Ga naar inhoud

Hans S

Legend
 • Aantal berichten

  401
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  1

Alles dat geplaatst werd door Hans S

 1. Eigenlijk kun je de betekenis afleiden uit de berekening. Resultaat is niets anders dan een duur woordje voor winst (of verlies). Je exploitatieresultaat is dan de brutowinst min de overhead (wat niets anders is dan je vaste kosten). Je bedrijfsresultaat is dan je exploitatieresultaat min eventuele afschrijvingen en zo zou je kunnen doorgaan totdat je onderaan bent.
 2. Er zijn hier al verschillende ideeën genoemd. Als je meer goede ideeën wilt hebben zul je die toch echt zelf moeten verzinnen vrees ik. Een goede ondernemer moet zoiets toch zelf kunnen lijkt me.
 3. De plannenmakers & de meer actiegerichte ondernemers hebben allebei evenveel gelijk, want een goede ondernemer is zowel analytisch, creatief en actiegericht! (Een enorm veelzijdig persoon dus en daarom ook erg zeldzaam op deze planeet.) Wat mij betreft begin je elke onderneming met het bouwen van een goede strategie. Saai onderzoek onder klanten, concurrenten, branche e.d. horen daar helaas bij. Dit hoeft geen dik theoretisch boekwerk te zijn waar je een half jaar mee bezig bent geweest, maar een aantal blaadjes (het meeste blijft toch in je hoofd zitten) met goede input vanuit brancheorganisaties en klanten kan geen kwaad. (Heel belangrijk is om met klanten te gaan praten, want die zorgen uiteindelijk voor je omzet!). Waarschijnlijk heb je al een groot gedeelte van dit werk gedaan toen je besloot om een zaak te starten. Als je uit al die onderzoeken een strategie hebt gevormd (Dit is weer een verhaal op zich, maar door de input uit de onderzoeken met gezond boerenverstand te combineren kom je een heel eind.) kun je verder naar het leuke werk, namelijk het verzinnen van leuke acties die je daarna gaat uitvoeren. Het uitvoeren van die acties zonder een goed beeld te hebben van de markt en de strategie die je daarin wilt volgen, is erg ineffectief omdat je geen duidelijke positionering krijgt en het wellicht niet binnen de markt past. Zo'n rapper laten langskomen is een heel leuk idee, maar als er bijna alleen maar 50-plussers in het betreffende gebied wonen heb je er waarschijnlijk weinig aan. Het doet je misschien wel meer slecht dan goed! Mijn post samengevat: Ga eerst eens eenvoudig onderzoek verrichten onder klanten, concurrenten en de betreffende brancheorganisatie, vorm een strategie en ga dan pas verder met de precieze invulling van je marketingbeleid en promotieactiviteiten. Veel succes!
 4. Uit je bericht leid ik niet af hoe het kan dat de verkoop verslechtert. Naast spontane creatieve acties (die zouden wel kunnen helpen, maar als je niet weet waarom de omzet terugloopt is het wel met hagel schieten) lijkt het me ook verstandiger om te onderzoeken hoe het kan dat de omzet terugloopt. Misschien zijn de wensen van de klanten in de loop van de jaren veranderd of is de concurrentie verhevigt maar valt jullie dit helemaal niet op. Mijn advies is dan ook om eens de markt te gaan onderzoeken en een duidelijkere positionering in te nemen. Naar aanleiding daarvan kun je dan gerichte operationele actie's gaan ondernemen om de omzet te verhogen. Als dit lukt is het natuurlijk wel verstandig om die marktgerichte focus te behouden.
 5. Bij de tekst bij tweakers zou ik iets specifieker zijn, als je die dag een gadget in de aanbieding hebt. Je zou het bijv. kunnen uitbreiden met iets als: "Vandaag: 20gb mp3-speler €100,-" Mensen die op zoek zijn naar zo'n ding zullen er dan misschien eerder op klikken en andere mensen zullen zien dat Itoko aantrekkelijke prijzen hanteert.
 6. Ik zit ook in Eindhoven en ik doe CE. Het klopt dat ze niet actief het ondernemersschap promoten, maar als je vragen of hulp nodig hebt kun je bij de docenten zelf denk ik wel terecht. Dit is wel heel erg belachelijk. Ik snap dat ze niet blij zijn met die uitspraak, maar het werkt negatief om diegene dan af te straffen. Binnen de Fontys zijn er helaas een aantal mensen die niet tegen kritiek kunnen en je dan tegen gaan werken. (zoals dat waarschijnlijk wel bij meerdere organisaties gebeurdt) Ik heb dit zelf ook al mogen ervaren.
 7. Persoonlijk vind ik de "wij"-vorm vaak ook aardig stom klinken. Zeker als het een klein bedrijf betreft dat slechts uit een persoon bestaat. Je kunt je teksten ook vanuit een klantenperspectief schrijven.
 8. Dat ligt er maar net aan wat het omzetpotentieel van die doelgroep is en hoeveel concurrentie er binnen die markt is. Startende ondernemers hebben over het algemeen vrij weinig te besteden en zullen denk ik het weinige geld dat ze hebben niet snel aan tekstschrijvers uitgeven. Als ik jou was zou ik eerst een inventarisatie maken van wat mogelijke markten zijn, wat het omzetpotentieel is, wat de concurrentie binnen die markt is, etc. Ofwel: segmentatie. Daarna kun je makkelijker een of meerdere doelgroepen kiezen en heb je ook een rationele onderbouwing van de kansen voor die doelgroep(en). Maargoed, dit behoort niet echt binnen dit topic, misschien kun je er beter een nieuw topic over aanmaken?
 9. Je zou je website in een nieuw jasje kunnen steken en een gratis online tentoonstelling kunnen verzorgen met foto's en video's van kunstwerken in een bepaald thema (bijvoorbeeld "heroprichting" of een actueel thema binnen de kunstensector). Met die online tentoonstelling kun je vast nog wel speciale dingen mee doen (zoals mensen die hun eigen creatief brouwsel als schilderij kunnen uploaden op de muur van de gallerie). H&M geeft nu ook een "online feestje" als opening van haar online shop. Je zou ook je belangrijkste relaties een kopie van een kunstwerk kunnen sturen of geven dat bij hun past of dat ze leuk vinden, zodat ze het zeker op gaan hangen. Een passender idee is misschien om een kunstwerk te zoeken dat past bij jou fulltime terugkeer in het zelfstandig ondernemerschap, dit te dupliceren en naar je relaties te sturen. Je kunt daar een begeleidende brief bij stoppen of het persoonlijk komen overhandigen. Het lijkt me alleen moeilijk om dan een passend kunstwerk uit te kiezen, maar misschien is dat voor jou niet zo moeilijk. Je zou ook een kunstwerk op maat kunnen laten maken. Wat ook kan is om je relaties die je al een tijd niet gesproken hebt allemaal op te bellen om even bij te praten of gezamelijk te lunchen. Dit is lekker eenvoudig en snel te realiseren.
 10. Bij die strategie die je hebt heb je neem ik aan SMART-doelstellingen geformuleerd. Deze kun je toch vrij eenvoudig vertalen naar middellangetermijndoelstellingen? En op deze middellangetermijndoelstellingen kun je vrij eenvoudig activiteiten formuleren?
 11. Misschien is de Balanced ScoreCard wel wat voor jou. Veel bedrijven gebruiken de BSC of een soortgelijk systeem voor met name het meten van resultaten, maar als algemeen strategisch systeem is het ook goed te gebruiken. In totaal kan het op een of twee a4'tjes en het is absoluut niet statisch (hoewel dit natuurlijk ook van jezelf afhangt).
 12. Dat is juist een reden om wél ondernemer te worden! Dan kun je namelijk zelf beslissen om op een carabisch eilandje te gaan zitten. Het is wel niet echt handig als al je klanten in Nederland wonen. ;)
 13. Je zou een netwerk kunnen opbouwen van belangrijke personen in de breakbeat community (platenbazen van andere indies, schrijvers van recensies, dj's en anderen). Als de Plump dj's een van je platen regelmatig draaien is de kans groot dat je binnen een paar weken honderden extra platen hebt verkocht. Je kunt ook samenwerken met andere indies op bijvoorbeeld het gebied van contacten, om korting te bedingen bij drukkers of qua promotie (als je een promocd wilt laten persen met een paar andere indies scheelt het je een hoop centen). En de tip van Twalevel raad ik je ook aan. Toevallig las ik vandaag het volgende: Rebecca Loos op nieuwe plaat van Eindhovens technolabel ANTICLUB
 14. Jup :) Door het maken van zo'n plan (en dat hoeft echt niet super uitgebreid), ga je beter naar de markt kijken en maak je hierop keuzes die je strategie vormen. Een bedrijf dat bijvoorbeeld gaat promoten zonder strategie (hoeft natuurlijk niet op papier) is als schieten met hagel.
