• 0

puur KvK aanvraag invloed op WW ?

Dag iedereen,

 

Ik wilde jullie graag advies vragen over het volgende.

 

Ik heb op het moment een WW-Uitkering. Deze loopt sinds 12 maart.

Ik wil mij inschrijven bij de KvK als freelancer en vroeg me af of puur de inschrijving alleen invloed kan hebben op de WW-uitkering.

Ik ben niet van plan om de komende tijd wat de doen met de KvK nummer, maar wil dit alvast geregeld hebben omdat ik het in de toekomst verwacht nodig te hebben.

 

Ik hoop dat jullie informatie hebben hierover.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

14 antwoorden op deze vraag

 • 0

Welkom op ondernemersforum Higherlevel.

 

Kun je aantonen dat je aan de criteria voor een onderneming gaat voldoen?

 

Niet alle criteria, toch inschrijven?

Als u start, dan voldoet u vaak nog niet aan alle criteria. U heeft bijvoorbeeld nog geen klanten. U kunt zich dan wel inschrijven als u kunt aantonen dat u wel aan die criteria gaat voldoen. Bijvoorbeeld door het huurcontract van uw bedrijfspand mee te nemen.

https://www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/inschrijven-bij-de-kamer-van-koophandel/moet-ik-mijn-bedrijf-inschrijven/criteria-van-een-onderneming/

 

Inschrijven omdat je "denkt" het in de toekomst nodig te hebben lijkt mij niet het juiste uitgangspunt. Het kan overigens zelfs financieel onverstandig zijn.

https://www.ondernemeneninternet.nl/inschrijven-kvk/

 

Op welke termijn denk je aan de gang te gaan?

 

Ik heb geen idee of het invloed heeft op je WW uitkering maar ik vind het wel raar dat je met freelance ideeën zit maar omdat je nu WW krijgt voorlopig maar niets doet (of heeft dat een andere reden?). Ga nu ondernemen zou ik zeggen.

 

Het is overigens ook mogelijk om je eigen onderneming te starten vanuit de WW. Misschien dat dat wat meer onderzoek nodig heeft van jouw kant i.p.v. de vraag of "alvast" inschrijving in KvK mogelijk is.

https://www.ondernemersplein.nl/subsidie/bedrijf-starten-ww/

https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/bedrijf-starten-of-overnemen/meestgestelde-vragen-over-eigen-bedrijf-starten-vanuit-de-ww/

(PS. In deze 2 links staan de 3 verschillende mogelijkheden hoe de inschrijving invloed kan hebben op de WW)

Link naar reactie
 • 0

Dag Rik,

 

Bedankt voor je reactie.

 

Mijn intentie is om eerst een full-time baan te vinden als industrieel designer. Ik heb de volste vertrouwen dat dit mij gaat lukken de komende maand(en).

Zodra ik dit heb, wil ik er naast wat kleinere fotografie klussen proberen te doen als freelancer om ervaring te doen.

In de verre toekomst is mijn plan om meer op fotografie te richten.

 

Mijn inschrijving bij de KvK wil ik alvast afronden zodat ik snel kan schakelen als er zich een kans voordoet.

 

In uw derde link (https://www.ondernemersplein.nl/subsidie/bedrijf-starten-ww/) zie ik dat er 3 manieren zijn om een eigen bedrijf te "starten" vanuit de WW. Ik wil dus geen van deze 3 manieren toepassen.

- Bij het gebruiken van de startperiode zou mijn WW bedrag omlaag gaan met 29% terwijl ik verder geen activiteiten verricht met mijn KvK nummer.

-De tweede optie is ook niet van toepassing omdat er geen uren zijn die ik als zelfstandige ga werken in die periode.

-En de WW stoppen is ook geen optie.

 

Ik ga echter pas aan de gang onder mijn KvK-nummer als ik straks een baan heb.

Wat ik mij nu afvraag is of de UWV inschrijving bij de KvK ziet als het starten van een bedrijf of dat de daadwerkelijke bedrijfsactiviteit/inkomen geldt als het startpunt.

 

Link naar reactie
 • 0

Optie twee zou betekenen dat je je uren door moet geven en daar gekort op wordt. Maar als je 0 uren doorgeeft zou dat dus kunnen betekenen dat je niet gekort wordt (hoewel ik hier niet zeker van ben in de praktijk).

 

Indien je je inschrijft bij de KvK dan gaat het balletje wel rollen. Er worden bijvoorbeeld ook gegevens doorgegeven aan de belastingdienst.

 

Maar sowieso moet je eerst toestemming van het UWV krijgen om een onderneming te starten vanuit de WW. https://www.uwv.nl/particulieren/eigen-bedrijf-starten/starten-vanuit-ww-uitkering/index.aspx

Wilt u als zelfstandige, freelancer of zzp’er starten met behoud van uw (gedeeltelijke) WW-uitkering? Dat kan alleen als u daarvoor vooraf toestemming van UWV krijgt. Onderzoek daarom eerst of ondernemen iets voor u is.

Dus voordat je je inschrijft bij de KvK lijkt het mij verstandig om met hun contact op te nemen.

 

Ik denk echter dat het starten van een onderneming (KvK inschrijving) met de intentie om 0 uren te maken, niet echt gaat werken. Maar je zult dus aan het UWV toestemming moeten vragen en dan kun je dus ook gelijk vragen of dit in jouw geval mogelijk is zonder gekort te worden als je nog geen uren maakt.

 

Overigens is een inschrijving snel geregeld op het moment dat je die nodig hebt. Dat hoef je dan echt niet zo lang van tevoren te regelen.

 

Link naar reactie
 • 0

Dat laatste was in het verleden het geval, je kon gewoon binnenlopen bij de kvk en je zaak inschrijven.

 

Momenteel ligt het echter wel iets anders, je moet er een afspraak voor inplannen, en afhankelijk van in welke plaats je je moet inschrijven kan daar een paar weken wachttijd voor staan.

 

Evenwel lijkt het me niet verstandig je 'preventief' in te schrijven als je iets gaat doen als freelance fotografie. Als je facturen gaat uitreiken heb je uiteraard wel je kvk nummer nodig, maar heel praktisch genomen zou je je kunnen inschrijven als je de eerste klus binnen hebt, en de factuur kunnen sturen zodra die inschrijving voltooid is.

 

Helemaal netjes is dat overigens niet, maar ik denk dat je minder problemen zult krijgen als je iets freelance doet terwijl je kvk aanvraag nog loopt dan wanneer je een bedrijf inschrijft terwijl je nog met het uwv van doen hebt.

 

Zeker voor de eerste opdracht lijkt me er weinig probleem: je kunt dat gewoon doen als particulier en het aan de belasting opgeven als inkomsten uit 'overige activiteiten'. Als je daadwerkelijk slechts 1 keer betaald foto's gaat maken zou de kvk je inschrijving waarschijnlijk zelfs weigeren.

 

Ga je het vaker doen dan wordt het bedrijfsmatig en is inschrijving wel vereist, maar dat kan je dus gewoon uitstellen tot het moment dat de eerste opdracht een feit is, en voordien zou ik het uwv niet wakker maken ;)

Link naar reactie
 • 0

Organisaties als UWV zijn niet erg flexiblel. Als je je WW rechten niet in gevaar wilt brengen zou ik niets doen wat zelfs maar ruikt naar het “niet beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt”.

En inschrijven bij KVK zou zomaar als zodanig kunnen worden opgevat.

Niet doen dus. Zoek eerst die vast baan, en dan de KVk.

Link naar reactie
 • 0

De vraag die bij mij opdoemt, is wat UWV jou op deze vraag heeft geantwoord, die keert toch aan jou WW uit en past de regelgeving toe, dan is dat toch de instantie (in plaats van een forum) waar je deze vraag eerst zou kunnen stellen?

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Service Designer I Innovatie Strateeg I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
 • 0

Het komt op mij heel nerveus en onnodig 'plannerig' over.

Eerst lekker die baan, en als zich een fotografiegig voordoet zet je kvk en btwnummer hassle in gang.

 

Er zijn wel veel leukere dingen dan in het UWV systeem zitten, langzaam vreet het grauw der bizarre bureaucreatie zich een weg naar je creatieve hart ;) - dus dát je vooruit wilt denken begrijp ik wel.

Fotografeer je al, bouw je portfolio op?

Heb je IO in Delft gedaan?

 

Link naar reactie
 • 0

Momenteel ligt het echter wel iets anders, je moet er een afspraak voor inplannen, en afhankelijk van in welke plaats je je moet inschrijven kan daar een paar weken wachttijd voor staan.

Mijn ervaring met afspraak inplannen is eigenlijk heel goed. Ik heb op een vrijdag de afspraak voor maandag kunnen plannen. Maar dat was rond een carnaval :P Maar ook als ik nu kijk... in Eindhoven kan ik "pas" a.s. woensdag terecht maar in Den Bosch kan ik morgen al een afspraak maken. En in Breda zou ik dinsdag aan de beurt zijn. Het is tegenwoordig ook niet meer zo dat het uitmaakt welk KvK-kantoor je je inschrijft dus op die manier kun je toch redelijk flexibel en snel inschrijven. Maar ik zie wat je bedoeld... Amsterdam, Rotterdam, Utrecht zijn allemaal kantoren die het erg druk hebben want daar zijn de wachttijden wel lang (anders dan in het zuiden van het land). Kwestie van afweging maken hoe ver je dus wilt rijden voor je inschrijving ;D

 

Maar ik denk dat we het er hier dus allemaal over eens zijn dat inschrijving tijdens je WW periode niet verstandig zal zijn en het zoeken van een baan nu prioriteit heeft. Eenmaal een baan gevonden kun je je altijd nog inschrijven.

 

Link naar reactie
 • 0
Als je facturen gaat uitreiken heb je uiteraard wel je kvk nummer nodig

 

Hoezo?

 

Als je btw-plichtig bent en als je btw in rekening brengt, moet je die afdragen aan de belastingdienst, en dan kan zich het probleem voordoen dat je factuur niet voldoet aan de eisen die de wet voor de omzetbelasting aan facturen stelt (te weten: het vermelden van je KvK-nummer), maar het enige probleem dat ik ken is dat in zo'n geval (geen KvK-inschrijving, geen btw-plicht, wel btw vermelden) je klant geen btw hoeft te betalen maar jij hem wel moet afdragen.

 

De oplossing daarvoor is geen btw in rekeningen brengen (en checken met de belastingdienst dat je niet btw-plichtig bent).

 

Zijn er nog andere redenen dat je een KvK-nummer nodig hebt zodra je ergens geld voor vraagt?

Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link naar reactie
 • 0

Je kunt ook alvast een kist uitzoeken en deze in de woonkamer zetten voor het geval dat. ;)

 

Als je je inschrijft bij KvK, moet je uren bijhouden. Als dat 0 uren zijn, dan slaat inschrijven nergens op. De kans is ook groot dat het UWV dat niet gelooft.

 

Dan kun je nu beter inderdaad een portfolio gaan opbouwen: nu heb je daar wat meer tijd voor. En als de kans er komt dan zorg je dat je er klaar voor bent om het te regelen.

BrokxMedia - Videoproducties & -marketing

Boeiende Bedrijfsfilms, Animaties & Livestreams

 

Link naar reactie
 • 0

Hoi zeuvenD,

 

De registratie bij de KvK zonder dat je andere werkzaamheden heeft geen gevolgen voor jouw WW-uitkering.

 

Wel kan het invloed hebben op de mogelijkheid om gebruik te maken van de startperiode. Wil je hier gebruik van maken? Dan raad ik je aan om een bericht te sturen in je Werkmap. Je Adviseur Werk kan je dan hierover verder informeren.

 

Ik wens je verder succes toe!

 

Met vriendelijke groet,

 

Lisanne

 

UWV Webcareteam

https://www.uwv.nl/webcare

Link naar reactie
 • 0

Hallo zeuvenD,

 

Als je een bedrijf start dan dien je dit door te met een wijzigingsformulier WW. Als je vervolgens geen voor je bedrijf gemaakte uren opgeeft zal er niks met je WW te verrekenen zijn. Het is wel zo dat je alle uren (dus ook de de uren die je niet factureren kan) dient op te geven.

 

Met vriendelijke groeten,

Harold

UWV Webcareteam

https://www.uwv.nl/webcare

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wie is er online?
  7 leden, 145 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 80.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.