Korte inleiding voor de volledigheid, achtergrond informatie en hopelijk voldoende informatie voor een gedegen initieel advies;
Ik heb onlangs te horen gekregen dat ik om financiele redenen mijn baan zal verliezen. (met ingang van 1 Maart). Als Chemisch Engineer in de Olie & Gas industrie heb ik de laatste ~20 jaar een enorme kennis en ervaring opgedaan en zodoende een indrukwekkende C.V opgebouwd. Echter is deze kennis zo specifiek voor deze industrie dat ik op de arbeidsmarkt, gezien de enorm langdurige ingekrompen olieprijs zeer weinig to geen kans zie op een nieuwe baan. Vrijwel elk bedrijf in deze sector is al maanden/jaren geleden met gedwongen ontslag rondes bezig, enkele zelfs al in hun tweede/derde/vierde ronde.
Echter ondanks dit alles zie ik dit echter als een geboden kans ipv een spreekwoordelijke “nachtmerrie”. Zelfstandig ondernemen! Ik wil zo snel mogelijk uit het UWV-WW vangnet op eigen benen kunnen staan. Echter gezien bovenstaande feiten denk ik dat de snelste manier om dit te verwezenlijke is door juist 100% gebruik te maken van dit vangnet en alle aanverwante regelingen voor startende ondernemingen. Met solliciteren, ben ik sterk afhankelijk van wat deze industrie doet en wanneer dat weer aantrekt (wat eventueel misschien nog wel 1 a 2 jaar kan gaan duren). Gezien mijn huidige salaris en aanverwante functie zal bij het in loondienst treden bij “mindere” banen in de chemie (andere industrie tak) het UWV alsnog langdurig moeten bijspringen / aanvullen wat het ook een langdurig traject maakt om weer volledig uit de WW te kunnen stappen. Via de UWV starters regeling zou ik dit mogelijke process kunnen verkleinen naar 6 – 8 maanden als startende onderneming.
Als extra achergrond informatie; Tussen mijn laatste twee banen in, heb ik eerder in een ZZP constructie, zelfonderhoudend ondernomen als software ontwikkelaar / product ontwikkelaar om een nieuw product (multimedia speler) succesvol op de markt te brengen. Toen dit product op de markt gebracht was en verkrijgbaar was bij de grotere webwinkels (BOL.com, Informatique, etc.) en retail kanalen (MediaMarkt en partners) ben ik hier weer uitgestapt. Ik draai mijn hand niet om voor langdurig 60 -80 urige werkweken, echter als je al deze uren vanuit een kantoor thuis investeerd raak je volledig wereld vervreemd. Het contact met mensen/collega’s was een groot gemis en daardoor ben ik via mijn oude netwerk weer in loondienst getreden in mijn oude industrie. Hoe dan ook, dit alles heeft er echter wel voor gezorgt dat ik niet langer een woon-werk verbinding had, wat het mogelijk maakte om te verhuizen uit de randstad en een nieuwe carierre te starten op een nieuwe locatie met een nieuwe nieuwe werkgever. Ook nu nog steeds geen enkele spijt van al deze beslissingen.
OK, lang verhaal als introductie, hopelijk niet geheel overbodig en bied het, het juiste inzicht in motivatie en kennis. Nu op naar de daadwerkelijk vraagstelling;
Welke rechtsvorm past het beste bij een startende onderneming, startende met twee partners/werknemers (ik en mijn vrouw) rekeninghoudend met alle UWV en Belastingdienst regelingen voor startende ondernemingen om zo waar mogelijk financiele risico’s te onderdrukken en daarmee kans op succes/haalbaarheid te vergroten?
Het gaat om een combinatie van fysieke winkel (Multimedia producten) gecombineerd met webwinkel, advies / maatwerk / installatie service-garantie.
Werkzaamheden zullen uitgevoerd worden door mijzelf en mijn vrouw. Fysieke winkel zal 50/50 worden, technische kant van de webshop zal ik voor mijn rekening nemen, de order afhandelingen mijn vrouw. Het advies/maatwerk/service gedeelte weer zal door mijzelf afgehandeld worden, waar mijn vrouw de boekhouding en administatie van het geheel voor haar rekening neemt.
In mijn zoektocht naar advies en informatie heb ik het volgende zelf al uit gezocht;
Een B.V. gaat het niet worden. Winst technisch zal ik dit zeker in de begin jaren niet rendabel kunnen maken. Bijkomend nadeel is dat ik dan in dienst treed van mijn B.V. waardoor vrijwel direct het recht op WW vervalt.
Een ZZP is mogelijk. Staat de zaak volledig op mijn naam en in de juiste constructie kan mijn vrouw nog steeds werkzaamheden verrichten. Ik behoud mijn recht op UWV starters regeling, en de starters belasting voordelen. Echter heeft de ZZP constructie wel een kant tekening die ik iets verderop bespreek.
V.O.F. is ook een mogelijkheid. Mijn vrouw en ik zullen dan de partners worden. Ook hier weer enkele kant tekingen die ik verder zal proberen uit te lichten.
Alle andere rechtsvormen lijken mij verre van toepasselijk, echter als iemand daar aan het eind van dit verhaal anders over denkt dan hoor ik dat natuurlijk graag.
ZZP Kant tekening; Mijn huidige werkgever ziet ook wel in dat bepaalde kennis en kunde momenteel in mijn bezit niet overdraagbaar zijn met een “handover”. Dit houd in dat hij gedurende het jaar in verschillende problemen kan komen. Ik heb te horen gekregen dat als ik voor mijzelf begin hij wel oren naar heeft om mij project matig op consultancy basis in te huren. Voor de eerste 26 weken kan ik dit echter niet verwezenlijke gezien dit mijn recht op UWV starters regeling zal verwerpen (Ondanks dat ik het mijn werkgever niet kwalijk neem aangezien het een gedwongen kwaad is wat hij al heel lang heeft kunnen uitstellen, blijft het feit dat hij best wel even 26 weken mag zweten / spijt mag ontwikkelen voor deze beslissing om mij in de eerste lichting te plaatsen). Echter na deze periode van 26 weken, zal het niet ondenkbaar zijn dat ik dit aanbod daarna toch eventueel zal aannemen om zo extra inkomsten te kunnen genereren. Retail is echter iets geheel anders als de chemische industrie, dus boekhoudkundig / adminstratief zal dit niet geheel wenselijk zijn dit onder dezelfde rechtsvorm te doen. Twee verschillende ZZP inschrijvingen kan/mag niet, dus leverd dit (in)direct wel wat uitdagingen op. Ik heb geringe informatie gevonden om eventueel een “sub” k.v.k. / btw nummer aan te vragen onder een ZZP inschrijving, maar als iemand hier wat extra informatie over kan doorlinken / geven, dan kan ik dit eventueel verder onderzoeken.
V.O.F. Kant tekeningen; Allereerst zit ik te denken aan de “speciale” man/vrouw variant, echter: Mijn vrouw werkt momenteel op een 10-uur part-time oproepcontract gemiddeld ~20 uur per werk. Dit contract loopt momenteel tot Mei en het is nog onzeker of dit wel of niet verlengd word. Deze inkomsten uit loondienst wil zij in de aanloop fase van de onderneming behouden, nogmaal als risico dekking van inkomsten voor levensonderhoud. Als dit contract verlengd word is dit geen issue, waar ze dan zelf op elk moment de keuze kan maken of en hoe lang deze inkomsten uit loondienst behouden blijven. Echter mocht dit contract niet verlengd worden, dan vervalt haar recht op WW als zij in een V.O.F aktief is?! (Niet geheel zeker van dit feit, dus mocht iemand dit kunnen ontkrachten of confirmeren, dan hoor ik dat graag). Ten tweede: Ik ben er niet geheel zeker van waar de bewijslast ligt voor het aantonen van gelijkbare werkzaamheden binnen de V.O.F. ten opzichten van deze man/vrouw constructie. Zien jullie hier eventueel problemen op basis van boven genoemde verdeling van werkzaamheden, natuurlijk in combinatie met haar huidige uren in loondienst. Als je 20 uur ernaast in loondienst bent loopt ze natuurlijk ook vanzelf sprekend 20 uur achter op mij die wel alle tijd (waar mogelijk) zal investeren in de onderneming. Is dit puur op basis van geregistreerde uren (er wel vanuit gaande dat we beide aan de uren criteria voor de belastingdienst zullen voldoen). In de man/vrouw constructie kunnen wij beide aanspraak maken op de starters aftrekken voor de winst wat toch een behoorlijke slok op een borrel zal zijn. Als een man/vrouw constructie geen mogelijkheid is zal behoud van WW sowieso geen issue zijn aangezien haar gewerkte uren in de V.O.F dan ter allertijden verrekend zullen worden met die WW waardoor die administratief toch ook vervalt. Dit verval zal alleen op te vangen zullen zijn mits zij ook gebruik kan maken van de starters aftrek regelingen.
Dus met andere woorden, kort door de bocht; Wat is met de gegeven informatie beter om als rechtsvorm te kiezen? Een ZZP met mijn vrouw die (meewerk) arbeid verricht of een V.O.F. die vanaf de start op onze beide namen staat. Dit laatste natuurlijk wanneer mogelijk in de man/vrouw constructie.
Nogmaals mijn excuses voor dit nogal lang verhaal met mogelijk te veel informatie echter begrijp ik ook goed dat voor een gedegen advies je vaak beter te veel als te weinig informatie kan verschaffen.
Alvast dank voor een ieder die niet na alinea 1 heeft afgehaakt en de moeite neemt om te reageren.
PS. Ook mijn excuses als nieuwe gebruiker van dit forum om het voorstel rondje voor nu even over te slaan. Dat maak ik later wel weer goed. ;)
Zie jij kansen voor je onderneming/bedrijf in het buitenland? Met RVO onderneem je verder.
Kijk wat onze kennis, contacten en financiële mogelijkheden voor jou kunnen betekenen.
We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.
RaCaIl
RaCaIl
Korte inleiding voor de volledigheid, achtergrond informatie en hopelijk voldoende informatie voor een gedegen initieel advies;
Ik heb onlangs te horen gekregen dat ik om financiele redenen mijn baan zal verliezen. (met ingang van 1 Maart). Als Chemisch Engineer in de Olie & Gas industrie heb ik de laatste ~20 jaar een enorme kennis en ervaring opgedaan en zodoende een indrukwekkende C.V opgebouwd. Echter is deze kennis zo specifiek voor deze industrie dat ik op de arbeidsmarkt, gezien de enorm langdurige ingekrompen olieprijs zeer weinig to geen kans zie op een nieuwe baan. Vrijwel elk bedrijf in deze sector is al maanden/jaren geleden met gedwongen ontslag rondes bezig, enkele zelfs al in hun tweede/derde/vierde ronde.
Echter ondanks dit alles zie ik dit echter als een geboden kans ipv een spreekwoordelijke “nachtmerrie”. Zelfstandig ondernemen! Ik wil zo snel mogelijk uit het UWV-WW vangnet op eigen benen kunnen staan. Echter gezien bovenstaande feiten denk ik dat de snelste manier om dit te verwezenlijke is door juist 100% gebruik te maken van dit vangnet en alle aanverwante regelingen voor startende ondernemingen. Met solliciteren, ben ik sterk afhankelijk van wat deze industrie doet en wanneer dat weer aantrekt (wat eventueel misschien nog wel 1 a 2 jaar kan gaan duren). Gezien mijn huidige salaris en aanverwante functie zal bij het in loondienst treden bij “mindere” banen in de chemie (andere industrie tak) het UWV alsnog langdurig moeten bijspringen / aanvullen wat het ook een langdurig traject maakt om weer volledig uit de WW te kunnen stappen. Via de UWV starters regeling zou ik dit mogelijke process kunnen verkleinen naar 6 – 8 maanden als startende onderneming.
Als extra achergrond informatie; Tussen mijn laatste twee banen in, heb ik eerder in een ZZP constructie, zelfonderhoudend ondernomen als software ontwikkelaar / product ontwikkelaar om een nieuw product (multimedia speler) succesvol op de markt te brengen. Toen dit product op de markt gebracht was en verkrijgbaar was bij de grotere webwinkels (BOL.com, Informatique, etc.) en retail kanalen (MediaMarkt en partners) ben ik hier weer uitgestapt. Ik draai mijn hand niet om voor langdurig 60 -80 urige werkweken, echter als je al deze uren vanuit een kantoor thuis investeerd raak je volledig wereld vervreemd. Het contact met mensen/collega’s was een groot gemis en daardoor ben ik via mijn oude netwerk weer in loondienst getreden in mijn oude industrie. Hoe dan ook, dit alles heeft er echter wel voor gezorgt dat ik niet langer een woon-werk verbinding had, wat het mogelijk maakte om te verhuizen uit de randstad en een nieuwe carierre te starten op een nieuwe locatie met een nieuwe nieuwe werkgever. Ook nu nog steeds geen enkele spijt van al deze beslissingen.
OK, lang verhaal als introductie, hopelijk niet geheel overbodig en bied het, het juiste inzicht in motivatie en kennis. Nu op naar de daadwerkelijk vraagstelling;
Welke rechtsvorm past het beste bij een startende onderneming, startende met twee partners/werknemers (ik en mijn vrouw) rekeninghoudend met alle UWV en Belastingdienst regelingen voor startende ondernemingen om zo waar mogelijk financiele risico’s te onderdrukken en daarmee kans op succes/haalbaarheid te vergroten?
Het gaat om een combinatie van fysieke winkel (Multimedia producten) gecombineerd met webwinkel, advies / maatwerk / installatie service-garantie.
Werkzaamheden zullen uitgevoerd worden door mijzelf en mijn vrouw. Fysieke winkel zal 50/50 worden, technische kant van de webshop zal ik voor mijn rekening nemen, de order afhandelingen mijn vrouw. Het advies/maatwerk/service gedeelte weer zal door mijzelf afgehandeld worden, waar mijn vrouw de boekhouding en administatie van het geheel voor haar rekening neemt.
In mijn zoektocht naar advies en informatie heb ik het volgende zelf al uit gezocht;
Een B.V. gaat het niet worden. Winst technisch zal ik dit zeker in de begin jaren niet rendabel kunnen maken. Bijkomend nadeel is dat ik dan in dienst treed van mijn B.V. waardoor vrijwel direct het recht op WW vervalt.
Een ZZP is mogelijk. Staat de zaak volledig op mijn naam en in de juiste constructie kan mijn vrouw nog steeds werkzaamheden verrichten. Ik behoud mijn recht op UWV starters regeling, en de starters belasting voordelen. Echter heeft de ZZP constructie wel een kant tekening die ik iets verderop bespreek.
V.O.F. is ook een mogelijkheid. Mijn vrouw en ik zullen dan de partners worden. Ook hier weer enkele kant tekingen die ik verder zal proberen uit te lichten.
Alle andere rechtsvormen lijken mij verre van toepasselijk, echter als iemand daar aan het eind van dit verhaal anders over denkt dan hoor ik dat natuurlijk graag.
ZZP Kant tekening; Mijn huidige werkgever ziet ook wel in dat bepaalde kennis en kunde momenteel in mijn bezit niet overdraagbaar zijn met een “handover”. Dit houd in dat hij gedurende het jaar in verschillende problemen kan komen. Ik heb te horen gekregen dat als ik voor mijzelf begin hij wel oren naar heeft om mij project matig op consultancy basis in te huren. Voor de eerste 26 weken kan ik dit echter niet verwezenlijke gezien dit mijn recht op UWV starters regeling zal verwerpen (Ondanks dat ik het mijn werkgever niet kwalijk neem aangezien het een gedwongen kwaad is wat hij al heel lang heeft kunnen uitstellen, blijft het feit dat hij best wel even 26 weken mag zweten / spijt mag ontwikkelen voor deze beslissing om mij in de eerste lichting te plaatsen). Echter na deze periode van 26 weken, zal het niet ondenkbaar zijn dat ik dit aanbod daarna toch eventueel zal aannemen om zo extra inkomsten te kunnen genereren. Retail is echter iets geheel anders als de chemische industrie, dus boekhoudkundig / adminstratief zal dit niet geheel wenselijk zijn dit onder dezelfde rechtsvorm te doen. Twee verschillende ZZP inschrijvingen kan/mag niet, dus leverd dit (in)direct wel wat uitdagingen op. Ik heb geringe informatie gevonden om eventueel een “sub” k.v.k. / btw nummer aan te vragen onder een ZZP inschrijving, maar als iemand hier wat extra informatie over kan doorlinken / geven, dan kan ik dit eventueel verder onderzoeken.
V.O.F. Kant tekeningen; Allereerst zit ik te denken aan de “speciale” man/vrouw variant, echter: Mijn vrouw werkt momenteel op een 10-uur part-time oproepcontract gemiddeld ~20 uur per werk. Dit contract loopt momenteel tot Mei en het is nog onzeker of dit wel of niet verlengd word. Deze inkomsten uit loondienst wil zij in de aanloop fase van de onderneming behouden, nogmaal als risico dekking van inkomsten voor levensonderhoud. Als dit contract verlengd word is dit geen issue, waar ze dan zelf op elk moment de keuze kan maken of en hoe lang deze inkomsten uit loondienst behouden blijven. Echter mocht dit contract niet verlengd worden, dan vervalt haar recht op WW als zij in een V.O.F aktief is?! (Niet geheel zeker van dit feit, dus mocht iemand dit kunnen ontkrachten of confirmeren, dan hoor ik dat graag). Ten tweede: Ik ben er niet geheel zeker van waar de bewijslast ligt voor het aantonen van gelijkbare werkzaamheden binnen de V.O.F. ten opzichten van deze man/vrouw constructie. Zien jullie hier eventueel problemen op basis van boven genoemde verdeling van werkzaamheden, natuurlijk in combinatie met haar huidige uren in loondienst. Als je 20 uur ernaast in loondienst bent loopt ze natuurlijk ook vanzelf sprekend 20 uur achter op mij die wel alle tijd (waar mogelijk) zal investeren in de onderneming. Is dit puur op basis van geregistreerde uren (er wel vanuit gaande dat we beide aan de uren criteria voor de belastingdienst zullen voldoen). In de man/vrouw constructie kunnen wij beide aanspraak maken op de starters aftrekken voor de winst wat toch een behoorlijke slok op een borrel zal zijn. Als een man/vrouw constructie geen mogelijkheid is zal behoud van WW sowieso geen issue zijn aangezien haar gewerkte uren in de V.O.F dan ter allertijden verrekend zullen worden met die WW waardoor die administratief toch ook vervalt. Dit verval zal alleen op te vangen zullen zijn mits zij ook gebruik kan maken van de starters aftrek regelingen.
Dus met andere woorden, kort door de bocht; Wat is met de gegeven informatie beter om als rechtsvorm te kiezen? Een ZZP met mijn vrouw die (meewerk) arbeid verricht of een V.O.F. die vanaf de start op onze beide namen staat. Dit laatste natuurlijk wanneer mogelijk in de man/vrouw constructie.
Nogmaals mijn excuses voor dit nogal lang verhaal met mogelijk te veel informatie echter begrijp ik ook goed dat voor een gedegen advies je vaak beter te veel als te weinig informatie kan verschaffen.
Alvast dank voor een ieder die niet na alinea 1 heeft afgehaakt en de moeite neemt om te reageren.
PS. Ook mijn excuses als nieuwe gebruiker van dit forum om het voorstel rondje voor nu even over te slaan. Dat maak ik later wel weer goed. ;)
Link naar reactie
https://www.higherlevel.nl/forums/topic/55339-starten-vanuit-ww-welke-rechtsvorm/Delen op andere sites
Aanbevolen berichten
23 antwoorden op deze vraag