(aangepast)

Wij hebben een werknemer(zzper) die van de een na de andere dag gewoon bij een ander is gaan werken.
Dat heeft natuurlijk contract breuk, alleen is ze ontzettend moeilijk aan het doen. Wij hebben het momenteel wel erg lastig met geld. 

 

 

aangepast door Hans van den Bergh
Titel en tekst aangepast naar essentie vraagstelling
Link naar reactie
https://www.higherlevel.nl/forums/topic/77001-contractbreuk-door-zzp-er/
Delen op andere sites

Aanbevolen berichten

9 antwoorden op deze vraag

  • 1
14 minuten geleden, Pink Elephant Salon zei:

een werknemer(zzper)

Is het een werknemer (in loondienst) of een zzp'er (zelfstandig ondernemer)?

 

14 minuten geleden, Pink Elephant Salon zei:

natuurlijk contract breuk

Wat staat er in het contract over het opzeggen/beëindigen van de relatie? Bevat het contract een relatiebeding of concurrentiebeding?

 

16 minuten geleden, Pink Elephant Salon zei:

Wij hebben het momenteel wel erg lastig met geld. 

Je hebt niet altijd een advocaat nodig; soms volstaat een juridisch adviseur.

 

Heb je een rechtsbijstandsverzekering?

  • 1
2 uur geleden, Ward van der Put zei:

Is het een werknemer (in loondienst) of een zzp'er (zelfstandig ondernemer)?

 

Pink Elephant Salon Dit is de eerste, grote Hamvraag...

 

Mod-edit: titel en tekst openingspost aangepast naar essentie van de vraag, want:

 

2 uur geleden, Ward van der Put zei:

soms volstaat een juridisch adviseur.

 

 ... en kan er hier eerst even doorgevraagd worden naar de situatie om beslagen ten ijs te komen als een gang naar juridisch advies inderdaad noodzakelijk blijkt.

 

Dus graag wat meer context om je verder te kunnen helpen.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc I Innovatiestrategieën Ontwerper I HL-Deelnemer en -Moderator I Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht I Bedrijfsidee? Toets het Grátis: HIERMEE!

  • 0
2 uur geleden, Ward van der Put zei:

Is het een werknemer (in loondienst) of een zzp'er (zelfstandig ondernemer)?
Ze zit niet in loondienst. Ze is een zzp'er.

 

Wat staat er in het contract over het opzeggen/beëindigen van de relatie? Bevat het contract een relatiebeding of concurrentiebeding? 
Contract post ik hier onder

 

Je hebt niet altijd een advocaat nodig; soms volstaat een juridisch adviseur.

Dankjewel!!

Heb je een rechtsbijstandsverzekering?
Ja die heb ik 



 

 

OVEREENKOMST VAN OPDRACHT

 

 

Gezamenlijk te noemen: “Partijen”;

 

Overwegende dat:

 

Opdrachtgever werkzaam is op het gebied van haarverzorging en haarstyling; 

Opdrachtgever in het kader hiervan behoefte heeft aan 

Advisering en behandeling haarverzorging, knippen en keuren; 

Inplannen cliënten.

Schoonhouden salon.

Opdrachtnemer als zodanig in staat en bereid is deze werkzaamheden uit te voeren;

Partijen uitsluitend met elkaar wensen te contracteren op basis van een overeenkomst van opdracht in de zin van artikel 7: 400 e.v. BW; 

Partijen ervoor kiezen om in voorkomende gevallen de fictieve dienstbetrekking van thuiswerkers of gelijkgestelden zoals bedoeld in de artikelen 2b en 2c Uitvoeringsbesluit Loonbelasting 1965 en de artikelen 1 en 5 van het Besluit aanwijzing gevallen waarin de arbeidsverhouding als dienstbetrekking wordt beschouwd (Besluit van 24 december 1986, Stb. 1986, 655), buiten toepassing te laten en daartoe deze overeenkomst opstellen en ondertekenen voordat uitbetaling plaatsvindt;

Deze overeenkomst gelijkluidend is aan de door de Belastingdienst onder   nummer 90821.25537.1.0 d.d. 1 juni 2021 opgestelde modelovereenkomst;

Partijen de voorwaarden waaronder Opdrachtnemer voor Opdrachtgever zijn werkzaamheden zal verrichten, in deze overeenkomst wensen vast te leggen.

 

Partijen komen het volgende overeen:

 

Artikel 1 De opdracht

1.1. Opdrachtnemer verplicht zich voor de duur van de overeenkomst de navolgende werkzaamheden te verrichten zoals omschreven onder ad. b 1 t/m 3.

 

Artikel 2 Uitvoering van de opdracht

2.1. Opdrachtnemer accepteert de opdracht en aanvaardt daarmee de volle verantwoordelijkheid voor het op juiste wijze uitvoeren van de overeengekomen werkzaamheden.

2.2. Opdrachtnemer deelt zijn werkzaamheden zelfstandig in. Wel vindt, voor zover dat voor de uitvoering van de opdracht nodig is, afstemming met Opdrachtgever plaats in geval van samenwerking met anderen, zodat deze optimaal zal verlopen. Indien noodzakelijk voor de werkzaamheden richt Opdrachtnemer zich naar de arbeidstijden bij Opdrachtgever.

