• 0

begeleiding voor jongeren bij opstarten (franchise) onderneming

Mijn zoon van 19 jaar start binnenkort een franchise onderneming. Zodra de winkel is verbouwd, gaat hij open. Ik wil als ouder zijnde me niet bemoeien met de zakelijke kant en vraag me af of er voor jongeren, vanuit de overheid of andere instanties, begeleiding mogelijk is op dit gebied. Het gaat dus niet om het opzetten of financieren van een eigen bedrijf, maar meer een coach of administratiekantoor dat specifiek jongeren begeleid in het runnen van hun bedrijf. Onze zoektocht bij KvK en gemeente heeft tot dusver niets opgeleverd. Als iemand iets weet of in welke richting we kunnen zoeken, hoor ik het graag..

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

18 antwoorden op deze vraag

 • 0

Omdat ik denk dat zij meer begeleiding nodig hebben als de volwassenen. Zij missen nog een stukje levenservaring. Maar ik snap je punt....

 

 

En natuurlijk omdat je moeder bent. ;)

 

Een vriend van mij heeft een zoon van 16 die een brommer kocht voor 300,-. Knapte hem op en verkocht hem voor 275,- Vader tegen zoon: "Maar dat ga je toch niet redden zo?" "Nou Pa, jij bent failliet gegaan, dan mag ik dat toch ook?"

Link naar reactie
 • 0

Ik zie hier wel eens ideeën gepost worden voor bedrijven die beginnende ondernemers begeleiden, maar ik heb tot nu toe niets daarvan tot bloei zien komen.

 

Er zijn scholen die als onderdeel van hun vakkenpakket lessen ondernemen geven - de Willem de Kooning Academie doet dat bijvoorbeeld, als ik het me goed herinner (of was het Sint Joost?) met in het achterhoofd ongetwijfeld de gedachte dat kunstenaars vaak als zelfstandige werken.

 

Verder geldt dat ondernemen risico lopen is. Als je zoon geluk heeft, gaat hij fouten maken en tegen problemen oplopen.

 

In het algemeen wat tips:

 

- Kort na de inschrijving bij de KvK heb je kans op post van allerlei gewetenloze types; reageer niet op onschuldig ogende aanbiedingen en vragen zonder eerst de kleine lettertjes te lezen.

 

- Doe je btw-aangifte op tijd, want de boetes zijn niet mals.

 

- Als hij vragen heeft, laat ze hem hier of bij het Ondernemersklankbord stellen, of bij een van de andere punten waar ondernemers terecht kunnen.

 

- Franchiseondernemingen zijn een uitzondering voor de wet. Stel je op de hoogte wat de bijzondere regels zijn. Er zijn bedrijfstakverenigingen voor zowel franchisenemers als franchisegevers. Zoek die op.

 

- Nuttige bedrijfsgidsen bestaan niet.

 

- In het verlengde daarvan, zorg dat je een website hebt, al is het maar om er je winkeladres op te zetten. (In geval van een franchisenemer heeft de franchisegever hier vast een mening over.)

 

- Leer ja te zeggen.

 

- Leer nee te zeggen.

Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link naar reactie
 • 0

Ik weet niet of zoonlief nog een opleiding o.i.d. wil gaan volgen, maar ik ben jaren vrijwillig begeleider geweest bij http://jongondernemen.nl, die, zoals de naam al aangeeft, erop gericht is jongeren te begeleiden bij het opstarten van een onderneming met alles wat daarbij komt kijken. Enorm veel scholen zijn daarbij aangesloten, wellicht is dat een optie?

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
 • 0

Hij kan natuurlijk ook zijn eigen klankboard opzetten door enkele bevriende en/of inspirerende ondernemers uit de buurt te vragen eens per zoveel tijd mee te kijken naar cijfers, ontwikkelingen, plannen et cetera. Veel ondernemers zoeken zelf een coach oftewel inspirerende gesprekspartner - liefst eentje met relevante praktijkervaring.

 

Overigens zijn er ook franchiseformules die zelf begeleiding goed opgezet hebben. Door bv franchises alleen te gunnen aan ondernemers die al een paar jaar meedraaien bij een andere franchisenemer. Maar er zijn ook franchiseformules die vooral dienen om de zak van de franchisegever te spekken.

 

Bestaan er regionale overleggroepen bij deze franchiseformule?

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0

Vraag overigens ook een paar keer via de KvK om links naar startersnetwerken. Ook gedaan dit jaar en ontving een link naar een pagina vol links met allerlei netwerken. Want, dergelijke startersnetwerken zijn, als ze een beetje bekend zijn, altijd wel bij de KvK bekend. Je kan de KvK ook appen.

 

Als hij vragen heeft, laat ze hem hier of bij het Ondernemersklankbord stellen, of bij een van de andere punten waar ondernemers terecht kunnen.

Dit, en verder is het raadzaam niet alle adviezen die je overal krijgt, maar voor lief te nemen. Gebruik de informatie en adviezen enkel voor een zorgvuldige overweging welke stap je gaat nemen.

 

Verder zou ik kijken: wat is mijn belangrijkste probleem of vraagstuk op dit moment? En dan specifiek binnen die netwerken zoeken naar een ervaringsdeskundige als begeleider op dat gebied. Dat maakt dat je makkelijker bij de juiste begeleider terechtkomt. Als starter/absolute beginner lijkt mij het belangrijkste eerste startpunt het maken van een ondernemingsplan en testen in hoeverre jouw kwaliteiten etc. voldoende zijn voor het runnen van een onderneming. Of hij het in de eerste plaats in zich heeft om een bedrijf te runnen. Daar komen een heleboel criteria aan te pas. En zo niet, wat er moet gebeuren om zwakke eigenschappen te versterken, mocht dat zin hebben.

 

Als zijn drijfveer bijvoorbeeld veel geld verdienen is, zodat hij merkkleding kan kopen, is hij in de eerste plaats [x]ongeschikt.

 

Dus kijk, waarom hij dit wilt en hoeveel reden hij daarvoor kan opgeven. Zijn dat er voldoende? dan meer kans van slagen omdat hij van binnenuit gedreven wordt om dit te gaan doen.

 

En verder: Google is ook zijn beste vriend. Heb je informatie nodig, verzamel die dan. De meeste oplossingen voor algemene problemen pluk je zo van het web. Bijvoorbeeld, hoe je aan je eerste klanten kan komen.

 

Link naar reactie
 • 1

Dus kijk, waarom hij dit wilt en hoeveel reden hij daarvoor kan opgeven. Zijn dat er voldoende? dan meer kans van slagen omdat hij van binnenuit gedreven wordt om dit te gaan doen.

Koekwaus, hij zit midden in de verbouwing van de winkel en gaat daarna gelijk open. Kennelijk gaat hij veel sneller dan zijn moeder en anderen met allerlei mitsen, maren en andere bedenkingen kunnen bijbenen.

Link naar reactie
 • 0

Wat biedt de formule aan begeleiding voor starters in het algemeen? En waarom zijn ze met jouw zoon in zee gegaan? Een 19-jarige klinkt jong, maar deze kan natuurlijk harstikke volwassen zijn in kennis, (werk- en levens-)ervaring, sociale vaardigheden en handelend optreden.

 

Met een goede zelfkennis valt ongetwijfeld een geschikte coach te vinden. Dringende, zwakke punten verhelpen en op andere punten (door)groeien is vast aan de orde. Een winkel draai je vrijwel nooit helemaal alleen, wat voor hulptroepen staan paraat? Of is personeel direct aan de orde? Wie stelt een geschikt team samen?

 

De vraagstelling vind ik ook wel een aardige voor de NFV (Nederlandse Franchise Vereniging).

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
 • 0

Dat is mij bekend. Het is ook slechts een laatste opmerking in mijn voorgaande bericht.

 

Aan de andere kan van het spectrum staan partijen als het eerder genoemde Ondernemersklankbord (starterscoaching?), ondernemersverenigingen en jongemkb-netwerken, maar dat moet ter plaatse maar net goed georganiseerd en actief zijn. Ik vrees dat er als gevaar dan andere belangen spelen dan deze van een jonge starter.

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
 • 0

Wat een goede tips en punten komen voorbij! Wellicht wat meer achtergrondinfo: Hij heeft na speciaal onderwijs zijn VMBO diploma gehaald. Tijdens zijn schooltijd heeft hij daarnaast altijd gewerkt en zo zijn droombaan gevonden. Dit was wat hij wilde... Vervolgens heeft hij ontheffing van de leerplicht gekregen, omdat hij niet werd toegelaten tot de opleiding ondernemerschap.(te laag opleidingsniveau) om zijn droom in de praktijk te verwezenlijken. Het laatste jaar is hij als winkelmanager aan de slag gegaan, met als resultaat nu zijn eigen winkel. Het vertrouwen van de keten in hem is hoog. Hij weet dus hoe de praktijk werkt. Zijn drive en passie zijn ongekend. En dat is tevens zijn grootste valkuil. Hij vreet informatie van ieder waarvan hij denkt dat ze zijn geslaagd in het leven, en vertrouwd iedereen. Helaas neemt hij van mij niet zoveel aan :). Tot dusver heeft hij zelf alles geregeld en voor elkaar gekregen. Voor nu merk ik dat wat allemaal nu op hem afkomt kleine chaos met zich meebrengt. Het reilen en zeilen van de winkel zal geen probleem zijn, maar wel de dingen erom heen. Administratief en een klankbord voor beslissingen/contracten, daar kan hij hulp/begeleiding bij gebruiken

 

Link naar reactie
 • 0

Voor administratie zijn er cursussen, of hij kan simpelweg een boekhouder in de arm nemen.

