• 0

De bank voorbij

Van alle veranderingen is het meest ingrijpende gevolg van de komst van internet dat de afgelopen tien jaar meer en meer mensen zichtbaar zijn geworden voor anderen. Internet heeft de zorgvuldig rondom bedrijven opgebouwde muren stukje bij beetje afgebroken.

 

En niet alleen de mensen ín bedrijven zichtbaar gemaakt, maar juist ook bij dienstverlenende bedrijven leveranciers en klanten met elkaar in contact gebracht. Niets voor niets hebben allerlei tussenpersonen steeds meer last van internetplatformen die aanbieders en zoekers met elkaar in contact brengen.

 

De sector die in 2011 ongetwijfeld de grootste ontwikkeling op dat gebied heeft doorgemaakt is die van de bedrijfsinvesteringen. Na enkele jaren met uitprobeersels zijn afgelopen jaar de serieuze crowdsourcingplatformen als paddestoelen uit de grond geschoten. Maar of die platformen een succes worden betwijfel ik, want steeds meer ondernemers bedenken zelf creatieve constructies om het door hen benodigde kapitaal bij elkaar te brengen en benaderen daarmee vervolgens hun netwerk.

 

Een financieringsgeval volgens zo’n creatieve constructie, speelt zich op dit moment af in cyberspace. En in Zeeland. Daar woont en werkt slijter Petra de Boevere. Die loopt sinds kort met een plan rond, #plan2012 genaamd. Een uitstekend plan. Kosten €100.000.

 

Bedenkend hoe ze daaraan kan komen, heeft ze tweede kerstdag thuis voor haar webcam een filmpje opgenomen en op internet gezet. Daarin legt ze uit hoe ze 100 wijn- of whiskyliefhebbers met een inleg van € 1000, een rendement biedt van 20% op hun ‘investering’. Geïnteresseerden leggen nu € 1000 in en krijgen in ruil daarvoor 24 tegoedbonnen van € 50 (in totaal dus voor € 1200). De bonnen zijn vanaf 1-1-2013 te verzilveren. Bedrijven en particulieren die investeren kunnen die bonnen vervolgens uitdelen als relatiegeschenken of gebruiken om zelf drank bij haar te kopen.

 

Als slijter maakt Petra marge op de drank die haar investeerders kopen. Daarom hoeft ze niet de gebruikelijke 100% van een lening vermeerderd met rente en kosten aan een bank terug te betalen. Maar betaalt zij – ondanks een investeerdersrendement van 20% – beduidend minder dan de honderdduizend euro die ze nodig heeft. Een klassiek gevalletje win-win. Het zal dus niemand verbazen dat ze in de eerste vier dagen na het delen van het internetfilmpje de eerste 25 ‘investeerders’ binnen had. En met zo’n rendement laten de andere 75 laten ongetwijfeld niet lang op zich wachten.

 

Wat internet de komende jaren nog meer gaat veranderen weet ik niet, maar ik weet wel dat een actie als die van Petra geen uitzondering zal blijven. En dat ondernemers in 2012 steeds vaker banken en platformen zullen passeren als ze geld nodig hebben. Zij zijn gewaarschuwd.

Auteur van oa Calimeromarketing 2.0 en ondernemerscolumnist.

www.twitter.com/karenromme www.calimeromarketing.nl | www.yib.nl | www.ondernemersnetwerken.nl

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

 • 0

Als de columns van Karen al eerder geplaatste FD columns zijn, is het misschien wel handig om de publicatiedatum erbij te vermelden.

 

In dit specifieke geval zou het natuurlijk ook nog eens erg interessant zijn om te lezen hoe het met de ondernemer in kwestie is verlopen. Is de financiering geslaagd en hoe staat haar bedrijf er nu voor?

Link naar reactie
 • 0

Ik had dit verhaal enige tijd terug al gelezen ja. Maar blijven zeer inspirerende verhalen om te lezen als je zelf bezig bent om zoiets van de grond te krijgen.

