• 0

Geschil met persoon die niet ingeschreven is bij KvK

Ik zit met het volgende probleem.

Ik heb iemand op marktplaats gevonden die me wilden helpen bij een onderzoek. Hij zou een begin maken met de literatuur op papier te zetten. Hij heeft uiteindelijk 3000 woorden geschreven en brengt hiervoor 100 uur maal €25,- in rekening, een totaal €2500,-. Hij vertelde bij het kennismakingsgesprek dat hij ingeschreven stond als organisatie adviseur. Ik heb zelf het onderzoek gedaan, maar had moeite om de literatuur scherp op papier te zetten. Daarom zocht ik hulp.

 

Ik heb inmiddels het onderzoek zelf afgerond.

 

Nu heb ik een klein onderzoekje gedaan en hij is helemaal niet ingeschreven bij de KvK. Hij had tot 2012 een filmproductiebedrijf, een geheel ander tak. Ik heb inmiddels €700,= betaald en vindt dit genoeg. Door zijn toedoen is het onderzoek ook uitgelopen (waar de extra kosten voor mijn rekening was),omdat hij maar 2 van de 7 deadlines had gehaald. Hij reageerde bij deadlines niet op mails of telefoon.

 

Mijn vraag is, mag dit zomaar? Hij weigert ook een officieel factuur te maken met BTW en Kvk nummer. Ik heb net gebeld met de Kamer van Koophandel en hij is daar inderdaad voor het filmproductiebedrijf in 2012 al uitgeschreven. Hij dreigt een incassobureau in te schakelen en mij op te laten draaien voor de hoge incassokosten. Over de €700,- heeft hij ook geen belasting betaald. Valt dit onder freelance werk of mag hij dit doen en later opgeven bij de belastingdienst, ook als hij niet staat ingeschreven? Volgens mij is dit gewoon zwart werken. Kan ik ergens uitvogelen of hij een uitkering heeft of ingeschreven staat op een ander adres met een bedrijf? Via Google is niks te vinden over deze persoon.

Op hetzelfde adres,vertelde de Kamer van Koophandel, staat een organisatieadviseur als eenmanszaak ingeschreven, maar dit is een ander persoon! Is het ook oplichting als hij daar onder de eenmanszaak valt, en zwart erbij klust voor €2500,-? Opmerkelijk genoeg zijn er geen publicaties van deze ondernemer te vinden en kan ik ze zowel telefonisch als via de mail niet bereiken, ook ontbreekt een website. Geen referenties of iets dergelijks via Google te vinden. Nogmaals ik weet niet zeker of hij daar onder valt. De Kamer van Koophandel kon mij daarover niks vertellen.

 

Wat kan ik nu zelf doen? Graag advies zodat ik van deze oplichter af ben.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

21 antwoorden op deze vraag

  • 0

Welkom op HL. Vraagje: Wat is er tussen jullie overeengekomen, al dan niet op papier? Meestal wordt schrijfwerk namelijk per woord afgerekend. Dan vraag ik mij af wat hij dan aan een incassobureau als bewijs wil aanvoeren dat jij hem nog geld schuldig zou zijn en wat jij als bewijs kunt aanvoeren dat hij een oplichter zou kunnen zijn.

 

Succes en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Voor zover ik weet mag iemand als freelancer tot op zekere hoogte werkzaamheden uitvoeren zonder kvk inschrijving. De inkomsten vallen dan onder overige werkzaamheden. Hij mag je volgens mij in dat geval ook geen factuur met btw sturen. Maar corrigeer mij als ik dat mis heb.

 

Verder of hij wel of niet de boel zit te flessen, daar zou ik me echt ver van buiten houden. Dat is niet jouw zaak, toch? En ik zou daar ook geen moeite en energie in stoppen. Of hij dus wel of niet zwart werkt is een aanname van jou. Je komt er toch niet achter of dat daadwerkelijk zo is.

 

Enige wat jij met hem kunt hebben is of je zelf de factuur wel terecht vindt. Als je je daar niet in kunt vinden, heb jij alle recht om bezwaar te maken hierover (schriftelijk).

Zelfstandige loonslaaf

Link naar reactie
  • 0

Als je een nota krijgt waar je helemaal niet mee eens bent, dan moet je de vordering betwisten.

Dus stuur je een brief met je argumenten.

 

Als je argumenten heel dun zijn ("ik wist niet dat het zo veel zou worden..." bijvoorbeeld), dan is er natuurlijk kans dat je hier niet onderuit kan.

Maar als het zoals jij stelt "oplichting" (kijk uit met dit soort woorden!) in het spel is, dan heb je vast goede argumenten.

 

Aan hem/haar dan om met tegenargumenten te komen of maatregelen te treffen.

Hoe sterk je staat, is uiteraard afhankelijk van de gemaakte afspraken en wat zich afgespeeld heeft.

 

Link naar reactie
  • 0

Bedankt!

Er is nooit enige vorm van overeenkomst op papier gezet.

Ik heb met hem bij het kennismakingsgesprek verteld dat ik hem zou betalen tot €2000,= voor 10.000 woorden. Hij rekende €25,- per uur maar wilde zijn tarief verlagen naar €20,=. Dit ontkent hij nu ten stelligste. Er is 2500 woorden goedgekeurd en hij heeft om zich te redden in de laatste week 5000 (onzin) woorden opgeschreven die niet relevant bleken.

 

Ik heb net tussendoor even gebeld met de Belastingdienst. Ze vertelde dat zowel free lance als ZZp'ers in 90% gewoon moeten zijn ingeschreven bij de KvK. Ze hebben een donkerbruin vermoeden dat het hier om fraude gaat en hebben me geadviseerd om contact op te nemen met Loket Slachtoffers van de Belastingdienst.

 

UPDATE: als hij in twee maanden fulltime €2500,- wilt verdienen is dit volgens mij geen freelance werk meer met €25,- per uur en volgens de Belastingdienst ook niet. Ik ben met hem in zee gegaan omdat hij in ons kennismakingsgesprek vertelde dat hij ingeschreven stond bij de KvK. Hij heeft dus gelogen.

Link naar reactie
  • 0

Hij heeft dus gelogen.

Als dat hard te maken is, kun je natuurlijk afwachten of hij daadwerkelijk een incassobureau gaat inschakelen. Als hij geen factuur wil opmaken, heeft een incassobureau ook niets om mee aan de slag te gaan. Toch wel een rekening blijven eisen, want jij wilt die inmiddels betaalde €700,00 toch wel als kosten afboeken, neem ik aan?

 

Succes en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Tekstschrijven kán vrijgesteld zijn van btw, al klinkt het met een productiviteit van 25 woorden per uur meer of je een deelonderzoek hebt laten uitvoeren.

 

Voor het aannemen van incidentele opdrachten is een KvK-inschrijving evenmin verplicht. Het inkomen, meer een bijverdienste, is dan resultaat uit overige werkzaamheden. Nogal zuur, maar op kosten van een ander in bed wat onderzoek gaan liggen lezen lijkt me typisch een bijverdienste.

 

Als de tekstschrijver/onderzoeker blijft weigeren je te factureren, zou je deze erop kunnen wijzen dat je dan genoodzaakt bent zelf een eindafrekening op te stellen en een en ander door te geven aan de Belastingdienst met een Opgaaf uitbetaalde bedragen aan derden (IB 47). Wellicht kun je hiermee de druk wat opvoeren?

Link naar reactie
  • 0

Het gaat niet om 25 woorden per uur, maar een bedrag van €25,- per uur. Ik vind dat je in 100 uur meer moet kunnen doen dat 3500 woorden afleveren die eigenlijk samenvatting van de literatuur blijken te zijn.

 

Ik heb hem hierop ook op aangesproken en hij vertelde dat hij zijn best ging doen, want begin juli 2014 was de samenwerking stopgezet voor twee weken.

 

Daarnaast neem ik hem kwalijk dat hij mij tussentijds nooit over de kosten heeft geïnformeerd. In een vroeg stadium bleek al dat hij nooit de 10.000 woorden zou halen en hij heeft het werk afgerafeld zonder verwijzingen. Ik heb hem hier meerdere malen op aangesproken. Het allerergste vind ik nog dat hij mij meldde ingeschreven te staan bij de Kvk tijdens ons kennismakingsgesprek en ervaring had met klussen als deze. Daarnaast heeft hij van de zeven deadlines er maar 2 gehaald. Bij bellen zette hij zijn telefoon uit en hoorde ik dagen later was van hem, en toen was het nog niet af. Het is mijn fout geweest om met hem zolang door te gaan. Dit is een wijze les voor me geweest.

Link naar reactie
  • 0
Het allerergste vind ik nog dat hij mij meldde ingeschreven te staan bij de Kvk tijdens ons kennismakingsgesprek
Ik snap niet waarom je dit het allerergste vindt. Wat kan jou het schelen hoe hij z'n belastingzaken regelt? Dat gaat jou helemaal niets aan. Wit, zwart of grijs; dat zijn niet jouw zaken, of zoek je soms een stok om de hond mee te slaan?

 

3500 woorden in 100 uur is 35 woorden per uur. Slechts 2500 goedgekeurd. Jouw verwachting was 10.000 woorden (100 woorden per per uur).

Daar zit de mismatch waarover je je druk zou moeten maken. Wat hebben jullie precies afgesproken en vastgelegd? Was die 25,- euro per uur inclusief of zonder BTW? Jij hebt hem 2000,- voor 10.000 woorden geboden, maar dat is niet op papier gezet. Hij vraagt 25,- per uur, maar ook dat is niet op papier gezet.

 

Nb. Eerst noem je 3500 woorden, verder in je tekst heb je het over een oplevering van 2500 + 5000 (onzin) woorden. Wat is het nu?

 

Als ik alles zo lees zijn jullie beiden niet echt goed bezig geweest. Jij niet in vastlegging en communicatie, hij niet in het resultaat. Zelf geef je ook al aan dat je tijdig had moeten bijsturen.

Lijkt mij dat je er alleen met een goed gesprek (face-to-face, dus niet per mail, whatsapp of zo) nog een beetje tot overeenstemming kunt komen. Bepaal daarin gezamenlijk wat een redelijk aantal woorden per uur is en betaal hem overeenkomstig.

Link naar reactie
  • 0

Het was eerst 3500 woorden, maar naderhand en bestudering zijn 2500 woorden meegenomen inclusief 500 woorden citaten. Ik heb zeker fouter gemaakt en hele grote zelfs. Zoals ik al eerder opmerkte is dit een wijze les geweest.

Nogmaals we hebben nooit iets op papier gezet. We gingen akkoord met €20,= per uur, maar dit ontkent hij. Ik heb dit zelfs genoteerd en in mijn aantekeningenboekje. Ik weet dit echt heel erg zeker. Hij heeft het zelf voorgesteld en ik ging uiteraard akkoord.

 

Ik heb hem al €700,= betaald wat ik wel zwart op wit heb staan met zijn handtekening.

 

 

Ik heb hem een voorstel gedaan om €500,- in termijnen te betalen, mits hij een document opstelt en akkoord gaat de geleverde diensten met handtekening. Zonder iets op papier te zetten doe ik nu niks meer.

Link naar reactie
  • 0

Deze persoon wilt het hard spelen. Kan ik ergens natrekken of iemand een uitkering heeft of in de bijstand zit zonder dat ik de identiteit kenbaar maak bij de SVB of bij de gemeente?

 

Nee, dat kan je niet!!

En je bent inderdaad nu 'stom' bezig. Want dit is totaal irrelevant.

 

Spreek af wat je aan die persoon moet betalen en leg dat vast. Met een brief, mail of zoiets. Vervolgens maak je dat geld aan die persoon over en... Klaar!

Link naar reactie
  • 0

Het is een idee, maar houd alle opties open. Ik word al weken door deze man bedreigd met incassobureaus, waardoor ik weken al niet goed slaap.

Ik zal het niet doen. Ik heb hem een redelijk voorstel gedaan en wacht even af.

 

Ik wil dit afsluiten en verder,want heb ook nog een bedrijf met personeel waar ik verantwoordelijk voor ben. Ik moet ook weer verder.

 

Link naar reactie
  • 0
Ik heb hem een redelijk voorstel gedaan en wacht even af.
Hoe heb je dat voorstel gedaan? Heb je hem face-to-face gesproken? Indien niet dan zou ik niet "even afwachten", maar pro-actief persoonlijk contact zoeken want met escalatie bereik je niets.

 

Tip: Negeer primaire emotionele gedachten en focus op zakelijk verstandig handelen...

Link naar reactie
  • 0

OF: besteed het gedoe uit. Het leidt je af, het kost je zelfs slaap, claim je.

Da's onproductief.

Een derde kan er wellicht objectiever naar kijken, en kan ook objectiever handelen.

Als jij voor een beperkt bedrag de hele shit achter je kan laten, is dat wellicht meer de moeite dan je druk te gaan lopen maken of deze sjaak er wellicht een uitkering naast heeft of niet.

Op 20 juli 2016 ontvingen wij het trieste bericht dat Marcel is overleden.

Marcel was een meer dan gewaardeerd deelnemer aan ons forum ! We zullen hem missen!

Link naar reactie
  • 0

Deze persoon weigert geen enkele concessies te doen en wilt het geld meteen hebben. Zijn bedrijf (van deze persoon) was in 2012 opgeheven en op zijn adres staat een ander persoon ingeschreven bij de KvK. Hij beroept zich nu hierop.

 

Dit is volgens mij niet juist en is dit strafbaar voor de persoon in kwestie die daar woont (deze oplichter dus)?

Link naar reactie
  • 1

je blijft je maar druk maken om irrelevante randzaken..

 

enige wat van belang is dat jij dacht maximaal 2000 euro te betalen voor 10.000 woorden en/of een uurtarief van 20 euro en hij stelt dat de afspraak 25 euro per uur was en nu 100 uur in rekening brengt voor nog geen 3000 woorden.

 

DAT is het enige geschil wat je moet oplossen, daar moet je samen uitkomen en het is zijn goed recht om een incassobureau of deurwaarder in te schakelen als hij van mening is dat er betaald moet worden, dat heeft helemaal niets met bedreiging te maken. Het is jou goed recht om die vordering af te wijzen en te wijzen op wat er volgens jou is afgesproken en dus van mening bent dat er al volledig betaald is of misschien nog een klein restant betaald moet worden. of hij wel of niet staat ingeschreven, wel of geen belasting betaald over zijn omzet of illegaal ergens werkt of woont is totaal irrelevant..

 

en als je daar samen niet uitkomt eindig je voor de rechter.. klaar en simpel..

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    4 leden, 218 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.