Jump to content

Benm

Moderator
 • Content Count

  7,448
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Everything posted by Benm

 1. Dat klopt, wat je koopt moet je helemaal zelf weten. Het prive-gebruik aspect is wellicht toch wat lastiger: Stel je koopt een nieuwe laptop omdat je de prestaties daarvan nodig hebt voor je onderneming, maar je oude nog goed genoeg was voor je prive activiteiten. Om dan daadwerkelijk die oude te gaan gebruiken en te werken met 2 losse laptops is nogal onpraktisch, dus ga je ook prive zaken doen op de nieuwe laptop. Zolang het redelijk goed uit te leggen is lijkt het me niet zo'n probleem, maar je hebt natuurlijk altijd mensen die misbruik maken: Bijvoorbeeld een TV van 2000 euro kopen om een paar presentaties op de laten zien aan klanten, en die daarna een paar jaar als thuisbioscoop gebruiken.
 2. Voor mobiele telefonie en data zou het pakweg 125 euro euro per jaar van prive naar zakelijk verplaatsen, een beetje afhankelijk van de lastendruk effectief minder dan 50 euro. Vast internet is wat lastiger, dat gaat via Ziggo in een all-in-1 pakket. Het prijsverschil tussen een pakket met alleen internet en VOIP vergeleken met all in one is klein (9 euro per maand), en bovendien gebruik ik die internetverbinding ook goeddeels prive om bijvoorbeeld via een laptopje aan mijn TV series en films te gebruiken. Ik zou er geen redelijke verdeelsleutel in kunnen maken. Uiteraard zou ik in theorie losse producten kunnen afnemen voor zakelijk en privegebruik, maar dat is niet heel erg praktisch: 2 telefoons, 2 laptops, 2 internetlijnen? Dat betaal ik het liever prive en maak ik daar zakelijk "gratis" gebruik van.
 3. Mwoah, als ik de broncode bekijk zie ik keurig: <script>alert(1)</script> dat wordt niet uitgevoerd.
 4. Het is zeker geen gekke vraag, veel ondernemers gebruiken dezelfde laptop en telefoon voor zowel zakelijke als prive bezigheden. Zelf hanteer ik de kosten voor de hardware als zakelijk - het is noodzakelijk gezien ik als developer werk te beschikken over redelijk recente hardware, terwijl ik voor prive-gebruik veel minder vaak zoiets zou aanschaffen, en sowieso aanzienlijk goedkopere modellen. Abonnementen voor zowel telefonie als vast internet houdt ik prive: Het gaat om redelijk kleine bedragen wat de kosten voor mobiele data en bellen betreft, en de internetaansluiting is deel van een bundel waar ook tv in zit - te complex om uit te pluizen gezien het relatief geringe bedrag.
 5. Ik denk dat de andere partij zich hierdoor toch wel kan beroepen op 'gebruik': Er is blijkbaar een website en social media aangemaakt. Niets zegt dat je dat periodiek moet veranderen. Het zou wellicht anders liggen als die website en media weer waren verwijderd en een lange periode in onbruik waren. Als het even kan zou ik alle heisa vermijden en toch iets anders verzinnen, tenzij het heel generiek is, maar dan had je er niet zo lang over gedacht lijkt me: Iets als "Praktijk Jansen" is nogal simpel, en daar kunnen er genoeg van bestaan zonder dat ze in elkaars vaarwater zitten. Anderzijds is het wel weer lastig mocht je ooit gaan groeien en meerdere vestigingen bouwen. In die zin heb je ook een probleem als je bakker bent en Bart heet - dat gaat niet op de gevel komen ;)
 6. Ziet er goed uit hoor :) En inderdaad, je moet er toch iets aan versleutelen om het in die vorm te kunnen maken, en dan is het al snel een uniek ontwerp cq niet identiek aan dat van een ander. De hoekjes waarmee het vast zit zijn deel van het ontwerp, en ik denk dat dat het al uniek maakt, tenzij iemand anders hetzelfde al heeft gemaakt met een identiek ontwerp.
 7. Dat is nogal lastig: op zich het concept van een smiley niet problematisch, maar als je het exacte grafische model overneem mogelijk weer wel. Iets als :) ziet er anders uit afhankelijk van welk systeem je gebruikt. Het concept op zich is niet beschermd, maar de exacte weergave ervan mogelijk wel. Het lijkt me dan ook verstandig die over te nemen uit public domain bronnen, en niet bijvoorbeeld die van facebook klakkeloos te kopiëren.
