Wetwerk Juristen

Senior
  • Aantal berichten

    35
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Wetwerk Juristen

  1. Mooi verhaal! Overigens, ik kan me dus wel voorstellen dat het bij het oprichten van de zoveelste BV wel erg makkelijk verdiend lijkt voor de notaris. Blijft lastig om een exact prijskaartje te hangen op de prestaties van de notaris.
  2. Wat ik nog wil toevoegen is dat het beeld vaak is dat het opstellen van een akte voor de notaris alleen maar een kwestie is van copy/paste, de akte invullen en dan de rekening sturen... Maar dat is niet waar je de notaris voor betaalt. Waar je wel voor betaalt is het feit dat de notaris ervoor instaat dat de akte correct is opgesteld. In feite betaal je dus voor een groot deel een vergoeding voor het risico dat de notaris draagt. Hoe meer risico de notaris durft te lopen, hoe goedkoper hij zijn diensten kan aanbieden. Wel iets om even bij stil te staan lijkt me.
  3. Of je met het bemiddelingsbureau een proeftijd afspreekt, is gewoon een kwestie van onderhandelen. Er is immers geen sprake van een arbeidsovereenkomst en dus zijn de wettelijke regels mbt de proeftijd niet van toepassing. Mijn ervaring als interim-juirist is dat het per opdrachtgever verschilt of zij een proeftijd willen. Vraag eens aan het bemiddelingsbureau waarom zij die proeftijd willen. Komt dat omdat de opdrachtgever dit eist? Of is dit een eis van het bureau zelf? Ga uiteraard voor jezelf na of je die proeftijd acceptabel vindt. Als het bureau voldoende vertrouwen in je heeft om je aan te bieden bij hun opdrachtgever, waarom willen zij dan die proeftijd nog? Kortom... een goede kans om je onderhandelingstechnieken te trainen!
  4. Hoe zit het nu met die opzegtermijn? In principe geldt er voor de werknemer altijd een opzegtermijn van 1 maand. Deze periode mag jouw werkgever in het contract met jou verlengen, maar dan moet de opzegtermijn die jouw werkgever in acht moet nemen minstens het dubbele (dus vier maanden) bedragen. Zo niet, dan geldt er gewoon een opzegtermijn van 1 maand. Natuurlijk geldt ook hier weer een uitzondering: Als de opzegtermijn van jouw werkgever in de CAO is opgenomen, dan geldt de eis dat die het dubbele van die van jou moet zijn niet. Trouwens, vier contracten van 6 maanden, dat betekent wel dat je nu een vast contract hebt (als die contracten elkaar opgevolgd hebben zonder onderbreking van langer dan drie maanden).
  5. Voor alle duidelijkheid: Je kunt dus maximaal drie keer een tijdelijk contract aanbieden. Die contracten hoeven niet alledrie even lang te duren: Dus je mag best eerst een contract voor 6 maanden en dan een contract voor bijvoorbeeld 8 maanden en dan voor 12 maanden aanbieden. Pas na drie tijdelijke contracten en/of als er langer dan 36 maanden is gewerkt heeft de werknemer recht op een vast contract. Is er tussen twee contracten een periode van drie maanden waarop de werknemer geen contract met je heeft, dan begint het tellen weer van voor af aan. Bied je meteen een contract voor 36 maanden aan (dat kan natuurlijk ook) dan kan dit contract nog 1 keer verlengd worden met drie maanden. Daarna ontstaat ook het recht op een vast contract. Lijkt allemaal ingewikkeld ???, maar valt eigenlijk best mee...
  6. Tja, en dan vragen jullie je af waarom juristen altijd aanraden om alles op papier te zetten... ;) Hoe bewijs je dat een e-mail bericht echt is? Dan moet je dus bewijzen dat de inhoud origineel is. Maar dan nog kan de tegenpartij zeggen dat hij niet degene is die het bericht verstuurd heeft. Je zou dan in de outbox van je tegenpartij moeten kijken of dit klopt. En dat zal niet makkelijk zijn. Ook een mondelinge afspraak kan vaak problemen opleveren. Wat is er nu precies afgesproken? Is er wel iets afgesproken? Je zult dan bij onenigheid met bijvoorbeeld getuigen moeten komen die het gesprek gevolgd hebben. En dan is weer de vraag hoe partijdig deze getuige is... Al met al een hoop problemen waar jullie vast helemaal geen zin in hebben. Het beste advies is dus om mondelinge afspraken zo snel mogelijk schriftelijk vast te leggen. Een overeenkomst via e-mail kan best, maar zorg er dan voor dat je het bericht iets 'opwaardeert'; stuur bijvoorbeeld een ontvangstbevestiging waarin je weer een reactie uitlokt ('bedankt voor uw opdracht, waar en wanneer kunnen de producten worden afgeleverd?'). Of stuur meteen een overeenkomstje per fax of brief terug en vraag jeklant om dit te ondertekenen en terug te sturen. Dus inderdaad:
  7. Dag ozzie, Als jouw eerste contract en/of algemene voorwaarden het niet verbiedt, kun je inderdaad gewoon rechtstreeks voor je opdrachtgever gaan werken. Wellicht een oplossing: Ben je bang om het detacheringsbureau en/of de directeur tegen de schenen te schoppen? Dan is het goed om te weten dat je natuurlijk niet alle voorwaarden die zij stellen hoeft te accepteren. Heb je er al aan gedacht om te onderhandelen over de boetebepaling? Vaak wordt gedacht dat er niet te onderhandelen valt over iets wat in de algemene voorwaarden is opgenomen. Maar natuurlijk kan dat wel. Je moet zo'n eventuele afwijking van de algemene voorwaarden dan wel goed vaastleggen. Dus bijvooorbeeld: 'Op de op .... gesloten overeenkomst tussen .... en ... zijn de artikelen nrs..... van de algemene voorwaarden van .... niet van toepassing. Succes!
  8. Dag P. Ik woon zelf ook in Dld, dus ik kan makkelijk even een aantal ingangen voor je op een rijtje zetten. Ik zou om te beginnen eens op Euregio.nl kijken voor wat algemene informatie. Informatie over ondernemen in Dld vind je op de site van de ambasssade: http://www.niederlandeweb.de/nl/content/community/Particulieren/Woon/Zelfstandig/start_html/viewHTML Ook de Kamers van Koophandel kunnen je verder helpen: www.bremerhaven.ihk.de Kamer van Koophandel Bremerhaven www.handelskammer-bremen.de Kamer van Koophandel Bremen www.hk24.de Kamer van Koophandel Hamburg www.flensburg.ihk.de Kamer van Koophandel Flensburg www.ihk-kiel.de Kamer van Koophandel Kiel www.ihk-luebeck.de Kamer van Koophandel Lübeck www.ihk.de/nieder.htm Alle Kamers van Koophandel van Nedersaksen www.ndkvk.de Duits-Nederlandse Kamer van Koophandel Als je nog vragen hebt; laat het me maar weten.
  9. Je staat in je recht, maar ziet op tegen een dure rechtszaak? Kijk dan eens op www.sirus.nl voor procesfinanciering.
  10. Het relatiebeding wordt in de rechtspraak behandeld als een milde vorm van een concurrentiebeding. Er gelden dus in principe dezelfde regels voor als voor een concurrentiebeding. Dus bijvoorbeeld dat het beding schriftelijk moet zijn overeengekomen met een meerderjarige werknemer. Net als een concurrentiebeding kan een relatiebeding je beperken bij het zoeken naar een nieuwe baan of bij het beginnen van een eigen bedrijf. Daarom zal een erg ruim geformuleerd relatie/concurrentiebeding meestal niet door de beugel kunnen. Een relatiebeding dat je vijf jaar lang verbiedt om alle klanten (welke klanten zijn dat; bestaande klanten, oude klanten, toekomstige klanten?) te benaderen is erg ruim geformuleerd. Een rechter zal dit beding dus kunnen matigen. Het is overigens niet zo, dat op dit moment alle concurrentie/relatiebedingen vanzelf ongeldig zijn; als werkgever kun je je zeker nog wel met succes beroepen op zo'n beding, mits dit dus redelijk is qua tijd en omvang. Als jouw werkgever de boete daadwerkelijk wil opeisen, dan zal hij jou eerst schriftelijk aansprakelijk moeten stellen. Je kunt dan op dat moment altijd nog kijken of je met je (ex-) werkgever tot een oplossing kunt komen. Het blijft natuuurlijk wel het netste om dit op voorhand al met je werkgever af te stemmen...
  11. Veel gemeenten hanteren een wachlijst voor de uitgifte van parkeervergunningen voor ondernemers. De vraag is, hoe dit in de praktijk uitpakt. Hoe lang moet er nu echt gewacht worden op een parkeervergunning? Deel je ervaringen, frustraties of tips met anderen: vul nu de poll in en geef je commentaar.
  12. Beste Testoronius, Ik zou er in elk geval niet in vermelden dat je het concurrentiebeding opneemt voor het geval de overeenkomst als arbeidsovereenkomst wordt aangemerkt. Daarmee speel je de belastingdienst in de kaart wanneer zij proberen aan te tonen dat er sprake is van een verkapte arbeidsovereenkomst. Maar een concurrentiebeding hoeft niet beperkt te zijn tot arbeidsovereenkomsten. Je mag namelijk bijvoorbeeld best in de (vof-) overeenkomst afspreken dat het voor degene die de overeenkomst opzegt, verboden is om binnen een (redelijke) termijn en in een bepaalde regio geen soortgelijke onderneming uit te oefenen. Aan dat verbod kan een boetebeding en een schaderegeling worden verbonden. Zo'n beding zou je kunnen zien als een beding dat de concurrentie beperkt en dus in strijd is met de mededingingswetgeving, maar daarvan is in dit geval (twee ondernemers onderling, met (naar ik zo inschat...) een omzet van minder dan €10mln.) geen sprake. Vriendelijke groet, Wetwerk Juristen
  13. Goed om te lezen dat je ongerustheid nu over is. Rest mij nog je succes te wensen met het krijgen van de opdracht.
  14. Dag JAW, Een hoop vragen, kan me voorstellen dat meer starters met deze vragen zitten. Voor de voorwaarden voor het krijgen van een VAR en een uitleg kun je het beste even kijken op http://www.belastingdienst.nl/var/ Nog een tip: Vraagt de overheidsinstantie je om de VAR? Zo niet, dan heb je die misschien niet eens nodig. Je bent namelijk niet verplicht om een VAR aan te vragen...
  15. Elke goede mediator zal in dit geval adviseren dat een mediation alleen dan nut heeft, wanneer beide partijen ten minste de bereidheid hebben om aan de mediation mee te werken en naar een oplossing te zoeken. Als jij niet bereid bent om aan mediation mee te werken, zal de mediation dus weinig zin hebben voor jouw leverancier. Vertel dit dus aan je leverancier. Vraag dan ook wat nu eigenlijk de reden is waarom hij een mediator wil inschakelen; zijn er bijvoorbeeld in het verleden al vaker problemen geweest? Of wil hij juist de bestaande relatie goed houden? Of is dit alleen maar omdat hij goedkoper uit denkt te zijn? Tot slot is het een misverstand dat bij mediation beide partijen altijd elk de helft van de kosten van de mediator betalen; de verdeling mogen de partijen helemaal zelf bepalen. Vaak zien we bijvoorbeeld bij mediations tussen werkgevers en werknemers dat de werkgever de kosten van de mediation op zich neemt. Vriendelijke groet, Wetwerk Juristen
  16. Even een update over het concurrentiebeding: Het wetsvoorstel voor de wijziging van het concurrentiebeding is onlangs door de tweede kamer aangenomen. Nu moet de eerste kamer zich er nog over buigen en als die ook akkoord is dan wordt de regeling in het Staatdblad gepubliceerd. Drie maanden daarna treedt de nieuwe regeling in werking. De nieuwe regels hebben nogal wat gevolgen voor werknemers. Zo zal de werkgever verplicht worden om aan werknemers een vergoeding te betalen voor elke maand dat het beding duurt. En dat kan aardig oplopen. Het is dus belangrijk om straks het concurrentiebeding in uw bedrijf nog eens goed onder de loep te nemen. Omdat de regeling nog niet definitief is zullen wij op het moment dat de wet in werking treedt op dit forum laten weten waar u zoal op moet letten. Blijven kijken op dit forum dus... Met vriendelijke groet, Wetwerk Juristen.
