B&T Belastingadvies

Senior
  • Aantal berichten

    37
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    1

Alles dat geplaatst werd door B&T Belastingadvies

  1. Hoi Omieee, Allereerst welkom op het forum! Als er voor 2018 aangifte inkomstenbelasting is gedaan, dan kun je daarin wel zien of er een auto op de balans geactiveerd is (dus zakelijk). Is dit nog niet gebeurd, dan heb je nog de mogelijkheid om de auto te etiketteren zoals je wilt (ongeacht of je wel of geen btw hebt teruggevraagd). Staat er wel een auto op de balans, kijk dan of de auto wel of niet buiten de bezittingen van de VOF is gehouden (buitenvennootschappelijk vermogen). Als de boete erg hoog is en de leasetermijn niet te lang, zou je misschien een onderhandse overeenkomst met je vader kunnen afsluiten (auto zijn eigendom, maar pas op naam als de leasetermijn is afgelopen). Wellicht kunnen anderen (ik ben geen jurist) aangeven of dit wel kan en of er nog haken en ogen aanzitten. Groet, Ruud.
  2. Hoi Koen, Waarschijnlijk heb je deze keuze niet, omdat het meer lijkt op het verhuren van een werkplek (btw belast), dan op de verhuur van een bedrijfsruimte. Mocht het toch gezien worden als de verhuur van een bedrijfsruimte, dan komt die 90% van Joost weer om de hoek kijken. Groet, Ruud.
  3. Hoi Catharina, Withholding tax is geen Duitse BTW (Mehrwertsteuer). Het is een voorheffing/bronbelasting vergelijkbaar met loonheffing/inkomstenbelasting in Nederland. M.b.t. jouw eigen winstberekening kun je uitgaan van een omzet van €450,-. Mocht je op geen enkele manier de inhouding terug kunnen krijgen of verrekenen, dan is er iets voor te zeggen om de omzet €431,01 te laten zijn. Zelf ben ik geen kenner van het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland, maar wellicht kunnen ze je bij Team GWO (Grensoverschrijdend Werken en Ondernemen) verder helpen (tel. 0800 024 12 12 bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur). Aan hun kun je vragen of je de inhouding terug kunt vragen middels een woonplaatsverklaring ( https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/internationaal/vermogen/teruggaaf_of_vrijstelling_van_buitenlandse_bronbelasting/teruggaaf_buitenlandse_bronbelasting_woonplaatsverklaring_aanvragen ) en teruggaafformulier ( https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/internationaal/vermogen/teruggaaf_of_vrijstelling_van_buitenlandse_bronbelasting/formulieren ) of dat het gebruikelijk is om voorkoming dubbele belasting toe te passen ( https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/inkomstenbelasting/voorkomen-dubbele-belasting ). Groet, Ruud.
  4. Eerwaarde Bishop, Welkom op het Forum! Vraag 1: Inkomen en kosten dien je te boeken in het jaar waarop ze betrekking hebben. Nu je toch bezig bent een schone lei te creëren, kun je de facturen (Q3 2016) in 2016 bij de omzet tellen. Als je in 2017 of later de vordering betaald krijgt, hoef je alleen de vordering maar af te boeken (dus niet meer bij de winst van die jaren te tellen). Op het moment dat je zeker weet, dat je een deel van het geld niet meer krijgt, kun je dat deel als kosten boeken. Vraag 2: Waar kom je die nominale waarde precies tegen? In de aangifte inkomstenbelasting? Verder moet je in de boekingen een verschil maken tussen de betaling van rente en de aflossing van de lening. De rente is zakelijk aftrekbaar (als de financiering geheel zakelijk is) en moet op de W&V-rekening terecht komen als kosten. De aflossing is geen kostenpost, maar je ziet het effect van de aflossing wel als een vermindering van de schuld op de balans. Groet, Ruud.
  5. Had ik niet zo moeten verwoorden. Mijn excuses!
  6. "Artikel 3.8. Winst Winst uit een onderneming (winst) is het bedrag van de gezamenlijke voordelen die, onder welke naam en in welke vorm ook, worden verkregen uit een onderneming." Graag gedaan :)!
  7. Hoi Jelle, Als je zelf al boekhoudervaring hebt, kun je best zelf de boekhouding doen. Wat voor jouw het juiste boekhoudpakket is, kan ik niet bepalen. Het is afhankelijk van je eigen wensen en het type onderneming. Er staan verschillende topics over boekhoudprogramma's op Higherlevel. Ook zijn er verschillende websites met gebruikerservaringen. Mijn raad zou zijn: lees je in, zoek iets uit en maak goed gebruik van de gratis proefperiode (die er meestal wel bij zit). Dit lijkt me geen overbodige luxe. Jullie bedrijf is aan het groeien, de bedragen en belangen worden groter. En als je zelf al een goede boekhouding aanlevert, hoeft een belastingaangifte of belastingadvies niet zo duur te zijn. En als de kwaliteit goed is, betaalt het zich zelf terug. Vraag in je omgeving eens na of er ondernemers zijn met goede betaalbare belastingadviseurs (niet zozeer een boekhouder, want de boekhouding doe je zelf al). Hier neem je zelf een standpunt over in. Als jij vindt dat je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, vul je 'ja' in. Anders vul je 'nee' in en wordt het resultaat overige werkzaamheden. De Belastingdienst en de ondernemerscheck bepalen niet of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst kan wel een tegenovergesteld standpunt innemen, maar dan is er altijd nog de mogelijkheid om een bezwaar in te dienen of in een later stadium in beroep te gaan. In de jurisprudentie zijn er genoeg voorbeelden te vinden, waarbij de Belastingdienst in het ongelijk wordt gesteld op dit punt. Naast de informatie bij de ondernemerscheck kun je ook deze pagina bekijken: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/wanneer_bent_u_ondernemer_voor_de_inkomstenbelasting/wanneer_bent_u_ondernemer_voor_de_inkomstenbelasting Nog een kleine aanvulling hierop. Mochten jullie een andere winstverdeling hebben afgesproken (samenwerkingscontract), bijvoorbeeld 40-40-20, dan volg je die verdeling ook in de aangifte. Ten slotte nog even over het uitbestede werk. Ben voorzichtig! Zorg dat er geen gezagsverhoudingen ontstaan, waardoor je als werkgever wordt gezien. Groet, Ruud.
  8. Uiteraard mag je alleen kosten meenemen, als die betrekking hebben op het betreffende boekjaar. Voorraad: De kosten voor het aanschaffen van voorraad kun je nog niet meenemen als er nog geen omzet is. In bepaalde gevallen is het mogelijk om voorraad af te waarderen https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2011-3447.html Afschrijving: Als in 2017 de bedrijfsmiddelen, waarover afgeschreven dient te worden, in gebruik zijn genomen, dan kun je de afschrijvingsmethodiek bepalen en de afschrijvingskosten meenemen. Afschrijven over nog niet in gebruik genomen bedrijfsmiddelen, is een ander verhaal. De voortbrengingskosten van een immaterieel activum, kunnen mee in het jaar van aanschaf. Voor de rest ben je aangewezen op goed koopmansgebruik. Die verliezen raak je niet kwijt, maar het is wel zaak dat je nog even uitzoekt wat er met de uitkering gebeurt, als er achteraf een bron van inkomen wordt aangemerkt door de Belastingdienst. Vanwege de WW-uitkering is het wellicht niet handig om voor de ambtshalve vermindering te gaan. Als er in 2017 en 2018 geen bron van inkomen is, dan kun je de kosten als verliezen in de aanloopfase van de onderneming in aanmerking nemen. Je mist dan wel de ondernemersaftrek, waar Prinsrachid het over heeft en je hebt niet gelijk de gewenste liquiditeit. Wel zijn de eerste inkomsten over het aftrekbare bedrag belastingvrij voor de inkomstenbelasting. Groet, Ruud
  9. Nee hoor, de aard van het beestje veranderd niet door er een ander labeltje op te plakken. Laten we maar hopen, dat je de klanten in jouw massagepraktijk niet dit soort verkooppraat te horen krijgen. Lijkt een beetje op de energieverkoper, die zakelijke energie verkoopt.
  10. Hoi Rene, Het is niet dat ik je de aftrekpost niet gun, sterker nog, van mij zou een ondernemer die lichamelijk werk verricht best de kosten van een masseur in aftrek mogen nemen. Maar in het verleden is er teveel misbruik gemaakt van aftrekposten met een gemengd (zakelijk / privé) karakter. In 1990 heeft de commissie Oort er een einde aan proberen te maken, door bepaalde kosten geheel of deels uit te sluiten van aftrek. Kosten voor persoonlijke verzorging zijn geheel uitgesloten, ook al weet je het zakelijk te verantwoorden. Uiteraard is er dan nog de uitzondering zijn de artiesten en topsporters. Vind ik wel een goede tip. Want helaas zijn jouw kosten ook niet mee te nemen als persoonsgebonden aftrek, omdat het gaat om het voorkomen van een blessure i.p.v. het genezen ervan. Groet, Ruud.
  11. Je onderneming begint feitelijk bij de eerste (voorbereidende) ondernemershandelingen. Als je de kosten met het oog op het starten van de onderneming hebt gemaakt, ben je dus eigenlijk al in 2017 met je onderneming begonnen. Ik zou gaan voor een ambtshalve vermindering van de jaren 2017 en 2018. De kosten gemaakt in 2019, neem je in 2019 mee. Omdat het om een redelijk hoge kostenpost gaat, zou ik het schriftelijk doen. Dan kun je het meteen uitleggen, zodat ze niet op je stoep hoeven te komen staan. En je kunt gelijk vragen of ze een formulier opsturen om de btw nog terug te vragen (als je ondernemer voor de omzetbelasting bent) voor 2017 en 2018. Mochten ze hier niet mee akkoord gaan omdat ze vinden dat er nog geen bron van inkomen is, dan kun je altijd nog artikel 3.10 Wet IB 2001 toepassen (opvoeren van aanloopverliezen). Daar heb je qua directe liquiditeit niet zoveel aan, omdat je niet meer kosten dan inkomsten mag opvoeren , waardoor je geen verlies creëert. Maar de kosten gaan dan niet verloren. Groet, Ruud.
  12. Hoi Sharon, Je denkwijze klopt vrij aardig. Als zelfstandige moet je je voor de aftrekposten in de inkomstenbelasting altijd drie vragen stellen: Hebben de kosten een zakelijk karakter? Drukken de kosten op jou? Zijn de kosten niet op een of andere manier uitgesloten of beperkt aftrekbaar? In deze casus is het antwoord: Als je artiest en beroepssporter bent en de behandelingen als persoonlijke verzorging met een zakelijk karakter worden gezien, heb je recht op aftrek. Hier nog wat extra uitleg op basis van de eerdergenoemde punten: Allereerst moeten kosten zakelijk zijn, wil je ze in aftrek nemen. Een belangrijk aspect hierbij is, dat je de kosten niet zou hebben gemaakt als je de zaak niet zou hebben gehad. Vaak zal het privé element te groot zijn, maar het zakelijk beschouwen van een behandeling, voor een bij het uitoefenen van het beroep opgelopen blessure, vind ik wel verdedigbaar. De kosten moeten "drukken". Daarmee wordt bedoeld dat je alleen datgene mag opvoeren, wat je ook zelf betaalt. Als je een deel vergoed krijgt, of een ander voor je betaalt, mag dat deel niet worden meegenomen in de aftrekpost. Dit geldt meer in het algemeen ook voor de btw. Als je de btw terug kan vragen bij een kostenpost, mag je alleen de kosten exclusief btw als kostenpost opvoeren. Als de kosten (deels) zakelijk en (deels) drukken, moet je nog altijd even nagaan of de kosten beperkt aftrekbaar of zelfs helemaal zijn uitgesloten van aftrek. Dat is in beginsel het geval bij persoonlijke verzorging. Dit is geregeld in artikel 3.16 van de Wet inkomstenbelasting 2001. In hetzelfde artikel staat echter ook, dat er voor artiesten en beroepssporters een uitzondering wordt gemaakt. Groet, Ruud.
  13. Klopt. Het is dus van belang goed helder te krijgen of er sprake is van 'onderzoek' of 'ontwikkeling' (of een combinatie van de twee). Ik vind 'ontwikkeling' verdedigbaar omdat het lijkt op het vormen van een digitale kennisbron, die je vervolgens kunt gebruiken om aan bepaalde wetgeving te voldoen. Ook is het dossier verhandelbaar (Basto heeft zich ingekocht).
  14. Is er een accountant op HigherLevel, die over de wijze van boeken iets meer kan vertellen? Ik blijf het vreemd vinden, dat het stoffendossier als een soort licentie/vergunning is geboekt. Als het stoffendossier als ontwikkeling geactiveerd dient te worden, dan zijn we een heel eind. Stel er dient geactiveerd te worden en er is nog geen aangifte vennootschapsbelasting (of inkomstenbelasting) gedaan, dan kun je twee dingen doen. Je neemt zelf het standpunt in, dat er recht is op investeringsaftrek. Immers je investeert in een immaterieel activum , dat bijdraagt aan de nationale productiecapaciteit. Geef in de aangifte aan dat er recht is op investeringsaftrek . Je laat de beoordeling (met de kans, dat het niet geaccepteerd wordt) vervolgens aan de Belastingdienst. Als je vooraf meer zekerheid wilt, of dat je iets in handen hebt voor de accountant, kun je vooroverleg plegen met de Belastingdienst. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/standaard_functies/prive/contact/rechten_en_plichten_bij_de_belastingdienst/ruling/ruling Verwijs naar de relevante artikelen: 1) investeringsaftrek, artikel 3.40 Wet IB 2001 (je investeert in een bedrijfsmiddel waarover afgeschreven wordt), 2) het begrip investeren, artikel 3.43 Wet IB 2001 (aangaan van de verplichting m.b.t. aanschaf (inkoop consortium) en voortbrengingskosten), 3) uitgeloten bedrijfsmiddelen, artikel 3.45 Wet IB 2001(hierbij geef je aan dat het gaat om een bedrijfsmiddel, dat niet wordt uitgeloten op basis van artikel 3.45, lid 1 onderdeel f Wet IB 2001, omdat het gericht is op de uitbreiding van de nationale productiecapaciteit) en eventueel 4) artikel 8 Wet op de vennootschapsbelasting (om vanuit de vennootschapsbelasting naar de inkomstenbelasting te verwijzen). Ook vermeld je dat je aanspraak maakt op investeringsaftrek m.b.t. de inkoop (aanschaf) en toekomstige voortbrengingskosten bij verdere ontwikkeling (fiscale gevolgen toekomstig handelen). Als er wel al aangifte is gedaan kijk dan naar de mogelijkheden van opnieuw indienen of aanvullen van de aangifte, bezwaar of ambtshalve vermindering.
  15. Veel onderzoek wordt niet geactiveerd op de balans (kosten worden in de loop van het jaar in aftrek gebracht) en heeft het karakter van een kostenpost (geen recht op investeringsaftrek). Pas als het stoffendossier als een investeringspost kan worden gezien , komt investeringsaftrek in zicht. Hoe zijn de andere leden (in het bijzonder de leden die zich ook hebben ingekocht) er in het verleden mee omgegaan? Hebben er al andere fiscalisten naar gekeken. Heeft de Belastingdienst hierover al uitspraken gedaan? Het blijft een complexe casus. Wellicht kun je, als de overige leden niet het inzicht kunnen verschaffen, om een standpuntbepaling verzoeken bij de Belastingdienst. Wel of geen investeringsaftrek, heeft mijns inziens meer te maken met het begrip investeren (artikel 3.43, Wet IB 2001) dan de uitsluiting van bedrijfsmiddelen (art 3.45, Wet IB 2001), waar je accountant het over had. Groet, Ruud.
  16. Nog even voor de goede orde, vanwege het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd ben je niet verplicht om af te rekenen of om te zetten. Zolang je blijft ondernemen zoals je gewend bent, met een positief eigen vermogen, hoef je niet verplicht af te rekenen. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/inkomstenbelasting_voor_ondernemers/fiscale_reserves/oudedagsreserve
  17. Cosara, ik heb nog niet zoveel posts op mijn naam staan, maar hopelijk ben ik straks net zo ruimhartig als jij, in het toegeven van mijn ongelijk. Bij deze een duim voor je reactie! Waarom de rechtbank het nodig heeft gevonden om deze conclusie te trekken is mij een raadsel. De Belastingdienst kan al jaren met de huidige regels (eventueel met een verhoging van de bijtelling bij excessief privégebruik) uit de voeten. Dit op basis van een uitspraak van de Hoge Raad in 2001 (nr. 36 108), gevolgd door een nog geldend besluit uit 2005 (cpp2005/3134M). De rechtbank had overigens deze toevoeging niet nodig om de ondernemer in z'n gelijk te stellen.
  18. Ik zou er toch voorzichtig mee zijn en adviseer om zo min mogelijk contant en met de pinpas van een ander te betalen. Zeker als het om autokosten gaat. De Belastingdienst wil namelijk weten dat je de kosten met 'het oog op de zakelijke belangen van de onderneming' hebt gemaakt. De quote komt uit een uitspraak van Gerechtshof Arnhem (23 november 2010 https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHARN:2010:BO6929) Voor de inkomstenbelasting is dit zeker waar. Maar een auto kan voor de inkomstenbelasting privé en voor de omzetbelasting zakelijk zijn geëtiketteerd. Je kan dan naast de inkomstenbelastingaftrek, ook nog wat btw terugvorderen. Het gaat Willem om het laatste.
  19. Daar ben ik blij om:) Eigenlijk is er een leeftijdsgrens voor het ingaan van de lijfrente (vijf jaar na AOW-gerechtigde leeftijd, voorheen 70 jaar). Om te voorkomen dat ondernemers gedwongen hun onderneming moeten staken (bijvoorbeeld bedrijfspand verkopen om een lijfrente te kopen), is er een goedkeuring dat de lijfrente ook na het bereiken van de leeftijdsgrens mag ingaan. Voorwaarde is wel dat bij staking de uitbetaling van de termijnen gelijk moet starten. Tja, is nogal afhankelijk van je situatie. Als je ongeveer 50% belasting moet afdragen bij een afkoop, dan zal een lijfrente waarschijnlijk voordeliger zijn, ook al krijg je 0% rendement. Heb je een laag inkomen ten tijde van staken, dan zou afrekenen ook gunstig kunnen zijn. Deels afrekenen zou ook nog een optie kunnen zijn. Wat is eigenlijk de reden dat er afgerekend moet worden? Kijk hier even goed na of de FOR wel goed in de boeken is verwerkt. De reserve is van de onderliggende ondernemers (jij en je echtgenote) en niet van de VOF. De FOR hoort dus niet op de balans van de VOF maar op de op de onderliggende balans (onderdeel van het kapitaalaandeel) van de ondernemer te staan. Dit gaat nog wel eens fout bij een VOF.
  20. Dag Willem, De Belastingdienst wil graag weten, dat jij de afnemer bent. Omdat op de tankbon geen afnemer vermeld staat, moet de afnemer herleidbaar zijn. Om discussies te voorkomen kun je het beste met 'plastic' betalen. Dat het 'plastic' ook zakelijk moet zijn, is mij niet bekend. Bij een grotere onderneming of bij een bv, zal zakelijk 'plastic' de herleidbaarheid wel vergroten. Het staat inderdaad niet duidelijk op de site van de Belastingdienst. Op de volgende pagina wordt het wel enigszins vermeld: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/btw_aftrekken/welke_btw_is_aftrekbaar/bijzondere_situaties/bijzondere_facturen Groet, Ruud.
  21. Gezien de gang naar de boekhouder is deze info waarschijnlijk ook al gedateerd, maar goed. Net zoals het niet correct zou zijn om alle kosten zakelijk te nemen (bij gemengd gebruik), zou het ook niet correct zijn om meer dan 100% te corrigeren. Dan zou je, naast dat je al geen aftrekpost hebt, nog een stuk bijtelling als extra inkomen voor je kiezen krijgen. De Hoge Raad heeft daar in het verleden ook nog een uitspraak over gedaan: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:HR:2005:AT7203
  22. Duurzaam overtollige liquide middelen behoren inderdaad tot het privévermogen. Maar door het niet onder te brengen in een lijfrente of bankspaarproduct, kan het weer belast zijn in box 3. Wat het afrekenen betreft, wordt er niet gekeken naar het privé gaan van de overtollige liquide middelen. De reserve (FOR) neemt hierdoor niet af en blijft op de balans staan. Bij staking valt een niet omgebouwde FOR dan alsnog in de stakingswinst.
  23. Hoi Websmoker, Laat ik beginnen met het advies om je goed te laten begeleiden als je binnenkort gaat staken. Als je nu een grote fiscale reserve op de balans zit opgescheept, heeft je huidige boekhouder z'n werk misschien niet goed gedaan. Het is me niet overal duidelijk wat je vraagt, maar ik ga een poging wagen je vragen te beantwoorden. Het doorschuiven van de reserve naar je echtgenote kan niet. Vergeet dit maar gelijk. Nu eerst even een korte gesimplificeerde uitleg over de Fiscale Oudedagsreserve (FOR). De FOR valt onder te verdelen in 3 stappen: Stap 1 Opbouw: Ieder jaar mag een ondernemer onder voorwaarden een deel van z'n winst reserveren voor z'n oude dag. Over het deel wat gereserveerd wordt, hoeft geen belasting betaalt te worden in dat jaar. Let wel, het gaat om uitgestelde belasting, er zal op enig moment over afgerekend dienen te worden. Als er geen of te laat rekening wordt gehouden met stap 2 en 3, kun je behoorlijk in de problemen komen. Stap 2 Omzetten: Het idee van de FOR is niet een belastingvoordeel bij 'stap 1', maar zorgen dat je op je oude dag nog een spaarpot hebt. De reserve moet van de balans af en worden ondergebracht bij een verzekeringsmaatschappij (lijfrentevoorziening) of bank (banksparen). Laat ik voor het gemak maar stellen dat deze stap belastingneutraal is. In het jaar van omzetten heb je meer winst omdat de reservering vrij komt en bij je winst wordt geteld maar tegelijkertijd heb je een aftrekpost in box 1. Je hoeft dit niet gelijk ieder jaar te doen, maar is meestal wel verstandig om verplicht afrekenen over een groot bedrag aan het einde te voorkomen. Wacht je tot het staken van je onderneming, dan kun je de hele reserve in één keer omzetten in een lijfrente of bankspaarproduct. Maar je moet dan wel het geld hebben of bijvoorbeeld een te verkopen bedrijfspand, om de reserve om te kunnen zetten. Als dit niet het geval is, wordt de hele reserve bij je jaarinkomen geteld en moet je dus afrekenen. Stap 3 Uitkeren: Binnen vijf jaar na AOW-gerechtigde leeftijd moet de lijfrente of het bankspaarproduct in delen (minimaal vijf jaar) gaan uitkeren (er is een uitzondering voor de ondernemer die tot na dit tijdstip blijft doorwerken). De uitkeringen worden bij je jaarinkomen geteld. Bij deze stap ga je weer belasting betalen. Het voordeel is wel dat je als AOW-gerechtigde minder belasting (premies) betaalt en dat het hele opgebouwde bedrag in delen wordt uitgekeerd, zodat je totale inkomen niet in de hoogste tarieven hoeft te komen. Nu weer terug naar jouw situatie. Als ik je goed begrijp heb je een opgebouwde reserve als in 'Stap 2' en moet daar iets mee gebeuren, maar je vindt de rente op dit moment te laag. Ik ga er ook even van uit dat het geld aanwezig is, want je hebt het over inleggen buiten Nederland. Verder kan ik je persoonlijke situatie niet beoordelen, maar je hoeft niet persé te stoppen met AOW-gerechtigde leeftijd. Zolang je doorwerkt met dezelfde intensiteit, hoef je niet af te rekenen. Buiten Nederland het geld onderbrengen wordt lastig. 'Stap 2' moet gebeuren bij een toegestane aanbieder. Ik wil niet zeggen dat het niet kan, maar een buitenlandse aanbieder moet voldoen aan allerlei ministeriële voorwaarden. De toegestane aanbieders worden omschreven in artikel 3.126 (lijfrente) en 3.126a (banksparen) van de Wet IB 2001. Natuurlijk is het raadzaam om te kijken naar het rendement op je inleg, maar vaak is een verplichte afrekening veel vervelender dan een lage rente. En als het toch tot afrekenen komt, dan is het ook afgehandeld en ben je vrij om te doen wat je wilt. Vindt je de huidige rendementen op banksparen te laag, dan kun je ook kijken of een 'ouderwetse' lijfrente voldoende oplevert. Als je afrekening wilt voorkomen, dan ben je normaal wel gebonden aan banksparen of lijfrente. Vergeet ook maar de achtergestelde leningen en voor meerdere jaren vastleggen. Dat laatste doe je eigenlijk al. Als je het hele bedrag gaat uitbetalen over 20 jaar, dan staat de tweede helft al automatisch 10 jaar vast. Groet, Ruud.
  24. Dat is inderdaad niet de bedoeling, maar daar gaat de discussie niet over. Hier zijn we het oneens. Bij een personenauto is wat etikettering betreft, de kilometergrens bepalend en niet de verhouding tussen privé en zakelijk gebruik. Mocht je in de masterscriptie of beter nog, in een besluit of arrest (van na 2001) een passage tegenkomen, dat bij heretikettering van een auto de kilometergrens niet van toepassing is, dan word ik hier graag van op de hoogte gesteld.
  25. Mee eens, dacht dat dit toch wel algemeen bekend was. Maar voor een ieder die geen zin heeft om het hele boekwerk "KEUZEVRIJHEID IN DE VERMOGENSETIKETTERING" te lezen hier een link naar de site van de Belastingdienst: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/auto_en_vervoer/auto_van_de_onderneming/autokosten/keuzemogelijkheden_auto Heb je het zelf al gelezen? De keuze op basis van 500 km staat er ook in.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.