• 0

input gevraagd over 'relatie ondernemersschap en innovatie'

Mijn naam is Saskia Verbunt. Ik ben een 25-jarige studente Business Administration aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Voor mijn laatste vak moet ik het het antwoord vinden op een zelfgekozen vraag.

Mijn vraag is, hoe zijn ondernemersschap en innovatie met elkaar gerelateerd?

 

Het is de bedoeling dat voor het beantwoorden van deze vraag ik de praktijk in ga en verschillende mensen hierover om hun mening vraag. Zodoende dat ik me heb aangemeld voor dit forum. Er leek me geen betere plek om een goed onderbouwd antwoord te krijgen op deze vraag.

 

Daarom ben ik ben erg benieuwd naar jullie reacties op de vraag

 

HOE ZIJN ONDERNEMERSSCHAP EN INNOVATIE MET ELKAAR GERELATEERD?

 

Ervaringen, op-en aanmerkingen of suggesties zijn meer dan welkom. Alvast bedankt voor jouw input!

 

Groeten,

Saskia

 

Edit: titel aangepast

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 1

Beste Saskia,

 

Op dit forum zijn we vrij streng als het gaat om huiswerkopdrachten.

Normaliter worden dergelijke topics dan ook snel van een slotje voorzien.

Voor dit topic maak ik een voorwaardelijke uitzondering.

De voorwaarde die ik stel is dat ik eerst van jou wel eens wil lezen hoe jij de relatie zieten tussen ondernemerschap en innovatie.

Dus laat ons weten hoe jij als outsider naar dit onderwerp kijkt, wie weet kunnen we daar iets van leren.

Als we jouw inzochten kennen dan weet ik zeker dat andere forumdeelnemers gaan reageren door hun visie met jou te delen.

Link naar reactie
  • 1

Beste Nico en allen

 

Ik begrijp dat dit geen huiswerkforum dient te worden dus ik vind het dan ook logisch dat jullie hierin streng zijn. Het lijkt mij nog steeds heel erg leuk input te krijgen van jullie ervaren en gepassioneerde forumleden. Fijn dat je met me meedenkt en dat je me in ieder geval een kans geeft. Hier mijn kijk op de de relatie tussen ondernemersschap en innovatie.

 

Ondernemersschap heeft wat mij betreft heel erg te maken met het zien van kansen en daar naar eigen inzcht invulling aan geven. Geloven in een bepaald concept, dienst, service of product en daar alles omheen bouwen om het tot een succes te maken. Succes in de vorm van financieel succes is voor veel ondernemers niet alleen de reden te besluiten een onderneming te starten. Vaak wordt een ondernemer gedreven door een intrinsieke overtuiging of door de behoefte in alle vrijheid te handelen.

Innovatie daarentegen is met name gefocust op vernieuwing. Nieuwe elementen aabrengen en ontwikkelen voor bestaande producten, services of diensten. Of geheel nieuwe concepten bedenken. Innovatie kan plaats vinden op verschillende manieren en plaatsen in processen, aanpak, technologie maar ook in producten. Daarnaast kan het niveau van innovatie ook sterk verschillen. Sommige innovaties hebben een sterke mate van vernieuwend effect.

Terugkomend op de relatie tussen ondernemerschap en innovatie. Beide worden vaak geopperd om economische groei te bewerkstelligen. Beide worden door de Nederlandse overheid gestimuleerd, althans hier streeft men naar. Beide lijken dus van groot belang te zijn voor vooruitgang. Het grote verschil zit volgens mij in het feit dat men bij innovatie sterk gefocust op vernieuwing waar dit bij ondernemerschap veel minder is. Binnen ondernemerschap wil men iets creeeren maar het onstaat niet zo zeer uit de behoefte vernieuwend te zijn.

 

Hopelijk heb ik je hierbij een indicatie gegeven van hoe ik zelf als beginneling in dit verband sta. Ik hoop dat mijn stelling ondanks het hoge 'huiswerkgehalte' toch op het forum geplaatst kan blijven. Een ondernemende student zal dan een innovatieve draait geven aan haar opdracht!

 

Vriendelijke groeten,

Saskia Verbunt

 

Link naar reactie
  • 0

Beste Saskia,

 

Ik heb als ondernemer de afgelopen tijd twee nieuwe ideeën bedacht en in de markt gezet, beiden iedeeen bestonden nog niet in de wereld. Ik weet niet of ik zonder deze iedeeen het ondernemen nog wel zo spannend vind....

 

 

Suc6!

 

Iwan

geverifieerd-adres.nl Laat maar zien wie je bent met logo & online certificaat Dat ben ik En ook een keurmerk oplossing voor je Belgische webshop geverifieerd-adres.be
Link naar reactie
  • 0

Je zou de vraag kunnen herformuleren door je af te vragen of ondernemers afhankelijk zijn van innovatie? Kunnen ze m.a.w. ook zonder? In een veranderende wereld zou je denken dat innoveren moet om niet achterop te raken. Er zijn uitzonderingen. Neem een zadelmaker of een vioolbouwer. Hoe behoudender en authentieker hoe beter. Maar in het algemeen moet je als ondernemer met je tijd mee.

 

In het bekende groeimodel van Ansof komt het duidelijk naar voren. Om te groeien moet je altijd nieuwe dingen doen. Zelfs als je wil groeien in een bestaande markt met bestaande klanten zul je jezelf moeten onderscheiden van de competitie met een nieuwe aanpak om te groeien.

 

Het gevaar van innoveren zit hem in de zeer beperkte, en zeer moeilijk te voorspellen, acceptatie door de markt voor nieuwe producten of diensten. Soms komt de acceptatie helemaal niet, soms duurt het een tijdje. Van alle nieuwe producten flopt een onverwacht groot aantal. De strategie van de grote innoverende bedrijven is dus heel veel nieuwe dingen maken en hopen dat na een aantal mislukkelingen een hit bij zit. De kleine innovatieve ondernemer neemt dus een groter risico dan de meer behoudende ondernemer denk ik.

Link naar reactie
  • 0

Moeten we dan eerst niet definieren wat innovatie is voor een ondernemer?

 

Als ik nieuwe oplossingen bedenk voor een klant waardoor ik de opdracht krijg dan ben ik voor ons bedrijf innovatief, wellicht zelfs voor Nederland in mijn branche terwijl de oplossing bijvoorbeeld in duitsland al eerder geleverd is.

 

In dat opzicht is innovatief zijn essentieel voor ondernemen, en trouwens ook voor mijn persoonlijke voldoening: Het constant nieuwe oplossingen bedenken om je concurrent voor te zijn.

 

Innovatie op het nivo van nieuwe markten bedenken, patenten en octrooien etc. is voor mij minder van belang.

 

De uitzondering vormt de grootste innovatie in mijn branche van de afgelopen 50 jaar die ik op de plank heb liggen maar daarover meer in januari 2009 :)

 

Frans

de ark is gebouwd door amateurs, de titanic door professionals

Link naar reactie
  • 0

Goede morgen allemaal!

 

Kom op jongens we kunnen veel beter....

 

De vraag is

 

Het is de bedoeling dat voor het beantwoorden van deze vraag ik de praktijkin ga en verschillende mensen hierover om hun mening vraag.

 

Nu krijgt een student een keer de kans om hier een vraag te stellen en een topic open te houden gaan we theorie behandelen..Ik mag hopen dat wo-er dit betere kan dan ondernemers :-K (oeps ik zie de discussies al komen)

 

Iwan

geverifieerd-adres.nl Laat maar zien wie je bent met logo & online certificaat Dat ben ik En ook een keurmerk oplossing voor je Belgische webshop geverifieerd-adres.be
Link naar reactie
  • 0

Ook goedemorgen Iwan.

 

Christine en ik zeggen eigenlijk gewoon hetzelfde. Misschien is het gewoon een onzinnige vraag. Wat is de relatie tussen vissen en water? De vis heeft water nodig om te overleven. Dat is geen mening maar een feit.

 

Maar goed dan. Ik heb de afgelopen jaren 7 producten op de markt gebracht waarvan op enkele octrooi is aangevraagd / gekregen" en ik voel me daar erg prettig bij. Vind je dat wel een zinvolle bijdrage? :-\

 

Wat ik hierboven ook aanstipte was het risico van al te grote vooruitstrevendheid voor kleine ondernemers. Dat zie ik ook om me heen. Timing is volgens mij het grootste probleem bij innoveren.

Link naar reactie
  • 0

Goede morgen Hans, HL-ers

 

De voornoemde vraag is al eerder hier naar voren gekomen, en er komen hier inderdaad innoverende ondernemers (gelukkig maar)

 

Ik denk niet dat we blind moeten zijn dat ieder ondernemer innoverend is (helaas of dat is dan maar zo)

 

Met alle respect (auw daar komen de kneuzen) vind ik met 80% van de nieuwe bedrijven die je ‘slechts’ een website of advies verkopen het innoverende niveau beperkt. Hier zullen zeker ook innoverende bedrijven bij zitten maar laten we eerlijk zijn, hoeveel van deze bedrijven zijn nu echt innoverend.

 

Misschien drogen er wel teveel ondernemers uit omdat ze niet in het water zitten?

 

geverifieerd-adres.nl Laat maar zien wie je bent met logo & online certificaat Dat ben ik En ook een keurmerk oplossing voor je Belgische webshop geverifieerd-adres.be
Link naar reactie
  • 0

Het ligt er maar aan hoe "zwaar" je de term innovatie maakt. Een marktkoopman die een hoekje in zijn kraam inricht met biologische producten vind ik al innovatief. Vroeger was dat gewoon met je tijd meegaan.

 

Als je het echt over de Willy Wortels hebt dan zijn er niet zo veel nee. Zelfs bij de heel grote bedrijven met honderden octrooien per jaar is innovatie gewoon een "beetje van mezelf en een beetje van Maggie".

 

 

Link naar reactie
  • 0

Dat een groenteboer eco gaat verkopen (heb ik op 13 jarige leeftijd zelf meegemaakt) is mijn inziens geen innovatie...

 

off topic : mensen die echt met innovatie bezig zijn blijken ook niet altijd even briljant :-) (zie bijlage, de home page van holland innovation)

 

innovatiemk0.png

 

Edit, afbeelding aangepast aan forumbreedte.

geverifieerd-adres.nl Laat maar zien wie je bent met logo & online certificaat Dat ben ik En ook een keurmerk oplossing voor je Belgische webshop geverifieerd-adres.be
Link naar reactie
  • 2

Goede morgen!!!!

 

Jeetje wat leuk mijn mailbox te openen en al zo veel reacties te zien. Ik ga ze straks allemaal doorlezen en neem ze zeker mee. Leuk jullie te zien denken. Ik kom hier op terug. In ieder geval al heel erg bedankt voor jullie fantieke input tot nu toe.

Saskia

Link naar reactie
  • 1

Iedere ondernemer innoveert omdat als je als ondernemer iets doet wat een ander precies hetzelfde doet, dan heb je geen markt. Je moet innoveren: een nieuwe product in een bestaande markt zetten, een nieuwe markt vinden voor bestaande producten, of beide. Als je een groentewinkel begint in een wijk waar nog geen groentewinkel is dan innoveer je omdat je een nieuwe markt hebt gevonden. Als er al een groentewinkel was dan innoveer je door een beter assortiment te leveren of lagere prijzen te vragen. Dat is wat Schumpeter onder innovatie verstaat.

 

Hier op het forum gaat het meestal over wat fundamentelere vormen van innovatie, het vinden van een echt nieuwe product-markt combinatie.

