• 0

Als student inschrijven bij de Kvk?

Beste L.s,

 

Ik ben een 20 jarige PABO studente die sinds kort 'gevraagt' is of niet niet zzp'er zou willen worden. Naast mijn studie. Omdat dit mij en mijn baas voordelen zou opleveren. Ikzelf ben er alleen nog niet helemaal uit, heb al de nodige info opgezocht en verschillende telefoontjes gepleegt (belastingdienst,kvk). Maar het blijft vaag, ik hoop dus dat u mij evtueel verder zou kunnen helpen?

 

Het gaat om de volgende situatie, sinds vorige zomer help ik een mevrouw met haar (goedlopende) webshop waar zij natuurlijke geneesmiddelen aan dierenartsen en groothandels verkoopt. Het begon met oders pakken en lopen, die zenden naar de klanten. Maar sinds kort maak ik ook de facturen naar de debiteuren, draai ik soms telefoondiensten en doe ik nog steeds de orders. Dit zo een 3x per week, dit leverd mij +- 60euro per week op. (7.50 per uur zwart) En op jaarbasis zal dit rond de 2578,- zijn, wat betekent dat ik onder de 1883,- zit om btw af te dragen. Klopt deze berekening en conclusie?

 

Nu had ik gelezen dat je als ZZP'er 3 of meerdere klanten moet hebben, moet dit in hetzelfde branche zijn of mogen dit ook evtueel mijn oppas adressen zijn? Ik pas gemiddeld 2x per week op, bij verschillende adressen varieerende van 2 uur tot 8uur achter elkaar. Voor 5.- of 7.50 per uur.

 

Ook is mij de situatie over een evt ''ontheffing administratieve verplichting'' niet helemaal duidelijk, zou ik hiervoor wel/niet in aanmerking komen?

 

Vanuit het oogpunt van mijn baas snap ik dat het voordeliger is om mij als ZZP'er in te huren omdat ze het dan kan aftrekken. Maar wegen voor mij de voordelen wel op tegen het evtuele papier werk? Waar mijn vader mij voor waarschuwt. Voor mij zijn de voor-nadelen nog niet helder. Graag hoor ik u mening hier over!

 

Met vriendelijke groet,

 

Zoe

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

14 antwoorden op deze vraag

  • 0

Het grootste gevaar zit hem in de arbeidsrelatie.

Je opereert dan misschien vanuit een eenmanszaak maar eigenlijk is er sprake van een verkapt dienstverband.

 

Voor een eenmanszaak moet je tenminste 3 klanten per jaar hebben die ook qua omzet enigszins gelijkwaardig moeten zijn. Liefst natuurlijk meer dan 3 klanten.

Als je je opappasklantjes er bij wil halen dan betekent dat om te beginnen dat je klanten moet gaan factureren en je over de 5 tot 7.50 euro ook 21% btw in rekening moet gaan brengen.

He nieuwe prijs wordt dan minimaal 6 tot 9 euro per uur!

 

Waarom stelt de ondernemer voor jou niet gewoon een contract op?

Link naar reactie
  • 0

Dankuwel voor de reactie Nico!

 

Ik heb het vermoeden dat ze geen contract met mij wil opstellen omdat ze zelf ZZP'er is, en dus mij het papierwerk wil laten doen. Ipv dat ze die voor mij moet doen. Zelf heb ik er geen verstand van, dus probeer het eigenlijk af te houden, maar op het moment houd ze mijn ''loon'' in. Ik wordt pas uitbetaald zodra dit is uitgezocht (en dus zzper ben).

 

Ook had ze het erover dat ik alleen een BTW nummer nodig zou hebben en het dan allemaal verder vanzelf goed kwam? Hier heb ik een beetje mijn twijfels over, kan het ook niet online vinden hoe dat zit?

 

Welk dienstverband zou ik dan aan moeten denken? Gewoonweg in loondienst?

Link naar reactie
  • 0

Dankuwel voor u reactie Linda!