 

Zelf ben ik gestart op mijn 17e en na 1 of 2 jaar zelf de administratie gedaan (geprobeerd) te hebben, hebben we een boekhouder ingehuurd. Een goede boekhouder kan heel veel goede tips geven en zorgt bovendien dat je niet per ongeluk te veel belasting betaald. Zo iemand verdient zich dus gemakkelijk terug.

 

Een klankbord vinden zou ook niet al te moeilijk moeten zijn. Zeer waarschijnlijk zit er binnen de franchise organisatie ook al een goed netwerk aan (ervaren) franchise-nemers en ik vermoed dat de organisatie zelf ook wel een en ander aan zal sturen. Ook zijn er zat bijeenkomsten voor ondernemers waar je kan sparren. Natuurlijk zijn niet alle bijeenkomsten even interessant, maar probeer er eens een paar uit zou ik zeggen.

 

Een jonge leeftijd en gebrek aan ervaring hoeft helemaal geen obstakel te zijn voor een gedreven ondernemer om toch heel succesvol te worden.

Link naar reactie
 • 0
Koekwaus, hij zit midden in de verbouwing van de winkel en gaat daarna gelijk open. Kennelijk gaat hij veel sneller dan zijn moeder en anderen met allerlei mitsen, maren en andere bedenkingen kunnen bijbenen.

 

Koekwaus? Snel starten is de slechtste beslissing die je kunt nemen. Hopelijk heeft betreffende persoon wel een gedegen ondernemingsplan opgesteld, waarbij ook duidelijk zijn zwakheden in beeld heeft gebracht, want deze heeft iedereen. "veel sneller dan" -> ondernemen is geen wedstrijd! Ondernemen is risico uitsluiten. Dat je zaken snel in gang zet en binnenkort in de opening zit, is geen garantie op succes. Ik heb opeens hoofdpijn.

 

Administratief en een klankbord voor beslissingen/contracten, daar kan hij hulp/begeleiding bij gebruiken

Via mijn eerder genoemde link vind je mogelijk goede oplossingen voor dit soort problemen. Passie is nummer 1 en dat lijkt er te zijn, je moet echter altijd op tijd je risico-analyse maken, zodat je de kans op slagen vergroot. Ook al denk je als ondernemer dat alles 100% is, check regelmatig en zeker bij de start, welke risico's je loopt op het vlak van je persoonlijkheid. Zijn gedrevenheid kan bijvoorbeeld leiden tot impulsiviteit / onbezonnenheid / ondoordachtheid? Heeft hij bijvoorbeeld zaken nauwkeurig overwogen bij de start? Alle details in kaart gebracht en dichtgetimmerd? Zo nee, ligt daar een zwakte? Iedereen heeft zijn mindere kanten, juist die moeten afgedekt zijn!

 

Ik ben 9 - 11 jaar ondernemer en heb bij de start ook vele zwakheden over het hoofd gezien, vandaar mijn uitgebreide waarschuwing, om te checken op welke gebieden hij minder goed is en dit soort risico's af te dekken.

Link naar reactie
 • 0

Snel starten is de slechtste beslissing die je kunt nemen. [...] Ondernemen is risico uitsluiten.

Hier ben ik het totaal niet mee eens.

 

Gelukkig is het in dit specifieke geval niet nodig om hier een hele discussie over aan te gaan, want het is simpelweg niet aan de orde. De ondernemer is al gestart en het plan is er al, er is immers sprake van een franchiseformule.

Ik heb opeens hoofdpijn.

Dat is nergens voor nodig. Even een aspirine er in en je druk maken om andere dingen ;)

Link naar reactie
 • 0

Mijn moeder (82) heeft "ik wil me er niet teveel mee bemoeien" als grondhouding. Ze probeert mensen heel nadrukkelijk in hun waarde te laten.

 

Toch heb ik terugkijkend best vaak gehad dat ik graag wat meer betrokkenheid had gewild bij waar ik mee bezig was.

 

Het is denk ik lastig te bepalen hoeveel wel en hoeveel niet maar per se niet willen bemoeien hoeft niet het beste te zijn...

 

Multiplex op zijn mooist:

https://pastjekastje.nl Je kastje mooi op maat

https://www.svendingtray.com Buikbakken voor promotie en hospitality, standaard en maatwerk:

Link naar reactie
 • 0

Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het ondersteunen van startende ondernemers (schrijven ondernemingsplan, etc.) en soms wordt ook vanuit de gemeente ondersteuning geboden aan mensen die een eigen bedrijf beginnen. Maar je moet kijken in hoeverre de ondersteuning die zij bieden, aansluit bij de behoeften van jouw zoon.

Masters in Export

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  9 leden, 185 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 80.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.