Jump to content
Karen
Verberg

Beweegredenen en Belemmeringen starters

vraag

Beste HL-ers,

 

Morgenmiddag wordt het eerste exemplaar van een boek/rapport over 'De Maatschappelijke urgentie van Ondernemerschap' aangeboden aan Roel Nieuwenkamp, directeur Ondernemerschap van het Ministerie van Economische Zaken. Het boek is geschreven door het EIM in opdracht van de Stichting Maatschappij en Onderneming.

 

De overhandiging van het boek wordt voorafgegaan door vier korte presentaties en een paneldiscussie. Naast een van de schrijvers, Roel Nieuwenkamp en Tweede Kamerlid Jan ten Hoopen, ben ik gevraagd om als ondernemer mijn visie over (aanbevelingen in) het rapport te delen.

 

De schrijvers stellen dat door de veranderingen in de maatschappij meer ondernemerschap in Nederland onvermijdelijk is. Zij vinden het daarom een noodzaak om de beweegredenen van mensen te leren kennen om voor ondernemerschap te kiezen, alsmede de belemmeringen die hen daar zo vaak vanaf houden.

 

Ter voorbereiding op mijn bijdrage zou ik graag van de hier aanwezige aspirant ondernemers willen weten wat hun voornaamste beweegredenen zijn om te willen starten en wat voor belemmeringen (grote en kleine drempels) ervoor zorgen dat ze nog niet zijn gestart.

 

Misschien dat ik met die informatie kan helpen om goede dingen te laten gebeuren voor alle ondernemende zielsverwanten. ;)

 

Alvast bedankt

Karen

(lang geleden gestart als ondernemer en nog nooit serieus spijt gehad)

 

 


Ondernemer achter dé lesmethode ondernemerschap voor het MBO www.isondernemenietsvoorjou.nl

Daarnaast die van www.calimeromarketing.nl en www.ondernemersfacts.nl

Link to post
Share on other sites

23 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Geachte Karen,

 

Belangrijkste redenen voor mij persoonlijk :

-vrouw had reeds een zaak en ik kon beter en goedkoper leveren dan haar

eigen leveranciers

-mijn werk bestond niet meer, vloerhandelaar op de AEX, en dit kon ik goed combineren

 

 

dus :

 

-ik zag goede kansen

-vrijheid en mogelijkheid om tijd zelf in te delen

 

 

 

 


Aurum Jin He BV

Import & Export Verpakkingsmaterialen

Business Market

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
wat voor belemmeringen (grote en kleine drempels) ervoor zorgen dat ze nog niet zijn gestart.

 

voor mij was het lekker ordinair het geld, met name persoonlijk inkomen vanwege hypotheek en twee kinderen. als je een jaar een of ander garantie-inkomen zou kunnen krijgen als je een eigen bedrijf start, denk ik dat men een hoop ondernemers in spe over de streep trekt.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Bron Nu.nl

Nederlandse werknemer ongelukkig

 

Uitgegeven: 7 juni 2005 14:08

AMSTERDAM - Nederlandse werknemers behoren tot de minst gelukkige van Europa. Eenderde is ontevreden over zijn huidige baan en 45 procent zegt momenteel tevreden te zijn. Alleen de Belgische werknemers scoren slechter. Van hen zegt slechts 35 procent gelukkig te zijn over het werk.

 

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van uitzendconcern Kelly Services. Daarvoor zijn 14.000 Europese werknemers uit twaalf landen ondervraagd, waarvan circa vijfhonderd uit Nederland. Gemiddeld zegt 58 procent van de Europese werknemers tevreden te zijn over het werk.

 

Need I say more ;)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
als je een jaar een of ander garantie-inkomen zou kunnen krijgen als je een eigen bedrijf start, denk ik dat men een hoop ondernemers in spe over de streep trekt.