 

Totdat zij met het idee kwam, was het zeker niet mijn ambitie om ondernemer te worden. Dit omdat het en naast mijn studie is, en omdat ik er gewoon weg niet zo geinterresseerd in ben en de benodigde kennis mis.

 

Klopt het dat u dit bedoelt met Payrolling? http://www.mkbservicedesk.nl/162/wat-payrolling.htm

 

Ik zal het aan haar voorstellen, dankuwel voor het meedenken! Kan dit ook met betrekking tot het oppassen en de andere klusjes die ik voor haar verricht? Die wil ze namelijk in 1x met mij verrekenen.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Als jij, om je zelfstandigheid te tonen, eens begint met je arbeid 'in te houden' totdat zij jou weer gewoon uitbetaalt?

 

Ik schrik hiervan. Op basis van wat je beschrijft is er overduidelijk sprake van een gezagsverhouding en dus van een dienstverband. Als ze bang is voor rompslomp, moet ze het lekker alleen blijven doen, of even zaken uitzoeken. Het papierwerk is best prima uit te besteden, het is al vrij sneu dat jij dit nu voor haar aan het uitzoeken bent.

 

Als jij facturen aan haar gaat sturen, zet jij btw op je facturen die zij ook weer terugvraagt. Die btw kost haar dus niets. De kosten trekt ze af, dus je bespaart haar (t.o.v. de huidige situatie) belasting. Jij loopt het risico dat een inspecteur bij een controle de premies werknemersverzekeringen bij jou komt halen omdat de werkgever niet thuis geeft, en jij krijgt het papierwerk dat je een administratie bij moet houden en aangiftes zal moeten doen. Die stellen an sich niet zo veel voor, maar als het niet je ambitie is om ondernemer te worden, zou ik het vooral niet doen.

 

 

Ik heb de indruk dat je door je baas in een positie geduwd wordt. Ik ken je positie niet, maar als je de luxe hebt: stap er uit.

Op 20 juli 2016 ontvingen wij het trieste bericht dat Marcel is overleden.

Marcel was een meer dan gewaardeerd deelnemer aan ons forum ! We zullen hem missen!

Link naar reactie
  • 0

Dankuwel voor u reactie Marcel!

 

Het valt mee kwa bedrag en het is pas zo sinds februari, toen ben ik ook meer gaan werken. Dus vanuit haar oogpunt snap ik dat ze wil wachten met betalen totdat het ''goedkoper'' is.

 

Om wat voor een papier werk zou het gaan? Zou dit net zoals ik nu heb 1x per jaar belastings aangifte zijn. Aangezien ik niet heel veel zal gaan verdienen? Of verkijk ik mij op de hoeveelheid papierwerk?

 

Er zijn wat u betreft dus meer nadelen dan voordelen? Ik ben niet geheel afhankelijk van dit baantje, maar het is wel ontzettend fijn aangezien ik zelf mijn uren kan invullen, vaak extra kan werken, en meer betaald krijg dan bv bij de bijenkorf.

Link naar reactie
  • 0

Ik kom soortgelijke verhalen min of meer regelmatig tegen, met mensen van alle leeftijden. Er zijn er mensen genoeg die incidenteel werken, werken naast een gewone baan, et cetera.

 

En vaak zie ik helaas dat de blind de blind leidt: de aanwezig werkzaamheden zijn vaak lokaal, in nieuwe ondernemingen, zonder zekerheid aan te bieden. En dan krijg je dit soort verhalen: de ondernemer met de webshop weet het waarschijnlijk ook niet en doet ook zelf maar wa'.

 

Laten we trouwens duidelijk wezen, inhouden van je geld is foute boel vind ik; dat moet ze niet doen.

 

De maatschappij verandert, en terwijl ik echt geen waarzegster ben, heb ik sterk het idee dat wij nooit meer terug gaan naar de oude.

