• 0

zelfstandig hypotheekadviseur worden

Beste forumleden,

 

Mijn naam is Nick en wil jullie graag een idee voorleggen. Ik ben nieuw lid en was een beetje aan het zoeken naar een geschikte plek om mijn vraag te plaatsen. Mogelijk is hij niet heel innovatief....

 

Ik ben midden dertig en heb mijn hele carrière in de financiële branche gewerkt als administrateur, controller en leidinggevende op accounting afdelingen. Dit heb ik voornamelijk bij grote organisaties gedaan. Mijn huidige baan geeft mij niet meer de voldoening en daarmee is een oude droom weer actueel geworden. Ondernemen!

 

Ik heb goed nagedacht over het starten van een onderneming en wil dat niet te ver van mij af zoeken.

Het plan dat ik wil voorleggen is de volgende:

 

Starten van een hypotheekadviesbureau. Het plan is om mij om te scholen naar hypotheekadviseur. De route hiervoor zijn WFT examens halen , SEH-opleiding en een jaar lang advies geven in loondienst. Hierna mag ik als zelfstandig adviseur aan de slag. Ik verwacht dit te halen met een doorlooptijd van 1,5 tot 2 jaar inclusief praktijkervaring (1 jaar).

 

Mijn plan zou zijn om hypotheekadvies te bieden en het bemiddelingstraject met de geldverstrekker doorlopen. Ik wil mij onderscheiden op de prijs ik streef ernaar om een zeer concurrerende prijs te vragen voor mijn diensten. (om en nabij 750 voor advies en bemiddeling is momenteel zeer concurrerend). Ik wil mijn diensten online aanbieden (webcam) vanuit huis. Hiermee ben ik niet gebonden aan beperking v.w.b. werkgebied. Dit concept is inmiddels niet meer uniek en er zijn meer en meer spelers die een dergelijk concept hanteren. Ik wil mijn klanten bereiken door adverteren in kranten en via social media. Ik heb niet de ambitie om groot te groeien en personeel aan te nemen (initieel niet). Ik wil een vakman worden met een volle agenda en een no nonsense buisnessmodel.

 

De kansen die ik zie:

-Plezier in het klantencontact, een opdracht met een heldere kop en staart.

-Door het provisieverbod in 2013 nieuwe kansen doordat oude businessmodels niet langer houdbaar waren.

-Een nieuw speelveld met andere belangen (meer onafhankelijk advies) een klant die ziet waarvoor hij moet betalen en welk bedrag.

-Een uit het slop geraakte woningmarkt.

-De voordelen van werken vanuit huis en het niet gebonden zijn aan een bepaalde vestigingsplaats.

 

Bedreigingen:

-Wellicht bevalt het vak mij niet.

-Hoe ligt de markt erbij over 2 jaar?!

-Strengere regels omtrent financiering (kleiner wordende verhouding tussen te lenen bedrag en waarde onderpand) met als gevolg dat met name starters moeten sparen voor ze kunnen kopen, wat de doorstroming mogelijk beperkt.

 

Ik begrijp dat dit vrij beperkt is wat ik hier vertel maar zou graag jullie mening weten over wat deze ruwe schets vinden. Zijn er aspecten waaraan ik moet denken en welke ik niet heb genoemd, vinden jullie het een realistische plan. Zijn er mensen in deze branche die mij kunnen zeggen of dit haalbaar is?

 

Alvast bedankt voor de reacties!

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

11 antwoorden op deze vraag

  • 0

Beste Nick,

 

Zo'n beetje al de door jou gestelde vragen worden in de nog te volgen opleidingen beantwoord. Het enthousiasme straalt er in deze post in elk geval vanaf, als jij dat tijdens de studie en het praktijkjaar vast weet te houden, komt het met jou helemaal goed! Welkom op HL, trouwens

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Enthousiasme is in elk geval een heel goede begin. Hoe de toekomst eruit gaat zien is natuurlijk lastig in te schatten. Je zou eens met de organisatie van de opleiding kunnen praten of misschien een andere adviseur buiten de regio vragen. Een andere mooie start is natuurlijk het maken van een ondernemingsplan. Dat helpt je ook om gestructureerd belangrijke punten langs te gaan.

Ficsus.nl - Online boekhouden makkelijk én leuk! Vanaf 8,75 per maand.
Link naar reactie
  • 0
Bedreigingen:

-Wellicht bevalt het vak mij niet.

-Hoe ligt de markt erbij over 2 jaar?!

-Strengere regels omtrent financiering (kleiner wordende verhouding tussen te lenen bedrag en waarde onderpand) met als gevolg dat met name starters moeten sparen voor ze kunnen kopen, wat de doorstroming mogelijk beperkt.

 

Ik kan nog een paar bedreigingen verzinnnen; de meeste aan de aanbodzijde:

 

[*]Productaanbieders(banken) die execution only verkoop aanbieden tegen afbreukprijzen

[*]Productaanbieders die zelf verkoop met advies (denken) aan (te) bieden

[*]Productaanbieders die bovenstaande punten combineren met verkapte dual pricing: het zelfde product voor een veel lagere prijs met advies of op basis execution only

[*]Versimpeling van regels en producten = meer mogelijkheden voor directe online verkoop zonder adviseur/bemiddelaar. Gevolg is dat een deel van de simpele risico's van de adviesmarkt verdwijnt, en de meer complexere (en dus tijdsintensievere) risico's overblijft voor elkaar op prijs concurrerende adviseurs. €750,- voor advies en bemiddeling is dan niet alleen mogelijk te duur, maar ook niet renderend

 

Mijn idee/advies: voor goede adviseurs blijft er altijd een boterham te verdienen, maar zoek wel een niche en specialiseer je : als kleine speler sec op prijs concurreren met alle standaard concullega's is geen toekomstbestendig bedrijfsmodel in de financiële sector.

 

 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

Plezier in het klantencontact

Je zult inderdaad goed moeten zijn in "People skills", want je moet wat wantrouwen overwinnen.

 

De meeste mensen in mijn omgeving zijn niet direct enthousiast over hun ervaringen met de (kuch) "onafhankelijke" hypotheekadviseur. Ze ondergaan het hypotheekadvies meer als een noodzakelijk kwaad omdat ze zelf geen ingang hebben bij een bank. Verder snappen mensen niet wat er nog te 'adviseren' valt, want het advies is altijd hetzelfde: de annuïteitenhypotheek.

 

De sector is hier zelf wel een beetje verantwoordelijk voor. Iedere keer als ik mijn oude hypotheekadviseur in zijn dikke auto voorbij zie rijden heb ik ook mixed feelings.

 

De ergste uitwassen zijn met het provisie verbod achter de rug maar het zal nog lang duren voordat de sector weer een goede naam heeft.

 

Overigens zijn er natuurlijk ook goede hypotheekadviseurs, en ik hoop van harte dat jij er zo een wordt.

 

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie
  • 0

Mijn idee/advies: voor goede adviseurs blijft er altijd een boterham te verdienen, maar zoek wel een niche en specialiseer je : als kleine speler sec op prijs concurreren met alle standaard concullega's is geen toekomstbestendig bedrijfsmodel in de financiële sector.

Agree!

 

Onlangs is er (weer) een online speler de boer opgegaan om voor 650 euro hypotheken te sluiten ('wel graag alleen starters, anders is het te moeilijk'). Ik verwacht er niet al te veel van...

 

Ga voor kwaliteit, niet kwantiteit. Een goed hypotheekadvies voor 2500-3000 is niet duur als je klanten daar 30 jaar lang plezier van hebben.

That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Link naar reactie
  • 0

Een goed hypotheekadvies voor 2500-3000 is niet duur als je klanten daar 30 jaar lang plezier van hebben.

Mee eens, maar iets zegt me dat als mensen moeten kiezen tussen nu dik tweeduizend euro besparen of 30 jaar wachten ze gaan voor dat advies van €650 euro.

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie
  • 0

Ja tot ze er na 10 jaar achter komen dat ze toch niet zo'n ideale hypotheek hebben voor hun situatue, en dan blijkt goedkoop als snel duurkoop :(

That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Link naar reactie
  • 0

Ja, maar wanneer je een 'verstokte' adviesnemer bent, kan de adviseur alleen bepalen of de hypotheek nu wel of niet ideaal is ::)

 

"Een expert is iemand die nadien heel precies kan vertellen

waarom zijn prognose niet uitgekomen is" : Winston Churchill

 

Link naar reactie
  • 0

Beste Nick,

 

Een ondernemingsplan maken kan je helpen bij de vraag of jouw plan haalbaar is. Een ondernemingsplan geeft inzicht in je positie en doelen en ook in de haalbaarheid van jouw idee. Ik zie dat je al veel zaken helder hebt, je hebt ook al een duidelijke visie. Dit komt goed van pas bij het maken van het ondernemingsplan. Voor een format kun je eens kijken op Qredits.

 

 

 

[aanpassing: contactgegevens verwijderd]

De KvK Informatie- en Advieslijn is op werkdagen van 8:30 uur tot 17:00 telefonisch bereikbaar op 088-5852222.

Link naar reactie
  • 2

 

Een ondernemingsplan maken kan je helpen bij de vraag of jouw plan haalbaar is.

 

 

Een ondernemersplan is zelfs verplicht om een vergunning te krijgen om als zelfstandige adviseur aan de slag te gaan, zie hiervoor mijn eerdere post met daarbij een link de checklist (daarin staat ook het ondernemersplan en de verplichte onderdelen vermeld).

 

 

 

Marketing & Communicatie

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 78 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.