Ga naar inhoud
 • 0

Werkgever claimt eigendom van in eigen tijd ontwikkelde software

Okee, ik zit met de volgende situatie:

 

De afgelopen 2,5 jaar heb ik in mijn eigen tijd en met eigen middelen een compleet software platform ontwikkeld. Dit platform heb ik mijn werkgever in licentie (om niets, alleen onderhoud moet betaald worden) aangeboden. Het platform kan gebruikt worden binnen het bedrijf maar is niet specifiek daarvoor ontwikkeld. 2 Maanden geleden hebben we, mijn werkgever en ik, een pilot opgesteld om e.e.a. in de praktijk te testen. Hij stelt nu dat ik onder werktijd heb ontwikkeld en is van mening dat het intellectueel eigendom bij de firma waarvoor ik werk hoort en wil dat opeisen.

 

In mijn arbeidsovereenkomst staat een standaard passage over intellectueel eigendom daarnaast heb ik de beschikking over een side-letter waarin staat dat neven-activiteiten zijn geoorloofd zolang deze niet conflicterend zijn met de diensten van de firma.

 

Tijdens gesprekken hebben ze me een bonus aangeboden die in schril contrast staat met de hoeveelheid werk en de verdiensten die uit het platform voort kunnen komen.

 

Wat moet ik hiermee, kan mijn werkgever zomaar het IE opeisen?

 

[titel aangepast - mod]

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

 • 0

 

Wat is jouw taak in het bedrijf?

 

Kun je aantonen dat je het in eigen tijd en met eigen middelen hebt ontwikkeld, en kan je werkgever niet bewijzen dat je computers, andere middelen en tijd van de zaak hebt gebruikt? Heeft jouw werkgever niet geïnvesteerd in jouw kennis?

 

Met andere woorden: kan hij zijn case hard maken, en heb jij weerwoord?

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0

Mijn taak binnen het bedrijf: IT Manager en ben verantwoordelijk voor de IT Afdeling en als zodanig lid van het managementteam.

 

Nee, mijn werkgever heeft niet geinvesteerd in mijn kennis en ik kan aantonen dat ik met eigen middelen en eigen tijd dit heb ontwikkelt. Heb daar ook getuigen voor.

Link naar reactie
 • 0

Mijn mening, het probleem is wel dat ze mijn werkgever zijn en heb geen zin in een ernstig verstoorde arbeidsrelatie. Tot op heden hebben we nog steeds een dialoog maar voor de nabije toekomst voorzie ik dat er een padstelling ontstaat en dat ten koste gaat van de arbeidsrelatie (waarschijnlijk trek ik dan aan het kortste eind, en dat verwachten ze misschien ook)

 

Normaal gesproken, en dat doe ik nu ook, probeer ik alles met feitelijkheden te onderbouwen maar op dit vlak mis ik de nodige kennis mbt IE. Heeft iemand van jullie nog tips waarmee ik dit gesprek verder kan ingaan? Overigens ben ik van mening dat ik zeer schappelijk ben met het aanbieden van een gratis licentie waarbij alleen voor onderhoud van het platform betaald hoeft te worden.

Link naar reactie
 • 0

Lastige situatie, niet zozeer venwege het intellectueel eigendom verhaal maar meer vanwege de gevolgen in de arbeidsverhoudingen.

Je zult namelijk nu moeten bedenken welke oplossingen er zijn.

Er zijn diverse scenario's denkbaar, ik noem er enkele

1 Je neemt ontslag en begint voor jezelf

2 Je gaat met de werkgever om tafel om tot overeenstemming te komen

3 Je slikt en laat het voor wat het is.

 

Je kunt er zelf ook nog wel enkele aan toevoegen.

 

Nu, jij kent de situatie, kent het bedrijf, het product , de markt.

Gebruik dat voor jezelf om een strategie te bepalen.

Verder begrijp ik dat je functie nu niet direct programmeren inhoud, en dat deze software ook niet conflicteerd met het huidige productaanbod van het bedrijf.

 

Wat het IE betreft, software valt onder het auterursrecht, je kunt eventueel kopie van de broncode bij de belastingdienst filen, al is het daar iets laat voor. In principe ben jij de auteur van de software dus...

Je hebt niet toevallig een deel van de software beschermt met een pasword, of gewoon niet toegankelijk ?

Heb je nog kopieen van ontwikkelversies, bewaar die dan goed.

Je baas zal eventueel moeten bewijzen dat het in werktijd gemaakt is, dan zal het ook op bedrijfsback-ups moeten staan.

 

Misschien dat er nog een tip komt voor een goede juridisch adviseur, bedenk wel wat het je waard is voordat je in de aanval gaat.

Verplaats je ook in je baas, ik ken hem niet, maar het zou heel goed kunnen dat deze man er ter goeder trouw bvanuit gaat dat het "zijn" software is, gewwoon omdat bazen ook maar mensen zijn.

 

Persoonlijk denk ik dat de mooiste oplossing is een overeenstemming met je baas zodanig dat ieder een fair share van de opbrengst krijgt, weer een leermoment helaas.

Link naar reactie
 • 0

Eens met TechNico, echter de belangen zijn groot.

 

Ik raad je toch aan met een in IE gespecialiseerde jurist/advocaat te overleggen. Ik ken er wel een paar, pm me maar als je dat zinnig vindt. Ik denk dat het die investering absoluut waard is.

 

Succes!

Pitch Coach | Pitch Trainer | Public Speaker | Sparring Partner | Mentor | Pitcholoog (c)

"Your product, idea or business deserves a great pitch. I love to help you!"

Link naar reactie
 • 0

Paar opmerkinkjes....(even vanuit de werkgevers oogpunt...)

- Software ontwikkelen in eigen tijd als nevenactiviteit als IT-manager kan door werkgever redelijk makkelijk als conflicterend aangegeven worden.

- In de meeste contracten die ik voor IT-ers heb gezien staat een passage dat ook de buiten werktijd ontwikkelde zaken tot het IE van de werkgever behoort...kijk nog eens je contract na of dat er in staat....

- Je bent Manager en lid van het MT. Meestal wordt je dan geacht ook buiten werktijd evt op te draven voor de zaak en kunnen overuren dan niet geschreven worden omdat ze geacht worden in je salaris te zijn gecompenseerd.....bewijs dan maar eens wie zijn tijd je hebt gebruikt...

- Je werkgever kan niet zomaar je licentie etc gaan betalen buiten het loon om...hoe bewijst hij dat er voor dit onderdeel geen gezagsverhouding bestond....

 

Mijn advies,

Ga nog eens met je werkgever beslagen aan de tafel zitten. Laat hem aan de hand van overzichten zien hoeveel uur je er aan hebt besteedt buiten werktijd en hoeveel eigen middelen je hebt ingezet.

Vraag geen bonus, maar een substantiele salarisverhoging op basis van de door jou ingezette uren en evt een variabele bonus per jaar adhv een percentage van de (extra)opbrengst van het platform.

 

Gaat hij hier niet mee accoord, dan zou ik inderdaad de juridische weg gaan bewandelen......maar bedenk wel dat dit een laatste middel moet zijn omdat je dan wel een verstoorde arbeidsrelatie riskeert....

 

SUCCES

Egbert Punter

Link naar reactie
 • 0

De komende dagen ga ik gebruiken om eea aan feiten te verzamelen en op papier te zetten. Ook zal ik een overzicht van de gewerkte uren maken. Vervolgens zal ik nogmaals met de directie aan de tafel plaats nemen om de feitelijkheden te bespreken om zodoende de eigenaar van het IEte bepalen en te komen tot een billijke vergoeding.

 

To be continued...

Link naar reactie
 • 0

Buiten alle zinnige opmerkingen die al gedaan zijn het volgende;

 

Dit platform heb ik mijn werkgever in licentie (om niets, alleen onderhoud moet betaald worden) aangeboden.

Staat dit op schrift (mail) dat er een licentie vanuit jou is verleend en dat zij die aannemen? Dan sta je ook al wat sterker in de positie van ontwikkelaar. Waarom zou de werkgever namelijk iets in licentie nemen als ze (in hun ogen) toch al de rechtmatige eigenaar zijn?

 

 

Overzichtelijke website statistieken van ICStats, Visitor Engagement praktisch toepasbaar!

Link naar reactie
 • 0

 

- Software ontwikkelen in eigen tijd als nevenactiviteit als IT-manager kan door werkgever redelijk makkelijk als conflicterend aangegeven worden.

- Je bent Manager en lid van het MT. Meestal wordt je dan geacht ook buiten werktijd evt op te draven voor de zaak en kunnen overuren dan niet geschreven worden omdat ze geacht worden in je salaris te zijn gecompenseerd.....bewijs dan maar eens wie zijn tijd je hebt gebruikt...

 

 

Met deze opmerkingen ben ik het niet eens. Ik zie niet dat IT management conflicteert met softwareontwikkeling. En het lijkt me sterk dat een rechter dat wel zou vinden, een beetje advocaat moet dat zo onderuit kunen schoffelen.

 

En dat je als manager je overuren niet uitbetaald krijgt, en soms buiten werktijd moet opdraven, zeg niets over in wiens tijd je wat hebt gedaan. Sterker nog het is altijd je eigen tijd :) Laat je werkgever maar aantonen dat je in 'zijn' tijd en/of met 'zijn' computers software hebt ontwikkeld.

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
 • 0

Ja, ik heb in mijn eerste voorstel een rekenmodel voorgesteld waarbij de onderhoudskosten per transactie wordt berekend. Over de hoogte valt naar mijn mening nog te onderhandelen.

 

Voor wat betreft de arbeidsrelatie, deze wil ik zo mogelijk acceptabel en duurzaam houden.

Link naar reactie
 • 0

Ik vind het interessant dat jij de arbeidsrelatie niet wil verstoren. In mijn optiek zit daar al een deuk in als je werkgever zich zo opstelt. Het klinkt eerder alsof je 'm knijpt en bang bent voor de macht die je superieuren hebben. Probeer deels zakelijk en probleemoplossend te blijven, maar kijk goed naar je eigen houding en motivatie. Mensen met macht weten dat ze dat hebben en dat is een heel comfortabel gevoel.

 

De IT markt is volgens mij op dit moment een hele gunstige, misschien helpt het om eens verder te denken dan "Als ze me maar niet op straat zetten als ik voor mijn belangen opkom."..., wat áls ze je ontslaan, is dat dan het einde van de wereld? Dat wil niet zeggen dat je al half naar iets anders solliciteert maar wel dat je voor jezelf de druk van deze kwestie afhaalt en 'ze' minder in een machtspositie zitten. In zo'n interactie heb je de uitgesproken dingen maar ook de onuitgesproken dynamiek en macht en angst zijn sterke drijfveren, die meestal niet genoemd worden.

 

 

 

Link naar reactie
 • 0

Graag zou ik dit topic weer ven oprakelen.

Na lang zoeken op internet, is dit het enige wat in de buurt komt van hetgeen wat ik zoek.

 

Ik werk zelf ook in de ICT, en wil graag software ontwikkelen en verkopen vanuit een eigen te starten onderneming.

 

Ik heb in mijn arbeidsvoorwaarden een passage staan over IE, en ook over dingen die ik buiten kantoortijd ontwikkel.

Hier staat keihard dat als ik buiten kantoortijd ook maar *iets* uitvind, het IE naar mijn werkgever gaat en ik alles in staat moet stellen om deze IE over te dragen.

 

Het moge duidelijk zijn dat ik daar weinig trek in heb ;)

 

Hoe sterk sta ik, als ik software schrijf (in eigen tijd, met eigen middelen) en deze uit eigen naam ga verkopen.

 

De software die ik wil maken/verkopen zal voornamelijk voor de doelgroep zijn die nu ook de doelgroep van mijn werkgever is.

Ik acht het (voorlopig) uitgesloten dat bestaande klanten van mijn werkgever klanten van mij (licentie afnemers dus) zullen worden. Gezien de aard van het totaal product wat wij (mijn baas) verkoopt en de aard van mijn product.

 

Overigens ben ik bij mijn werkgever absoluut niet in dienstgenomen als programmeur / ontwikkelaar, en ook op dit moment is dat niet mijn functie.

 

Sterker nog; de taal waarin ik momenteel schrijf bij mijn werkgever (ik maak wel eens intern wat tooltjes) heb ik zelf geintroduceerd daarvoor hadden ze er nog nooit van gehoord (de know how om te programmeren of specifiek in deze taal te programmeren had ik al en komt dus niet voort uit mijn ervaringen bij deze werkgever).

 

Kan iemand mij vertellen hoe sterk ik sta als ik gewoon in eigen tijd voor eigen bedrijf software ga maken en verkopen ?

Link naar reactie
 • 0

Wat wil je?

 

Zelfs al red je het even om beide te doen en wellicht het IE te behouden: Je zal vrijwel zeker je baan kwijtraken, zeker als je in dezelfde markt zit. Als je beide wilt doen zal je toch echt in overleg moeten met je werkgever.

Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link naar reactie
 • 0

Vanuit een werkgeversperspectief een compleet logische redenering. Je krijgt anders altijd discussies/conficts of interest..

 

Je hebt het nu eenmaal getekend en ik denk niet dat je sterk staat.

Dat vraag ik me dus af, of het wel logisch en redelijk is ?

Waarom mag een werkgever zonder pardon al mijn IE, dat buiten werktijd om gemaakt en en uitgewerkt werkt, opeissen ?

Link naar reactie
 • 0

 

Ik heb in mijn arbeidsvoorwaarden een passage staan over IE, en ook over dingen die ik buiten kantoortijd ontwikkel.

Hier staat keihard dat als ik buiten kantoortijd ook maar *iets* uitvind, het IE naar mijn werkgever gaat en ik alles in staat moet stellen om deze IE over te dragen.

 

 

Je hebt die arbeidsovereenkomst naar ik aanneem bij volle bewustzijn ondertekend. Dan lijkt het mij niet meer dan normaal je aan de voorwaarden te houden of een besluit te nemen te vertrekken en je volledig op je (nu nog) nevenactiviteiten te storten.

Als je besluit te vertrekken dan moet je de rechten inzake de software die je gedurende je dienstverband met de huidige werkgever ontwikkeld hebt, formeel alsnog overdragen.

 

Link naar reactie
 • 0
Gast Verwijderd account

Software ontwikkelen is geen uitvinding. Dat is gewoon arbeid. Je kan moeilijk belemmerd worden om elders arbeid te verrichten. Tenzij de arbeid conflicteert. Daar heeft het wel alle schijn van.

 

Wijs de baas er ook op dat je weliswaar getekend hebt om IE over te dragen, maar er niet staat dat je dit gratis moet doen.

Link naar reactie
 • 0

Als jij duidelijk aan kunt tonen dat het door jouw ontwikkelde stuk software volledig buiten werktijd is ontwikkeld maakt de baas volgens mij geen schijn van kans, ondanks dat het toch in de arbeidsovereenkomst staat.

De eis die de werkgever hier heeft gesteld is verre van redelijk, (eigenlijk gewoon belachelijk).

Stap eens bij een rechts en wetswinkel binnen en neem je arbeidscontract even mee, laat hun maar een inschatting maken.

 

Er is trouwens nog een andere optie (al is het jammer dat deze werkgever het zo idioot op de spits drijft). Als het product de nering van je werkgever niet schaadt, maar juist een verbreding van het aanbod is, dan is het misschien een idee om het samen te gaan doen.

Mocht je zover komen zorg danwel dat er heeeeel duidelijk op papier staat wie eigenaar is van het intellectueel eigendom en hoe de opbrengsten verdeeld gaan worden.

Link naar reactie
 • 0

Als jij duidelijk aan kunt tonen dat het door jouw ontwikkelde stuk software volledig buiten werktijd is ontwikkeld maakt de baas volgens mij geen schijn van kans, ondanks dat het toch in de arbeidsovereenkomst staat.

De eis die de werkgever hier heeft gesteld is verre van redelijk, (eigenlijk gewoon belachelijk).

Die menig had ik dus ook, vandaar mijn posts hier ;)

 

Stap eens bij een rechts en wetswinkel binnen en neem je arbeidscontract even mee, laat hun maar een inschatting maken.

De Jurofoon kon mij eigenlijk niets meer vertellen dan 'tja meneer, uw heeft nu eenmaal getekend'.

 

Er is trouwens nog een andere optie (al is het jammer dat deze werkgever het zo idioot op de spits drijft).

Er is nog niets op de spits gedreven, ik heb mijn baas nog niets van mijn plannen verteld.

 

Als het product de nering van je werkgever niet schaadt, maar juist een verbreding van het aanbod is, dan is het misschien een idee om het samen te gaan doen.

Mocht je zover komen zorg danwel dat er heeeeel duidelijk op papier staat wie eigenaar is van het intellectueel eigendom en hoe de opbrengsten verdeeld gaan worden.

In principe zou je uiteraard kunnen stellen dat elke software die ik maak die inzetbaar is bij 'onze omgeving' een verbetering is (is het niet op beheersniveau dan zou het wel commercieel zijn).

 

Ik overweeg om wellicht morgen toch eens met de baas te babbelen.

 

Ik kan eventueel het volledige stuk hier quoten, zoveel is het niet en het is het enige wat in het contract staat hierover (of andere nevenactiviteiten).

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  2 leden, 362 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.