 

De ondernemer tegen wil en dank, de onzichtbare ondernemer, de persoon in ondernemerschap ingerold, is een verschijnsel van alle tijden natuurlijk. Maar at ik nu zie, is dat met de opmars hiervan in verband met de onzekere economische tijden, het eerder verbieden wordt dan verbinden.

 

Ik denk dat het een studente loont om uit te zoeken hoe zij dit het beste aan wil pakken: door payrolling of door zelf als freelancer aan de slag te gaan, en de tijd erin steken. Want ik heb zelf het idee dat het vaker op zal komen, over je werkende leven gekeken.

 

Een keer langs de KvK lopen of een startersdag bij de Rabo of zoiets meedoen, of met de Startersteam van de BD een gesprekje maken lijkt mij geen overbodige luxe, want er is ook heel veel onzin die de rondes doet op dit gebied vind ik.

 

Payrolling is goed, freelancer worden is ook goed. Er zijn er tig boekhouders en diensten die hetzelfde zien als ik en dan specialiseren hierin; de papierwerk kan dan beperkt blijven tot het bijhouden van wat binnen komt en wat besteed wordt.

 

Maar ik zou heel graag hebben dat men wist waar men allemaal aan toe was, aan het begin. Inkomsten kunnen bijvoorbeeld van invloed zijn op een studiefinanciering volgens mij, en dat wil je niet als verrassing hebben.

 

Ik steun wat dat betreft de OP in haar idee dat ze het beste alles goed uit wil zoeken.

Snel en eenvoudig bedrijfshuisvesting, waar de ruimte aan je werk past, en niet andersom. Wij zijn aan het delen. En het is geweldig. http://www.registratie-adres.nl

 

Een professioneel, verwelkomen coworking gemeenschap Treat it like your own. It is. http://www.kamer52.nl

Link naar reactie
  • 0

Helemaal met Marcel eens!

Zij dient jou salaris te betalen, als werknemer. Heeft ze daar geen trek in, dan moet ze het zelf maar doen, punt. Wellicht dat je dan op zoek moet naar een nieuw baantje, maar dan ben je beter af dan nu voor die 60 euro in de week je een hoop werk en risico op de hals halen.

That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Link naar reactie
  • 0

Dankjullie wel voor de reacties, Jeannine en RT!

 

Inmiddels heb ik vandaag weer de Belastingsdienst en de Kvk gebeld, en ga ik zo met mijn baas om de tafel zitten wat de mogelijkheden zijn.

 

Met het oog op dat als ik zzp'er ben, mijn eigen verzekeringen en boekhouding moet gaan doen. Twijfel ik nog steeds, ik zal aan haar een 0-uren contract en payrolling voorstellen.

 

De meneer van de belastingdienst wist mij te vertellen dat ik als ZZP'er ook aan de slag kan met maar 1 werkgever? Zolang ik met een VAR kan aantonen dat het niet om een dienstverband gaat. Wat deze meneer zegt spreekt alle andere mensen van de belastingsdienst en kvk tegen, wie moet ik nu geloven?

 

Dank allen voor het meedenken, wordt vervolgt!

Link naar reactie
  • 0

Dankjullie wel voor de reacties, Jeannine en RT!

 

Inmiddels heb ik vandaag weer de Belastingsdienst en de Kvk gebeld, en ga ik zo met mijn baas om de tafel zitten wat de mogelijkheden zijn.

 

Met het oog op dat als ik zzp'er ben, mijn eigen verzekeringen en boekhouding moet gaan doen. Twijfel ik nog steeds, ik zal aan haar een 0-uren contract en payrolling voorstellen.

 

De meneer van de belastingdienst wist mij te vertellen dat ik als ZZP'er ook aan de slag kan met maar 1 werkgever? Zolang ik met een VAR kan aantonen dat het niet om een dienstverband gaat. Wat deze meneer zegt spreekt alle andere mensen van de belastingsdienst en kvk tegen, wie moet ik nu geloven?

 

Dank allen voor het meedenken, wordt vervolgt!

 

Eén dingetje nog: ik lees dat je dit nu zwart doet? Dat is eerst iets om met de 'baas' te bespreken. Je kunt je laten verleiden tot allerlei kunstgrepen omdat je die € 60,00 per week wel lekker vindt, maar nu je er hier blijk van geeft dat de hele materie ook wat wazig voor je is, zou ik dit probleem toch helemaal bij de 'baas' laten i.p.v. dat het jouw probleem wordt, want daarvoor is € 60,00 per week echt niet interessant genoeg. Laat die baas zich eerst maar eens bereid tonen jou € 60,00 per week netto - en dus netjes aan alle werkgeversverplichtingen te voldoen - i.p.v. zwart te betalen.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

De meneer van de belastingdienst wist mij te vertellen dat ik als ZZP'er ook aan de slag kan met maar 1 werkgever? Zolang ik met een VAR kan aantonen dat het niet om een dienstverband gaat. Wat deze meneer zegt spreekt alle andere mensen van de belastingsdienst en kvk tegen, wie moet ik nu geloven?

 

Wat hij misschien bedoelde is dat de belastingdienst niet terugkomt op een eerdere beslissing. Als jij een VAR aanvraagt en ze verlenen dat, dan blijft die VAR gewoon geldig, ook al blijkt later dat je maar1 opdrachtgever hebt (werkgever is een term die werknemers gebruiken). Volgens mij ben je echter wel verplicht de bd op de hoogte te stellen van de gewijzigde omstandigheden. Ik weet ook niet wat er gebeurt als je tegen ze liegt (bijvoorbeeld als je eigenlijk wel zeker weet dat je de bulk van je inkomsten van die ene 'klant' gaat krijgen).

Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link naar reactie
  • 0

 

 

De meneer van de belastingdienst wist mij te vertellen dat ik als ZZP'er ook aan de slag kan met maar 1 werkgever? Zolang ik met een VAR kan aantonen dat het niet om een dienstverband gaat. Wat deze meneer zegt spreekt alle andere mensen van de belastingsdienst en kvk tegen, wie moet ik nu geloven?

 

 

Tuurlijk kan jij met 1 opdrachtgever aan de slag, daarbij blijft wel de eis dat je minimaal 3 opdrachtgevers per jaar hebt, gedurende de loop van het jaar is het zaak er voor te zorgen dat je nog een paar opdrachtgevers krijgt.

 

Maar je mag starten met 1 opdrachtgever. :)

 

Link naar reactie
  • 0

Wat hij misschien bedoelde is dat de belastingdienst niet terugkomt op een eerdere beslissing. Als jij een VAR aanvraagt en ze verlenen dat, dan blijft die VAR gewoon geldig, ook al blijkt later dat je maar1 opdrachtgever hebt (werkgever is een term die werknemers gebruiken).

 

Bovenstaand is onjuist. De BD heeft juist het recht (en de plicht) om terug te komen op een eerdere beslissing van het verstrekken van een VAR (WUO). Ze doen dat namelijk op basis van de door jou aangedragen gegevens. En niet door de BD vastgestelde situatie.

 

Wat de BD bedoelde te zeggen denk ik, is dat ze niet enkel naar het aantal opdrachtgevers kijken. Ze kijken naar onafhankelijkheid, of je reclame maakt, of je je gedraagt als een ondernemer, of als werknemer.

 

Je hebt je arbeid al verricht. Het nu nog opzetten van allerlei constructies om van jou een ondernemer te "maken" doet daar niets aan af. Zij moet jou (nu) betalen voor de werkzaamheden die je hebt verricht.

 

Laat je niet verleiden tot allerlei trucjes Z.K. Ze heeft het recht niet jouw loon in te houden.

Volg @yannick_veys op Twitter. Ik tweet over online marketing, conversie optimalisatie, persuasive design en leuke artikelen. Ben je actief op Twitter en wil je meer volgers krijgen en minder tijd bezig zijn met het maken van tweets? Kijk dan eens op https://hypefury.com

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    3 leden, 145 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.