• 0

Welke rechtsvorm voor app ontwikkelaar met veel omzet

Goedemorgen allemaal,

 

Tijdens mijn studie ben ik begonnen met het ontwikkelen van applicaties. Op dat moment waren de inkomsten nog niet heel denderend. Na het succesvol afronden van de studie ben ik in fulltime loondienst gegaan (zomer 2015). Al vrij snel nadat ik in loondienst ben gegaan zijn de inkomsten van de apps snel opgelopen (10k/maand winst). Ik ben er nu misschien 10-20 uur per maand mee bezig. Op dit moment heb ik het geld niet nodig en ik zit te kijken naar een handige constructie mbt belastingen. Idealiter stop ik het ergens in een potje met minimale uitkering.

 

De opties die ik volgens mij heb zijn.

 

1. Eenmanszaak, (omzetbelasting, niet gunstig)

 

2. BV (DGA, 44k/pj, startende bedrijven lager?)

 

3. Buitenlandse constructie (veel werk, niet aantrekkelijk ivm te lage winst)

 

4. anders..?

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Je maakt dus 10.000,- euro winst per maand met je apps. En daar ben je dan 10 (of 20) uur per week aan kwijt.

 

Dan zou ik in jouw schoenen een paar uur extra en enkele honderden euro's steken in een goed gesprek met een adviseur. Je situatie uitleggen en een goede constructie met oog op de toekomst samen met de adviseur proberen te vinden.

 

Dit gaat toch over behoorlijke bedragen.

 

(persoonlijk zou ik een BV oprichten, maar dat ben ik)

Link naar reactie
  • 0

Dat klopt, tijdens de studie er wel wat meer uren in gestoken maar nu ze online staan af en toe wat bug fixes / updates. Zo snel als het gekomen is kan het ook weer stoppen en daar ben ik me al te goed van bewust. Vandaar dat ik het in eerste instantie zelf wil uitzoeken.

 

Het gaat inderdaad om aanzienlijke bedragen en je hebt wel gelijk om hier een adviseur voor in te schakelen. Voordat ik zo'n gesprek aanga zou ik er zelf wel het eea vanaf willen weten.

Link naar reactie
  • 0

Het is net wat Peter zegt, laat je door een adviseur adviseren, vooral omdat het hierom aardig wat verdiensten gaat en je nog een lange toekomst voor je hebt, adviseer ik je om gelijk een goede structuur voor je onderneming en privé situatie te creeren, waar je in de toekomst nog lang plezier/voordeel van kan hebben.

 

Hier op het forum, kennen wij jouw privé situatie en toekomst plannen niet waardoor een goed passend advies erg lastig wordt.

 

In eerste instantie gaat mij gedacht ook uit naar een B.V., maar dan eventueel wel met een Holding structuur, zodat bij het teruglopen van de app inkomsten de gelden al lang en breed veilig in de Holding staan en de werkmaatschappij eventueel geliquideerd kan worden. Ook zou je in de toekomst dan makkelijker een nieuwe werkmaatschappij onder de Holding kunnen oprichten zodat je verschillende zaken/ondernemingen/app's in verschillende B.V. onder kan brengen. Als de 1 dan slecht of niet opbrengt, dan leiden de andere werkmaatschappijen daar niet onder.

 

Succes.

 

 

Administratiekantoor DMQ Administratie & Advies - gespecialiseerd in startersbegeleiding.

kijk ook eens op: www.dmq-aa.nl

Link naar reactie
  • 0
1. Eenmanszaak, (omzetbelasting, niet gunstig)

Omzetbelasting??? Je bedoelt vermoedelijk inkomstenbelasting.

Omzetbelasting wordt niet meer of minder gunstig bij een andere rechtsvorm

 

2. BV (DGA, 44k/pj, startende bedrijven lager?)

DGA salaris ligt voor jou zeer waarschijnlijk hoger omdat je als enige verantwoordelijke bent voor de winst (afroommethode is niet meer zo snel van toepassing, maar je salaris moet wel minimaal 75% zijn van de salarissen van vergelijkbare functies.... de bewijslast daarvoor ligt - gelukkig - bij de fiscus)

En DGA salaris ligt voor startende bedrijven alleen lager na toestemming fiscus, en alleen indien en voor zover de winst nog niet toereikend is. Voor jou dus niet aan de orde

 

Kortom: niet doe het zelven, maar een goede fiscalist of boekhouder benaderen. Er zijn er meerdere actief op dit forum.

 

 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

Omzetbelasting??? Je bedoelt vermoedelijk inkomstenbelasting.

