JW

Junior
  • Aantal berichten

    27
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door JW

  1. Hallo Ruben, Ik dacht altijd dat op een beëindigingszitting werd bekeken of de slotuitdelingslijst klopte en dat die daarna gepubliceerd zou worden. Klopt die periode die er tussen heeft gezeten? Op de site van de bewindvoerder staat over deze betreffende case: Datum opheffing: 25-05-2007 Archief status: Gearchiveerd Reden: beëindiging schuldsanering / schone lei Daaruit zou je kunnen afleiden dat het geheel inderdaad op 25 mei afgerond was na de beëindigingszitting. Ik weet dat de bewindvoerder zijn zaken niet op orde had en dat daarom bleek dat er nog een verificatievergadering moest plaatsvinden. JW
  2. Geachte experts, Ik heb een vraagstuk waar ik zelf even geen antwoord op kan vinden. Naar mijn weten heeft de afwikkeling van een faillissement en daaropvolgende schuldsanering een vaste volgorde. Als ik nu deze volgorde laat zien, klopt die dan? 13-01-2006 Omzetting faillissement in schuldsanering op 9 januari 2006 04-05-2007 beëindigingszitting op 25 mei 2007 om 13:45 29-06-2007 pro forma verificatievergadering op 3 augustus 2007 om 14:30 16-11-2007 neerlegging slotuitdelingslijst vanaf 19 november 2007 07-12-2007 einde schuldsanering met uitdeling en met schone lei op 29 november 2007 Volgens mij is een verificatievergadering nodig vóór een beëindigingszitting. Ik zoek een expert die mij hier wat meer duidelijkheid in kan geven en indien inderdaad de volgorde van activiteiten niet klopt mij kan aangeven welke stappen je kunt nemen tegen een verkeerde aanpak bij de rechtsgang.
  3. En spreadshirt heeft een goede PR-campagne gehad bij de lancering met de hulp van een goed PR-bureau :) Maar dat hoeft geen belemmering te zijn om een soortgelijk initiatief te lanceren!
  4. Je bent in loondienst neem ik aan? Als de BV failliet gaat ben jij je baan kwijt en heb je recht op een WW uitkering. Heb jij een minderheidsbelang t.o.v. de andere aandeelhouders of is het verdeeld over vijf personen? Is het jullie gezamelijk besluit of wordt het aangevraagd door schuldeisers?
  5. Profileer je overal waar je potentiele opdrachtgevers je kunnen zien. Dit forum (zoals gemeld in je handtekening); Op LinkedIn (maar dan kennen je contacten je al); Besteed veel tijd aan SEO, maar dat doen al je concurrenten ook al. Misschien ook Adwords? Vermeld onder je opgeleverde websites je eigen naam met een verwijzing naar jouw site. Zend je websites (als ze echt mooi zijn) in bij allerlei on-line competities (www.masterwebber.nl) Zorg dat je website in 1 oogopslag duidelijk is voor de bezoeker (you never get a second chance for a first impression). Zorg dat ze jou op de volgende vier componenten kunnen beoordelen. Deze componenten zijn cruciaal en doorslaggevend: 1- Je dienst en product moet duidelijk beschreven zijn, in de taal van je doelgroep! 2 - Je visie. Hoe zie jij websites, waar moeten ze aan voldoen, etc... 3 - Jij als leverancier. Als iemand bij jou die website laat maken en hij loopt vast op een script, hoe snel help je dan en ben je wel bereikbaar? Hiervoor moet je een service pagina maken met je contactgegevens en het is erg handig om een aantal tevreden klanten een paar goede woorden neer te zetten over hun ervaring met jou. 4 - Continuiteit. Als jij voor iemand het beheer van de website verzorgt, hoe weten ze dan dat je over twee jaar nog bestaat? Om deze component te vervullen zul je regelmatig nieuwsberichten moeten plaatsen over nieuwe projecten en samenwerkingen, waardoor de bezoekers zien dat je bezig bent en dat het goed gaat. Daarnaast is het zinvol om lid te worden van wat netwerkclubs of om bijvoorbeeld eens in de maand naar de Firstlife borrel te gaan (www.firstlife.net), een gratis borrel met interessante ondernemers en journalisten (en ik). Maak trouwens ook eens gebruik van het netwerk van je opdrachtgevers. Vraag gerust aan je klant als je bijna klaar bent: Bij wie zou je mij aanbevelen? Succes.
  6. Hoi Piet, Het faillisement is, als ik je vraag goed begrijp, nog niet uitgesproken en ik vermoed aangevraagd door 1 partij. Kijk of je met de betreffende schuldeiser tot een overeenkomst kunt komen en dat je er onder uit kunt komen. Mocht het probleem voor jullie VOF echter breder zijn (meerdere betalingsachterstanden e.d. en weinig nieuwe opdrachten) zorg dan dat je zo snel mogelijk vanuit je prive-vermogen (dat wordt bij een VOF toch als een beschouwd) de schuld afloat en de VOF opheft. Als je het niet doet en het faillisement wordt uitgesproken dan zijn jullie allebei ook prive alles kwijt. Handel snel, want als het eenmaal in gang is gezet kan je niet terug (been there, done that). JW
  7. Elke communitie heeft zijn eigen gedragsregels. Higherlever, en de naam zegt het al, poogt op een hoger niveau elkaar te ondersteunen en met elkaar te discussieren over specifieke onderwerpen. Aangezien een groot deel van de deelnemers zeer ervaren experts zijn, willen ze niet graag hun tijd verdoen met allerlei off-topic zaken of onderwerpen die al lang en breed eerder zijn besproken. Misschien een optie om voor de newbies een apart topic neer te zetten, genaamd: Domme vragen bestaan niet. Daar kunnen zij dan apart hun vragen stellen, zonder dat ze eerst uitgebreid zoeken. Met een beetje mazzel kunnen ze dan van andere newbies of experts die wat tijd over hebben een antwoord krijgen. Op die manier hou je het forum voor newbies wat toegankelijker en worden de experts die al langer op het forum zitten niet steeds lastig gevallen met dezelfde vragen. Is maar een suggestie :) ps: Met de naam: "Domme vragen bestaan niet" wil ik aangeven dat voor sommige newbies de vraag heel belangrijk is, maar dat ze niet altijd weten hoe ze het antwoord moeten vinden. Het is dus geenzins denigrerend bedoeld.
  8. @ontwerper: Wat jij voorstelt is het verplaatsen van het probleem van de ene bank naar de andere. Dat kan later ook als paulianeuze handeling gezien worden, waardoor je niet in aanmerking zult komen voor de WSNP. Ik zou inderdaad, zoals down ook voorstelt, open kaart gaan spelen. Familie zal, ondanks dat ze (voorlopig) naar hun geld kunnen fluiten, begrip hebben voor de situatie. Misschien kun je naast financiele hulp die ze al geboden hebben, vragen of ze je op andere manieren kunnen helpen bij het oplossen van het probleem. Al is het maar morele steun, want die is nodig om je energie terug te krijgen. Probeer zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van de bank en speel met hen open kaart. Laat zien wat je wel en niet kunt, geef ze inzicht in je cijfers en je eventuele pijplijn aan orders. Afhankelijk van de bank en je accountmanager daar kun je geholpen worden. Ga voor jezelf goed na of je de huidige bedrijfsruimte die je huurt, daadwerkelijk nodig hebt. Zo niet, probeer dan met je huurbaas tot een overeenkomst te komen dat je minder ruimte afneemt of dat je een andere huurder gaat zoeken voor hem. Wees alleen heel reeel naar jezelf toe. Is er een kans op overleven als je een paar goede orders binnenhaalt of blijft het dan ook dweilen met de kraan open? Als je geen kans ziet om er uit te komen, overweeg dan om zelf je faillisement aan te vragen en een verzoek voor de WSNP in te dienen. Dan ben je er, als je je netjes aan de regels houdt, na drie tot vier jaar vanaf. Let er op dat je echt alle mogelijkheden goed bekijkt. - Heb je een eigen huis dat je kunt verkopen? Je zou het pand dan als onderpand bij de bank kunnen aanbieden. - Bij Faillisement en WSNP zijn alle schuldeisers de dupe. Ook je familie. In de regel krijgen ze tussen de 8% en 12% van de originele vordering aan het einde van de WSNP, maar je zou het ook zelf op een minnelijk akkoord kunnen gooien. Daarbij stel je ze voor de keuze om bijvoorbeeld 20% te betalen en dat ze de rest kwijtschelden. Ik kan hier wel verder uitgebreid op ingaan, maar ik weet daarvoor te weinig over je situatie. Dat geld ook voor down. Als jullie er niet openlijk over willen schrijven dan kun je me altijd een PM sturen.
  9. Mijn advies (gebaseerd op eigen ervaring met faillisement en WSNP): eerst de banken. Als je je familie uitlegt wat de situatie is, zullen ze hier ongetwijfeld begrip voor hebben. Maar als alles fout dreigt te lopen, dan zijn er dus schuldeisers die lopen te dringen. Handel die eerst af. Met de belastingdienst kun je regelingen treffen en met banken vaak ook. Dan krijg je misschien wat meer rust in je kop en kan je je weer focussen op het binnenhalen van geld in plaats van zorgen maken over hoe je zaken moet betalen. Het gebeurt vaak dat ondernemers, wanneer het even iets slechter gaat, in een negatieve spiraal terecht komen en ook geen werk meer opleveren of nieuwe opdrachten binnenhalen. Zorg dat je hier uit komt!
  10. Ik sluit me aan bij Henny. HJC heeft een goede reputatie opgebouwd en je wordt er goed en vakkundig geholpen.
  11. He Anton, Zoals ik ook al via pm heb gemeld, ik beantwoord als ex-failliet en ex-wsnp'er met alle plezier je vragen. In ieder geval succes!! JW
  12. Mee eens. Voor de failliet/saniet lijkt dat ook een stuk prettiger omdat hij/zij dan geen verder sollicitatieplicht heeft.
  13. Volgens mij kan een eenmanszaak of VOF niet zomaar overgedragen worden wanneer er faillisement voor gevraagd is. Wel kunnen vanuit de boedel de bedrijfsnaam en eventuele contracten en openstaande debiteuren worden overgenomen door een derde partij. Deze derde partij (als die slim is heeft een veiliger rechtsvorm) kan dan inderdaad overwegen om saniet (de failliete ondernemer die in de schuldsanering (WSNP) zit) in dienst te nemen. Bij mij is dat ook gebeurd, maar na een half jaar zijn we er mee gestopt, omdat er bij mij gewoon niet genoeg energie en motivatie over was om door te gaan.
  14. Uiteraard is het het beste om uit de WSNP te blijven. Echter, als de schuldenlast te groot wordt, je geen zicht hebt op een snelle oplossing, je geen minnelijk accoord kunt sluiten met de schuldeisers, dan zal de winkel failliet gaan. Aangezien zij geen BV hebben, ontkom je niet aan een persoonlijk faillisement. Dan val je onder de regels, qua curator, van de WSNP, maar kun je beter zo snel mogelijk een WSNP regeling aanvragen. Dat is de enige manier om ooit weer met een schone lei te beginnen.
  15. Allemaal redenen om ervoor te kiezen om in de WSNP periode in loondienst te gaan. Je bent geen dure arbeidskracht voor werkgevers, omdat je geen hoge looneisen hoeft te stellen. Wel kun je veel leren en zijn je ziektekosten gedekt. Je hebt niet de extra zorgen voor het vinden van opdrachten als WSNP'er en administratieve rompslomp die daarbij komt kijken. Probeer, net als ik heb gedaan, veel te leren en veel ervaring op te doen. Tenslotte kom je er toch niet onderuit, dus kun je er beter maar het beste van maken. Succes en sterkte! Mocht je meer vragen hebben of ervaringen delen, kun je altijd een PM sturen.
  16. Het is erg lastig om, terwijl je in de WSNP zit, door te gaan met je eigen bedrijf. Als je voorafgaand aan de WSNP, failliet verklaard wordt, dan mag je niet eens een eigen bedrijf beginnen. Het is misschien interessanter, ook voor je zelf, om in loondienst te gaan als trainer in de drie tot vier jaar durende periode. Het voordeel is dan dat je ziektekosten e.d. ook geregeld zijn, maar dat je wel extra kennis en ervaring op doet. Na die periode kan je alsnog weer voor jezelf beginnen.
  17. Het ligt gedeeltelijk aan de activiteiten die je met het bedrijf uitvoert. Als je het doet om onder aansprakelijkheid uit te komen is een stichting geen oplossing. Denk dan eerder aan een BV of Ltd. Een stichting mag geen winst maken en volgens mij ook niet gebruikt worden om reguliere bedrijfsactiviteiten uit te voeren. Ik zou bijna zeggen: "Weet je wat jij zou moeten doen? Naar de Kamer van Koophandel".
  18. Wanneer ik een offerte verstuur naar een potentiele klant, dan bel ik altijd na twee werkdagen om te vragen of hij ontvangen is. Daarbij bied ik altijd aan om er even samen door te lopen en dat kan ook telefonisch. Als de partij al naar de offerte heeft gekeken, dan vraag ik of hij duidelijk en compleet is en of de offerte overeenkomt met de verwachtingen. Als dat zo is, vraag ik op welke termijn ze hierover een beslissing denken te nemen. Het kan overigens geen kwaad om te vragen bij hoeveel partijen ze offerte hebben aangevraagd (maar dat doe ik vaak al bij de eerste aanvraag). Als ze er nog niet naar gekeken hebben, dan stel ik voor om binnen een week ze nog een keer te bellen om eventuele vragen en onduidelijkheden toe te lichten. Zelfs in je offertetraject moet je laten zien dat je klant belangrijk voor je is. Dat verwachten ze ook als ze daadwerkelijk zaken met je gaan doen. Je moet uiteraard niet te opdringerig zijn, maar je moet ze wel aandacht geven. Zeker als er meerdere partijen bij betrokken zijn, dan moet je zorgen dat ze bij jou een goed gevoel krijgen en persoonlijke aandacht is daar een onderdeel van. Als ze de offerte al hebben bekeken en ook van andere partijen de offerte hebben, maar nog geen beslissing hebben genomen, vraag dan waar hun vragen en onduidelijkheden zitten. Stel desnoods de vraag: Wat kan ik doen of aan de offerte veranderen, zodat we samen zaken kunnen doen? Als offertes veel tijd kosten, kan het namelijk geen kwaad om een korting van bijvoorbeeld 5% te geven. Op die manier is al je werk in de voorbereidende fase niet voor niets geweest. Ik kan hier nog wel een groot stuk over schrijven, maar ik beantwoord liever vragen die er eventueel nog zijn :)
  19. Schuldeisers zijn zakenpartners (of geweest). Soms is het onontkoombaar om ze te benadelen bij een faillisement, maar probeer de schade te beperken. Je hebt in de toekomst ook weer zakenpartners nodig.
  20. Ik vraag me af wat een leasecontract voor een polo nou eigenlijk kost? Je telecomvoorzieningen kunnen nooit duur zijn en ik ga er van uit dat je geen 200m2 in het WTC huurt. Je hebt geen personeel. Volgens mij zijn dit kosten die je met nieuwe opdrachten of zelfs als je ergens in loondienst gaat makkelijk kunt opbrengen. Mijn advies, probeer je oude baan terug te krijgen of zoek een nieuwe baan in je oude vak. Probeer in de tussentijd een andere huurder voor je pand te vinden (al betalen ze 80% van jouw huurprijs) en probeer die polo te dumpen via een leasecontracthandelaar. Op deze manier red je je eigen hachje, maar zorg je ook dat je eigen naam niet besmet wordt bij je huidige zakenpartners (betere benaming dan schuldeisers).
  21. 1 - Vervelend dat je vrouw in de VOF zit, dit zal betekenen dat zij bij een faillisement ook mee gaat. 2 - Faillisement gevolgd door WSNP is geen pretje (heb zelf een vierjarig WSNP traject achter de rug). 3 - Weet je zeker dat het bedrag van de fiscus klopt en niet alleen op basis van schattingen is gebaseerd? Als de fiscus geen aangiften ontvangt, verdubbelen ze elke periode de aanslag. 4 - Heb je al met de belastingdienst gesproken? Mijn ervaring is dat ze heel begripvol kunnen zijn en mee willen werken (als je de goede contactpersoon hebt, want het wordt nog steeds door mensen bepaald) 5 - Heb je al een minnelijk accoord geprobeerd? 6 - Pas op met hulp aannemen, vooral betaalde 'schulphulpverleners' helpen mensen vaak van de wal in de sloot. 7 - Verdiep je goed in de faillisementswet en mogelijke voorzieningen en mogelijkheden om het te voorkomen. 8 - Overleg met je potentiele klanten hoe groot de kans is dat je de order krijgt (niet afwachten)
  22. Conclusie: Het is op basis van 'goed werknemerschap' niet gepast en op basis van een beding niet toegestaan, om de klanten van je ex-werkgever te benaderen. Wanneer je dat dus niet doet, (totdat het beding afgelopen is, dat kan volgens mij maximaal twee jaar zijn op basis van het aantal jaren dienstverband) mag je volgens mij wel aan de slag. Je kunt ook overwegen om landelijk te gaan opereren via internet. Volgens mij mag dat wel.
  23. Dus u bedoeld dat de werkgever bij verkoop van de portfolio zelf een concurrentie/relatie-beding heeft getekend. Dat is een vaak gebruikt element bij een overname. Ik vraag me dus af of je ook de bedingen van een ex-werknemer kan meeverkopen.
  24. Ja, de werkgever niet. Wel de partij die de assurantie-portfolio heeft overgenomen, maar daar had 'neeltjejans' geen contract mee. En ze was ook al uit dienst voordat de portefeuille werd verkocht.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.