• 0

Beëindigen VOF met onwillige partner

(aangepast)

Na ruim 7 jaar een vof met een partner (50/50%) en een aantal oproepkrachten te hebben gedraaid wil ik deze beëindigen wegens andere inzichten in te voeren beleid, ander ambitieniveau en daardoor verslechterde werksfeer. Huurcontract (op naam van ons beiden) loopt nog bijna 2 jaar en dient vóór het eind van dit jaar opgezegd te worden.

Gedurende de jaren is er ieder jaar een bescheiden maar aardige winst gedraaid.

Er is geen vof-overeenkomst.

 

Probleem: de partner wil niet uitgekocht worden maar wil mij ook geen euro betalen wanneer ik uitstap. Zijn plan is om de zaak voort te zetten. Daartoe zijn voor hem verschillende mogelijkheden: of hij gaat alleen door als eenmanszaak of er dient zich een nieuwe partner aan. Vervolgens sluit hij met verhuurder een nieuw contract af en profiteert van de forse verbouwing die we ooit in het pand hebben uitgevoerd om de bedrijfsvoering mogelijk te maken.

 

Omdat de winsten vrij laag zijn geweest zal de formele goodwill vrij laag uitvallen. Maar partner wil zelfs geen cent betalen voor de voortzetting van het bedrijf. Ikzelf zou wél genegen zijn om hem uit te kopen, maar zoals gezegd heeft hij daar geen interesse in.

 

Wat te doen? Proberen een beëindiging te forceren mét betaling van een goodwill (door hem of door mij)? Of weglopen, mijn verlies nemen en een eigen concurrerende zaak opzetten, met (hopelijk en zelfs waarschijnlijk) een flink deel van de klanten dat mij zal volgen?

aangepast door MaxAa.
Link naar reactie

Aanbevolen berichten

13 antwoorden op deze vraag

  • 0
1 minuut geleden, MaxAa. zei:

Wat te doen?

 

Met een onwillige partner is het slecht zaken doen weet ik uit eigen ervaring. Kan je alleen maar adviseren om een advocaat in de arm te nemen. Zeker als jou partner de zaak wil voortzetten moet je er zeker van zijn dat je vanaf datum ontbinding nergens meer aansprakelijk voor bent. van belang bij het huurcontract financieringen en andere verplichtingen waar je indertijd je handtekening onder hebt gezet. Zolang dat met die partijen niet geregeld is blijf je hoofdelijk aansprakelijk.

 

 

Link naar reactie
  • 0
1 uur terug, MaxAa. zei:

Zijn plan is om de zaak voort te zetten. Daartoe zijn voor hem verschillende mogelijkheden: of hij gaat alleen door als eenmanszaak of er dient zich een nieuwe partner aan.

 

Je partner kan zonder jouw toestemming de huidige onderneming niet voortzetten. Dus hij moet op zoek naar een nieuwe locatie, een nieuwe handelsnaam, een nieuw klantenbestand, een nieuwe website, enzovoorts... Dat geldt ook voor jou. 

 

Als je er samen niet uitkomt om (bezittingen van) de VOF te verdelen, ook niet met hulp van een mediator, dan kun je uit de VOF stappen waardoor deze wordt beëindigd en er moet worden afgerekend. Daarna is het uithuilen en opnieuw beginnen. 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0
3 uur geleden, Willen790 zei:

Indien je uitstapt zou er wel een schriftelijke overeenkomst moeten komen met betrekking tot jouw aansprakelijkheid. Je wilt niet meer aansprakelijk zijn lijkt me voor de huidige en of toekomstige schulden

 

Een schriftelijke overeenkomst met je partner die het bedrijf voortzet is leuk maar ontheft jou niet verplichtingen waar jij in mee getekend hebt. Alleen de contractant kan jou vrijwaren.

 

6 uur geleden, MaxAa. zei:

Of weglopen, mijn verlies nemen en een eigen concurrerende zaak opzetten, met (hopelijk en zelfs waarschijnlijk) een flink deel van de klanten dat mij zal volgen?

 

Jouw partner zal daar niet blij mee zijn en het zal je ongetwijfeld een hoop gezeur opleveren.

 

6 uur geleden, MaxAa. zei:

Probleem: de partner wil niet uitgekocht worden maar wil mij ook geen euro betalen wanneer ik uitstap. Zijn plan is om de zaak voort te zetten.

 

5 uur geleden, Ron van der Kolk zei:

ook niet met hulp van een mediator

 

Mediator is een optie maar dan moeten beide partijen er wel voor open staan.

 

@maxaa: binnen een vof heeft ieder zijn eigen kapitaalrekening. hoe is de verhouding daarvan bij jullie?  Heeft jouw partner een gering of negatief aandeel dan sta jij sterker in het verhaal. bij beëindiging moet er afgerekend worden.

Link naar reactie
  • 0

Als er al een waardeloze werksfeer is. En je partner wil eigenlijk geen kant op. Ja, dan zou ik er gewoon de botte bijl in zetten. Wel eerst de boel goed voorbereiden. Checken waar je aansprakelijk voor bent. Ik zou de huurbaas proberen mee te krijgen. Als er geen VOF overeenkomst is dan kan je er kort en lang of praten, met of zonder juristen, maar dan is het zijn woord tegen het jouwe. Kost je een boel gedoe en gezeur en waarschijnlijk kom je er toch niet uit. Door de VOF op te zeggen zet je je partner gelijk mooi onder druk. Wie weet wat er dan wel mogelijk is. 

Link naar reactie
  • 0

Allemaal heel nuttige informatie, waarvoor dank!

 

Om een paar vragen te beantwoorden/kwesties te verduidelijken:

- de kapitaalrekening is er, bij beide partners positief en nagenoeg gelijk

- er zijn, naast het huurcontract, geen andere significante lopende contracten (behalve telefoon, internet, etc.)

- er is wel een boedel maar die is beperkt. De verbouwing heeft meer gekost en is voor een groot deel door mij verricht - helaas zonder dit in de administratie te verwerken.

- bij beëindiging vof vóór de afloop van het huurcontract zou er nog een huurverplichting resten, wat uiteraard onwenselijk is.

- bij de arbeidsovk met werknemers is altijd een concurrentiebeding opgenomen geweest; hiervan is echter tussen de partners geen sprake.

- verhuurder zal er bij gebaat zijn dat de zaak wordt voortgezet; dit scheelt ook kosten (voor huurders) om het pand in de originele staat terug ter brengen.

- partner gaat er al vanuit dat hij, bij voortzetten op dit adres, de naam zal moeten veranderen.

 

Het lijkt erop dat er nu een aantal mogelijkheden overblijft (samenvattend, en ik hoor het graag als ik het verkeerd heb begrepen):

1. vof opzeggen per einde huurcontract, kapitaalrekeningen worden vereffend en de boedel verdeeld. Partners gaan ieder huns weegs, degene die graag een nieuwe onderneming voortzet op hetzelfde adres kan onderhandelen met de verhuurder. Kan hierbij niet dezelfde handelsnaam gebruiken want deze was eigendom van de vof.

Andere partner kan, op een ander adres, concurrerende werkzaamheden gaan verrichten want geen concurrentiebeding. Dit zal niet worden gewaardeerd maar kan de ander hier daadwerkelijk iets tegen doen?

Partner zal liefst zelf doorgaan op dit adres; ik neem aan dat we ieder met de verhuurder om tafel kunnen gaan om te kijken of deze voorkeur heeft voor één van ons beiden? Gevaar van tegen elkaar uitspelen, uiteraard...

Gezien de sfeer zal het sowieso een opgave worden om samen te blijven ondernemen tot einde huurcontract. Dit is een apart probleem waar ik nu al mee te maken heb en waarbij er noodzaak is om de regels rondom de samenwerking schriftelijk vast te leggen.

 

2. partner zoekt een nieuwe partner die mij een vergoeding wil betalen voor mijn deel van de vof. Er zal een contract moeten komen om mij te vrijwaren van verplichtingen. Afhankelijk van de onderhandeling met de nieuwe partner kan ik al dan niet concurrerende werkzaamheden gaan ontplooiien.

 

3. Ik heb ook gelezen dat er een mogelijkheid is om, wanneer een partner een reeel bod doet, de andere partner dit (bij b.v. rechtbank) onder bepaalde voorwaarden zou moeten accepteren. Klopt dit?

 

Nogmaals dank voor de bijdragen en voor het meedenken.

 

 

Link naar reactie
  • 1

Heeft zich al iemand verplaatst in de "partner"?

 

Ik kan hem ergens ook wel begrijpen, zeg maar hakken in het zand.

 

Iets de trant van: "Mooie boel, jij wilt eruit stappen omdat je vindt dat we niet op één lijn liggen. Dan scheep je mij met een probleem op, want ik wil wel graag doorgaan, maar moet alles wel alleen doen. Als dank voor dit alles wil je ook nog dat ik je een zak geld betaal voor keuzes die we namens de VOF samen hebben gemaakt."

 

Is het dan raar dat hij roept: "prima, maar ik betaal je geen cent". Ik begrijp uit de inleiding dat er financieel ook niet veel is om te betalen.

 

Gaat het om een substantieel bedrag? Heb je ook nodig? Of draait het om principes?

 

 

Link naar reactie
  • 0
1 uur terug, JansenmeteenJ zei:

Heeft zich al iemand verplaatst in de "partner"?

 

Ik kan hem ergens ook wel begrijpen, zeg maar hakken in het zand.

 

Iets de trant van: "Mooie boel, jij wilt eruit stappen omdat je vindt dat we niet op één lijn liggen. Dan scheep je mij met een probleem op, want ik wil wel graag doorgaan, maar moet alles wel alleen doen. Als dank voor dit alles wil je ook nog dat ik je een zak geld betaal voor keuzes die we namens de VOF samen hebben gemaakt."

 

Is het dan raar dat hij roept: "prima, maar ik betaal je geen cent". Ik begrijp uit de inleiding dat er financieel ook niet veel is om te betalen.

 

Gaat het om een substantieel bedrag? Heb je ook nodig? Of draait het om principes?

 

 

Tja, het is logisch dat de ander dat zegt want een totaal gebrek aan ambitie, onwil om te investeren en om marketing te bedrijven, de gewoonte om de ander al dat soort werk laten doen en genoegen nemen met een te lage ondernemersbeloning vertaalt zich niet in enthousiasme over zelfstandig ondernemerschap.

 

Maar als iemand door wil gaan op de fors verbouwde locatie met een zeer aardig klantenbestand maar daar niets voor wil betalen, dan heb ik daar weinig begrip voor. Want als ik elders wil beginnen zal ik ook moeten investeren in een verbouwing en marketing om klanten te trekken.
Het is dus een beetje een principekwestie maar laten we wel wezen: iedere paar duizend Euro is meegenomen om een nieuw bedrijf op te kunnen zetten.

Link naar reactie
  • 0

Tja, je zou het ook gemeen kunnen doen.

 

VOF bruut beëindigen, handje klap met de huidige huisbaas en doorgaan in het bestaande pand.

 

Vraag is hoe je (ex-)partner reageert in deze situatie, een kat in het nauw maakt rare sprongen

 

Quote

Maar als iemand door wil gaan op de fors verbouwde locatie met een zeer aardig klantenbestand maar daar niets voor wil betalen, dan heb ik daar weinig begrip voor. Want als ik elders wil beginnen zal ik ook moeten investeren in een verbouwing en marketing om klanten te trekken.

 

Maar jij wilt stoppen niet hij of zei. Jij maakt de keus om uit de trein te stappen  cq over te stappen. Hij of zei wordt daardoor onvrijwillig voor het blok gezet.  Je kan in overleg ook voor kiezen dat klanten die willen overstappen, mogen overstappen. Ze krijgen een schrijven dat jullie wegen elkaar scheiden. Ze hebben de keus blijven bij je partner met huidig bedrijfsnaam of overstappen naar jouw nieuwe firma.

 

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Welke situatie ontstaat als jij nu per einde huurcontract de samenwerking opzegt? Dan zou jouw huidige vennoot zelfstandig voor de verlenging verantwoordelijk moeten durven zijn en ligt het balletje voor actie bij hem.

 

Groet,

 

Highio

aangepast door Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Volgens mij is het nog altijd zo dat geen enkele persoon gedwongen kan worden een nieuw contract te sluiten of onderdeel te blijven van een contract waarbij een opzegmogelijkheid is.

Bij verhuur is meestal het probleem dat je door de contractvorm vast zit aan een termijn van 5 jaar en de ellende ergens middenin die periode ontstaat en daardoor het beeld ontstaat dat je verplicht mede verantwoordelijk blijft. Je kunt echt alleen "gedwongen" worden voor de periode waarbinnen geen opzegging mogelijk is.

 

 

als "tip"

Aan het einde van de 5 of 10 jaars huurtermijn of beter 1 jaar voor einde ivm opzegtermijn is het (bij grotere bedrijven) niet ongebruikelijk om een huurovereenkomst formeel op te zeggen, maar ook meteen met de verhuurder te (her)onderhandelen over de nieuwe voorwaarden. Dat gebeurde in de crisisjaren vooral om een betere prijs te krijgen en later omdat bedrijven overstapten op flexwerken/

 

Dat geeft mogelijk ook in deze situatie de ruimte die nodig is geen risico op een nieuwe periode van 5 jaar en tegelijk geeft het ook een deadline voor wanneer de problemen opgelost moeten zijn, althans aangenomen dat de ene partner echt in dat pand door wil..

Het vraagt wel dat de verhuurder daar ook mee om weet te gaan.. Vooral als je met kleinere (particuliere?) verhuurders te maken hebt kan het ook gebeuren dat zij het op hun heupen krijgen en snel een andere huurder zoeken en je dan "sowieso" op straat staat. Maar het is denk ik erger dat je opnieuw 5 jaar aan een huurovereenkomst vastzit omdat je wegens meningsverschillen niet opzegt..

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 1
(aangepast)
Quote

De verbouwing heeft meer gekost en is voor een groot deel door mij verricht - helaas zonder dit in de administratie te verwerken.

Gaat dit om materiaalkosten en gewerkte uren? Van zeven jaar geleden? Of recenter werk?

 

Waarom is dit dan eigenlijk niet geadministreerd of verrekend?

Dit lijkt mij van jouw kant het 'pijnpunt' te zijn.

 

Is het verkopen van de gehele vof mét huurlocatie misschien ook nog een optie voor jullie beiden? Jullie zouden dan zelfs mee kunnen bieden, alleen is het perspectief dan wat anders! Hoogste bod telt! 😎

 

Groet,

 

Highio

aangepast door Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0
Op 30-7-2019 om 18:22, Highio zei:

Is het verkopen van de gehele vof mét huurlocatie misschien ook nog een optie voor jullie beiden? Jullie zouden dan zelfs mee kunnen bieden, alleen is het perspectief dan wat anders! Hoogste bod telt! 😎

 

Dit is wat ik eigenlijk het liefst zou willen doen omdat dit het simpelst is (lijkt?) en het meest transparant/eerlijk omdat je beide evenveel informatie en gelijke kansen hebt. Partner heeft echter overduidelijk aangegeven niet te willen vertrekken van deze locatie. Dus zal niet openstaan voor de mogelijkheid dat hij zal moeten vertrekken wanneer ik een hoger bod doe.

Allemaal nogmaals dank voor de reacties, het wordt langzamerhand duidelijker maar niet per se simpeler ;-). Er zijn een paar mogelijkheden maar die zal ik ook aan partner moeten voorleggen, tenzij er geen enkele medewerking komt en dan zal ik zelfstandig moeten opereren - goedschiks of kwaadschiks.

 

Niet-boekhoudkundig aangelegd als ik ben, begrijp ik nog niet helemaal wat de verhouding is tussen ons beider ondernemingsvermogen en andere zaken van waarde, zoals bankrekening, inventaris etc. Is het zo dat het opgetelde ondernemingsvermogen van beide partners (zoals in de jaarrekening vermeld) gelijk staat aan de totale waarde van de vof? Met andere woorden: wanneer je de andere partner zijn ondernemingsvermogen uitkeert dan zijn er verder geen vorderingen - met uitzondering van een eventuele goodwill? Of zie ik dat verkeerd?

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 108 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.