 8. Contant geld blijft gewoon een betaalmiddel, winkels geven alleen de voorkeur aan contactloos betalen. Als je wilt kun je gewoon cash je boodschappen afrekenen bij de supermarkt. Overigens denk ik dat het bijzonder onverstandig is om de covid19 crisis te misbruiken voor het opleggen van maatregelen op lange termijn. Uiteraard kun je in een periode van angst vrij gemakkelijk wetten doorsluizen (bijvoorbeeld inzage in locatiegegevens van telco's, of het uitbannen van contant geld), maar zodra dat gaat opvallen verdwijnt acuut de steun voor -alle- maatregelen, ook die wel nuttig zijn.
 9. Ik zie geen wezenlijk verschil tussen contactloos betalen en invoeren van een pin, wat het onderliggende financiele mechanisme betreft. Momenteel is het natuurlijk wel handig om zoveel mogelijk contactloos te doen, en dat lijkt ook wel te gebeuren.
 10. Dat is inderdaad zo, maar in de praktijk maakt het niet zoveel verschil. Je mag bijvoorbeeld best een brief sturen met daarbij een balpen met bedrijfslogo of iets dergelijks. Het kan wel lastiger worden als het iets is met een hogere waarde, wat bij sieraden best het geval kan zijn, maar dan wil je wellicht ook wel betalen voor track & trace. Wat de grens van 'goederen' precies is blijft onduidelijk: het is praktisch min of meer het punt waarbij je het niet heel erg vindt als de zending verloren zou gaan, of domweg als je dat risico kunt nemen als je de ontvanger vertrouwd. Het is niet zo dat een 'brief' per se alleen maar papier mag bevatten, je kunt bijvoorbeeld best een dvd, usb stick of iets dergelijks versturen als zijnde een brief. Voor zover ik weet is het idee achter het verbod om goederen als 'brief' te verzenden dat je daarmee invoerrechten en dergelijke zou kunnen omzeilen. Vanuit nederland bezien lijkt me dat niet heel waarschijnlijk, maar de andere kant op wel: bijvoorbeeld smartphones van honderden euro's die als "brief" naar europa verzonden werden en daardoor btw en invoerrechten wisten te ontwijken.
 11. Binnen nederland wel. Naar het buitenland bestaat er niet specifiek een 'brievenbuspakje' - dat formaat kun je versturen als 'brief' zonder track/trace, of als pakket met track/trace (en bijbehorende kosten).
 12. Eigenlijk ook vreemd, vrijwel alles dat je online koopt kun je met ideal oid betalen, ik had gedacht dat Jumbo dat ook wel zou doen. Anderzijds is het geen enorme moeite, en bij iets als picnic zou het alleen een vinkje hoeven zijn 'zet voor de deur', en notificatie via de app dat het er staat.
 13. Als je in die gelegenheid bent kan dat natuurlijk - gewoon iemand vragen om je boodschappen te doen en ze voor deur achter te laten. Of wellicht kun je ze ook wel gewoon online bestellen bij picnic of een andere supermarkt die bezorgt, en dan domweg aangeeft dat je ziek bent en ze het voor de deur achter laten zonder contact te hebben, dat lijkt me een kwestie van een vinkje in een bestelformulier.
 14. Haha, wellicht ;) Maar feitelijk is dat tarief gelijk voor alles tussen 350 en 2000 gram, en aan die 350 kom je wellicht nog wel inclusief verpakkingsmateriaal.
 15. Die getallen die ik noemde zijn uiteraard slechts een voorbeeld, en sterk verschillend per site/artikel/doelgroep, maar je kunt altijd zo'n lijstje proberen te maken om het optimum te vinden. De bereidheid om te betalen voor een verbinding, of zelfs een service als netflix, is wel verklaarbaar: een internetverbinding is een 'ding', al was het maar het fysieke kastje en huur van de kabel die eraan vast zit. Netflix en soortgelijke hebben een vrij specifiek publiek: mensen die heel veel tv kijken. Je betaalt een bedrag voor onbeperkte toegang voor pakweg 30 cent per dag. Als je iedere avond een film kijkt en daarnaast nog een paar series volgt is wat je voor de content betaalt centenwerk per film of aflevering. En laten we wel zijn, 10 cent voor een film van anderhalf uur zonder reclame is toch wel wat meer waard dan een artikel dat je in een paar minuten leest. Dat mensen niet bereid zijn om te betalen over het algemeen is niet zo vreemd: een extra view kost de maker niets. Een artikel, film, serie etc is precies even duur om te maken, of er nou een miljoen of twee miljoen naar kijken.
 16. De kans dat een voorbijganger uberhaupt covid19 heeft is al heel klein, vermenigvuldigd met de kans op overdracht bij gewoon langs elkaar heen lopen blijft er dan heel weinig over. Als we gewoon allemaal thuisblijven bij klachten of in geval van klachten/koorts slechts het noodzakelijke (boodschappen oid) met een mondkapje doen denk ik dat je al heel ver komt.
 17. In principe geldt dat tarief voor de hele wereld. Als je het pakket met track&trace wilt verzenden heb je wel prijsverschillen. Even aangenomen dat het minder dan 2 kilo weegt, zit je voor verweggistan aan ca 30 euro, ongeveer 13 euro voor be/de/fr/es, en ca 20 euro voor de rest van de EU. Dat zijn de postNL tarieven. Als je iets van 5 tot 10 kilo wereldwijd wilt verzenden lopen de kosten op tot 145 euro - dan kun je beter naar alternatieven als DHL kijken waarbij dezelfde dienst 30 tot 56 euro kost afhankelijk van hoe gek het land van bestemming is.
 18. Dat klopt, maar het frappant dat ze die schermen op een of andere manier zo hebben gebouwd dat ze precies niet tussen de cassiere en klant in zitten als die zijn boodschappen in aan het laden is, of de pinautomaat wil gebruiken. Gelukkig raken ze niet massaal besmet - ik denk niet dat dat scherm daar zoveel in bijdraagt, het gaat vaak om zeer jonge mensen die een minimale kans hebben op complicaties, en in veel gevallen niet eens zouden weten als ze besmet werden... maar als dat het geval was zou je verwachten dat er bijvoorbeeld buitenproportioneel veel doden vallen onder (groot)ouders van deze mensen. Er is zeker voortschrijdend inzicht in de verspreiding. Die onderlinge afstand lijkt niet heel veel verschil te maken, in tegenstelling tot specifieke activiteiten die juist enorme besmetters zijn (koren en/of kerken blijken prima verspreiders, in tegenstelling tot supermarkten of vliegtuigen). Als de crisis beteugeld is dan wordt de samenleving weer hetzelfde als in 2019. Ergens is het nu onderhand tijd te stoppen met die maatregelen: de afgelopen 2 weken werden gemiddeld minder dan 10 mensen per dag opgenomen in een ziekenhuis met indicatie covid19. Dat betekent feitelijk dat er ca 2 weken geleden hooguit een paar duizend dragers waren. De afgelopen 3 dagen is -niemand- meer opgenomen in een ziekenhuis vanwege covid19. RIVM zegt voor vandaag 5 meldingen, maar die blijken alle 5 van voor 27 mei te zijn. Hoe lang moet dit nog duren en accepteert de bevolking dat nog? Als er een week geen ziekenhuisopnames of sterftes zijn, of een maand, of wat markeert het eindpunt? Het enige dat we moeten behouden is het concept om indien je ziek bent thuis te blijven, en begrip van werkgevers daarvoor: Iemand is niet te ziek om zijn werk te kunnen doen, maar mogelijk wel ziek genoeg om collega's te besmetten. En als je dan toch je huis uit gaat kun je een mondkapje dragen - in een aantal Aziatische landen is dat al vrij gebruikelijk: als je verkouden/grieperig/etc bent en je gaat over straat draag je zo'n ding.
 19. Dat hoeft niet per se zo duur te zijn: Als het door een brievenbus past (max 3.2 cm dik), en niet zwaarder is dan 2 kg, dan zijn de tarieven afhankelijk van een gewicht en bestemming iets tussen 1.50 en 9 euro. Nadeel van zenden als brief is dat je geen track&trace hebt, iets dat nogal vervelend is als je dure goederen wilt verzenden. Voor een armband of ring van niet-edelmetaal met een waarde van minder dan zeg 50 a 100 euro is het wel een optie. Uiteraard kunnen je klanten je wel oplichten door te stellen niets ontvangen te hebben, en je hebt dan geen enkel bewijs dat je het uberhaupt verzonden hebt, laat staan dat het is aangekomen (en dat laatste is jouw verantwoordelijkheid).
 20. Leuk om te horen dat het praktisch is gelukt met die terrassen, Hans. Hopelijk maakt het een beetje omzet goed. Die plastic schermen zijn vaak een beetje ondoordacht opgehangen, ik zie het hier in de supermarkt ook: het scherm hangt wel voor de cassiere, maar de boodschappen gaan praktisch van hand tot hand - daar zit verder ook geen scherm tussen, en ook zeker geen anderhalve meter. Bij een andere supermarkt in de buurt hebben ze zo'n self-checkout. Dat lijkt natuurlijk best te werken, maar ook daar gaat het fout: je moet op het scherm aangeven of je wel/niet 1000 airmiles wilt inzetten voor korting (lijkt me nu een beetje loos), en ook nog kiezen dat je wilt betalen en of je een lange of korte kassabon wilt. Die 1.5 meter is er wel, maar ondertussen ook een touchscreen dat je 3x moet aanraken op dezelfde plek als iedere andere klant. Je kunt er hier niet omheen, bij iets met fysieke knoppen als een PIN apparaat kun je het desnoods met je sleutels intoetsen, maar dit soort schermen werken alleen als je ze met je vingers aanraakt. Overigens hebben ze daar zelfscans in rijtjes van 3 machines, waarvan ze de middelste hebben uitgeschakeld om die 1.5 meter te halen. Ik denk niet dat dat veel nut heeft als iemand een keer over dat scherm niest, en vervolgens 100 klanten het moeten aanraken. Welk van de twee gevaarlijker is weet ik niet, maar het komt niet heel weloverwogen over.
 21. Verplicht een winkelwagen vind ik niet zo'n ramp, zeker gezien ze die dingen nu schoonmaken en je niet meer hoeft te klooien met muntjes (dat is het voornaamste waarom ik normaal liever een mandje neem). Dat afstand houden is een ding, als de paden niet breed genoeg zijn om elkaar te kunnen kruisen of passeren houdt dat voor mij wel een beetje op, ik ga niet in de file staan in de supermarkt omdat iemand voor me alle 100 soorten gekoeld broodbeleg staat te inspecteren terwijl ik verderop een pak koffie wil pakken. Overigens heb ik niet het idee dat het kortstondig passeren zo gevaarlijk zou zijn - als iemand een hoestbui heeft hangt dat ook nog wel in de lucht als je er 30 seconden later -achteraan- doorloopt dan wanneer je er (hopelijk voor die hoestbui) voorbij loopt. Overigens denk ik niet dat die 1.5 meter een blijvertje is. Ik zie het meer als een preventieve zeer tijdelijke maatregel, tot we begrepen hebben dat deze nutteloos is. Voor die 1.5m zijn er gigantisch veel mensen aan het hamsteren geslagen met drukke supermarkten tot gevolg. Voor zover ik weet is er geen enkel geval bekend waarbij duidelijk is dat er in een bepaalde supermarkt veel mensen besmet zijn geraakt - of uberhaupt maar 1 geval van zekere besmetting in een supermarkt hier.
 22. Ga je er alleen frisdrank mee verkopen, of bijvoorbeeld ook blikjes bier of andere alcoholische dranken?
 23. Dat is inderdaad een specifiek voordeel van Revolut. Ik zie het niet direct als een primaire bank om al mijn zaken bij onder te brengen, maar als je op reis iets moet afrekenen in vreemde valuta is het zeker handig - wat dat betreft meer een creditcard functie.
 24. Het verschilt per winkel denk ik: er zijn hier in de buurt supermarkten die 1.5m bordjes hebben hangen en een paar afstandslijnen voor de kassa, maar andere die bepaalde routes wel geblokkeerd hebben, of dat doen op het moment dat daar vakken worden gevuld. Uiteraard is de plaatsing van goederen strategisch om zoveel mogelijk onzin te verkopen, en mensen ook nodeloos lang in de winkel te houden zodat ze overal langs moeten... en als ze eenmaal weten waar alles staat gooi je normaliter de inrichting compleet op zijn kop zodat ze weer alles moeten zoeken. Op dit moment spelen echter andere factoren: Bijvoorbeeld maximaal 1 klant per 10 m2 in het pand. Omzetten zijn enorm gezien de horeca dicht is, dus zo snel mogelijk doorpompen van klanten lijkt nu effectiever, mensen gaan (de volgende keer) elders heen als ze buiten in de rij moeten staan wachten. Tegen de tijd dat die afstandsmaatregelen worden afgeschaft zullen ze het ongetwijfeld weer creatief onmogelijk maken om je boodschappen efficient te vinden, maar ik verwacht niet dat men dat nu expres gaat doen waardoor klanten onnodig lang in de winkel blijven en contact met elkaar en personeel (waar staat de ..) hebben.
 25. Bij dit soort platforms heb je twee zaken die een beetje door elkaar lijken te spelen: veiligheid en privacy. Ergens denk ik dat het onterecht is dat iets als Revolut een complete afbrander krijgt terwijl ABN er ongeschonden door komt. Ze kijken in dit onderzoek naar wat ze kunnen zien aan cookies, aanprijzing van diensten van derden en dergelijke, maar alleen naar wat ze openlijk kunnen zien. Als de ABN onderwater data levert aan een verzekeraar, hypotheekverstrekker of iets degelijks kunnen ze dat nooit zien, maar dat is geen garantie dat het nooit zal gebeuren. Als klant kunt je dat ook niet zien: je hebt een ABN account en krijgt ondertussen mail van verzekeraar X, maar je zult die correlatie niet direct maken.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept