• 0

Recessie wordt te gemakkelijk als excuus gebruikt

Grappig: wat er gebeurt met tot voor kort het meest populaire onderwerp van HL als er een kleine broer-versie van gemaakt wordt ;) Nu staan we hier wat droger dan normaal.

 

Of komt het door de recessie ? (Ook gemerkt de laatste maanden, dat alles & iedereen de schuld is van De Recessie ?) ;D

 

Hoe dan ook : nu ook eens een Yess! van mijn kant. Gewoon een hele leuke opdracht, met internationale kanten er aan, bij een leuk bedrijf. Ik ben er erg blij mee.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 1

Ruben,

Ik waardeer je reakties die er op dit forum uitspringen (mijns inziens), maar soms........

Ik geloof niet dat men daar zit te wachten op ene Ruben die leuke verhaaltjes schrijft op een forum.

We hebben het hier over een onderdeel v/e wereldwijd concern 40.000 medewerkers, 10,5 miljard omzet.

 

Niet om je af te vallen hoor, wil er alleen maar mee aangeven dat er in zo'n wijd verspreid concern toch genoeg knappe koppen rondlopen die volgens jouw ideeën dit toch wel hadden moeten zien aankomen........

En dat geloof ik dus niet

 

Ed, ik weet zeker dat echt helemaal niemand zit te wachten op iemand die leuke verhaaltjes schrijft op een forum, en al helemaal niet als 'ie Ruben heet. Als je van te voren had gezegd dat het gaat om zo'n molog, had ik niet geschreven om eens te praten. En dat praten was niet eens bedoeld als "ik heb de oplossing". Ik houd me al tijden bezig met de problematiek rondom faillissementen in het MKB. En in dat licht zou ik wel eens de case willen bestuderen hoe het komt dat een onderneming binnen 3 maanden zonder orderportefeuille komt te zitten. Dat er zo'n groot bedrijf bij betrokken is, maakt de case op zich niet minder interessant, maar dat heeft mijn interesse niet.

 

En ik ben wel de laatste die van mening is dat 'ie welke toegevoegde waarde dan ook heeft tussen al die knappe koppen binnen een wijd verspreid concern met 40.000 medewerkers en 10,5 miljard omzet. Daar heb ik toch allemaal geen verstand van joh! Ik weet niet eens hoeveel nullen 10,5 miljard heeft! Daar zitten allemaal belangrijke meneren die hele ingewikkelde dingen doen waar ze lang voor geleerd hebben. En als zij het niet eens kunnen zien aankomen, dan kan toch niemand het zien aankomen?

 

@Rien: Bij GM zitten dezelfde knappe koppen man! Snap dat dan! Die hebben bij elkaar op Yale en MiT gezeten. Tijdens de gemiddelde maandagochtend carpoolrit zit daar meer kennis over bedrijfsvoering in één Toyota Prius dan hier op het hele forum bij elkaar. En echt, ze konden er niets aan doen. Echt waar. They never knew what hit them. En je kunt dan toch niet van Jan met de Pet uit Oldenzaal verwachten dat hij wel kan anticiperen op wat komen gaat? Nee hoor, het is mij helemaal duidelijk. We gaan naar de kloten en we kunnen er niets aan doen. Dat je dat niet snapt....

Link naar reactie
  • 0
Je kunt toch in een gespecialiseerd bedrijf niet verwachten dat 60 man personeel ook nog over een ander specialisme zouden beschikken? "
???

 

Ik zou wel verwachten dat dit bedrijf in de goede tijden bijvoorbeeld zou kijken in welke branches deze specialismen nog meer inzetbaar zijn. Of welke delen van het personeelsbestand daar voor gebruikt kunnen worden. In elk gespecialiseerd bedrijf lopen mensen rond met vaardigheden die, soms met een kleine aanpassing, ook voor andere doelgroepen en branches ingezet kunnen worden.

 

Doet men dit niet dan kan je de gevolgen ver van te voren aan zien komen, en moet er niet over gklaagd worden als het eenmaal zo ver is.

Specialist op het gebied van "advertising by products",

vinder van het juiste geschenk voor uw doel.

Link naar reactie
  • 0

@Rien: Bij GM zitten dezelfde knappe koppen man! Snap dat dan! Die hebben bij elkaar op Yale en MiT gezeten. Tijdens de gemiddelde maandagochtend carpoolrit zit daar meer kennis over bedrijfsvoering in één Toyota Prius dan hier op het hele forum bij elkaar. En echt, ze konden er niets aan doen. Echt waar. They never knew what hit them. En je kunt dan toch niet van Jan met de Pet uit Oldenzaal verwachten dat hij wel kan anticiperen op wat komen gaat? Nee hoor, het is mij helemaal duidelijk. We gaan naar de kloten en we kunnen er niets aan doen. Dat je dat niet snapt....

 

;D ;D

Specialist op het gebied van "advertising by products",

vinder van het juiste geschenk voor uw doel.

Link naar reactie
  • 0

 

Dat je het niet gelooft spreekt niet in je voordeel. Neem nu bijvoorbeeld GM.

 

En waarom zou dat niet in mijn voordeel spreken? Je komt zelf met een voorbeeld van een totaal andere onderneming, dus mijns inziens niet vergelijkbaar.

Daarnaast ken ik de onderneming vrij goed en weet daardoor dat het geen goed vergelijk is.

Beter een kleine baas dan een grote chef.......

Link naar reactie
  • 0

Kreeg van een HL-lid een pm met daarin een voorbeeld met betrekking tot lager opgeleid personeel. Zonder de details daarvan te onthullen wil ik een analoog een voorbeeld geven.

 

Stel ik heb chauffeurs aan het werk op zwaar materieel in de Rotterdamse haven bij bijvoorbeeld Swarttouw in de op en overslag van grondstoffen, Kolen, ijzererts e.d. Ditzelfde materieel wordt ook gebruikt in de wegenbouw, kleiner maar indentiek in grond- en loonwerk. Als je dus als detacheerder er voor hebt gekozen al je pijlen te richten op het op- en overslag en de andere branches links hebt laten liggen ben je misschien te kortzichtig geweest.

 

Natuurlijk zijn er ook branches waar het niet of minder voor geldt. Als beroepsgoederenvervoerder hen je nu echt een probleem. dalende invoer en produktie zorgt automatisch voor minder werk. Toch zal je ook hier zien dat de creative en spaarzame ondernemers het zullen redden en dat de overgefinancierde en in de leasecontracten ingepakte op groei gerichte bedrijven zullen omvallen.

Specialist op het gebied van "advertising by products",

vinder van het juiste geschenk voor uw doel.

Link naar reactie
  • 1

Heerlijke discussie dit :)

 

Ik ben het in grote lijnen met Ruben eens. En tuurlijk ligt het in de praktijk genuanceerder maar feit blijft dat er een hoop bedrijven zijn die met hun hoofd in het zand gezeten hebben en daadwerkelijk dachten dat de bomen tot de hemel groeiden.

 

Het schijnt ook bij een hoop knappe koppen nog elke keer weer als een donderslag bij heldere hemel te komen wanneer blijkt dat de ecomomie cyclisch is en er na goede jaren altijd weer slechte jaren volgen (ik meen me vanuit mijn schooltijd een curve van ene meneer Lorentz te herinneren). En elke keer als de economie neer gaat (of dreigt te gaan) spreekt men nog net niet over het einde der tijden. Echter wanneer 2-3 jaar later alles weer aantrekt hoor je ze gek genoeg niet meer...

 

Diversificatie is inderdaad het toverwoord. Maar zoals Eitje al aangaf, dat werkt niet in elke branche. Feit blijft dat de orders in hoog tempo opdrogen in deze periode. Ik ben er van overtuigd dat dit in veel gevallen puur paniekvoetbal betreft onder het mom van de economische crisis. Maar goed, je zal maar net in die business zitten.

 

Voor 90% afhankelijk zijn van een klant lijkt me nooit verstandig aangezien je dan wel heel gevoelig bent voor een eventuele neergang bij de klant, zoals Rien al aangaf had daar natuurlijk wel eerder op ingespeeld kunnen/moeten worden. Maar helaas loopt het wel vaker zo, meestal zie je dat men door de drukte vooral bezig is met het nu en dat dergelijke zaken om die reden blijven liggen. En dan komt een neergang nu extra hard aan.

 

Kijk ik naar de praktijk van mijn eigen bedrijf, ik heb vanaf het begin diversificatie hoog in het vaandel gehad. Zeker met het oog op de economische ontwikkeling (ik ben destijds sowieso begonnen in een tijd van neergang), loopt de ene activiteit minder, vangt de andere het in principe (deels) weer op. Je spreidt in ieder geval het risico en bent minder kwetsbaar.

 

Ook nu merk ik dat deze aanpak prima werkt: waar onze winkels door het ingezakte consumentenvertrouwen minder dan 50% van de omzet halen die ze normaal rond deze tijd halen (we richten ons ook nog eens op niche markten met die 2 winkels), loopt ons andere bedrijf, dat zich op het bedrijfsleven richt, als een zonnetje. Sterker nog, ik weet van de gekkigheid niet hoe ik al die opdrachten moet inplannen! Per saldo doen we het dan ook nog meer dan prima als bedrijf. Hadden we alleen onze winkels gehad waren we daarentegen wel degelijk in big trouble geweest.

 

Maar ook met ons dienstverlenende bedrijf heb ik me zoveel mogelijk in proberen te dekken door in plaats van voor grote klussen (die op dit moment makkelijk uitgesteld cq gecancelled worden) juist te gaan voor kleinere klussen bij meerdere opdrachtgevers.

 

Betekent dit dat wij vrolijk door een eventuele recessie heen zullen marcheren? Geen idee, ik hoop het wel. Maar wat ik wel weet is dat je door wat gezond boerenverstand al een heel eind kan komen.

 

My 2 cents...

Mediascape - Hét adres voor betaalbare huisstijlen, reclame en websites.

We heten u van harte welkom op: www.mediascape.nl

Link naar reactie
  • 0

 

Ed, ik weet zeker dat echt helemaal niemand zit te wachten op iemand die leuke verhaaltjes schrijft op een forum, en al helemaal niet als 'ie Ruben heet.

...

 

Wel, daar hebben zowel Ed als jij dan ongelijk in. Ik verheug me al als ik weer zo'n lap tekst van je zie. Die zijn boeiend, vaak met humor, en ook al ben ik het niet altijd met je eens, het is altijd 'food for thought'. En ik vermoed dat ik niet de enige ben die er zo over denkt, zie het aantal reuzen dat je gekregen hebt.

 

Als je mocht besluiten minder te gaan schrijven, print ik al je stukken, en sla je er mee om de oren tot je van gedachten verandert.

 

Zo, en nu eerst koffie! ;D

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
  • -1

Wel, daar hebben zowel Ed als jij dan ongelijk in.

 

Dan heb je me toch niet helemaal begrepen:

 

 

Ruben,

Ik waardeer je reakties die er op dit forum uitspringen (mijns inziens), maar soms........

Ik geloof niet dat men daar zit te wachten op ene Ruben die leuke verhaaltjes schrijft op een forum.

Beter een kleine baas dan een grote chef.......

Link naar reactie
  • 2

Edit...ik haal mijn deelname aan deze discussie wel weg, word toch genegeert omdat ik hier blijkbaar te dom voor word bevonden!

 

Vraag ik n.a.v. dit bericht waar Eitje68 is gebleven om Eitje weer onder de aandacht te brengen en krijg ik anoniem een kneus, ???

 

Het commentaar:

Alleen het "Waar is Eitje68 nou?" van jou is wel vrij kinderachtig, houd het zelf dan ook netjes.

Link naar reactie
  • 0
Vraag ik n.a.v. dit bericht waar Eitje68 is gebleven om Eitje weer onder de aandacht te brengen en krijg ik anoniem een kneus,

 

Het commentaar:

Alleen het "Waar is Eitje68 nou?" van jou is wel vrij kinderachtig, houd het zelf dan ook netjes.

 

Ik mag toch hopen dat je niet aanneemt dat je die van mij hebt gehad? Het is namelijk echt een redenatie van niets....Daar komt nog bij dat ik heb besloten (zie kneus die ik aan Ruben uitdeelde) dat ik daar mijn naam bijzet, ik hou niet van dat laffe gedoe...)

Om gelijk maar even anwoord op je vraag te geven, ik ben er nog hoor maar ergerde me aan het feit dat mijn kritiek totaal werd genegeerd, er werd op een ieder zijn commentaar ingegaan maar blijkbaar moest ik mijn mond houden, nou ja prima dan toch, dan houd ik die wel hoor....ik heb momenteel wel andere dingen aan me hoofd als me druk maken om driedelig grijs dat lukraak theoretische geleuter het net op gooit, (mensen ontslaan, met leveranciers om de tafel enz enz om ons bedrijf van de ondergang te redden want wij waren namelijk zo dom dat we de krisis niet aan hebben zien komen.....een aantal maanden geleden nog werd ons door de gehele wereld verzekerd dat er niets aan de hand was maar we hadden daar heen moeten prikken, echt vreselijk dom en kortzichtig van ons dus logisch dat er mensen zijn die het de moeite niet waard vinden om in te gaan op 'zulk dom ondernemerschap...) *

 

* dit gaat uiteraard niet over mijn webwinkeltje maar "andere"bedrijf van echtgenoot.

 

Dus Rene van mij een reus om die kneus van wie dan ook te compenseren, je was tenslotte de enige die zich afvroeg waar ik was gebleven, waarvoor dank!

 

 

www.kikibags.nl

Link naar reactie
  • 0

...

ik ben er nog hoor maar ergerde me aan het feit dat mijn kritiek totaal werd genegeerd, er werd op een ieder zijn commentaar ingegaan maar blijkbaar moest ik mijn mond houden, nou ja prima dan toch, dan houd ik die wel hoor....

...

 

 

Een zeer onterechte conclusie van je. Als er niet op je commentaar wordt gereageerd wil dat nog niet zeggen dat het niet waardevol is. Ik vind in dit draadje veel reacties de moeite waard, toch heb ik er niet op gereageerd.

 

Sterker nog, toen ik dit draadje begon te lezen had jj je reacties al weggehaald...

 

Dus als je een volgende keer reactie wilt van mij, moet je deze trage slak wel wat meer tijd geven ;D

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
  • 1
Een zeer onterechte conclusie van je. Als er niet op je commentaar wordt gereageerd wil dat nog niet zeggen dat het niet waardevol is. Ik vind in dit draadje veel reacties de moeite waard, toch heb ik er niet op gereageerd.

 

Sterker nog, toen ik dit draadje begon te lezen had jj je reacties al weggehaald...

 

Ik moet bekennen dat ik (waarschijnlijk door de omstandigheden waar wij zakelijk in verkeren) misschien momenteel wat primitief reageer op zaken als deze, kan het normaliter allemaal wel wat verstandelijker bekijken maar word dus momenteel erg geleid door mijn emotie's, ben ook maar een mens :-\

 

Dus als je een volgende keer reactie wilt van mij, moet je deze trage slak wel wat meer tijd geven

 

Ik zal er in het vervolg aan denken..... :-K

www.kikibags.nl

Link naar reactie
  • 0

Vraag ik n.a.v. dit bericht waar Eitje68 is gebleven om Eitje weer onder de aandacht te brengen en krijg ik anoniem een kneus, ???

 

 

Schijnbaar is het in dit topic populair om kneuzen te geven. Ik krijg het verwijt dat ik zit te "hakken" terwijl ik een ander (Fred Wiersma) keurig probeer uit te leggen mbv quotes dat hij mijn eerdere opmerking verkeerd begrepen heeft.

 

Beter een kleine baas dan een grote chef.......

Link naar reactie
  • 0

Ha de slag bij almelo.

 

Ik heb het vragenuurtje gezien en dit gaat om plannen waarbij gekeken gaat worden hoe banken zich gedragen etc, de tweede kamer zal pas vrijdag avond verder geïnformeerd gaan worden....

 

 

 

geverifieerd-adres.nl Laat maar zien wie je bent met logo & online certificaat Dat ben ik En ook een keurmerk oplossing voor je Belgische webshop geverifieerd-adres.be
Link naar reactie
  • 0

Afhankelijk van de branche en bedrijf e.d. zullen er vast bedrijven zijn die hier last van hebben maar tegenwoordig lijkt echt elke tegenslag aan de recessie of kredietcrisis te liggen.

 

Bij mij in de buurt zit een winkelstraat met heel veel gelijksoortige kledingzaken zowat op een rij naast elkaar.

Een enkele zaak heeft duidelijk een apart assortiment maar de meeste mikken op dezelfde doelgroep.

Een aantal van deze zaken gaat nu dicht.. en allom wordt er geroepen dat dat door de kredietcrisis komt....

Volgens mij waren er gewoon te veel gelijksoortige winkels, nu zijn de consumenten wat zuiniger en wellicht kritischer.

Dat is geen kredietcrisis, dat is gewoon zoals het werkt. Een verstandige ondernemer was daar niet nog een zoveelste kledingzaak begonnen..

 

Er zijn ook genoeg bedrijven, ook binnen de detailhandel, die het nog prima doen. Sommige zelfs beter dan ooit.

 

Voor bepaalde bedrijven is de recessie wel een heel makkelijk excuus.

 

Karen

Link naar reactie
  • 0

Het komt erbij inderdaad, een gezonde marktpartij moet klappen kunnen opvangen.

Ik pretendeer zelfs blij te zijn met de recessie, er vallen een hoop rotte appels uit de bomen, de natuurlijke selectie kan lekker zijn gang gaan. En waar dingen veranderen ontstaan mogelijkheden ;D

Link naar reactie
  • 0

Het kraakt toch hier en daar wel in de handel, distributie en retail >;(

 

De retail heeft tot nu toe weinig last van de recessie, de zaken waar het nu slecht mee gaat waren voor de recessie ook al niet rendabel.

Het is nu natuurlijk een mooi excuus het op de recessie te gooien.

 

Ik woon in de regio waar veel mensen bij de Hoogovens werken en merk wel dat het met veel toeleveranciers en bedrijven die voor de Hoogovens werken slecht gaat.

Jaren lang heeft men niets aan marketing gedaan omdat de Hoogovens de enigste klant was en nu deze weg valt storten deze bedrijven als plumpuddingen in.

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    6 leden, 224 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.