• 0

technopartner

Heb ook eens gebladerd in www.technopartner.nl

 

Wat ben ik teleurgesteld in deze door de overheid gesponsorde reclamesite.!

Uiteraard heb ik eerst even gekeken bij de Administratie, iets wat mij zeer interesseert en waar bijna alle starters tegen problemen aanlopen>

 

1: Waarom reclame voor Twinfield als enige online boekhoud-pakketten terwijl er zoveel meer en neem van mij aan ook veel betere zijn. (Of je noemt er geen, of je noemt er geen !!!)

 

2: Ook hier weer (en ik heb daarover wel eens vaker geklaagd) aangegeven dat een bedrijf op langere termijn altijd een accountant of belastingconsulent nodig heeft.

Jaag die starters maar weer op kosten, terwijl er zat administratiekantoren zijn die dit werk net zo goed en vaker met een veel betere persoonlijke begeleiding doen tegen 1/4 van de kosten !?

Het woord administratiekantoor komt welgeteld 1* voor op de hele site !!!!!!!!!!!!!!!!

Het woord accountant meer dan 100 keer !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

3:

Accountant

Heeft u als startende ondernemer voldoende inzicht in financiële zaken? Denk hierbij aan uw bedrijfsadministratie, de jaarrekening en de fiscus. Een accountant heeft ervaring met het voeren van de bedrijfsadministratie. Hij weet welke zaken belangrijk zijn en welke u niet over het hoofd mag zien. In de opstartfase kan een accountant de volgende bijdragen leveren:

Hij maakt uw ondernemingsplan duidelijk voor financiers.

Hij zet uw bedrijfsadministratie op.

Hij verzort bedrijfsresultaten en belastingaangiften.

Hij kent de fiscale (on)mogelijkheden van aftrekposten, afschrijvingen en leningen.

Verder adviseert hij u over de mogelijkheden van investeringen, het benutten van winstreserve en het reserveren van kapitaal voor uw oudedagsvoorziening.

Kiezen van accountant

Zoek een accountant die bij u in de buurt is gevestigd. Vraag medestarters of andere bedrijven in uw sector naar ervaringen met hun accountant. Probeer te achterhalen of deze bij de Belastingdienst goed bekend staat. Bepaal op grond van deze argumenten de twee beste kandidaten. Achterhaal in het kennismakingsgesprek hoeveel ervaring de accountant heeft met startende ondernemingen. Let erop dat hij of zij uw plannen en de essentie van uw onderneming begrijpt. Omgekeerd moet u het gevoel hebben dat het `klikt' en dat u uw financiële zaken open met hem of haar kunt bespreken. Vraag of een uurtarief wordt gerekend of vaste bedragen voor de diverse diensten. Leg deze afspraken vast. Vraag of de accountant lid is van een beroepsorganisatie

Zou hier niet ook verwezen moeten worden naar een administratiekantoor?!!

zo denkt een starter toch dat hij niet zonder kan?

Ooit eens een aangifte laten doen door een Accountant? Dat gaat je goud geld kosten.

 

4: En wie moeten je helpen met het vinden van een accountant:

Juist (weer reclame!)

Ernst & Young, KPMG, de Van Duijngroep en van Balveren Management Consultants.!

 

OP EEN SITE DIE VOORSTAAT GOEDE ADVIEZEN TE GEVEN EN ONAFHANKELIJK ZEGT TE ZIJN VIND IK DIT BEHOORLIJKE MISSERS.

IK NEEM AAN DAT JULLIE NOG IN DE TESTFASE ZIJN EN EIS DAT HET WOORD ADMINISTRATIEKANTOOR MINSTEN DE HELFT VAN HET AANTAL KEREN DAT ACCOUNTANT WORDT GENOEMD VOOR GAAT KOMEN OP DE SITE.

 

DE MEESTE STARTERS KUNNEN ZICH (HOEVEN ZICH OOK ZEKER NIET) EEN ACCOUNTANT VEROORLOVEN. STUUR ZE DAAR DAN OOK NIET IN EERSTE INSTANTIE HEEN.

Egbert Punter

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Ik kan mij volledig aansluiten bij 2thePoint.

 

Gelukkig is het voor vrijwel elke starter EN tegenwoordig voor veel goedlopende kleinere bedrijven onmogelijk zich bij een accountant te wagen omdat de prijzen ongeveer gelijk opgaan met chirurgen en dergelijke beroepen, en het feit dat de medewerkers die uiteindelijk de klanten afhandelen van steeds lager niveau zijn.

Ik denk ook dat een en ander te maken heeft met reclamebudgetten, voor niets gaat de zon op, tenslotte.

Link naar reactie
  • 0

Beste 2thePoint, Egbert,

 

Ik deel je analyse volledig.

 

Voorts: ik was bezig om Circus-Technopartner eens even aan een grondige analyse te onderwerpen...ik ben er inmiddels maar zo ongeveer mee gestopt. Waarom? Omdat dit zoveelste initiatief van de Overheid om de kenniseconomie te stimuleren (al)weer een doodgeboren kindje is geworden...

(Voorts kreeg ik al vrij snel last van kramp in mijn buikspieren o.a. vanwege de debiliserende onzin teksten en de contradictoire inhoud.)

 

Een kleine onderbouwing van mijn mening dan?

Ten eerste deugen de grondbeginselen van Technopartner al niet:

'TechnoPartner staat voor een geslaagde samenwerking tussen de wetenschap en het bedrijfsleven.'

(Oh ja...geslaagde samenwerking? Zo zo...is het allemaal al geslaagd voor dat er feitelijk gestart is? Of is er sprake van een beoogde samenwerking? Dat zijn m.i. twee verschillende dingen?)

 

Een goed lezer heeft hier maar een half woord nodig: het gaat bij Technoparter dus feitelijk om één kerntaak: Academici te stimuleren om te kiezen voor het ondernemerschap. (Ik weet dus nu waarom ik als niet-gestudeerde bij Biopartner naar de concurrentie ben verwezen.) En het meest zotte van allemaal is het weinig dubbelzinnig koketteren met de zogenaamde 'pioniers' van de 'Tech-industrie'.

Ik heb o.a. de biografieën van Steve Jobs, Chuck Yeager, Henry Ford etc. eens even aan een nadere studie onderworpen...

Steve Jobs....is 'ungraduated' (Gesjeesd dus.)

Henry Ford...verliet zijn ouderlijk huis op z'n 15e, begon als een soort van prullenveger en heeft nimmer een Universiteit van binnen 'gezien.'

Chuck Yeager...deed in de 2e Wereldoorlog zijn pilotenopleiding en daar bleef het zo ongveer bij; hij zal overigens vanuit de lucht dus vast wel véél Universiteiten hebben gezien?

Erno Rubik...was 'slechts' docent aan de Kunstacademie.

Onze Anthony Fokker...begon als hobbyist aan z'n eerste vliegtuigen...(géén TU gedaan.)

Etc. etc. etc.

 

Kortom de mensen waar Technopartner zo openlijk mee loopt te koketteren, zijn wél voorbeelden van échte ondernemers...maar deze mensen zouden aan de balie van Technopartner waarschijnlijk slechts een emmertje hoon mee hebben kunnen krijgen.

(Ja...nee meneer Jobs...helaas... had u uw studie maar moeten afronden, dan had u een papiertje gehad en was u welkom geweest... ;D )

 

Mijn conclusie: Technopartner is een 'genootschap' vóór gestudeerden dóór gestudeerden.

Technopartner gaat dus (weer) een hoop geld kosten met een (voorspelbaar) negatief resultaat.

Het is reuze jammer dat omwille van Circus-Technopartner het 'oude' vetrouwde en bovenal zéér zinnige Higherlevel, door de Academische 'misfits' zo ongeveer ergens in de periferie bij het grofvuil is gezet...

 

Ik ga me waarschijnlijk als niet-gestudeerde 'knor' eerdaags maar eens uitschrijven... ik ben vast niet slim genoeg ::)?

 

Vriendelijke groet,

 

 

Dirk.

