Ga naar inhoud
 • 0

Nieuw leven in de zaak blazen, waar beginnen?

Gast Verwijderd account

Vroeger struinde ik al op dit forum rond maar door drukte kwam ik hier niet zoveel meer waardoor ik mijn account stop had gezet. Nu toch weer terug ;-)

 

Ik kom hier op de eerste plaats niet voor mijzelf. Mijn moeder heeft het lef gehad om op haar 44e nog voor zichzelf te beginnen. Een gok waarvan niemand wist hoe deze uit zou pakken maar het was haar droom en dus stond iedereen in het gezin 100% achter haar. In 2001 opende ze haar winkel in de sieraden branche en de eerste dagen waren veel belovend. Echter al snel werd het stukken rustiger. Na 2 jaar ploeteren kreeg ze de kans om in de hoofdstraat een pand te bemachtigen. Deze gok heeft ze opnieuw genomen en in een maand tijd draaide ze de omzet die ze eerst in bijna een half jaar draaide. Een lachertje dus. Dat ging tijden lekker echter sinds vorig jaar gaat het weer stukken minder. Financieel is het geen probleem omdat ze op dat gebied nooit echt risico hebben genomen. Echter leuk is anders; in een zaak staan waar niemand komt verveelt op den duur en demotiveerd ontzettend.

 

Zelf ben ik pas een groentje van 22, net afgestudeerd HBO toerisme. Ik heb mijn marketing en ondernemingsvaardigheden vakken altijd netjes gevolgd en werk nu in de internet marketing maar ondernemen is verder voor mij vrij nieuw (maar wel leuk!). Natuurlijk weet ik er het e.e.a. vanaf maar het is niet mijn winkel. Ik wil mijn moeder helpen om te proberen nieuw leven in de zaak te blazen. Echter heb ik geen idee waar ik moet beginnen en hoe ik moet beginnen. Zoiets verzin je niet zomaar. Ik heb wel wat ideeen maar weet niet goed hoe ik alles bij elkaar moet zetten in een soort plan.

 

Ik hoop dat iemand mij kan helpen bij het geven van tips waar ik moet beginnen. Zelf ben ik behoorlijk creatief dus dat is het probleem niet maar een boel werk verzetten en kosten maken welke uiteindelijk nog niks opleveren is natuurlijk ook niet de bedoeling.

 

Let wel, er is geen sprake van een faillissement maar het gaat puur om het feit dat het verveeld. Mijn moeder vind dit echt niet meer leuk zo maar stoppen zit niet in haar karakter (godzijdank) en als 50+ dame ga je ook niet makkelijk meer zomaar ergens werken na jaren van eigen baas zijn. Er moeten mogelijkheden zijn om hier iets mee te doen en ik hoop dat jullie mij een stap in de goede richting willen brengen. Ik hoop op mijn beurt te kunnen helpen met tips op het gebied van internet marketing en SEO.

 

Mocht dit bericht niet op de goede plek staan dan hoop ik dat jullie hem kunnen verplaatsen. Het is zo veranderd sinds de laatste keer dat ik hier ben geweest. Ook heb ik de zoekfunctie gebruikt maar daar kwam ik ook niet echt verder mee.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

19 antwoorden op deze vraag

 • 0
Gast Verwijderd account

Ze probeert nu zelf om een andere richting op te gaan qua merken die ze voert. Het probleem is dat ze vrijwel geen populaire merken kan voeren omdat juweliers (wij zijn geen juwelier) hierbij vaak voorrang krijgen.

 

Zelf had ik het idee om ernaast een webshop te openen maar ik heb het idee dat dit bijna niet uitvoerbaar is aangezien sieraden toch iets zijn dat je wilt voelen en zien. Dat koop je niet snel op afstand. Ik ben nu aan het nadenken of er misschien toch iets kan zijn als aanvulling op de winkel. Ik ben al aan het kijken of we iets zouden kunnen importeren maar daar komt ook een hoop bij kijken. Maar ook dat is een idee.

