Klopt. Dus ook al koop je de panelen privé (voor de inkomstenbelasting), heb je in de omzetbelasting recht op teruggave van de betaalde btw omdat je verplicht OB-ondernemer bent. De fiscus vindt het overigens niet erg als je die btw niet terugvraagt uiteraard.
Nee, je mist niets. Die informatie is voor zover ik weet inderdaad volstrekt fout. Het is een beetje klok en klepel. Al was de informatie van de fiscus ook niet altijd helder. Ze gaan soms bij hun uitleg of voorbeelden uit van een specifieke situatie, terwijl dat dan meestal wordt opgevat als een generieke uitleg.
Het was inderdaad zo dat een particulier die geen btw terugvroeg en geen forfait bijtelde 'verkeerd' bezig was, want die had zich éigenlijk als ondernemer moeten aanmelden. De fiscus heeft toen besloten (een beetje uit eigen belang) dat ze zo iemand wel als ondernemer zouden beschouwen, maar dat het niet aanmelden daarvan en het niet terugvragen van btw werd gezien als een impliciete indicatie dat de desbetreffende persoon ontheffing voor administratieve verplichtingen aanvroeg. In dat geval mág je vervolgens geen eens btw meer terugvragen en/of afdragen. Maar de fiscus vond dat allang best, want het scheelt een enorme papierkraam én een teruggave van de voorbelasting op de aanschaf en installatie. Maar het is dus niet zo dat je de panelen buiten het zicht van de omzetbelasting kunt houden door de btw niet terug te vragen, als je al btw-ondernemer bent. En het is ook niet zo dat je daarmee afdracht van btw over de toekomstige opwekking kunt vermijden, wederom: als je al btw-ondernemer bent.
Maar er was een groep particulieren die wél de voorbelasting wilde terug hebben en zich dus gingen aanmelden als ondernemer. En zodra het geld dan binnen was, konden ze met een beroep het feit dat ze alle toekomstige jaren onder de kleineondernemersregeling zouden vallen onmiddellijk ontheffing voor administratieve verplichtingen aanvragen. Als het forfait er namelijk niet zou zijn, zou die particulier tot het einde van het kalenderjaar élk kwartaal een aangifte moeten doen. Als je in januari je panelen koopt, zou je in Q1 een enorme teruggave hebben, en in Q2 t/m Q4 een kleine afdracht. En vanwege de eenmalige aanschaf geldt de kleineondernemersregeling in dat jaar nog niet. Pas in het jaar erop zou die KOR gaan spelen, en pas dán zou de particulier ontheffing kunnen aanvragen. Om deze bureaucratisch molen te voorkomen is het forfait ontwikkeld. Het is dus voor gevallen waarin particulieren zonnepanelen kopen en éénmalig voorbelasting terugvragen. Het forfait wordt dus maar één keer gebruikt in één aangifte omzetbelasting door particulieren die vervolgens verder niets met omzetbelasting van doen (willen) hebben.
Ik gok overigens dat de Belastingdienst niet al te scherp controleert op de btw op opgewekte stroom bij bestaande ondernemers voor de omzetbelasting. Het gaat meestal maar om een paar tientjes per kwartaal. En omdat het forfait natuurlijk ook ruwweg gebaseerd is op de werkelijkheid, zal het in veel gevallen aardig in de buurt komen. Hoewel er technisch gesproken dan geen juiste aangifte is gedaan, is er ook niet snel sprake van benadeling van de fiscus.
Maar het kán zijn dat je jezelf in de vingers snijdt als je het forfait gebruikt. Stel dat het een regenachtig jaar is met minder dan gemiddelde zonuren. Of dat je panelen een beetje smerig waren. Of dat je panelen onverwacht veel schaduw vangen. Of misschien was je omvormer een deel van het jaar kapot. Of had je een dak dat niet onder een ideale hoek staat. Of wat als je de panelen in augustus in gebruik neemt? Dan zou je op basis van werkelijke opwekking in al deze gevallen minder btw hoeven afdragen dan op basis van het forfait.