  17. Artikel 4:38 BW 1. Op verzoek van een kind of stiefkind van de erflater kan de kantonrechter, mits daardoor een zwaarwegend belang van het kind of stiefkind wordt gediend en in vergelijking hiermede het belang van de rechthebbende niet ernstig wordt geschaad, de rechthebbende verplichten tot overdracht tegen een redelijke prijs aan het kind of stiefkind, dan wel diens echtgenoot Volgens de wetsbepaling kan alleen een kind of stiefkind de kantonrechter verzoeken. Ommissie of achterliggende bedoeling? ??? :-\ Dit geeft inderdaad te denken.Ik schat een omissie, maar zal het ook na moeten gaan. Ehm... iets verder doorlezen; in lid 5 van art. 38 staat nl.: 'De leden 1 tot en met 4 zijn van overeenkomstige toepassing ingeval de echtgenoot van de erflater een door de erflater uitgeoefend beroep of bedrijf voortzet, ook indien de echtgenoot ingevolge deze afdeling het vruchtgebruik van de desbetreffende goederen heeft of kan verkrijgen'.
  18. Misschien is een kleine toevoegin nog op zijn plaats: Volgens het nieuwe erfrecht kan een kind, stiefkind of de langstlevende echtgenoot bij de kantonrechter verzoeken om de andere erfgenamen te verplichten om datgene wat bij het bedrijfsvermogen hoort aan hem of haar over te dragen. Met andere woorden, als één van de erfgenamen het bedrijf wil voortzetten, kan deze aan de kantonrechter vragen of dit mag.
  19. Kijk eens op: http://www.rdw.nl/ned/01_actueel/01_faq/start.asp?pagina=inhoud.htm
  20. 1. Je mag het contract van 3 maanden inderdaad verlengen met 2 jaar en dan nog eens met drie maanden; de opeenvolgende periodes hoeven dus niet gelijk te zijn aan de vorige periodes. 2. Lijkt een mooie constructie... maar helaas. Stel, het komt tot een rechtszaak omdat jij het loon bij ziekte niet doorbetaalt. Een rechter zal dan kijken naar de feitelijke situatie, niet naar wat er in het contract staat. Er wordt dan gekeken of er een 'regelmatig arbeidspatroon' bestond, dus of jouw werknemer met enige regelmaat voor je werkte. En als dat zo is, dan zal de rechter oordelen dat er geen sprake is van een 0-urencontract maar van een (parttime) arbeidsovereenkosmt. Met als gevolg dat je alsnog loon bij ziekte toch gewoon moet doorbetalen. Hoe zeggen juristen dat ook alweer: Lex dura, sed lex... de wet is hard, maar het is de wet! Vriendelijke groet, Wetwerk Juristen.
  21. Tja, regels opstellen is een ding, maar ervoor zorgen dat de regels ook worden nageleefd kost heel wat meer moeite. Betekent dit dan dat je: - vindt dat er minder regels moeten komen, omdat de bestaande regels toch niet te handhaven zijn? Of, - vindt dat er niet zozeer minder regels moeten komen maar juist dat er meer moet worden gedaan aan handhaving?
  22. Leuke discussie tot nu toe. Misschien aardig om het nog iets concreter te maken. Neem een maatregel als het afschaffen van de ingewikkelde registratie voor het woon-werkverkeer. Doel van dit alles was om de registratie makkelijker te maken. Maar is dit in de praktijk ook gelukt? Naar onze ervaring bracht het afschaffen van de registratie (in elk geval op de korte termijn) een hoop extra werk en dus kosten met zich mee. Bijvoorbeeld omdat ondernemers zich weer moeten verdiepen in weer een nieuwe regeling en kosten moeten maken voor bijv. adviseurs om bijv. arbeidscontracten aan te passen. Dus voor elke regel die wordt afgeschaft, komt er inderdaad wel weer een regel of extra werk voor de ondernemer bij...
  23. In de regeringsverklaring van juni 2003 heeft het kabinet aangegeven de administratieve lastendruk voor ondernemers drastisch te willlen verlagen. Nu, ruim een jaar later, vragen wij ons af of u daar in de praktijk al iets van merkt. Heeft u inderdaad het idee dat ondernemen makkelijker is geworden omdat er nu minder regels zijn? Of merkt u er nog helemaal niets van? Of vindt u juist dat het aantal regels waar u zich aan moet houden juist is toegenomen? Wij zijn benieuwd naar uw mening! Vriendelijke groet, Wetwerk Juristen.
  24. Kijk eens op: http://www.rechtspraak.nl/over_rechtspraak/Naar_de_rechter/kosten/kosten.htm Daar staat wat een rechtszaak zoal kost.
  25. Kijk voor meer info maar eens op de site van de KvK: http://www.kvk.nl/artikel/artikel.asp?artikelID=39476&sectieID=59 Vriendelijke groet, Wetwerk Juristen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.