Jump to content
Seffie
Verberg

Ondernemer in spe (opleiding??)

Hallo,

 

Mijn vader heeft een zeer succesvol schildersbedrijf opgericht, vroeger met meer man gewerkt tegenwoordig word hij wat ouder en heeft hij minder man in dienst. Voor hem een stuk fijner, verdient wellicht iets minder maar hij heeft goed geinvesteerd toen hij meer verdiende. Nu werk ik een tijdje bij hem en zoals dat in veel bedrijven gaat wil ik over een jaar of 10 het bedrijf overnemen, dit gaat uiteraard langzaam in de komende 10 jaar. Mijn vader zelf heeft LTS gedaan en is gewoon een echte vakman. We zitten in een dorp met meerdere dorpen eromheen en we hebben nog nooit een advertentie of iets gezet. Het gaat hier vooral op mond op mond reclame en we hebben eigenlijk ook niet nu met de crisis zonder werk gezeten. Altijd meer werk gehad dan we eigenlijk aankunnen. Dit vooral door de kwaliteit die wij leveren.

 

Doordat ik ben opgegroeid met een vader die altijd hard voor zijn geld heeft gewerkt en geen 9 tot 5 baan heeft (vooral vroeger niet) ben ik zeker niet beroerd om hard te werken ook in mijn "vrije tijd" Ik moet er ook absoluut niet aan denken om een 9 tot 5 baan te hebben met een risicoloos inkomen en leven.

Ben bereid hard te werken en zeker hier en daar een risico nemen, zonder risico's kom je ook niet ver.

Nu ziet mijn vader en meerdere om mij heen gelukkig een goede "geboren" ondernemer in mij. Maar nu vroeg ik mij toch af of ik niet een soort van achtergrond moet hebben als ik mijn bedrijf wil laten groeien.

Uiteraard een theoriestudie over het schildervak. Praktijkstudie heb ik niet gedaan op die scholen leren ze je kliederen niet fatsoenlijk schilderen. Maar naast het verdiepen op het schildervak is er dan nog aan te raden om een studie te doen om op terug te vallen. Ik dacht eerst aan HBO Bedrijfskunde maar daar ben ik nog niet zeker van. Ik weet niet hoe het bedrijf groeit, ik kan er een plan voor opmaken maar of dit ook werkelijk gebeurt valt nog altijd te zien uiteraard.

 

Kunnen jullie mij wellicht helpen? Zal ik nog een studie nemen (je kan nooit teveel weten, zegt men altijd) of zeggen jullie als je je stort op het bedrijf zal je het runnen van zo'n bedrijf langzamerhand van je vader en zal je weinig aan je studie hebben.

Link to post
Share on other sites

13 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Hallo Seffie,

 

Leuke post. :) Even wat ruwe botte donderslagen.

Hoe oud ben je? Waarom zou je een HBO opleiding gaan volgen?

Hoe wordt de pensioenvoorziening van je vader?

Hoe is de concurrentie in de omtrek?

Misschien dit summier ondernemersplan volgen. (Zou mijn voorkeur zijn)

 

[*]Neem het bedrijf van je vader zo snel mogelijk over en leer uit de praktijk.

[*]Neem je vader in vaste dienst met salaris etc. Extra pensioen opbouwen wellicht?

[*]Kan hij al wat loslaten en toch jou blijven ondersteunen.

[*]Richt je kennis op uitbreiden en Managen (zelfstudie) van meer personeel.

 

Gaat dat lukken in je dorp?

Ik ben ook benieuwd naar reacties van anderen hierop.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

lekker ouderwets verhaal,

Ik vind dat je wel vaak ,we' zegt terwijl je pa het heeft opgebouwd.

De klanten die je vader heeft zullen ook vergrijzen en dan is het maar de vraag of jij ook zo'n betrouwbaar netwerk kan opbouwen bij de nieuwe bewoners in het dorp.

Ik heb wel een ideetje om een beetje veiligheid in te bouwen.

Een kennis van me heeft zich gespecialiseerd in het spuiten van latex en verdient hier goed mee.

Misschien kunt je het bedrijf runnen zoals je pa en ,on the site' ook gaan spuiten.

Zo kun je verder gaan dan alleen de dorpen in de buurt ,sprijd je je risico en kunt je expansie in het bedrijf maken.

Zo'n ding kost ongeveer 6000,- en als je schilder bent denk ik dat het geen punt is om zo'n ding te bedienen.

In alle gevallen succes!

En laat je vader van z'n ouwe dag genieten hoor!

;)


www.restnrg.com

Link to post
Share on other sites
 • 0

Van leren word je niet dommer. Het is alleen de vraag of je tijdens een opleiding niet teveel bijzaken leert die zonde van de tijd zijn. Daarnaast wordt je in een opleiding ook gevormd en dat is vaak niet in de richting van ondernemer zijn maar werknemer zijn.

 

In jouw geval zijn twee dingen belangrijk:

1. het vak van schilder goed beheersen. Je vader is zonder twijfel de beste leermeester. Mijn tip: lees wat theorieboeken en leer de praktijk bij je vader.

2. goede ondernemersvaardigheden hebben. En dan bedoel ik: voldoende kennis en inzicht hebben in: marketing, organisatiekunde, financiering enz . met als doel de onderneming van je vader naar een hoger plan te kunnen tillen. Ook hier geldt: dit kun je net zo goed zelf leren. Het voordeel dat jij hebt, is dat je het geleerde direct in de onderneming van je vader kunt toepassen. Zodoende leer je veel meer dan je ooit zou doen op het HBO met alle werkgroepjes die veel tijd kosten.

 

Nu zou je kunnen denken: vindt Johan studeren aan een HBO of universiteit onzin? Nee hoor, tijdens mijn studies financieel recht en fiscaal recht heb ik enorm veel geleerd. Maar iemand die in de praktijk begonnen is en door veel zelfstudie alles bijgeleerd heeft, zal ongetwijfeld hetzelfde kennisniveau als mij hebben bereikt. Met de juiste motivatie kun je erg ver komen. Zo te lezen zit het met die motivatie bij jou wel goed.

 

Dan nog over de 'vorming'. HBO's en universiteiten staan in de regel niet bekend om het bevorderen van ondernemerschap. Als student werd ik aangesproken als toekomstig adviseur, bankier, advocaat en noem maar op, maar zeker niet als toekomstig ondernemer. Ik weet zeker dat dat een aantal mensen heeft 'verpest' voor het ondernemerschap.

 

Succes!

 

EDIT: ergens stage lopen (lees: een kijkje in de keuken nemen) kan nooit kwaad!


]

Link to post
Share on other sites
 • 0

Elk bedrijf dat nu succesvol is, loopt het risico dat over 10 jaar niet meer te zijn. Daar kunnen tal van redenen voor zijn: een nieuwe concurrent op de markt, enkele fouten die je reputatie schaden, een bevolkingskrimp (en daarmee krimp van de afzetmarkt), et cetera. Het is onmogelijk uit te sluiten dat het bedrijf van je vader ooit slecht gaat draaien, of zelfs failliet gaat.

 

Ook bestaat de mogelijkheid dat jij zelf je horizon wilt verbreden, en een nieuwe richting wilt inslaan. Bijvoorbeeld door het bedrijf te verkopen en op zoek te gaan naar werk in loondienst.

 

In beide gevallen sta je met een HBO-opleiding heel wat steviger. Je toont met een afgeronde HBO-opleiding het hebben van een bepaald werk- en denkniveau, vaardigheden en kennis. Zonder het afronden van een opleiding, loop je het risico om op een goed moment met lege handen te staan.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Beste Seffie,

 

Ik wil je allereerst aangeven dat ik het TOP vindt dat je op deze manier tegen het overnemen van het familiebedrijf aankijkt.Het komt maar al te vaak voor dat "de zoon van" dit als iets vanzelfsprekends ziet. En regelmatig eindigt zoiets in tranen...

 

Een HBO opleiding is nooit slecht. Maar zou je dat eerst fulltime willen doen of in de avonduren naast je bezigheden in het bedrijf? Ikzelf zou voor het laatste kiezen! Ondernemen (vooral het overnemen van een familiebedrijf) moet in je zitten en kan je bijschaven door het te doen! Dus ik zou zeggen: ga vooral ervaring opdoen!

 

Naast een opleiding zou je ook kunnen nadenken over een of meerdere "coaches". En dan bedoel ik mensen uit je (toekomstige) netwerk waar je mee kan sparren! Een opleiding is zoals gezegd goed, maar persoonlijk hecht ik veel meer waarde aan "de wijze lessen" van mensen die al een tijdje ondernemen.. Discussieer met deze mensen en vorm op enig moment je eigen visie en werkwijze.

 

Succes!


www.TijdvoorChampagne.nl/relatiegeschenken | www.TijdvoorAlcoholvrij.nl | www.uglyxmas.nl

Link to post
Share on other sites
 • 0

Seffie,

 

Persoonlijk zou ik wel investeren in een opleiding.

 

Vanaf hier is natuurlijk niet te zien wat je schildert, (moderne recent gebouwde woningen of zijn het woningen uit de jaren dertig), maar als er zich een trend inzet in je dorp om kunststofkozijnen te laten plaatsen, dan gaat dat ten koste van de schilder.

 

Mocht er zich een conurrent vestigen in nabije omgeving en hij neemt wat schilderwerk aan onder de prijs en laat een uitstekende kwaliteit achter, dan kun je je lelijk vergissen in klantentrouw.

 

Ik sluit me aan bij de mening van Michiel, ga voor kennis, dat is waar de wereld om gaat vragen.

Zeker als je je bedrijf wil laten groeien, dan heb je waarschijnlijk grotere opdrachtgevers nodig, en dan is het wel goed om wat meer body te hebben tijdens de gesprekken.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Tijden veranderen en een opleiding is in deze tijden van crisis zeker een must.

Daarnaast verwijt veel ongeschoold werk zoals stratenmaker en schilder etc.

dit wordt veel al geautomatiseerd.

 

Buiten is het handig om kennis en levens ervaring op te doen voor je voor jezelf gaat beginnen.

Ken je branche, kijk de kunst bij iemand anders af en verbeter dat!

maar dat is mijn mening.

 

(Tenzij je de politiek in wilt natuurlijk)

 

Als je later als ondernemer aan de slag wilt is small business and retial, misschien wat voor je.

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Weer een topic is waar een heleboel waardevolle informatie wordt gepost maar reactie van de topicstarter uitblijft. Doodzonde. Ontvangen dit soort topicstarters eigenlijk een e-mail van HL wanneer er wordt gepost in een topic maar ze na een x tijd nog niet hebben gereageerd? Ik weet dat een topicstarter dit zelf kan aanvinken maar dit zou wellicht een goede aanvulling zijn?


Site: Incassobureau particulier en bedrijf - E-mail : luuc@luuc.eu

Link to post
Share on other sites
 • 0

Dat mailtje is inderdaad opt-out, dus standaard ontvang je een mail als er in je eigen topic gereageerd is, tenzij je het uit zet.

 

Zoals je zelf al zegt, er staat een hoop waardevolle informatie in. Ik weet zeker dat al honderden mensen dit topic gezien hebben en er waardevolle informatie uit gehaald hebben :)

Link to post
Share on other sites
 • 0

Eens. Toch zou ik het leuk vinden om een reactie van de topicstarter te lezen. Hoe hij over de reacties denkt en hoe hoe hij de zaken gaat aanpakken. Nu hebben we wederom een uitgebreide openingspost, reacties en dan stopt het. In mijn ogen een gemiste kans dat een dergelijk mailtje niet bestaat en interactie uitblijft.

 

Als HL een mailtje zou sturen na een x periode dan komt een topicstarter mogelijk alsnog terug om een reactie te geven. Maar misschien ben ik de enige die dat leuk vind, ik weet het niet :)


Site: Incassobureau particulier en bedrijf - E-mail : luuc@luuc.eu

Link to post
Share on other sites
 • 0

Ik spit momenteel het hele forum door en erger mij ook aan dit soort topics. Op het moment dat er interessante en waardevolle tips worden gegeven houdt de TS opeens op met reageren. Ik zal in ieder geval, in het topic dat ik gestart heb de uiteindelijke uitkomsten plaatsen, maar ik verdenk de meeste topic starters ervan dat er helemaal geen uitkomst is...

 

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 3 leden online en 145 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept