• 0

Auto tot ondernemers vermogen bij sabbatical

Ik heb een BV (100% aandeelhouder, DGA) en overweeg 2x 8 maanden naar het buitenland (2 verschillende continenten) te gaan om daar met mijn gezin rond te reizen. Ik zal daar 2x een auto moeten kopen. Mijn onderneming loopt ondertussen door (personeel), maar is wel voor de omzet gebonden aan NL (zorgsector).

 

Het lijkt me erg voordelig de auto's als ondernemersvermogen tot mogen rekenen, aangezien de afschrijving bij verkoop wrsch na de 8 maanden hoog kan zijn (40% bijv), het zullen 2e hands auto's zijn. Gebruik etc zal worden aangemerkt als privé gebruik dus daar geen aftrek over en ik kan bijv. 1,5% rekenen over het privé gebruik aldaar.

 

Ik zal geen directe omzet halen aldaar, maar wil mij wel oriënteren en verdiepen in mijn beroep aldaar te beoefenen en locaties bezoeken in mijn sector. Ik zal dus zeker aan > 500km zakelijk gebruik komen.

 

Wat is jullie advies/mening hierin?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

12 antwoorden op deze vraag

  • 0

Het lijkt me erg voordelig de auto's als ondernemersvermogen tot mogen rekenen, aangezien de afschrijving bij verkoop wrsch na de 8 maanden hoog kan zijn (40% bijv)

Voordelig? Heb je rekening gehouden met de forfaitaire bijtelling?

 

De afschrijving valt ook onder de kosten van de auto. Onder de streep zijn de kosten van het privégebruik daardoor mogelijk fors hoger dan de bijtelling, waardoor de Belastingdienst zou kunnen spreken van excessief privé gebruik en de werkelijke waarde van het privégebruik belasten.

 

Aan de andere kant vraag ik me af of je nog wel onder de Nederlandse inkomstenbelasting valt als je zo lang in het buitenland zit. Ook voor de BV zou dit gevolgen kunnen hebben. Heb je dat soort dingen uitgezocht of je laten adviseren door een deskundige? Of heb je daarom de grens van 2x8 maanden opgezocht en ben je tussendoor in Nederland?

 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0

Ik zal dus zeker aan > 500km zakelijk gebruik komen.

De 500 Km grens heeft betrekking op privé kilometers in relatie tot de bijtelling en/of keuze vermogen van een goed dat je voornamelijk zakelijk gebruikt

 

Voor het zakelijk kunnen etiketteren van een goed dat je voornamelijk privé gebruikt geldt voor zover mij bekend de norm van minimaal 10% zakelijk gebruik (specialisten: correct me if i'm wrong)

 

Los daarvan: als je wel zakelijk kunt etiketteren, heb je er geen voordeel van vanwege excessief privé gebruik (zoals Ron al aangaf)

 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

 

 

Voor het zakelijk kunnen etiketteren van een goed dat je voornamelijk privé gebruikt geldt voor zover mij bekend de norm van minimaal 10% zakelijk gebruik (specialisten: correct me if i'm wrong)

 

Los daarvan: als je wel zakelijk kunt etiketteren, heb je er geen voordeel van vanwege excessief privé gebruik (zoals Ron al aangaf)

 

 

De etikettering speelt bij een BV niet. Daar wordt gewoon gekeken naar wie de eigenaar is.

Met excessief privégebruik raak je wel een goede snaar want het is redelijk aannemelijk dat met die auto's geen enkele zakelijke kilometer wordt gemaakt.

 

groet

Joost

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Dank voor de antwoorden. Inderdaad is het plan tussendoor terug naar NL te gaan o.a. vanwege de ingewikkeldheden waar je tegenaan loopt als je langer dan 1 jaar weg bent (AOV, DGA loon, continuïteit onderneming). Ik zal tzt met mijn adviseur alles doorlopen.

 

De vraag spitst zich volgens mij toe tot of dit (deels) zakelijke kosten kunnen zijn. Het is helder dat een groot deel van de kosten niet rechtstreeks betrekking hebben op de (in NL lopende) onderneming. Maar de reden van de reis - naast rondreizen met mijn gezin - is oriënteren op voortzetting van de onderneming in het buitenland. Je zou dit dus kunnen labelen als een oriëntatie fase of aanloopfase, dat wel wordt gerekend onder zakelijke kosten. De vraag voor mij is hoe dit aannemelijke te maken voor de belastingdienst en wat hierbij redelijk is. De bedoeling is dus niet om allerlei kosten op te gaan voeren, maar de auto dus bijv. wel tot ondernemersvermogen te gaan rekenen.

Link naar reactie
  • 0

Je geeft aan de auto als ondernemingsvermogen op te willen voeren maar tegelijkertijd ook dat je geen kosten op wilt voeren. Afschrijvingen zijn ook kosten...

 

Of je voert de afschrijvingen en alle andere kosten op en merkt de auto dus als ondernemingsvermogen aan. Ook betaal je dan bijtelling (meestal 25% van cataloguswaarde, Let zoals al gezegd op voor excessief privé gebruik).

Of je voert geen afschrijvingen en kosten op maar alleen €0,19 per zakelijke kilometer en dan is de auto dus privé vermogen.

 

Die 1,5% die je benoemt is alleen correctie voor de BTW. Het is nog maar de vraag of je btw kan terugvorderen uit het buitenland. Dit is afhankelijk van het land waar je bent. Je zou de auto voor de btw waarschijnlijk beter als privé aan kunnen merken.

 

Je kan dus niet alleen de afschrijvingen opvoeren icm een correctie wegens privé gebruik van 1,5% die 2 dingen horen niet bij elkaar.

 

Link naar reactie
  • 0

vanwege de ingewikkeldheden waar je tegenaan loopt als je langer dan 1 jaar weg bent (AOV

Hmm. overleg dit aub even heel goed met je adviseur en laat het vooral schriftelijk bevestigen , want bij een Sabbatical is de periode waarin je aaneengesloten in het buitenland bent bij veel AO-verzekeraars niet relevant: er is - tenzij anders overeengekomen - sowieso geen dekking (want geen activiteiten als ondernemer), ook al blijf je in Nederland of keer je wekelijks terug.

 

 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

Norberts vakgebied, maar gaat de BV dan als idee ook de inzittenden en aansprakelijkheid verzekeren?

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Klopt, hier is rekening mee gehouden bij het afsluiten, ik betaal dan 40% vd premie tijdens een sabbatical (max 1 jaar aaneengesloten, vandaar de 2x 8 maanden). Er is geen maximum op het sandal sabbaticals

Link naar reactie
  • 0

Dank, idd klopt de 1,5% hier niet, bovendien voer ik btw vrije omzet uit.

 

Ik kom dus in aanmerking voor bijtelling in privé als DGA dat normaal 25% is, maar bij zgn excessief privégebruik hoger kan komen liggen. De vraag is hoe dit in kaart gebracht zal gaan worden.

 

Iemand nog vragen, suggesties waar je tegenaan kan gaan lopen met de BV? Vertrek zal rond april zijn tot dus jaar erna juli. Er zullen dus in de beide jaren nog minimaal inkomsten zijn, zeg 20% van oorspronkelijk.

Link naar reactie
  • 0

Je hebt dus een BV.

 

En nu ga je een lange tijd naar het buitenland, privé met je gezin.

 

En nu overweeg je om de auto, die je straks tijdens je lange vakantie nodig hebt om te kunnen rondreizen met je gezien, door je BV te laten kopen.

 

En dan is je vraag eigenlijk of de Nederlandse fiscus dit gaat honoreren als "zakelijk" en jou zodoende een belastingvoordeel te gunnen...

 

Wat denk je zelf?

 

 

Link naar reactie
  • 0

Klopt, hier is rekening mee gehouden bij het afsluiten

Heel slim, uitstekend geregeld.

 

ik betaal dan 40% vd premie tijdens een sabbatical (max 1 jaar aaneengesloten, vandaar de 2x 8 maanden). Er is geen maximum op het aantal sabbaticals

educated guess: Movir?

 

Hoe dan ook, sluimeren tijdens sabbatical én er rekening mee houden bij het afsluiten is wat mij betreft een 10 met een griffel voor jou en/of je adviseur

 

En dan is je vraag eigenlijk of de Nederlandse fiscus dit gaat honoreren als "zakelijk" en jou zodoende een belastingvoordeel te gunnen...

Wat denk je zelf?

 

Ik denk dat TS denkt: lastig; goede vraag voor een ondernemersforum ;)

 

FF serieus Peter: zo vreemd is deze vraag nu ook weer niet als TS tijdens de sabbatical ook echt zakelijke activiteiten onderneemt, toch? Niet mijn expertise, maar het lijkt mij iets dat formeel zou kunnen, alleen praktisch erg lastig is: hoe ga je bijvoorbeeld de kosten van aanschaf, tenaamstelling, verzekering, onderhoud en brandstof etc verantwoorden...los van dat het door excessief privé gebruik vermoedelijk geen voordeel oplevert

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

FF serieus Peter:

 

Heel serieus, Norbert:

 

Je kan natuurlijk - als je een fabriek of leverancier of wat dan ook bezoekt - de BV je hele wereldreis laten betalen.

 

De vraag is dan natuurlijk of dit handig is. Dat is nogal afhankelijk van 'feiten en omstandigheden'.

Die ken ik niet. Dus daar zeg ik niets over verder.

 

Als ik het verhaal zo lees, dan vind ik de argumentatie (ten aanzien van zakelijkheid dan) "dun".

 

Maar als je als DGA (is je eigen verantwoordelijkheid!) meent dat de BV een auto voor jou moet kopen dan is dat zo.

En dan moet je natuurlijk 'bijtelling' in je loonadministratie verantwoorden. Maar je hoeft op zich geen 'excessief privégebruik' mee te nemen, want dat is toch meer een 'probleem' van de fiscus.

 

Alleen kan ik mij voorstellen dat zij (fiscus) het vrij makkelijk zouden kunnen aantonen in dit geval.

 

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 160 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.