Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
jeroendrunen

Hoe om te gaan met huurcontract?

Recommended Posts

We zijn bezig om een bedrijfspand te kopen en zouden graag onder ons huurcontract uit willen als de financiering rond komt etc.

 

We hadden eerst een huurcontract van 1 jaar die in augustus 2018 afliep. Die werd automatisch met 5 jaar verlengd aan het einde van de looptijd. Dat contract hebben we opgezegd omdat we er niet 5 jaar aan vast wilden zitten.  Daarna hebben we wel getekend voor vier jaar extra, die automatisch verlengt wordt na vier jaar als ik niet zes maanden van te voren dit contract opzeg aan het einde van de vier jaar. Het contract loopt dus nog door tot augustus 2022.

 

Nu wil ik onder dit huurcontract uit vanaf 1 mei of 1 juni en ik denk dat mijn huurbaas daar wel mee akkoord gaat aangezien hij makkelijk nieuwe huurders vindt. Wat heb ik nou zwart op wit nodig van mijn huurbaas zodat ik ook echt onder het huurcontract uit kan komen in mei of juni? Heb ik een specifieke tekst nodig via de mail?

 

Of is het slimmer om zelf een onderhuurder te vinden?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je bent nogal optimisch over je kansen..

je hebt minimaal 6 maanden opzegtermijn, maar denkt er wel binnen 2 a 3 maanden onderuit te kunnen omdat de huisbaas makkelijk een nieuwe huurder vind? Ik denk dat de verhuurder daar anders over zal denken.

De realiteit is dat een huurcontract, tenzij anders overeengekomen, niet tussentijds opzegbaar is anders dan na 5 jaar (of 4 jaar in dit contract) met in acht nemen van de de opzegtermijn

 

Zowel voor onderhuur, in de plaats-stelling (zelf een vervangende huurder zoeken) als voor vroegtijdige beëindiging heb je toestemming en medewerking van de verhuurder nodig. Zonder zijn medewerking zit je tot 1 augustus 2022 aan dit contract vast, je kunt wel nu al opzeggen, maar blijft gewoon huur schuldig tenzij de verhuurder onderhuur toestaat of een vervangende huurder accepteert

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

In het contract staat niks over onderhuur. Dan moet de verhuurder toch mee akkoord gaan dan?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minuut geleden, jeroendrunen zei:

Dan moet de verhuurder toch mee akkoord gaan dan?

Waarmee moet de verhuurder akkoord gaan?

 

Er is een contract tot augustus 2022. Je zou hooguit in onderhandeling kunnen gaan om dit af te kopen.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, jeroendrunen said:

In het contract staat niks over onderhuur. Dan moet de verhuurder toch mee akkoord gaan dan?

Ik ken geen verhuurders die zomaar akkoord gaan met onderhuur, wel verhuurders die huurders aan huurcontracten houden... maar met goed overleg is er misschien wel wat mogelijk. 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je lijkt vooral te lezen wat je wilt lezen... In beide artikelen wordt er nogal genuanceerd over gesproken, wellicht was ik iets te stellig door te zeggen dat voor alles toestemming nodig is..

Maar in beide artikelen wordt ook het voorbehoud genoemd dat in de wet staat art 7:221

 

Artikel 221

De huurder is bevoegd het gehuurde geheel of gedeeltelijk aan een ander in gebruik te geven, tenzij hij moest aannemen dat de verhuurder tegen het in gebruik geven aan die ander redelijke bezwaren zal hebben.

 

Vrij vertaald staat er dat het mag, tenzij je kunt weten dat de verhuurder er bezwaar tegen kan hebben. kortom, als jij gaat onderhuren bestaat nog altijd de kans dat de verhuurder bezwaar maakt.

Omdat er niks over onderhuur staat, hoef je formeel gezien geen toestemming te hebben, maar je zult er wel verstandig aan doen te overleggen met de verhuurder.

 

jou doel is om van de overeenkomst af te komen eerder dan augustus 2022, dus dan is de meest gunstige optie dat je voor een andere huurder zorgt die jou contract wil overnemen (in de plaats-stelling) dat is geen onderhuur.. dan neemt de nieuwe huurder het contract over en als jij zo optimistisch bent dat er zo een nieuwe huurder is gevonden zou ik dat gaan inzetten.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minuten geleden, Roel J zei:

jouw doel is om van de overeenkomst af te komen eerder dan augustus 2022, dus dan is de meest gunstige optie dat je voor een andere huurder zorgt die jou contract wil overnemen (in de plaats-stelling) dat is geen onderhuur.. dan neemt de nieuwe huurder het contract over en als jij zo optimistisch bent dat er zo een nieuwe huurder is gevonden zou ik dat gaan inzetten.

 

Yep, dat is je beste kans inderdaad. 


Commerciële ondersteuning nodig? Theuws.com

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Waarbij iedereen dus kan vermoeden dat je over middelen beschikt...

 

...wat voor bedrijfspand huren jullie onder welke (standaard)voorwaarden? Is dit kantoor- of winkelruimte of nog weer anders?

 

Alleen een afkoopsom van de resterende huurverplichting al dan niet in combinatie met een nieuwe hogere huurprijs of langere huurtermijn zou een zakelijk ingestelde verhuurder of belegger kunnen overtuigen lijkt me.

 

Groet,

 

Highio

Edited by Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 12 leden online en 406 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept