• 0

Wat te doen met tussenpersonen?

Als webdeveloper zit ik meestal bij reclame- en internetbureaus waar ik meehelp aan het bouwen van grotere sites en applicaties. Over het algemeen krijg ik opdrachten via mijn netwerk. De laatste tijd melden zich steeds vaker (zo lijkt het) tussenpersonen bij me, bedrijven die aan werving & selectie doen en niet zelf over opdrachten beschikken, maar (dat zeggen ze) opdrachtgevers en freelancers bij elkaar brengen.

 

Als ik rechtstreeks voor mijn traditionele klanten werk, dan is het vrijwel altijd zo dat ik, zo lang eisen en vaardigheden matchen, de klus krijg. Bij intermediairs is dat recent echter nog niet gebeurd. de succesratio is zo laag (namelijk 0), dat ik tegenwoordig niet eens meer reageer als zo'n wervingsbureau me belt of mailt - en dat lijkt me nu ook weer niet de bedoeling.

 

Op freelance.nl staan allerlei spookverhalen over tussenpersonen; ze zouden alleen maar bezig zijn c.v.'s te verzamelen en de opdrachten die ze hebben zijn opdrachten die ze doorplaatsen van andere tussenpersonen. Ik weet niet wat hiervan waar is.

 

Ik probeer nu wat feeling voor die markt te ontwikkelen. Heeft iemand wat ideeën over hoe ik erachter kom of er echt opdrachten in die markt zitten en hoe ik zo'n tussenpersoon het beste kan benaderen om de meeste kans op een opdracht te maken?

 

En daarnaast, hoe ga ik om met tussenpersonen die me benaderen met de mededeling dat ze een opdracht voor me hebben, om vervolgens niets meer van zich te laten horen? Ik heb met de gedachte zitten spelen om ze te laten betalen voor een c.v. in Word-formaat en voor de Linkedin-connectie waar ze steevast om vragen, maar daarmee prijs ik mezelf natuurlijk uit de markt. Waar het mij in deze om gaat is de serieuzen te scheiden van de c.v.-plukkers. Is dit uberhaupt iets waar ik me druk om moet maken? (Het volume tussenpersonen dat me tot nu toe met spookopdrachten benadert is ongeveer 1 per week, dus eerder irritant dan dat ze me echt van werk afhouden.)

Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

19 antwoorden op deze vraag

  • 0

Dat weet ik dus niet.

 

Ik heb tot nu toe zonder kunnen doen, maar a priori tegen klanten zeggen dat ze niet welkom zijn strijkt me tegen de haren in. Of dit klanten zijn, weet ik echter ook niet.

 

Ik loop zelf wel eens een boekwinkel binnen en dan blader ik wat door de koopwaar heen en loop dan zonder iets te kopen weer naar buiten. Wat moet de detaillist daarvan denken? Die ziet exact hetzelfde gedrag bij mensen die wel iets kopen, dus zal daar (hopelijk) uit concluderen dat kijken-niet-kopen de 'cost of doing business' is. Wat bij mij een toegevoegd facet is, is dat de kijkers-niet-kopers een duidelijk andere groep vormen dan de mensen/bedrijven die wel iets kopen.

Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link naar reactie
  • 1

Ik heb vele jaren bij freelance.nl met pro-abonnement ingeschreven gestaan en heb er welgeteld tweemaal rechtstreeks een losse opdracht binnengehaald. Verder betroffen mijn ervaringen veelal tussenpersonen en nietsbetekenende franchise-aanbieders, die gewoon slinks 'er tussen proberen te zitten' en dus jouw tarief fors willen afromen of op voorhand een entree-fee voor hun fantastische formule willen toucheren. Bij die laatstgenoemden heb ik weleens doorgevraagd wie zij dan helemaal wel waren en waarom ik met deze onbekende partij in zee moest gaan, vooraf een fee moest neertellen en vervolgens toch helemaal mijn eigen acquisitie moest verzorgen. Nu de economie iets aantrekt en de arbeidsmarkt flexibiliseert, ruiken veel 'aspirant'-tussenpersonen en fake franchise-aanbieders hun kans, vermoed ik... Er zijn gerenommeerdere partijen, maar die vind je volgens mij zelden op freelance.nl, maar rechtstreekse opdrachten komen daar wel op te staan, waar dan massaal op wordt gereageerd, wat de spoeling voor de freelancer dun maakt en de opdrachtgever ruime keus biedt.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 3

Ik herken wel wat je schrijft over tussenpersonen Branko..

 

Je geeft het zelf al aan, bij een grote groep hoor je nooit meer wat na het toesturen van je CV.. die zijn dan inderdaad gewoon aan het "grazen" geweest op linked in of andere sites naar profielen die mogelijk passen..

 

Ik heb zelf maar een handvol tussenpersonen waar ik met enige regelmaat contact mee heb en de belangrijkste reden? ik kan geen 100 tussenpersonen "onderhouden" en verwachten dat ze ook nog aan me denken.

 

Voor mij zegt de manier van benaderen al een hele hoop.. De eerlijke die zeggen "ik kwam je LinkedIn profiel tegen en wil graag wat meer weten om te zien of ik je ergens kan matchen" heeft bij mij een grotere kans op respons dan degene die roept "Stuur mij nu je CV in Word en word LinkedIn connectie dan heb ik een opdracht voor je"

De eerste probeert een netwerk en een relatie op te bouwen, de tweede wil waarschijnlijk alleen maar genoeg CV's schuiven om de opdracht binnen te halen.

 

Tussenpersonen krijgen van mij alleen een CV in Word als ze specifiek kunnen vertellen om welke opdracht het gaat, heel soms willen ze niet de naam noemen maar dan kunnen ze wel de globale inhoud vertellen of het functieprofiel globaal schetsen.. Ik vraag dus door én ik bied altijd aan om even een korte motivatie te schrijven waarom ik in de opdracht ben geïnteresseerd en dat blijkt een goede test.. want degene die jou echt als beoogd kandidaat zien zeggen meteen ja graag en geven je aanwijzingen wat er dan in kan staan, wat belangrijk is voor zijn klant of mailen je (alsnog) een opdrachtprofiel zodat je daar op kan schrijven..

 

Als ik het idee heb met een CV schuiver te maken hebben dan zeg ik dat ze het maar met mijn linked in moeten doen of ik mail mijn CV in PDF formaat.. Ik wil namelijk niet dat elke willekeurige jan doedel mijn CV gaat kopiëren en plakken in een eigen layout.. om zo te doen of het uit eigen portefeuille komt. Maar ook bij de tussenpersonen die mijn CV in Word formaat krijgen verlang ik altijd dat ze mij het omgezette CV eerst mailen zodat ik kan corrigeren. Dat is nooit een probleem geweest.

 

 

Kortom, je scheidt de serieuze tussenpersonen van de CV schuivers door zelf kritisch te zijn en door te vragen over de opdracht, dan wordt snel genoeg duidelijk of je "gematched" bent aan een opdracht of dat je in het sleepnet hangt van "potentieel interessante profielen"

 

Om jou voorbeeld van de boekwinkel te gebruiken, als je daar nonchalant staat te bladeren dan komt de verkoper ook niet naar je toe, "ik zie dat u door een romantische thriller staat te bladeren, mag ik dan uw adresgegevens en telefoonnummer vast noteren want dan kunnen we u bellen en mailen als we weer een leuke nieuwe romantische thriller binnen hebben.."

want dat is wat CV schuivers doen.. "ja ik heb nu niks maar ik weet wat je zoekt dus als ik dan iets heb dan bel ik je meteen.." om daarna nooit meer iets te horen..

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 1

Zelf ben ik ook freelancer (elektronica ontwikkelaar/programmeur).

 

Mijn antwoord op ALLE emails, linkedIN berichten en telefoontjes van tussenpersonen is nu heel kort en bondig iets in de trant van "ik doe geen zaken met tussenpersonen".

 

 

Waarom? Nou, hierom:

 

Ik sta/stond bij een heleboel tussenpersonen (detacheringsbureaus, headhunters, recruiters, bemiddelaars, etc etc) ingeschreven. Vooral binnen Nederland maar ook een enkeling in het buitenland. Bij al deze tussenpersonen ben ik persoonlijk langs geweest nadat ik per mail heel enthousiast de belofte had gekregen dat ze toch echt iets voor me hadden dat perfect bij me paste, mijn uurtarief was geen enkel probleem en alles was perfect en prima. Dat klinkt natuurlijk veel te goed om waar te zijn en dat is het dan ook altijd. Maar dit was in de tijd dat ik nog naïef was en hierin geloofde.

 

Na veel moeite en tijdsinvestering van mijn kant bleken ze zonder uitzondering niets concreets te hebben en ook nooit gehad te hebben. Het ene bureau liegt van te voren over dat m'n uurtarief geen probleem is (terwijl dat achteraf wel een probleem blijkt), een andere bureau liegt over dat ze überhaupt een opdracht voor me hebben, nog een ander bureau heeft eigenlijk helemaal geen freelance opdrachten in de portefeuille en ga zo maar verder. Bij 1 potentiele klant mocht ik zelfs een aantal keer op gesprek komen (en zonder vergoeding 1 hele dag meedraaien) om er vervolgens achteraf, tegen alle beloftes in, achter te komen dat het om een onderbetaalde opdracht ging ver onder mijn niveau met een onbetaalde "inwerk" periode.

 

Universeel voor alle bureau's is dat ze in elk geval geen enkel verstand hebben van de inhoud van de opdrachten waar ze personeel voor zoeken. Het zijn allemaal mensen met een communicatie/sales achtige opleiding dus ze hebben echt 0,0 verstand van technologie. En ze kunnen dus ook niet echt goed zelfstandig een match maken tussen vacature en opdracht. Hou dit in het achterhoofd en neem ze dus vooral niet al te serieus.

 

Verder: afhankelijk van de regio werken ze allemaal voor exact dezelfde grote bedrijven. In het Noorden van Nederland zoeken ze bijvoorbeeld allemaal personeel voor Philips in Drachten en in de regio Eindhoven hebben ze allemaal Philips/ASML/Thales in de portefeuille. In Venlo is het Oce. En ga zo maar verder. Er is dus zo goed als 0 differentiatie tussen de verschillende bureaus. Nadat je voor de 3e keer bij een bureau in een bepaalde regio zit, kun je het bedrijf achter de vacatures (dat ze heel flauw niet willen noemen) na de eerste 3 woorden al wel raden.

 

Vreemd genoeg willen de grotere bedrijven naar mijn ervaring echter niet direct zaken doen met Freelancers. Nadat een recruiter mij contacteerde met een opdrachtomschrijving heb ik wel eens de HR afdeling van het bedrijf achter de vacature gebeld en die vertelde me doodleuk dat ik alleen via een tussenpersoon ingehuurd kon worden... Die zijn dus niet op zoek naar mij en ik ook niet naar hun :)

 

Nog een vreemd trekje dat ik tegenkwam: grote bedrijven lijken soms niet-serieuze vacatures uit te zetten bij tussenpersonen. Van 1 bedrijf in het Noorden (ra ra welke) weet ik dat ze al jaren lang een (freelance) vacature hebben uitstaan voor een "hoofd elektronica ontwikkeling". Wanneer ik en concurrent collega's van mij contact hadden met willekeurige recruiters hier, werd die opdracht altijd genoemd. En altijd stond er een belachelijk onrealistisch laag uurtarief tegenover. Al jaren lang. Die zijn dus helemaal niet serieus op zoek naar iemand om die vacature op te vullen lijkt me? Of er is iets goed mis bij dat bedrijf...

 

 

Conclusie: voor mij is het in elk geval overduidelijk niet de moeite waard om "de goede" recruiters eruit te filteren (als er zoiets bestaat als goede recruiters). Als je al zo ver komt dat je een "serieuze" recruiter kunt vinden dan zijn de tarieven waar ze mee komen zo belachelijk dat je beter voor een baas kunt gaan werken.

 

Andere tip, specifiek voor als je websites/webapps maakt. Kijk eens op angelist.co

Dat is een serieuze versie van freelance.nl gericht op startups. Die nemen talent (in tegenstelling tot grote bedrijven en recruiters) wel heel erg serieus. En dit vertaald zich ook in de tarieven en de manier waarop ze met je om gaan. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat je ook kwaliteit moet kunnen leveren...

 

 

Weg met intermediairs! Freelancers en projecten. Direct gratis contact. http://neruni.launchrock.com/

Link naar reactie
  • 1

Ik ben zelf actief als interim financial. En ik heb het gevoel dat er soms behoorlijk wat verschil zit tussen de verschillende branches. En ook tussen het niveau waarop iemand acteert.

 

In mijn branche is het redelijk gebruikelijk om je opdrachten via een tussenpersoon te krijgen. Ik denk dat 70% of meer van de opdrachten op die manier worden verkregen. Persoonlijk vind ik het eigenlijk niet eens zo gek dat dit percentage zo hoog ligt. Iemand noemde bijvoorbeeld al eerder dat grote opdrachtgevers soms niet rechtstreeks zaken doen met zzp'ers. Eén van de redenen daarvoor is dat de meeste grote opdrachtgevers met zgn prefered suppliers werken. Veelal is dat dan de enige manier om nog binnen te komen bij zulke opdrachtgevers.

 

Mijn tip voor freelance.nl is om vooral te reageren op tussenpersonen die niet anoniem zijn, maar netjes hun naam vermelden. Ik neem vrijwel altijd meteen telefonisch contact op, om te kijken hoe serieus e.e.a. is.

Niet op opdrachten reageren die je meer dan 1x er op ziet staan (dit gebeurt ook behoorlijk vaak). En zo zijn er nog wel een aantal criteria die je kan bedenken met een gezond verstand. Daarna blijft er vaak nog maar erg weinig over :-P

Ik zou het ook vooral als een mogelijkheid zien waar je gebruik van gaat maken als je geen opdracht hebt. En voldoende tijd hebt om op die manier acquisitie te plegen.

 

Als je via tussenpersonen/bemiddelingsbureau's op gesprek mag, dan is de kans vaak nog steeds kleiner om de opdracht te bemachtigen dan wanneer het rechtstreeks uit je eigen netwerk komt. Simpelweg om de reden dat je vaak (bijna altijd?) in concurrentie bent met één (of meerdere) tegen kandidaten.

Link naar reactie
  • 0

Dank voor jullie antwoorden, die helpen mijn beeld van het probleem (en van mogelijke oplossingen) te verruimen.

 

Bij de oplossing van Roel, met een kleine groep veelbelovende tussenpersonen contact onderhouden en de dead wood afstoten en ten alle tijden kritisch blijven, voel ik me het meeste thuis, dus die ga ik hanteren.

 

Hans van den Bergh:

 

Ik heb vele jaren bij freelance.nl met pro-abonnement ingeschreven gestaan en heb er welgeteld tweemaal rechtstreeks een losse opdracht binnengehaald. Er zijn gerenommeerdere partijen, maar die vind je volgens mij zelden op freelance.nl, maar rechtstreekse opdrachten komen daar wel op te staan, waar dan massaal op wordt gereageerd, wat de spoeling voor de freelancer dun maakt en de opdrachtgever ruime keus biedt.

 

Ik heb ook rond 2008, 2009 twee opdrachten via freelance.nl binnengehaald, bij eindklanten, maar dat was wel voor zo'n 40.000 euro als ik het me goed herinner, dus mijn beeld van het Pro-abonnement is niet negatief, althans was dat aanvankelijk niet. In mijn ervaring is ook belangrijk hoe je op een opdracht reageert. "Hallo ik ben Pietje en bij deze vat ik mijn profielpagina samen" is niet voldoende, je moet echt aangeven waarom jij nu juist geschikt bent voor de opdracht.

 

Een tijdje terug, zo rond 2010, heb ik er eens onderzoek naar gedaan, en in mijn sector was de verhouding opdrachten van rechtstreekse klanten tegen die van tussenpersonen ongeveer 2 op 1. Ik heb die meting dit jaar herhaald en nu was het merendeel van de opdrachten afkomstig van tussenpersonen. De verhouding was 45 tegen 55. Overigens lijkt de site meer moeite te doen wat serieuzere tussenpersonen binnen te halen, ik leek meer bureaus te zien en minder schnabbelaars.

 

Ik ben ook wel eens door klanten benaderd die mijn profiel op freelance.nl vonden na op steekwoorden te hebben gezocht, maar freelance.nl lijkt die zoekoptie te hebben uitgeschakeld in hun redesign.

 

Avelache:

 

Ik zou het ook vooral als een mogelijkheid zien waar je gebruik van gaat maken als je geen opdracht hebt. En voldoende tijd hebt om op die manier acquisitie te plegen.

 

Als je via tussenpersonen/bemiddelingsbureau's op gesprek mag, dan is de kans vaak nog steeds kleiner om de opdracht te bemachtigen dan wanneer het rechtstreeks uit je eigen netwerk komt. Simpelweg om de reden dat je vaak (bijna altijd?) in concurrentie bent met één (of meerdere) tegen kandidaten.

 

Dat idee had ik ook, maar mooi om het eens door een insider bevestigd te zien.

Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link naar reactie
  • 0

Waarom probeer je het niet een of twee keer? Ik word ook regelmatig via tussenpersonen benaderd voor interim functies bij grotere bedrijven. Vanwege mijn beschikbaarheid kan ik hier niet op ingaan.

 

Wel werk ik white-label voor enkele bureaus. Een dergelijke samenwerking gaat vaak heel erg goed.

Adriaan Boot - Internetondernemer - Internet Marketeer - Webanalist - Consultant - www.impactful.nl

Link naar reactie
  • 0

Zojuist iets grappigs meegemaakt waardoor ik toch anders ga kijken naar tussenpersonen...

 

Ik kreeg een mail met daarin een mooi project aangeboden voor 6 weken.

Het leek alsof er met zorg een match was gezocht tussen de vragen van de opdrachtgever en mijn CV.

 

Terwijl ik netjes een antwoord met mijn interesse aan het typen was kreeg ik al weer een mailtje van dezelfde tussenpersoon, vol met omslachtige excuses, vreemd.

 

Ik had het nog niet eens in de gaten maar wat bleek: Hij had naast mij precies dezelfde mail gestuurd naar negenentwintig (29!) andere kandidaten. Die stonden allemaal in het 'To' veld ::)

 

Zo 'bijzonder', en 'speciaal' ben je dus voor een tussenpersoon, haha..

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie
  • 0

Dat onderzoek is betaald door Yacht, een tussenpersoon. "Wij van WC-eend" enzovoort. Dikke korrels zout. We weten niet wie het heeft uitgevoerd.

 

Uit de advertorial van ZZP Barometer: "De onderzoeksresultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 519 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan één miljoen zzp’ers die Nederland kent."

 

Bij een advertentie waar een dikke laag objectiviteitsvernis over wordt gesmeerd ben ik eerder geneigd niet alleen de resultaten, maar ook de data te willen zien en wie de onderzoekers zijn.

 

 

Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link naar reactie
  • 0

Ach ik geloof die uitslag wel hoor op hoofdlijnen voor de totale markt. zoals aangehaald zijn werken vrijwel alle grote ondernemingen uitsluitend via bemiddelaars, heb ik zelf ook al meegemaakt, je komt via LinkedIn of eigen netwerk in contact met een manager die je wil hebben en vervolgens wordt je doorverwezen naar die bemiddelaar voor een contract.

"probleem" van de tussenpersonen is dat er heel veel kaf tussen het koren zit als je dat goed weet te filteren kan een bemiddelaar methode zijn.. al moet je dan ook weer oppassen niet alles via dezelfde bemiddelaar te krijgen

 

Ik zou zo'n onderzoek wel intressanter vinden als men die effectiviteit ook opsliptst naar branches, ik verwacht dat in de bouw marktplaats en andere platformen de overhand hebben op bemiddelaars, terwijl bij zakelijke dienstverlening aan (middel)grote bedrijven de bemiddelaars zwaar de overhand hebben.

 

Je kunt niet zeggen tussenpersonen zijn prut of top.. het hangt gewoon voor een belangrijk deel af in welke markt je opereert en welke opdrachten je zoekt of een bemiddelaar nuttig of zelfs noodzakelijk is.

Link naar reactie
  • 0

Zou natuurlijk best kunnen dat de uitkomst van het onderzoek al vast stond bij aanvang. Al vraag ik me wel af wat Yacht daar mee opschiet? Ik zie tenminste niet in hoe ze daarmee op commercieel vlak enig gewin hebben?

 

Ik had toevallig laatst 2 mensen van Yacht aan de telefoon. En eentje in mijn Inbox. En dat nadat ik er in 2014 ook al 2 had gesproken. Duizelt het jullie al een beetje? Het mooie was dat de 3 personen die me dit jaar benaderden (allemaal voor een vaste functie) geen enkele weet hadden van mijn eerdere contact met Yacht. En ze wisten ook niet van elkaar dat ze al die collega's al contact met me hadden gehad :-D

 

Ik heb toen wel geleerd dat ze met circa 95% eigen mensen (detachering) en 5% zzp'ers werken. Naar eigen zeggen werken ze dus nauwelijks met zzp'ers.

 

Ook Roel heeft een punt. Als dat onderzoek m.n. is uitgevoerd onder zzp'ers in de zakelijke dienstverlening, dan is die uitkomst echt niet gek. Dat de opzet van het onderzoek dan niet deugt dat is een ander verhaal.

 

Die website maakt ook wel eens een foutje bij de onderzoeken. Zo interpreteerde ze 1 a 2 weken geleden de omzet van zzp'ers als BNP. En trokken de conclusie dat bijna 10% van het BNP door zzp'ers wordt verdiend. In werkelijkheid blijkt dit circa 4% te zijn, want je moet niet de omzet maar de winst nemen als je naar het BNP kijkt.

Oeps..... :-P

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    10 leden, 313 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.