 

Het grappige is dat de mensen die innovatie doen er niet zo veel over praten, en dat de mensen die veel over innovatie praten niet weten wat innovatie is. De overheid lijkt niet te weten wat innovatie is. De premier kondigt aan dat er 1000 studenten uit het buitenland moeten komen ter wille van de innovatie. Maar dat is onzin. Innovatie gebeurt niet op een universiteit. De universiteit moet wetenschap bedrijven. Innovatie ontstaat doordat studenten na hun afstuderen het geleerde in de praktijk gaan toepassen en daarnee nieuwe dingen uitvinden. De premier denkt dat innovatie bedreven wordt bij multinationals, vandaar dat bijna al het innovatiesubsidiegeld naar Philips en TNO gaat. Maar de meest disruptieve innovatie gebeurt bij kleine bedrijven en startups die niet gehinderd worden door directies en managers die gebaande paden bewandelen. Als je kijkt wat de mensen doen die hier vaak posten dan zie je dat ze bijna allemaal iets innovatiefs doen, iets nieuws hebben uitgevonden. Allemaal kleine bedrijven of eenpitters. En ja, natuurlijk zijn er grote bedrijven die innoveren. Kijk naar Apple en Google. Maar niet in Europa.

 

Innovatie is synoniem met risico nemen, groot risico nemen. Wat moet je doen om te zorgen dat meer innovatie plaatsvindt? Zorgen dat mensen bereid zijn meer risico te nemen. Waarom zijn er in de VS meer risicovolle startups? Omdat mensen daar toch al niet zeker zijn van hun baan, het maakt dus niet uit of je in loondienst bent of een bedrijf start. Wil je in ons land meer innovatie, dan moet je dus het ontslagrecht afschaffen.

 

Link naar reactie
  • 0

Jullie feedback heeft me aan het denken gezet dus dat is helemaal goed. Interessant om vergelijkingen te zien met andere landen en tussen bedrijven. Terugkomend op de water-vis relatie die overeen zou komen met ondernemersschap en innovatie vraag ik me af, de vis kan dan wel niet zonder water maar hoe zit het met de relatie tussen het water en de vis. Water kan zonder vissen geldt dat ook voor innovatie. Kan innovatie zonder ondernemersschap? Mij lijkt dat voor succesvolle innovatie er ook goed ondernemersschap vereist is.

Het laatste wat mij aan het denken heeft gezet is het volgende. Hoe voorkomen we dat er te veel ondernemers uit drogen omdat ze niet in het water zitten?

Ik ben benieuwd hoe jullie hiernaar kijken. En als zoals eerder werd gesuggereerd, ondernemersschap hetzelfde als innovatie is dan komt deze vergelijking toch niet overeen. Water en een vis zijn in mijn ogen niet hetzelfde.

 

Jullie hebben het ook over de gevaren van innovatie. Ik vraag me vervolgens af, wat zijn de gevaren voor ondernemersschap? En komen die gevaren overeen met de gevaren van innovatie?

 

Ook vraag ik me af, is een nieuwe markt vinden zoals een groenteboer in een andere wijk wel echt innoveren? Of is het innoveren met een niet erg hoog innovatieniveau?

 

Hebben jullie enig idee hoe het komt dat de mensen die veel over innovatie praten eigenlijk geen idee hebben wat innovatie is?

 

 

Nogmaals het is ontzettend leuk jullie reacties te lezen. Dus ga vooral zo door!

 

 

Link naar reactie
  • 0

Leuke vraag. Heb je ondernemers nodig om te innoveren?

 

Ik denk van wel net als Christine. Innoveren is het creëren van waarde door iets nieuws te doen. Waarde wordt gecreëerd in het economische verkeer. Het heet niet voor niets marktwaarde.

TNO en hoge scholen / universiteiten kunnen wel bijdragen aan een innovatief bedrijfsleven maar het zijn uiteindelijk de ondernemers die de waarde creëren.

