoorden op deze vraag

  • 0

Ik heb nu geen zin om het op te zoeken, maar ik heb precies een jaar geleden zonnepanelen aangeschaft en hierbij gebruik gemaakt van de EIA... E.E.a. is terug te vinden op de site van de belastingdienst.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Ik denk dat de zonnepanelen na 5 jaar niet meer te verkopen zijn maar dat ze natuurlijk nog wel stroom opleveren. Wat is nu een goede economische levensduur die de belastingdienst ook accepteert? 5, 10 of de volle 25 jaar?

De economische levensduur is natuurlijk inderdaad wel een stukje langer dan 5 jaar. De zonnepanelen blijven namelijk na 5 jaar gewoon op dat dak liggen en blijven stroom genereren. Je gaat ze daarna immers niet vervangen door mooiere, nieuwere panelen (zoals bij een auto of een computer). Ik denk dat een termijn van 15 tot 20 jaar eerder in de buurt komt.

 

De meeste pagina's die worden 'verzorgd' door zonnepaneelboeren spreken vaak over afschrijven in 5 jaar (Hans noemde er al één, maar er zijn er meer, meer, meer), maar volgens mij gaan ze daarmee echt veel te scherp door de bocht.

 

De meeste documentatie die ik heb gelezen geven aan dat er geen harde afschrijvingsduur vastligt, maar over het algemeen lijkt 20 jaar een standaarduitgangspunt van de wetgever te zijn (zie 34002 80 Brief van de staatssecretaris van financiën). Een afschrijvingsduur van 15 jaar wordt hier en daar als minimum aangehaald (zie website en rekentool ESJ). Een document van de Gemeente Utrecht uit 2011 over het zakelijk investeren in zonnepanelen noemt ook expliciet een afschrijvingstermijn van tussen de 15 tot 20 jaar.

 

Je zou overigens ook een degressieve afschrijvingsmethode kunnen overwegen in plaats van de gebruikelijke lineaire. Daarbij schrijf je bijvoorbeeld maandelijks steeds 1,84% af op de dán resterende boekwaarde in plaats van 5% per jaar op de oorspronkelijke aanschafwaarde.

 

Als je die 1,84% per maand op de boekwaarde afschrijft (afronden op hele euro's, maar minimaal 7,50 tot 18 euro per maand), dan heb je het eerste jaar toch de (maximale) 20% afschrijving, maar tegelijkertijd ook een afschrijvingsduur van tussen de 15 en 20 jaar. Omdat de boekwaarde elke maand daalt, daalt ook de maandelijkse afschrijving. Je trekt daarmee iets meer afschrijving naar voren en je hebt vervolgens iets minder afschrijving in de toekomst. Verder komt de boekwaarde dan misschien ook wel iets meer in de buurt van wat je een redelijke waarde vindt na 60 maanden.

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 1

De meeste pagina's die worden 'verzorgd' door zonnepaneelboeren spreken vaak over afschrijven in 5 jaar […], maar volgens mij gaan ze daarmee echt veel te scherp door de bocht.

Volgens mij heb je gelijk en is daarvoor ook een duidelijke economische reden te noemen: doorgaans wordt (onder andere door diezelfde zonnepaneelboeren) uitgegaan van een terugverdientijd van 7 tot 8 jaar. Er is niemand die ervan uitgaat dat zijn zonnepanelen maar 5 jaar produceren, dus een afschrijvingstermijn van 5 jaar is bedrijfseconomisch gezien niet te verdedigen.

 

De technische levensduur van moderne zonnepanelen is méér dan 25 jaar (of zelfs meer dan 30 jaar), maar het rendement neemt na verloop van tijd af. Daar komt bij dat de omvormer, het verreweg duurste onderdeel, een veel beperktere technische levensduur van 10 tot 12 jaar heeft. Ergens halverwege de rit moet je dus nóg een keer substantieel investeren in het gehele systeem. Als je daarmee gaat rekenen, kom je uit op een economische levensduur van ergens tussen 15 en 20 jaar.

Link naar reactie
  • 0

Aan de andere kant moet ik een PC ook over 5 jaar afschrijven terwijl daar geen valide argument voor te bedenken valt. Ook bij auto's is het volgens mijn accountant normaal dat je in 5 jaar afschrijft met een zekere restwaarde terwijl de huidige auto veel langer dan 5 jaar meegaat.

 

Met andere woorden er is de theorie waaruit je zou kunnen opmaken dat je langjaring af zou moeten schrijven en de praktijk waarin de ondernemer de wet volgt die stelt dat afschrijven maximaal 20% mag zijn.

 

Jurisprudentie is amper over te vinden als het gaat om fiscale afschrijving op roerende goederen en wellicht kan je daaruit op maken dat je zolang je jezelf aan de 20% houdt geen problemen krijgt met de belastingdienst. Daar staat tegenover dat je ook over meerdere jaren zou kunnen afschrijven als dat gunstig zou kunnen zijn.

