Jump to content
chiel12345
Verberg

Durf te vragen: hoe vanuit kleine ondernemer groeien naar groot (opleiding?)

vraag

Beste Forum leden,

 

Ik wist niet waar deze vraag thuis hoorde en vond hem het meest geschikt bij deze catagorie.

Excuus als dit niet juist is. Ik ben een ondernemer van 25 jaar oud, en momenteel in het bezit van 2 goed lopende bedrijven in 2 compleet verschillende sectoren. Deze bedrijven zijn zelf voorzienend en hebben een bedrijfsleider en draaien momenteel helemaal zonder aandacht van mij. Zelfs zo dat ik nu op rondreis ben door zuid amerika.

 

Nu zullen veel mensen hier tevreden mee zijn, maar ik helaas niet. En ik ben dan opzoek naar een nieuwe uitdaging. Beide bedrijven die ik nu heb groeien elk jaar 20/30% ongeveer en hebben gezamelijk 20 personeels leden. Maar de groei zag binnen een aantal jaar stagneren en dan zullen ze niet veel groter worden. Dit heeft voornamelijk te maken met de huidige markt.

 

Nu heb ik altijd gedroomd van een wat groter bedrijf, maar heb ik daar simpel genoeg niet de skill set voor. Small business heb ik geleerd door vallen en opstaan maar zodra het uit dat segment gaat heb ik er geen kaas van gegeten. Heb helaas nooit mijn hbo afgemaakt, nu is mijn vraag wat raden jullie aan om te doen qua studie/curcus wat nog kan met mijn leeftijd. Vind het helemaal niet erg om weer de study banken op te zoeken. Heb verschillende kleine curcussen gevonden zowel nationaal als internationaal.

 

Maar ik wil geen verkeerde keuze maken en graag een skillset leren om echt een fors bedrijf te starten of over te nemen.

 

Bij voorbaat dank voor jullie moeite en antwoorden!

 

[verandering: titel]

 

Link to post
Share on other sites

15 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer
nu is mijn vraag wat raden jullie aan om te doen qua studie/curcus wat nog kan met mijn leeftijd.
Begin een derde bedrijf dat aansluit bij de andere twee. Gaat dat goed, begin dan een vierde. Ga zo door tot je een samenhangend conglomoraat hebt en geef al die bedrijven een overkoepelende naam, bv. de Engelse vertaling van je sterrenbeeld (tenzij je toevallig Maagd bent).

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Zelfs zo dat ik nu op rondreis ben door zuid amerika.

Spaans!

 

Leef zes maanden in een Zuid-Amerikaans land, doe je meer ideeën op dan twee jaar op school. ;)

 


NIMBY? 🏗   Volg jouw buurtberichten van plaatselijke, provinciale en landelijke overheden...

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Daar heb ik ook over getwijfeld maar op deze manier krijg ik allemaal kleine bedrijven en daar zie ik momenteel geen uitdaging in. En heb geen kennis om een groot bedrijf op te starten.

O

Wel bedankt voor je mening word zeer gewaardeerd!

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beste Chiel,

 

Wat moet je iemand adviseren die al twee bedrijven heeft? Een opleiding is toch maar net wat je er in de praktijk mee doet, maar kan gewoon wel handig zijn. Zijn er in je andere ondernemingen geen zaken geweest die fout liepen waarvan je kunt leren?

 

Jouw bedrijven lopen momenteel goed, dus je zou je HBO in een relevante richting af kunnen maken in deze periode waarin je je handen nog vrij hebt om met die opgedane, nieuwe kennis en ervaringen goede keuzes te kunnen maken voor de verdere toekomst.

 

Je kunt ook eens zoeken op dit forum naar de 'vijf A4-tjes', dat is een hulpmiddel om je gedachten te ordenen en jouw ambities inzichtelijk te krijgen.

 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Wat indrukwekkend van je bedrijven en je drijfveer meer te bereiken. Eens met Hans dat je je niet moet laten "beperken" door gebrek aan opleidingen. Je hebt zeker de skills en door te reizen ontwikkel je denk ik nog een hoop andere vaardigheden, die misschien niet direct zakelijk gerelateerd zijn maar die je uiteindelijk wel kunnen helpen. Mocht je alsnog een cursus/studie willen doen: heb je wel eens aan een master international business administration gedacht (of iets van die orde)? Al dan niet met een minor Entrepreneurship?

 

Succes!

 


Juridisch adviseur met focus op privacy, auteursrecht, merkenrecht, contracten en startups.

 

www.maylegal.nl

0653872244

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Bedankt voor jullie antwoorden! Ik laat me ook zeler niet beperken door een opleiding, maar lees veel start up verhalen en die jongens hebben toch vaak een forse opleiding gehad eerst.