 

Verder wil ik een plan uitwerken met punten die verbeterd kunnen worden maar ik weet niet zo goed hoe ik dit allemaal moet gaan verwoorden. Kan ik het beste in het wilde weg gewoon gaan pennen en dan structureren of zijn er standaard structuren? Het is een beetje onzin om een geheel nieuw ondernemingsplan te schrijven of niet?

 

Ik barst zelf van de creativiteit, het probleem is dat ik nooit weet waar ik moet beginnen. Ik wil namelijk ook uitzoeken of het misschien zou lonen om naast het huidige assortiment ook andere producten (andere mode accessoires) te gaan voeren. Ook een idee zou zijn om alleen richting de horloge kant te gaan (specialisatie) maar zulke radicale beslissingen neem je niet zomaar. Zeker niet omdat de verdeling per productgroep in de verkoop nu ongeveer gelijk ligt; er zijn geen echte toppers maar ook geen echte missers.

Link naar reactie
 • 0

misschien wat workshops in de winkel organiseren met je leveranciers of edelsmeden in de buurt of omgeving?

 

een artikeltje hierover laten plaatsen in lokale buurtkranten?

 

samen met andere winkels een reclame-actie opzetten? Als je bij de supermarkt voor 500 hebt ingekocht, krijge je een waardecheque van 5 bij jullie te besteden?

 

organiseer een wedstrijd (waarover moet dat dan gaan???) voor schoolkinderen?

 

kom mede-HL-ers, vul dit lijstje eens aan...

Pitch Coach | Pitch Trainer | Public Speaker | Sparring Partner | Mentor | Pitcholoog (c)

"Your product, idea or business deserves a great pitch. I love to help you!"

Link naar reactie
 • 0

Zelf had ik het idee om ernaast een webshop te openen maar ik heb het idee dat dit bijna niet uitvoerbaar is aangezien sieraden toch iets zijn dat je wilt voelen en zien. Dat koop je niet snel op afstand.

 

Daar vergis je je wellicht in:

 

http://www.internetretailer.com/dailyNews.asp?id=17405

Among teen buyers of fashion, search has an equal footing with magazines as a medium they use to discover new brands—though most purchases are made offline due to lack of credit card ownership, according to a survey sponsored by Yahoo.

 

Overall, 50% reported using search to find clothing, accessories, shoes and jewelry, saying they turn to search more than television ads and fashion web sites when researching such products

 

http://www.ecommerce-guide.com/news/trends/article.php/3585106

Not surprisingly, the most popular types of products/services purchased online for Valentine's Day are led by flowers (43 percent), chocolate/candy (33 percent) and jewelry and watches (29 percent).

 

Zie ook een artikel over Ice.com, een online sierraad-handel met 60 werknemers en een omzet van een slordige 15 miljoen dollar :-)

 

Meer info:

Online Jewelry Sales Increase

Jewelry Sales Sparkle Online

 

Het kan dus wel degelijk maar goed, het is wel een aparte discipline. Vergis je daar niet in.

 

Maar goed, ik zou me sowieso eerst richten op de fysieke winkel. Zijn er aanwijsbare redenen voor een terugval in populariteit? Is er een concurrent in de buurt geopend? Komen vaste klanten minder snel terug?

 

Wellicht is het mogelijk om in omliggende steden en dorpen ook kleine zelfstandigen te vinden en gezamenlijk aan te kloppen bij een fabrikant van populairdere merken? Wellicht dat als je met een aantal winkels bovenop de trends zit, je een aantal nieuwe trendy producten uit het buitenland weg kunt snaaien voor de neus van de grote juweliers.

 

Je zou met verschillende kleine zelfstandigen gezamenlijk een sierradenweblog op kunnen zetten. Met een goed, actueel en trendy weblog die de aangesloten winkels duidelijk doch niet hinderlijk promoot, zou je wellicht extra klandizie kunnen trekken. Het zou de opmaat naar landelijke sierradenparties kunnen zijn (productparties schijnen de laatste tijd mateloos populair te zijn) waarbij elke aangesloten winkel zijn eigen gebied voor zijn rekening neemt. Wanneer je dit doet met winkels die geografisch ver genoeg van elkaar af liggen hoef je bovendien niet te concurreren om klanten.