 

Maar wat vinden onze fiscalisten en andere ter zake kundigen?

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik heb nu geen zin om het op te zoeken, maar ik heb precies een jaar geleden zonnepanelen aangeschaft en hierbij gebruik gemaakt van de EIA... E.E.a. is terug te vinden op de site van de belastingdienst.

EIA is een regeling voor investeringsaftrek en staat los van de afschrijving. Bovendien geldt deze regeling op dit moment alleen nog voor installaties van minimaal 25000Wp.

 

Bedankt voor alle reacties. Ik vindt het meest overtuigende argument voor een afschrijving in 10 jaar dat de omvormer een belangrijk deel van de investering is en een kortere levensduur heeft.

 

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor alle reacties. Ik vindt het meest overtuigende argument voor een afschrijving in 10 jaar dat de omvormer een belangrijk deel van de investering is en een kortere levensduur heeft.

Ik vind dat je hier wel heul creatief omgaat met de antwoorden die gegeven werden. Een afschrijving op de omvormer in 10 jaar is alleszins verdedigbaar op basis van technische levensduur, maar dat geldt voor de zonnepanelen uiteraard niet (zie ook het antwoord van @ward).

 

De prijs van een omvormer drukt verder niet zo heel erg op het geheel. Die dingen kosten grofweg 225 euro plus 12 cent/kWp (boven de 600 kWp) ex btw. Afhankelijk van de omvang van je systeem, zou je die dus bij losse aanschaf zelfs meteen in de kosten kunnen laten vallen ('afschrijven' in één jaar), vanwege de lage, losse aanschafprijs. Als je de afschrijvingsduur over het gehele systeem zou berekenen naar rato van aanschafkosten (dus 20 jaar panelen én 1 jaar omvormer), dan kom ik nog steeds niet lager uit dan 15 jaar.

 

Aan de andere kant moet ik een PC ook over 5 jaar afschrijven terwijl daar geen valide argument voor te bedenken valt.

Wat dacht je van het argument dat zowel de technische als economische levensduur van een PC tegenwoordig makkelijk 5 jaar is? Het is geen 1999 meer.

 

Alle PC's die ik de laatste 10 jaar zakelijk heb aangeschaft, hebben die 5 jaar met gemak gehaald. Vorig jaar heb ik na 6 jaar de main PC vervangen door een nieuwe. Die PC is overigens niet in de prullenbak verdwenen, maar draait nu nog steeds elders binnen het bedrijf als websitebackup. Een zakelijke laptop uit 2007 (!) heb ik pas dit jaar vervangen. Die was overigens nog steeds zó goed dat die zonder mankementen tweedehands verkocht is.

 

Vorig jaar was ik overigens ook nog bij een bedrijf dat na 5 jaar nog steeds dezelfde laptops gebruikte voor al het personeel, die destijds al tweedehands waren. Bij familie moest ik vorig jaar een PC met XP uit 2003 vervangen. Die draaide ook nog steeds met alle oorspronkelijke toebehoren. Die was weliswaar retetraag, maar werd nog dagelijks gebruikt.

 

Verder wil ik nog wel toevoegen dat je je PC ook in 3 jaar mag afschrijven, als je er daadwerkelijk maar 3 jaar mee doet. Dat moet dan alleen (fiscaal) wel met respectievelijk 20%, 20% en 60%.

 

Ook bij auto's is het volgens mijn accountant normaal dat je in 5 jaar afschrijft met een zekere restwaarde terwijl de huidige auto veel langer dan 5 jaar meegaat.

Hier speelt natuurlijk de economische levensduur en niet de technische levensduur. Vooral bij leasewagens geldt dat men die na 4 of 5 jaar weer van plan is om in te ruilen voor een nieuwere, stoerdere, lagerebijtellingsversie.

 

Als dat overigens géén overweging is, zul je die auto nog steeds over een langere periode moeten afschrijven. Als iemand bijvoorbeeld een auto koopt op basis van financial lease en de aflossingen gebeuren over een periode van 7 jaar, dan zou ik me kunnen voorstellen dat je ook de afschrijvingen over 7 jaar verdeelt.

 

Maar goed, het ligt er aan hoe voorzichtig je zelf bent of hoe nauwkeurig je de 'echte' waarde van je activa op de balans wilt hebben staan. Je kunt inderdaad ook gewoon 20% per jaar afschrijven op alle investeringen en afwachten of de fiscus een keer komt controleren of anderszins aan de bel trekt.

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0

Uit het hoofd met afgeronde bedragen: ons systeem van 18 panelen à 4.500 Wp kostte circa € 7.000 exclusief btw, waarvan omstreeks € 1.000 voor de omvormer. Ik heb de omvormer met broertjes en zusjes ook even gegoogeld en de familie kost inderdaad nog steeds ergens tussen € 800 en € 1.200 afhankelijk van vooral het vermogen.

 

Tegen die verhoudingen kun je op verschillende manieren aankijken. Enerzijds is de omvormer maar 1/7e of minder dan 15% van de investering. Maar anderzijds moet je wel 2 x € 1.000 in omvormers investeren om maximaal rendement uit de totale investering te halen. De omvormer kost inderdaad niet extreem veel, maar toch ook weer niet verwaarloosbaar weinig.

 

Technisch zou je wel kunnen zeggen dat je niets aan het gehele systeem hebt zonder de zwakste schakel: als de omvormer het na 10 jaar begeeft, is het gedaan. Vergelijkingen met computers of auto’s gaan hier echter niet op, want na 10 jaar stop je gewoon een nieuwe omvormer in het systeem en het geheel werkt gegarandeerd nog eens minimaal 10 jaar.

 

De technische en economische levensduren heb ik ondertussen ook nog even opgezocht. De technische levensduur van onze panelen is inderdaad méér dan 30 jaar, maar de gegarandeerde productie is 25 jaar. Voor de omvormer geldt iets vergelijkbaars: de verwachte technische levensduur is 12 tot 13 jaar, maar de gegarandeerde levensduur is 10 jaar.

 

Ik denk dat je die garanties mag meewegen: een levensduur van 25 jaar voor de panelen gecompenseerd voor een levensduur van 2 × circa 10 jaar voor de twee omvormers is per saldo een economische levensduur van ongeveer 20 jaar.

Link naar reactie
  • 0

Niet helemaal eens met de stelling dat PC tegenwoordig meer dan 5 jaar mee gaan. Dat is helemaal afhankelijk van wat je er mee doet. Iemand die 3D films maakt koopt vaker een nieuwe PC dan iemand die alleen Word gerbruikt. Hier op HL is er zelf een topic over geweest waarbij mensen er schande van spraken. Voor de auto is een soortgelijke redenering op te tuigen. Een Bentley gaat bij typisch gebruik gemakkelijk 30 jaar mee maar de Mercedes van een artiest die 80K per jaar rijdt zeker minder dan 5 jaar.

 

En als ik dan creatief richting BD zou willen zijn dan stel ik dat ik de zonnepanelen na 5 jaar wil vervangen omdat ik het maximale rendement per m2 wil hebben omdat ik zo veel mogelijk van de bedrijfsstroom zelf wil opwekken. Of ik het dan ook doe is een 2e.

 

Dit is in mijn ogen de reden dat algemeen 5 jaar wordt genoemd als afschrijvingsperiode. Bovendien heb ik nergens gelezen dat de BD daar moeilijk over doet.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Mijn fietsen schrijf ik ook af in vijf jaar, minder mag niet.

 

Zelfde als bvb een bestelwagen die wel pakweg 5x meer kost in aankoop.

 

Vreemd eigenlijk. Veronderstel dat ik toch gekozen zou hebben voor een bestelwagen dan zou ik veel minder belastingen moeten betalen in die vijf jaar van afschrijving.

 

Of denk ik nu verkeerd?

 

 

www.evelo.be - Elektricien in regio Kortrijk - technical support for creative people.

Link naar reactie
  • 0

Volgens mij geldt voor alle roerende goederen een maximale afschrijving van 20% met een eventuele restwaarde die bij zonnepanelen niet hoog is, 10% lijkt me redelijk. Dus aankoop ex BTW - 10% /5.

 

Maar er zal vast nog wel een echte deskundige reageren. ;)

 

 

 

Laat ik dan die "deskundige" zijn :-)

 

Ik reageer alleen omdat er een foute aanname met betrekking tot de restwaarde in zit.

 

1. De fiscale afschrijving is in principe gelijk aan de economische afschrijving:

Aanschaf minus restwaarde gedeeld door levensduur.

 

2. Echter zijn er maxima gesteld. Dat is voor goodwill 10% en voor de overige bedrijfsmiddelen 20% van de aanschafwaarde (dus geen rekening houden met restwaarde).

 

Bron: Wet IB artikel 3.30.

 

Vervolgens heb je nog de beperking bij onroerende zaken mbt tot WOZ-waarde.

 

Bij onroerende zaken zijn verder geen afwijkende regels alleen zal je op punt 1 nooit aan de beperking van punt 2 toekomen.

 

Bij een computer zal gauw 20% van de aanschaf kunnen worden afgeschreven door de beperking van punt 2. In het laatste jaar zal dan mogelijk een stukje restwaarde naar boven komen.

www.kubus.nl (administratie en belastingen)

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    4 leden, 146 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.