• 0

Aanpakken verkoop kopie product middels aanspraak op modelrecht

Hallo,

 

Medio 2006 ben ik op de markt gekomen met een product wat door ons geïmporteerd wordt (het wordt door een ander bedrijf gemaakt en ook overal verkocht inmiddels). In 2006 was dat nog relatief nieuw en was er geen concurrentie. Na enkele jaren kwamen we er achter dat er een "kopie" op de markt kwam die veel goedkoper was en minder van kwaliteit. Een van de dingen die we gedaan hebben is toen het ontwerp middels een modelregistratie geregistreerd te krijgen bij het Boip https://www.boip.int/nl/ondernemers/modellen

Al met al hebben we veel last van dit namaak product. Onze verkopen zijn echt geminimaliseerd ten opzichte van de begin-periode.

Klanten zien het namaak product als hetzelfde, terwijl er duidelijk kwaliteit verschil is en de prijs zo laag is dat wij daar nooit voor kunnen leveren zonder verlies.

Ook adverteerde de verkopers vaak met het product gekoppeld aan onze merknaam (die inmiddels ook als woordmerk is vastgelegd). Ook het kopie product wordt door diverse partijen geïmporteerd en is niet van hen.

 

Als klein bedrijf, zonder veel financiële mogelijkheden ben ik benieuwd of er toch nog mogelijkheden zijn via het vastgelegde modelrecht de verkoop te stoppen en evt. nog een schadevergoeding te krijgen.

Of is dit een onhaalbare cases?

Graag jullie advies en een idee van de haalbaarheid, en evt wie ik daar voor in kan schakelen.

 

Ik hou het product graag nog anoniem i.v.m. mogelijke claim richtig de verkopers.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Beste mr_business,

 

welkom op ondernemersforum Higherlevel. Vervelende situatie, maar helaas wel de praktijk. Is het twaalf jaar na productintroductie niet tijd voor ontwikkeling van een volgende (verbeterde) productgeneratie met voldoende productbescherming?

 

Inbreuk op jouw of jullie merkrecht is waarschijnlijk het makkelijkst te bestrijden. Op basis van deze anonieme of algemene introductie is lastig gericht advies te geven, maar laten we reacties van specialisten afwachten. Jij bent dan vast bereid om in privé aanvullende informatie te verstrekken.

 

Waar precies genieten jullie model- en merkbescherming en vanwaar opereren de inbreukmakers?

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Zoals ik het lees heb je een modelrecht aangevraagd op een product wat al op de Europese markt was. Bij mijn kennis biedt dat geen bescherming.

 

Tweede vraag is of je belanghebbende of gerechtigde bent.

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Als ik het goed begrijp heb je een bestaande vorm, een product dat je zelf importeert, proberen vast te leggen alsof het een model is die jezelf hebt bedacht. Terwijl een van de basisvereisten voor een modelrecht "het eigen karakter" en vooral nieuwheid is.

 

Nogal vreemde gedachtegang dus dat dit rechten zou geven. De vraag op zich is niet zo vreemd trouwens. Ik krijg ook wel eens de vraag of een product dat in het buitenland een succes is en voorzien is van een octrooi in Nederland beschermd zou kunnen worden met een nieuw octrooi. Nee dus.

 

Als je de import merknaam hebt geregistreerd zonder toestemming van de buitenlandse merkhouder met het idee andere importeurs van de markt te drukken zal ook dat waarschijnlijk geen stand houden bij een eventuele rechtszaak. Hoewel er geen sprake was van een officieel merkrecht ten tijde van jouw registratie is er wel sprake van een handelsnaamrecht als die handelsnaam (=buitenlands merk) hier bekendheid heeft bij een bepaald publiek.

 

Het gebeurt wel vaker dat iemand een importmerk vastlegt maar dat is dan om te voorkomen dat anderen dat doen en daar denken rechten aan te kunnen verbinden. De originele handelsnaam- merkhouder kan dan verzoeken/eisen dat je de naam overdraagt mocht hij daar belang bij hebben.

 

Wat je wel zou kunnen doen is kijken of je eventueel samen met het de oorspronkelijke maker wat kan doen tegen de kopie van mindere kwaliteit op basis van zijn/haar auteursrecht/merkrecht. Maar als die dat zou willen doen dan had dat al lang gebeurd geweest omdat ook hij last zal hebben van de kopie.

 

Als je zelf een merknaam hebt bedacht en die gebruikt op het importproduct heb je meer kans om tegen inbreukmakers op te treden. Die mogen dan uiteraard wel het product importeren maar niet jouw naam gebruiken.

 

Link naar reactie
  • 0

Na enkele jaren kwamen we er achter dat er een "kopie" op de markt kwam die veel goedkoper was en minder van kwaliteit. Een van de dingen die we gedaan hebben is toen het ontwerp middels een modelregistratie geregistreerd te krijgen bij het Boip https://www.boip.int/nl/ondernemers/modellen.

Wie is die we eigenlijk.

 

Het eigenaardige van een importeur die rechten registreert, is dat er niet alleen bescherming wordt gezocht tegen copycats maar ook tegen de originele eigenaar. Die kan niet naar een andere groothandel overstappen.

 

Er zijn waarschijnlijk ook importeurs in Duitsland en Frankrijk. Die mogen gewoon inkopen en verkopen aan resellers, ook in Nederland. Die op hun beurt gewoon mogen verkopen.

 

Er bestaat geen merkpolitie die optreedt als je een inbraak in je markt meldt. Je zal zelf een advocaat moeten inschakelen. En dan samen optrekken met de oorspronkelijke rechthebbende.

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor de reacties. Het is mij vooral te doen om de verkoop van het namaak product te stoppen als dat kan. Omdat dat mij als "importeur" bijna de das om doet. De producent zal niet meewerken omdat die daar blijkbaar geen last van heeft, door werledwijde verkoop en een zekere mate van amateurisme.

 

De merknaam is ons eigen merk waaronder wij het product verkopen. Die heeft niets met de producent van doen.

 

Het gaat mij vooral om het gelijkende product dus het "model" dat bijna hetzelfde is als dat van ons. De registratie is voor de Benelux, dus het lijkt mij dat als het modelrecht van toepassing is ,dat het ook niet vanuit andere landen of locaties in Nederland verkocht mag worden. Omdat ik als eerste het model heb geregistreerd lijkt mij dat het niet uit maakt of ik wel of niet de "eigenaar" ben van het product. Het is geen patent o.i.d. maar puur over het model / ontwerp.

Zou mooi zijn als er jurisprudentie rondom een dergelijke zaak zou zijn (is dat ergens na te zoeken).

Een advocaat inschakelen is nu geen optie door de hoge kosten. Daarom zoek ik naar een oplosing waarmee ik tegen lage kosten iets kan doen.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Je kan geen modelrecht krijgen op iets wat iemand anders verzonnen heeft en al op de markt is. Wel kan je zo'n model registreren want:

 

Voordat u uw modelregistratie aanvraagt, moet u zelf goed uitzoeken of uw model nieuw is en een eigen karakter heeft. Wij controleren dit niet voor u.
bron BBIE

 

Maar dat is dus in feite weggegooid geld.

 

Er is best veel jurisprudentie over modellen maar dan gaat het over vermeende inbreuk op een modelrecht van iemand die zelf wat unieks verzonnen heeft (eigen karakter) en meent dat dit ook nog nieuw was.

 

Wil je eens een uitspraak lezen over het modelrecht dan kan dat hier.

Link naar reactie
  • 0

Ik weet niet of je ver komt zonder advocaat, want IE is een behoorlijk lastig rechtsgebied.

 

Mocht je een IE-zaak winnen, dan kun je de volledige kosten op de verliezer laten verhalen.

 

Rechters en de douane hebben over het algemeen een broertje dood aan namaak, dus je kunt het via hen proberen. Bij de rechter kun je via een zogeheten ex parte-procedure de verkoop laten stopzetten.

 

Over de douane zegt de belastingdienst:

 

Als u denkt dat uw intellectueel eigendomsrecht wordt of zal worden geschonden in Nederland of in een andere lidstaat van de EU, kunt u de Douane vragen om hier tegen op te treden.

 

Als de Douane uw verzoek goedkeurt en de Douane treft bij een controle de goederen aan die u in uw verzoek hebt beschreven, dan houdt de Douane de goederen tegen. Daarvan krijgt u vervolgens bericht zodat u de mogelijkheid hebt om vast te stellen of er echt inbreuk wordt gemaakt op uw intellectuele eigendomsrecht. Als dat zo is, kunt u een gerechtelijke procedure te beginnen.

 

In dat artikel staat uitgelegd welk formulier je moet invullen, waar je dat heen moet sturen en wat er vervolgens gebeurt.

 

Boek 9 verzamelt heel veel uitspraken over IE-zaken, onder andere over modelrecht: https://www.boek9.nl/rechtspraak-naar-onderwerp/modelrecht/jaar (merk op dat je daar op een gegeven moment tegen een betaalmuur oploopt).

Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor de info. Wellicht is het traject via de belastingdienst al iets om te gebruiken om het importeren wat moeilijker te maken. Als alternatief kies ik er in de tussentijd ook voor om klanten duidelijk te maken dat er verschil zit in die "namaak en goedkope producten" en ons originele betere product. Helaas zie je dat veel kopers zich vooral laten leiden door lage-prijs en daardoor bij ons afhaken en niet de moeite nemen om verder te kijken.

Het is een beetje zoals de duurdere Weber Bbq en de goedkopere versies die er echt veel op lijken.

Link naar reactie
  • 0

Dit blijft op deze manier een onduidelijk verhaal, waarbij ik me afvraag, mr_business, of je jouw eigen positie goed in weet te schatten. Klanten informeren kan natuurlijk altijd, maar hoe wil je je juridische mogelijkheden of kansen beter inschatten?

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Het blijft juridisch geknutsel van een toevallige importeur die het intellectueel eigendom op andermans product opeist. Daar kan een tegenknutselaar makkelijk op reageren door te verwijzen naar de originele maker: prior art. Maar ze kunnen geen van allen juridische bijstand betalen, dus het is een boel getrol en gespetter zonder gevolg.

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Het blijft juridisch geknutsel van een toevallige importeur die het intellectueel eigendom op andermans product opeist. Daar kan een tegenknutselaar makkelijk op reageren door te verwijzen naar de originele maker: prior art. Maar ze kunnen geen van allen juridische bijstand betalen, dus het is een boel getrol en gespetter zonder gevolg.

 

Het is voor mij een serieuze zaak. En met dit soort bewoordingen kan ik jammer genoeg niet veel. De intonatie geeft mij om het maar netjes uit te drukken een vervelend gevoel. We zijn wellicht niet allemaal grote ondernemers met mega budgetten die hier op het forum vragen stellen. Was dat wel zo, dan had dit onderwerp hier echt niet gestaan. En was er al lang een te duur betaalde advocaat ingeschakeld. Wel bedankt voor je link, daar kan ik in ieder geval iets mee. En bevestigd wat zaken die ik al wist.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Wordt er nog altijd geadverteerd met jouw merknaam en leg je inbreuken structureel vast? Met een dossier of pakket bewijsmateriaal zou je eens een spreekuur van een advocaat kunnen bezoeken.

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0
Wel bedankt voor je link, daar kan ik in ieder geval iets mee. En bevestigd wat zaken die ik al wist.

Maar als je het al wist, waarom heb je dan dat model geregisteerd?

 

Of is dat juist een hele bewuste keuze geweest? Wil je alleen kunnen blaffen en trek je je terug zodra iemand de "prior-art, terug in je mand"-optie vindt?

Zo ja, is dat dan een ingecalculeerd risico en kijk je daar - met de kennis van nu - anders tegen aan?

 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

Wat nog niet echt ter sprake is gekomen in dit topic maar wel interessant is lijkt me de vraag of je als importeur je eigen merk op een product kan plakken of overplakken en daar rechten door krijgt? En zo ja, welke?

 

Een belangrijke, zo niet de belangrijkste, functie van een merk is de garantie van een bepaalde herkomst.

 

Stel dat elders in de wereld Apple producten worden gemaakt en verkocht maar (nog) niet in Nederland. Apple is in de Benelux geen geregistreerd merk. Wat nu als ik de Apple producten importeer en daar de door mij geregistreerde merknaam "Mango" op zet. Heb ik dan evenveel recht om me tegen inbreuk te verzetten als een merk dat door een bedrijf is bedacht en geproduceerd?

 

Al eerder aan de orde is geweest dat je best onderdelen van andere (merk) fabrikanten mag gebruiken in een eigen product zolang je het imago van dat merk niet schaadt, maar dat is nog wat anders dan een compleet product waar je niets te maken hebt gehad met de ontwikkeling en productie van jouw merk voorzien.

 

In principe kan je optreden tegen iemand die jouw geregistreerde merk gebruikt maar in bovenstaand geval zou de vermeende inbreukmaker kunnen inbrengen/aanvoeren dat om een ongeldig merk zou gaan omdat het merk kennelijk gebruikt is om de indruk te wekken dat de merkhouder producent en ontwikkelaar is van het bepaalde product. Het merk is dan misleidend en dus niet geoorloofd.

 

Ben benieuwd hoe een merkenjurist hier naar zou kijken. Zoals Branco al opmerkte is het vaak verre van eenvoudig.

 

Geeft ook aan dat de juridische positie waar al diverse keren aan getwijfeld werd twijfelachtig en wankel is en blijft.

 

Link naar reactie
  • 0
Wat nog niet echt ter sprake is gekomen in dit topic maar wel interessant is lijkt me de vraag of je als importeur je eigen merk op een product kan plakken of overplakken en daar rechten door krijgt? En zo ja, welke?
Was een paar jaar geleden een grote zaak over in het domein van landbouwwerktuigen waar een Europese importeur Japanse landbouwwerktuigen relabelde met zijn huismerk. Zal ik eens opzoeken.

 

In deze case zijn er verschillende Europese importeurs. Zowel van het origineel als van de namaak. ;)

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Wordt er nog altijd geadverteerd met jouw merknaam en leg je inbreuken structureel vast? Met een dossier of pakket bewijsmateriaal zou je eens een spreekuur van een advocaat kunnen bezoeken.

 

Ik wil dit advies even benadrukken.

 

Ik krijg af en toe zijdelings met dit soort zaken te maken, en telkens valt mij op hoe slecht de bewijspositie van de benadeelde is. Over het algemeen (ik zeg niet dat dat in dit geval ook zo is) heeft men weinig, te weinig, van de vermeende inbreuken vastgelegt.

 

Wat je ook doet: zelf aanvallen, via een merken/modellenadvocaat, of iets er tussen in: bouw eerst een dossier op met bewijsstukken. Je kunt nog zo hard gelijk hebben, je zult het moeten kunnen bewijzen. En dan liever met iets harders dan 'klant A zegt dat namaker B hem benaderd heeft'.

 

 

Bel een octrooigemachtigde van Patenthuis bij al uw octrooivragen !

Link naar reactie
  • 0

Ik krijg af en toe zijdelings met dit soort zaken te maken, en telkens valt mij op hoe slecht de bewijspositie van de benadeelde is.

Is het registreren van een bestaand geïmporteerd product via het modelrecht (en handhaving zonder medewerking van de originele maker) een kansrijke aanpak, vanuit jouw optiek? Laten we het merkrecht even buiten beschouwing.

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Volgens mij kun je niets met je model.

 

Zoals je het beschrijft zul je, als het model aangevallen wordt, het onherroepelijk verliezen. Ten eerste bestond het al toen je begon met importeren, dus het was niet nieuw en had geen eigen karakter, en ten tweede heb je nog een paar jaar gewacht met het registreren, dus dat is dubbelop.

 

Sorry om je teleur te stellen, maar het lijkt er op dat je fundamenteel NIETS in handen hebt mbt je model.

 

Je kunt misschien de douane inschakelen, en misschien lukt het om je concurrenten dwars te zitten door een zending te laten blokkeren. Fijn, denk je dan. Maar pas op: het kan zomaar zijn dat er dan een claim voor schadevergoeding komt van die concurrent, dus ik zou daar erg mee oppassen.

 

Je kunt hoogstens bluffen (direct of via een advocaat), en hopen dat de anderen er nog minder van weten dan jij en/of heel risicomijdend zijn.

 

We leven nu eenmaal in een vrije markt economie. Die ander mag ook spullen verkopen, het is niet omdat jij ze het eerst importeerde dat jij meer rechten zou hebben. De fietsenspeciaalzaak verkoopt fietsen, en de bouwmarkt ook.

 

Je merknaam, daar heb je meer aan. Anderen mogen niet meeliften op jouw merknaam. Maar ze mogen gerust het product onder een andere merknaam verkopen.

 

Bel een octrooigemachtigde van Patenthuis bij al uw octrooivragen !

Link naar reactie
  • 0

Ik krijg af en toe zijdelings met dit soort zaken te maken, en telkens valt mij op hoe slecht de bewijspositie van de benadeelde is.

Is het registreren van een bestaand geïmporteerd product via het modelrecht een kansrijke aanpak, vanuit jouw optiek? Laten we het merkrecht even buiten beschouwing.

 

Ligt eraan wat je wilt. Ligt eraanhoe je 'kansrijk' definieert.

 

Als je een papiertje wilt waar 'model' opstaat zodat je een hoop lawaai kunt maken naar de markt en (potentiele) concurrenten toe, dan wel. En wellicht helpt het om een paar potentiele concurrrenten af te schrikken, dus dan heb je je doel bereikt.

 

 

Maar fundamenteel niet.

 

Natuurlijk speelt ook de bewijspositie mee. Als jij een nieuwe catalogus in handen krijgt van een chinese leverancier en je deponeert een leuk modelletje daaruit de volgende dag, dan is het eigenlijk niet nieuw, en dus in principe ongeldig.

 

Maar als iemand over 1 of 2 of 5 jaar moet gaan bewijzen op welke dag die catalogus van die Chinese leverancier nu precies verspreid is, dan zal dat nog een behoorlijke klus zijn voor die ander.

 

Zoals altijd is er een verschil tussen recht hebben en recht krijgen.

 

Bel een octrooigemachtigde van Patenthuis bij al uw octrooivragen !

Link naar reactie
  • 0

Het blijft juridisch geknutsel van een toevallige importeur die het intellectueel eigendom op andermans product opeist. Daar kan een tegenknutselaar makkelijk op reageren door te verwijzen naar de originele maker: prior art. Maar ze kunnen geen van allen juridische bijstand betalen, dus het is een boel getrol en gespetter zonder gevolg.

 

Het is voor mij een serieuze zaak. En met dit soort bewoordingen kan ik jammer genoeg niet veel. De intonatie geeft mij om het maar netjes uit te drukken een vervelend gevoel. We zijn wellicht niet allemaal grote ondernemers met mega budgetten die hier op het forum vragen stellen. Was dat wel zo, dan had dit onderwerp hier echt niet gestaan. En was er al lang een te duur betaalde advocaat ingeschakeld. Wel bedankt voor je link, daar kan ik in ieder geval iets mee. En bevestigd wat zaken die ik al wist.

 

 

Ga anders even het slachtoffer spelen in deze kwestie ;)

Als het voor jou echt een serieuze zaak was had je je eerder op een strategie beraad zodat die concurrenten je markt niet zo hadden overgenomen.

 

Van alles wat ik hier hoor denk ik dat de strategie om in je marketing/branding in te zetten op de kwaliteit van jullie product en tijd en energie steken in het merk, zodat mensen voor je merk gaan kiezen (zoals bij Weber - samen met een prettig design en goed product) en niet zozeer puur voor de functionaliteit tegen een lagere prijs. "De echte." "De originele!" ... op die manier kan je wellicht terrein terugwinnen op de goedkopere variant.

 

Link naar reactie
  • 0

Het is een volstrekt voorspelbaar scenario.

 

Je vindt in verwegistan een mooi product en de leverancier wil graag verkopen. Je bent de eerste, maar dan komen de navolgers en naäpers al snel. Dan kun je net doen alsof je de bedenker was en modelrechten vastleggen, je markt afschermen met een eigen merknaam. Maar als je niet nauw samenwerkt met de leverancier is dat tamelijk kansloos.

 

Die leverancier vind het al lang prima dat er meer verkopers komen.

 

Het is net als met wielrennen. Je had even een ontsnapping en nu ben je door het peloton ingehaald.

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Het wordt wel een beetje negatief nu. Volgens mij is het wel duidelijk dat de pogingen om bescherming te zoeken in het merk- en/of modelrecht min of meer is mislukt. Het enige wat tijdelijk zou kunnen werken is de misbruikers van het geregistreerde merk aanschrijven of mailen met de eis jouw merk niet meer te gebruiken. Je beroepen op het modelrecht en met een zogenaamde blafbrief proberen verkopers te bewegen met de verkoop van de kopie te stoppen kan ook effectief zijn. Is uiteraaard niet netjes of zelfs onbeschaafd als je weet dat de modelrechten niet hard zijn.

 

Dan zou je het zoals Annedien aangeeft eerder moeten zoeken in betere marketing. Als jouw versie van betere kwaliteit is en daardoor iets duurder is: Introduceer een nog duurdere variant waardoor de midden variant (jouw key product) in eens een acceptabelere prijs krijgt. Geef een of meer jaar extra garantie. Vergelijk de beide producten in een YouTube filmpje. Stop het product in een bundel (bijv 2 autoshampoo met gratis spons) waardoor de waarde voor de klant toeneemt zonder dat het jouw veel kost.

Of nog simpeler, zorg dat je beter gevonden wordt dan de kopie.

 

Link naar reactie
  • 0

Bedankt allen voor de nuttige tips en adviezen. :) Gelukkig had de marketing al veel aandacht en doe ik al veel van de genoemde zaken. Klanten komen niet voor niets vaak al via bestaande klanten bij ons terecht. Dat heeft te maken met vertrouwen en klant-tevredenheid waar ik veel aan werk.

Ik denk altijd maar zo: door concurrentie wordt de markt verder open gebroken dus dat kan voor mij ook positief uitwerken. Met het modelrecht lijkt het niet veel te worden, jammer maar helaas. Maar van mijn "merk" moet men af blijven :)

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 149 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.