Ik hoop zelf met 1 a 2 weken een definitief besluit te kunnen nemen of we met crowdfunding gaan beginnen (ik heb plannen voor een mix van 2 a 3 verschillende manieren van crowdfunding in gedachten) en daar dan ook gelijk vol mee te starten.

 

Het lezen van dit soort verhalen geeft dan goede moed dat het mogelijk moet zijn met de juiste inzet.

Gister ook nog een boekje aangevraagd welke speciaal over crowdfunding gaat.

Link naar reactie
 • 0

Beetje kromme stelling.

 

Petra is inmiddels een BNer en maakt daar uiteraard gebruik van. Voor de gemiddelde ondernemer die, als het meezit, alleen plaatselijk bekend is gaat dit verhaal niet op.

 

Er zijn meer mislukte crowdfunding projecten dan geslaagde.

RetailAnalist en Adviseur Detailhandel | Zet winkels ( weer) op de rails.

Link naar reactie
 • 0

Inspirerend zeker maar eens met René dat dit soort verhalen eerder uitzondering dan regel zullen blijven. Hier klopt alles en door de publiciteit is succes vrijwel verzekerd.

 

Echter. Je moet er toch niet aan denken om als ondernemer of consument met een la vol cadeaubonnen te zitten van allerlei bedrijven die over de kop zijn gegaan in het eerste half jaar?

 

Het is namelijk zo goed als zeker dat de winkel de eerste tijd met een flink cashflow probleem zit. Er komen bonnen binnen en de leveranciers en vaste lasten moeten wel betaald. En als mensen daar erg in krijgen wordt het nog veel erger. Snel de bon omzetten in drank voor het te laat is. Je zou het risico op een fiasco wel wat kunnen beperken door de ingangsdatum te spreiden. Maar dat levert dan weer extra risico op voor de late kopers.

 

Link naar reactie
 • 0

Ik heb het idee dat het succes ook heel erg afhankelijk is van het platform dat je gebruikt.

Zo heb ik de afgelopen tijd platformen gezien die steeds maar een 3 tot 6 projecten hebben lopen maar wel 70% succesvol afhandelen.

Ik heb echter ook platforms gezien waar momenteel wel 150 of meer projecten opstaan waarvan er 3 redelijk dicht bij succes zijn maar de rest allemaal onder de 1% van de behaalde doelen zitten.

 

Overigens is de kosten van de platforms ook nogal verschillend kwam ik achter.

via het ene platform ben je momenteel een paar honderd euro kwijt (wordt wel duurder binnenkort las ik maar dan maximaal 2500 euro), is wat ik zo zag ook nog 1 van de meest succesvolle platforms. Andere platform zou ik voor hetzelfde bedrag echter 4800 euro aan kosten (enkel voor het platform zelf dus) kwijt zijn.

 

Het cashflow probleem zoals hans noemt heb je voornamelijk als je na de lancering (vrijwel) geheel afhankelijk zou zijn van de klanten die gefinancierd hebben en hun waardebonnen inleveren.

 

Meisje van de Slijterij heeft dat al verstandig gedaan door de bonnen pas na een jaar in te laten wisselen, geeft haar wat ruimte om eerst een buffer op te bouwen voor zodra het ingewisseld gaat worden.

 

Zelf heb ik in de plannen maximum aantal deelnemers per optie opgenomen om zo te voorkomen dat we op bepaalde groepen helemaal geen omzet meer zouden halen. Mijn calculatie is dat maximaal x% van de gebruikers mag bestaan uit mensen die via financiering een bepaald voordeel hebben.

 

Het is dus zeker iets waar je op moet letten maar wat bij goede planning wel in te calculeren is.

Link naar reactie
 • 0
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

Als de columns van Karen al eerder geplaatste FD columns zijn, is het misschien wel handig om de publicatiedatum erbij te vermelden.

 

Zal ik volgende keer doen ;)

 

Het ging mij deze keer meer om de inhoud/strekking van de column en die is wat mij betreft nog up-to-date. Mede omdat de voorgaande column van Henny v.d. Pluijm dezelfde materie betrof met een andere zienswijze. Daar komt nog bij dat, naar mijn mening, crowdfunding wel de interesse wekt bij velen, maar dat de één er 'geloof' in heeft en de ander niet en/of sceptisch is. Ik vermoed dat het vooral gaat om "hoe" je crowdfunding inzet om er een succes van te maken.

Als je alle do's en dont's willen weten, kom dan naar The Next Event (geïniteerd vanuit HL.nl), waar dit onderwerp op het program staat.

 

 

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
 • 0

Ik kan me heel goed voorstellen dat het voor sommige ondernemers/producten goed werkt. Als een kunstenaar als Ai Wei Wei een oproep zou doen, zal hij zelfs moeten gaan selecteren om deelname wel of niet toe te staan denk ik.

Link naar reactie
 • 0

Sorry, ik was gisteren druk en zie net dat deze column al online staat. Anders had ik even een naschrift geschreven.

 

Ik had Petra eind vorig jaar aan de telefoon nav haar tweede-kerstdag-filmpje. Ze vertelde toen wat het plan was en dat vond ik enorm slim en voor de hand liggen. Ze vertelde nl dat uit onderzoek was gebleken dat ze waar ze zat (Breskens) geen toekomst was voor een slijterij, maar wel in het toeristische Sluis. En voor die verhuizing had ze een ton nodig. Ik gunde haar erg dat het ging lukken die op deze manier samen te brengen, maar drink zelf (praktisch) geen alcohol en investeer dus niet in een slijterij. Daarom heb ik er begin januari (als een van de eersten) media-aandacht aan gegeven in mijn FD-column.

 

Inmiddels heeft haar case enorm veel media-aandacht gekregen, maar voor wie wil weten hoe het is afgelopen zonder haar hele blog te moeten lezen: Ze heeft de 100 vip-klanten gehaald (incl. reserves voor het geval mensen zich alsnog zouden terugtrekken) en 11 juni was de officiële heropening van Slijterij de Vuurtoren in Sluis met Maxime Verhagen als speciale gast. De toekomst zal uitwijzen of de verhuizing een goede move is geweest, maar vooralsnog heeft ze de financiering daarvan op alle fronten gunstiger geregeld dan bij een bank.

 

En in antwoord op Hans, ook haar drankleveranciers en dienstverleners rondom de verhuizing geloven erin en doen mee. De €1000 zijn verdeeld in bonnen van €50 en pas over een jaar in te wisselen, maar tot die tijd krijgen de vip-klanten allerlei speciale aanbiedingen. Omdat die VIP-klanten uit het hele land komen, leveren die haar door de aanbiedingen ook in het eerste jaar extra inkomsten op. Inkomsten waarmee ze geen bankrente hoeft te betalen, maar die ze kan reserveren voor de bonnen die in het tweede jaar gaan komen. Over dit plan is door een aantal mensen meegedacht en het lijkt echt prima in elkaar te zitten.

 

Tot slot: ook wat mij betreft is zij een witte raaf in de wereld van crowd funding. Maar wellicht dat haar case (en deze column) ondernemers op andere verrassende ideeën voor alternatieve financieringsvormen kunnen brengen.

Ondernemer achter dé lesmethode ondernemerschap voor het MBO www.isondernemenietsvoorjou.nl

Daarnaast die van www.calimeromarketing.nl en www.ondernemersfacts.nl

Link naar reactie
 • 0

Aanvullend:

 

zie "crowdfunding" (of een systeem van vooruitbetaalde omzet) ook niet als een of-of-middel.

 

Denk eerder in termen van en-en. En crowdfunding en financiering bij 3 f's en bankfinanciering.

 

Als jij met een plan binnenkomt bij de bank,

 

óf jij komt binnen bij de bank met 10K vooruitbetaalde omzet (crowdfunding) en 20K 3f-financiering en een goed plan,

 

wanneer verwacht je meer kans te maken?

Link naar reactie
 • 0

Ik had nog niet eerder van Petra gehoord (of van de boemlala), maar heb naar aanleiding van deze herpublicatie wel haar blog gelezen en de foto's van de opening gezien. Dit is zeker een inspirerend voorbeeld!

 

Met name als je je een beetje in de details van haar #plan2012 verdiept en daar dan ook de uitwerking bij ziet, dan komt het allemaal zeer weldoordacht en effectief over. Haar verhaal is zeer actueel en geeft goed aan hoe je ook op eigen kracht (met hulp van je netwerk), zonder de bank (of een crowdfunding platform) toch een heel eind kunt komen.

 

@Mikky: juist omdat het verhaal zo inspirerend is wilde ik weten van wanneer het was, zodat ik kon zoeken naar het vervolg.

Ook oudere columns kunnen inderdaad nog heel actueel zijn. Bedankt dus voor deze plaatsing...

Link naar reactie
 • 0

Wat ook het slagen van deze aktie van Petra meespeelt is dat ze - ik dacht - zo ongeveer een 6 jaar een verwoed blogger is en in de afgelopen jaren bij een grote groep bekend is geworden.

Naar mijn idee is dit ook een grote " extra " voor het slagen van de door haar genomen aktie.

 

Je zou kunnen zeggen dat ze jaren gewerkt heeft aan haar netwerk om dit een succes te maken.

 

Naar mijn idee zal dit een slijterij die niet al jaren aan het netwerken is zo maar niet lukken.

http://nl.linkedin.com/in/corvanprooyen

Leg niet teveel vast, anders beweegt het niet meer !

Link naar reactie
 • 0

Tja, leuk gevonden van Petra natuurlijk, maar een beetje ondernemer shopt met een sligro/makro-pas, of schiet even de grens over. Uitgaande van een (zuinig) rentepercentage van 2%, levert die duizend euro investering daarbovenop bovendien €20 aan rente P/M op . Begrijp me niet verkeerd, het is natuurlijk een prachtig "gun project" voor vrienden en familie, maar geen serieuze business-case m.b.t crowdfunding.

Link naar reactie
 • 1

Tja, leuk gevonden van Petra natuurlijk, maar een beetje ondernemer shopt met een sligro/makro-pas, of schiet even de grens over. Uitgaande van een (zuinig) rentepercentage van 2%, levert die duizend euro investering daarbovenop bovendien €20 aan rente P/M op . Begrijp me niet verkeerd, het is natuurlijk een prachtig "gun project" voor vrienden en familie, maar geen serieuze business-case m.b.t crowdfunding.

 

Nu wordt ik wel heel benieuwd naar jouw mening waarop die Petra het dan anders aan had moeten pakken om er wel een serieuze business-case van te maken. Blijkbaar ben jij op dat vlak stukken wijzer dan de meesten hier, althans minstens wijzer dan deze oude ijzervreter.

Link naar reactie
 • 0

Tja, leuk gevonden van Petra natuurlijk, maar een beetje ondernemer shopt met een sligro/makro-pas, of schiet even de grens over. Uitgaande van een (zuinig) rentepercentage van 2%, levert die duizend euro investering daarbovenop bovendien €20 aan rente P/M op . Begrijp me niet verkeerd, het is natuurlijk een prachtig "gun project" voor vrienden en familie, maar geen serieuze business-case m.b.t crowdfunding.

 

Nu wordt ik wel heel benieuwd naar jouw mening waarop die Petra het dan anders aan had moeten pakken om er wel een serieuze business-case van te maken. Blijkbaar ben jij op dat vlak stukken wijzer dan de meesten hier, althans minstens wijzer dan deze oude ijzervreter.

Goedenavond, in de column wordt een betoog gehouden voor crowdfunding als algemeen, toekomstig alternatief voor een bankaire lening, en das hartstikke mooi. Alleen moet je dan niet aankomen met een business-case die vergelijkbaar is met een lokale sponsorloop, waarbij "investeerders" er praktisch op moeten toeleggen. Daar onderstreep je je betoog in dit geval niet mee. De beschreven (geringe) investeringen tot nogtoe onderstrepen dat. Een serieuze "Business-angel" wil een serieus rendement. Zeker als je het op een wat grotere schaal bekijkt.
Link naar reactie
 • 0

Tja, leuk gevonden van Petra natuurlijk, maar een beetje ondernemer shopt met een sligro/makro-pas, of schiet even de grens over. Uitgaande van een (zuinig) rentepercentage van 2%, levert die duizend euro investering daarbovenop bovendien €20 aan rente P/M op . Begrijp me niet verkeerd, het is natuurlijk een prachtig "gun project" voor vrienden en familie, maar geen serieuze business-case m.b.t crowdfunding.

Deze post is volledig in lijn met je overige posts hier. Je geeft er blijk van weinig kennis van ondernemen en verkopen te hebben. "Professional"? Kan beter blaaskaak of bluffer worden.

 

Als je in een branche die al jaren achteruitholt, met een speciaalzaak (die ook overal in de min staan), in een absolute krimpregio, 100000 euro weet los te peuteren dan is dat een "business-case" van formaat. De hele detailhandel piept en kraakt en deze mevrouw gaat volle kracht vooruit.

In het echt blijk ik heel aaibaar

Link naar reactie
 • 0

Tja, leuk gevonden van Petra natuurlijk, maar een beetje ondernemer shopt met een sligro/makro-pas, of schiet even de grens over. Uitgaande van een (zuinig) rentepercentage van 2%, levert die duizend euro investering daarbovenop bovendien €20 aan rente P/M op . Begrijp me niet verkeerd, het is natuurlijk een prachtig "gun project" voor vrienden en familie, maar geen serieuze business-case m.b.t crowdfunding.

Deze post is volledig in lijn met je overige posts hier. Je geeft er blijk van weinig kennis van ondernemen en verkopen te hebben. "Professional"? Kan beter blaaskaak of bluffer worden.

 

Als je in een branche die al jaren achteruitholt, met een speciaalzaak (die ook overal in de min staan), in een absolute krimpregio, 100000 euro weet los te peuteren dan is dat een "business-case" van formaat. De hele detailhandel piept en kraakt en deze mevrouw gaat volle kracht vooruit.

Je rare, persoonlijke, kwalificeringen/verwensingen laat ik (als je het niet erg vindt) even links liggen. Zoals ik al zei: het is een leuke investering voor tante Nel, ome Piet en de buurvrouw, en het is prachtig als betreffende ondernemer er op die manier een paar suizend euro mee ophaalt. Kijk je naar het systeem van crowdfunding (waarbij ook gewoon sprake is van een serieus rendement) dan is het absoluut geen serieus te nemen Business-case. Vraagje: zou jij hier als gepokte en gemazelde ondernemer een paar duizend euro insteken?
Link naar reactie
 • 0

Tja, leuk gevonden van Petra natuurlijk, maar een beetje ondernemer shopt met een sligro/makro-pas, of schiet even de grens over. Uitgaande van een (zuinig) rentepercentage van 2%, levert die duizend euro investering daarbovenop bovendien €20 aan rente P/M op . Begrijp me niet verkeerd, het is natuurlijk een prachtig "gun project" voor vrienden en familie, maar geen serieuze business-case m.b.t crowdfunding.

Deze post is volledig in lijn met je overige posts hier. Je geeft er blijk van weinig kennis van ondernemen en verkopen te hebben. "Professional"? Kan beter blaaskaak of bluffer worden.

 

Als je in een branche die al jaren achteruitholt, met een speciaalzaak (die ook overal in de min staan), in een absolute krimpregio, 100000 euro weet los te peuteren dan is dat een "business-case" van formaat. De hele detailhandel piept en kraakt en deze mevrouw gaat volle kracht vooruit.

Je rare, persoonlijke, kwalificeringen/verwensingen laat ik (als je het niet erg vindt) even links liggen. Zoals ik al zei: het is een leuke investering voor tante Nel, ome Piet en de buurvrouw, en het is prachtig als betreffende ondernemer er op die manier een paar suizend euro mee ophaalt. Kijk je naar het systeem van crowdfunding (waarbij ook gewoon sprake is van een serieus rendement) dan is het absoluut geen serieus te nemen Business-case.

 

Ik moet Thor voor 100% gelijk geven. Ik zeg het niet graag maar ik heb hier nog nooit zo'n geneuzel als antwoord gelezen en vraag me werkelijk af welke meerwaarde jij als acquisitie-specialist te bieden hebt. De inhoud van deze column heeft mij juist voor de allereerste keer een echt succesverhaal geleverd, waarmee juist nieuwe inzichten voor deze materie worden geopend. En mijn gevoel zegt me dat de dame in kwestie nog wel meer pijlen op haar boog heeft staan als het crowdfunding betreft. Op de manier waarop ze het heeft gedaan loopt zij zelf geen enkel risico, biedt ze de klanten een geweldige korting en maakt ze er ook nog eens een fantastische reclamestunt van. Ofwel je doet een uitverkoop en je steekt die in het jasje van crowdfunding. Iedereen tevreden en zelf een volle portemonnee....... Kun jij ons één voorbeeld geven waarmee je aantoont dat je je klanten een betere methode te bieden hebt?

Link naar reactie
 • 0

Tja, leuk gevonden van Petra natuurlijk, maar een beetje ondernemer shopt met een sligro/makro-pas, of schiet even de grens over. Uitgaande van een (zuinig) rentepercentage van 2%, levert die duizend euro investering daarbovenop bovendien €20 aan rente P/M op . Begrijp me niet verkeerd, het is natuurlijk een prachtig "gun project" voor vrienden en familie, maar geen serieuze business-case m.b.t crowdfunding.

Deze post is volledig in lijn met je overige posts hier. Je geeft er blijk van weinig kennis van ondernemen en verkopen te hebben. "Professional"? Kan beter blaaskaak of bluffer worden.

 

Als je in een branche die al jaren achteruitholt, met een speciaalzaak (die ook overal in de min staan), in een absolute krimpregio, 100000 euro weet los te peuteren dan is dat een "business-case" van formaat. De hele detailhandel piept en kraakt en deze mevrouw gaat volle kracht vooruit.

Je rare, persoonlijke, kwalificeringen/verwensingen laat ik (als je het niet erg vindt) even links liggen. Zoals ik al zei: het is een leuke investering voor tante Nel, ome Piet en de buurvrouw, en het is prachtig als betreffende ondernemer er op die manier een paar suizend euro mee ophaalt. Kijk je naar het systeem van crowdfunding (waarbij ook gewoon sprake is van een serieus rendement) dan is het absoluut geen serieus te nemen Business-case.

 

Ik moet Thor voor 100% gelijk geven. Ik zeg het niet graag maar ik heb hier nog nooit zo'n geneuzel als antwoord gelezen en vraag me werkelijk af welke meerwaarde jij als acquisitie-specialist te bieden hebt. De inhoud van deze column heeft mij juist voor de allereerste keer een echt succesverhaal geleverd, waarmee juist nieuwe inzichten voor deze materie worden geopend. En mijn gevoel zegt me dat de dame in kwestie nog wel meer pijlen op haar boog heeft staan als het crowdfunding betreft. Op de manier waarop ze het heeft gedaan loopt zij zelf geen enkel risico, biedt ze de klanten een geweldige korting en maakt ze er ook nog eens een fantastische reclamestunt van. Ofwel je doet een uitverkoop en je steekt die in het jasje van crowdfunding. Iedereen tevreden en zelf een volle portemonnee....... Kun jij ons één voorbeeld geven waarmee je aantoont dat je je klanten een betere methode te bieden hebt?

Ook de vraag aan jou: zou jij hier als investeerder een paar duizend euro insteken? Crowdfunding is een prachtig systeem, en mogelijk in de toekomst zelfs een serieuze concurrent voor het bankaire systeem. En of ik een beter alternatief weet voor deze dame? Nee, natuurlijk niet! Ze krijgt van een paar vrienden en bekenden financiele support om (bijna) niet. Zo"n lening zou ik zelf ook wel willen! Kijk je serieus naar het begrip "crowdfunding", dan heeft deze business-case daar natuurlijk geen ene zak mee te maken. Simpelweg omdat het rendement nihil is/ontbreekt.
Link naar reactie
 • 0

Op zich vind ik dit niet een vorm van crowdfunding.

 

Volgens mij bestaat een dergelijke manier ook al veel langer, iets anders ingepakt. Wellicht komen we het na 1 oktober veel vaker tegen met de nieuwe BV regels, waarbij je de aandelen verkoopt voor een x-bedrag en daar een aantal dingen tegen over stelt. Volgens mij was een dergelijke constructie hiervoor vaker in de vorm van een coöperatie gegoten, waarbij je voor een x-bedrag lid kan worden en daar stond dan tegenover een korting van bijvoorbeeld 20%.

 

De truc is natuurlijk, hoe verkoop je het en krijg je het rond.

Verder speelt ook AFM richtlijnen mee, want feitelijk mag je dit maar beperkt aanbieden. Als je zoiets in het openbaar aanbiedt, dan moet je toch even oppassen. In haar geval was het totale bedrag lager dan dat de AFM instelt, maar ik wil het wel meegeven.

 

Trouwens, een crowdfundingsite als simbad (expres verkeerd gespeld) werkt ook in de vorm van een coöperatie.

Met vriendelijke groet,

Hermes Ratgers

Link naar reactie
 • 0

Ik denk dat je met dit inzicht deze dame erg tekort doet. Ze haalt wel even een ton op, maakt iedereen een tevreden klant en zorgt er tevens voor dat haar bedrijf er gezond bij staat. Dat alleen al is in deze tijd een uitzonderlijke prestatie. En daar is uiteraard ook uitzonderlijke acquisitie aan te pas gekomen.

Link naar reactie
 • 0

Simpelweg omdat het rendement nihil is/ontbreekt.

Okay, daar wringt jou schoen.

 

Jouw definitie van rendement is dus: hoeveel euro's levert het MIJ op.

 

Daar is op zich niks mis mee. Zo denkt de gemiddelde bankier nog steeds. We leven wel in een andere tijd. Als je namelijk geld hebt in een hoeveelheid dat je op de piramide van maslov stappen kunt gaan maken dan kom je op een punt dat je het rendement op je geld ruimer gaat zien dan enkel die euro's. En juist in een tijd dat de rente laag is (3%) is juist het "euro-rendement" bijna oninteressant te noemen.

 

Van jou als zelfverklaard acquisitieprofessional had ik verwacht dat je kennis van andere en meer koopmotieven zou hebben dan enkel ROI. Daar zitten namelijk de motieven voor mensen om hun geld beschikbaar te stellen aan deze mevrouw.

 

Mijn excuses dat mijn verwachting van het woord professional een voor mij verkeerd beeld opleverde. Ik zal voortaan mijn verwachtingspatroon naar beneden bijstellen.

In het echt blijk ik heel aaibaar

Link naar reactie
 • 0

Kijk je serieus naar het begrip "crowdfunding", dan heeft deze business-case daar natuurlijk geen ene zak mee te maken.

 

Crowd funding != Angel investing/Aandeeluitgifte. Het zijn twee verschillende dieren. Het kan wel de vorm aannemen die jij exclusief eraan toedicht, maar er zijn er meer.

 

Een klassiek voorbeeld van crowd funding is de restauranthouder die nu waardebonnen van 10 euro uitgeeft die over een jaar tegen 12 euro kunnen worden verzilverd om zijn verbouwing te bekostigen.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  5 leden, 191 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.