 

Je kan niet voorkomen dat er ondernemers door gebrek aan innovatie omvallen. Als je een reisbureau hebt en je ziet dat de mensen wegblijven omdat ze op het internet boeken ga je ten onder als je niets doet. Maar het kan ook anders. Er zijn reisbureaus die zich specialiseren op "op maat" gemaakte reizen en daar staan de klanten weer in de rij.

 

Innoveren kan heel klein zijn in mijn optiek. Ik heb welleens meegemaakt dat de hele markt op zijn kop stond door de invoering van een (push/pull) dopje op een fles afwasmiddel.

 

Link naar reactie
  • 0

Ondernemers zijn nodig om van innovatie maatschappelijk een succes te maken. Zonder ondernemer of onderneming haalt de innovatie niet de status commercieel product. En soms gaat uitvinder en ondernemer samen in een persoon.

Dus niet specifiek zijn ondernemers nodig voor innovatie, maar wel om de innovatie toegepast te krijgen.

Boterham dubbel vouwen? Ik kan het niet.

Link naar reactie
  • 0

> HOE ZIJN ONDERNEMERSSCHAP EN INNOVATIE MET ELKAAR GERELATEERD?

 

Zelf maak ik een verschil tussen

een ondernemer als zijnde degene die een onderneming leidt (dit kan eventueel ook een directeur in loondienst zijn)

en

de ondernemer als zijnde degene die onderneemt; die op eigen risico verbeteringen nastreeft.

 

In de eerste groep zitten veel ondernemers die weinig met innovatie doen.

Denk aan de meeste aannemers, cafe-bazen end. Ze noemen zichzelf ondernemer omdat ze op

eigen risico een onderneming drijven maar echt ondernemen en dus innovatie is vaak ver te zoeken.

 

Ook het omgekeerde is mogelijk: buiten de bedrijfseconomische wereld kom je soms toch ondernemende mensen tegen die met innovatieve ideeen zaken actief zijn, denk bv aan de politie-agent in Tilburg die met SMS-Alert is gestart..

Dat zijn dus wel ondernemers volgens mijn definitie van de 2e groep.

 

Meestal zie je het wel gecombineerd, simpelweg omdat een ondernemer die een bedrijf leidt, eenvoudiger veranderingen in gang kan zetten of financiele middelen beschikbaar kan stellen voor z'n eigen ondernemende/innovatieve activiteiten.

 

Kortom: Ik heb voorbeelden genoemd waarbij het los van elkaar staat maar aangegeven dat het voor de hand ligt dat het meestal samengaat.

 

Link naar reactie
  • 0

 

...

Kan innovatie zonder ondernemersschap? Mij lijkt dat voor succesvolle innovatie er ook goed ondernemersschap vereist is.

...

 

Met respect, maar dat is totale flauwekul. Innovatie gebeurt ook binnen bedrijven door werknemers bijvoorbeeld en dat zijn geen ondernemers. Tenzij je de definitie van ondernemersschap erg wilt oprekken.

 

Daarnaast ben ik behoorlijk allergisch voor het woord innovatie. Het voegt niets toe aan wat dan ook. Dat zie je ook in hoe bijv de overheid met innovatie omgaat. Innovatieplatform bijv. Komt daar echt wat innovatiefs uit? En was dat niet ook gekomen zonder zo'n platform?

 

Daarnaast zijn de meeste ondernemers helemaal niet zo innovatief. 'We doen hetzelfde als we al jaaaaaaren doen, tenzij we gedwongen worden het anders te doen' is het credo van >95% van ondernemend Nederland.

 

Mensen, en ook ondernemers, veranderen pas als ze of gedwongen worden door de omstandigheden, of omdat ze een 'heilig vuur' voelen branden. Dat laatste komt niet zo gek vaak voor (een typische groep die dat wel heeft zijn uitvinders), dat eerste des te meer. De dwang bij ondernemers komt voort uit de markt (de klanten willen wat anders) of uit de overheid (nieuwe regelgeving). C'est tout.

 

Kortom, stoppen met al dat innovatieve gedoe en vooral het geleuter erover. Tenzij je het heilig vuur voelt branden.

 

Zo, en nu een glaasje wijn ;)

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
  • 0

Een vriend van mij, Frans, beweert dat Nederlanders vooral graag handel drijven: dit doen we al millenia en dat zit zo langzamerhand in het DNA van ons land. Zijn frustratie is, dat we liever iets verkopen dat iemand anders heeft bedacht, dan dat we zelf iets gaan bedenken. Frans (en ik) gelooft dus niet dat ondernemen en innoveren hetzelfde is: hij ziet innovatie als iets werkelijks nieuw vinden.

 

Hele avonden hebben we het hierover gehad, waarom dit zo waar klinkt en voelt. Een aantal factoren zijn hier al genoemd. Om het onder een grote noemer te gooien: werkelijk innovatie is behoorlijk risicovol. En dan gaan mensen zaken tegen elkaar afwegen: wat is de kans dat dit een succes wordt? Hoeveel kost het, hoeveel levert het op ?

 

Hoe minder risicovol het lijkt, des te meer mensen, ondernemers en bedrijven het gaan proberen.

 

Worden ze gehinderd door multinationals die de Nederlanse thuismarkt domineren, een overheid die voor elk aspect van ondernemen of innoveren wel een verbod, gebod of vergunning heeft : dan kan ik mij zo goed de mensen voorstellen die denken: waarom zou ik mij zoveel ellende op mijn dak halen ? Laat iemand anders het maar proberen.

 

En waarom dan toch veel mensen praten over innovatie ?

 

Omdat er zulke mooie voorbeelden zijn uit het recente verleden, waaruit bleek dat innovatie voor een enorme economische groei kan zorgen. Denk aan Silicon Valley, denk aan Nokia. Mensen die vinden dat ze verantwoordelijk zijn voor de economie willen dan graag ook zoiets hebben. Maar ik vrees dat zij het moeilijk vinden om tegelijkertijd hun controle mechanismen geheel los te laten. Want daar staan andere belangen tegenover.

Gevolg is een poging om vriendelijk te zijn t.o.v. innovatie, die allerminst geloofwaardig is voor mensen die hier misschien interesse voor zouden hebben.

Link naar reactie
  • 0

Als alles een beetje meezit is de innovatie van de afgelopen 25 jaar gedaan door een jongen van 12 : 3d zonnecel

 

Toch niet echt een ondernemer.

 

De grootste uitvinders zijn vaak de slechtste ondernemers.

Ben het met Stef eens dat de ondernemer in fase 2 benodigd is om een innovatie een succes te maken

 

 

Link naar reactie
  • 1

In mijn optiek zou innovatie zelfs één van de belangrijkste factoren binnen elke onderneming moeten zijn die zichzelf serieus neemt. Een onderneming die werkt aan innovatie heeft een veel hogere overlevingskans en een veel sterkere groei. Een product of dienst heeft een bepaalde levenscyclus. Aan alles komt een eind zo gezegd.

 

Bij een innovatie weet je als ondernemer dat je aan het begin van deze cyclus staat en je er dus over de volledige periode van kunt profiteren. Start je altijd maar weer met bestaande producten, dan heb je altijd al een deel van de 'taart' gemist.

 

 

“Innovation distinguishes between a leader and a follower.”

Link naar reactie
  • 1

 

...

Kan innovatie zonder ondernemersschap? Mij lijkt dat voor succesvolle innovatie er ook goed ondernemersschap vereist is.

...

 

Met respect, maar dat is totale flauwekul. Innovatie gebeurt ook binnen bedrijven door werknemers bijvoorbeeld en dat zijn geen ondernemers. Tenzij je de definitie van ondernemersschap erg wilt oprekken.

 

Hopelijk bedoel je "volgens mij is het flauwekul". 8)

 

Innoveren is mijns inziens nog wat anders dan iets nieuws bedenken. Het is iets nieuws gebruiken, er waarde uit maken.

Dat doen werknemers en zelfs R&Ders (was er jarenlang zelf een) niet. Verre van dat zelfs. Dat is een van de belangrijkste redenen voor me om ondernemer te worden.

 

Soms doen bedrijven inderdaad jarenlang het zelfde. Om op een dag te merken dat ze links en rechts worden ingehaald. Loop eens een willekeurige winkel in en kijk eens wat er veranderd is in enkele maanden tijd. Als je het niet wil zien is alles hetzelfde, maar niet voor mij.

 

Ben het wel met je eens dat innovatie het een toverwoord is geworden waarvan de magie behoorlijk verbleekt is. Juist omdat mensen denken dat "wat bedenken" innovatie is. Het idee is slechts een begin.

 

Edit: typo

Link naar reactie
  • 0

Innovatieplatform bijv. Komt daar echt wat innovatiefs uit? En was dat niet ook gekomen zonder zo'n platform?

 

Lees voor de grap eens wat oude draadjes op HL over hoe wij hier met ons allen over het "innovatieplatform".

 

De dwang bij ondernemers komt voort uit de markt (de klanten willen wat anders) of uit de overheid (nieuwe regelgeving). C'est tout.

 

Mis. De drang bij ondernemers komt voort uit een visie op een nieuwe markt en/of een nieuw product. De innovatieve ondernemer ziet die markt c.q. dat product net voordat de markt het ziet. Dat wil zeggen, je bent succesvol als ondernemer als je het op tijd ziet en niet te laat en ook niet te vroeg.

Innovatie komt nooit voort uit de overheid, tenzij het innovatie is om onzinnige maatregelen van de overheid te omzeilen.

 

Lees voor de grap 'ns "the innovators dilemma", dat is zeer verhelderend. Als er een HL bibliotheek was dan zou ik een exemplaar van dat boek schenken aan de HL bieb.

 

 

Link naar reactie
  • 1

Ik denk dat ik juist ondernemer ben geworden om innovatief te kunnen zijn. Als ondernemer kun je veel flexibeler werken, vandaag kun je bij wijze van spreken iets bedenken om een Senseo sneller te laten opwarmen en morgen kan het iets zijn waardoor een chauffeur een beter zitpositie krijgt. Als ondernemer heb je geen last van die grote logge organisatie, waarin je van overleg naar overleg loopt, waar alles snel en efficiënt moet, waar eigenlijk geen tijd meer is voor innovatie. Een ondernemer kan zijn werkplek inrichten naar eigen behoefte om optimaal innovatief te kunnen werken.

Willem Super - Product Improvement

Link naar reactie
  • 0

Beste Saskia,

 

innoveren is mijns inziens niets anders dan een nieuwe oplossing bedenken voor een bestaande vraag.

 

De relatie tussen ondernemerschap en innovatie is volgens mij dat innovatie ondernemerschap nodig heeft om een innovatie succesvol te laten zijn en daardoor erkend te worden als innovatie. Je moet immers risico's nemen om een innovatie verkocht te krijgen (het product heeft zich immers nog niet bewezen) en je zult het nodige doorzettingsvermogen moeten hebben om de innovatie van de grond te krijgen.

 

 

Ondernemers aan de andere kant zijn niet afhankelijk van innovatie maar weten wel heel goed de behoeften van hun klanten in te schatten en daar met een bestaand of nieuw product op in te springen. In een verzadigde markt zal de "succesvolle" ondernemer wel degene zijn die met innovatieve ideeën komt omdat zijn voortbestaan hiervan afhankelijk is.

 

Kortom: Iedereen kan innoveren maar alleen ondernemers(schap) realiseren het.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 238 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.