2.3. Opdrachtgever verstrekt Opdrachtnemer alle bevoegdheid en informatie benodigd voor een goede uitvoering van de opdracht.

2.4. Opdrachtnemer is bij het uitvoeren van de overeengekomen werkzaamheden geheel zelfstandig. Hij/zij verricht de overeengekomen werkzaamheden naar eigen inzicht en zonder toezicht of leiding van Opdrachtgever. Opdrachtgever kan wel aanwijzingen en instructies geven omtrent het resultaat van de opdracht. 

 

Artikel 3 Duur van de overeenkomst

3.1. De opdracht vangt aan op 01-05-2024 en wordt aangegaan tot 01-05-2025.

3.2. Opdrachtgever verklaart zich er uitdrukkelijk mee akkoord dat Opdrachtnemer ook ten behoeve van andere opdrachtgevers werkzaamheden verricht.

 

Artikel 4 Nakoming en vervanging

4.1. Indien de Opdrachtnemer op enig moment voorziet dat hij de verplichtingen in verband met een geaccepteerde opdracht niet, niet tijdig of niet naar behoren kan nakomen, dan dient de Opdrachtnemer de Opdrachtgever hiervan onmiddellijk op de hoogte te stellen.

4.2. Opdracht nemer brengt cliënten mee en kan die weer meenemen bij afloop overeenkomst.

 

Artikel 5 Opzegging overeenkomst

5.1. De opzegging kent een termijn van een maand voor beide partijen. Ze kan mondeling opzeggenen dient daarna, binnen enkele dagen, schriftelijk te worden bevestigd. Opdrachtnemer mag de eigen cliënten laten weten wat haar nieuwe werkplek wordt. De klanten die via Pink Elephant Salon bij Maaike zijn gekomen behoren na 3 salonbehandelingen bij haar vaste klanten en mag ze ook benaderen. Klanten die 1 of 2 keer behandelend zijn vallen daar niet onder en mag zij niet uit zichzelf benaderen.

 

 

Artikel 6 Vergoeding, facturering en betaling

6.1. Opdrachtgever betaalt Opdrachtnemer 70% van de gerealiseerde omzet behandelingen en 25% van de gerealiseerde omzet verkoop producten. Inclusief BTW.

Stoelhuur bedraagt € 70,00 per dag Excl BTW, 

 

Nagels 20% van omzet miv juni 2024. Mei 2024 geen bijdrage.

Weave extensions van omzet 30% (inkoop prijs eraf)

Gedurende mei en juni 2024 gelden stoelhuur van € 60,00 p/dg excl 21% BTW 

 

 

6.2. Opdrachtgever verzorgt de afrekening middels facturering van de verrichte werkzaamheden en aan Opdrachtnemer een cr. Factuur (doen) zenden. Deze factuur zal voldoen aan de wettelijke vereisten en wordt opgesteld adv een getekend werkoverzicht.

6.3. Opdrachtgever betaalt het gefactureerde bedrag aan Opdrachtnemer binnen 3 dagen na ontvangst van de factuur.

6.4. Ingeval hulpmiddelen van Opdrachtgever noodzakelijk zijn bij de uitvoering van de opdracht, brengt Opdrachtgever de daarmee samenhangende kosten in rekening aan Opdrachtnemer.

 

Artikel 7 Aansprakelijkheid/ schade

7.1 Opdrachtnemer is zelf verantwoordelijk voor een aansprakelijkheidsverzekering.

 

Artikel 8 Verzekeringen

8.1 Opdrachtnemer is zelf verantwoordelijk voor eventuele overige verzekeringen.

 

Artikel 9 Rechts- en forumkeuze

9.1. Op deze overeenkomst en al hetgeen daarmee verband houdt, is Nederlands recht van toepassing.

9.2. Geschillen met betrekking tot deze overeenkomst of met betrekking tot al hetgeen daarmee verband houdt of daaruit voortvloeit, zullen aan de bevoegde rechter in Nederland worden voorgelegd.

 

Artikel 10 Wijziging van de overeenkomst

10.1. Wijzigingen van en aanvullingen op deze overeenkomst zijn slechts geldig voor zover deze schriftelijk tussen partijen zijn overeengekomen.

 

In tweevoud,

 

 

Te Nijmegen, op 25-05-2024: Te Nijmegen, op 25-05-2024:

 

 

………………………… …………………………

Opdrachtgever Opdrachtnemer

 

 

 

 

 

 

Beoordeling overeenkomst Algemeen | directe inhuur en geen werkgeversgezag

De Belastingdienst heeft, in samenwerking met VNO-MKB / MKB-Nederland, bijgaande modelovereenkomst opgesteld. U kunt deze als modelovereenkomst gebruiken in situaties waarin  sprake is van directe inhuur én werkgeversgezag ontbreekt. Deze modelovereenkomst is algemeen geformuleerd, waarbij als uitgangspunt geldt dat de mogelijkheid van de opdrachtgever ontbreekt om leiding te geven en  toezicht te houden op de werkzaamheden van de opdrachtnemer. Vanwege het ontbreken van dit  werkgeversgezag, oordeelt de Belastingdienst over werken volgens deze modelovereenkomst dat  geen sprake is van een arbeidsovereenkomst (echte dienstbetrekking).