 

Helemaal met msteer eens! Ik wil zooooo graag starten maar mis de zekerheid aangezien ik ook een gezin heb. Misschien laf van mij en niet ondernemers-eigen maar wel realistisch.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beweegredenen: omdat er niets leuker is dan je eigen 'zaadje' te zien groeien: bij een baas ben je toch een beetje bezig met iemand anders plantje, en hooguit kun je hopen dat je er je eigen carriere een beetje vooruit kunt helpen, plezier in je werk hebt en voldoening uit je werk haalt. Moet je wel veel voor doen en je bent afhankelijk van een ander.

 

Als ondernemer heb ik meer keuzevrijheid: ik laat mijn eigen plantje groeien, de bloemetjes die bloeien zijn ook voor mij, ik mag zelf de dode knoppen opruimen en de mest naar binnen rijen. Dat allemaal, ook die dode knoppen en de mest is plezier., ondernemen is leuk!

Het is alleen niet altijd gemakkelijk, maar dat maakt het wel leuk.

Ik hou ervan om uitgedaagd te worden en heb me achter mijn werknemersbureautje vaak genoeg verveeld.

Nu niet meer: nu is zelf het kleinste klusje erop gericht om 'mijn plantje' te laten groeien. :D

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hallo Karen,

 

Ja ik sluit me aan bij de de zaadje-plantje-beeldspraak van nonex.

 

Belemmeringen: als werknemer zorg je voor het plantje van een ander. Ik heb acht jaar voor het plantje van anderen gezorgd en ook op de manier zoals anderen dat van mij verlangden.

 

Beweegredenen: (meer) vrijheid van aanpak. Aanpak en resultaat liggen dichter bij elkaar. Je bent betrokken bij zowel bedenken, beslissen als uitvoeren. En de waardering gaat direct naar jou.

 

"De schrijvers stellen dat door de veranderingen in de maatschappij meer ondernemerschap in Nederland onvermijdelijk is."

Als daarmee de (verdere) ontwikkeling van een netwerkmaatschappij bedoeld wordt, sluit ik me daar helemaal bij aan. Ik zie zelfs het 'werknemerschap' in veel branches verdwijnen.

 

Uit mijn post in een eerdere topic: "Met een netwerk van individuele professionals die werken in eenmanszaken maar samenwerken in netwerken. Ieder individu wil zelf bepalen hoe hij/zij werkt en, inderdaad, invulling geven aan het leven. Dat meerdere professionals/specialismen op de loonlijst staan van één bedrijf gaat verdwijnen in dat netwerkdenken, althans voor bepaalde bedrijfstakken."


Remwerk creatief ontwerp en webwerk | Remco de Waal | remco@remwerk.nl | www.remwerk.nl

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

De vraag was op een gegeven moment waarom ik _geen_ onderneming zou starten

- ik wilde geen loonslaaf meer zijn

- ik wilde mijn energie niet meer kwijtraken aan doellooze vergaderingen en files

- ik had een unieke set competenties en ervaring, alsmede een visie van wat ik daarmee zou kunnen bereiken

- ik wilde uit mijn comfort zone treden en nieuwe dingen doen

- de zekerheid van een vastcontract is een valse

- Ik word gedreven door nieuwe dingen leren en avontuur.

- ik wilde alleen nog maar werken met mensen die mag en respecter. Dat doe ik nu, consequent.

 

Toen mijn contract niet meer verlengd werd heb ik de stap genomen. And I never looked back. Achteraf gezien kwam dat precies op het juiste moment, niet te vroeg, niet te laat.


Download: Capture. Deliver. Excel. to learn about the principles, strategies and processes of business writing.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hoi Karen,

 

Leuke vraag!

 

Mijn drive om te ondernemen heet "vrijheid". De vrijheid om mijn passie te kunnen realiseren, op de tijdstippen dat ik dat wil en met wie ik wil.

 

Overige redenen zijn vooral negatief bv. geen baas, geen woon werk verkeer, geen collega's etc.

 

Met vriendelijke groet,

 

Ties

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hallo allemaal,

 

Bedankt voor de snelle reacties. Het doet mij deugd te lezen dat de postieve gevoelens overwegen. ;D

 

Ik heb het regelmatig over de vier V's die mensen zoeken in het ondernemerschap. Vrijheid, Variatie, Voldoening en Verantwoordelijkheid. En als je hard werkt en mazzel hebt komt de 5e V, die van de Villa in Frankrijk (of Luxemburg) er ook nog...

 

Bij het lezen van de reacties van Msteer en Trabjo vraag ik me af of het verder uitkleden van de sociale zekerheid waar de overheid nu mee bezig is, de overstap naar een eigen bedrijf dichterbij brengt?

Ik vermoed overigens ook dat niet alleen het betalen van de hypotheek, maar ook het verkrijgen daarvan een belemmering vormt voor mensen die ondernemer willen worden.

 

Nonex:

Ik hoop dat je er geen bezwaar tegen hebt dat ik je groene vingers vanavond even leen om een aantal boeren van LTO Nederland met een winkel aan huis te leren hoe ze aan klantjes voor hun plantjes moeten komen. ;)

 

Bedankt allemaal

Karen

(die na morgen wel even zal kijken of ze hier een linkje naar het rapport kan laten regelen)

 


Ondernemer achter dé lesmethode ondernemerschap voor het MBO www.isondernemenietsvoorjou.nl

Daarnaast die van www.calimeromarketing.nl en www.ondernemersfacts.nl

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Redenen om te starten genoeg denk ik, wellicht de genoemde V's, maar ook gewoon het idee 'geld verdienen met waar je goed in bent / wat je leuk vindt, zonder teveel gezeur' speelde voor mij wel mee.

 

Belemmeringen zijn er naar mijn idee niet heel erg veel, afgezien van de fiscale lasten en ziekenfondsellende die iedereen te verduren krijgt. Helaas heb ik niet het idee dat we op korte termijn het uitmelken van ondernemers door de overheid kunnen verhelpen, ze moeten tenslotte ergens geld vandaan halen.

 

Helemaal met msteer eens! Ik wil zooooo graag starten maar mis de zekerheid aangezien ik ook een gezin heb. Misschien laf van mij en niet ondernemers-eigen maar wel realistisch.

 

Op zich zou een voorziening wel meer starters opleveren, maar ik ben geen voorstander van het verstrekken van uitkeringen, subsidies en andere gelden aan alleen starters.

 

Naar mijn idee zorgt het voor valse concurrentie tussen mensen die starten binnen zo'n regeling, en mensen die al bezig zijn zonder. Als je niet van een onderneming hoeft te leven (bijvoorbeeld door aanvullende uitkering) kun je iedere binnengekomen cent direct aan marketing, investering etc. besteden... daar kan een bedrijf dat wel geld moet opleveren niet tegen boksen.

 

Uiteraard ben ik wel blij met alle mogelijke lastenverlichtingen of eventueel extra zekerheden die gelden voor -alle- ondernemers.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beweegreden: net als nonex, ik ben mijn eigen 'boompje' aan het maken, helaas voelt het soms alsof ie zo omver kan waaien maar het is wel leuk. :)

 

De vier v's klinken ook bekend. :)

Dus vrijheid, creativiteit en 'je eigen ding bewerken en zien groeien' zijn mijn redenen. En tja geld....is wel erg leuk. ;)

 

Ik twijfel wel soms omdat ik geen collega's heb, zou me wel gezellig lijken. Maar ik ben bewust eenmanszaak omdat ik vind dat er teveel risico's en kosten zitten aan een werknemer.

Ook voelt het alsof ik alleen maar overal achteraan ren, mijn producten voorverpakken, mailtjes beantwoorden en bestellingen inpakken, ik wil graag meer leren, mijn kennis en mijn bedrijf verbeteren. Ik kijk daarom nu vooral hoe ik tijd kan besparen, en wil dan proberen voortaan standaard x uur vrij te maken om dingen te leren (zoals boekhouding en linux) en na te denken wat ik kan verbeteren. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan...als je een lading nieuwe producten binnen heb wil je die eerst online zetten want je wil je centen terug verdienen, en dan stel je 'leer dingen' toch weer uit...

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hmmm Karen,

 

Daar ik nimmer één kans had om €20.000.000 salaris per jaar op kosten

van bedrijf, aandeelhouders c.q. belastingbetaler te "verdienen".

ben ik uit pure frustratie en wanhoop voor mezelf begonnen,

nog even dan heb ik dat salaris ook.

 

sux6

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Jarenlang heb ik hele mooi planten gekweekt bij verschillende kwekerijen.

Kweken is erg leuk, maar als je het met passie diet dan gaat het niet altijd even gemakkelijk.

Afgunst van collega's omdat mijn plantje altijd net wat beter was, ook al heb ik er niet voor gestudeerd

En ook geen waardering van de eigenaar, terwijl mijn plantjes soms al verkocht waren voor ze rijp genoeg waren.

En dan toch te horen krijgen dat ik beter bij een andere kwekerij kan gaan werken ( zolang het maar niet de buurkwekerij is ).

Dan wordt het tijd voor een eigen kas.

 

Met vooruitziende blik had ik al een huis met een kleine kwekerij gekocht.

Er staan al wat plantjes in een kleine cel om vermeerdert te gaan worden.

Af en toe komen er wat oud collega's "kijken" of de kas al vol staat.

Sommige zijn geloof ik wat angstig voor wat er in de knop zit.

 

Officieel mag ik nog geen plantjes verkopen, en dat is lastig als je ziet wat er al begint te bloeien.

Ik word nu zelf in een verpottingsprocedure gestopt, en ze gaan mij "helpen" met de aanvraag voor een eigen kwekerij.

Als ik niet "meewerk" gaat het mij geld kosten

De plantjes groeien door, en dus zal ik me daar versneld van los moeten maken.

Die "hulp" remt mij meer af, dan dat het helpt.

 

Ook al verkoop ik geen plantjes, er zijn ook al kwekrijen die mij om advies vragen, en dan denk ik graag mee. Voorlopig kan ik alleen meedenken, met vergunning wordt dat anders.

 

Volgende week ga ik nieuw pootmateriaal ophalen, en wat plantjes voor veredeling. Daar kunnen weer hele mooie plantjes uitkomen.

Niemand heeft deze plantjes eerder gezien, er is geen kweker te vinden die ze heeft. Met een nieuw ras is het altijd moeilijk, gaat de koper deze kleur of vorm mooi vinden.

Ik ben vooral benieuwd wat de verdeling van deze planten voor nieuwe rassen op gaat leveren.

 

Waar het mij om gaat is; mooie planten voor de mensen maken, planten waarvan mensen zeggen, dat is een mooie plant , daar zoek ik al heel lang naar, eindelijk een kweker die luistert.

Als ik daarmee de kwekerij kan betalen, en misschien wat uitbreiding, dan vind ik het prima, als mijn planten maar iets los maken.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Officieel mag ik nog geen plantjes verkopen, en dat is lastig als je ziet wat er al begint te bloeien.

Ik word nu zelf in een verpottingsprocedure gestopt, en ze gaan mij "helpen" met de aanvraag voor een eigen kwekerij.

Als ik niet "meewerk" gaat het mij geld kosten

De plantjes groeien door, en dus zal ik me daar versneld van los moeten maken.

Die "hulp" remt mij meer af, dan dat het helpt.

 

Dat lijkt me wel een goed voorbeeld van een punt waarop de overheid belemmeringen kan opheffen... Al die regelgeving frustreert natuurlijk aanzienlijk, een kuub papierwerk voordat je je eerste verkoop kunt maken. Wat mij betreft schaffen ze alle vergunningseisen en dergelijke af, tenzij er echt sprake is van een serieus risico voor bijvoorbeeld volksgezondheid of (nationale) veiligheid.

 

Wel is het nogal sector-specifiek, voor bijvoorbeeld zakelijke dienstverlening heb je veel minder last van dergelijk 'gedoe'.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Morgenmiddag wordt het eerste exemplaar van een boek/rapport over 'De Maatschappelijke urgentie van Ondernemerschap' aangeboden aan Roel Nieuwenkamp, directeur Ondernemerschap van het Ministerie van Economische Zaken ... ben ik gevraagd om als ondernemer mijn visie over (aanbevelingen in) het rapport te delen.

 

karen, hoe is het gegaan?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hallo Paul (?) en anderen,

 

De EIM-bijeenkomst woensdag is me erg meegevallen.

 

Naast het te verwachten onderwerp dat wij Nederlanders het niet zo goed doen in vergelijking met Angelsaksische landen (waarop ik heb aangegeven liever vergeleken te worden met een nuchtere Zweed dan met een schietgrage Amerikaan), kwamen er wel een aantal interessante dingen voorbij.

Onder andere op basis van vragen die hier op het forum voorbij komen en enkele reacties in deze draad heb ik de nadruk gelegd op 2 zaken.

 

In de eerste plaats is de overheid mijns inziens met de afbraak van ons sociale stelsel goed bezig om de verschillen tussen loonslaven en ondernemers te verkleinen. Moeten ze vooral mee doorgaan en daarnaast even regelen dat ondernemers makkelijker een hypotheek kunnen krijgen.

 

Daarnaast heb ik mijn visie geventileerd dat de overheid een aantal zaken behoorlijk ondernemersvriendelijk heeft geregeld (zoals bijv. de borgstellingsregeling, verliesverrekening, zelfstandigenaftrek). Veel aspirant ondernemers bllijken daarvan niet op de hoogte te zijn. Daarnaast blijkt over een aantal onderwerpen de informatie zelfs onvindbaar .

 

Wat mij betreft gaat het dus eigenlijk steeds beter met ondernemerschap in Nederland en dat zie je ook aan de cijfers. Ik heb Roel Nieuwenkamp daarom geadviseerd de komende tijd in te zetten op meer en betere communicatie richting ondernemers, want dan wordt het allemaal nog beter.

 

Na afloop van de discussie heb ik natuurlijk lekker genetwerkt tijdens een gezellige borrel. ;D

 

Groeten Karen

 

PS 1:'Langs deze weg wil ik jullie allemaal nogmaals bedanken voor de reacties en mijn bewondering uitspreken voor alle creativiteit rond het thema 'ondernemerschap en flora'.

 

PS 2: Meer over het rapport is te lezen op onderstaande webpagina en daar is ook de PDF van het rapport te downloaden.

http://www.eim.net/smartsite.dws?id=41&sooID=1&perID=386

 

 


Ondernemer achter dé lesmethode ondernemerschap voor het MBO www.isondernemenietsvoorjou.nl

Daarnaast die van www.calimeromarketing.nl en www.ondernemersfacts.nl

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

In de eerste plaats is de overheid mijns inziens met de afbraak van ons sociale stelsel goed bezig om de verschillen tussen loonslaven en ondernemers te verkleinen. Moeten ze vooral mee doorgaan en daarnaast even regelen dat ondernemers makkelijker een hypotheek kunnen krijgen.

 

Ik geloof dat je een van de weinigen bent die het nut van het terugdringen van sociale voorzieningen inziet.. maar ik ben het er roerend mee eens!

 

Daarnaast heb ik mijn visie geventileerd dat de overheid een aantal zaken behoorlijk ondernemersvriendelijk heeft geregeld (zoals bijv. de borgstellingsregeling, verliesverrekening, zelfstandigenaftrek). Veel aspirant ondernemers bllijken daarvan niet op de hoogte te zijn.

 

Ik zou zeggen.. gooi een paar duizend extra op de zelfstandigenaftrek, en schreeuw dat van de daken :)

 

Een campagne met als insteek 'ondernemers betalen veel minder belasting' zal zeker in nederland best aanspreken...

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

In de eerste plaats is de overheid mijns inziens met de afbraak van ons sociale stelsel goed bezig om de verschillen tussen loonslaven en ondernemers te verkleinen. Moeten ze vooral mee doorgaan en daarnaast even regelen dat ondernemers makkelijker een hypotheek kunnen krijgen.

 

Reusje voor onze Karen!

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 218 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept