jessek

Senior
  • Aantal berichten

    56
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door jessek

  1. Misschien heb je dit al goede geregeld omdat je zegt dat je het financiële plaatje compleet hebt en positief is. Mogelijk wil de verkopende / stoppende partij inzicht geven in reeële cijfers voor de onderneming, zodat je wellicht beter weet wat je kunt verwachten. Mogelijk kan hij je ook helpen om te netwerken met zijn huidige leveranciers, zodat je daar alvast een netwerk hebt waar je gebruik van kunt maken. Dat andere hobby zaken verder weg zitten is wel een voordeel, ik zou daar ook eens contact mee opnemen, om te vragen hoe en wat het loopt. Zeker bij fysieke winkels zul je weinig risico vormen en willen ze misschien informatie delen. Zelf heb ik een aantal keer waardevolle informatie uitgewisseld met andere verder weg in dezelfde branche, ik ondervond hier dat er heel open gesproken wordt omdat je nul risico vormt, en ze wel een passie hebben voor hun vak. Succes!
  2. Sorry geen deskundige, maar 2% lijkt me extreem laag. Heb je er ook rekening gehouden met eventuele aansprakelijk voor het product / voedselveiligheid wat je van deze leverancier gaat uitleveren? Succes!
  3. Hallo Tom, Ik ben niet actief in jouw branche, maar mogelijk is het van toepassing als bouw product. Zie hier een lijst: https://single-market-economy.ec.europa.eu/single-market/ce-marking_en https://single-market-economy.ec.europa.eu/single-market/ce-marking/manufacturers_en In de bovenstaande link worden ook verschillende producten groepen gedefineerd. Nederland heeft ook een pagina hier over, maar is minder duidelijk en spreekt zichzelf soms tegen. Maar je kunt natuurlijk ook altijd even contact opnemen met RVO. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bouwproducten/vraag-en-antwoord/wat-is-een-ce-markering-en-wanneer-moet-ik-deze-op-mijn-product-aanbrengen
  4. Als je die kant op wilt moet je kijken wat jullie toegevoegde waarde is. Als je zelf al aangeeft dat ze langs diezelfde groeven gaan, is waarom ze dan bij jullie zouden kopen als je ook geen voorraad hebt. Met andere woorden als je dezelfde kwaliteit en zelfde levertijd hanteert maar een hogere prijs, waarom zouden ze dan die hogere prijs willen betalen? Hier haal je wat door elkaar denk ik, als je aan tegelzet bedrijven gaat leveren is dit ook b2b. b2c is direct aan de eindklant. Die voorraad die je direct leverbaar hebt is dan schijnbaar niet op maat? Misschien kun je beter met een showroom beginnen, en dus samples laten zien, waarna je de producten voor je klant besteld? Dan heb je waarschijnlijk nog steeds voorraad nodig omdat een klant waarschijnlijk niet op een hele vrachtwagen zit te wachten. Waarschijnlijk moet je dus ook denken aan hoe je het op gaat slaan, waar je het op gaat slaan, hoe je het gaat vervoeren en hoe je het gaat laden en lossen. B.v. niet ieder vrachtwagen zal in nieuwbouw wijk kunnen komen, en ook zullen ze niet allemaal b.v. zelf kunnen lossen in de achtertuin. Daarnaast moet je denk ik ook rekening houden wat er gebeurd als er kleur of textuur verschil zit in een partij en een sample. Het blijft natuurlijk een natuur product, dus er kan altijd wat verschil in zitten.
  5. Je zou het, juist doordat je de branche goed kent en er al hobby matig mee bezig bent en naam mee opbouwt ook anders kunnen zien. Wat als het geld dat je van plan zou zijn in een overname te stoppen, te stoppen in het ontwikkelen van je eigen webwinkel? Zeker omdat die bestaande webshop nog potentie heeft, nog niet actief is op social media etc, kun je wellicht beter je tijd en geld investeren in je eigen webshop. Daar moet je dan sowieso van bijna 0 beginnen, of je nu met de bestaande shop of je met eigen shop begint. Misschien heb je door je eigen social media activiteiten zelfs al een voorsprong. Wellicht kun je dit ook doen naast je huidige drie dagen werk, zodat je drie dagen inkomen hebt, en 4 dagen qua tijd in je onderneming kunt stoppen om het op te zetten. Let er ook op dat je voor iedere transactie een koper en verkoper nodig hebt. Dat zal ook zijn zijn met de verkoop van de webshop. In een niche markt kan het ook zomaar voorkomen dat er niemand hapt, zelfs bij een goede deal omdat er te weinig kennis en ervaring is om het risico te beoordelen bijvoorbeeld.. Dit hoeft dus niet, maar het zou dus goed mogelijk kunnen zijn dat je de enige overname kandidaat bent. Als dat het geval is, kan de verkopende partij kiezen tussen zelf doorgaan, stoppen zonder overnamen, of verkopen tegen wat de enige bieder er voor over heeft. Mocht je wel de shop over willen nemen zou ik dat ook meenemen met je onderhandel strategie.
  6. Als ik even terug kijk bij mijn Fedex facturen zie ik een voorschot van circa 12-15 Euro voor goederen tot circa 500 Euro, voor goederen rond de 1000 euro was het steeds 24-30 Euro over de jaren heen. Het bedrag schommelt een klein beetje. Mogelijk zit er dus ergens een trap in tussen de 500 en 1000 Euro. Dit was steeds voor facturen waarvoor BTW en invoerrechten van toepassing waren. Ik heb 'één keer een factuur gehad waar iets anders op stond, namelijk administratie kosten, 2,5%, met een minum van 12,50. Dat zou dus ook wel kunnen kloppen met die andere bedragen die ik moest betalen. Het stond op al die andere facturen echter niet gespecificeerd. Inmiddels heb ik ook zo'n artikel 23 vergunning, zeker als je vaker met het buitenland zaken doet is dat echt een goede tip van Bert. Had ik eerder moet doen.
  7. Qua sociaal aspect moet je goed bedenken en open zijn wat de risico's zijn als het niet loopt zoals je gepland hebt. Anders zijn de verhoudingen tussen jezelf en vrienden en familie misschien toch wel wat minder gezellig als er wat mis gaat. Dus misschien ook wel bedenken of je zoiets wel zou moeten willen.
  8. Maar twee FTE's die tijdelijk maar deel was opleveren is toch veel voordeliger dan een paar ton uitgeven voor een naam en/of tijdelijke klanten, oudere begeleiders dan in jullie optiek het fijnste is voor de leerlingen.. Zeker als je zelf aangeeft dat je van mensen hoort dat ze jullie kwaliteit beter vinden, zou ik daar meer tijd en energie in steken dan in een bedrijf van de concurrent. Dat lijk mij ook een logsichere stap.
  9. Bij met name antiek b.v. kan ik me voorstellen dat je een partij koopt, items soms opgesplitst worden of juist gecombineerd worden. Ik weet niet of dat hier zo is, maar dat kan ik me voorstellen voor deze unieke items.
  10. Dat op deze vraag geen antwoord komt speelt ook wel mee denk ik in het gevoel dat opborrelt. Als je auto zoveel schade heeft is vaak technisch wat aan de hand waardoor het kenteken tijdelijk bevroren wordt. Ja mag dan niet meer op de weg komen en je auto ontvangt een wachten op keuren melding. Als de auto toch wordt gerepareerd in plaats van gesloopt moet je dan opnieuw langs de RDW om je auto na te laten zien. Daar controleren hoe de reparatie is gedaan en of de maten en uitlijning van de auto weer kloppen. Voor een schade van 50.000 Euro kun je best wel wat repareren, zeker bij zo'n jonge auto. De schade moet dus echt gigantisch zijn. Wie heeft die schade vastgeld, je zou zeggen en schade expert (eventueel in eigen beheer). Deze twee kunnen natuurlijk prima gebruikt worden om aan te tonen dat deze schade gemaakt is. Zijn die er beide niet bij geweest, dan wordt het verhaal nog minder aannemelijk.
  11. Misschien is het mogelijk om het pand toch op wat langere termijn, zeg 1 a 2 jaar te kunnen kopen zodat je eerst nog die 10+ % bij elkaar kunt sparen? Zelf heb ik dit ooit kunnen afspreken met een verkoper, waarbij ik net een half jaartje hard sparen te kort kwam om de hypotheek rond te kunnen krijgen. In mijn geval wilde de verkoper had wel verkopen maar had hij geen haast, dus dat was geen probleem.
  12. Kickstarter heeft daarnaast ook de mogelijkheid om iemand alleen financieel te steunen; een betaling zonder tegen prestatie, anders dan een digitaal bedankje. Dit zou wel onder donatie kunnen vallen lijkt mij.
  13. Ik heb wel eens een online Nederlands niche platform gezien dat op een stichting gebaseerd was, waarbij de vaste programmeurs binnen de stichting werken, terwijl er ook mensen zijn die er parttime minder tijd aan besteden als support etc. Voor en nadelen kan ik je niets over vertellen, maar misschien is het wel waard om uit te zoeken. Qua verhaal lijkt het mijn inziens best veel op elkaar.
  14. Goed gezien, niet goed gelezen van mij. Dan moet je als vrachtwagen weer kijken of je niet over de volgende drempel van 12000 kg heen gaat, want dan wordt het dus weer wat lastiger. Boven de 7500 kg is het misschien ook verstandig om te kijken naar een verzekering als ergens strandt. Kan dan snel relatief duur worden. Ik ben wel benieuwd naar je verhaal als je er mee door gaat. Je ziet het redelijk weinig, maar het lijkt me toch handig als je regelmatig onderweg bent. Ook een paar keer gekeken bij Kermis ondernemers. Daar zit van alles meestal innovatief en goed doordacht in elkaar.
  15. Misschien is het ook om uit te zoeken wat de voorwaarde voor vrachtwagens versus camper zijn. Zowel qua belastingen als inrichtings eisen / mogelijkheden en beperkingen. Expeditie voertuigen zijn vaak vrachtwagen gebaseerd, en met C1 rijbewijs (soms camper rijbewijs genoemd) mag je ook tot 7500 kg vrachtwagen rijden. Voor een vrachtwagen is er geen bijtelling, of die er voor zware campers is weet ik niet, ik vermoed van wel. Tot 7500 kg kun je met een vrachtwagen ook gewoon ANWB sleutel hulp krijgen door gebruik te maken voor ANWB voor de zaak. Let ook op dat je vaak door de afmetingen en gewicht niet overal gewenst bent. Af en toe zie je mobiele kantoren / werkplaatsen met daarin ook leefruimte, er zijn dus meer ondernemers die zo iets doen.
  16. Ondanks dat ontwerp programma's zowel voor fysieke ontwerpen als PCB ontwerpen 3D output files kunnen leveren is afspreken / samen zitten mij inziens ook een belangrijk item. Ik ben het met Maarten eens dat het behoorlijk verschillende technieken zijn, waardoor je waarschijnlijk met twee productie partners te maken krijgt. Je hebt een soort kip / ei verhaal. Je zult bij een elektronisch ontwerper aan moeten geven wat het product moet doen, maar daar zal die waarschijnlijk al vragen wat de afmetingen moeten zijn en waar knopjes moeten komen. Ik denk dat een 3D ontwerp maken en laten produceren door bijvoorbeeld 3D printen wel handig zijn. Wellicht kun je dat inderdaad zelf doen als je goed op de hoogte bent van de mogelijkheden maar vooral ook onmogelijkheden van spuitgieten. Mij lijkt een 3D dummy product de eerste stap, dan daarmee langs gaan bij de elektronica ontwerpen en kijken of die voldoende ruimte heeft om het product te maken zoals je wilt. Indien dit kan, dan een print ontwerp laten maken, mijn inziens is software, indien van toepassing nog niet nodig. Je kunt dan het print ontwerp ook 3D printen om te kijken of het in je ontwerp past. Zo ja dan zou ik overleggen met het spuitgiet bedrijf om te kijken of je product wat hun betreft haalbaar is. Zo ja printje verder ontwerpen eventueel inclusief software zodat je een werkende proto type hebt. Dat goed testen, indien ok, nog een aantal proto's maken om verder te laten testen. Denk ook aan slijtage, en laat meerdere mensen het product testen. Andere mensen gebruiken een product vaak anders dan je zelf bedenkt. Vraag de testers om alle commentaar, wat ze goed vinden, maar vooral ook wat ze niet goed vinden. Aan de hand hiervan kun je weer een volgende reeks proto's maken om weet te testen. Als dat allemaal goed is kun je mogelijk ook het product verder (laten) pre-compliance testen voor EMC en productveiligheid. Je krijgt dan een goed idee of je uiteindelijke product goed zal zijn zijn. Daarna pas een pre-productie serie maken, en daarna pas productie. Vaak gaan mensen mijn ziens te snel en te snel naar productie stap. Je te testen materialen moet je ook apart houden en niet in de handel brengen. De producten kunnen mechanisch en elektrisch "mishandeld" zijn waardoor ze niet geschikt zijn om te verkopen als nieuwe producten. Vooral de elektrische mishandeling bij testen kan er voor zorgen dat producten kleine beschadigingen hebben die niet direct merkbaar zijn.
  17. Is het niet zo dat dit raakt aan b.v. het Cessna en Jaguar arrest? Bij deze zaken zag de belasting inspecteur een vliegtuig en een dure Jaguar als onzakelijke optie voor het gebruik, waarbij de belasting inspecteur onterecht op de stoel van de ondernemer gaat zitten? En is het dan niet net zoals dat je als ondernemer vrijheid hebt om met Fiat Panda of een Jaguar aan te schaffen, dat je ook de vrijheid hebt om in plaats van een hotel te kiezen voor een beter geschikte eigen tweede locatie?
  18. Juist daarom maakt mijn inziens een project in Nederland (laten) ontwikkelen meer zinvoller. Zeker omdat je ook aan Europese eisen zult moeten voldoen. Al dit soort dingen zul je in Nederland ook kunnen vinden. Het plaatsen van componenten en solderen is bij productie runs gewoon machinaal werk. Daar zijn geen mega kosten verschillen bij relatief kleine series. Wel is het zo dat een goed gemaakt ontwerp, geld kan besparen bij productie. Dit heeft vooral te maken met het aantal feeders / verschillende componenten dat een machine aan kan. Als je het aantal verschillende onderdelen kunt beperken, kun je de productie kosten lager houden. De productie machine hoeft dan niet steeds omgezet te worden naar andere feeders. Bij printplaten kunnen extreem dunne sporen of isolatie afstanden of onnodig veel layers de printplaat onnodig duur maken om te laten produceren. Het is handig als je het ontwerp laat uitvoeren door een bedrijf dat ook kan produceren, of de mogelijkheden en limieten kent van het productie bedrijf dat gebruikt gaat worden, zowel voor de printplaat als de assemblage. Uit de kickstarter voorbeeld blijkt ook dat testen vaak wordt onderschat. Maak van een goed werkende proto en redelijke pre-productie aantal, en test deze goed, laat ook andere testen om te voorkomen dat je later dingen duur moet herstellen. Goed ontwerpen en testen is altijd goedkoper dan achteraf in productie of na productie dingen aan te moeten passen of nog erger op nieuw te moeten doen.
  19. Ga eens op zoek naar bedrijven die kleine series kunnen maken. Het is lastig te zeggen wat het zou kosten als je niet weet wat er op de print moet en hoeveel. Als er software bij komt kijken in een microprocessor of zo, dan wordt je product natuurlijk al iets complex. Een slim ontwerp kan ook in productie kosten besparen, doordat het bijvoorbeeld makkelijker te produceren. Zo zijn ontwerpen met extreem kleine onderdelen veel duurder, omdat je printplaat dan volgens hogere productie standaard gemaakt moet worden en ook de onderdelen zelf moeilijker te assembleren zijn. Er zijn dan minder geschikte machines voor waardoor het duurder wordt. Ik denk dat heel veel kleine elektronica bedrijven kunnen helpen met een effecient / betaalbaar ontwerp, er zijn er die zowel hardware ontwerp, productie als software (indien van toepassing) kunnen verzorgen. Vergeet alleen niet dat je eind product ook aan bepaalde eisen zal moeten voldoen, EMC en productveiligheid. Zorg dat hier ook in de ontwerp fase al rekening mee gehouden wordt. Dit maakt je ontwerp iets duurder, maar wel veel goedkoper dan wanneer je een product terug moet halen of achteraf moet modificeren. Ook product testen is iets wat in mijn ogen vaak onderschat wordt.
  20. Hallo Karan, Je ondernemingsplan zal je eerste stap zijn. Daarin onderzoek je onder andere of je bedrijf zoals je voor ogen hebt ook levensvatbaar is, wat de kosten zijn waar je rekening mee moet houden. Zelfs als je geen ondernemingsplan nodig hebt voor een bank of een andere vorm van financiering is het verstandig dit ook voor jezelf te doen. Zo weet je beter waar je aan begint, waar je mogelijkheid en kansen liggen, maar ook wat de mogelijke gevaren zijn. Natuurlijk weet je het nooit 100% zeker van te voren, maar je hebt wel een veel beter idee. Kijk eens hier: https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/bedrijf-starten/een-ondernemingsplan-maken-hoe-doe-je-dat/ Of uit een eerdere post: waar vooral het werken met losse blaadjes en steeds iets verder invullen een makkelijkere methode is, dan om een plan van pagina a tot z te schrijven in één dag. Kijk ook goed naar andere bedrijven die een eigen kleding lijn hebben. Wat doen ze goed of slim, wat doen ze minder goed of slim. Van kijken naar concurrentie kun je heel veel leren, en zie je wellicht verbeter punten voor jezelf, die je zonder daar naar te kijken niet had geweten. Eventuele tijd en kosten kun je goed administreren, vaak kan dat als aanloop kosten meegenomen worden zodra je daad werkelijk start.
  21. Met de deurwaarder ben je nog steeds op tijd, over een maand niet meer. Kost wel iets, maar brengt waarschijnlijk wel rust. Het is in ieder geval voordeliger, mocht je volgend jaar in een juridisch conflict raakt. Dat kan natuurlijk dan natuurlijk ook nog steeds, maar dan kan over de opzegging op zich nooit twijfel bestaan.
  22. Zonder negatief te willen zijn: Door je prijsstelling en het aantal vouwwagens lijkt me dat het lastig is om er een een commercieel bedrijf van te maken. Je schrijf vouwwagens vanaf 250 Euro. Voor dat geld kun je niet veel doen, zeker omdat je inkoop er nog af gaat, wat geld om op te knappen, en om te presenteren. Wellicht is het verstandig om eens te kijken wat voor jaarsalaris je er op termijn uit zou willen halen, en dan te kijken welke omzet je daarvoor nodig hebt. Je moet dan een beetje idee hebben van wat je ongeveer kwijt zult zijn voor je inkoop, onderhoud / opknappen (materialen en arbeid), je verwachte doorlooptijd en toch ook wat je voor een ruimte kwijt zou zijn. Dat je nu "gratis" ruimte hebt is mooi. Maar dat is geen goede aanname om mee te starten. Als je groeit, of als de ruimte niet meer beschikbaar is, zul je toch voor je ruimte moeten betalen. Het is altijd lastig om significant met je prijs te moeten stijgen. Dus je kunt beter starten met een reële prijs. Houdt er ook rekening mee dat je niet zomaar meer afval naar de stort kunt brengen als je zakelijk bezig bent. Je moet dit dan via een afval verwerker netjes laten afvoeren, en hier zul je ook kosten voor moeten maken. Ik verwacht dat als je dat goed uitzoekt, je uit zult komen dat dit segment niet gaat, en dat de reden is dat andere kiezen voor jongere en duurdere modellen. Bij b.v. auto's kan ik me voorstellen dat een laag segment nog wel een beetje werkt, maar dat loopt ook het hele jaar door, en zal meer vraag naar zijn dan vouwwagens lijkt mij, wellicht is het beter dit hobby matig te blijven doen, of te kijken of je kunt doorgroeien naar een wat duurder segment. Probeer je plan dus concreter te maken met cijfers, je krijgt dan voor jezelf een beter beeld. Wellicht wat onduidelijkheid over de marge regeling. Met de marge regeling betalen je klanten wel BTW, alleen is dat bedrag niet vermeld op de factuur. Bij de marge regeling wordt de BTW berekend over je winstmarge. Dus als je de vouwwagen voor 100 Euro van een particulier inkoopt, en je hem voor 250 Euro verkoopt kun je de marge regeling toepassen. Je maakt dus geen 250-100=150 Euro winst, maar 150/1,21 is circa 124 euro. Je moet dus 26 Euro BTW afdragen. Dit wordt niet zichtbaar op de factuur. Anders zou de koper ook jouw inkoop prijs kunnen berekenen. De koper ziet dat dus niet, maar jij moet het wel afdragen, daar moet je dus ook rekening mee houden. Daarnaast moet je misschien nog denken over garantie en service en verzekering. Wat doe je als de banden slecht zijn? Als je er nieuwe banden op legt, of moet laten leggen heb je zo weer 100-200 Euro extra kosten. Dekt je verzekering schade aan de loods die je "gratis" mag gebruiken voor zakelijk gebruik, bijvoorbeeld bij brand door een gasfles, slechte bedrading of zo iets. Er zijn hier verzekerings experts die je daar vast meer over kunnen vertellen. Verlies niet meteen de moed, reken er eens goed aan zodat je voor je zelf weet wat haalbaar en on-haalbaar is. Misschien zit ik er ook wel naast met mijn "wild guess". Sturen op realistische cijfers is beter. Succes!
  23. Tip: Vergeet niet om je contract partners als klanten en leveranciers op tijd te informeren over de overgang naar een BV. Door de BV constructie is er nu een beperkte aansprakelijkheid naar de je klanten toe. Als je niet goed communiceert / vast legt kan dat vervelend zijn als een klant later aangeeft dat hij de overgang naar BV niet accepteert vanwege die beperkte aansprakelijkheid. Je klant kan de proberen je alsnog prive aansprakelijk te stellen mocht het tot een dispuut komen. Ik weet niet zeker, maar vermoed dat dit voor eventuele geschillen met leveranciers b.v. ook van toepassing is.
  24. Ik heb ook meerdere Brother MFC's, erg tevreden en doen het hier ook al jaren. Slim dat hij dwars print, dus van links naar rechts (of andersom) ipv boven naar beneden. Daardoor met een kleine footprint ook A3 printen wat ik voor tekeningen soms handig is. Print ook Z/W als er een kleur op is, en kan scannen, zowel op de glasplaat als met een berperkte invoer. Daarnaast heb ik nog een oude Xerox Documate scanner, ideaal als je veel moet scannen, compact apparaat maar met automatische invoer. Drivers werd wel een probleem en met de Borther MFC had ik ook wel eens problemen dat hij de printer niet kon vinden met hun eigen software. Voor scannen gebruik ik sindsdien Vuescan, een scanner programma dat vele scanners ondersteund. Veel gebruiksvriendelijke dan Brother of Xerox eigen software. Men claimt door eigen analyse ook betere scan resultaten. Of dit echt zo is weet ik niet, ik vond de scan resultaten met de bijbehorende software en Vuescan handig en heeft ook OCR functie. Daarnaast vond ik zelf Foxit PhantomPDF ook een zeer waardevolle aanvulling, vooral voor oude documenten om OCR overheen te kunnen gebruiken. Vooral van documenten van veel honderde pagina's, bespaart dat zoveel tijd als je regelmatig iets terug moeten kijken.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.