 15. Behalve de gangbare concepten zijn er nog genoeg bedrijven die orginele bedrijfsuitjes aanbieden, vergis je hier niet in. Maar niettemin heb je absoluut gelijk dat er zeker ruimte is voor uniek concept in een markt die verzadigd is met standaard entertainment. Maar: Als je echt een orgineel idee hebt (daar ga ik voor het gemak maar van uit) en er is veel behoefte aan, dan kopieert de concurrentie je idee binnen korte tijd en zetten het zo in de markt. Dat betekent dat je dan geen concurrentievoordeel meer hebt met je concept alleen! Een marketingstrategie en marketingcommunicatiestrategie zul je toch echt zelf moeten maken, eventueel met hulp van experts. Belangrijk is daarbij je positionering en doelgroepkeuze. Pas dan heeft promotie echt zin. In het wilde weg gaan adverteren of bedrijven bellen is niet echt effectief en gaat je misschien zelfs geld kosten in plaats van opleveren.
 16. Nog een toevoeging: Ga ook eens aan concullega's vragen waar zei hun klanten vinden. Het "beter goed gejat dan slecht bedacht." principe geldt nog steeds.
 17. Welkom Aura! Ik heb eventjes mijn hersenen laten werken en mijn vingers hebben de volgende letters op mijn toetsenbord ingedrukt: Maak je doelgroep beperkter, zo wordt je doelgroep zichtbaarder en dus makkelijker en specifieker te bereiken. Marketing & communicatie is zo'n breed iets: vraag jezelf eens af op je niet beter kunt focussen op een specifieker iets. Dat communiceert ook duidelijker. Ga eens aan klanten en deskundigen vragen hoe goed ze je vinden in je activiteiten en het proces met de klanten. Focus op waar je goed in bent en verbeter je zwakke punten. Kijk eens naar het adressenbestand van de KvK, via dat bestand kun je adressen van nieuwe ondernemingen bemachtigen tegen een vrij redelijke prijs! Verder zijn er naast de startersdagen vast nog andere evenementen voor beginnende bedrijven. Daar kun je met een standje gaan staan of op een andere manier je bedrijf promoten. Eventueel kun je een eigen evenement voor starters organiseren (al dan niet icm andere bedrijven). Je zou ook een weblog of website kunnen starten en koppelen aan je website: marketing & communicatie tips specifiek voor startende ondernemers en eenmanszaken. Daarnaast kun je nog adverteren via magazines en/of websites zoals sproutstart en van business clubs. Hetzelfde kun je doen bij weekbladen bij jou in de regio. Of je zorgt voor free publicity, door nieuws te creeren. Met een beetje geluk bereik je dan ook nog de tv en radio. Ga netwerken bij businessclubs bij jou in de buurt waar met name nieuwe en kleine ondernemingen bij aangesloten zijn. Sponsor activiteiten die veel publiciteit generen met je kennis (denk bijvoorbeeld aan een event voor een goede doel). Plaats je website hier in je onderschrift en ga heel veel nuttige en kwalitief hoogwaardige posts op dit forum zetten. Netwerk via klanten; vraag aan je al bestaande klanten of zij nog klanten weten. Denk aan het "bring a friend" principe dat sommige b2c ondernemingen hanteren. Ga praten en brainstormen over waar je klanten zijn met relaties, vrienden, werknemers, leveranciers enzovoorts
 18. Dit bericht kun je het beste bij Vraag & Aanbod neerzetten denk ik, als je op deze pagina iemand zoekt die je wilt helpen. (zie het menu-item "tools" bovenaan de pagina) Je zou ook specifieke vragen op dit forum kunnen stellen, daar kun je ook al een eind mee komen!
 19. Wie is je doelgroep? Wat wil je doelgroep? Hoe ontwikkelt de markt zich? Wie zijn jou concurrenten? Wat is jou meerwaarde ten opzichte van concurrenten? Dit zijn een aantal strategische vragen die belangrijk zijn om te weten als bedrijf zijnde, voordat je klanten gaat benaderen. Daarom vind ik dat het verstandig is om ook een gestructureerd en goed doordacht marketingplan op te stellen. Natuurlijk kan dit saai zijn, kost het veel tijd, kennis en levert het niet direct iets op. Maar op de langere termijn zul je hier zeker profijt van hebben. Een strategie is als een fundament van een huis: Je kunt er goed op verder bouwen, maar als het fundament niet in orde is bestaat er een grote kans dat het huis instort.
 20. Ik ben er op zich blij mij, met name vanwege de integratie van Google Adwords. Ik moet het wel nog uitgebreid testen. Dat het gratis is maakt niet zo veel uit. 150-200 euro per jaar voor een statistiekenprogramma zoals dit is al peanuts voor de meeste bedrijven. Het meeste geld zit toch in de kennis en tijd die nodig is om het programma goed te gebruiken.
 21. Ik ben zelf student en ik doe wel eens vaker opdrachten voor bedrijven (al dan niet in opdracht van school). Wat ik merk vanuit de meeste bedrijven is dat hun studenten willen omdat ze goedkoop zijn. Dure adviesbureaus zijn niet te betalen voor kleine bedrijven. Wat ik ook vaak hoor is dat bedrijven studenten inschakelen omdat deze vaak een totaal andere visie op bepaalde zaken hebben. Ik ben zelf van mening dat het inhuren van een student de investering ruim terugverdient, mits je een goede student inhuurt. Ik heb een aantal tips voor bedrijven die ooit van plan zijn studenten in te huren: De eerste tip van mij is om nooit studenten in te huren die in het eerste of tweede jaar zitten. Als ik nu mijn rapporten bekijk die ik in het eerste jaar heb geschreven en die vergelijk met de rapporten die ik nu maak, dan is dat een wereld van verschil. Ook zou ik aan een student vragen of je een rapport, portfolio, softwareontwerp of een ander product mag zien dat die student ooit heeft gemaakt. Zo kun je ongeveer de kwaliteiten afleiden die de student heeft. Bij mijn opleiding (CE/marketing) zijn veel studenten bijvoorbeeld erg communicatief vaardig, maar hebben ze weinig kennis van het vakgebied en zijn ze vaak vrij slecht in het schrijven van rapporten en plannen (dit hebben ze zelf niet in de gaten). Daarnaast zou je de studenten vantevoren een korte assessment kunnen laten maken. Dit is ook een goede manier om erachter te komen wat iemand kan en niet kan. Bovengemiddelde cijfers kunnen iets zeggen over de studenten, maar als ik in mijn omgeving kijk hoeft dit niet altijd te kloppen. Er zijn veel studenten met hoge cijfers die projectmatig niets kunnen maken en alles overlaten aan hun mede-projectleden. Ik ben van mening dat een adviesbureau met studenten vrij goed zou kunnen lopen, indien men werkt met de juiste studenten en het proces goed bewaakt wordt. Ik heb er zelf ook wel eens over nagedacht om zo'n soort bedrijf op te starten.
 22. Een goed boek wat je beslist aan zou moeten schaffen is het handboek "evenementen maken" van de vereniging van evenementenmakers. Dit boek staat vol met handige informatie en checklisten. De kosten van dit boek zijn 200 euro, dus dat is wel een groot bedrag. Er is echter ook een onderwijsversie van die een stuk goedkoper is. Wat betreft no-show: je zou alle klinieken die je wilt benaderen (het zijn er toch niet zoveel) eens van te voren kunnen vragen of ze interesse hebben in zo'n symphosium. Dan kun je al redelijk goed inschatten of er behoefte is.
 23. Veel plezier morgen! Ik ben er helaas niet bij, maar ik weet bijna zeker dat het een succes wordt. Met zo'n goede sprekers moet dat haast wel.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...