Omzetbelasting wordt niet meer of minder gunstig bij een andere rechtsvorm

 

Klopt je hebt gelijk, ik bedoel inderdaad inkomstenbelasting.

 

DGA salaris ligt voor jou zeer waarschijnlijk hoger omdat je als enige verantwoordelijke bent voor de winst

 

Wat ik zo op internet lees is dat het minimaal 44k moet zijn en minimaal gelijk aan het salaris van je best betaalde werknemer. In mijn geval geen werknemers en dan dus 44k, neem ik aan.

 

Kortom: niet doe het zelven, maar een goede fiscalist of boekhouder benaderen. Er zijn er meerdere actief op dit forum.

 

Aangezien al twee man dit in de eerste reacties noemt ga ik dit deze week direct even oppakken! Heeft iemand goede ervaringen met adviseurs in het noorden van het land?

 

 

 

@www.dmq-aa.nl

Hartelijk dank, hier heb ik nog niet naar gekeken!

 

Link naar reactie
  • 0

Hij blijft in zijn eentje verantwoordelijke voor de gehele omzet in het bedrijf. Als de afroommethode hier toegepast wordt gaat het DGA salaris naar 70% vd winst = 85k per jaar. De belastingdienst zal dit wel moeten verdedigen als je het bij de rechter aan zou vechten.

 

Als eenmanszaak heb je nog 14% winstvrijstelling waardoor je uiteindelijk op een vergelijkbare hoeveelheid belasting uitkomt.

Link naar reactie
  • 0

Hoho, de afroommethode lijkt dan wellicht zijn langste tijd te hebben gehad, maar dat neemt niet weg dat appDeveloper nog steeds te maken heeft met het gangbare criterium, 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking. Ergo, stel, als er een marktconform salaris van 100k betaald wordt voor een medewerker die werkt in de meest vergelijkbare dienstbetrekking (maar geen aanmerkelijk belang heeft), dan zit hij dus al op een DGA-loon van 75k.

 

De bewijslast ligt dan weliswaar bij de fiscus, maar laten we het niet mooier schetsen dan het is. Zondermeer 44k aanraden, is te kort door de bocht.

 

Groet

Joost

 

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Persoonlijk vind ik deze discussie te eenzijdig alleen over de bv gaan. Wat is bijvoorbeeld de huidige situatie? Is er een eenmanszaak? Is er dan ook nagedacht over aansprakelijkheidsrisico's en algemene voorwaarden en verzekering?

 

Andere vragen zijn wat zijn de huidige en toekomstplannen. Is voldoende zeker dat de winst op hetzelfde niveau blijft. Is er ook een feitelijke berekening opgesteld van de winst in de eenmanszaak en de belastinglast vergeleken met de belastinglast in de bv.

Leeg

Link naar reactie
  • 1

ik ben het met richard eens we gaan veel te snel..

 

er is sprake van apps die opeens sinds augustus ongeveer 10.000 euro per maand op leveren.. dat is dus welgeteld 3 a 4 maanden.. TS geeft zelf al aan "het kan zomaar weer voorbij zijn"

 

today you're hot, tommorow you're not dat lijkt een beetje hoe het met apps gaat.

 

zo te lezen is er ook geen hele grote ambitie om ondernemer te worden. Stel dat deze hype een heel jaar duurt.. dan heb je na belasting een hele mooie start in het leven.. en een leuke spaarrekening..

ben je misschien zomaar ineens van je studieschuld af of heb je hebt een leuke aanbetaling op een koophuis over een paar jaar.

 

Als er geen ambitie tot onderneming is wat moet je dan met zo'n bv, die kost elk jaar het nodige aan geld om in stand te houden en er is tijd genoeg om de keuze voor een bv pas in de loop van volgend jaar te maken als het succes aanhoud.

Maar pas als er een redelijke mate van zekerheid is dat je jaarlijks hoge winsten gaat betalen dan wordt het intressant om over een bv na te gaan denken.

Als je vooral tijdelijk een hoge piek hebt dan is het prima om daar gewoon belasting over te betalen en zal het verschil met een bv niet heel groot zijn.

er zijn immers ook faciluiteiten voor middeling in de IB over 3 jaar. afhankelijk van je loondienstinkomen hoeft het bedrag waarover je het toptarief betaald helemaal niet zo hoog te zijn.

 

Geen belasting betalen of uitstellen door het in een bv te stoppen klinkt mooi maar komt met de nodige verplichtingen en kosten. Kijk dus vooral uit dat je geen stucturele oplossing optuigt voor een tijdelijke inkomsten piek.

Link naar reactie
  • 0

Is er een eenmanszaak? Is er dan ook nagedacht over aansprakelijkheidsrisico's en algemene voorwaarden en verzekering?

Shame on me dat uitgerekend ik die inkopper gemist heb :-[ :).

 

Maar - voor de volledigheid - het maakt bij goed verzekerbare risico's als apps, risicotechnisch vrij weinig uit of je nu een eenmanszaak of BV bent: bij een BV levert het niet verzekeren dit soort risico's bij een calamiteit al snel bestuurdersaansprakelijkheid op.

 

De extra bescherming van het privé vermogen door een BV heeft bij operationele risico's voornamelijk betrekking op niet verzekerbare activiteiten. Bij Apps blijft dat beperkt tot IE/IP inbreuken van Amerikaanse afnemers, oa de Apple Store.

 

 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

Zou het loon van de DGA in dit geval niet omlaag kunnen? Hij werkt in loondienst (40 uur) en is slechts 10-20 uur per maand = 2-5 uur per week met de onderneming bezig. Daarmee zou je kunnen zeggen dat 20% van het DGA loon maar hoeft uit te betalen voor de gewerkte uren (=+/- 1000 euro per maand).

 

Dat zou betekend dat zijn full time loon op 12K per jaar * 5 = 60K op jaarbasis, wat overeen komt met 70% van vergelijkbare functie. Een vergelijkbare functie zou bijna 86K verdienen op full time basis.

 

Hiermee houd je een deel van het vermogen in de BV, wat eventueel later kan worden uitgekeerd.

-----------------------

Vergelijk foto afdrukken op http://www.fotovergelijk.nl

Link naar reactie
  • 0

@rmfloris: bij gebruikelijk loon DGA speelt het aantal uren geen rol. Je kunt dus niet zo maar een "part time" DGA salaris toepassen.

 

Wil je dat wel doen dan zul je daar vooraf schriftelijk toestemming voor moeten vragen aan de belastingdienst. Of dat in dit geval mogelijk is, kan een goede fiscalist beoordelen

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

als je nu, met weinig additioneel werk, profiteert van iets wat je in het verleden geschreven hebt, dan lijken me dat een soort royalties. (zoals opbrengsten bij schrijvers)

Ik weet dat dit ook juridisch nog erg in beweging is, zitten royalties niet belastingtechnisch anders in elkaar? (ik heb geen idee hoor, suggereer niks, stel alleen even een vraag)

Link naar reactie
  • 0

Als we dan toch balletjes aan het opgooien zijn...

 

Waarom blijf je nog in loondienst als je met 2 uur per week werken al 10.000 euro kunt verdienen?

Ik neem aan dat de baan in loondienst niet zo'n riante inkomsten geeft. Het zou dan toch veel meer lonen om helemaal voor de apps als zelfstandig ondernemer te gaan?

 

Doordat je voorlopig in loondienst blijft lijkt het of je er zelf ook van uit gaat dat de app inkomsten niet structureel op dit hoge niveau blijven. Dan moet je er ook naar kijken als een tijdelijke inkomstenstroom en zou ik ook niet zo snel voor een BV met DGA salaris kiezen.

 

Overigens ben ik natuurlijk wel stink jaloers op zulke maandbedragen, dat begrijp je.. ;)

 

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie
  • 0

Dan moet je er ook naar kijken als een tijdelijke inkomstenstroom en zou ik ook niet zo snel voor een BV met DGA salaris kiezen.

 

Het hangt er vooral vanaf wat je vervolgens met het geld wilt gaan doen. Als je het toch gaat oppotten, dan levert oppotten in een BV wel een enorm liquiditeitsvoordeel op: 20% VPB in plaats van 52% IB, en geen vermogensrendementheffing....

 

En TS geeft zelf in de startpost al aan:

Idealiter stop ik het ergens in een potje met minimale uitkering.

 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

Ik keek er meer met ontzag en bewondering naar.

 

Als je met 10 uur werk per maand 10.000 euro kan verdienen, wat doe je dan in hemelsnaam nog bij een baas? Ik zou een app bedrijf beginnen en er helemaal voor gaan. Maar wie ben ik...

 

Verder ben ik het helemaal eens met Roel:

Geen belasting betalen of uitstellen door het in een bv te stoppen klinkt mooi maar komt met de nodige verplichtingen en kosten. Kijk dus vooral uit dat je geen structurele oplossing optuigt voor een tijdelijke inkomsten piek.

Van een BV kom je ook niet zomaar weer af (ik spreek uit ervaring).

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie
  • 0

Ik had niet verwacht dat er zoveel reacties zoudne komen op mijn vraag. Ik doe mijn best het eea toe te lichten.

 

Persoonlijk vind ik deze discussie te eenzijdig alleen over de bv gaan. Wat is bijvoorbeeld de huidige situatie? Is er een eenmanszaak? Is er dan ook nagedacht over aansprakelijkheidsrisico's en algemene voorwaarden en verzekering?

 

Andere vragen zijn wat zijn de huidige en toekomstplannen. Is voldoende zeker dat de winst op hetzelfde niveau blijft. Is er ook een feitelijke berekening opgesteld van de winst in de eenmanszaak en de belastinglast vergeleken met de belastinglast in de bv.

 

Op dit moment sta ik bij de kvk ingeschreven als eenmanszaak. Niet over aansprakelijkheid, av en verzekering nagedacht.

Winst kan zo halveren of erger.

 

today you're hot, tommorow you're not dat lijkt een beetje hoe het met apps gaat.

 

..

 

er zijn immers ook faciluiteiten voor middeling in de IB over 3 jaar. afhankelijk van je loondienstinkomen hoeft het bedrag waarover je het toptarief betaald helemaal niet zo hoog te zijn.

 

Klopt helemaal, er zijn echter wel een aantal grote apps die er al relatief lang zijn en ook veel succes hebben. (wordfeud, clash of clans ed).

Het overgrote deel haalt deze status niet en valt na een aantal weken/maanden weer net zo hard als dat ze gestegen zijn.

 

 

als je nu, met weinig additioneel werk, profiteert van iets wat je in het verleden geschreven hebt, dan lijken me dat een soort royalties. (zoals opbrengsten bij schrijvers)

Ik weet dat dit ook juridisch nog erg in beweging is, zitten royalties niet belastingtechnisch anders in elkaar? (ik heb geen idee hoor, suggereer niks, stel alleen even een vraag)

 

Hmm klinkt lang niet gek. Zo heb ik het nog helemaal niet bekeken, ga ik dit weekend doen.

 

 

Hamvraag voor TS: wat gebeurt er met die omzet zodra je die uren niet meer maakt?

 

De apps die ik online heb staan richten zich op een bepaalde niche. Ik schat dat ik daar nu al 80% van bereik. Er is dus nog wel iets ruimte omhoog maar lang niet 1 op 1 met de uren anders was ik wel voor mezelf begonnen;).

Zodra ik de uren niet meer maak zal het nagegoeg gelijk blijven...

 

Waarom blijf je nog in loondienst als je met 2 uur per week werken al 10.000 euro kunt verdienen?

Ik neem aan dat de baan in loondienst niet zo'n riante inkomsten geeft. Het zou dan toch veel meer lonen om helemaal voor de apps als zelfstandig ondernemer te gaan?

Zoals al eerder genoemd gaat het ontzettend snel in het app wereldje. Zowel omhoog als omlaag. Ik heb geen idee hoelang deze achtbaan nog doorgaat en ik heb het idee dat ik nog erg veel interessante zaken kan leren bij mn vaste baan. Dingen die je niet zo snel bij startups ziet.

Nee zeker niet komt niet eens in de buurt.

 

 

Link naar reactie
  • 0

heb zelf ook al even gekeken bij royalties..

als die in Nederland blijven ondergebracht, ben je juist duurder uit tov een constructie, het komt dan bij je inkomen op.

Maar bij dit soort bedragen, wellicht kun je er wat mee ze onder te brengen in buitenland. De bronbelasting geldt: als ingezetene van NL worden ze elders belast.

"belasting structuur schrijft:

Dit geeft aan dat erg gebruikelijk is om belastingen te besparen op royalty’s. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd.

 

Voorbeelden van intellectuele eigendommen

 

Bij intellectuele eigendommen kan onder andere worden gedacht aan:

 

* Patent- /octrooirechten

* Handelsnamen

* Merken

* Auteursrechten / copyrights

* Filmrechten

* Portretrechten

* Design- & Modellenrechten

* Kwekersrechten

* Technische kennisrechten

* Chipsrechten

"

ik noem expres het hele rijtje. Qua vorm zit je app daar wel bij., als variant op 1, 4, 7

 

 

Link naar reactie
  • 0

Leuk om het royalties idee uit te zoeken maar het lijkt me een beetje ver gezocht.

 

Wat we niet weten is waar de inkomsten van de app vandaan komen. Moeten gebruikers betalen voor de app of in-app purchase? Of komen de inkomsten bijvoorbeeld uit advertenties die in de app getoond worden? Dat lijkt me wel een verschil maken als je het op royalties wil gooien.

 

Maar ik ben geen royalties expert. Wie weet wat mogelijk is.

 

 

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    6 leden, 146 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.