Jump to content
mlebbink
Verberg

Contract software ontwikkeling

vraag

Hi all,

 

Ik ben al een tijdje op zoek naar een voorbeeld contract voor het laten ontwikkelen van een stuk software. Overal waar ik zoek kom ik verwijzingen tegen naar "algemene voorwaarden", de FENIT voorwaarden, ESCROW contracten en soort gelijke afspraken. Maar dat zoek ik dus niet...

 

Ik zoek een voorbeeld contract waarin de rechten en plichten van zowel de opdrachtgever (me) als die van de programmeur staan. Gaat dan natuurlijk vooral om het interlectueel eigendom van het uiteindelijke product.

 

Weet iemand toevallig iets wat bruikbaar is (of gemaakt kan worden) zonder dat er gelijk weer een advocaat dik aan verdient? Ik kan me niet voorstellen dat ik de eerste ben die dit zoekt.....

 

 

M.v.g.

 

 

Michiel

Link to post
Share on other sites

14 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Voor mijn bedrijf werk ik ook met FENIT-voorwaarden.

 

Als een klant specifieke wensen wat betreft de voorwaarden heeft dan neem ik in het contract aanvullende voorwaarden op. Een voorbeeld:

 

Aanvullende voorwaarden

 

[*] extra garantie van xx maanden.

[*] de klant heeft het recht om de software te verkopen.

[*] de programmeur heeft niet het recht om de applicatie als één geheel te gebruiken voor andere doeleinden.

 

Voor zover van toepassing, blijven de algemene voorwaarden van kracht.

 

Op deze wijze bereik je voor beide partijen een goed compromis, zonder dat er sprake is van het overdragen van intellectuele eigendomsrechten.

 

Is dit niet voldoende en gaat je programmeur akkoord met de overdracht? Zorg dan voor een apart contract voor de overdracht van de intellectuele eigendomsrechten. overdracht intellectueel eigendom

Link to post
Share on other sites

 • 0
 • Rate this answer
Ik zoek een voorbeeld contract waarin de rechten en plichten van zowel de opdrachtgever (me) als die van de programmeur staan. Gaat dan natuurlijk vooral om het interlectueel eigendom van het uiteindelijke product.

 

Dat staat allemaal gewoon in de FENIT voorwaarden. Samen met een stukje papier waar op staat wat je laat maken is dat je overeenkomst / contract. Je zult dus specifieker moeten zijn over wat je zoekt (of niet terug vindt in de FENIT voorwaarden)

Link to post
Share on other sites

 • 0
 • Rate this answer

@Willem

 

De FENIT-voorwaarden dekken hoofdzakelijk de opdrachtnemer. Ik weet natuurlijk niet of je ze ooit hebt gelezen (1), maar ik begrijp de insteek van Michiel. Ik ben echter benieuwd of zijn programmeur zo ver wil gaan...

 

(1) Een indrukwekkend en gecompliceerd stukje tekst die ook is samen te vatten in enkele woorden:

Wij zijn nergens verantwoordelijk voor ;D

 

Link to post
Share on other sites

 • 0
 • Rate this answer

@Willem

 

De FENIT-voorwaarden dekken hoofdzakelijk de opdrachtnemer. Ik weet natuurlijk niet of je ze ooit hebt gelezen (1),

 

Jazeker heb ik ze gelezen. Keer of drie van voren en weer terug. Hanteer ze zelf (althans de voorlaatste versie met standaard wat aanvullingen in offertes) en weet uiteraard wat ik mijn klanten voorleg.

 

maar ik begrijp de insteek van Michiel. Ik ben echter benieuwd of zijn programmeur zo ver wil gaan...

 

Ik lees in Michiel z'n vraag niets over de eenzijdigheid van de FENIT voorwaarden alleen dat hij iets gevonden heeft over FENIT voorwaarden maar denkt dat dat niet onderdeel van een contract kan zijn. Andere intrepetatie. Misschien dat Michiel z'n vraag wat kan toelichten.

Link to post
Share on other sites

 • 0
 • Rate this answer

Je zult dus specifieker moeten zijn over wat je zoekt (of niet terug vindt in de FENIT voorwaarden)

 

Mijn "probleem"met de FENIT voorwaarden is, zoals ook al door Piet is opgemerkt, deze zijn geheel naar de opdrachtnemer toe geschreven. Ik zoek juist het omgekeerde. Ik kom met een idee voor een stuk software waarvan ik wil voorkomen dat de programmeur uiteindelijk met de code (en daarmee mijn idee) aan de haal gaat.

 

Een programmeur die dat niet als voorwaarde kan/wil accepteren, krijgt de opdracht niet. Ik heb er geen probleem mee om te betalen voor die software, maar wil dan wel alle rechten hebben. Ik zal eens dieper in die overdracht van interlectueel eigendom duiken.

 

Overigens beweer ik niet dat de FENIT voorwaarden niet bruikbaar zijn als uitgangspunt, ze gaan alleen voor mij niet de juiste kant op :D.

 

 

Michiel

Link to post
Share on other sites

 • 0
 • Rate this answer

Over de Fenit en ICT~Office voorwaarden hoeven we het niet meer te hebben. Daar schiet je als opdrachtgever niets mee op.

Je hebt wel wat aan het voorbeeld van Peter, maar lees het document kritisch door.

 

Beschrijf goed wat je precies wilt overdragen. In het voorbeeld wordt gesproken over standaard- en maatwerkprogrammatuur.

Wat valt onder maatwerk en wat onder standaard? Vaak maken programmeurs voor het ontwikkelen van een applicatie gebruik van een framework. Als je het framework niet hebt, dan heb je ook niets aan het maatwerk (als het onderscheid al duidelijk is).

 

Verder nog een belangrijke:

Wordt de broncode van de programmatuur van zowel standaard als maatwerk verstrekt? Op welk moment? In het voorbeeld pas bij acceptatie (niet te laat?). Acceptatie is juist het punt waar je problemen krijgt.

 

 

 

 

 


ICTRecht juridisch adviesbureau; ictrecht.nl

Link to post
Share on other sites

 • 0
 • Rate this answer

Hallo,

 

Dit onderwerp is een poosje geleden, maar ik heb er een vraag over, want weet iemand een modelcontract is voor de software-auteur en dan een contract voor "niet op maat gemaakte software"? Ik zou het heel fijn vinden als iemand mij hierbij kan raden. Alvast hartelijk dank.

Link to post
Share on other sites

 • 0
 • Rate this answer

Je kunt de ICT Office Voorwaarden gebruiken, de opvolger van de Fenit-voorwaarden. De ICT Office Voorwaarden werkt met een algemene module en vervolgens kun je de modules gebruiken die op jouw dienst van toepassing is. In dit geval, voor zover je bedoelt dat jij software hebt ontwikkeld die je aan verschillende afnemers in licentie wilt uitgeven, kun je Module 1 (Licentie voor programmatuur) gebruiken in combinatie met de Algemene Module. Als je de software als SaaS (Software as a Service) of ASP (Application Service Provision) beschikbaar wilt stellen, kun je Module 9 gebruiken in combinatie met de Algemene Module.

Er zijn diverse combinaties mogelijk, afhankelijk van wat je precies aanbiedt en wat je precies wilt.

In sommige gevallen is het aan te raden om de ICT Office Voorwaarden te laten aanpassen aan je bedrijfsvoering. Sommige bepalingen kunnen nogal belastend zijn, om een voorbeeld te noemen de hoge maximumbedragen bij aansprakelijkheid voor relatief kleine aanbieders.

Je kunt de ICT Office Voorwaarden hier vinden.

 

Groetjes Saskia


Ondernemingsrecht, ICT-recht, Privacyrecht, Arbeidsrecht

Juridische info: Samenwerkingsovereenkomst niet nodig, wij kennen elkaar goed

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 9 leden online en 231 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept