• 0

Domeinnaam twijfels... Domeinnaam zonder lidwoord versus mét lidwoord

Hoi Hallo,

 

Sommigen lopen halverwege vast maar ik heb nog geen stap gezet en het is al raak :-)

Ik heb over het volgende mijn twijfels:

 

Ik wil voor mijn nieuwe webshop een domeinnaam gaan registreren maar ik ben bang dat een ander deze op een gegeven moment gaat claimen

 

Mijn vraag: (Namen zijn fictief maar goed vergelijkbaar)

 

Stel: Er is in Groningen een fysiekewinkel die speelgoed verkoopt. De winkel heet "Het speelgoedhuis". De winkel heeft ook een website (GEEN WEBSHOP) www.hetspeelgoedhuis.nl

 

Ik wil een webshop beginnen in Maastricht en daarvoor de domeinnaam www.speegoedhuis.nl gebruiken.

 

Kan deze ondernemer mij iets maken?

 

Ben benieuwd naar de reakties.

 

(Aanpassing door moderator: titel verduidelijkt)

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

18 antwoorden op deze vraag

  • 0

Ja, zaken zijn zonder feitenkennis niet één op één vergelijkbaar en dan heeft zo'n algemene bespreking, zelfs met de beste juristen als deelnemer, geen enkele waarde.

 

Er is een verzameltopic wat nodesign eerst zou kunnen doornemen. Deze vraag komt met enige regelmaat voorbij en dan zijn de openingsberichten vaak gekleurd en ontbreekt kritieke informatie.

 

Groet,

 

Highio

 

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Je kan het heel ingewikkeld maken maar ook eenvoudig. Als de naam een zekere bekendheid geniet, en dat is vrijwel zeker omdat het om een bestaande winkel gaat die ook present is op Internet en dus ook daar bekend is, en vervolgens is er kans op verwarring, is de kans redelijk dat je op enig moment in de problemen komt.

 

Bovendien moet je dat niet willen omdat jouw bezoekers/klanten ook in verwarring kunnen raken als de ander, met de oudste rechten, er toch een webshop aanhangt. En wat als anderen tegen jouw naam gaan hangen omdat je dat zelf ook doet?

 

Als we het voorbeeld nemen van speelgoed dan kan je dat in de naam laten staan maar je moet een andere toevoeging kiezen. Zal moeilijk zijn omdat er al heel veel combinaties zullen bestaan. Maar dat lukt best.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Zal moeilijk zijn omdat er al heel veel combinaties zullen bestaan. Maar dat lukt best.
Keuze zat.

 

Speelgoedhuis? Speelgoedboot! Speelgoedschuur, de speelberg, de speelvallei, het speelbos, speelgoedpaleis, speelkasteel, speelgoedland, speelgoedrijk, speelgoedwereld, speelgoedplaneet, speelgoeduniversum, speel totaal, speel allemaal, van jong tot oud, van groot tot klein, bij speelgoed X moet je zijn.

Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link naar reactie
  • 0

Het zou kunnen dat TS een typefout maakte en speelgoedhuis bedoelde.

 

Kan, maar het kan ook een bewuste, misleidende, spelfout zijn. Of het is een naam, die op één letter na, erg lijkt op een bestaande naam.

 

Verder gissen lijkt me niet zinvol, zolang TS niet aangeeft of die ontbrekende letter in zijn voorbeeld bewust is.

Link naar reactie
  • 0

Heb je al gekeken naar het Europees merkenbureau of die naam geregistreerd is? Als dat het geval is zou ik het sowieso niet doen. Desondanks is het niet altijd gemakkelijk om een webadres terug te claimen. Wanneer de partijen er niet uitkomen zal je moeten rechten.

 

Echter, als je goed gevonden wilt worden op internet is de domeinnaam erg belangrijk. Het is dus goed dat je daarover nadenkt. Wil je dan het risico lopen dat je investering in een webadres mogelijk verloren gaat cq. naar een concurrentie gaat? Wellicht is het verstandiger om een ander webadres te vinden die goed is, zonder dat je dat risico loopt.

Om mensen te helpen een webadres te vinden heb ik op mijn SEO (Search Engine Optimization) website een blog daarover geschreven.

 

Heel veel succes met je afwegingen.

 

Groet,

 

Jeroen Rijkeboer

JXR SEM

 

Het internet is gigantisch en groeit nog steeds. Alleen al in Nederland zijn er miljoenen sites!

Hoe doet jouw website het? Check met SEO-tools! Hoe verbeter je het? Lees mijn blog

Link naar reactie
  • 0

Ik snap het wel... vroeger, nee niet in 1880, gewoon 15 jaar geleden lag geen enkele ondernemer in groningen er wakker van dat in maasticht (of misschien zelfs in Assen al) ook een speelgoedwinkel zat die het speelgoedhuis heette, sterker nog als die ondernemer een weekendje weg in Maastricht had geboekt en langs de winkel liep was de kans vrij groot dat hij er even binnenliep en een praatje ging maken met zijn naamgenoot..

 

zoals de vraagsteller al aangeeft in dit voorbeeld de Groningse winkelier heeft wel een website maar geen webshop, de website neigt dus naar een online visitekaartje of zo je wilt een permanente advertentie..

 

De kamer van Koophandel kijkt bij het inschrijven van handelsnamen (ja ik weet het is wat anders dan een domeinnaam) ook naar regionale werking. toets voor de gein maar eens bedrijfsnamen in als Garage jansen of autobedrijf de vries of bakkerij jansen dat zijn er zomaar enkele 10 tallen..

een bakker heeft namelijk een klein verzorgingsgebied, namelijk de eigen stad en soms zelfs maar een deel van een stad.. Er is dus geen enkel probleem om in de volgende stad of dorp ook een bakkerij Jansen te hebben.

 

Ik denk dat voor een fysieke speelgoedwinkel zonder webshop hetzelfde geldt, klein verzorgingsgebied dus geen enkel bezwaar dat er een eind verderop nog 1 met dezelfde naam zit.. dat bijt mekaar niet.

 

Maar zodra domeinnamen op het toneel komen is het risico op verwarring wat groter maar ik vind het zwaar overdreven dat hier iederen begint te "roepen verzin eens wat orgineels.. mensen zijn nooit orgineel geweest in het bedenken van (bedrijfs)namen en dat zal ook nooit worden..

 

Het is meer hoe hou de verwarring tot een minimum beperkt, nou een deel lost google wel voor je op.. als een groninger namelijk zoekt op speelgoedhuis zal hij maastricht echt niet snel als top 1 resultaat gepresenteerd krijgen.

 

kortom afhankelijk van je branche is er bij fysieke winkels een beperkt verzoringsgebied en een domeinnaam die dan op die van een collega aan de andere kant van het land lijkt hoeft geen onoverkomelijk probleem te zijn..

Enige nadeel is wel, niemand kan je garanderen dat hij toch komt aankloppen.. want er zijn geen wetten op gemaakt wat wel en niet kan, maar zolang jij een naam registreert die overeenkomt met je bedrijfsnaam en die bedrijfsnaam is redelijk generiek, dan wordt het juridisch een erg lastig verhaal om gelijk te krijgen.. dus dan kunnen speelgoedhuis.nl en hetspeelgoedhuis.nl prima naast elkaar bestaan. als de een in Noord Nederland en de ander in Zuid NEderland zit. Het wordt natuurlijk al een stuk lastiger verhaal als de onderlinge afstand kleiner is of in een aansluitend verzorgingsgebied ligt.

 

Mij lijkt in elk geval een meer genuanceerd verhaal op zijn plaats dan het afserveren met "verzin eens iets orgineels"

 

 

 

Link naar reactie
  • 0
Mij lijkt in elk geval een meer genuanceerd verhaal op zijn plaats dan het afserveren met "verzin eens iets orgineels"
Dat is ook een mening. Gewoon een enorm verhaal met mitsen en maren, waarop iemand anders dan weer kan gaan zitten mitsen en maren. Dat krijg je op een forum.

 

Veel genuanceerder dan de simpele oplossing: als er een berg op je pad ligt, fiets er gewoon omheen!

 

Maar je mag ook met de spade aan de gang gaan hoor. ;)

 

PS - de topicstarter wil een webshop openen, dus die komt automatisch in het vaarwater van regionale bedrijven.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

Voordat iedereen met goedbedoelde namen komt op gebied van speelgoed

Mijn vraag: (Namen zijn fictief maar goed vergelijkbaar)

Wil natuurlijk niet zeggen dat de geopperde namen hierboven ook zo omgevormd kunnen worden naar de domeinnaam/branche van TS ;)

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
  • 0

PS - de topicstarter wil een webshop openen, dus die komt automatisch in het vaarwater van regionale bedrijven.

 

hmm, dat had ik dan weer niet goed gezien, ik dacht dat het beide om fysieke winkels ging met een online uithangbord.. zal mijn bril weer eens poetsen ;D

 

Al betekent dat niet dat mijn hele reactie nutteloos is geworden, het blijft toch een beetje een afweging is het

 

Em wat die mening betreft.. ja het kwam ook wel een beetje voort uit ergenis.. over de domeinspecialisten, waar "wij boekhouders" nog wel eens het verwijt krijgen te snel te roepen "zoek een goede boekhouder"

merk ik bij domeinnaam deskundigen nogal de neiging om uniek en orgineel een beetje ver door te drijven.. het is al lastig zat een goede domeinnaam te vinden want ja bakkerjansen.nl kan maar 1x uitgeven worden.. terwijl er misschien wel 20 bakkerjansen's zijn in NL.. dus ja dan is de vraag hoe lang uniek zijn vol te houden is of word een domeinnaam dan toch een soort telefoonnr.. en moet de vindbaarheid meer komen van optimaliseren van de online vindbaarheid.

 

 

Link naar reactie
  • 0

 

Dat is toch wel het verschil tussen middenstanders en ondernemers. Er zijn vast nog sectoren in de economie waar je kan bestaan als doorgeefluik. Als wederverkoper of reseller van andermans producten. Als lokale vertegenwoordiger van een generieke dienst.

 

De Vries Haarsalon

De Vries Warme Bakker

De Vries Speelgoedzaak

 

Maar in de meeste branches ben je als ouwerwetse detaillist of dienstverlener bedreigd wild, zeker sinds de marktbescherming van de middenstand stelselmatig afgebroken is. Vestigings- en vakkundigheidseisen zijn doorgestreept, marktbeschermingsmechanismen zoals de opgelegde adviesprijs zijn in principe verboden.

 

Het afbreken van al die kunstmatige barrieres dient om het ondernemerschap te bevorderen. Daar hoort dus ook bij dat je om je heen kijkt. Nadenkt over je aanbod in jouw (lokale, landelijke of doelgroepgerichte) markt. Over je presentatie. En over je naam.

 

Wanneer je dus al struikelt omdat iemand anders ook De Vries heet, of Speelgoedhuis.nl heeft geregistreerd, kom je er misschien op tijd achter dat je beter helemaal geen ondernemer moet worden. Daar is toch minimale originaliteit voor vereist.

 

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 98 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.