 

Partijen kunnen -voordat de (eerste) uitbetaling plaats vindt- ervoor kiezen de fictieve dienstbetrekking van ‘gelijkgestelden’ en ‘thuiswerkers’ buiten toepassing te laten (zie Overwegende, onder e). 

 

Bij werken volgens de bijgevoegde modelovereenkomst mogen partijen erop vertrouwen dat geen sprake is van een arbeidsovereenkomst. Met uitzondering van de onder punt twee van deze toelichting genoemde situaties (fictieve dienstbetrekkingen) is de opdrachtgever bij (feitelijk) werken volgens deze modelovereenkomst niet verplicht loonheffingen af te dragen     of te voldoen.

 

Toelichting bij deze beoordeling

Uitgangspunt van deze modelovereenkomst is dat de opdrachtnemer buiten dienstbetrekking aan de slag gaat. Dit betekent dat de opdrachtnemer en de opdrachtgever zich niet zo moeten gedragen dat een arbeidsovereenkomst (echte dienstbetrekking) ontstaat. Mocht hiervan (toch) sprake zijn, dan zijn loonheffingen verschuldigd. 

 

Geen arbeidsovereenkomst (echte dienstbetrekking)

Een arbeidsovereenkomst (echte dienstbetrekking) ontstaat, kort gezegd, als:

Het werk door een persoon zélf moet worden gedaan (vervanging mag niet); én

Door de opdrachtgever aangegeven kan worden hoe het werk moet worden verricht (de vrijheid is beperkt); én

Een vergoeding wordt betaald voor de verrichte werkzaamheden. 

 

Er ontstaat alleen een arbeidsovereenkomst (echte dienstbetrekking) als aan alle drie voorwaarden is voldaan. Partijen kunnen het ontstaan van een arbeidsovereenkomst (echte dienstbetrekking) niet uitsluiten door (vooraf) in een overeenkomst aan te geven dat zij deze niet willen. Mochten zij geen arbeidsovereenkomst (echte dienstbetrekking) wensen aan te gaan, dan is ten eerste van belang dat hetgeen partijen met elkaar afspreken in de modelovereenkomst niet ertoe leidt dat is voldaan aan bovengenoemde voorwaarden. Ten tweede is vervolgens belangrijk dat partijen feitelijk ook werken zoals zij in de overeenkomst hebben afgesproken. 

 

Deze algemene, nog niet concreet ingevulde modelovereenkomst is zodanig verwoord, dat aan de tweede voorwaarde (gezag) niet is voldaan. Zie hiervoor artikel 2 van de overeenkomst. De opdrachtgever mag alleen aanwijzingen en instructies geven met betrekking tot wat de opdrachtnemer gaat doen (inspanning of resultaat) en niet hoe de werkzaamheden worden verricht. Een arbeidsovereenkomst (echte dienstbetrekking) kan worden uitgesloten, mits opdrachtgever en opdrachtnemer zich nogmaals (feitelijk) ook gedragen zoals zij in de overeenkomst hebben afgesproken. In dit geval mag de opdrachtgever bij deze modelovereenkomst ervan uitgaan dat geen loonheffingen zijn verschuldigd. 

 

Voorbehoud overige fictieve dienstbetrekkingen

Deze algemene modelovereenkomst is specifiek opgesteld voor situaties, waarin  sprake is van directe inhuur én werkgeversgezag ontbreekt. Deze overeenkomst kan niet worden gebruikt voor situaties, waarin andere fictieve dienstbetrekkingen van toepassing kunnen zijn. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat is het geval bij:

Aanneming van werk

Tussenpersonen, agenten

Stagiaires

Meewerkende kinderen

Bestuurders van lichamen

Sekswerkers

Topsporters

(Partners van) houders van een aanmerkelijk belang, die arbeid verrichten voor het desbetreffende lichaam

Artiesten en beroepssporters die werken op basis van een overeenkomst van korte duur

Bemanning van vissersvaartuigen (deelvissers)

Werken via tussenkomst van een derde (intermediair). 

 

Voor deze gevallen kan de opdrachtgever aan deze modelovereenkomst niet de zekerheid ontlenen  dat hij geen loonheffingen is verschuldigd.

 

Zekerheid onder voorwaarde conform feitelijke uitvoering

De zekerheid dat de opdrachtgever geen loonheffingen hoeft af te dragen of te voldoen geldt alleen als partijen in de praktijk handelen conform hetgeen zij overeen zijn gekomen in deze modelovereenkomst. Slechts op grond hiervan kan ervan worden uitgegaan dat geen sprake is van een arbeidsovereenkomst (echte dienstbetrekking). 

 

Geen oordeel over ondernemerschap inkomstenbelasting of gevolgen voor de omzetbelasting en vennootschapsbelasting

Een overeenkomst is de vastlegging van afspraken tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. De Belastingdienst beoordeelt overeenkomsten alleen om de vraag te kunnen beantwoorden of sprake is van de plicht tot het afdragen of voldoen van loonheffingen. 

De Belastingdienst kan op basis van deze modelovereenkomst geen oordeel geven over de vraag of iemand ondernemer is in de inkomstenbelasting. 

Ook kan de Belastingdienst geen oordeel geven over de gevolgen voor de omzetbelasting.

In geval deze overeenkomst gebruikt wordt door een niet-natuurlijk persoon is (zoals een besloten vennootschap), dan houdt het oordeel slechts in dat de opdrachtgever geen loonheffingen verschuldigd is. Dit oordeel heeft geen betekenis voor de vennootschapsbelasting. 

Ook ten aanzien van overige specifieke (niet fiscale) wet- en regelgeving, kan de Belastingdienst geen oordeel geven.

 

Gebruik kenmerknummer modelovereenkomst en verwijzing

Deze modelovereenkomst is bij de Belastingdienst op 1 juni 2021 geregistreerd onder nummer 90821.25537.1.0.

 

Bij het gebruik van een door de Belastingdienst beoordeelde modelovereenkomst, moet de daadwerkelijk gebruikte overeenkomst verwijzen naar het door de Belastingdienst toegekende nummer van het beoordeelde model. Daarvoor dient in de overeenkomst tussen opdrachtgever en opdrachtnemer steeds de volgende tekst te worden gebruikt:

 

“Deze overeenkomst is gelijkluidend aan de door de Belastingdienst op 01-06-2021 onder nummer 90821.25537.1.0.opgestelde modelovereenkomst.”

 

Indien bovenstaande tekst niet wordt opgenomen in de overeenkomst, kunnen partijen aan de door opdrachtgever en opdrachtnemer gebruikte overeenkomst niet het vertrouwen ontlenen dat geen loonheffingen hoeven te worden afgedragen of voldaan. 

 

Gemarkeerde bepalingen, aanvullingen en wijzigingen

In deze overeenkomst zijn bepaalde artikelen gemarkeerd. Deze bepalingen bevatten voorwaarden, die van belang zijn bij het bepalen of sprake is van het ontbreken van een dienstbetrekking. Deze bepalingen mogen dan ook niet worden gewijzigd. Mochten deze gemarkeerde bepalingen (toch) worden gewijzigd, dan kan na wijziging in elk geval niet meer de zekerheid worden ontleend dat de opdrachtgever geen loonheffingen hoeft af te dragen of te voldoen.

 

 

 

 

De niet-gemarkeerde artikelen mag u wel aanvullen en aanpassen voor uw eigen situatie, mits deze niet in strijd komen met de gemarkeerde artikelen en/of het karakter van de modelovereenkomst. Hetzelfde geldt voor het van toepassing zijn/verklaren van niet bij het verzoek aan de Belastingdienst voorgelegde voorschriften, algemene voorwaarden etc. 

 

Geldigheidsduur beoordeling

De Belastingdienst heeft deze modelovereenkomst in samenwerking met VNO-NCW en MKB Nederland opgesteld. Tussentijdse evaluatie van het gebruik van de modelovereenkomst kan aanleiding vormen om de overeenkomst aan te passen.

Het oordeel over deze modelovereenkomst heeft een geldigheidsduur van vijf jaar, te rekenen vanaf de datum van opstelling, onder voorbehoud van wijzigingen in relevante wet- of regelgeving gedurende die vijf jaar. Ook jurisprudentie en gewijzigd beleid kan aanleiding zijn het oordeel over deze modelovereenkomst voor de toekomst in te trekken. Daarbij zal de Belastingdienst de beginselen van behoorlijk bestuur in acht nemen.

 

Geen aansprakelijkheid schade

De Belastingdienst heeft in samenwerking met VNO-NCW en MKB Nederland deze modelovereenkomst uitsluitend opgesteld met het oog op het geven van zekerheid voor het werken buiten dienstbetrekking in het kader van de loonheffingen. De Belastingdienst en VNO-NCW en MKB Nederland zijn niet aansprakelijk voor gevolgen, van welke aard dan ook, van het gebruik van het model.

 

 

 

  • 0
2 uur geleden, Derek-Jan zei:

Dank u wel voor uw reactie! Ik heb het contract onder de reactie van Ward toegevoegd. Lang verhaal kort: na vier maanden bij ons te hebben gewerkt (terwijl ze voor een jaar had getekend), is ze van de ene op de andere dag zonder communicatie voor de concurrentie gaan werken. Nu weigert ze een beëindigingsovereenkomst te ondertekenen waarin staat dat er niet negatief over de andere partij gesproken mag worden (wat ze al doet). Ze werd bij ons behandeld als een prinses. Het enige wat wij niet wilden, was dat ze ook een nagelsalon zou opzetten, omdat het hier om een kapsalon gaat, geen nagelstudio.

Na ongeveer drieënhalve maand vertelde ze ons dat ze een KOR-regeling had aangevraagd, wat niet verstandig was, omdat dit financieel niet voordelig voor haar is. Dit betekende dat de boekhouder alles moest corrigeren en terugrekenen hoeveel ze ons schuldig was. ( buiten de extra kosten van de boekhouder) Ze denkt echter dat ze nog geld van ons tegoed heeft, wat niet het geval is. Sterker nog, wij zijn van mening dat haar plotselinge, niet-overlegde vertrek ons veel schade heeft berokkend. Bovendien heeft ze klanten benaderd en gezegd dat ze haar kunnen volgen. Tot overmaat van ramp gebruikt ze nog steeds onze naam en merknaam voor de producten als hashtags op Instagram... HELP! :(


 

2 uur geleden, Derek-Jan zei:

 

Als je je verhaal hier neer zet krijg je wellicht een goed advies waar je iets mee kan.

41 minuten geleden, Hans van den Bergh zei:

 

Pink Elephant Salon Dit is de eerste, grote Hamvraag...

 

Mod-edit: titel en tekst openingspost aangepast naar essentie van de vraag, want:


Dankjewel voor je reactie, heb gereageerd op Ward !

 

 ... en kan er hier eerst even doorgevraagd worden naar de situatie om beslagen ten ijs te komen als een gang naar juridisch advies inderdaad noodzakelijk blijkt.

 

Dus graag wat meer context om je verder te kunnen helpen.

 

  • 0
(aangepast)
4 uur geleden, Pink Elephant Salon zei:

Wij hebben een werknemer(zzper) die van de een na de andere dag gewoon bij een ander is gaan werken.
Dat heeft natuurlijk contract breuk, alleen is ze ontzettend moeilijk aan het doen. Wij hebben het momenteel wel erg lastig met geld. 

 

Updates : 

 

Dank u wel voor uw reactie! Ik heb het contract onder de reactie van Ward toegevoegd. Lang verhaal kort: na vier maanden bij ons te hebben gewerkt (terwijl ze voor een jaar had getekend), is ze van de ene op de andere dag zonder communicatie voor de concurrentie gaan werken. Nu weigert ze een beëindigingsovereenkomst te ondertekenen waarin staat dat er niet negatief over de andere partij gesproken mag worden (wat ze al doet). Ze werd bij ons behandeld als een prinses. Het enige wat wij niet wilden, was dat ze ook een nagelsalon zou opzetten, omdat het hier om een kapsalon gaat, geen nagelstudio.

Na ongeveer drieënhalve maand vertelde ze ons dat ze een KOR-regeling had aangevraagd, wat niet verstandig was, omdat dit financieel niet voordelig voor haar is. Dit betekende dat de boekhouder alles moest corrigeren en terugrekenen hoeveel ze ons schuldig was. Ze denkt echter dat ze nog geld van ons tegoed heeft, wat niet het geval is. Sterker nog, wij zijn van mening dat haar plotselinge, niet-overlegde vertrek ons veel schade heeft berokkend. Bovendien heeft ze klanten benaderd en gezegd dat ze haar kunnen volgen. Tot overmaat van ramp gebruikt ze nog steeds onze naam en merknaam voor de producten als hashtags op Instagram... HELP! :(


 

Gezamenlijk te noemen: “Partijen”;

 

Overwegende dat:

 

Opdrachtgever werkzaam is op het gebied van haarverzorging en haarstyling; 

Opdrachtgever in het kader hiervan behoefte heeft aan 

Advisering en behandeling haarverzorging, knippen en keuren; 

Inplannen cliënten.

Schoonhouden salon.

Opdrachtnemer als zodanig in staat en bereid is deze werkzaamheden uit te voeren;

Partijen uitsluitend met elkaar wensen te contracteren op basis van een overeenkomst van opdracht in de zin van artikel 7: 400 e.v. BW; 

Partijen ervoor kiezen om in voorkomende gevallen de fictieve dienstbetrekking van thuiswerkers of gelijkgestelden zoals bedoeld in de artikelen 2b en 2c Uitvoeringsbesluit Loonbelasting 1965 en de artikelen 1 en 5 van het Besluit aanwijzing gevallen waarin de arbeidsverhouding als dienstbetrekking wordt beschouwd (Besluit van 24 december 1986, Stb. 1986, 655), buiten toepassing te laten en daartoe deze overeenkomst opstellen en ondertekenen voordat uitbetaling plaatsvindt;

Deze overeenkomst gelijkluidend is aan de door de Belastingdienst onder   nummer 90821.25537.1.0 d.d. 1 juni 2021 opgestelde modelovereenkomst;

Partijen de voorwaarden waaronder Opdrachtnemer voor Opdrachtgever zijn werkzaamheden zal verrichten, in deze overeenkomst wensen vast te leggen.

 

Partijen komen het volgende overeen:

 

Artikel 1 De opdracht

1.1. Opdrachtnemer verplicht zich voor de duur van de overeenkomst de navolgende werkzaamheden te verrichten zoals omschreven onder ad. b 1 t/m 3.

 

Artikel 2 Uitvoering van de opdracht

2.1. Opdrachtnemer accepteert de opdracht en aanvaardt daarmee de volle verantwoordelijkheid voor het op juiste wijze uitvoeren van de overeengekomen werkzaamheden.

2.2. Opdrachtnemer deelt zijn werkzaamheden zelfstandig in. Wel vindt, voor zover dat voor de uitvoering van de opdracht nodig is, afstemming met Opdrachtgever plaats in geval van samenwerking met anderen, zodat deze optimaal zal verlopen. Indien noodzakelijk voor de werkzaamheden richt Opdrachtnemer zich naar de arbeidstijden bij Opdrachtgever.

2.3. Opdrachtgever verstrekt Opdrachtnemer alle bevoegdheid en informatie benodigd voor een goede uitvoering van de opdracht.

2.4. Opdrachtnemer is bij het uitvoeren van de overeengekomen werkzaamheden geheel zelfstandig. Hij/zij verricht de overeengekomen werkzaamheden naar eigen inzicht en zonder toezicht of leiding van Opdrachtgever. Opdrachtgever kan wel aanwijzingen en instructies geven omtrent het resultaat van de opdracht. 

 

Artikel 3 Duur van de overeenkomst

3.1. De opdracht vangt aan op 01-05-2024 en wordt aangegaan tot 01-05-2025.

3.2. Opdrachtgever verklaart zich er uitdrukkelijk mee akkoord dat Opdrachtnemer ook ten behoeve van andere opdrachtgevers werkzaamheden verricht.

 

Artikel 4 Nakoming en vervanging

4.1. Indien de Opdrachtnemer op enig moment voorziet dat hij de verplichtingen in verband met een geaccepteerde opdracht niet, niet tijdig of niet naar behoren kan nakomen, dan dient de Opdrachtnemer de Opdrachtgever hiervan onmiddellijk op de hoogte te stellen.

4.2. Opdracht nemer brengt cliënten mee en kan die weer meenemen bij afloop overeenkomst.

 

Artikel 5 Opzegging overeenkomst

5.1. De opzegging kent een termijn van een maand voor beide partijen. Ze kan mondeling opzeggenen dient daarna, binnen enkele dagen, schriftelijk te worden bevestigd. Opdrachtnemer mag de eigen cliënten laten weten wat haar nieuwe werkplek wordt. De klanten die via Pink Elephant Salon bij Maaike zijn gekomen behoren na 3 salonbehandelingen bij haar vaste klanten en mag ze ook benaderen. Klanten die 1 of 2 keer behandelend zijn vallen daar niet onder en mag zij niet uit zichzelf benaderen.

 

 

Artikel 6 Vergoeding, facturering en betaling

6.1. Opdrachtgever betaalt Opdrachtnemer 70% van de gerealiseerde omzet behandelingen en 25% van de gerealiseerde omzet verkoop producten. Inclusief BTW.

Stoelhuur bedraagt € 70,00 per dag Excl BTW, 

 

Nagels 20% van omzet miv juni 2024. Mei 2024 geen bijdrage.

Weave extensions van omzet 30% (inkoop prijs eraf)

Gedurende mei en juni 2024 gelden stoelhuur van € 60,00 p/dg excl 21% BTW 

 

 

6.2. Opdrachtgever verzorgt de afrekening middels facturering van de verrichte werkzaamheden en aan Opdrachtnemer een cr. Factuur (doen) zenden. Deze factuur zal voldoen aan de wettelijke vereisten en wordt opgesteld adv een getekend werkoverzicht.

6.3. Opdrachtgever betaalt het gefactureerde bedrag aan Opdrachtnemer binnen 3 dagen na ontvangst van de factuur.

6.4. Ingeval hulpmiddelen van Opdrachtgever noodzakelijk zijn bij de uitvoering van de opdracht, brengt Opdrachtgever de daarmee samenhangende kosten in rekening aan Opdrachtnemer.

 

Artikel 7 Aansprakelijkheid/ schade

7.1 Opdrachtnemer is zelf verantwoordelijk voor een aansprakelijkheidsverzekering.

 

Artikel 8 Verzekeringen

8.1 Opdrachtnemer is zelf verantwoordelijk voor eventuele overige verzekeringen.

 

Artikel 9 Rechts- en forumkeuze

9.1. Op deze overeenkomst en al hetgeen daarmee verband houdt, is Nederlands recht van toepassing.

9.2. Geschillen met betrekking tot deze overeenkomst of met betrekking tot al hetgeen daarmee verband houdt of daaruit voortvloeit, zullen aan de bevoegde rechter in Nederland worden voorgelegd.

 

Artikel 10 Wijziging van de overeenkomst

10.1. Wijzigingen van en aanvullingen op deze overeenkomst zijn slechts geldig voor zover deze schriftelijk tussen partijen zijn overeengekomen.

 

In tweevoud,

 

 

Te Nijmegen, op 25-05-2024: Te Nijmegen, op 25-05-2024:

 

 

………………………… …………………………

Opdrachtgever Opdrachtnemer

 

 

 

 

 

 

Beoordeling overeenkomst Algemeen | directe inhuur en geen werkgeversgezag

De Belastingdienst heeft, in samenwerking met VNO-MKB / MKB-Nederland, bijgaande modelovereenkomst opgesteld. U kunt deze als modelovereenkomst gebruiken in situaties waarin  sprake is van directe inhuur én werkgeversgezag ontbreekt. Deze modelovereenkomst is algemeen geformuleerd, waarbij als uitgangspunt geldt dat de mogelijkheid van de opdrachtgever ontbreekt om leiding te geven en  toezicht te houden op de werkzaamheden van de opdrachtnemer. Vanwege het ontbreken van dit  werkgeversgezag, oordeelt de Belastingdienst over werken volgens deze modelovereenkomst dat  geen sprake is van een arbeidsovereenkomst (echte dienstbetrekking).

 

Partijen kunnen -voordat de (eerste) uitbetaling plaats vindt- ervoor kiezen de fictieve dienstbetrekking van ‘gelijkgestelden’ en ‘thuiswerkers’ buiten toepassing te laten (zie Overwegende, onder e). 

 

Bij werken volgens de bijgevoegde modelovereenkomst mogen partijen erop vertrouwen dat geen sprake is van een arbeidsovereenkomst. Met uitzondering van de onder punt twee van deze toelichting genoemde situaties (fictieve dienstbetrekkingen) is de opdrachtgever bij (feitelijk) werken volgens deze modelovereenkomst niet verplicht loonheffingen af te dragen     of te voldoen.

 

Toelichting bij deze beoordeling

Uitgangspunt van deze modelovereenkomst is dat de opdrachtnemer buiten dienstbetrekking aan de slag gaat. Dit betekent dat de opdrachtnemer en de opdrachtgever zich niet zo moeten gedragen dat een arbeidsovereenkomst (echte dienstbetrekking) ontstaat. Mocht hiervan (toch) sprake zijn, dan zijn loonheffingen verschuldigd. 

 

Geen arbeidsovereenkomst (echte dienstbetrekking)

Een arbeidsovereenkomst (echte dienstbetrekking) ontstaat, kort gezegd, als:

Het werk door een persoon zélf moet worden gedaan (vervanging mag niet); én

Door de opdrachtgever aangegeven kan worden hoe het werk moet worden verricht (de vrijheid is beperkt); én

Een vergoeding wordt betaald voor de verrichte werkzaamheden. 

 

Er ontstaat alleen een arbeidsovereenkomst (echte dienstbetrekking) als aan alle drie voorwaarden is voldaan. Partijen kunnen het ontstaan van een arbeidsovereenkomst (echte dienstbetrekking) niet uitsluiten door (vooraf) in een overeenkomst aan te geven dat zij deze niet willen. Mochten zij geen arbeidsovereenkomst (echte dienstbetrekking) wensen aan te gaan, dan is ten eerste van belang dat hetgeen partijen met elkaar afspreken in de modelovereenkomst niet ertoe leidt dat is voldaan aan bovengenoemde voorwaarden. Ten tweede is vervolgens belangrijk dat partijen feitelijk ook werken zoals zij in de overeenkomst hebben afgesproken. 

 

Deze algemene, nog niet concreet ingevulde modelovereenkomst is zodanig verwoord, dat aan de tweede voorwaarde (gezag) niet is voldaan. Zie hiervoor artikel 2 van de overeenkomst. De opdrachtgever mag alleen aanwijzingen en instructies geven met betrekking tot wat de opdrachtnemer gaat doen (inspanning of resultaat) en niet hoe de werkzaamheden worden verricht. Een arbeidsovereenkomst (echte dienstbetrekking) kan worden uitgesloten, mits opdrachtgever en opdrachtnemer zich nogmaals (feitelijk) ook gedragen zoals zij in de overeenkomst hebben afgesproken. In dit geval mag de opdrachtgever bij deze modelovereenkomst ervan uitgaan dat geen loonheffingen zijn verschuldigd. 

 

Voorbehoud overige fictieve dienstbetrekkingen

Deze algemene modelovereenkomst is specifiek opgesteld voor situaties, waarin  sprake is van directe inhuur én werkgeversgezag ontbreekt. Deze overeenkomst kan niet worden gebruikt voor situaties, waarin andere fictieve dienstbetrekkingen van toepassing kunnen zijn. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat is het geval bij:

Aanneming van werk

Tussenpersonen, agenten

Stagiaires

Meewerkende kinderen

Bestuurders van lichamen

Sekswerkers

Topsporters

(Partners van) houders van een aanmerkelijk belang, die arbeid verrichten voor het desbetreffende lichaam

Artiesten en beroepssporters die werken op basis van een overeenkomst van korte duur

Bemanning van vissersvaartuigen (deelvissers)

Werken via tussenkomst van een derde (intermediair). 

 

Voor deze gevallen kan de opdrachtgever aan deze modelovereenkomst niet de zekerheid ontlenen  dat hij geen loonheffingen is verschuldigd.

 

Zekerheid onder voorwaarde conform feitelijke uitvoering

De zekerheid dat de opdrachtgever geen loonheffingen hoeft af te dragen of te voldoen geldt alleen als partijen in de praktijk handelen conform hetgeen zij overeen zijn gekomen in deze modelovereenkomst. Slechts op grond hiervan kan ervan worden uitgegaan dat geen sprake is van een arbeidsovereenkomst (echte dienstbetrekking). 

 

Geen oordeel over ondernemerschap inkomstenbelasting of gevolgen voor de omzetbelasting en vennootschapsbelasting

Een overeenkomst is de vastlegging van afspraken tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. De Belastingdienst beoordeelt overeenkomsten alleen om de vraag te kunnen beantwoorden of sprake is van de plicht tot het afdragen of voldoen van loonheffingen. 

De Belastingdienst kan op basis van deze modelovereenkomst geen oordeel geven over de vraag of iemand ondernemer is in de inkomstenbelasting. 

Ook kan de Belastingdienst geen oordeel geven over de gevolgen voor de omzetbelasting.

In geval deze overeenkomst gebruikt wordt door een niet-natuurlijk persoon is (zoals een besloten vennootschap), dan houdt het oordeel slechts in dat de opdrachtgever geen loonheffingen verschuldigd is. Dit oordeel heeft geen betekenis voor de vennootschapsbelasting. 

Ook ten aanzien van overige specifieke (niet fiscale) wet- en regelgeving, kan de Belastingdienst geen oordeel geven.

 

Gebruik kenmerknummer modelovereenkomst en verwijzing

Deze modelovereenkomst is bij de Belastingdienst op 1 juni 2021 geregistreerd onder nummer 90821.25537.1.0.

 

Bij het gebruik van een door de Belastingdienst beoordeelde modelovereenkomst, moet de daadwerkelijk gebruikte overeenkomst verwijzen naar het door de Belastingdienst toegekende nummer van het beoordeelde model. Daarvoor dient in de overeenkomst tussen opdrachtgever en opdrachtnemer steeds de volgende tekst te worden gebruikt:

 

“Deze overeenkomst is gelijkluidend aan de door de Belastingdienst op 01-06-2021 onder nummer 90821.25537.1.0.opgestelde modelovereenkomst.”

 

Indien bovenstaande tekst niet wordt opgenomen in de overeenkomst, kunnen partijen aan de door opdrachtgever en opdrachtnemer gebruikte overeenkomst niet het vertrouwen ontlenen dat geen loonheffingen hoeven te worden afgedragen of voldaan. 

 

Gemarkeerde bepalingen, aanvullingen en wijzigingen

In deze overeenkomst zijn bepaalde artikelen gemarkeerd. Deze bepalingen bevatten voorwaarden, die van belang zijn bij het bepalen of sprake is van het ontbreken van een dienstbetrekking. Deze bepalingen mogen dan ook niet worden gewijzigd. Mochten deze gemarkeerde bepalingen (toch) worden gewijzigd, dan kan na wijziging in elk geval niet meer de zekerheid worden ontleend dat de opdrachtgever geen loonheffingen hoeft af te dragen of te voldoen.

 

 

 

 

De niet-gemarkeerde artikelen mag u wel aanvullen en aanpassen voor uw eigen situatie, mits deze niet in strijd komen met de gemarkeerde artikelen en/of het karakter van de modelovereenkomst. Hetzelfde geldt voor het van toepassing zijn/verklaren van niet bij het verzoek aan de Belastingdienst voorgelegde voorschriften, algemene voorwaarden etc. 

 

Geldigheidsduur beoordeling

De Belastingdienst heeft deze modelovereenkomst in samenwerking met VNO-NCW en MKB Nederland opgesteld. Tussentijdse evaluatie van het gebruik van de modelovereenkomst kan aanleiding vormen om de overeenkomst aan te passen.

Het oordeel over deze modelovereenkomst heeft een geldigheidsduur van vijf jaar, te rekenen vanaf de datum van opstelling, onder voorbehoud van wijzigingen in relevante wet- of regelgeving gedurende die vijf jaar. Ook jurisprudentie en gewijzigd beleid kan aanleiding zijn het oordeel over deze modelovereenkomst voor de toekomst in te trekken. Daarbij zal de Belastingdienst de beginselen van behoorlijk bestuur in acht nemen.

 

Geen aansprakelijkheid schade

De Belastingdienst heeft in samenwerking met VNO-NCW en MKB Nederland deze modelovereenkomst uitsluitend opgesteld met het oog op het geven van zekerheid voor het werken buiten dienstbetrekking in het kader van de loonheffingen. De Belastingdienst en VNO-NCW en MKB Nederland zijn niet aansprakelijk voor gevolgen, van welke aard dan ook, van het gebruik van het model.

 

aangepast door Pink Elephant Salon
  • 1

Het is dus complexer dan in aanvang geschetst, dat ten eerste. In de sfeer van een Forum ook lastig te beoordelen (en dat moeten we ook niet willen), want er zijn twee kanten aan het verhaal.

 

Er is dus geen sprake van een dienstbetrekking, dus geen werknemer, maar een ondernemer. Er zijn vice versa ook meningen die niet in één verhaal passen.

 

Oftewel, een situatie die riekt naar een conflict, dan wel een stevig verschil van inzichten.

 

Inderdaad dan toch maar een advocaat inschakelen die een strategie kan uitstippelen om voor jullie de schade zo beperkt mogelijk te houden en deze, waar en voor zover nodig, op de tegenpartij te verhalen. 

 

Tip voor de leesbaarheid: Als je weer quote, reageer dan s.v.p. zelf buiten (onder) die quote.😉

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc I Innovatiestrategieën Ontwerper I HL-Deelnemer en -Moderator I Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht I Bedrijfsidee? Toets het Grátis: HIERMEE!

  • 0

Ik zie een overeenkomst tussen twee ondernemers zonder concurrentie-, relatie- of geheimhoudingsbeding. Dan geef ik je weinig kans dat je nu nog iets kunt bereiken om die concurrentie te beperken.

#ICT #Legal #manufacturing #sustainability

  • 0
7 uur geleden, StevenK zei:

Ik zie een overeenkomst tussen twee ondernemers zonder concurrentie-, relatie- of geheimhoudingsbeding.

Dat is dan ook het enige wat duidelijk is.

 

De overeenkomst voorziet in een stoelhuur, maar de betalingsverplichting voor de duur van het contract ontbreekt. Huren betekent niet dat je het gehuurde moet gebruiken.

 

De overeenkomst is een mengsel van opdrachtnemer- en werknemer-verplichtingen. Een modelovereenkomst geeft geen enkele zekerheid of garantie. Het zijn de werkzaamheden, de verplichtingen en beperkingen die er toe doen.

 

Stoelverhuur an sich is niet voldoende om zelfstandig ondernemerschap te garanderen. 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wie is er online?
    6 leden, 91 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.