eBase - Portal voor de internetbranche

• nieuws • internetbureaus • opdrachtgevers • branches • nieuwe websites • gratis vacaturebank •

Link naar reactie
 • 0

Uit je bericht leid ik niet af hoe het kan dat de verkoop verslechtert. Naast spontane creatieve acties (die zouden wel kunnen helpen, maar als je niet weet waarom de omzet terugloopt is het wel met hagel schieten) lijkt het me ook verstandiger om te onderzoeken hoe het kan dat de omzet terugloopt. Misschien zijn de wensen van de klanten in de loop van de jaren veranderd of is de concurrentie verhevigt maar valt jullie dit helemaal niet op. Mijn advies is dan ook om eens de markt te gaan onderzoeken en een duidelijkere positionering in te nemen. Naar aanleiding daarvan kun je dan gerichte operationele actie's gaan ondernemen om de omzet te verhogen. Als dit lukt is het natuurlijk wel verstandig om die marktgerichte focus te behouden.

 

 

Link naar reactie
 • 0
Gast Verwijderd account

Jeetje wat een fijne reacties, hartstikke leuk!

 

Het probleem op dit moment is volgens ons dat de markt verzadigd is geraakt in de loop van de jaren. Er zijn concurrenten bijgekomen en concurrenten hebben nieuwe shops geopend (bijv. eerst juwlier wat geen directe concurrent is en daarna een byou zaak erbij: wel concurrent). We zien dat dit zeker met de omzet te maken heeft. Daarom probeerden we juist vernieuwende merken in te kopen en op de markt te zetten maar dat is verschrikkelijk moeilijk omdat men daar in de buurt bedolven wordt onder de merken. Die merken kunnen wij niet krijgen, daar zijn we te laat voor gekomen. Maar wij dachten ook dat we het zonder die merken goed zouden kunnen redden door juist innovatief te zijn. En nu is het dus de vraag of het aan die merken ligt.

Omdat byou nu volledig verzadigd is (in elke kledingwinkel ligt wel wat want die proberen hun omzet natuurlijk ook te spekken) was het een idee om ons puur op horloges te gaan richten. Echter dan zit je weer met die merken: die krijg je niet. Dat werkt echt op de manier van wie het eerst komt die het eerst maalt.

 

Nieuwe optie is verhuizen....daar zijn we nu ook over aan het denken. Naar een plek die minder verzadigd is en waar je direct kunt knallen met bekende merken omdat die er nog niet liggen. Maar ligt het wel aan die merken?

 

Allerlei creabea acties zijn inderdaad leuk en daar zijn we ook mee bezig maar we willen ook niet super veel kosten maken als het zich niet oplevert. Als de markt verzadigd is kun je promoten wat je wilt maar levert het vaak een slechte ROI op en dat is ook niet de bedoeling.

Er zijn nog inversteringsmogelijkheden, er zijn nog financiele middelen dus daar ligt het (nog) niet aan. Alleen dan praat ik niet over het geheel opnieuw inrichten van een winkel met interieur en al wat verhuizen weer lastig maakt.

 

Uiteraard wil mams niet dat ik me druk maak maar ja t is toch je mama en ik wil haar droom niet in duigen zien vallen.

 

Overigens neem ik al jullie ideeen mee om eens over te brainstormen en verder uit te werken. Dus elk idee is hartstikke welkom en wordt geweldig gewaardeerd.

Link naar reactie
 • 0

Wellicht heb ik een leuk idee voor de komende feestdagen, vaste klanten en het hopelijk terugkomen van vaste klanten...

 

Ik weet niet of jullie een klanten database hebben, maar het kan ook op een andere manier.

 

Adverteer in de kranten (die bezorgd worden bij jullie meeste klanten) met een "feestdagen actie," die tot einde van dit jaar loopt. Vul deze actie in met het kortingsprincipe: Alle klanten die nog een bonnetje hebben van een vroegere aankoop bij jullie winkel, krijgt in deze maanden (van November t/m december) een X percentage korting op de hele collectie!! (of een absolute korting in euro's, maar dat moet je zelf even uitwerken, ik denk dat een X percentage korting beter is).