 

Zou graag een echt groot bedrijf willen runnen, alla 100 personeels leden. ( dat is niet makkelijk maar wel een droom ) ben van mening dat ik momenteel een beetje vast zit in de small business en daar niet gemakkelijk uitkom.

 

De dingen die ik leuk vind is echt managen ik ben een duizendpoot en hoe meer vragen en problemen hoe meer ik aan het genieten ben :)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Bieden de 2 bedrijven die je nu hebt geen toekomst om te groeien? Misschien als je daar zelf aan het roer staat en/of naast de huidige managers staat dat het meer groeipotentie heeft dan je denkt? Of zoals geopperd dat je vanuit één van je bedrijven (of alle 2) meerdere zelfde kleine bedrijven start daar uitvoerend managers op zet en dat jij uiteindelijk aan het coperate directeursroer van alle bedrijven die samen één groot bedrijf vormen?

 

Anders, met het oog op starten groot/groeibedrijf, is bedrijfsovername wellicht een optie? Kijk in een voor jouw aantrekkelijke branche welke bedrijven er te koop zijn. Dan, samen met de verkopende ondernemer het bedrijf runnen en overnemen. Praktijkervaring en ervaar je van daaruit welke skills je mist en welke opleiding daar dan het beste past.

Een algemene managersopleiding zegt namelijk ook niet alles, wellicht een business opleiding wel. Maar welke dan het beste voor jou zal zijn heeft mede te maken met het nivo (mbo, hbo, universitair) welke binnen jouw bereik ligt en welke aanvullend is met de skills die je nu al wel hebt.

 


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Heb je ooit al eens een 'groot' bedrijf van binnenuit gezien?

 

Indien niet dan zou ik aanraden om eens een jaar of twee bij een groot bedrijf te gaan werken.

 

Mijn ervaring is dat een groot bedrijf een samenspel is van een aantal kleinere onderdelen.

 

Je hebt bijvoorbeeld: 'de directie', 'de boekhouding', 'de sales', 'de productie',...

Elk met zijn eigen kostenposten, budgetten, er moet soms tussen de verschillende afdelingen gefactureerd worden of zelfs een prijsofferte gemaakt worden zodat dan beslist kan worden of men het intern zal houden of zal uitbesteden...


www.evelo.be - Elektricien in regio Kortrijk - technical support for creative people.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Volgens mij zit het antwoord niet in opleiding. Met jouw ervaring zou je zo aangenomen kunnen worden om les te geven als ervaringsdeskundige bíj zo'n opleiding. De meeste ondernemers komen nooit tot een bedrijf met 10 medewerkers.

 

Een van de andere suggesties vond ik wel sterk - als je een 3e en 4e bedrijf begint word je ook steeds groter. Mijn suggestie: een mentor die een bedrijf gehad heeft met 100+ medewerkers kan jou zeker verder helpen. Browncow.nl kan je wel helpen.


Ik geloof dat we elkaar horen te helpen. Met Cliendo maken wij het werk van coaches, zorg & hulpverleners makkelijker.

 

Ons doel is het maken van het makkelijkste online ECD / Cliëntvolgsysteem.

 

http://cliendo.nl

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Als ik bedrijfsleider was voor een bedrijf waar alles zo soepel liep dat de eigenaar 6 maanden op vakantie kon, zou ik me heel snel beginnen af te vragen of het niet beter was als ik voor mezelf werkte.

 

Je zoekt, zeg maar, niet je volledige potentieel op. En als jij niet je volledige potentieel opzoekt, doen je bedrijven dat ook niet.

 

Als je al niet geïnteresseerd bent in het aanboren van nieuwe markten, zijn er dan bedreigingen waartegen je je alvast kunt wapenen?


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Nu heb ik altijd gedroomd van een wat groter bedrijf, maar heb ik daar simpel genoeg niet de skill set voor.

Er zijn kids die ervan dromen een prima-ballerina, een wereldvoetballer, een popster of een topacteur te worden, en we weten allemaal waar dat verhaal begint. Onderaan de ladder.

 

Je zegt dat je daar al bent (of was) en nou zit je in Zuid-Amerika. Een opleiding kan nooit kwaad (mag ook in de avonduren of één dag per week), dromen is ook altijd goed, maar het belangrijkste is een treetje omhoog op de ladder te zetten.

 

Oh, en overschat het niet. De grootste, beste of hoogste positie is niet perse de leukste plek om te zijn. ;)

 


NIMBY? 🏗   Volg jouw buurtberichten van plaatselijke, provinciale en landelijke overheden...

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 239 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept