• 0

Eenmanszaak in zwaar weer en schulden: faillissement? WSNP? En personeel?

Goedemiddag beste mensen,

 

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen eea duidelijk te krijgen.

 

Ik heb (nu nog) een eenmanszaak die doet ICT-dienstverlening. De klap met de crisis was te groot, opdrachten blijven uit en ik sta (zakelijk) nog rood bij de bank voor zo'n €75.000,- en denk ik nog zo'n € 15.000,- bij belastingdienst en enkele overige schuldeisers. Ik heb 1 man personeel in dienst, maar diens loon kan ik de komende maand al niet meer betalen. Hij is wel een goede vriend van me en hij weet ook gewoon hoe we er voor staan.

 

Een korte geschiedenis: na eerst vanuit huis te hebben gewerkt zijn we op een gegeven moment overgestapt op een bedrijfspand, hebben stagiaires aangenomen en wat personeel, daardoor begon de schuld bij de bank op te lopen. Ik was door de werkzaamheden toen al overspannen geraakt en daardoor verloor ik steeds meer mijn grip op de zaak. Op een gegeven moment heb ik het limiet van de rekening-courant maar laten verhogen om maar door te kunnen gaan; ook heb ik aanzienlijk zelf geinvesteerd (meer dan een ton). Dat is nu ook helaas op. Ik heb getracht om half opgebrand de nog de boel te redden, maar alles kostte gewoon oneindig moeite en ik kreeg het niet voor elkaar. Ik ben net een half jaar ertussenuit geweest met mijn laatste persoonlijke reserves om wat rust in m'n kop te krijgen, ben nu teruggekomen en sta op 't randje van de afgrond - het bedrijf werd met de beste bedoelingen een tijdje door een vriend van me gemonitored, die ook veel heeft geholpen door her en der ons opdrachten door te schuiven - maar hij kon het hele plaatje niet overzien omdat de administratie een zooitje was geworden.

 

Ik heb weer gezond verstand en heb afgelopen weken meer geregeld dan ik in drie maanden voor elkaar kreeg daarvoor, maar het is too little too late - alleen als ik mezelf fulltime weet te detacheren zou het wellicht nog kunnen, maar dat is in deze tijd ook bijna onmogelijk.

 

Mijn vraag is dus uiteraard: wat nu? Er is op zich nog wel werk in de ICT uiteraard, en we hebben nog wel wat klanten maar het is geen vetpot, zeker niet genoeg om alle lasten te dekken. Misschien als ik parttime gedetacheerd was en ik vanuit huis zou gaan werken en geen personeel meer zou hebben; die mogelijkheid wordt nog onderzocht.

 

Ik bots alleen ook op een praktisch probleem: ik ben op. Ik wil wel graag hoor, maar ik heb de afgelopen 7 jaar ontzettend hard geknokt - eerst om klanten volmaakt tevreden te stellen (ipv af en toe een zeikerd gewoon weg te laten lopen.. fout!), toen om de boel nog een beetje uit te breiden om opvang te creeren en meer tijd voor mezelf vrij te kunnen maken, en als laatste om overal achteraan te hollen om te redden wat er te redden viel - en ik vertoon nu weer klassiek overspannenheid: neiging om uit te stellen, angst voor telefoon en mail, wallen onder de ogen, moeite met slapen, veel meer emotioneel beredeneren ipv met gezond verstand. Ik kan zo niet functioneren en de burnout heb ik ook al meegemaakt, dat is een persoonlijk vagevuur waar ik nooit meer in terugwil. M'n inkomstenverzekering heeft me bij vraag hulp bij burnout op basis van je-hebt-depressieneigingen-niet-aangegeven-bij-afsluiten keihard laten vallen (fuck de Amersfoortse, pardon my french.)

 

Ik had begrepen dat ik faillissement kan aanvragen en dat mijn ene personeelslid dan van het UWV de loonkosten vergoed krijgt, maar dan komen ze neem ik aan ook bij mij thuis alles leeghalen. Niet dat ik veel heb - het is huur en ik heb bijna geen dure spullen - maar bijv. de antieke kast van oma, m'n saxofoon en m'n computer (die tevens een backup is van alle bedrijfsgegevens) wil ik niet kwijt. Ik kan ook WSNP aanvragen, maar daarvoor moet ik eerst via de gemeente een minnelijke schikking proberen te regelen. Daar ben ik mee bezig, maar dat zijn ook een zooitje ambtenaren ten top - ik kreeg te horen dat ik binnen een paar weken contact zou krijgen, die heb ik nu binnen, er wordt me doodleuk verteld dat ik eerst eea bij een ander gemeenteloket moet regelen en dan pas weer bij ze terug kan komen (had dat niet gelijk gekund!). Ik weet niet of ik genoeg tijd zal hebben om dit alles door te lopen. Mijn vragen zijn dan ook:

 

- ik moet een manier vinden om m'n collega "constructief" te ontslaan o.i.d., zodat hij iig uitkering krijgt van uwv; wat zijn de mogelijkheden voor hem? Hij is al 20 jaar een goede vriend dus ik wil dat hij ook op z'n pootjes terecht komt.

- hoe houd ik tijdens het doorlopen van het gemeentetraject de schuldeisers op afstand?

- ik zit nu weer zo hard te hollen dat ik weer aan het terugvallen ben in overspannenheid.. kan ik ergens hulp vinden? Ik hoorde iets over een gemeenteinstantie die kan helpen bij administratie rechtbreien, enig idee welke?

- Moet ik eerst wachten tot ik met de gemeente aan de slag ben voor het minnelijk traject alvorens contact op te nemen met m'n schuldeisers, of kan ik dat beter van tevoren doen?

- Waar moet ik op letten - wat zijn de verplichtingen van gemeente / curatoren etc, en wat kan ik doen indien ze iets niet of niet goed uitvoeren?

- kan ik nog iets doen met m'n spullen thuis om te voorkomen dat ze worden meegenomen, bijv. bij een kennis opslaan, of anders aan hun verkopen, want ik had begrepen dat een curator financiele beslissingen kan terugdraaien? In hoeverre houden ze rekening met andere verplichtingen (bijv. solliciatieplicht, doe ik bijna alles via m'n computer, plus ik moet toch een administratieve backup bewaren had ik begrepen)?

 

Alvast dank voor jullie input!

 

- Op

Aanbevolen berichten

21 antwoorden op deze vraag

  • 0

Oefff! Dat is heftig, zowel zakelijk als persoonlijk. Ik ben geen expert op dit gebied (maar die zitten hier wel en laten ongetwijfeld van zich horen) dus ik reageer vooral gevoelsmatig: zorg allereerst voor je eigen gezondheid. Als je dit niet doet, kun je de rest ook niet aan.

Maak geen "rare kattensprongen" ofwel: probeer niet langs een achterdeur spullen die voor jou van waarde zijn weg te sluizen. Dit werkt straks alleen maar tegen je. Heb je zaken waar je emotioneel aan verknocht bent, probeer dan met familie/vrienden af te spreken dat, bij een eventuele beslaglegging en verkoop, zij deze stukken kopen, zodat je ze later weer terug kunt kopen.

Om de zaken voor je medewerker/vriend te regelen zul je op enig moment bij het UWV moeten melden dat je niet langer salaris kunt uitbetalen. Ik laat echter graag aan de experts over op welk moment dit nodig is.

Zorg in ieder geval, zal wel wat kosten, dat je administratief de zaken helder krijgt. Alleen dan weet je hoe je ervoor staat en wat je schuldeisers eventueel te bieden hebt.

 

In ieder geval, heel veel sterkte en denk aan jezelf (emotioneel)!

 

 

maak eens een buiteling:

www.saltoadvies.nl

  • 0

Opjes,

 

Even een aantal overwegingen in het algemeen:

 

Doe dit niet alleen. Je hebt onvoldoende overzicht, juist omdat het je persoonlijk direct raakt. Dat vertroebelt je inschattingsvermogen en verminderd je strategisch inzicht. Zelfs Moszcovitz schakelt een collega in als hij een zaak tegen Jort Kelder begint. Juist om die reden.

 

Probeer niet slimmer te zijn dan 'het systeem'. Een beetje curator heeft er makkelijk 150 faillissementszaken op zitten en is 8 jaar naar school geweest om curator te worden. Als het goed is is dit de eerste keer dat je dit aan de hand hebt, dus je begint al met een achterstand van 150-0.

 

Zorg als de sodemieter voor cashflow. Zonder cashflow begin je niets. Een insolventie-interventie kost stomweg geld, al was het maar om je schuldeisers een betalingsregeling te kunnen bieden. Cash is king, profit comes next.

 

Blijf zo ver als je kunt bij de Wsnp vandaan. Dat wil je niet, geloof me. Lees mijn blog maar eens.

 

Ik probeer later nog even inhoudelijk op je vragen in te gaan.

  • 0

Hoi Ruben, Marjan,

 

Dank voor jullie reacties. Ik probeer een beetje een weg te vinden door het bos, maar er zijn veel bomen en gaten in de grond zo te zien. Ruben, om even in te gaan op je opmerkingen:

- Ik ben nu bezig het te proberen via de gemeente / minnelijk traject. Is dit aan te raden, of kan ik beter een commerciele jongen (zoals faillissement.nl) inschakelen?

- Ik ben niet van plan m'n huis leeg te halen hoor, maar er staan wel spullen van die van m'n ouders zijn, kan ik die dan wel gewoon aan hun teruggeven?

- Cashflow wordt gewoon moeilijk nu. Ik reageer op vacatures zoveel ik kan, maar ik heb vooral ervaring en geen papieren, en dat vinden ze in de ICT in deze tijd gewoon eng. Hoeveel moet ik ongeveer naar kijken voor zo'n interventie? Wat is een goede club daarvoor?

- ik had je artikel al gelezen inderdaad, klinkt logisch. Dus je zegt: beter zelf deals sluiten met de schuldeisers en dan iets nieuws proberen op te zetten en daarvan weer te gaan leven / afbetalen, liever dan wsnp in?

 

Alvast dank!

  • 0

Beste Op,

 

Jamer dat het zo gelopen is maar ik denk zelf dat de WSNP voor jou de beste optie is. Met voortraject en WSNP heb je na drie en een half jaar een schone lei en kun je weer gewoon je leven oppakken. ALS je schuldeisers al accoord gaan met een regeling moet je oppassen dat je niet na zoveel jaren rommelen in de marge alsnog in de WSNP komt. 90.000+ Euro verdien jij niet in drie jaar.

 

De persoon die je intake doet van de gemeente zal eerst je schuldeisers inventariseren en een aanbieding doen waar ze waarschijnlijk niet meer accoord gaan. Vooral de belastingdienst zal tegenliggen. Dan wordt het serieus en gaat de aanvraag naar de rechtbank. Deze zal kijken of je niet onverantwoordelijke uitgaven hebt gedaan of fraude hebt geplaagd. Zorg dus dat je boekhouding in orde is.

Het EERSTE jaar heb je een postblokkade en gaat post voor jou bestemd eerst naar je bewindvoerder en na een paar dagen vertraging kun je die ophalen.

De bewindvoerder komt op huisbezoek na je toelating om te kijken of je geen extreem dure spullen hebt. TV, stereo, computer mag je houden. Auto moet in den regel weg en gaat naar de boedel.

Je zal drie jaar op zo'n 90 a 95% van het bijstandsniveau zitten maar het is zeker geen hel op aarde. Bij een faillissement blijven de schulden gewoon bestaan en zo gauw je iets gaat verdienen krijg je loonbeslag.

 

Als je niet meer in staat bent om het salaris van je vriende/werknemer te betalen zou ik ook zeker het GAK informeren. Nog iets: 'vergeet jezelf niet'. Heb je helemaal geen inkomen meer laat je uitschrijven en ga naar de gemeente voor een uitkering. Ik weet dat dat een vies word is hier maar afhankelijk van je woningbouwvereniging word na drie maanden ontruiming aangevraagd.

 

Wanneer je besluit WSNP aan te vragen en wordt toegelaten kom je direct in rustiger vaarwater tercht, trust me:)

 

John,

  • 0

 

Wanneer je besluit WSNP aan te vragen en wordt toegelaten kom je direct in rustiger vaarwater tercht, trust me:)

 

John,

 

even een snelle vraag tussendoor,

Spreek jij uit eigen ervaring, of van "horen zeggen" ?

  • 1

Beste Ruben, Marco,

 

Ik heb het berichtje van Op gelezen en geprobeerd zo goed mogelijk mijn eigen ervaring neer te zetten zonder het maken van statements.

 

Je kunt zeggen over de WSNP wat je wilt, het is de enige mogelijkheid om na drie jaar een nieuwe start te maken.

 

MvrG, John

  • 0

90.000+ Euro verdien jij niet in drie jaar.

 

Wanneer je besluit WSNP aan te vragen en wordt toegelaten kom je direct in rustiger vaarwater tercht, trust me:)

 

 

Je kunt zeggen over de WSNP wat je wilt, het is de enige mogelijkheid om na drie jaar een nieuwe start te maken.

 

Dat klinkt toch wel als een statement... ;)

 

90K is goed te saneren. Als het met 3 ton in 6-8 maanden lukt, moet dat met 90K ook wel lukken. Je hebt echt geen drie jaar nodig om met goed ondernemerschap en hard werken als ondernemer een regeling te treffen. Het is niet eenvoudig, dat beweer ik zeker niet. Als werknemer met een vast modaal salaris gaat je dat inderdaad niet lukken, maar als ondernemer zou je toch echt in staat moeten zijn voldoende cashflow te genereren om te saneren en regelingen te treffen.

  • 1

Beste Ruben,

 

Op geeft zelf al aan dat hij er geen heil meer in ziet. Als hij ten tijde van een overspannen ICT-markt al moeite had om het hoofd boven water te houden en een schuld heeft opgebouwd van 90k vraag ik me af of dat nu wel lukt en nog eens 90k in te lopen. Verder geeft topic starter aan onvoldoende werk te hebben om de vaste lasten laat staan salaris uit te betalen. Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat hij na een burnout de zaak ineens op de rails krijgt en alles binnen 8 maanden inloopt.

 

Als Op de keuze heeft tussen bewindvoerdster Lonneke of curator Mr. Arjen heeft de eerste mijn voorkeur

 

mijn €0.02

  • -1

 

Als Op de keuze heeft tussen bewindvoerdster Lonneke

 

Dan heb je Lonneke nog niet meegemaakt! Ik ken het verhaal achter Lonneke nl. en MY GOD wat een nitwit.

Zie ook: https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=53;action=display;threadid=21878;start=msg189894#msg189894

 

 

Groet

Joost

 

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

  • 0

Goedemorgen heren,

 

Allereerst dank voor alle reacties.

 

Als ik het goed zie is het beter om de WSNP te mijden en failliet te gaan, maar dan wel op de juiste manier. Mijn collega zal nu ongeveer bij het UWV moeten gaan melden dat ik zijn loonkosten niet kan betalen de komende maand, dan komen die vanzelf bij mij aankloppen en begint de rest van de pret. Ik had begrepen dat die niet onderhandelen maar je rustig ondersteboven laten hangen en met alles weglopen, klopt dat?

 

Ik zal dus iemand moeten inschakelen om me te helpen deals te sluiten met schuldeisers. Weten jullie partijen die hierin goede resultaten hebben geboekt? Ik heb contact gehad met de heren van faillissement.nl, maar die komen 1x langs voor een gesprek en that's it, en regelen verder niet iets met schuldeisers ofzo. Ik betwijfel of ik zelf genoeg kaas ervan heb gegeten om zelf te onderhandelen met de instanties, want ik weet eenvoudig niet wat hun eigen verwachtingen zijn en of / hoe ik daarop kan inspelen.

 

Overigens: het is op zich niet dat ik er helemaal niets meer in zie hoor, maar ik denk dat ik daar nu iig gewoon niet toe in staat ben - als ik een jaar eerder was wakkergeworden dan had ik hier denk ik niet hoeven posten - maargoed, gissen schiet ik nu niets mee op. Dus de vraag is nu alleen nog: wie kan me het beste helpen met het treffen van een overeenkomst met schuldeisers? Een professionele instantie? Een maatschappelijk werker?

 

dank,

 

Opjes

  • 0

In dit draadje zie je een paar keer Ruben van den Oord langskomen. Neem eens met hem contact op.

 

Een maatschappelijk werker lijkt me niet de goede. Waar je ook nog aan kan denken is een coach of een therapeut ivm (mogelijke) overspannenheid.

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

  • 1

Opjes,

 

Allereerst sterkte met de keuze's die je zult moeten gaan maken.

Of het een WSNP wordt of faillissement, die keuze moet je zelf maken, maar ik raad je aan hierin te laten adviseren.

 

Ook ik (nee, wij....) hadden gekozen voor een WSNP omdat we door de bossen niet eens meer de bomen zagen. Dat is een groot verschil met het daadwerkelijke spreekwoord. Je moet weer even de bomen zien, waar je doorheen moet.

 

Heb je je collega nog nodig ivm afwikkeling ? Zo, niet inderdaad UWV inschakelen en samen tot een oplossing komen. Hij/zij kan ontslagen worden op economische gronden, maar dit kan het UWV je veel beter uitleggen.

 

Dan alles in kaart brengen.

 

- is je boekhouding op orde ? Up-to-date ?

- je weet wat je baten en lasten momenteel zijn ?

- welke schuldeisers lopen écht te steigeren en denk je hiermee nog te kunnen praten ?

 

Ik bots alleen ook op een praktisch probleem: ik ben op. Ik wil wel graag hoor, maar ik heb de afgelopen 7 jaar ontzettend hard geknokt - eerst om klanten volmaakt tevreden te stellen (ipv af en toe een zeikerd gewoon weg te laten lopen.. fout!), toen om de boel nog een beetje uit te breiden om opvang te creeren en meer tijd voor mezelf vrij te kunnen maken, en als laatste om overal achteraan te hollen om te redden wat er te redden viel - en ik vertoon nu weer klassiek overspannenheid: neiging om uit te stellen, angst voor telefoon en mail, wallen onder de ogen, moeite met slapen, veel meer emotioneel beredeneren ipv met gezond verstand. Ik kan zo niet functioneren en de burnout heb ik ook al meegemaakt, dat is een persoonlijk vagevuur waar ik nooit meer in terugwil. M'n inkomstenverzekering heeft me bij vraag hulp bij burnout op basis van je-hebt-depressieneigingen-niet-aangegeven-bij-afsluiten keihard laten vallen (fuck de Amersfoortse, pardon my french.)

 

Tja, wat moet ik hierover zeggen ? Ik denk dat ik hier als "specialist" hierin wel een woordje kan mee praten. Ik ga mezelf niet promoten, zeker niet in zo'n zwaar onderwerp, maar lees mijn columns en mijn dagboekje maar eens.

 

- hoe houd ik tijdens het doorlopen van het gemeentetraject de schuldeisers op afstand?

- ik zit nu weer zo hard te hollen dat ik weer aan het terugvallen ben in overspannenheid.. kan ik ergens hulp vinden? Ik hoorde iets over een gemeenteinstantie die kan helpen bij administratie rechtbreien, enig idee welke?

- Moet ik eerst wachten tot ik met de gemeente aan de slag ben voor het minnelijk traject alvorens contact op te nemen met m'n schuldeisers, of kan ik dat beter van tevoren doen?

- Waar moet ik op letten - wat zijn de verplichtingen van gemeente / curatoren etc, en wat kan ik doen indien ze iets niet of niet goed uitvoeren?

- kan ik nog iets doen met m'n spullen thuis om te voorkomen dat ze worden meegenomen, bijv. bij een kennis opslaan, of anders aan hun verkopen, want ik had begrepen dat een curator financiele beslissingen kan terugdraaien? In hoeverre houden ze rekening met andere verplichtingen (bijv. solliciatieplicht, doe ik bijna alles via m'n computer, plus ik moet toch een administratieve backup bewaren had ik begrepen)?

 

 

1. Hierin kan je coach je helpen. Hou ze iig op de hoogte.

2. Even pas op de plaats. Die gemeentelijke instantie waar je op doelt, kan je pas helpen wanneer je geen zelfstandige meer bent.

3. Eerst contact met je schuldeisers en kijken wat er te praten valt. Stap voor stap, niet te snel vooruitlopen.

4. Zie 3

5. Geen gedonder ! Hiermee doe je meer kwaad dan goed. Spullen van je ouders gewoon teruggeven. Ik heb niet begrepen of je getrouwd bent en zo ja, hoe, of je een eigen woning hebt enzovoorts. Allemaal vrij cruciaal op dit punt. En trouwens, je zit helemaal nog niet bij een curator of iets dergelijks !

 

 

Mocht je omhoog zitten, of vragen hebben, stuur gerust een PM... Maar leest eerst de column even !

 

Toi-toi.....

 

Down

 

  • 0

Goedemorgen heren,

 

en dames?

 

Mijn collega zal nu ongeveer bij het UWV moeten gaan melden dat ik zijn loonkosten niet kan betalen de komende maand, dan komen die vanzelf bij mij aankloppen en begint de rest van de pret.

 

Als je je medewerker tot nu toe wel hebt betaald en alleen komende maand het probleem is, dan zou ik ze gewoon vragen ontslag te nemen en iets anders te zoeken. UWV betaalt achterstallig salaris uit maar dat is bij jou niet van toepassing, of wel? En dan zal je collega het zonder uitkering moeten doen, maar dat moeten ze er dan maar voor over hebben. Als je collega echt een vriend van je is, dan zal 'ie toch ook wel meewerken? Dan hoef je geen faillissement aan te vragen en ook niet in de WSNP.

 

Wat belangrijk is is om met je schuldeisers in overleg te blijven. Dat is lastig als je overwerkt bent, maar het moet toch. Je kunt niet bij een bureau schuldhulpverlening aankloppen want die helpen ondernemers niet, en de gemeente idem. De overheid laat ondernemers met problemen totaal in de kou staan.

 

 

Je kunt proberen de schuld te laten oplopen tot zo'n 20 miljard. Dan komt minister Bos wel met een koffertje geld langs, zoals bij Fortis. Ga je voor slechts een ton failliet, dan stuurt Bos de belastingdeurwaarder. Verschil moet er zijn tenslotte.

  • 0

Wat belangrijk is is om met je schuldeisers in overleg te blijven. Dat is lastig als je overwerkt bent, maar het moet toch. Je kunt niet bij een bureau schuldhulpverlening aankloppen want die helpen ondernemers niet, en de gemeente idem. De overheid laat ondernemers met problemen totaal in de kou staan.

 

Helemaal mee eens......

 

Je kunt proberen de schuld te laten oplopen tot zo'n 20 miljard. Dan komt minister Bos wel met een koffertje geld langs, zoals bij Fortis. Ga je voor slechts een ton failliet, dan stuurt Bos de belastingdeurwaarder. Verschil moet er zijn tenslotte.

 

en deze vind ik een beetje flauw (in dit topic)......

 

Down

  • 0

en deze vind ik een beetje flauw (in dit topic)......

 

Als ik in de krant lees dat incompetente bankdirecteuren beloond worden met gigantische kapitaalsinjecties in het bedrijf dat ze zelf naar de knoppen hebben geholpen, en dat ze dan met miljoenenbonussen een zachte landing maken, terwijl dezelfde minister die de incompetentie en graaizucht beloont naar mij diezelfde dag een belastingdeurwaarder stuurt die beslag komt leggen, dan stijgt mijn motivatie om te emigreren. Het probleem is alleen dat het in andere landen net zo gaat.

 

Ik volg discussies als deze niet van de zijlijn, als je begrijpt wat ik bedoel.

 

 

  • 0

en deze vind ik een beetje flauw (in dit topic)......

 

Als ik in de krant lees dat incompetente bankdirecteuren beloond worden met gigantische kapitaalsinjecties in het bedrijf dat ze zelf naar de knoppen hebben geholpen, en dat ze dan met miljoenenbonussen een zachte landing maken, terwijl dezelfde minister die de incompetentie en graaizucht beloont naar mij diezelfde dag een belastingdeurwaarder stuurt die beslag komt leggen, dan stijgt mijn motivatie om te emigreren. Het probleem is alleen dat het in andere landen net zo gaat.

 

Ik volg discussies als deze niet van de zijlijn, als je begrijpt wat ik bedoel.

 

Ik denk dat ik heel goed begrijp wat je bedoelt.....Denk je dat ik gelukkig was toen die deurwaarder voor de deur stond, terwijl die kerel van (woningbouwvereniging) met 2 ton in zijn zak een baan kreeg voor drie dagen werken ???????

 

Maar daar gaat dit topic niet om, en ik ga er hierna ook niet verder op in, OK ?

Ik blijf in deze graag bij TS.

 

Down

 

 

  • 0

...

Als je je medewerker tot nu toe wel hebt betaald en alleen komende maand het probleem is, dan zou ik ze gewoon vragen ontslag te nemen en iets anders te zoeken. UWV betaalt achterstallig salaris uit maar dat is bij jou niet van toepassing, of wel? En dan zal je collega het zonder uitkering moeten doen, maar dat moeten ze er dan maar voor over hebben. Als je collega echt een vriend van je is, dan zal 'ie toch ook wel meewerken? Dan hoef je geen faillissement aan te vragen en ook niet in de WSNP.

...

 

Niet zo'n sterk advies. Je legt hiermee forse druk op een medewerker. Je kunt iemand uitleggen als eigenaar dat het slecht gaat, en dat hij beter iets anders kan gaan zoeken. Maar hem onder druk zetten om ontslag te nemen en daarmee zijn uitkeringsrecht te verliezen? Mmmm... Als die mederwerker dat geheel vrijwillig aanbiedt kun je besluiten daar gebruik van te maken, anders niet.

 

Daarnaast (als moderator nu) graag de politieke stokpaardjes in een ander topic. Met politieke discussies is topicstarter nu niet geholpen.

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

  • 0

Niet zo'n sterk advies. Je legt hiermee forse druk op een medewerker. Je kunt iemand uitleggen als eigenaar dat het slecht gaat, en dat hij beter iets anders kan gaan zoeken. Maar hem onder druk zetten om ontslag te nemen en daarmee zijn uitkeringsrecht te verliezen? Mmmm... Als die mederwerker dat geheel vrijwillig aanbiedt kun je besluiten daar gebruik van te maken, anders niet.

 

Ik denk dat de ondernemer het meest geholpen is als hij er zelf met zo min mogelijk kleerscheuren van af komt. Dit is niet een tijd om genereus te zijn en rekening te houden met uitkeringsrechten van medewerkers, die itt de ondernemer zo weer ergens anders een baan hebben.

  • 0

Natuurlijk zal en mag een ondernemer in de eerste plaats in deze situatie aan zichzelf denken, maar dat neemt niet weg dat er ook een verantwoordelijkheid is ten opzichte van het personeel. Een werknemer van een werkgever die niet meer aan zijn/haar loonbetalingens verplichtingen kan voldoen meldt dit aan het Uwv die in principe (er gaat zeker wat tijd overheen) de betalingsverplichting overneemt. Wel dient de werknemer zodra zich de problemen voordoen als werkzoekende in te schrijven en ook daadwerkelijk en actief op zoek te gaan naar een andere baan.

Het Uwv neemt in deze situatie niet alleen het achterstallige "maandloon" maar ook het vakantiegeld en de gemaximaliseerde wettelijke vakantiedagen. Overigens wordt dit dan wel voor alle duidelijkheid een vordering van het Uwv op de werkgever.

 

Het mooiste is als de werknemer voordat deze situatie zich voordoet een andere baan vind en daarmede het probleem voor de werkgever zo klein mogelijk maakt. Het risico van het "zo maar ontslag nemen" brengt aanzienlijke risico' s voor een werknemer mee die in goed overleg wel kunnen worden voorkomen.

 

Administratiekantoor Frelo

  • 1

Goedemorgen beste mensen,

 

Allereerst excuses dat ik even niet had gereageerd, ik had het niet goed gezien en was de afgelopen dagen ook behoorlijk druk met het inwinnen van informatie.

 

Daarnaast ook iedereen bedankt voor de steunbetuigingen en adviezen. Het geeft me een gevoel van hoop in zwaar weer.

 

Ik ben gisteren bij Ruben langsgeweest op gesprek, en die heeft aangegeven dat er nog best wat kansen liggen als we het goed aanpakken. Exact wat moet nog worden uitgediept, maar het lijkt er in ieder geval op dat de lekken in de boot kunnen worden gedicht en het hozen ook nog wel te realiseren is, dus dat doet mij erg veel deugd, en de 90k kan ook aanzienlijk omlaag.

 

Ik heb ook vanochtend een gesprek met de gemeente gehad, en die hebben met in ieder geval niet gelijk afgewezen, dus daar is ook nog wel een kans. (Dit betreft een gemeentekrediet en dus niet de WSNP).

 

Verder ben ik links en rechts aan het praten met mensen om te kijken waar ik aan de slag kan, en langszaam beginnen zich daar ook mogelijkheden aan te bieden. Ik denk dat met een combinatie van praten met schuldeisers en de bank, m'n uren gevuld krijgen, en mijzelf bijscholen met cursussen om mezelf beter in de detacheermarkt te kunnen zetten, ik er wel moet kunnen komen. Ik heb nog niet alles op een rijtje, maar ik ben er nu mijn business case naar aan het bijschroeven; daar zullen minimumeis-cijfertjes uit komen rollen en die moet ik dan zien te realiseren.

 

Nog even wat reacties op eerdere berichten:

Up (and Down):

2. Even pas op de plaats. Die gemeentelijke instantie waar je op doelt, kan je pas helpen wanneer je geen zelfstandige meer bent.

3. Eerst contact met je schuldeisers en kijken wat er te praten valt. Stap voor stap, niet te snel vooruitlopen.

5. Geen gedonder ! Hiermee doe je meer kwaad dan goed. Spullen van je ouders gewoon teruggeven. Ik heb niet begrepen of je getrouwd bent en zo ja, hoe, of je een eigen woning hebt enzovoorts. Allemaal vrij cruciaal op dit punt. En trouwens, je zit helemaal nog niet bij een curator of iets dergelijks !

2: Dat is dus niet zo, is me net door de gemeente zelf verteld. Ze willen graag ondernemers proberen het hoofd boven water te helpen houden. Ik heb nu een aanvraagformulier en ik zal moeten aantonen dat m'n ideeën haalbaar zijn, maar ik denk dat er hoop is.

3. Ga ik als volgende mee aan de slag (of Ruben).

5. Ik heb verder geen donderplannen hoor. Ik speel gewoon open kaart met een curator of whoever mocht het zover komen, maar ik laat ze niet weglopen met spullen die niet van mij zijn. Ik heb verder toch niet zoveel boeiends, woon niet samen, zit in een huurflat, ben niet getrouwd (geweest) dus het ergste / emotioneelste wat ze kunnen afpakken is m'n basgitaar, jammer dan.

 

Goedemorgen heren,

 

en dames?

 

 

Uiteraard.. vaudje, bedankt ;)

 

Als je je medewerker tot nu toe wel hebt betaald en alleen komende maand het probleem is, dan zou ik ze gewoon vragen ontslag te nemen en iets anders te zoeken. UWV betaalt achterstallig salaris uit maar dat is bij jou niet van toepassing, of wel? En dan zal je collega het zonder uitkering moeten doen, maar dat moeten ze er dan maar voor over hebben. Als je collega echt een vriend van je is, dan zal 'ie toch ook wel meewerken? Dan hoef je geen faillissement aan te vragen en ook niet in de WSNP.

 

Wat belangrijk is is om met je schuldeisers in overleg te blijven. Dat is lastig als je overwerkt bent, maar het moet toch. Je kunt niet bij een bureau schuldhulpverlening aankloppen want die helpen ondernemers niet, en de gemeente idem. De overheid laat ondernemers met problemen totaal in de kou staan.

 

 

Je kunt proberen de schuld te laten oplopen tot zo'n 20 miljard. Dan komt minister Bos wel met een koffertje geld langs, zoals bij Fortis. Ga je voor slechts een ton failliet, dan stuurt Bos de belastingdeurwaarder. Verschil moet er zijn tenslotte.

 

Die vriend van me komt wel op z'n pootjes terecht, hij wordt dan aangenomen door vrienden die al met hem hebben samengewerkt en dat wel zien zitten, dus dat komt wel goed. Schuldeisers staan gelukkig nog niet echt te stuiteren (hoewel de belastingdienst als ik het goed reken snel ermee zal beginnen) dus ik heb nog een beetje tijd.

 

Als ik 20 miljard zou kunnen lenen.. heh. Dan zou ik de boel wel even wat anders gaan spelen ;) Microsoft kopen ofzo. :D

 

Natuurlijk zal en mag een ondernemer in de eerste plaats in deze situatie aan zichzelf denken, maar dat neemt niet weg dat er ook een verantwoordelijkheid is ten opzichte van het personeel. Een werknemer van een werkgever die niet meer aan zijn/haar loonbetalingens verplichtingen kan voldoen meldt dit aan het Uwv die in principe (er gaat zeker wat tijd overheen) de betalingsverplichting overneemt. Wel dient de werknemer zodra zich de problemen voordoen als werkzoekende in te schrijven en ook daadwerkelijk en actief op zoek te gaan naar een andere baan.

Het Uwv neemt in deze situatie niet alleen het achterstallige "maandloon" maar ook het vakantiegeld en de gemaximaliseerde wettelijke vakantiedagen. Overigens wordt dit dan wel voor alle duidelijkheid een vordering van het Uwv op de werkgever.

 

Het mooiste is als de werknemer voordat deze situatie zich voordoet een andere baan vind en daarmede het probleem voor de werkgever zo klein mogelijk maakt. Het risico van het "zo maar ontslag nemen" brengt aanzienlijke risico' s voor een werknemer mee die in goed overleg wel kunnen worden voorkomen.

 

 

Dat is op zich wel interessant. Als het even duurt voordat die vordering komt, kan het me net genoeg tijd geven om de boel op een rijtje te zetten. Dan kan ik het UWV vervolgens wellicht een betalingsregeling ofzo aanbieden. Als UWV en belastingen teveel gaan eikelen is het einde sowieso waarschijnlijk zoek tot aan de rechtzaal, maar hopelijk ziet een rechter liever iemand die probeert oprecht de boel recht te trekken dan pietje die er met de pet naar gooit. Heeft iemand enig idee wat voor termijn eroverheen gaat alvorens het UWV tot betaling overgaat, en hoe lang het duurt tot ze bij mij de vordering indienen? Zijn er extra kosten bij betrokken?

 

Nogmaals allemaal veel dank voor alle reacties en meedenken!

 

mvg, Opjes

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wie is er online?
    3 leden, 75 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.