 

Moet je eens opletten hoeveel mensen gaan graven naar hun oude bonnetjes. Een grote bruingoedketen heeft zoiets een keer gedaan, maar dan iets in de trant van absolute korting met oude bonnetjes...die actie is boven alle verwachting uitgekomen, er zijn een veelvoud van het verwacht aan mensen teruggekomen die hun bonnetjes nog hadden.

 

Kost je niets, behalve het adverteren, en genereert wel extra omzet.

suc6!

Link naar reactie
 • 0

Als de markt vol is, dan hebben de klanten de keuze naar welke zaak ze willen gaan. Dan wordt het vaak een afweging gebaseerd op een mix van gemak én prijs. Wat je graag wil is dat een klant weer terugkomt. Probeer iets te bedenken waardoor je een band met de klant krijgt. Het voorstel van Smitjr is er zo één.

 

Je zou ook kunnen proberen een website op te zetten zodat je ook online verkoopt. Een stukje toegevoegde waarde kan dan zitten in het feit dat je daar hele leuke dingen op zet (aanbiedingen, tips, uitleg hoe je iets maakt.). Mensen zien je site en kennen dan je naam, dan is het makkelijker om ze ook bij je te laten kopen.

 

Groet,

 

Ronnie

 

--

Carsulae advisering aan het MKB

http://www.carsulae.nl

Link naar reactie
 • 0
Gast Verwijderd account

We hebben een vast klantenbestand, grootte weet ik even niet dat moet ik navragen. Bestaat uit NAW gegevens. Ik wil al voorstellen om bij elke nieuwe klantenkaart aanvraag voortaan het mailadres te vermelden zodat we daar ook iets mee kunnen doen (allee opt-in natuurlijk). We hebben ooit een grote mailing per post naar onze klanten gedaan bij het eenjarig bestaan maar daarop was de respons te laat om de kosten te dekken. Adverteren doen we ook regelmatig, maar hierin wil ik voortaan het adres naar de website hebben zodra deze is ge-update (ook mee bezig).

 

De omschreven doelgroep is in principe nog steeds representatief maar ik denk dat we er slim aan doen om opnieuw een soort van business plan te schrijven en opnieuw onderzoek te doen. Ik heb ooit ondernemingsvaardigheden gehad en toen heel wat plannen geschreven. Dat heb ik nog wel ergens liggen wat ik als basis kan gebruiken.e

 

Het probleem blijft dat ik uit moet zoeken of merken nu echt iets uitmaken of niet. Wie kan me vertellen hoe ik dat uit kan zoeken? De straat op en aan mensen vragen? Dus enqueteren of zijn er nog andere (effectievere) manieren?

Link naar reactie
 • 0
Uiteraard wil mams niet dat ik me druk maak maar ja t is toch je mama en ik wil haar droom niet in duigen zien vallen.

 

Dit is wat ik er uit lees: je wilt je moeder helpen met haar droom. Is dat ook wat ZIJ wil?

 

Misschien is het wel tijd voor je moeder met deze droom te stoppen, en een nieuwe te beginnen?

 

Support je moeder in wat ZIJ wil, dan komt het vanzelf goed. En ga ook voor je eigen droom!

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
 • 0

 

Heb weinig verstand van sieraden, maar als ik zo de reacties eens lees zou ik gaan denken aan een combinatie van webshop\offline shop, waarbij je exclusiviteit en klantbinding centraal staat (uiteraard even onderzoeken of het nu echt om die exclusiviteit van merken gaat).

 

Is het geen idee om juist onbekendere merken op te zoeken en deze als exclusief te bestempelen...(bekende merken zijn helemaal niet exclusief!)

 

gr.

 

Link naar reactie
 • 0

Fred zegt rake dingen nmm. Uiteraard is er niets mis mee dat je je moeder ondersteunt, maar om teleurstellingen te voorkomen zou ik vooral haar laten nadenken hoe ze haar winkel/formule wil hebben. Naast dat dit goed is voor haarzelf om over alle zaken na te denken, voorkom je op deze wijze dat jij heel veel werk verzet met het risico dat het allemaal overboord gaat. Ook hiervoor geldt dat het niet alleen om de eindbestemming gaat, maar dat je van de reis ook heel veel kunt opsteken.

Link naar reactie
 • 0
Gast Verwijderd account

Vergis je niet, mijn moeder stelt heel erg op prijs wat ik doe. Ik verlies mezelf dan ook geen moment en koppel alles terug naar haar: het is haar zaak, haar probleem (hoe hard het ook klinkt) en haar droom. Ze wil graag dat ik help zolang het bij meedenken blijft. Uiteraard wil ze niet dat ik er financieel gezien iets in ga steken en alle beslissingen liggen bij haar. Echter ze geeft ook aan dat op dat gebied niet zo creatief is en ik juist wel. Dus proberen we samen verder te denken.

Link naar reactie
 • 0

Hoi Linda,

 

Verkoopt ze ook al riemen & tasjes?

Kom net bij een bijou-winkel vandaan, ging voor een ketting, die heb ik dan ook gekocht, maar ook een leuke riem.Vind het wel leuk die extra zaken die verkocht worden.

 

Ben laatst in een hele leuke winkel geweest in Almelo. Zij hadden naast de rits sieraden ook echt leuke aparte kadootjes. Van die origele leuk beschilderde mokken, borden, maar ook leuke kinderartikelen. Vooral niet standaard zoals bij Blokker enz. Gewoon echt zo'n winkel waar je niet even snel naar binnen kunt. Ik weet niet of je Six kent, maar daar vlieg ik altijd even snel naar binnen, pas een ketting en koop het. Ik ging naar binnen bij die winkel in Almelo voor een ketting maar die winkel triggerde mij doordat er ook zoveel andere leuke dingetjes verkocht werden, waardoor je ook even gaat snuffelen. Ik liep er uiteindelijk met 3 kadootjes weg (en met weer een ketting voor mijzelf natuurlijk! ) ;D

 

Ze moet zich onderscheiden van die winkels zoals Six en Claires, en ik denk dat dat kan door bovenstaande zaken op te nemen in de winkel.

 

Succes! En lief van je dat je zo met haar meedenkt! In welke plaats zit de winkel?

Als je niet schiet, kun je ook niet scoren!

Link naar reactie
 • 0

Het loont misschien ook de moeite om te kijken hoe je jouw moeder in de hoedanigheid van ondernemer 'nieuw leven in kan blazen'.

Het kan een combinatie zijn van haar verveling (misschien is ze zo iemand die, als ze merkt dat het truukje werkt, haar motivatie kwijtraakt bijvoorbeeld...) en een dip in omzet/aanloop. Als je moeder dan ook weinig uitstraalt dan merk je dat volgens mij, als je in haar winkel bent. Haar publiek zal voornamelijk bestaan uit dames en die zijn zeer sfeergevoelig. Hoe kan je moeder voor zichzelf een nieuwe uitdaging creëeren? Wat geeft haar weer een kick, iets om naar uit te kijken, naar te streven?

 

Ik zou een combinatie aanraden:

Een duidelijke scope in het aanbod,

winkelformule en gewenst publiek

en een serie van acties verzinnen, zoals op zaterdag een grabbelton neerzetten en voor 1 euro bijoux grabbelen. Ik vermoed dat je daarmee een hoop nieuw publiek in je winkel lokt.

En op woensdagmiddag doe je iets speciaal voor meiden tussen de 12 en 16 (hebben dan vrij van school), een weggeef actie voor elke 10e bezoeker van die leeftijd, enz.

 

 

 

Link naar reactie
 • 0

12-16 jaar is middelbare school, Annedien, dus woensdagmiddag vrij gaat daar niet op. Maar ze hebben wel tijd om tussendoor of na school even langs te gaan. Dus dan moet Linda zorgen dat ze de winkel weten te vinden. Als je leuke dingen hebt voor die leeftijd gaat dat dan al snel als een lopend vuurtje door de school.

 

nb: ik hoorde laatst dat er al snoep (soort mini mars ofzo) wordt uitgedeeld op school in de pauzes. ze kregen daar toestemming voor van de school!

gelukkig is het nog maar snoep en geen zwaarder spul, maar toch...

 

vrgr,

Chris

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  0 leden, 252 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.