• 0

Te hoge factuur van accountant

Een tijdje geleden heb ik bij een accountant advies ingewonnen over wat BTW zaken. In het 1e gesprek heb ik e.e.a. over mijn nieuw op te richten zaak verteld. Ze zouden wat onderzoek doen over de BTW, dat zou zeker niet meer dan 1 uur werk zijn, hooguit 2.

Ik had zelf al op 2 uur gerekend (volgens mij was het uurtarief iets van 200,-).

 

Nu krijg ik een rekening van 635,- ex BTW!!!! :o

 

Deze wil ik nu aangetekend retourneren, dat ik de factuur niet accepteer en dat ze maar een nieuwe moeten sturen.

 

Hoe sterk sta ik eigenlijk?? Want ik heb absoluut geen zin om zo'n absuurd hoge factuur te betalen...

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Bel ze gewoon even en informeer waarom de prijs zoveel hoger uitgevallen is dna je verwacht had. Leg uit waar je op rekende en hoe je bij dat bedrag kwam. Wellicht hebben ze een hele goede reden die, als ze je dat vertellen, jou ook volkomen plausibel in de oren klinkt.

 

Niet te moeilijk over doen met aangetekend terugsturen, maar gewoon even bellen, werkt altijd het beste.

Link naar reactie
  • 0

Kena, ik snap dat zo'n factuur een nare verassing is als je anders had verwacht.

 

Waak er voor dat je nu heel emotioneel gaat reageren en dingen gaat zeggen waar je spijt van hebt. Jij hebt in de hand hoe dit afloopt, dus als je scherpe aangetekende brieven gaat sturen of aan de telefoon gaat schreeuwen, dan ben je verder van huis.

 

Pas op de plaats dus, even rust. Dan, zoals Jeroen voorstelt, opbellen en rustig zeggen dat je verrast was, omdat je iets anders had voorgesteld en ze vragen waarop ze de rekening baseren.

 

Wie heeft trouwens gezegd dat het 1 a 2 uur zou kosten? Zij, is het een aanname van jouw kant, staat het ook op papier? Als ze mondeling hebben toegzegd dat het niet meer dan 2 uur kan zijn, kan je - als je het eindresultaat en wat dat jou oplevert niet in verhouding vindt staan tot de kosten - proberen op die 2 uur in te zetten.

 

 

Download: Capture. Deliver. Excel. to learn about the principles, strategies and processes of business writing.

Link naar reactie
  • 0

Ok, ik heb ook nog niks verstuurd, moest eerst even bijkomen...

 

Ik ga ze wel bellen. Maar op de factuur staat ook helemaal geen specificatie qua uren of zo.

We hebben het toen ook over gehad om via hun mijn aangiftes etc. te laten doen. Een prijs konden ze mij niet geven, dat was 'helemaal afhankelijk van het aantal bonnetjes en hoe ik het zou aanleveren'. Vond ik toen al erg wazig (maar ze zijn gespecialiseerd in de BTW zaken waar ik ze voor nodig had, dus vandaar...).

Maar mijn belastingzaken laat ik daar zeker niet doen.

 

 

P.S. Het aantal uren (1-2) is mondeling afgesproken.. tja, weer iets geleerd >:(

 

Link naar reactie
  • 0

(...) zou zeker niet meer dan 1 uur werk zijn, hooguit 2.

Ik had zelf al op 2 uur gerekend (volgens mij was het uurtarief iets van 200,-).

 

Nu krijg ik een rekening van 635,- ex BTW!!!! :o

(...)

Hoe sterk sta ik eigenlijk?? Want ik heb absoluut geen zin om zo'n absuurd hoge factuur te betalen...

 

Bij bureau's die per uur declareren, heb je ook nog de verrassingen van bureaukosten (gemiddeld 4-7%) en verschotten (kosten die ze namens jou hebben gemaakt, bijvoorbeeld leges). Ik stuur ter bevestiging van een opdracht altijd een brief waarin ik dit uitleg, maar veel bedrijven zetten dit ook (alleen) in hun algemene voorwaarden.

 

Het is trouwens onder adviseurs die per uur declareren goed gebruik om een uren- en kostenspecificatie mee te sturen. Daar kun je, als het er op aan komt, dus altijd om vragen.

 

Maar ik ben het met de vorige posters een dat een belletje met een vriendelijk verzoek om uitleg vaak meer effect heeft. Als je uitlegt hoe jij tot de veronderstelling van max 2 uur bent gekomen, heb je kans dat ze de declaratie gewoon matigen. Misschien niet tot €400, maar wel tot minder dan €635.

 

Succes,

Cindy

Link naar reactie
  • 0

Mocht je er niet uitkomen dan is er altijd nog de mogelijkheid om de zaak aan te kaarten bij de Raad voor Geschillen van hun beroepsorganisatie (NOvAA als het een AA- accountant betreft, en NIVRA als het een Registeraccountant is (RA)).

 

Dit soort discussies is voor mij de reden geweest met mijn cliënten daar waar mogelijk vaste prijzen overeen te komen of op voorhand duidelijk te communiceren hoeveel tijd ik er ongeveer mee kwijt ben en tegen wat voor tarief.

 

Succes

Link naar reactie
  • 0

Na, ik heb vanochtend gebeld (de accountant die het werk uitgevoerd heeft was in bespreking). Maar ik kreeg van zijn collega een nonchalant antwoord "dan zal het wel 3 uur werk geweest zijn'.. ???

 

Nou ja, zeg! Moet ik dat accepteren? Mag ik dan van geluk spreken dat het geen 4 of 5 uur geweest zijn??

 

 

Link naar reactie
  • 0

Nou ja, zeg! Moet ik dat accepteren? Mag ik dan van geluk spreken dat het geen 4 of 5 uur geweest zijn??

 

Dat hangt van de afspraken af; als de afspraak was maximaal 2 uur, dan hoef je het sowieso niet te accepteren.

 

Als de genoemde 1 a 2 uur een indicatie was, kan 3 uur best redelijk zijn. Maar dat weet jij niet zonder specificatie. Ik zou daarom toch degene willen spreken die aan de zaak heeft gewerkt, en om uitleg vragen waarom het twee keer meer werk is geweest dan eerst was ingeschat.

 

Link naar reactie
  • 0

Was overigens het gesprek waarin je de situatie hebt uitgelegd wel gratis? Ook daar betaal je voor :o.

 

Dat ligt helemaal aan de accountant die je hebt, heb laatst een gesprek gehad met mijn accountant van anderhalf uur en geen rekening ontvangen....dus het kan ook anders.

 

Groet, Martin

Link naar reactie
  • 0

Goede afspraken over de facturatie is dus van groot belang. Ik vind een duidelijke factuur erg belangrijk. Als ik ergens een hekel aan heb is het facturen sturen waarvan ik zou kunnen weten dat men ervan schrikt.

 

Maar helaas denkt niet iedereen zo. Ik vind een tarief van 200 euro werkelijk waar belachelijk. In welke branch dan ook.

MORE THAN FINANCE

Link naar reactie
  • 0

Om dit topic af te sluiten: 180,- worden gecrediteerd. Ben ik uiteraard blij mee (ik had de factuur trouwens ook niet betaald).

 

Bedankt voor de tips. De volgende keer maak ik wel duidelijke afspraken, zeker met zulke tarieven.

Link naar reactie
  • 0

Waar ik me vaak mateloos aan stoor is het gemak waarmee Accountants hun uren doorberekenen. Maar nog meer aan mensen die gewoon naar een Accountant stappen, hun "opdracht" neerleggen en dan gaan afwachten hoe duur de rekening uit gaat vallen. Bij een hoge rekening gaan klagen en vaak uiteindelijk daarna wel weer gewoon betalen....want het is toch een accountant.

 

Als je een huis laat bouwen ga je toch ook niet zeggen "Wil je hier een huis neerzetten" stuur me de rekening maar? Nee, daar vraag je ook hoeveel het gaat kosten en laat je het vastleggen in een contract of offerte.

Als je naar de garage gaat voor een grote beurt, maak je zelfs afspraken dat ze je bellen als er een grote kostenpost komt en spreek je af hoeveel je max zal gaan betalen voor reparaties.

WAAROM DOET TOCH NIEMAND DAT BIJ ACCOUNTANTS.????

Je weet dat ze duur zijn en dat elk kwartier berekend wordt....Spreek dan ook van te voren af wat het gaat kosten!

Egbert Punter

Link naar reactie
  • 0

Ik vind het eerlijk gezegd vooral onbegrijpelijk dat je in zee gaat met een accountant van 200 per uur. Wat voor fancy dingen kunnen ze dat dit tarief rechtvaardigt?

 

Ik maak gebruik van een boekhoudkantoor, waar ik zeer tevreden over ben. En die rekenen mij gemiddeld zo'n 50-60 euro per uur, afhankelijk van de soort werkzaamheden. En altijd netjes een inschatting van de te verwachten kosten, en alles in overleg. En uitstekend advies. Dat vind ik waar voor m'n geld.

 

Had eerst een ander, een accountantsbureau in Ouderkerk a/d Amstel. Ik kwam daar op kennismakingsgesprek omdat ik met ze zaken wilde doen (een vriend had me hen aangeraden). En ik had direct een vraagje voor ze over aanschaf van een auto. Heel vriendelijk geholpen maar een week of twee later ineens een dikke factuur. 90 euro per uur en meneer had 2 uur in rekening gebracht. Voor het gesprek een uur rekenen (kenningsmakingsgesprek!! moet ik eens proberen, om daarvoor uren in rekening te brengen!!), en voor het uitrekenen van iets voor de auto rekende hij een UUR terwijl dat duidelijk een kwestie was van invullen in een spreadsheetje.

 

Resultaat is dat ik ze een email heb gestuurd met daarin een uitleg dat ik deze factuur ongehoord vond en dat ik derhalve geen zaken meer met ze wilde doen. Ik doe geen zaken met geldkloppers. Maar aangezien ik zelf de fout had gemaakt om dat niet meteen te checken heb ik wel netjes de factuur betaald.

 

En dus nu mijn huidige advieskantoor gevonden, en die bevallen heel goed. (www.abpartners.nl)

 

Mijn tip: kijk eens rond in de markt en zoek een betrouwbare, goedkopere accountant / boekhouder waar je wat aan hebt en waar je heldere afspraken mee maakt!

 

Tot slot: ik betaal met plezier voor vakmensen. Ik vind het zelf ook prettig als mijn expertise wordt gewaardeerd en beloond. Maar het moet wel in verhouding zijn...

www.pimbliek.nl - IT Consultant

Link naar reactie
  • 0

Om dit topic af te sluiten: 180,- worden gecrediteerd. Ben ik uiteraard blij mee (ik had de factuur trouwens ook niet betaald).

 

Bedankt voor de tips. De volgende keer maak ik wel duidelijke afspraken, zeker met zulke tarieven.

 

Toch nog een oplossing, naar ik begrepen had je dus vragen op een specifiek gebied van de BTW, als je dan inderdaad hier een BTW-specialist voor inschakelt dan loop je het risico dat hier een hoog uurtarief voor wordt gehanteerd.

Indien wij clienten met specifieke vragen hebben en de kennis is niet in "huis" dan winnen ook wij advies in bij een derde maar niet zonder eerst een goede indicatie van de prijs te vernemen en in overleg met de client.

Overigens komt dit in de praktijk niet dagelijks voor, een accountant of adviseur heeft over het algemeen voldoende kennis in huis voor de meeste problemen en vraagstellingen.

 

Goed om te horen dat de rekening nog enigzins gematigd is.

 

Ted Maton

 

Fiscaal adviseur

www.belastingpapieren.nl.

www.erotiekbelastingen.nl

www.opting-in.info

Link naar reactie
  • 0

Laatst hebben wij onze jaarrekening laten opstellen. Vooraf hebben wij met deze accountant Actan een bedrag afgesproken van 1250 euro (maximaal), omdat er reeds een concept jaarreking is opgesteld door een ex-accountant. Dit is een afspraak die in een offerte van Actan naar ons is verstuurd. Nu krijgen wij een rekening van ruim 8000 euro (omdat er meer uren zijn gemaakt waar wij niks van wisten)!

 

Dit is toch absurd en niet volgens de afspraak? Hebben jullie dit meegemaakt en wat hebben jullie hieraan gedaan?

 

 

Link naar reactie
  • 0

Wat een hoge bedragen allemaal zeg! Ik snap eerlijk gezegd niet zo goed waarom jullie naar een accountant gaan terwijl de boekhouder vaak net zo goed ( al niet beter) werk levert dan de accountant. Veel accountants vinden het belangrijker om dikke facturen te sturen dan naar de portemonnee van d eklant te kijken ( uiteraard heb je er ook goed tussen zitten ).

Probeer niet gelijk naar een accountant te stappen wanneer niet een heel groot bedrijf hebt, dit scheelt je zo duizenden euro's. Een jaarrekening die al is voorbereid door een ander en dan 8000 declareren, ongelooflijk!

Ook vind ik het niet netjes dat ze kennismakingsgesprekken factureren.

Link naar reactie
  • 0

Ik mag toch aannemen dat het hier niet om een eenmanszaakje gaat ...

 

Waarschijnlijk een paar persoonlijke holdinkjes, stichting erbij voor het beheer van de aandelen, paar werkmaatschappijtjes, beleggingsbvtje of een FBI-tje, kortom een circustent aan vennootschappen ... of zelfs een route door een fraai buitenland .... dan kost het centen ja.

 

Een eenmanszaakje met een abc boekhoudinkje moet inderdaad geen 8K uitgeven aan een accountant, lijkt me zwaar overdone ...

 

Ard

Link naar reactie
  • 0
Waarschijnlijk een paar persoonlijke holdinkjes, stichting erbij voor het beheer van de aandelen, paar werkmaatschappijtjes, beleggingsbvtje of een FBI-tje, kortom een circustent aan vennootschappen ... of zelfs een route door een fraai buitenland .... dan kost het centen ja.

 

Daar heb je gelijk aan ja!

Link naar reactie
  • 0

Allereerst bedankt voor de reacties.

Het gaat hier inderdaad niet om een VOF, maar BV (6 man werkzaam, geen ingewikkelde constructie). Er was dus al een concept jaarrekening gemaakt door een ander accountantsburo (waar we dus niet tevreden mee waren en zijn daarom overgestapt). Dit concept is door deze nieuwe accountant afgemaakt. Bij de bespreking van offerte is duidelijk gezegd dat 1250 euro maximaal is, staat zwart op wit.

Zij beweren nu dat er meer uren zijn gemaakt dan oorspronkelijk gedacht. En dit terwijl de factuur reeds verstuurd is naar ons.

 

Het lijkt wel of iedereen een geldwolf aan het worden is. Wij hebben trouwens een afspraak gemaakt om dit te bespreken. Hier kunnen we natuurlijk niet mee akkoord gaan.

Link naar reactie
  • 0

Wanneer er een overeenkomst is voor 1250,- dan lijkt het mij dat je daar een (bekwame) partij aan mag houden. Ook al zou er in die overeenkomst een meerwerk clausule zijn opgenomen (meerwerk wordt tegen ons uurtarief aan u doorberekent of iets in die strekking) dan nog is een overschrijding van deze grootte buitenproportioneel ....

 

Ik mag voor die jongens van dat accountantskantoor hopen dat ze niet zo met al hun klanten omgaan ....

 

Een verhelderend gesprek kan wonderen doen.

 

Succes !!! Ard

Link naar reactie
  • 0

Voor een gewone BV met 6 werknemer is de boekhouding echt niet heel veel ingewikkelder dan voor een VOF of een eenmanszaak. ( alhoewel ze je dit wel vaak willen late denken ).

8000 voor een jaarrekening waarvan al een concept was is echt over the top!

Ik zou zeggen 8000 per jaar voor de gehele boekhouding incl jaarrekening en belastingaangiften is meer dan genoeg. Maar ja sommige accountants rekenen wel erg veel. Die berekenen de telefoontjes en briefwisselen/mailtjes ook direct door aan de klant.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 155 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.