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

IK NEEM AAN DAT JULLIE NOG IN DE TESTFASE ZIJN EN EIS DAT HET WOORD ADMINISTRATIEKANTOOR MINSTEN DE HELFT VAN HET AANTAL KEREN DAT ACCOUNTANT WORDT GENOEMD VOOR GAAT KOMEN OP DE SITE.

Testfase ... nop ... overgenomen (oude) fase ... yep.

De statische informatie waarover gesproken wordt is niets anders dan de Dreamstart tekst. Niets nieuws aan ... het ontbrak ons aan geld om de honderden pagina's te refreshen en te voorzien van nieuwe informatie.

Uw eis wordt ingewilligd ... (en dat is niet omdat je zo in mijn oor tettert, maar omdat je gelijk hebt).

De pagina's worden aangepaste. No time to waste .......(?) ...... time ......time ......time ......(?)

Dat de onderliggende TP-site inhoudelijk hier en daar de plank misslaat ... dat bevestig ik ... de inzet en de energie om het up-to-date houden is er wel .... maar een mens heeft maar 24 uur per dag.

Ik zal iedereen met open armen ontvangen. Niet alleen die personen met hun vele ongenoegens over "foute" informatie én de eisen die daarbij neergelegd worden (immers, commentaar is ook goed ... houdt een mens scherp.).

Maar mijn big smile zal een stuk beter werken voor diegenen die met positieve input komen om alles tekstueel aan te passen.

 

Wat ben ik teleurgesteld in deze door de overheid gesponsorde reclamesite.!

Die "commerciële" partijen hebben zich toen ingezet om starters te informeren en input geleverd voor het totstandkomen van deze informatie.

Ben het met je eens ... beter noem je er geen een .... maar het ontbreekt ons aan een wizzkid om het allemaal zelf te verzinnen.

 

Omdat dit zoveelste initiatief van de Overheid om de kenniseconomie te stimuleren (al)weer een doodgeboren kindje is geworden.

Heb je het hier over de site only ... of over alle (beleids)middelen die onder TechnPartner vallen?

Omdat het commentaar alhier over inhoud en teksten op de site gaat, zal ik daarop antwoord geven.

Wat webbased betreft is er beslist geen geld weggegooid ... sterker nog ... allemaal zeer low budget!

Over een doodgeboren kindje kan dus niet gesproken worden ... die webbased ondersteuning leeft al 3 jaar!

Statisch gezien (TP site) met een groeiachterstand, maar dynamisch (HL en PionierForum) groeit en wordt volwassen. Niet door TP ... maar door de leden en de doelgroep zelf!

 

'TechnoPartner staat voor een geslaagde samenwerking tussen de wetenschap en het bedrijfsleven.'

(Oh ja...geslaagde samenwerking? Zo zo...is het allemaal al geslaagd voor dat er feitelijk gestart is? Of is er sprake van een beoogde samenwerking? Dat zijn m.i. twee verschillende dingen?)

Ja ... TP staat er inderdaad voor ... zal alles in het werk stellen om de samenwerking tussen weteschap en het bedrijfsleven eens goed op de rol te krijgen. Dat lukt niet vanzelf bij die partijen ... misschien geen behoefte aan (?) ... maar dat is wel de missie van TP... een target waarop TP afgerekend wordt.

 

Een goed lezer heeft hier maar een half woord nodig: het gaat bij Technoparter dus feitelijk om één kerntaak: Academici te stimuleren om te kiezen voor het ondernemerschap

Dat is één van de kerntaken. Academici moeten zich er van bewust worden dat ze met hun gedane vinding daadwerkelijk voor zichzelf beginnen.

 

Ik weet dus nu waarom ik als niet-gestudeerde bij Biopartner naar de concurrentie ben verwezen.

Dat is óók een kerntaak van TP. Als niet-gestudeerde met een op technologie gebaseerde vinding ... ben je van harte welkom.

Dat is met name wat we webbased doen. Wel/niet gestudeerd ... je bent welkom bij de initiatieven én de middelen die TP inzet.

Ik denk dat hiermee de opmerking over de "biografieën" én "waar TP zo openlijk mee loopt te koketteren" én "niet slim genoeg" ook beantwoord is?

 

 

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
  • 0

Beste 2thePoint, Egbert,

 

Ik deel je analyse volledig.

 

Een kleine onderbouwing van mijn mening dan?

 

Een goed lezer heeft hier maar een half woord nodig: het gaat bij Technoparter dus feitelijk om één kerntaak: Academici te stimuleren om te kiezen voor het ondernemerschap. (Ik weet dus nu waarom ik als niet-gestudeerde bij Biopartner naar de concurrentie ben verwezen.) En het meest zotte van allemaal is het weinig dubbelzinnig koketteren met de zogenaamde 'pioniers' van de 'Tech-industrie'.

Ik heb o.a. de biografieën van Steve Jobs, Chuck Yeager, Henry Ford etc. eens even aan een nadere studie onderworpen...

Steve Jobs....is 'ungraduated' (Gesjeesd dus.)

Henry Ford...verliet zijn ouderlijk huis op z'n 15e, begon als een soort van prullenveger en heeft nimmer een Universiteit van binnen 'gezien.'

Chuck Yeager...deed in de 2e Wereldoorlog zijn pilotenopleiding en daar bleef het zo ongveer bij; hij zal overigens vanuit de lucht dus vast wel véél Universiteiten hebben gezien?

Erno Rubik...was 'slechts' docent aan de Kunstacademie.

Onze Anthony Fokker...begon als hobbyist aan z'n eerste vliegtuigen...(géén TU gedaan.)

Etc. etc. etc.

 

Ik ga me waarschijnlijk als niet-gestudeerde 'knor' eerdaags maar eens uitschrijven... ik ben vast niet slim genoeg ::)?

 

Vriendelijke groet,

 

 

Dirk.

 

Wanneer krijgen al die xxkels die bij P & O werken in de gaten dat het een pré is als je je opleiding niet afgemaakt hebt, en toch een aardige cv kunt overleggen. ;D

 

Het lijkt inderdaad een soort brotherhood, al die gestudeerden onder elkaar.

 

volgens mij is onze huidige stand der techniek zo ongeveer bedacht door schoolverlaters, en hebben de schoolblijvers hier leuke theorieen voor bedacht ;)

 

Merkava

Link naar reactie
  • 0

technopartnerlogo.gif

Technopartner: Loop naar de maan.

of

Technopartner: Trapt dromen de grond in.

 

En zo zijn er nog wel wat te verzinnen ;D

 

Je zou ook kunnen zeggen dat het eigenlijk best veel gaver geworden is zo; ondanks de onhandige discrepanties zo hier en daar is getracht een inspirerende communicatie te creëeren, iets waar starters zich mee kunnen identificeren en aan optrekken.

Dat daarvoor de self made ondernemers als voorbeeld gebruikt worden vind ik alleen maar leuk-- eervol naar de self made ondernemers toe én die figuren zijn nou eenmaal een stuk beter als icoon te gebruiken dan Jan Kees De Vries die een geheel onzichtbaar doch stabiel imperium heeft opgebouwd in de regio Alkmaar.

Dan zijn er ook nog aardig wat ondernemers met een pijnlijk neusje en geschonden aangezicht, die lenen zich ook niet zo goed als enthousiasmerend voorbeeld.

Het is in elk geval al stukken minder droog zo dan het voormalige Dreamstart, toch?

Ik denk ook dat de community die het forum is geworden ook duidelijk een andere entiteit is dan de dingen die de overheid verzint en als Pietje Verrassing aan ons presenteert, ik zou het ook niet zo 'persoonlijk' opvatten.

;D

 

En...dingen eisen?

???

 

Kermie, sterkte en loat je nie gek moake ;D

Link naar reactie
  • 0

Testfase ... nop ... overgenomen (oude) fase ... yep.

De statische informatie waarover gesproken wordt is niets anders dan de Dreamstart tekst. Niets nieuws aan ... het ontbrak ons aan geld om de honderden pagina's te refreshen en te voorzien van nieuwe informatie.

Uw eis wordt ingewilligd ... (en dat is niet omdat je zo in mijn oor tettert, maar omdat je gelijk hebt).

De pagina's worden aangepaste. No time to waste .......(?) ...... time ......time ......time ......(?)

Dat de onderliggende TP-site inhoudelijk hier en daar de plank misslaat ... dat bevestig ik ... de inzet en de energie om het up-to-date houden is er wel .... maar een mens heeft maar 24 uur per dag.

Ik zal iedereen met open armen ontvangen. Niet alleen die personen met hun vele ongenoegens over "foute" informatie én de eisen die daarbij neergelegd worden (immers, commentaar is ook goed ... houdt een mens scherp.).

Maar mijn big smile zal een stuk beter werken voor diegenen die met positieve input komen om alles tekstueel aan te passen.

Dat is één van de kerntaken. Academici moeten zich er van bewust worden dat ze met hun gedane vinding daadwerkelijk voor zichzelf beginnen.

 

Time.....

 

With a little help from your HL friends......

 

We hebben juristen

We hebben boekhouders (volgens mij ook een met een dikke sigaar ;))

We hebben tekstschrijvers

We hebben een commerciële/communicatieve kanonnen

We hebben (subsidie) coaches

We hebben veeeeeeel techneuten

 

Wat hebben we eigenlijk niet?

 

Nu wil ik niet voor eenieder spreken, maar wellicht is het een idee wanneer er ondersteuning vanuit de HL leden komt?

 

Samen ondernemen.....ooooo zo leuk!

 

 

 

www.camelot-legal.nl

Link naar reactie
  • 0
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

Wat kan ik hier nog aan toevoegen behalve thanks ... Annedien .. Camelot ... THANX

 

Maar ... (degenen die mij kennen) ik heb altijd nog wel wat toe te voegen. Noem dit eigenwijs, defensief of moeheid (dit laatste heeft de overhand op dit moment). Daar komt nog bij dat de klok straks een uur terug gaat én dat het Helloween is ... scarry maar best positief ... een uurtje meer kan ik wel gebruiken ...

 

Er zijn op het Helloween feest waar ik nu heen ga, op zeker heel veel mensen donker gekleed ... Ga ik nu mijn gif groene tuturokje en sterendiadeem aan-/opdoen, en ik neem mijn zilveren toverstafje mee ... tover ik iedereen weer roze ... vast geen makkelijke opgave, maar ik geef niet op ...

Wat HL, TP én zijn (of was het haar) broertje PF betreft .... I keep the faith ... ik zou willen dat anderen dat ook doen.

 

Ohhhhhh ... enneh nog een persoonlijk btwtje (iets extra's om over na te denken) .... ondernemen is niet makkelijk ... iets proberen te doen voor ondernemers ook niet . Strugle with a smile ;)

 

Er zit iets in mijn toverstaf, geen idee of het werkt ...

Hocuspocuspilatuspats ............. beware, think back, look over your shoulder, stay tuned and think athead (I prefer pink rather than black) ....

 

Mijn gedachten is voor een ieder "ben blij met wat er is" ... de rest komt echt niet vanzelf, daar heb ik geen zegenschap (expres met één g) over .... dat doen we samen?!?

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
  • 0

Beste Kermie,

 

Ik heb inderdaad nogal wat op en aan te merken op Technopartner.

Misschien had ik mijn kritiek ietwat genuanceerder moeten ventileren; ik begrijp dat ik ruimte voor speculatie heb gegeven?

Ik heb in beginsel weinig op initiatieven zoals TP aan te merken.

Wat me echter stoort is het volgende: de aaneenschakeling van mislukte stimulerende maatregelen -Twinning, Biopartner etc.- die hiet of nauwelijks aan een nadere evaluatie worden of zijn onderworpen. (Absurd.)

 

Dezelfde mensen...op dezelfde Ministeries...maken dus steeds dezelfde fouten...met steeds opnieuw tientallen miljoenen die in de bodemloze put gaan... Initiatieven à la TP werkten en werken dus niet. En het is ergelijk om te zien dat we dus telkenmale oude wijn in nieuwe zakken krijgen geserveerd; met een absurd kostenplaatje. Kortom: waarom is er tot op heden niemand geweest -op de Ministeries- die zijn vinger op heeft gestoken en zich sterk heeft gemaakt voor een bredere evaluatie; waarom werken deze maatregelen niet? Dat lijkt me an sich een normale vraagstelling?

 

Oorzaken? Ik heb daar wel wat gedachten over.

Ik denk dat waneer we als Nederland een Return-On-Investment van onze Universiteiten verlangen, dat we eerst (primair) eens moeten kijken wat de huidige doelstellingen van het Universitair onderwijs zijn en secundair: wat voor type mensen -persoonlijkheid en politieke interesse- neigen er naar om voor Bèta-richtingen te kiezen? Bijkomend: op de meerderheid van de Nederlandse Bèta-Faculteiten is er nauwelijks tot géén klimaat te vinden, dat de commercialisering van de (individuele) intellectuele output zal stimuleren. (Om het maar plat te zeggen: op menige Bèta-Faculteit is de algehele politieke stroming voorzien van een rode kleur.)

 

Indien de studenten dus in een klimaat met een weinig verhulde aversie jegens het ondernemerschap -lees: Kapitalisme- worden (mis)vormd, in hoeverre zullen initiatieven als TP, de attitude bij een individuele student dan kunnen veranderen? Ik heb daar dus een hard hoofd in.

Indien OCW en EZ écht werkelijk meer (ver)commercialisering bij de diverse Bèta-Faculteiten willen nastreven, dan zullen er m.i. een aantal harde maatregelen moeten worden doorgevoerd.

Welke maatregelen? OCW en EZ zouden mij daarvoor kunnen inhuren om een concreet plan op te stellen. ;)

 

Vooralsnog zal TP een duur en doodgeboren kindje zijn omdat de randvoorwaarden om er überhaubt een succes van te kunnen maken, niet of nauwelijks aanwezig zijn.

Het is m.i. gewoonweg gedoemd te mislukken.

Ik heb dus niet zoveel op de website tegen -die kan inhoudelijk nog wel wat verbeteringen hebben?- maar meer op de mensen die (politieke) sturing geven aan TP.

Duidelijk zo?

 

Vriendelijke groet,

 

 

Dirk.

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

In het rijtje van gesjeesde studenten die geslaagde ondernemers zijn geworden, ontbreken nog een paar namen. Anton Philips bijvoorbeeld. Kenmerkend voor ondernemers is dat ze niet wachten op instructies, niet zitten te springen om een papiertje (diploma) en dat ze een tikkeltje dwars zijn en dus niet zo goed fungeren in klassikale systemen. Vaak zijn ze bovendien dyslectisch, denk aan Richard Branson. En dan kom je sowieso niet ver in het onderwijs.

 

In bureaucratieën (zijn vrijwel alle grote ondernemingen ook) en in de periferie (bij de overheid, in het onderwijs en grote adviesorganisaties) wemelt het van academici die hun status deels ontlenen aan hun opleiding. De meeste techno-startups ontstaan doordat deskundige medewerkers bij grote bedrijven hun kop stoten tegen die bureaucratie, en voor zichzelf beginnen. Dat is ook helemaal niet erg, zo blijft de economie in beweging. Die starters (pas op: dat zijn geen studenten) zoeken steun voor allerlei bedrijfsmatige probleempjes. Meestal zijn ze in hun eigen vak goed thuis, maar moeten ze juist geholpen worden bij praktische zaken.

 

Voor een TechnoPartner zou dit twee dingen kunnen betekenen. De cultuur van het ondernemen promoten in het onderwijs (niet alleen hoger, juist ook middelbaar) en starters ondersteunen met praktische en reële informatie. Dit forum speelt daar een rol in. Alleen al doordat de boekhouders hier kunnen roepen dat accountants veel te duur zijn. Da's reëel en praktisch. Discussies over het al-dan-niet kapitalistische karakter van de universiteit lijkt me meer iets voor bij een borrel. Da's immers niet praktisch. Over de realiteitszin zal ik maar niet beginnen.

 

Maar eigenlijk hebben we hier toch niet zoveel met die instantie te maken, zolang ze de huur maar betalen. ;)

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

De cultuur van het ondernemen promoten is trouwens wel harstikke leuk. Amsterdam is gebouwd op palen, driekwart van ons land staat droog dankzij dijken en we hebben van piraten zoals Piet Hein nationale helden gemaakt. We hoeven dus helemaal niet naar die rare Amerikanen te verwijzen. Onze eigen historie zit vol inspirerende voorbeelden.

 

Nederland is ontstaan doordat protestantse (let op dat woord: protesteren) edelen en ondernemers zich verzetten tegen de Vaticaanse en de Spaanse overheersing. Dankzij het humanisme (Erasmus) zit maatschappelijk ondernemen ook ingebakken. De VOC geldt als oervoorbeeld voor het aandeelhouderskapitalisme. Al die mannekes die TechnoPartner nu noemt zijn leuke rolmodellen: Plesman, Fokker, Philips, Jurgens, Deterding, Fentener van Vlissingen, en toe maar... John de Mol. De mentaliteit die daarin schuilt is misschien wel veel interessanter dan de moderne bedrijfskunde die op business-modelletjes gebaseerd is.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Beste Twalevel,

 

Ik moet je eerlijk zeggen dat ik met gepaste tegenzin (dus desondanks toch) dit bericht heb ingetikt.

Laat ik me daarom even nader verklaren.

Ik citeer je: 'De cultuur van het ondernemen promoten in het onderwijs (niet alleen hoger, juist ook middelbaar) en starters ondersteunen met praktische en reële informatie. Dit forum speelt daar een rol in. Alleen al doordat de boekhouders hier kunnen roepen dat accountants veel te duur zijn. Da's reëel en praktisch. Discussies over het al-dan-niet kapitalistische karakter van de universiteit lijkt me meer iets voor bij een borrel. Da's immers niet praktisch. Over de realiteitszin zal ik maar niet beginnen.'

 

Sorry....met alle respect maarehhh, maar ik denk dat de onderliggende redenen wáárom wij in Nederland überhaubt een initiatief als Technopartner nodig hebben niet zomaar te bagetelliseren zijn.

Indien wij Nederland welvarend willen houden, dan zullen er de nodige maatregelen moeten worden genomen en één van die maatregelen is het stimuleren van de zogenaamde Kenniseconomie.

(Technopartner is daar dus expliciet een onderdeeltje van.)

De 'Universitaire wereld' en eigenlijk het hele Nederlandse onderwijs is al jaren een geheel eigen koers aan het varen, mede daardoor zitten we thans op een ram(p)koers en zijn als B.V. Nederland gedoemd om binnen een afzenbare periode écht keihard op de klippen te belanden.

 

Dus het initiatief Technopartner is thans hoog nodig en vast (in een aantal gevallen) ook erg nuttig. Niettemin is het een schijnoplossing voor een enorm probleem! En enorme problemen -Economisch Nederland zal o.a. door 'de Aziaten' worden overlopen- los je m.i. niet op met politieke schijnoplossingen en 'cosmetische' lapmiddeltjes. De komende 5 a 10 jaar zullen voor Nederland van enorm belang worden en dan kunnen we simpelweg niet berusten door te zeggen: Technopartner is er en dus is 'alles' zo ongeveer afgedicht. Verre van dat zelfs.

 

Technopartner en Higherlevel zijn o.a. in het leven geroepen omdat we in Nederland zowel onze traditionele alsmede mondiaal georieënteerde handelsgeest in sneltreinvaart aan het verliezen zijn.

Dat is dus straks de economische dood in de pot.

Dus is het m.i. van enorm belang om eens diepgaand te analyseren waarom wij onze geroemde Nederlandse handelsgeest in sneltreinvaart laten vervluchtigen en dan kan er m.i. geen onderwerp onbesproken blijven. Er kan daarbij toch geen taboe zijn?

 

Dus als jij denk dat het juist is om de alom heersende anti-ondernemerschap-mentaliteit, die binnen het onderwijs -Universiteiten incluis- als slechts 'iets' voor bij de borrel wil beschouwen, dan is dat je goed recht. Maar ik deel je mening zéker niet.

Initiatieven als Technopartner hebben slechts een wezenlijke toegevoegde waarde als ze ondersteuning kunnen geven aan (Academisch/HBO opgeleide) mensen die al een zekere vorming en passende opleiding achter de rug hebben. (Er is dus een causaal verband aanwezig?)

Zolang we 'de Universiteiten' niet van hun 'vervreemding' kunnen genezen, zullen we in Nderland nog tot sint Juttemis initiatieven zoals Technopartner nodig hebben; tenminste zolang we het nog kunnen betalen dan....

 

Misschien is de discussie die ik aanzwengelde wel een eigen topic waard of misschien is het onderwerp hier wel helemaal niet op z'n plaats...?

Dat kan best zijn...? Maar voor bij de borrel...please.... :)

Nee...nee.

 

Vriendelijke groet,

 

 

Dirk.

 

Link naar reactie
  • 0

Dirk,

 

Toen ik las dat de verenigde economiedocenten (VECON) willen dat leerlingen de economische berichtgeving in de krant kunnen lezen, begrijpen en kritisch beoordelen, had ik even het gevoel weer in de jaren zeventig te zitten. Kritische krantenlezers hebben we immers al genoeg en het zou juist zo leuk zijn als het onderwijs meer gericht is op dingen doen. Dat was ook de conclusie van de Commissie Teulings, die suggereerde het onderwijs te moderniseren onder het motto Economie moet je doen! Er wordt dus aan gewerkt...

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

Dat er iets moet gebeuren is duidelijk. Er zijn in het verleden inderdaad vele (overheids)instanties in het leven geroepen om te stimuleren. De uiteindelijke uitkomsten zijn bij sommige down the drain en op andere initiatieven is een deel bereikt. De valkuilen van het niet slagen zijn door EZ geïnventariseerd.

 

TP is ingericht en gelanceerd ... die achterliggende gedachten en de vele vergaderingen en discussiegroepjes heb ik niet gevolgd.

Ik vind de koffie bij EZ namelijk niet zo lekker ;D

 

Dat neemt niet weg dat er gelukkig nog steeds wordt nagedacht "over hoe het beter kan om daadwerkelijk iets te realiseren". Zowel voor de HBO/academici alsook voor de individuele starter.

Alleen maar tegenaan schoppen en zeggen dat het toch niet gaat werken, dat is cultuur Nederland, maar daar zit toch uiteindelijk niemand op te wachten. Voorlopig is er nog steeds een stimulans nodig.

 

DeDirk ... er zitten een aantal veronderstellingen, vraagtekens, verwachtingen én voorspellingen in jouw berichten die niet direct opgehelderd kunnen worden, dan wel bevestigd kunnen worden (althans niet door mij).

Inmiddels heb ik de TP-persoon die het wél fijn vindt om bij EZ koffie te drinken (of nam die nou zijn eigen thermoskan mee) ;) én EZ zelf gevraagd aan deze discussie mee te doen.

In de agenda's van EZ heb ik geen inzicht, maar wat TP beteft even geduld ... die zitten momenteel bij Bionale.

 

 

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
  • 0

 

Ben zelf een (niet-dyslectische) student die met z'n laatste adem probeert dat papiertje medische informatica (bachelor ipv geplande doctoraal) nog binnen te hengelen, maar met z'n kop eigenlijk al ruim twee jaar bij andere dingen zit dan hoe je het beste plaatsnamen op een digitaal kaartje kan zetten zonder andere informatie te overschrijven, of optimaliserings-problemen voor de NS oplossen als anno 2004 de rail-techniek nog steeds verschrikkelijk onbetrouwbaar is... Of wel alle kaartverkoop via een computerschermpje geregeld wordt, maar daarop geen accurate reisinformatie te raadplegen is, wat tegenwoordig weer heel menselijk verkrijgbaar is bij een informatiepunt met bleke NS-er op de grotere stations die het kwartier voorafgaand aan jou vraag al minstens 5 chagarijnige mensen te woord heeft moeten staan (nederland verdient beter :))

 

Wat mij betreft los je problemen bij de basis op, en ga je pas nadenken over de volgende stap als die basis werkt. Wat ik vaak tegenkom op de universiteit is dat iedereen er vanuit gaat dat de basis al werkt en daar verder op bouwt. Ook vreemd in de IT-sector: er zou een aantal uren per week aandacht besteed moeten worden aan nieuwe ontwikkelingen, aangezien dat vrij snel gaat (het internet is ook pas 6 jaar oud, in principe). Toch lijkt alles te draaien om wiskunde en specialisatie. Fijn, natuurlijk, maar waarom moet ik de rest allemaal zelf uitzoeken. Soms zou ik liever 1800 euro per jaar aan google betalen, dan aan de universiteit utrecht. Maar ja, papiertje is wel fijn om geloofwaardig over te komen.

 

Toepassingsgerichtheid is soms ver te zoeken. Aandacht van docenten bij individuele begeleiding is minimiem als op eigen initiatief een onderwerp wordt gekozen dat niet helemaal in hun onderzoeks-straatje past.

 

Ben het totaal met bovenstaande posters eens dat dingen drastisch anders moeten in ons onderwijs. Het kennis-niveau van studenten uit een vooruitstrevend aziatisch land als maleisië begint al aardig in de buurt van de mijne te komen, nog iets meer aan hun engels werken en we zijn over 5 jaar nergens meer.

 

Uniek aan nederlanders is dat we erg direct zijn in onze omgang. In de huidige snelle wereld is dat een pré. Daarnaast zijn aziaten nog steeds erg onderdanig en snel onder de indruk van iemand met een grote mond. Dat duurt nog wel even voordat dat eruit gaat, dus als ik hier op het forum lees dat Vermeent onze management-kwaliteiten wil profileren, dan ben ik dat met hem eens. Maar stuur dan actief mensen naar Azië om daar dingen op te zetten en banden te onderhouden, en blijf niet passief afwachten tot ze het wiel daar zelf uitvinden en ons niet meer nodig hebben... Loyaliteit is nog steeds waar het in de wereld om draait (zie een Guus Hiddink).

 

Anyway, ik moet zeggen dat de technopartner niet slecht is als overzichts-site en me zeker weer een stapje verder geholpen heeft. Daarnaast zijn de reacties op dit forum op z'n minst professioneel te noemen, waar ik als beginnend groentje die teveel wil veranderen, moed vandaan haal.

 

 

RS,

Matthijs

 

 

 

P.S. Het grote probleem in nederland is dat mensen het niet meer gewend zijn dat mensen hun bek opendoen.. die mensen worden namelijk constant omgelegd. We leven in een stramien dat werkt met kleine opeenvolgende wijzigingen in verouderde systemen en af en toe een flinke hype van één of ander (flippo's, idols, spinning, kazaa, skype, msn, r&b, 11 september, bush-kerry, tokkies, gothics, nederland verdient beter, sms, etc) en de overgrote meerderheid heeft het niet eens door.

Houden van is ondernemen.

Link naar reactie
  • 0

Ik ben door TechnoPartner gevraagd om als één van de initiatiefnemers van TechnoPartner aan te geven vanuit welke beleidskeuzes EZ en OCW tot TechnoPartner zijn gekomen. Dat doe ik dan ook graag.

 

Hebben we geleerd van eerdere ervaringen bijvoorbeeld met Twinning?Jazeker hebben we dat geprobeerd. Zo hebben we van Twinning geleerd dat een goed technostartersinitiatief tijd nodig heeft en een kwestie van lange adem is. Daarom heeft het TechnoPartnerprogramma een lange termijn commitment meegekregen van in ieder geval een jaar ot tien. Vanuit Biopartner hebben we geleerd dat het belangrijk is om een integrale aanpak te kiezen: dus het stimuleren van nieuwe technostarters via de SKE regeling, maar als die starters er zijn dan ook zorgen voor voldoende risicodragend vermogen via de Seed-faciliteit. Bovendien hebben we daarvan geleerd dat er voorlopig genoeg incubators staan in ons land en dat het beter is te zorgen dat er meer technostarters komen om gebruik te maken van die incubators: TechnoPartner investeert dus niet meer in bakstenen. Vanuit de overheid wordt sowieso niet in technostarters geïnvesteerd: de markt (lees angels en/of risicokapitalisten) moet beslissen of een starter de moeite waard is om in te investeren. Alleen dan wordt vanuit de TechnoPartner Seed mee-geinvesteerd.

 

Richt TechnoPartner zich alleen op academici ?Nee. TechnoPartner heeft tot doel bij te dragen aan meer en betere (hebben we vertaald als doorgroeiende) technostarters. Dat betekent dat ook technostarters van buiten de universiteit bij TechnoPartner terecht kunnen. Sterker nog binnen de SKE-regeling is onvoldoende toegang tot technostarters van buiten de universiteit of hogeschool één van de redenen waarop een project kan worden afgewezen.

 

Heeft een initiatief als TechnoPartner wel zin zolang universiteiten geen ondernemende cultuur hebben?

Nee. Als universiteiten niet ondernemender worden zal TechnoPartner ook geen succes worden. Dat is ook de reden dat het ministerie van OCW een van de 'eigenaren' van TechnoPartner is. TechnoPartner bevat ook een zogenaamde institutionele tak die zich richt op aanpassingen van de wet op het hoger onderwijs. Onderdeel daarvan dat is dat binnenkort vanuit OCW en EZ richting de universiteiten duidelijk zal worden gemaakt dat het stimuleren van technostarters valt onder de wettelijke taken van de universiteiten. Dit is natuurlijk nog niet hetzelfde als het stimuleren van een ondernemende cultuur maar is wel het begin van het afrekenbaar maken van universiteiten. En ook hier geldt weer dat dit niet van vandaag of morgen zal zijn geregeld maar dat het een kwestie van lange adem is.

 

Is een initiatief als TechnoPartner voldoende om een ondernemende cultuur in Nederland te stimuleren?

Nee. TechnoPartner is een initiatief dat een klein onderdeeltje is van andere beleidsinitiatieven zoals de introductie van kennisvouchers, het vergroten van de toegang tot Nederland van buitenlandse kenniswerkers, het stimuleren van ondernemerschap in het onderwijs etc. Maar voor dit alles geldt dat een ondernemende cultuur natuurlijk niet iets is dat vanuit de overheid geregeld kan worden. Dat moet uiteindelijk door de mensen zelf worden opgepakt en ook hier komt weer die lange adem terug.

 

Is de koffie goed bij EZ?

Absoluut !

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Beste PieterW, Kermie, TwaLevel en anderen,

 

Bedankt allemaal voor de bijdragen.

Het is lastig om op ieders mening/bijdragen in te gaan; dus neem me dat niet kwalijk of stel zo nodig je specifieke vraag nog even expliciet, dan ga ik er alsnog op in.

 

Pieter:

Primair is het zo dat de Universiteit zo ongeveer de doelstelling heeft om Wetenschappers -lees: onderzoekers- af te leveren.

Indien we als Nederlandse samenleving het thans wenselijk achten dat er binnen een aantal disciplines/Faculteiten echt meer nadruk komt op het vercommercialiseren van de intellectuele output, dan moeten we daarvoor de juiste omgeving en de juiste mensen hebben.

 

Het is in deze metaforisch gezien enigzins vergelijkbaar met de voetballerij: zonder een adequate accomodatie, een goed veld, gemotiveerde spelers, een intelligente coach en de juiste tactiek kan je op niveau géén wedstrijd winnen. Kortom: wil Nederland écht meedraaien in de 'Global Super League of Technology' en daar voorts de nodige rendementen van terugzien, dan zullen en móéten daarvoor de juiste randvoorwaarden worden opgesteld. En ik heb niet echt de indruk dat wij als Nederland met 'onze' huidige instelling en club-coaches -lees de Hoogleraren etc.- ergens een rol van betekenis kunnen blijven of gaan spelen. We zullen heus nog wel voldoende briljante geesten in dit Land hebben rondlopen, die al even briljante publicaties schrijven maar de kernvraag is hier: wát brengt het ons?

 

Laat ik eens een praktijkvoorbeeld nemen. Een goede bekende van mij is een (niet-Nederlandse) briljante béta-Wetenschapper die uitmuntende en zéér gewaardeerde publicaties schrijft. Zijn kennisgebied is te omschrijven als de theoretisch-mathematische Natuurwetenschappen*.

Die jongen heeft o.a. in de VS gewerkt en nu zijn contract hier afloopt, is hij bijna wanhopig op zoek -Wereldwijd- om überhaubt een job op zijn niveau te krijgen. Nu stelde ik hem laatst voor: 'Joh...eh...ik heb in de VS wel contacten in de Life-Sciences, kan jij met jouw achtergrond en kennis je daar niet nuttig in maken?. Zijn vakgebied gaat wel een eindje die richting uit, maar zijn antwoord was toch ontkennend. Dus deze jongen, een Internationaal gerespecteerde béta-Wetenschapper, is straks zo ongeveer in Nergenshuizen aangeland. Er is géén enkele onderneming die iets aan zijn kennis heeft en onderzoek op enig niveau kan hij dus ook wel vergeten... Zijn perspectieven zijn thans niet echt gunstig...

(*Omwille van zijn privacy noem ik zijn specialisme hier liever niet.)

 

Maar de accomodatie en het kostenplaatje voor zijn zuiver theoretische onderzoeken liegen er nou niet echt om... De betreffende Universiteit zet zijn onderzoeken natuurlijk wel voort en zal daarvoor vast en zeker een nieuwe Buitenlandse Wetenschapper aantrekken.

En het NWO zal er ook vast wel weer met ettelijke miljoenen instappen...

Deze situatie doet me denken aan een zekere Youp van 't Hek en zijn nieuwe theatershow Prachtige Paprika's... Ik citeer van zijn website Youp.nl:

'Het is gelukt. De eenzame paprikakweker heeft jarenlang zijn uiterste best gedaan om de mooiste paprika’s van de wereld te telen. Ze zijn inderdaad prachtig en glimmen de supermarkt uit. Oorkondes, diploma’s en blinkende bekers vullen zijn prijzenkast. Maar is hij gelukkig? Voor de prachtige paprika’s moest alles wijken. Zijn vrienden ziet hij niet meer, zijn personeel heeft leuker werk gezocht en dat zijn vrouw en kinderen hem verlaten hebben, heeft hij amper gemerkt. Televisie- en krantloos staat hij in het leven. Vanuit zijn failliete kas vertelt hij zijn zonderlinge verhaal. Waarom de kas failliet is? De paprika’s smaakten overal naar, behalve naar paprika.'

 

De bovenstaande situatie is zo onveer een reflectie van de huidige toestand op 'sommige' Nederlandse béta-Faculteiten: de intellectuele output is van een zéér hoog niveau, er zijn van Overheidswege werkelijk smakken geld tegenaan gegooid maar helaas is de 'zaak' vanwege een gebrek aan marktwaarde zo ongeveer technisch-failliet. Dat moet nu dus diametraal anders komen te liggen? De Nederlandse universiteiten moeten nu dus van hun 'nutteloze paprika-kwekers' af? (Wat mij betreft zo snel mogelijk.)

 

Dus we zullen ons m.i. in dit Land eerst eens moeten gaan beraden over de precieze functies en doelstellingen van onze Universiteiten.

Willen wij net zo als dat 'vroeger' het geval was, dat de Universiteit een min of meer 'dienende rol' heeft naar de Staat en/of de elite, of willen we het huidige triumviraat Staat, Burgerij en Universiteit handhaven? De huidige status van een Universiteit is zo ongeveer vergelijkbaar met die van een Stichting; men trekt zo ongeveer een eigen plan, waarbij de Staat is verworden tot slechts een 'stille vennoot' die jaarlijks een bijdrage mag leveren en verder mondje dicht.

(Natuurlijk chargeer ik hier een beetje.)

 

We ontkomen er m.i. dus niet aan om de Universitaire 'wereld' een aantal zéér concrete taakstellingen op te dragen wanneer we de intellectuele output van de diverse béta-Faculteiten wensen te commercialiseren.

Ja Pieter... jij schreef dit: 'TechnoPartner bevat ook een zogenaamde institutionele tak die zich richt op aanpassingen van de wet op het hoger onderwijs. Onderdeel daarvan dat is dat binnenkort vanuit OCW en EZ richting de universiteiten duidelijk zal worden gemaakt dat het stimuleren van technostarters valt onder de wettelijke taken van de universiteiten. Dit is natuurlijk nog niet hetzelfde als het stimuleren van een ondernemende cultuur maar is wel het begin van het afrekenbaar maken van universiteiten. En ook hier geldt weer dat dit niet van vandaag of morgen zal zijn geregeld maar dat het een kwestie van lange adem is.'

 

Lees verder in deel II

 

 

Link naar reactie
  • 0

Deel II

 

Pieter, dat initiatief van EZ/OCW om het een en ander -stimuleren van Technostarters- wettelijk te gaan regelen, is an-sich een mooi streven.

Maar ik vrees dat er weinig tot niets gaat veranderen.

 

Wat we m.i. nodig hebben is een manier van opleiden die er op gericht moet zijn om de studenten te laten zoeken naar (mogelijk) commercieël interessante technologische kennis. Feitelijk zou ik daarin nog een stapje verder willen gaan: laat studenten en Hoogleraren meedelen in de eventuele winsten van hun eigen patenten. En voorts: betaal de beste Hoogleraren de beste salarissen en reken hun (in evenredigheid) af op hun behaalde commerciële resultaten. In concrete zin: iedereen mag falen, elk project of vinding hoeft niet van commerciële waarde te zijn, maar als een béta-Faculteit er bijv. niet in slaagt om van de 10 projecten er eentje voor een aanzienlijk bedrag te verkopen, dan zal dat voor de betreffende Hoogleraren gewoonweg tot een collectief ontslag moeten leiden.

 

Hard? Studenten en promovendi aan béta-Faculteiten, zullen er zo direct aan wennen dat het bij hun toekomstige werkgevers er net zo aan toe zal gaan. Als goedbetaalde en hoogopgeleide onderzoekers op het Philips Natlab er niet voor zorgen dat Philips aansprekende en commercieël aantrekkelijke patenten voortbrengt, dan krijgen ze ook gewoon de 'zak'.

Dus de Hoogleraren en studenten aan de Nederlandse béta-Faculteiten zullen uiteindelijk vast betere rendementen voor hun (Nederlandse) werkgevers gaan opleveren, als we ze binnen de Faculteiten al aan hun toekomstige realiteit laten wennen; afrekenen op hun intellectuele output.

 

Natuurlijk zullen de Nederlandse Universiteiten op hun achterste benenen gaan staan en voorts schreeuwen om het hardst... Daar moeten we niet voor buigen en daar moeten we ook niet voor gevoelig voor zijn. De Nederlandse universiteiten hebben zichzelf in een soort van 'Stichtings-vorm' gemanoeuvreerd en voort zich vrijwel geïmmuniseerd voor invloeden van buitenaf. Van 't een of 't ander mager wetje -zonder sancties?- die hen verplicht om het techno-ondernemerschap te stimuleren, daar zullen ze zich echt vrij weinig van aantrekken. Wie gaat die wet eigenlijk controleren en wat zijn de mogelijke sancties? De positie van de Hoogleraar is in Nederland goed beschermd ;)

 

Thans zijn de Hoogleraren -bij een vaste aanstelling- dus zo ongeveer onaantastbaar. Dus wat willen EZ en OCW nu eigenlijk?

Een dialoog en dan een wettelijke verplichting? Dat lijkt me bijzonder onverstandig en eigenlijk gewoon naïef te noemen. We kunnen op dit moment niet een wetje instellen en dan maar op de 'bank' gaan zitten en afwachten. De aansturing zal écht intensief moeten worden gedaan, want anders komt er niets van het hele streven terecht. Nederland kan en mag dat risico gewoon niet lopen. We kunnen m.i. het lot van onze Kenniseconomie eenvoudig weg niet in de handen geven van een clubje 'paprika-kwekers' die thans een technisch-failliete boedel aan het (on)beheren zijn. Dat lijkt me niet verstandig?

De Overheid moet dus zéker niet gaan afwachten wat of de 'paprika-kwekers' ons allemaal gaan brengen, maar zal zelf de 'kassen' moeten gaan inspecteren en zo nodig de zaak grondig reorganiseren.

 

Het te verwachten schreeuwen? Natuurlijk zullen de aangegeven richtingen de nodige weerstand gaan oproepen. Hoe komt dit? Wat ik in deze discussie al eerder heb aangegeven: het politieke klimaat op de gemiddelde Nederlandse Universiteit bevindt zich links tot stevig links van het midden.

Neem nu de man die in de afgelopen week al stevige kritiek over zich heen heeft gekregen: Job Cohen. Job Cohen was nog helemaal niet zo erg lang geleden Rector Magnificus aan de Universiteit van Maastricht. Job Cohen studeerde Rechten in Groningen (1971) en dat was nog in de tijd dat de Universiteit en de stad-Groningen als rode-bolwerken bekend stonden....

 

Indien Job Cohen zich niet actief in de Landelijke Politiek was gaan manifesteren, dan zou hij -zonder twijfel- thans nog de functie van Rector Magnificus bekleden. Indien nu de volgende vraagstelling aan de orde zou zijn: ‘Is Job Cohen een geschikte Rector Magnificus voor een Nederlandse Universiteit?’ Wat zou de gemiddelde Nederlander daar dan van denken? Job Cohen was/is helaas niet de enige ‘rode’ Universiteitsbestuurder in Nederland. Ik denk dus niet dat het verstandig is om het lot van onze Kenniseconomie in de handen te leggen van vergelijkbare mensen als 'Job Cohen'. Het selecteren van Universiteitsbestuurders op basis van hun politieke voorkeuren is een onmogelijkheid? Dat valt nog te bezien. Waarom is het in dit huichellandje dan al wel stilzwijgend geaccepteerd dat een homoseksuele leerkracht niet aan de bak komt bij een Christelijke - en/of een Islamitische Onderwijsinstelling? Als dat dan al kan…? Nou waarom zouden wij in Nederland de toekomst van onze Kenniseconomie dan klakkeloos en vol vertrouwen in de handen geven van een groep ideologisch rood gekleurde ‘paprika-kwekers’?

 

Resumerend: Technopartner is dus an-sich een prima initiatief, maar helaas zijn m.i. de randvoorwaarden om het écht te laten slagen en ook structurele veranderingen teweeg te brengen niet of in onvoldoende mate aanwezig. Om in voetbaltermen te spreken: de Universitaire accommodaties en het speelveld zijn adequaat te noemen, maar met het huidige spelersmateriaal en de coaching hebben we onvoldoende tot niets om een wezenlijke rol te spelen in de mondiale Major League of Technology. Met F.C. Paprika, spelend op de linkerhelft en in de rode shirts, zal Nederland géén hoofdprijzen gaan pakken. Het is dus tijd voor de nodige wisselingen?

 

Dirk Raat.

 

 

(Naschrift: dit is inmiddels verworden tot een pittige politieke discussie. Menig bezoeker zou kunnen zeggen: ‘Dat hoort hier niet thuis.’ Technopartner ís echter het product ván een politiek besluit. Indien we dus over Technopartner en de onderliggende waarde ervan willen discussiëren, dan ontkomen we m.i. niet aan een politieke discussie. Dus aan de beheerders: zo lang de discussie netjes en op argumenten blijft plaatsvinden, dan zal spoedig blijken of de kwestie en het verloop van de discussie relevant zullen zijn of niet?)

 

Link naar reactie
  • 0
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

Naschrift: dit is inmiddels verworden tot een pittige politieke discussie. Menig bezoeker zou kunnen zeggen: ‘Dat hoort hier niet thuis.’

Beste Dirk … beslist wél … juist politieke discussies gestart door ondernemers zijn zeer van belang. Immers … vaak worden er voor ondernemers initiatieven bedacht, maar niet mét ondernemers hierover gesproken.

In het forum is een specifiek onderdeel hiervoor ingericht, namelijk:

De overheid

Het rijk, de provincies en de gemeentes: ze doen van alles, maar eeh... wat heb je eraan en hoe moet het anders?

 

Graag roepen wij een ieder op mee te blijven denken met overheidsinitiatieven. Maar … dan niet alleen schoppen heh … ook meedenken aan oplossingen !

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
  • 0

Beste PieterW, Kermie, TwaLevel en anderen,

 

Bedankt allemaal voor de bijdragen.

Het is lastig om op ieders mening/bijdragen in te gaan; dus neem me dat niet kwalijk of stel zo nodig je specifieke vraag nog even expliciet, dan ga ik er alsnog op in.

 

Niet alle bijdragen aan deze gedachtenwisseling zijn aan jou gericht. Je hoeft met andere woorden niet op alles in te gaan. Praat gewoon met de rest mee, of spreek ze tegen. En hou het een beetje kernachtig, dat komt het debat ten goede. Da's goedbedoeld advies, companero.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

De aanleiding voor deze thread vind zijn oorsprong in het commentaar dat 2thepoint heeft gegeven, opbouwende kritische kanttekeningen ter verbetering van Technopartner. Vervolgens is de draad verworden tot een discussie over beleidskeuzes.

 

No offense Dedirk, maar je voert een discussie met een hoog gehalte navelstaren. Doet mij denken aan een vraag die een Amerikaan mij stelde: What are we doing wrong that makes the rest of the world hate us? Niet van belang is de vraag wat doen wij verkeerd, maar hoe kunnen wij het beter doen. Zijn wij te teloorgang van de textielindustrie, scheepsbouw of het verhuizen van andere productieketens nooit te boven gekomen? Le roi et mort, vive le roi! Ga niet met lede ogen toekijken hoe anderen zich ontwikkelen, maar gebruik die feiten en kennis in je voordeel. Nog 40 jaar Azië is passé en de ontwikkelingslanden van nu zijn het voorland. Als je een goede pensioenvoorziening wil hebben zou ik nu alvast gaan zoeken naar de bananenrepubliek met de beste kansen en daar een stuk grond met strategische ligging kopen. Net zo goed als mijn dinky toys al made in Hongkong waren, is het evenmin nieuws dat Nederlandse universiteiten al decennia bastions van wetenschap zijn. Los van het voorgaande ben ik het ook inhoudelijk niet met je eens. Sinds de bezuinigen van de jaren 90 op het hoger onderwijs vinden er steeds meer initiatieven plaats die juist getuigen van een samenwerking tussen wetenschap en bedrijfsleven, onder meer in de vorm van derde geldstroomonderzoeken. Dat dit te weinig gebeurt, helemaal mee eens, geen discussie. Kwalijk is de verslechtering van de positie van de o.i.o.’s en a.i.o.’s. Die is zodanig uitgekleed dat het tegenwoordig weinig aanlokkelijk meer is om onderzoek te gaan verrichten. Maar ook buiten universiteiten, zelfs zonder enige opleiding, moet het mogelijk zijn om product of kennis te ontwikkelen en rendabel te exploiteren. Juist daarin kan Technopartner ondersteuning bieden en deel ik niet de mening dat Technopartner een duur en doodgeboren kindje is. En daarmee zijn wij terug voor de aanleiding van deze draad.

 

Wat ik het grootste gebrek van Technopartner.nl vind is de identificatiefactor. Als ik op de openingspagina van een site kom wil ik weten wat ik daar kan vinden, die klik ontbreekt. Als lezer van de site moet ik allereerst mijzelf in een hokje indelen. Alleen de term “technostarter” al, daar krijg ik niet direct een natte droom van. Misschien is dat aan Bèta’s voorbehouden, maar ook niet bèta’s kunnen een goed idee hebben en naar een platform zoeken om daar iets mee te doen. Het welkomstwoord wekt vervolgens de indruk dat ik ben aangekomen op een site voor een congres. Grote kans dat iemand nu al afhaakt. Ik zou bij het welkomstwoord meer over de site zelf vertellen, de kern van het stukje onder Technopartner samenvatten. Daarnaast mag het abstractiegehalte van de tekst hier en daar bijgesteld worden.

jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Link naar reactie
  • 0

Beste Edward,

 

Ik deel je meningen en observaties niet allemaal; je maakt wel een aantal zinnige opmerkingen etc.

 

Over de website 'Technopartner': ook ik mis de gewenste 'klik-factor'.

De tekst en vormgeving associeer ik totaal niet met de beoogde doelstellingen.

De vormgeving, het logo en de tekstuele inhoud zijn absoluut voor verbetering vatbaar. Het logo en lettertype doen me denken aan Amerikaanse oorlogfilms en de teksten neigen hier en daar naar het absurde.

Heb je de eerste zin al eens goed doorgelezen?

Ik citeer: 'Deze site zal u informatie en expertise bieden en continu de knelpunten van technostarters inventariseren en agenderen.'

Tsja...wat moet je nu eigenlijk van een dergelijke zin zeggen; ik ben bijkans sprakeloos van zoveel schrijftalent ::)

Er is wel meer over de tekstuele inhoud op te merken; maar als men er op OCW en EZ blij mee is...wie ben ik dan, als afgestudeerde Emmaveeoër, om er een linguïstisch-semantische analyse op los te laten?

Kortom de website is voor een aantal verbeteringen vatbaar?

 

Dan je suggestie dat ik een discussie voer met een hoog gehalte aan navelstaren: oké jij mag jouw visie hebben op de punten die ik naar voren heb gebracht. Ik zie er géén navelstaarderij in; ik breng een aantal suggesties naar voren om het tij in Nederland te keren.

In mijn optiek kunnen initiatieven als Technopartner van een grotere waarde zijn als er binnen de bèta-Faculteiten een radicale cultuuromslag gaat plaatsvinden. De Nederlandse Universiteiten behoren wat jij en ik al hebben aangegeven inderdaad tot de Wereldtop. Ik maak echter een duidelijke scheidslijn tussen de meer 'nuttige', patenteerbare en toepasbare kennis en anderzijds de volstrekt abstracte en niet-toepasbare kennis.

 

Om in de Wereldtop van die laatste categorie te blijven, moeten er aanzienlijke budgetten worden vrijgemaakt.

Ik zet daar dus mijn vraagtekens bij. Nederland is ook al jaren Wereldkampioen korfbal; wat heeft Nederland daar eigenlijk aan? Kortom: in mijn optiek dienen intiatieven als Technopartner, Biopartner etc. parallel te lopen met duidelijke en strak gecoördineerde programma's aan de Universiteiten en Hogescholen.

Thans leveren onze Universiteiten -bekwame- onderzoekers af en wanneer we meer ondernemende 'studenten' wensen, dan zal daarvoor een beleidsmaatregel moeten komen die géén ruimte voor 'speculatie' mag overlaten... Met intellectuele 'spielerij' kunnen we de kachel van onze kenniseconomie niet laten branden.

De politiek moet dus keuzes gaan maken.

 

Betreffende de posities van o.i.o's, a.i.o's etc.

Je hebt volkomen gelijk dat het kwalijk is dat 'we' in Nederland wél een Kenniseconomie willen stimuleren, maar er onvoldoende voor over hebben om de mensen die de intellectuele basis daarvan moeten gaan vormen een veredelde bijstandsuitkering in het vooruitzicht stellen.

Te gek voor woorden. Maar ik plaats er dus wel een kanttekening bij: mensen die hun intellectuele ei willen leggen op een totaal abstract vakgebied moeten daarentegen ook niet lopen 'zeuren'....?

 

Derde geldstroomonderzoeken? Daar ben ik mee op de hoogte.

Daarvoor bestaan nogal wat (ideologische) weerstanden; binnen mijn aanpak bestaat er meer dan voldoende ruimte voor derde geldstroomonderzoeken. In mijn aanpak zijn de ideologische remtrappers op een zijspoor gezet. Kantekening: indien Philips een derde geldstroomonderzoek in Nederland laat doen, dan kijk ik daar anders tegenaan dan wanneer Sony een vergelijkbaar onderzoek gaat financiëren. Immers is de financier vaak al de eigenaar van het (reeds existerende) intellectuele eigendom. We moeten juist véél aktiever ónze Universiteiten gaan stimuleren om vooral zélf meer vercommercialiseerbare IP te gaan uitstoten....!

 

Technopartner een doodgeboren kindje?

Ik heb dat inderdaad aan het begin van deze 'draad' zo geschreven.

Die mening ben ik nog steeds toegedaan en ik wil er aan toevoegen dat Technopartner in de huidige vorm riekt naar 'navelstaarderij'.

Waarom de kwalificatie 'navelstaarderij'? Omdat ik de Internationale insteek een beetje mis. Het is allemaal een beetje teveel Nederland-dit en Nederland-dat wat ik lees. Technologie is per definitie grenzeloos en sterke partners om de IP effectief te maken middels bijv. joint-ventures, zijn vaker in het Buitenland te vinden dan binnen Nederland. Dat gaat met name op voor de Life-Sciences-sectoren; dat verdient dus aandacht...?

 

Hoe en wat dan wel? Binnen mijn expertise de life-Sciences, heb ik al eerder op Higherlevel opgemerkt, dat er in de Life-Sciences ettelijke miljarden dollars direct beschikbaar zijn voor potentieël-interessante patenten/initiatieven. Ik heb op Higherlevel aangetoond dat er binnen een tijdsbestek van plm. 5 jaar er twee verschillende promovendi zijn geweest -met een vrijwel identieke technologie- die uit de voorgangers van Technopartner geld hadden verkregen om te starten, terwijl beider promovendi vanuit de Biofarmaceutische-hoek geen enkele financiële support hadden verkregen. Principe: heb je een beetje patent met een plausibele theorie, dan is het verkrijgen van geld binnen die sector beslist géén probleem. Dus aan die betreffende 'Investment-managers' kan een gebrek aan visie en vakmanschap worden verweten.

Kortom: Biopartner was slechts goedbedoelde kneuterigheid met een te duur prijskaartje.

 

Technopartner mist m.i. in de huidige staat van zijn dus een (noodzakelijke) Internationale context en is dus gedoemd om de fouten zoals is aangegeven te gaan herhalen.

In individuele gevallen zullen er heus wel de nodige successen worden geboekt, maar er ik zie in algemene zin niet in dat Technopartner een doorslaand succes gaat worden. Niettemin beter wel een Technopartner dan géén Technopartner :D

 

Hope this helps?

 

Vriendelijke groet,

 

Dirk Raat.

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

In mijn optiek kunnen initiatieven als Technopartner van een grotere waarde zijn als er binnen de bèta-Faculteiten een radicale cultuuromslag gaat plaatsvinden. De Nederlandse Universiteiten behoren wat jij en ik al hebben aangegeven inderdaad tot de Wereldtop. Ik maak echter een duidelijke scheidslijn tussen de meer 'nuttige', patenteerbare en toepasbare kennis en anderzijds de volstrekt abstracte en niet-toepasbare kennis.

 

Dit is eigenlijk goeddeels de kern van het probleem.

 

Hoe krijg je de 'slimme jongens' uit de beta-hoek zo ver hun kennis en talent te gaan vermarkten? Goed onderzoek wordt veel gedaan in ons land, zowel fundamenteel als praktisch toepasbaar. Het probleem is wel dat de 'echte' onderzoekers vooral willen onderzoeken, het lab in willen, opzienbarend resultaat willen halen. Geld verdienen komt in dat rijtje vaak ver van de eerste plaats, en 'een eigen zaak' is ook al niet populair onder nederlandse studenten.

 

Volgens mij hebben we gewoon nieuwe 'helden' nodig: Een aantal nerds die het gewoon gemaakt hebben - de hele weg van fundamenteel inzicht naar succes en cash. Helaas kan ik zelf ook geen voorbeelden verzinnen van mensen die in deze categorie vallen.

 

De enige sector waarin academici maatschappelijk succes hebben behaald is tot dusver de ICT geweest. Die hype ligt inmiddels een paar jaar achter ons, en heeft zowel succes als narigheid nagelaten. Ik ben erg benieuwd of er weer zon hype zal opsteken...

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    2 leden, 125 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.