Jump to content

Doldersum Vastgoed

Senior
 • Content Count

  91
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

3

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • Gender
  Male
 • Address
  Hoofdstraat 150a, Hoogeveen, 7901WJ, Netherlands
 • First name
  Casper
 • Last name
  Doldersum
 • Company or organization name
  Doldersum Vastgoed Bemiddeling & Advies
 • Website address
 • How did you find us:
  via een kennis

Register

 • What age group do you belong to?
  25-30
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa

Company info

 • Location
  Arnhem
 • Phone number
  0630364267
 • Branch
  ICT/ telecom
 • Branch 2
  30
 • Branch 3
  Overheid
 • Website address
 1. Jazeker dat kun je opnemen. In de meeste gevallen wordt er in dit stadium eerst een huurintentie getekend, een beknopt contractueel document tussen verhuurder en huurder, waarin de huuruitgangspunten worden vastgelegd waaronder de ontbindende of opschortende voorwaarde. Ik weet niet beter dan dat je dergelijke voorwaarden ook gewoon kunt opnemen in de huurovereenkomst! PS als bedrijfsmakelaar/ondernemer moet ik je toch even feliciteren met een in deze tijden mooie ''move''! Proficiat
 2. Je kunt overwegen om jouw concept aan te bieden als anti-kraak oplossing en je daarvoor een vergoeding laten betalen door de eigenaar van het leegstaande pand.
 3. Ben je al naar de bank geweest? Je zegt dat je zelf een deel van de EUR 100k kunt financieren en dat zal het gesprek bij een bank zeker makkelijker maken, maar ze zijn momenteel heel erg anti-vastgoedfinancieren. Een lokale Rabo-bank doet nog wel eens wat voor bestaande klanten.
 4. Je hebt juridisch gezien weinig argumenten. Indien je de huurovereenkomst nog niet hebt opgezegd, adviseer ik je dat z.s.m. te doen (conform de bepalingen daarover in je huurovereenkomst) per aangetekende brief. Houd de brief zo kort en krachtig als het maar kan. Je bent hun enige huurder in dit pand, ik garandeer je dat de verhuurder dan snel bij je op de koffie komt. Zo open je de onderhandelingen. Als je pecht hebt, haal je er niets uit, maar nu heb je ook niets.
 5. Goede indruk hebben de meeste leden van de vastgoedmarkt, lees ik wel ;D 1) in de ''goede tijd'' was er veel vraag van bedrijven naar kantoorruimte 2) ontwikkelaars wilden daardoor grond kopen van gemeentes om kantoren op te bouwen 3) alle gemeenten gingen daarom veel grond uitgeven zodat ze de gemeentekas lekker konden spekken 4) de ontwikkelaars betaalde de gemeenten (dat bent u, burgers) voor hun dure grond 5) de ontwikkelaar betaalde het bouwbedrijf dat het kantoor bouwde en zorgde voor veel werkgelegenheid 6) de ontwikkelaars betaalde ook architecten, E+W installateurs, makelaars, kantoorinrichters, hoveniers, dakdekkers etc. etc. en zorgde zo voor nog veel meer werkgelegenheid 7) al die werkgelegenheid zorgde ervoor dat consumenten geld hadden om uit te geven aan producten, diensten, woningen etc. etc. waar ook u, ondernemers, van heeft geprofiteerd 8} los van het feit dat er idd veel grote rotte appels in het vastgoed rondliepen, is het dus allemaal niet zo zwart/wit als hier wordt geschetst, de markt reageerde gewoon op de vraag Aan de andere kant: 9) ontwikkelaars en beleggers hebben hier heel erg goed aan verdiend en bewust risico's genomen 10) nu de leegstand oploopt is het niet aan de belastingbetaler om daarvoor op te draaien, ook al heeft iedereen indirect geprofiteerd van een goedlopende vastgoedmarkt 11) ik vind wel dat de overheid zich moet inzetten voor het vergemakkelijken van bestemmingswijzigingen zodat panden beter kunnen aansluiten op de concrete wens van bedrijven 12) verder is het aan de varkenscyclus: de leegstand loopt op, de (huur)prijzen gaan onderuit, daardoor kunnen (startende) ondernemers goedkoop huren/kopen om de basis te leggen voor een nieuwe economie en zo hoort het ook! PS de belangrijkste besliscriteria voor verhuizende bedrijven leiden vaak terug naar de beslissers, oftewel 1) wat kost het (mij/ en of mijn bonus) en 2) hoeveel reistijd heb ik (als beslisser)
 6. Ik heb het niet gehad over prijsverschillen. Los van het feit dat je als retailer zowel online als offline aanwezig moet zijn om jouw klanten op alle mogelijke manieren te faciliteren, want dat is het punt, blijft het daarnaast natuurlijk van levensbelang om qua prijs/kwaliteitverhouding concurrerend te zijn.
 7. ''Multichanneling'' is the name of the game. Consumenten orienteren zich online en kopen offline of juist andersom. Net hoe het ze uitkomt. Offline winkeliers laten (kans op) omzet liggen zonder online aanwezigheid middels een webshop en online winkeliers laten (kans op) omzet liggen wanneer zij niet vertegenwoordigd zijn in de fysieke winkelstraat waar consumenten lopen en waar offline concurrenten wél vertegenwoordigd zijn. De consument wil kopen waar en wanneer het hem uitkomt, op afroep, en als je daar als winkelier niet op inspeelt dan verlies je de wedstrijd.
 8. Het vigerende bestemmingsplan geeft het ruimst mogelijke gebruikskader aan, maar een verhuurder (lees: eigenaar van een pand) kan dat gebruikskader natuurlijk beperken in een huurovereenkomst als hij niet wil dat er in zijn pand bepaalde activiteiten plaatsvinden die in het bestemmingsplan zijn toegestaan. Het moet dan wel duidelijk zijn opgenomen in de huurovereenkomst dat dat gebruik niet is toegestaan. Of voor welk specifiek doel het gehuurde wél wordt gebruikt door huurder. Doorgaans staat in de algemene voorwaarden, onderdeel uitmakend van de huurovereenkomst (zo niet dan geldt de wet), wat de consequenties zijn wanneer je als huurder handelt in strijd met de huurovereenkomst. Niet alleen zal de verhuurder boetes kunnen opleggen voor iedere dag dat de contractbreuk duurt, maar wellicht geef je hem ook opzegmogelijkheden en kun je zelfs aansprakelijk worden gesteld voor alle mogelijke schade die voortvloeit uit de contractbreuk (als bijv. de brandverzekering van verhuurder niet dekkend is wanneer de huurder andere activiteiten ontplooit dan in de huurovereenkomst is toegestaan).
 9. Beste ondernemer, verwacht op een kortlopend huurcontract geen grote kortingen. Bij 5+ jarige huurovereenkomsten wordt het interessanter voor een verhuurder om grotere kortingen te verstrekken. Afhankelijk van de locatie zul je bij het huren van een kantoor vaak wat meer korting kunnen bedingen dan bij het huren van bijv. een winkel. Er zijn verschillende typen huurovereenkomsten, zorg ervoor dat je niet een te verhuurdersvriendelijk exemplaar tekent, de crux zit hem in de details die in de algemene voorwaarden worden geregeld, zoals: - indexering van je huurprijs - onderhoud (waar ben je als huurder verantwoordelijk voor en waar is verhuurder verantwoordelijk voor?) - oplevering tegen het einde van de huurovereenkomst (hoe moet je het opleveren?) Laat je contract gewoon even checken door een lokale/ regionale bedrijfsmakelaar.
 10. Vastgoed is mijn business en alhoewel de vastgoedmarkt als geheel in zwaar weer verkeert, zijn er mensen die juist in deze omstandigheden hoge rendementen behalen. In het kader van ''buy low, sell high'' leggen zij juist nu de economische basis voor groei op termijn. In mijn opinie beleg je niet in een land of in een macro-economische ontwikkeling, maar in opportunities. Die vind je overal, zowel in Nederland als in ieder ander land. Ik zie de economische situatie in Nederland niet verbeteren, maar verslechteren. Tegelijkertijd betekent dit voor mijn eigen bedrijf juist een toename van kansen. Ik kan me voorstellen dat jouw microkredieten juist in landen waar het economisch slechter gaat en dus een tekort aan bancaire liquiditeit bestaat, zoals Nederland, gretig aftrek zullen vinden. Als je in Duitsland aankomt met een uit te lenen som van EUR 2,5 mio tegen 20% rente (gebaseerd op jouw terugverdientijd van 5 jaar) dan concurreer je met lokale banken die geld uitlenen tegen 3 a 4%. Persoonlijk denk ik dat je juist daar die bedrijven aantrekt die banken niet willen financieren, ondanks dat ze geld beschikbaar hebben om uit te lenen.
 11. Je moet goed kijken naar de inhoud van je onderhuurovereenkomst. Doorgaans wordt in de hoofdhuurovereenkomst, die tussen de verhuurder en de franchise-organisatie, overeengekomen dat de onderhuurovereenkomst, die tussen jou en de franchise-organisatie, eindigt wanneer de hoofdhuurovereenkomst eindigt. Ik denk eerlijk gezegd dat je, gezien de doorgaans verhuurdersvriendelijke en huurdersonvriendelijke huurovereenkomsten, juridisch gezien weinig te eisen hebt. Maar, wellicht heb je een goede onderhandelingspositie vanwege het feit dat jij in deze economisch onzekere tijden datzelfde pand wil huren. E.e.a. hangt vanzelfsprekend af van de exacte inhoud van de onderhuurovereenkomst, dus je hebt er goed aan gedaan een jurist in te schakelen. Denk er wel aan dat juristen geen dealmakers zijn, dus laat je goed informeren maar geef de regie niet uit handen en zorg dat je dat pand behoudt voor je business.
 12. Omdat wanneer zich niet een situatie voordoet zoals in lid 1a (tijdelijke overeenkomst) en we het er samen over eens zijn dat dat idd n.v.t. is op deze situatie, lid 1b van 7:303 geldt waarin staat dat de huurprijswijziging pas na tenminste 5 verstreken jaren na de laatste vaststelling van de huurprijs kan plaatsvinden. Je zit nu dus op een punt waarin je een nieuwe overeenkomst aangaat met een bijbehorende huurprijs en na 5 huurjaren kunnen beide partijen een huurprijswijziging vorderen. PS ter verduidelijking: doorgaans worden 5-jarige huurovereenkomsten afgesloten met daaropvolgende huurdersopties waarbij enkel de huurder na 5 jaar eenzijdig kan opzeggen, oftewel de verhuurder kan de overeenkomst alsdan niet beeindigen. In de jaren tot 2009 was het feest voor de verhuurders omdat ze idd alleen maar huurverhogingen konden doorvoeren. Echter, op dit moment zijn het de huurders die huurprijswijzigingen vorderen en forse huurverlagingen realiseren.
 13. Dat betreft het geval wanneer de huurovereenkomst reeds is doorgelopen na de overeengekomen eerste huurperiode. Oftewel: beide partijen laten de bestaande huursituatie doorlopen tot voorbij de overeengekomen 18 maanden, indien je je in de volgende huurperiode zou bevinden dan kan de verhuurder de huur niet zomaar verhogen en heb je als huurder wel rechten. Als ik het goed begrijp gaat het in dit geval om een tijdelijke huurovereenkomst die eindigt na 18 maanden en de verhuurder geeft voordat de 18 maanden voorbij is in feite 2 opties: 1) het contract van 18 maanden eindigt straks en tot ziens en 2) ik wil het contract wel verlengen of een nieuw contract aangaan maar alleen tegen een fors hogere huur.
 14. Idd een huurprijsherziening kan om de 5 jaar door 1 der partijen worden gevorderd. In dit geval ben je een tijdelijke huurovereenkomst aangegaan en is een gang naar de rechter niet aan de orde. Jouw verhuurder kent zijn markt en jouw situatie en maakt daar gebruik van in de onderhandelingen. De term ''huisjesmelkers'' vind ik verwerpelijk, die man heeft zijn eigen vermogen risicodragend geinvesteerd in dat pand en wil een zo hoog mogelijk rendement. Hij is als verhuurder immers ook ondernemer. Zo werkt het in de zakelijke wereld nou eenmaal. Andersom is de kans klein dat hij een alternatieve huurder heeft, dus sta jij in feite net zo sterk als hij of misschien wel sterker. Je bevindt je dus simpelweg in een onderhandelingsfase en daarin heb je geen rechten, alleen kansen!
 15. Google de beste Duitse beurs op jouw vakgebied, ga daarheen met een pak visitekaartjes en een goed verhaal en ontmoet alle belangrijke partijen.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept