• 0

Ervaring met rechtbijstandsverzekeringen?

Beste HL-ers, In het draadje over lid worden van de FNV ZZP ontstond een discussie over het nut van een rechtsbijstandsverzekering (zelf min of meer aangezwengeld). Ik heb er een uitgesproken mening over (zie quote uit eigen bericht), maar ben zeer benieuwd naar andere opinies of ervaringen.

 

Laat me vooral zien dat ik het mis heb en dat de verzekeraars wel het beste met hun premiebetalers... ehh klanten voorhebben.

 

 

Alweer rechtsbijstand!! >;( Heb ik gisteren nog een bericht over gepost...
Hoi... rechtsbijstandsverzekeringen... Daar heb ik niet veel vertrouwen in. De eerste stap die ze zetten is kijken of ze hun klant niet hoeven te helpen. Of door te zeggen dat dit niet onder de dekking valt of door aan te geven dat de klant zelf schuld heeft. En anders melden ze dat het geen kans van slagen heeft. Als ze er echt niet onderuit kunnen, hebben ze gelukkig zeer onervaren juristen die kunnen oefenen hoe ze zo snel mogelijk de case van de klant kunnen verknallen. Het mag vooral niet te lang duren, want ook de tijd van de net afgestudeerde juristen kost geld. En dat mag natuurlijk niet!! Hoger beroep, in cassatie? Daar beginnen ze niet aan. Rechtsbijstand staat dan ook niet aan de zijde van de klant, maar kent enkel het eigen belang. Bovenstaande is natuurlijk wat gechargeerd, maar berust niet op incidenten. Maar wees alert op dergelijke handelswijze, want het komt zeker voor. Verder zijn er ook verzekeringen die de kosten van echte rechtsbijstand vergoeden. Wel een stuk prijziger, maar een heel stuk beter. Met dat geld kun je namelijk bekwame juristen inhuren die wel aan de kant van hun cliënt staan.
Hoewel ik geen ervaring met FNV heb, verbaast het me niets dat hun rechtsbijstand enigszins hapert....
Link naar reactie

Aanbevolen berichten

14 antwoorden op deze vraag

  • 0

Gelukkig heeft ons kantoor geen gebruik hoeven te maken van een rechtsbijstandsverzekering. De ervaringen die onze klanten met rechtsbijstandsverzekeringen hebben zijn ronduit slecht. In een laatste geval hebben wij de klant geadviseerd om een andere advocaat in te schakelen om de rechtsbijstandsverzekeraar aansprakelijk te stellen voor de geleden schade.

ROVé Administratie en Advies voor verantwoord boekhouden, bezoek eens www.rovened.nl.

Wordt Nederland te klein voor ondernemers, kijk eens op www.indoned.com

Link naar reactie
  • 0

Nou..... ik kan dan toch alleen maar een positieve ervaring wegzetten !

 

Enige tijd geleden een aanvaring gehad met de welbekende internetgemeentegids.... Doordat ik er zelf niet uitkwam met ze, en zij ook niet warm of koud werden van SAF, heb ik mijn rechtsbijstand ingeschakeld. Dit was de ARAG.

 

Een zeer bekwame juriste heeft mij meer dan een half jaar bijgestaan, en echt een zeer stevige correspondentie gevoerd. Deze briefwisseling was van haar uit zeer onderbouwd en met kennis van zaken geschreven. Gemeentegids heeft het op een gegeven moment opgegeven, en ik heb er nooit meer iets van vernomen. Ik heb mijn juriste hartelijk bedankt, en mocht men ooit toch nog terugkomen, hoef ik maar een telefoontje te plegen, en ze pakt de zaak per direct weer op.

 

Van mijn kant uit dus niets dan lof !

 

Link naar reactie
  • 1

Het ligt er een beetje aan wat je van ze verwacht. De juristen bij rechtsbijstandsverzekeraars zijn in het algemeen niet de veelverdienende hotshots die je bij de grote advocatenkantoren aantreft. Dat betekent zeker niet dat ze allemaal slecht zijn, maar wel dat je een meer dan gemiddelde kans hebt met een wat minder bedreven jurist te maken te krijgen. Ik heb een paar keer met verschillende maatschappijen te maken gehad (SRK, DAS) en altijd steeds zelf moeten sturen welke kant het op moest. Het verschil zat dan in de professionaliteit van de stukken (het lijkt me eigenlijk niet de bedoeling als ik de concept-dagvaardingen ga zitten corrigeren, hooguit op de feiten).

 

Zolang het om relatief beperkte geldbedragen of eenvoudige zaken gaat, ben ik er wel positief over. Als het er echter echt op aankomt, dan ga ik op zoek naar een specialist. Maar zo is het in mijn vakgebied ook: een rechttoerechtaan-aangifte kan iedereen wel maken, maar als het echt ingewikkeld wordt, moet je niet voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
  • 0

Aan deze kant ook een postitieve ervaring, toevallig ook bij ARAG.

 

We hadden een advocaat toegewezen gekregen uit onze regio. Met hem gesprekken gevoerd over wat wij als uitkomst wilde hebben. Hij heeft dit met de tegenpartij uitonderhandeld en een accoord bereikt. Er ontbrak echter één (voor ons) belangrijk punt in dat accoord. De advocaat wilde daar niets van weten, het accoord was al bereikt.

We hebben daarop contact opgenomen met rechtsbijstand dat we de door hun toegewezen advocaat wilde aanklagen. Ze hebben dit zelf in behandeling genomen en de advocaat heeft de schade vergoed.

Link naar reactie
  • 0

Ik moet zeggen ik heb nog geen zakelijke rechtsbijstandsverzekering want ik dacht even negatief erover als de topicstarter, maar inmiddels begin ik er toch steeds meer positief over te denken. Mijn familie had 2x voor prive zaken de rechtsbijstands nodig (alleen advies) en dat ging erg goed. Het verbaasde me ook dat we meteen antwoord konden krijgen want 1 casus was best ingewikkeld. Zakelijk wilde ik eerst niet een inboedelverzekering want ik hoorde al verhalen over verplicht sproeiers als er brand is (wat je weer jaarlijks moet laten controleren) en nog meer van dat soort regeltjes, maar het blijkt heel erg mee te vallen! Zo ook mijn opstalverzekering....Het alarmsysteem moet normaal gesproken doorverbonden zijn met alarmcentrale maar ze maken voor mij een uitzondering (wij worden automatisch zelf gebeld als het alarm afgaat en dat is voldoende). Er moet een brandblusser zijn die jaarlijks gecontroleerd moet worden, maar zelf hebben we zo 'n brandhaspel en er werd tijdens taxatie meteen al gezegd dat die niet gecontroleerd hoeft te worden als we het zelf weleens testen door auto ermee te wassen. De kosten waren ook lager dan ik had verwacht, dus ik ga toch maar eens informeren voor rechtsbijstands en aansprakelijkheidsverzekering....Ik ben zelf overigens verzekerd bij unive, zowel zakelijk als prive.

Link naar reactie
  • 0

Bedankt dat je het meldt. Ik had al ooit zoiets hier gelezen maar weet niet meer precies waarom....is het alleen voor als er problemen is met overige verzekering, bv inboedel als er brand is geweest en ze niet uit willen keren, of zijn er ook andere argumenten voor?

Link naar reactie
  • 0

Ben blij te lezen dat er goede verhalen zijn :). Post was zoals ik al meldde wat gechargeerd.

 

Ik ben het zeer eens met Ronaldinho. De prijs van de verzekering is relatief laag, dus de hoogste kwaliteit mag je eigenlijk niet verwachten (al wordt het wel zo verkocht). Als het dus echt belangrijk wordt, is het misschien slimmer om een gespecialiseerde advocaat in te schakelen.

 

Heb zelf 2 RBV's. Zakelijk zit deze bij de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (leuk woord voor galgje ;D) in. Deze vergoedt de juridische kosten (wel eigen risico) en levert zelf geen bijstand. Heb ik nog nooit een beroep op hoeven doen. Privé zit ik ook bij Arag. 1 keer afgewezen omdat het buiten de dekking viel. Betwijfel ik overigens nog steeds, maar als je eerst je 'advocaat' moet overtuigen om aan de slag te gaan zit er iets verkeerd :-\.... wordt dus niks.

Link naar reactie
  • 0

Bedankt dat je het meldt. Ik had al ooit zoiets hier gelezen maar weet niet meer precies waarom....is het alleen voor als er problemen is met overige verzekering, bv inboedel als er brand is geweest en ze niet uit willen keren, of zijn er ook andere argumenten voor?

 

Dat is ook het enige punt wat ik kan verzinnen, maar niet geheel onbelangrijk :)

 

 

Verder vroeg ik mij af of je een rechtsbijstand bijvoorbeeld ook in kan schakelen wanneer een andere partij mijn modelbescherming schendt? (ik zit graag voor een dubbeltje op de eerste rij ;) )

 

Ik heb donderdag trouwens een gesprek met een adviseur om een productaansprakelijkheid en rechtsbijstand verzekering af te sluiten, eens zien wat de mogelijkheden zijn.

Link naar reactie
  • 1
Verder vroeg ik mij af of je een rechtsbijstand bijvoorbeeld ook in kan schakelen wanneer een andere partij mijn modelbescherming schendt? (ik zit graag voor een dubbeltje op de eerste rij )

 

Helaas, vrijwel alle rechtstbijstandsverzekeraars kennen een uitsluiting voor industrieel of intellectueel eigendom.

 

Onder citaat van art 4.k. van de voorwaarden ARAG ProRechtCombinatie:

In welke gevallen bestaan geen aanspraak op rechtsbijstand?

k. Als het geschil samenhangt met industrieel of intellectueel eigendom, zoals auteurs­ en octrooirechten, tenzij het gaat om rechten uit han­delsnaam of domeinnaam;

 

Er bestaat overigens wel een verzekering voor (rechtsbijstand) bij inbreuken op patenten, daarvoor moet je bij de DAS zijn: die heeft dat product destijds (in 2002) samen met Schouten Zorg & Zekerheid ontwikkeld.

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

Ik heb zelf zowel zakelijk als particulier een rechtsbijstandsverzekering bij Centraal Beheer, en ben erg tevreden over. Paar keer nodig gehad, en elke keer professioneel geholpen.

 

Natuurlijk is het wel zo dat je je moet verdiepen in een verzekering voordat je deze afsluit. Het is zeker wel handig om goed de polis te lezen wat er wel en wat er niet gedekt is. Bij de meeste verzekeringen kun je het modulair opbouwen, zodat je alleen betaald voor wat je nodig hebt. Wat je niet dekt, wordt ook niet verzekerd, en ik denk dat de meeste problemen worden veroorzaakt met mensen die denken dat ze iets wel hebben gedekt, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is. Je moet dat dus of zelf goed uitzoeken, of iemand als Norbert dat laten doen :).

Link naar reactie
  • 0

Mijn ervaring met Arag is zeer slecht. Ze zijn erg langzaam, je moet telkens achter ze aan zitten anders doen ze niks en doordat ze veel met studenten werken is de kennis vrij beperkt. Ze doen niets anders dan standaard brieven sturen.

 

Uiteindelijk hangt het waarschijnlijk bij elke verzekeringsmaatschappij af van welke jurist je krijgt. Misschien heb ik een slechte jurist gehad bij Arag

 

Link naar reactie
  • 0

In prive heb ik ervaringen met de rechtsbijstand van de FNV en ik moet zeggen dat ik een zeer goede advocaat had. Toen de zaak echt ingewikkeld werd, werd mijn zaak in een overleg besproken om daar te bespreken wat de best te volgen weg voor mijn zaak zou zijn. Ook toen ik het er persoonlijk emotioneel erg zwaar mee kreeg werd hier rekening mee gehouden.

Kortom ik heb goede ervaringen van de FNV.

www.skyb-administraties.nl: persoonlijk, duidelijk en overzichtelijk

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 184 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.